20 αμαρτίες που αξίζει να κάνετε προτού τα τινάξετε (7-12) | Μανώλης Ιωαννίδης | Ύστερα απ' τον κόσμο.

10139 Views
20 αμαρτίες που αξίζει να κάνετε προτού τα τινάξετε (7-12) | Μανώλης Ιωαννίδης | Ύστερα απ' τον κόσμο. 20 αμαρτίες που αξίζει να κάνετε προτού τα τινάξετε (7-12) | Μανώλης Ιωαννίδης | Ύστερα απ' τον κόσμο.

 

Ύστερα απ' τον κόσμο
Kάθε Παρασκευή στην Κουλτουρόσουπα.
 

Γράφει ο Μανώλης Ιωαννίδης για την Κουλτουρόσουπα.

  
Υπέπεσε στην φωτεινή μου αντίληψη πριν λίγο καιρό μια συγκλό λίστα. Ένας περιεκτικός κατάλογος, ένα μοναδικό τεφτέρι. Ο τίτλος του αριστουργήματος ήτο «Κατάλογος Αμαρτιών- Η πλήρης παράθεση κατά την ορθόδοξη εκκλησία». Η αλήθεια είναι είχαμε ξαναδιασταυρώσει δρόμους στο παρελθόν και από τότε ήθελα να δω αν χτυπάω ανταγωνιστικό σκορ. Μετά από έντονη συγκίνηση κατάλαβα ότι καλά τα πάω, η ζέστη μου αρέσει έτσι κι αλλιώς, απλώς περιμένω να μάθω προς τα που θα ‘χει θέα το καζάνι μου.
           
Αποφάσισα λοιπόν να συγκεντρώσω μερικά αμαρτήματα που αξίζει να κάνει κανείς προτού τα τινάξει σε μια λίστα τύπου 100 ταινίες που πρέπει να δείτε πριν πεθάνατε/ 100 βιβλία που πρέπει να διαβάσετε πριν πεθάνετε/100 λίστες που πρέπει να πεθάνετε παρά να διαβάσετε ώστε να έχετε ένα προβάδισμα στην περιήγησή σας στον κόσμο των αμαρτωλών. Enjoy without caution.
 


7. Αθεΐα
Μπορείτε να έχετε ενδοιασμούς όσον αφορά πράγματα που πανεύκολα χαρακτηρίζονται υπέρλογα αντί για παράλογα. Μπορεί να μην πάνε στο πρόσωπό σας αυτά τα γυαλάκια που τα τζάμια τους δείχνουν παντού τριαντάφυλλα και θεία και σχέδια που σας δασκάλεψαν πως είστε πανίβλακες ν’ αντιληφθείτε αλλά σίιιιιιιγουρα υπάρχουν. Μπορείτε να μην ανήκετε σε κανένα ποίμνιο, γιατί είναι πολλοί οι βοσκοί κι ο καθένας με τα δικά του καπρίτσια και σφυρίγματα. Γίνετε λοιπόν, ένα προβατάκι ελευθέρας βοσκής! Καθόλου δύσκολο δεν είναι να φανταστεί κανείς πως αυτός ο κόσμος δε διοικείται από τίποτα άλλο πέρα από τύχη και αδιαφορία και στοργικοί πατέρες, ανώτερα όντα, υπερβατικές υπάρξεις- ωραία για όσους τα πιστεύουν αλλά πλέον δε σας καλύπτουν. Έχετε το απόλυτο δικαίωμα να πορευτείτε στη ζωή σας με την γνώση ότι θα ζήσετε περί τις έξι-εφτά δεκαετίες σε αυτό τον κόκκο άμμου της συμπαντικής παραλίας και μετά καπόυτ, φιν, φινίτο. Μη χάνετε χρόνο σε προσευχές, βασιστείτε στην αφεντιά σας χωρίς να περιμένετε μετά θάνατον ανταλλάγματα. Αν είναι να κοιτάξετε προς τον ουρανό, κάντε το για να θαυμάσετε την απεραντοσύνη του κι όχι περιμένοντας κάποιον γενειοφόρο τύπου να απαντήσει ή να νοιαστεί. Κι αν χρειάζεστε κάποια μη ανθρώπινη ύπαρξη για να έχετε κάποιο κώδικα αξιών, έχετε δουλίτσα να κάνετε με τον εαυτό σας. Υπερωρίες μάλλον.
 
8. Αισχρές Επιθυμίες
Αυτή η σεμνοτυφία θα σας φάει, η μόνιμη λογοκρισία που μόνο αποδεικνύει πόσο ανίκανη είναι να αντιμετωπίσει την αιχμηρή πραγματικότητα. Ξεκαθαρίστε με τον εαυτό σας γιατί σας είναι σημαντικό να απωθείτε αυτά που σας έμαθαν ότι είναι πονηρά και άσεμνα και ντροπιαστικά. Οκ, προφανώς δεν προτείνεται να επιστρέψετε σε μια κατάσταση άγριου κτήνους, χωρίς συστολές ή ενδοιασμούς, επικίνδυνου για όποιον για κακή του τύχη το πλησίασε. Ούτε να μετατραπείτε σε μια μακιαβελική καρικατούρα που μόνο ο μαρκήσιος ντε Σαντ ίσως και να επικροτούσε. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι να αναγνωρίσετε τις πιο λασπώδεις επιθυμίες σας, να εντοπίσετε από πού προέρχονται και να μη σφυρίζετε αδιάφορα ενώ ο εσωτερικός σας κόσμος γίνεται χρόνο με το χρόνο μπουρλότο. Όλα με μέτρο- γι’ αυτό, τολμήστε να αναμετρηθείτε με την βρωμιά που κρύβεται μέσα σας, μήπως και καταφέρετε να αποκτήσετε μια πραγματική καθαρότητα πνεύματος. Ποιος ξέρει, ίσως αυτά που χθες σας φαίνονταν αισχρά και άθλια, να ήταν απλώς παρεξηγημένα. Ή και όχι. Αλλά μην λοξοκοιτάτε.

 
9. Ζήλεια
Άλλο ένα από τα παρεξηγημένα λουλουδάκια της χλωρίδας του συναισθηματικού σας κόσμου. Αφού τη ξεχωρίσετε από το ψυχοπαθές ξαδερφάκι της, τον φθόνο, σκεφτείτε την πλειάδα των πραγμάτων που μπορείτε να πετύχετε ζηλεύοντας. Γιατί η ζήλεια έχει να κάνει στενά με την ειλικρίνεια και την συνειδητοποίηση ότι δεν είστε το τέλειο ον, η φυσική απεικόνιση του ολοκληρωμένου έργου που όλοι ανυπομονούν να χειροκροτήσουν. Έχετε την θαυμάσια ευκαιρία να ζηλέψετε και έτσι, να καταλάβατε ότι το παζλ σας είναι κάπως ημιτελές ή απέκτησε νέα κομμάτια. Όταν δεν πρόκειται για βαθιά κακοήθη φθόνο των άλλων ή αυτών που έχουν οι άλλοι, ούτε και για εκτόξευση ευχών για να τους κολλήσετε τη μιζέρια σας, η ζήλεια είναι αυτή που θα σας σούρει προς έναν καθρέπτη που αλλιώς δε θα ‘χατε την ευκαιρία να επισκεφτείτε. Όταν ζηλεύετε, ενδοσκοπείτε, κλείνετε συνεδρίες με τον εαυτό σας και τακτοποιείτε τα του οίκου σας- συνειδητοποιήστε λοιπόν, τι θα αξίζει να κρατηθεί και τι όχι, ζηλεύοντας.
 
10. Ευθανασία
Μπορεί την ημερομηνία έναρξης σας να μη μπορείτε να την ελέγξετε αλλά σίγουρα μπορείτε να καθορίσετε την ημερομηνία λήξης. Τη δική σας ή όποιου άλλου και φτάνει στο σημείο να αποφασίσει ότι προτιμότερη επιλογή δεν είναι πλέον η ζωή. Αν κάποιος υποφέρει σε βαθμό που σπάει τα κοντέρ πόνου και εξαθλίωσης, μάλλον το να συμβάλλετε στο να μη πονάει, όχι μόνο αμαρτία δεν είναι αλλά χρέος. Φυσικά και δεν υπάρχει ντροπή (ή πέραν των θεμελιωδών νοητικών λειτουργιών) σε αυτούς που αντιτίθενται στην ευθανασία και μην περιμένετε φιλικά χτυπήματα στην πλάτη ή έναν καλό λόγο μήπως και σας σηκώσει από τα τάρταρα. Η εμμονή τους με θεία σχέδια και θείες βουλήσεις και άλλες θείες παραλύει κάθε αίσθηση ανθρωπιάς και δικαίου σε σημείου διερώτησης τελικά ποιον θεό υπηρετούν. Όταν κάποιος έχει διανύσει ολόκληρα βουνά και βλέπει ακόμη μεγαλύτερα μπροστά του, έχει το δικαίωμα να ζητήσει έλεος. Προφανέστατα δεν είναι μια απόφαση που παίρνεται ελαφρά τη καρδία και τέτοια ζητήματα έχουν τόσες αποχρώσεις όσες δεν αχνοφαίνονται καν στο γυμνό μάτι. Αλλά αν έρθει η σκοτεινή ώρα της απόφασης σκεφτείτε αν αγαπάτε το θεό σας περισσότερο ή τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας.

 
11. Υπερηφάνεια
Όπως πρέπει να στενοχωριέστε, να κάνετε την αυτοκριτική σας και να μαθαίνετε από τα λάθη σας, όταν τα κάνετε σκατά, έτσι πρέπει και να είστε χαρωποί, ακομπλεξάριστοι και περήφανοι, όταν δεν τα κάνετε σκατά. Προφανώς και δε γίνεται αναφορά σε περηφάνια για χώρες, θρησκείες, κτλ, παρά μόνο σε πράγματα που εσείς ενεργητικά έχετε μοχθήσει να πετύχετε ή τέλος πάντων, έχετε καταφέρει. Έχετε δικαίωμα να ανταμείψετε τον εαυτό σας με ένα κουλουράκι επιβράβευσης μετά από τόσα χιλιόμετρα αυτοβελτίωσης. Οφείλετε να κρατάτε κατανού τα επιτεύγματά σας, όχι για να τα επιδεικνύετε σας ένα ναρκομανής για αποδοχή και επιβολή αλλά σαν ένα όχημα να σας πηγαίνει σε πιο ασφαλή μέρη όταν αποκλείεστε στις ερήμους της αυτολύπησης. Προφανώς και δε πρόκειται για αλαζονεία το να έχετε όλες τις μικρές ή μεγάλες, σημαντικές ή ασήμαντες, βροντερές ή πιο ήσυχες πράξεις σας στην εσωτερική τσέπη του ρούχου σας. Γι αυτή τη περηφάνια αξίζει να ζει κανείς ώστε όταν ξεφυλλίζει τα πεπραγμένα του να μη χρειάζεται να κοιτάει αλλού για μερικές σελίδες ούτε να προσπαθεί ματαίως και γελοιωδώς να τις σκίσει.
 
12. Μη σαρκική εγκράτεια στις γιορτές
Καλό θα ήταν να μην έχετε σαρκική εγκράτεια γενικά κι όχι μόνο στις γιορτές. Τι κερδίζετε με το να εναντιώνεστε στην ίδια σας την ευχαρίστηση πέρα από μια ψευδεπίγραφη μέθη ηθικότητας; Εννοείται πως πρόκειται για κλασσική περίπτωση «Σας κάνει χαρούμενους; Είναι αμαρτία!» κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι γιορτές είναι για να γιορτάζονται, η ζωή (ίσως) είναι για να γιορτάζεται κι αν επιχειρούνται τρελές εγχειρήσεις αυτών των ηδονών προκύπτουν τερατουργήματα που απλώς δε φαίνονται στο γυμνό μάτι. Αν οι άνθρωποι προσπαθούν να είναι μίζεροι με μια βαριάντα τρόπων ή αν απλώς μασκαρεύουν τις αποτυχίες τους, δε πρέπει να σας επηρεάζει.


-20 αμαρτίες (1-6)
.
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ:
 

  
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media

      

 


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μανώλης Ιωαννίδης
Μανώλης Ιωαννίδης
Ένα μικρό αγοράκι που τρελαίνεται για παιχνίδια. Περίπου 14 ή 96 ετών, θα γράφει μάλλον για τη Μουσικομανία και τη Σινεμανία, για θέματα μη φλέγοντα. Μέχρι αναπόφευκτα να ‘ρθει το πρώτο, και σίγουρα όχι τελευταίο, Pulitzer. gioskase.katsi@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή