Δελφοί, 11 Απριλίου 2025 – Τα σημαντικά αποτελέσματα της Έρευνας Παγκόσμιων Αξιών: “Εξερευνώντας τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο άτλαντα στάσεων, αντιλήψεων και αξιών” που πραγματοποίησε η MRB, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9 – 12 Απριλίου.
Η μελέτη που θα παρουσιαστεί και επίσημα τον Ιούνιο, σκάβει σε βάθος κάτω από την “μπογιά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος, MRB Hellas.
Παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο κ. Μαύρος ανέφερε ότι σε ποσοστό 67% κυριαρχούν ο φόβος/πειθαρχία, ο ανθρωπισμός σε ποσοστό 47,9%, και η ταξική κανονικότητα 52,1%.
Στο 56,1% έχει φτάσει ο δείκτης ανασφάλειας, ενώ ο δείκτης ενδιαφέροντος στην πολιτική έχει φτάσει στο 49,6%, σημειώνοντας αύξηση.
Στις υψηλότερες θέσεις στην ιεραρχία βρίσκονται η ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη, η μείωση της ακρίβειας, ο έλεγχος στον χώρο της εργασίας, αλλά και η διασφάλιση ότι η χώρα διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.
Όσον αφορά τις στάσεις ζωής, αύξηση παρατηρείται στην αίσθηση υπευθυνότητας, στην ανεξαρτησία, στην ταχύτερη προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ μειώνονται τα ποσοστά όσον αφορά τη θρησκευτική πίστη και την ανάγκη για υπακοή.
Όσον αφορά την συμπάθεια σε άλλες χώρες, υψηλά βρίσκονται η ΕΕ, οι ΗΠΑ, αλλά και το Ισραήλ.
Στην εμπιστοσύνη των πολιτών, ψηλά βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις και τα πανεπιστήμια. Η εκκλησία και η αστυνομία αν και με μειωμένα ποσοστά, βρίσκονται στην δεκάδα των επιλογών, ενώ αυξάνουν τα ποσοστά τους, μεταξύ άλλων, οι εκλογές, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, η ΕΕ, και τα δικαστήρια.
Όσον αφορά την κοινωνική εμπιστοσύνη, στην πρώτη θέση με ποσοστό 94,5% βρίσκεται η οικογένεια, ενώ μειώνονται τα ποσοστά απέναντι στους ανθρώπους που γνωρίζουμε προσωπικά αλλά και στη γειτονιά.
Σημαντικά είναι τα ευρήματα όσον αφορά την κλιματική κρίση, την ισότητα των φύλων, την εμπιστοσύνη απέναντι στα ΜΜΕ, αλλά και όσον αφορά την οικογενειακή ζωή.
Απ την πλευρά της η Μαρία Δαμανάκη, Ανεξάρτητη Σύμβουλος για Κλίμα-Ωκεανούς, πρώην Επίτροπος της ΕΕ για Θέματα Ναυτιλίας και Αλιείας, Climare Solutions, ανέφερε ότι ότι το ποσοστό ενδιαφέροντος για την πολιτική των Ελλήνων είναι σημαντικό σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά πρέπει να εξετάσουμε με ποιόν τρόπο εκδηλώνεται αυτό το ενδιαφέρον, γι΄ αυτό και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να αντιληφθούν τις ραγδαίες αλλαγές στην εποχή της εικόνας. Σημαντική είναι επίσης, σύμφωνα με την κα Δαμανάκη η εμπιστοσύνη προς την ΕΕ, ενώ σχολίασε στα θετικά την άνοδο του ενδιαφέροντος για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Η Βασιλική Γεωργιάδου, Διευθύντρια, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, ανέφερε ότι χρειαζόμαστε πόρους προκειμένου η Ελλάδα να συμμετέχει σε αυτές τις μεγάλες παγκόσμιες έρευνες, προκειμένου να μπορούμε να “βλέπουμε” τη χώρα μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, ενώ όπως είπε, χρειάζεται να γίνουν αρκετές μετατοπίσεις, προκειμένου τα άτομα να αυτοπρσδιορίζονται περισσότερο αξικά.
“Ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε χαμηλά όσον αφορά το κοινωνικό κεφάλαιο και αυτό το στοιχείο δεν είναι αισιόδοξο στην προώθηση των αλλαγών και των μεταρρυθμισεων στο κοινωνικό σώμα”, ανέφερε ο Κώστας Κωστής, Καθηγητής Οικονομίας και Κοινωνικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής, Πολιτιστικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας.
“Δεν πρόκειται απλά για μία άσκηση αυτογνωσίας”, αλλά τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αφορούν όλους τους τομείς στη χώρα μας, ανέφερε ο συντονιστής της συζήτησης Ηλίας Νικολαΐδης, Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις.
Για να παρακολουθήσετε live τις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών κάντε την εγγραφή σας εδώ.