«Πώς να σε εμπιστευθώ ξανά; Το παιχνίδι της δυσπιστίας». Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; | Nέλη Βυζαντιάδου

10704 Views
«Πώς να σε εμπιστευθώ ξανά; Το παιχνίδι της δυσπιστίας». Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; | Nέλη Βυζαντιάδου «Πώς να σε εμπιστευθώ ξανά; Το παιχνίδι της δυσπιστίας». Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; | Nέλη Βυζαντιάδου

 

.

Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;*
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
 .

 
Η Αρετή δυσκολεύεται πολύ να εμπιστευθεί το Μανώλη μετά τα ψέματα που της είπε και που τα αποκάλυψε η ίδια ξαφνικά. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μανώλης της έλεγε ψέματα κι αυτό την πόνεσε περισσότερο. Την προηγούμενη φορά που είχε μάθει για την απιστία του, αποφάσισε να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία και να τον εμπιστευθεί ξανά. Τώρα όμως της φαίνεται σχεδόν ακατόρθωτο να τον πιστέψει με συνέπεια να σκέφτεται σοβαρά το χωρισμό.
- Δεν θα νιώσω ποτέ ξανά όπως στην αρχή, είπε παίζοντας νευρικά με το χαρτομάντηλο που κρατούσε στα χέρια της.
- Μίλησε μου περισσότερο για αυτό.
- Από τότε που έμαθα την αλήθεια κάτι έσπασε μέσα μου.
- Τι είναι αυτό που έσπασε μέσα σου;
- Η ασφάλεια και η ξεγνοιασιά. Δεν μπορώ να νιώσω ξέγνοιαστη. Κάθε φορά που μου λέει κάτι, ψάχνω να βρω αυτό που κρύβεται πίσω από αυτό που ακούω.
- Πρέπει να είναι πολύ βασανιστικό αυτό που περνάς, της είπα με αληθινό ενδιαφέρον.
- Είναι παραπάνω από βασανιστικό. Και το κακό είναι ότι δεν ξέρω τι να κάνω.
- Τι να κάνεις για να πετύχεις τι; ρώτησα.
- Δεν ξέρω τι να κάνω για να επιστρέψω στην κατάσταση που ήμουν προτού τα μάθω όλα αυτά.
- Εννοείς να νιώσεις ξανά ασφαλής και ξέγνοιαστη;
- Ακριβώς αυτό εννοώ. Να νιώσω ξανά ασφαλής και ξέγνοιαστη και φυσικά να σταματήσω να αμφιβάλλω για το αν μου λέει αλήθεια ή όχι.
- Δεν είναι εύκολο αυτό που ζητάς. Ούτε ακατόρθωτο όμως.
- Εμένα πάλι μου φαίνεται ακατόρθωτο.
- Σου φαίνεται ακατόρθωτο γιατί είναι πολύ πρόσφατο όλο αυτό. Σου φαίνεται επίσης ακατόρθωτο γιατί δεν ήταν η πρώτη φορά που ανακάλυψες ότι δεν σου λέει αλήθεια. Κι αυτό πονάει ακόμα παραπάνω.
- Αυτό είναι σίγουρο. Την πρώτη φορά το είχα ξεπεράσει πιο γρήγορα.
- Την πρώτη φορά ήσουν ανίδεη. Δεν περίμενες να συμβεί κάτι τέτοιο και αιφνιδιάστηκες. Ήθελες πολύ να τον εμπιστευθείς και το τόλμησες. Τώρα όμως σου ήρθαν ξανά στο μυαλό όλα όσα έζησες την πρώτη φορά και προστέθηκαν στα καινούργια. Δεν είναι και λίγο αυτό.
- Και τώρα τι κάνω;
- Δίνεις χρόνο στον εαυτό σου και στα συναισθήματά σου. Το να δυσκολεύεσαι να τον εμπιστευθείς είναι απολύτως φυσιολογικό. Χρειάζεται μάλιστα να του το εξηγήσεις. Μίλησε του για όλο αυτό που περνάς και ζήτησε του να καταλάβει πως για σένα είναι πολύ δύσκολο να το αφήσεις πίσω και να κάνεις σα να μη συμβαίνει τίποτε. Ίσως μάλιστα να βοηθούσε να σας έβλεπα μαζί.
- Δεν είμαι σίγουρη ότι θα δεχτεί.
- Δοκίμασε να του το προτείνεις. Μην προεξοφλείς την απάντηση που θα σου δώσει.
- Έχεις δίκιο. Θέλω πολύ να νιώσω και πάλι καλά.
- Θα νιώσεις και πάλι καλά αρκεί να προσπαθήσετε και οι δύο προς αυτήν την κατεύθυνση. Όταν δημιουργείται ένα πρόβλημα στη σχέση θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά και οι δύο πλευρές για να λυθεί.
Η Αρετή είχε να σκεφτεί πολλά. Κι είχε να αποφασίσει άλλα τόσα. Αυτό που θα έπρεπε όμως να συνειδητοποιήσει ήταν ότι καμία σχέση δεν μένει αλώβητη από μια απιστία. Είναι ένας σεισμός που αφήνει τα αποτυπώματά του στο οικοδόμημα της σχέσης. Ευτυχώς όμως δεν το γκρεμίζει απαραίτητα.
 
  
 
.
 
Μια σχέση χωρίς εμπιστοσύνη είναι καταδικασμένη σε αποτυχία καθώς είναι απαραίτητο να εμπιστευθούμε τον άλλον προκειμένου να επενδύσουμε σε αυτόν. Αν και είναι απαραίτητη δεν θεωρείται αυτονόητη από την αρχή μιας αλληλεπίδρασης μια και συνηθίζουμε να λέμε ότι η εμπιστοσύνη κερδίζεται και δεν επιβάλλεται. Όταν υπάρχει εμπιστοσύνη σε μια σχέση παρατηρούμε ότι επικοινωνούμε με απόλυτη ειλικρίνεια και κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε να ελαχιστοποιήσουμε οποιαδήποτε εξωτερική ή εσωτερική απειλή. Όταν όμως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στη σχέση νιώθουμε ανασφαλείς και δυσκολευόμαστε να επενδύσουμε συναισθηματικά. Φοβόμαστε ότι θα πληγωθούμε και θα προδοθούμε με αποτέλεσμα να αποσυρόμαστε για να προστατευθούμε.
 .
.
Όσο πιο πολύ φοβόμαστε, τόσο πιο πολύ αποσυρόμαστε. Όσο πιο πολύ αποσυρόμαστε, τόσο πιο δύσπιστοι γινόμαστε. Όσο πιο δύσπιστοι είμαστε, τόσο πιο παρατηρητικοί γινόμαστε. Όσο πιο παρατηρητικοί γινόμαστε, τόσο περισσότερο χάνουμε τον αυθορμητισμό μας. Η δυσπιστία μας προστατεύει βραχυπρόθεσμα από το να πληγωθούμε αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μας επηρεάζει έτσι ώστε να βλέπουμε γύρω μας εχθρούς και να αποδίδουμε διαρκώς κακές και πονηρές προθέσεις στους άλλους.
 .
.
Μια σχέση χωρίς εμπιστοσύνη ούτε αναπτύσσεται ούτε επιβιώνει. Για να εμπιστευθούμε τον άλλον θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ρισκάρουμε και να θυμόμαστε πάντα πως κανείς δεν είναι πιο δυνατός από εμάς. Για να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη του λάθους και να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις. Αν παραδεχθούμε το λάθος μας, αν ζητήσουμε συγνώμη και αν κάνουμε οτιδήποτε για να το διορθώσουμε τότε σίγουρα θα έχουμε κάνει σταθερά βήματα προς την αξιοπιστία.
 

,
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν κι εσύ δυσκολεύεσαι να εμπιστευθείς τον σύντροφό σου.. δεν ξέρω αν κι εσύ αναρωτιέσαι για το μέλλον της σχέσης σας... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
 

 .
«Τα πρόσωπα της βίας»: 
Εκτακτη στήλη της Νέλης Βυζαντιάδου κάθε Πέμπτη, εδώ
 
 
Διαδικτυακά ραντεβού με την Νέλη Βυζαντιάδου. Παρακολουθήστε ζωντανά τις ομιλίες μου:
. 
-Ανοιχτό Σχολείο Ψυχικής Υγείας - Ι.Ν. Παναγούδας. Κάθε Σάββατο στις 18.00 στη σελίδα μου Νέλη Βυζαντιάδου
.
Διαβάστε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά, εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις, ομιλίες επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Αλήθεια τι υπάρχει πίσω από ένα ρόλο; Και τι γίνεται με τις δυναμικές μεταξύ διαφορετικών ρόλων; Σας περιμένω κάθε Τρίτη και Παρασκευή για να αποκωδικοποιούμε συμπεριφορές, να διαβάζουμε διαφορετικά τα σενάρια και να βλέπουμε πέρα από αυτό που βλέπουμε. ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή