Περίπου 35.000 Ουκρανοί πρόσφυγες βρίσκονται στην Ελλάδα

1050 Views
Περίπου 35.000 Ουκρανοί πρόσφυγες βρίσκονται στην Ελλάδα Περίπου 35.000 Ουκρανοί πρόσφυγες βρίσκονται στην Ελλάδα

 

δ.τ.

Το πολύ επίκαιρο ζήτημα της στήριξης των Ουκρανών προσφύγων συζητήθηκε στο πλαίσιο του Regional Growth Conference 2022, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε μια σειρά καταστροφικών επιπτώσεων, όχι μόνο για την πληγείσα Ουκρανία, αλλά και για την Ευρώπη. Ο εκτοπισμός περίπου 5 εκατομμυρίων Ουκρανών, αλλά και η αναστάτωση των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι δύο μόνο από τα σημαντικότερα θέματα που η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει. Υπό αυτό το πρίσμα καθίσταται αναγκαία η στήριξη των περιφερειών, οι οποίες επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος των Ουκρανών προσφύγων, ενώ δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τις συνέπειες που έχουν για τις ευρωπαϊκές οικονομίες οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.


Η Πρόεδρος στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, Μελίνα Δασκαλάκη, τόνισε πως στην Ελλάδα βρίσκονται μόλις 35.000 Ουκρανοί πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους φιλοξενούνται από συγγενείς και φίλους στην Ελλάδα. Ακόμη, υπογράμμισε πως αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν πως βρίσκονται προσωρινά στη χώρα μας, αφού επιθυμία τους είναι να επιστρέψουν στην Ουκρανία μετά τον τερματισμό του πολέμου. Από τη μεριά της, η Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNCHR), Maria Clara Martin, υπογράμμισε πως αυτήν τη στιγμή οι Ουκρανοί πρόσφυγες ανέρχονται στα 5 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να έχουν βρει καταφύγιο σε Πολωνία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία.

Αντίθετα, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μεγάλη εισδοχή και ως εκ τούτου το πρόβλημα δεν είναι οξύ, αφού η Ελλάδα έχει εμπειρία από πολύ μεγαλύτερα προσφυγικά κύματα.

Η κα. Martin κάλεσε την Ελλάδα να αφομοιώσει αυτούς τους ανθρώπους, η πλειοψηφία των οποίων είναι παραγωγικά ενεργοί και να καταστρώσει μακροπρόθεσμα πλάνα για αυτούς, αφού είναι άγνωστο πότε θα τερματιστεί η εμπόλεμη κατάσταση.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Χρήστος Λαζαρίδης, Σύμβουλος Επικοινωνίας του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, ο οποίος επεσήμανε τις συντονισμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες του Φόρουμ για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων, καλώντας παράλληλα τους αρμόδιους φορείς να εντείνουν τις δράσεις υποστήριξης προς αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δοκιμάζονται καθημερινά.

 
Ομιλητές:
Μελίνα Δασκαλάκη, Πρόεδρος στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων

Maria Clara Martin, Εκπρόσωπος Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNCHR)

Χρήστος Λαζαρίδης, Σύμβουλος Επικοινωνίας του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων

Συντονιστής:
Φάνης Παπαθανασίου, Διπλωματικός Ανταποκριτής, ΕΡΤ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη