6 αριστουργήματα «Υποβρύχιας» Αρχιτεκτονικής.. που κόβουν την ανάσα.

3369 Views
6 αριστουργήματα «Υποβρύχιας» Αρχιτεκτονικής.. που κόβουν την ανάσα. 6 αριστουργήματα «Υποβρύχιας» Αρχιτεκτονικής.. που κόβουν την ανάσα.

Γράφει για την Κουλτουρόσουπα η Αναστασία Πούλου.

 

Κατάδυση σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και θερμοκήπια που κατασκευάστηκαν κάτω από τα καταγάλανα νερά του ωκεανού, εναρμονίζοντας τον σύγχρονο ανθρώπινο πολιτισμό με την μαγεία της θαλάσσιας ζωής.

Με το 71% της επιφάνειας της Γης να καλύπτεται από ωκεανούς, ήταν μόνο θέμα χρόνου να γίνει η «υποβρύχια» αρχιτεκτονική μια αυξανόμενη τάση στον αστικό σχεδιασμό. Αν και βυθισμένοι βιότοποι υπήρχαν από τη δεκαετία του '60 και χρησιμοποιούνταν γενικά για σκοπούς θαλάσσιας έρευνας, τα υποβρύχια ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα ερευνών και μουσεία έχουν ακμάσει σε όλο τον κόσμο την τελευταία δεκαετία. Αυτές οι πρωτοβουλίες φιλοξενίας και τουρισμού προσφέρουν σίγουρα μια εμπειρία που δεν μοιάζει με οτιδήποτε μπορεί να γίνει στη στεριά. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα αρχιτεκτονικά έργα δεν είναι αποκλειστικά για την ανθρώπινη τέρψη, αλλά και για την εναρμόνιση και της σύνδεση της φύσης με τον σύγχρονο ανθρώπινο πολιτισμό, αναδεικνύοντας τo γαλάζιo του ωκεανού, τα χορευτικά κοπάδια των ψαριών και τους συγκλονιστικούς κοραλλιογενείς υφάλους.

The Muraka Conrad Maldives, Μαλδίβες
Συνεχίζοντας την ξενάγηση, μια καινοτομία βρίσκεται στην καρδιά του νησιού Rangali, στις Μαλδίβες. Το θέρετρο Muraka, που σημαίνει «κοράλλι» κατά τη γλώσσα των ντόπιων του νησιού, ήταν από τις πρώτες ξενοδοχειακές μονάδες που βυθίστηκαν στο αλμυρό βάθος.Είναι κατασκευασμένο από χάλυβα, σκυρόδεμα και ακρυλικό. Διατηρώντας το σεβασμό προς το τοπικό οικοσύστημα, διαθέτει θαλάσσιους βιολόγους στο προσωπικό, για να διασφαλίσει ότι η βυθισμένη βίλλα θα έχει την ελάχιστη δυνατή επίδραση στα κοράλλια. Ο κυρτός ακρυλικός θόλος 180 μοιρών που περιβάλλει το κρεβάτι προσφέρει μια μοναδική εμπειρία ύπνου ανάμεσα στη θαλάσσια ζωή. 
 
Εστιατόριο Under, Νορβηγία
Tο εστιατόριο Under σχεδιάστηκε από το διεθνές γραφείο Snøhetta, που αναλαμβάνει έργα αρχιτεκτονικής, interiordesign, αρχιτεκτονικής τοπίου και branddesign.Είναι το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο της Ευρώπης, που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Nορβηγικής ακτογραμμής. Bρίσκεται 5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Βόρειου Ατλαντικού στο Lindesnes και προσφέρει στους επισκέπτες πανοραμική θέα στον πυθμένα του ωκεανού. Με την κατάλληλη ονομασία Under, η κατασκευή αυτή είναι μισοβυθισμένη στη θάλασσα και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το εξωτερικό τσιμεντένιο κέλυφος της κατασκευής να λειτουργεί τελικά ως τεχνητός ύφαλος για τη θαλάσσια ζωή. Το τσιμεντένιο κέλυφος κατασκευάστηκε με παράθυρα πριν από τη βύθιση. 
 
Εστιατόριο Ossiano, Ντουμπάι
Όπως είναι ευρέως γνωστό, το Ντουμπάι είναι η πόλη της υπερβολής. Είναι ο τόπος που λαμβάνουν χώρα πολλά θαύματα του μοντέρνου κόσμου, και το εστιατόριο Ossiano δεν αποτελεί εξαίρεση. Βρίσκεται εντός του διάσημου θέρετρου «Atlantis The Palm».Το πρωταρχικό προσόν του είναι το μαγευτικό σκηνικό και η εσωτερική διακόσμηση του. Με φόντο ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά ενυδρεία του κόσμου, το Ossiano θεωρείται ένα από τα πιο ρομαντικά υποβρύχια εστιατόρια. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, καρχαρίες, τσούχτρες και εκατοντάδες από τα πιο «φιλικά» ψάρια κολυμπούν χαλαρά δίπλα από τα τραπέζια. Οι γυάλινοι τοίχοι από το δάπεδο μέχρι την οροφή προσφέρουν μετωπική θέα στο νερό και εξασφαλίζουν μια μαγική γευστική εμπειρία. Οι δύτες μπορούν να «ενοικιαστούν» για να διαδώσουν υποβρύχια μηνύματα αγάπης, γεγονός που όπως λέγεται εκμεταλλεύονται πολλά ερωτευμένα ζευγάρια για προτάσεις γάμου. Όλο το σκηνικό απογειώνεται φυσικά, από τον λεπτό και πολυτελή φωτισμό.
 
The Coral Greenhouse, Αυστραλία
Μεταβαίνοντας στην άλλη άκρη του πλανήτη, στον ύφαλο John Brewer που βρίσκεται στην Αυστραλία, ο Βρετανός καλλιτέχνης γλυπτικής και φωτογράφος Jason de Caires Taylor δημιούργησε ένα υποβρύχιο θερμοκήπιο κοραλλιών που ονομάζεται The Coral Greenhouse.Η κατασκευή των 165 τόνων είχε σχεδιαστεί εξαρχής για να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς η θαλάσσια ζωή μετακομίζει με τα χρόνια. Το έργο αυτό, αποτελείται από ειδική αρχιτεκτονική διαμόρφωση που περιλαμβάνει κήπους, πλακόστρωτα και πλωτά δέντρα. Ο ανοξείδωτος χάλυβας, το σκυρόδεμα ουδέτερου pH και ο ψευδάργυρος επιλέχθηκαν ως υλικά που θα ενθαρρύνουν τα κοράλλια να αναπτυχθούν μέσα και γύρω από τη δομή. Γλάστρες γεμάτες με αληθινά κοράλλια, που πολλαπλασιάζονται ως έργο τέχνης, περιβάλλουν το θερμοκήπιο. Η τριγωνική δομή του έχει σχεδιαστεί για να του δίνει χαμηλό κέντρο βάρους."Ο σχεδιασμός του θερμοκηπίου είναι βιομορφικός. Η μορφή του καθορίζεται από τις δυνάμεις της φύσης", δήλωσε ο De Caires Taylor. «Καθώς το Coral Greenhouse αποικίζεται σιγά σιγά και χτίζεται πάνω από τον ύφαλο, θα απορροφηθεί σταδιακά στο περιβάλλον του».
 
Resort World Sentosa
Τέλος, για τις γοργόνες που τους αρέσει να λιάζονται και στη ξηρά, το Resort World Sentosa στη Σιγκαπούρη είναι ότι πρέπει.Διαθέτει 11 πολυτελείς σουίτες, που ονομάζονται Equarius Ocean Suites, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί σαν διώροφα αρχοντικά. Στο επάνω επίπεδο, οι επισκέπτες απολαμβάνουν ανοιχτό σαλόνι και υπαίθριο χώρο. Κάτω, η υποβρύχια κρεβατοκάμαρα με ιδιωτικό τζακούζι προσφέρει απαράμιλλη θέα σε πάνω από 40.000 θαλάσσια ζώα.
 
Inter Continental Shanghai Wonderland, Σαγκάη, Κίνα
Χτισμένο στην πλευρά ενός εγκαταλειμμένου λατομείου στη Σαγκάη, το Inter Continental Shanghai Wonderland έχει αρκετούς ορόφους που είναι υπόγειοι.Περιτυλιγμένοι γύρω από μια τεχνητή λίμνη, δύο υποβρύχιοι όροφοι προσφέρουν εκπληκτική θέα σε ψάρια και άλλους κολυμβητές της λίμνης. Την αρχική έμπνευση του interior design αποτέλεσε η δύναμη της φύσης που διεισδύει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Συγκεκριμένα λέγεται πως η εσωτερική διακόσμηση ήταν εμπνευσμένη από «μια περιπετειώδη ιστορία». Η όλη εμπειρία διαμονής απεικονίζεται σαν να ακολουθεί έναν αρχαίο Βρετανό εξερευνητή από ένα σημείο εξόρυξης, ξεκινώντας από το εξωτερικό στρώμα του βράχου φτάνοντας μέχρι τον εσωτερικό πυρήνα της Γης, όπου τελικά καταφέρνει να εισέλθει στον υποβρύχιο θαλάσσιο κόσμο.
 
Σε αυτό το εξαιρετικό θέρετρο θα επανέλθω ίσως και στο μέλλον, εξερευνώντας και αναπτύσσοντας ενδελεχώς τις συμβολικές πλευρές του και φουτουριστικά στοιχεία του.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Αναστασία Πούλου

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο