Εδώ είναι τα 5 μεγαλύτερα επενδυτικά λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι επενδυτές

1980 Views
Εδώ είναι τα 5 μεγαλύτερα επενδυτικά λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι επενδυτές Εδώ είναι τα 5 μεγαλύτερα επενδυτικά λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι επενδυτές

Δεν είναι μυστικό ότι η πανδημία έφερε ένα κύμα νέων επενδυτών που ήταν πρόθυμοι να δώσουν μια ευκαιρία να παίξουν στην αγορά.

Η πανδημία οδήγησε στην τέλεια συγκυρία για να ξεκινήσουν οι επενδύσεις: οι μετοχές έγιναν φθηνότερες για αγορά καθώς η αγορά έπεφτε, τα επιτόκια των λογαριασμών ταμιευτηρίου μειώθηκαν στο μισό και πολλοί νέοι καταναλωτές έμειναν αποκλεισμένοι στο σπίτι χωρίς να κάνουν τίποτα άλλο.

Επιπλέον, τώρα που πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες προσφέρουν πλέον λογαριασμούς χωρίς ελάχιστα όρια και συναλλαγές με μηδενικές προμήθειες, σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να ξεκινήσει να επενδύει, ακόμη και με ένα μικρό χρηματικό ποσό.

Για να βοηθήσει στην καθοδήγηση αυτής της νέας γενιάς επενδυτών, καθώς και των πιο έμπειρων ομολόγων τους, η Select μίλησε με μια χούφτα πιστοποιημένων χρηματοοικονομικών σχεδιαστών σχετικά με το τι πρέπει να προσέξετε.

Εδώ είναι τα πέντε μεγαλύτερα επενδυτικά λάθη που λένε ότι είναι τα πιο συνηθισμένα.

Λάθος 1: Κυνηγώντας τις τάσεις

Είτε πρόκειται για συμμετοχή σε μια φρενίτιδα για τις μετοχές του GameStop, που όλοι είδαμε τον Ιανουάριο, είτε για επένδυση στο νεότερο κρυπτονόμισμα, το κυνήγι των τάσεων είναι ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι επενδυτές.

Η Lauryn Williams, CFP με έδρα το Τέξας και ιδρύτρια της Worth Winning, λέει ότι βλέπει τους επενδυτές να ακολουθούν την επόμενη καυτή μετοχή χωρίς να γνωρίζουν γιατί επιλέγουν μια συγκεκριμένη επένδυση εκτός από το γεγονός ότι «κάποιος άλλος λέει ότι είναι φοβερή».

«Πολλοί επενδυτές κάνουν το λάθος να κυνηγούν τις τάσεις ή τι είναι ωραίο λόγω του FOMO», προσθέτει ο Boneparth. Συνιστά να κάνετε πάντα τη δέουσα επιμέλεια πριν βάλετε τα χρήματά σας στην αγορά. Ή, ως μια άλλη επιλογή για μια πιο απρόσκοπτη προσέγγιση, επενδύστε παθητικά στις αγορές μέσω κεφαλαίων δεικτών και παρακολουθήστε το χαρτοφυλάκιό σας να μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου.

Χρησιμοποιώντας τον χρηματιστηριακό λογαριασμό σας για να αγοράσετε διαφοροποιημένα αμοιβαία κεφάλαια και αναλαμβάνετε λιγότερο κίνδυνο από ό,τι όταν αγοράζετε μετοχές μιας μεμονωμένης εταιρείας.


Λάθος 2: Ακολουθώντας κακές συμβουλές από τα social media

«Ανατριχιάζω με την παραπληροφόρηση που υπάρχει γύρω από τις επενδύσεις και τα οικονομικά γενικά, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», λέει ο Χάρισον.

Η συνολική καθοδήγηση από τους ειδικούς είναι απλή: Μην λαμβάνετε επενδυτικές συμβουλές από εκείνους που δεν γνωρίζουν την προσωπική σας οικονομική κατάσταση. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεστε πίεση από κάποιον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αρχίσετε να επενδύετε σε μια συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά δεν γνωρίζει ποιες άλλες επενδυτικές επιλογές μπορεί να έχετε. Ίσως είναι καλύτερα να βάλετε αυτά τα χρήματα στον λογαριασμό συνταξιοδότησης που χρηματοδοτείται από τον εργοδότη, ειδικά εάν η εταιρεία σας αντιστοιχεί σε εισφορές μέχρι ένα ορισμένο ποσοστό του μισθού σας.

Φροντίστε να κάνετε τη δική σας έρευνα όταν επενδύετε και να διαβάσετε για το άτομο που δίνει οικονομικές συμβουλές στο Facebook ή σε άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.


Λάθος 3: Δεν δίνετε χρόνο στις επενδύσεις σας να αναπτυχθούν

Όταν πρόκειται για επένδυση, ο χρόνος είναι σημαντικός. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να κρατάτε επενδύσεις για όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε για να μεγιστοποιήσετε τις αποδόσεις σας. «Η επένδυση είναι κάτι που κάνεις με την προσδοκία λογικών αποδόσεων σε μια μακροπρόθεσμη περίοδο», λέει ο Harrison.

Ένα μεγάλο λάθος που βλέπει η Williams είναι ότι οι επενδυτές διασώζουν μια επένδυση επειδή δεν διπλασίασαν τα χρήματά τους σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που είναι συνήθως ημέρες ή εβδομάδες.

«Αν χρειάζεστε τα χρήματά σας να αυξηθούν επειγόντως, πιθανότατα δεν έχετε κατάλληλες αποταμιεύσεις», λέει. «Η γρήγορη ανάπτυξη συνοδεύεται από μεγάλο κίνδυνο».

Ένα από τα επενδυτικά εργαλεία που χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να πολλαπλασιάσουν γρήγορα τα χρήματά τους είναι η διαπραγμάτευση δυαδικών δικαιωμάτων. Εάν είστε ανυπόμονοι ή δεν έχετε αρκετό χρόνο και θέλετε να ρισκάρετε, η διαπραγμάτευση δυαδικών δικαιωμάτων είναι μια πολύ καλή επιλογή για εσάς. Με σύντομους χρόνους λήξης έως και 60 δευτερολέπτων, μπορείτε να πολλαπλασιάσετε ή να χάσετε τα χρήματά σας. Εν ολίγοις, είναι ένα στοίχημα. Είναι ένα προηγμένο επενδυτικό εργαλείο για το οποίο θα πρέπει να ενδιαφέρονται μόνο έμπειροι επενδυτές. Η εκπαίδευση σχετικά με τις συναλλαγές δυαδικών δικαιωμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να απαντήσετε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε σχετικά με αυτό το θέμα.


Λάθος 4: Επένδυση χρημάτων που θα χρειαστείτε σύντομα

Οι άνθρωποι που πηδούν στις αγορές προτού οικοδομήσουν για τον εαυτό τους μια ισχυρή οικονομική βάση είναι το μεγαλύτερο λάθος που βλέπει ο Boneparth να κάνουν οι επενδυτές.

Πριν από την επένδυση, θα πρέπει να αισθάνεστε ότι έχετε τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο ξοδεύετε τα χρήματά σας. Ένα μεγάλο μέρος αυτού είναι η δημιουργία ενός αποθεματικού μετρητών, ώστε να μην χρειάζεται να βασίζεστε στις επενδύσεις σας όταν αντιμετωπίζετε έκτακτη ανάγκη ή θέλετε να κάνετε μια συγκεκριμένη αγορά.

«Το χρηματιστήριο μπορεί να είναι ασταθές και δεν θα θέλατε να χάσετε τα χρήματα που εξοικονομούσατε για κάτι σαν προκαταβολή σε ένα σπίτι που θέλατε να αγοράσετε», λέει ο Χάρισον.

Ένας καλός τρόπος για να γνωρίζετε εάν είστε έτοιμοι να επενδύσετε είναι να κατανοήσετε εάν έχετε ένα υγιές ποσό μετρητών σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου που προορίζεται για όλους τους βραχυπρόθεσμους στόχους σας. Ο Χάρισον προτείνει ότι τα χρήματα που χρειάζονται μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, όπως μέσα σε τρία χρόνια, δεν πρέπει να επενδύονται σε μετοχές.


Λάθος 5: Έχοντας ασαφείς επενδυτικούς στόχους

Μόλις έχετε ένα ξεχωριστό δίχτυ αποταμίευσης στην άκρη, στο οποίο μπορείτε να επιστρέψετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεκάθαρους στόχους καθώς προχωράτε στην επένδυση.

Ο Χάρισον προειδοποιεί ότι η επένδυση για να βγάλει περισσότερα χρήματα σπάνια είναι ο στόχος. Αντίθετα, οι άνθρωποι θα πρέπει να βλέπουν τα χρήματα ως εργαλείο για την επίτευξη των άλλων στόχων τους. Το να επενδύει τα πάντα για τις αποδόσεις είναι ένα κοινό λάθος που βλέπει.

«Δεν χρειάζεται να κυνηγάτε υψηλές αποδόσεις που συσχετίζονται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο, εάν μπορείτε να πετύχετε επαρκώς τους στόχους σας με λιγότερο επικίνδυνες επενδύσεις», λέει ο Harrison.
Πολλοί επενδυτές χρησιμοποιούν τον S&P 500 ως σημείο αναφοράς για την επενδυτική τους απόδοση, αλλά ο Lum επισημαίνει ότι αυτός ο δείκτης συχνά δεν αποτελεί δίκαιη σύγκριση με τα πραγματικά χαρτοφυλάκια των ιδιωτών.

«Ενώ ο S&P 500 χρησιμεύει ως ένας εύκολος αντιπρόσωπος για το πώς «πάνε η αγορά», είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο σχεδιασμός του χαρτοφυλακίου και η απόδοσή σας θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται ώστε να ανταποκρίνονται στους στόχους σας — όχι ένας δείκτης που δεν γνωρίζει τα οικονομικά σας κατάσταση, στόχοι ή χρονικός ορίζοντας», λέει ο Lum.


Φωτογραφικό υλικό





Με ετικέτα: Εργασία - Οικονομία

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή