.
Ύστερα απ’ τον κόσμο
Kάθε Παρασκευή στην Κουλτουρόσουπα.
Γράφει ο Μανώλης Ιωαννίδης για την Κουλτουρόσουπα.
Εκτός από τις επαναστάσεις που γίνονται στον κόσμο και είναι γενικά θαυμαστές και αξιέπαινες και με όπλα, υπάρχουν κάποιες άλλες που προηγούνται (συνήθως) αυτών και έχουν γι’ αντίπαλο τον ίδιο τον εαυτό. Κάποιες απ’ αυτές αναλύονται παρακάτω, εξετάζοντας το γιατί θα ήταν χρήσιμο να συντελεστούν, αν έχετε φυσικά την επιθυμία να αλλάξετε κάτι στον κόσμο (σας).

1. Κατά της βόλεψης
Είναι ίσως το πιο δύσκολο πράγμα- να εξεγερθεί κανείς κατά του εύκρατου κλίματος το οποίο πάσχισε να βρει μετά από χρόνια πισωγυρισμάτων και προσπάθειας και να πάρει πάλι τα μπαγάζια, αρχίζοντας τα ταξίδια σε αφιλόξενους τόπους και εχθρικά τοπία. Λίγη αταραξία ψάχνουν όλοι με λίγες και καλά υπολογισμένες, διάσπαρτες συγκινήσεις για να μη μοιάζει η ζωή με απόλυτη ευθεία και αυτό καθόλου κακό δεν είναι. Αλλά, πολύ δυστυχώς, η ζωή δεν εκτυλίσσεται μέσα στα καλά οργανωμένα παλάτια που μετά από χρόνια σχεδίων και πόρων καταφέρατε να χτίσετε και μερικές φορές πιο πολύ ευρύχωρα μπουντρούμια μοιάζουν. Κάπου έξω απ’ αυτά, υπάρχουν χρώματα που μπορεί να σας τυφλώσουν αν συνηθίσατε στα σκοτεινά δωμάτια της βεβαιότητάς σας. Υπάρχουν λέξεις οι οποίες ξεγλιστράνε με συνέπεια απ’ την απαρχαιωμένη απόχη σας, υπάρχει ενοχλητικός ιδρώτας που λούζει μόνο αυτούς που δεν μπορούν παρηγορηθούν απ’ την καθαρότητα και την καθωσπρεπισμό των επιτευγμάτων τους. Όντως, υπάρχει περίπτωση να τα έχετε κάνει τα κουμάντα σας καλά και τίμια και η στέγη σας να είναι το κόσμημά σας. Αλλά υπάρχουν κοσμήματα πιο πολύτιμα, αυτά που αγοράζονται συνήθως με πόνο και ευαισθησία, όταν αναγνωρίζετε ότι μερικά στεγανά ίσως πρέπει να μην είναι τόσο ανθεκτικά. Με απλά λόγια- όταν ο κόσμος καίγεται, δείτε μήπως μπορείτε να κάνετε κάτι εκτός απ’ το να χτενίζεστε.

2. Κατά της ίδιας σας της φύσης
Όταν κάποιοι μιλούσαν για υπερανθρώπους και πράσινα άλογα, κάτι ήξεραν οι δόλιοι. Προφανώς δεν εννοούσαν καθαρές φυλές, έθνη και κουραφέξαλα, μιας και εφόσον γεννηθήκατε άνθρωποι, όλοι στα ίδια αντικολλητικά τηγάνια βράζετε. Αυτό που ίσως να εννοούσαν αυτοί οι πάαααρα πολύ τρελάρες (γιατί όσοι τολμούν να μιλήσουν αυθεντικά βαδίζουν με μαθηματική βεβαιότητα στην αγορά αυτής της ταμπέλας από το φιλοθεάμον κοινό) ήταν να τιθασεύσετε όλοι την κακία και την γελοιότητα με την οποία έχει προικίσει η φύση την ανθρώπινη συμμορία, μήπως και καταφέρετε τα χρονάκια που περάσετε πάνω στον γαλάζιο σβόλο να τα περάσετε με πραγματική αξιοπρέπεια. Να την αφήσετε ήσυχη τη ρημάδα την κατσίκα του γείτονα που την έχετε ταράξει στις κατάρες, να μην αυτοϊκανοποιείστε δημοσία με την καμπούρα των αλλονών, να αφήσετε κάτω το σφυρί του μέγα δικαστή που πελεκείτε με οργασμική διάθεση. Είναι τόσο εύκολο και φυσικό να κάνετε πρωταθλητισμό στην μικροπρέπεια και να διεκδικείτε με αξιώσεις το κύπελλο της μιζέριας (ενώ κάνετε και καλή πορεία στους ομίλους της μιζέριας) ώστε να μην καταλαβαίνετε καν τη χορογραφία. Ε, κάντε ένα βήμα έξω απ’ το χορό και πείτε πολλά και διαφορετικά τραγούδια μήπως και ακουστεί καμιά μελωδία που να μην είναι γρατζουνίσματα σε φα(κ) ματζόρε. Θα χάσετε σίγουρα συγχορευτές, τα δικά σας βήματα στην αρχή θα μοιάζουν με μεθυσμένου μπέμπη, αλλά χίλιες φορές ένα χαρούμενο, ειλικρινές παραπάτημα παρά μια καλά εκτελεσμένη ζωή.

3. Κατά της κακογουστιάς
Η αισθητική και το καλό στυλ είναι έννοιες που προφανώς υπερβαίνουν ρούχα, παπούτσια, σπίτια, αυτοκίνητα. Αν και πρόκειται για σημαντικές συνιστώσες της υλικής διάστασης της ζωής, η υψηλή εστέτ έχει κυρίως να κάνει με την ψυχολογική κοσμογονία που επιβλέπετε. Γιατί αν το γούστο σας είναι μαύρο χάλι στα ρούχα που φοράτε, αυτό μπορεί να συγχωρηθεί (δύσκολα, αλλά συγχωρείται)- το να έχετε όμως κακή αισθητική στον τρόπο που αισθάνεστε, στον τρόπο που σκέφτεστε, στον τρόπο που ζείτε, αυτό δυστυχώς είναι κάτι που ρυπαίνει βαρύτατα εσάς και τον υπόλοιπο κόσμο. Χοντροκομμένες, παραμορφωμένες σκέψεις που έχει παρέλθει ο καιρός τους, άσχημοι, ατσούμπαλοι συλλογισμοί χωρίς ίχνος εξωραϊσμού ή σουλουπώματος, αισθήματα που ποτέ δεν έβγαλαν σέλφι χωρίς ένα κάρο φίλτρα- όλα αυτά δείχνουν χαμηλή αισθητική και μηδαμινή αντίληψη του στυλ. Κι ένας κόσμος χωρίς στυλ είναι ένας βιβλίο με ορνιθοσκαλίσματα σε βρώμικες, λιγδιασμένες σελίδες. Επιβάλλετε στον εαυτό σας το καλό στυλ και αγαπήστε το ωραίο, όσο πολυμορφικό και φευγαλέο κι αν είναι αυτό. Μην ντύνετε το μυαλό σας σαν παρτάλι, διαχωρίστε την υψηλή ραπτική απ’ τις απομιμήσεις και αφήστε τους άλλους στη μόδα του χθες, αυτή της κακογουστιάς, του εύκολου και του γρήγορου, ενώ εσείς φροντίζετε να τυλίγεστε με τα καλύτερα αρώματα. Εν κατακλείδι, όσο και να αλλάξει η μόδα, η ομορφιά σας θα παραμένει διαχρονική και για όχι- μύωπες και θ’ αποτελεί ένα μικρό στολίδι σ’ έναν κόσμο που ίσως να χρειάζεται περισσότερα από δαύτα.

4. Κατά της σοβαροφάνειας
Κρισιμότατη επιταγή, παρεξηγημένη ανάγκη. Αποφεύγοντας παλιμπαιδισμούς και γελοιότητες, μην ξεχνάτε ότι είναι μετρημένες οι μέρες σας πάνω σε αυτή τη κυκλική μάζα απ’ όργανα κι ανόργανα κι ότι κάνοντας τους σοβαρούς και μετρημένους μόνο κάνα χειροκρότημα από φαντάσματα του παρελθόντος σας μπορεί να λάβετε. Η συνειδητοποίηση του ότι στην τελική πρόκειται για ένα παιχνίδι άρα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά ίσως σας βοηθήσει να αναδιατυπώσετε τους κανόνες που έχετε βάλει στη ζωή σας, όχι για να της δώσετε μια κλωτσιά στα αχαμνά σαν μαινόμενος έφηβος αλλά για να μπορείτε να λέτε ότι την ζείτε όσο πιο έντονα μπορείτε. Δε χρειάζεται να επιδεικνύετε μονίμως το καλό σας προφίλ, αυτό που έχετε δομήσει με κόπο και προετοιμάσει μεθοδικά ώστε να τα βγάζετε πέρα με απαιτήσεις που μοιάζουν να έχουν τέλος. Γιατί φυσικά οι απαιτήσεις θα φαντάζουν απύθμενες όταν εσείς θα έχετε κατανού ότι μόνο με ένα τρόπο μπορούν αυτές να ικανοποιηθούν. Παραδεχτείτε τις ανεπάρκειές σας, γελάστε με αυτές, κάντε τις να πάρουν περίεργα σχήματα κι αφού καταλάβετε από πού ήρθαν, ξαποστείλετέ τις, με ή χωρίς να τις ξεπροβοδίσετε. Όταν κάθε επόμενο βήμα βαραίνει και δεν έχει κάπου να πιαστείτε, καθίστε φαρδιοί-πλατιοί στον πωπό σας κι αναλογιστείτε ότι έχετε να κάνετε μια διαδρομή που δεν πρόκειται να αλλάξει. Το μόνο που είναι στο χέρι σας είναι αν αυτή θα έχει για ηχητική υπόκρουση γέλια, αστεϊσμούς, έστω και πικρά μειδιάματα ή ωριμοφανή επιχειρήματα, επωδυνότατες συνθηκολογήσεις και σύρσιμο παπουτσιών που δεν είναι στο μέγεθός σας.
.
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ:

..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media