Πάπυρο 2.000 ετών που περιγράφει τη ζωή μετά τον Μέγα Αλέξανδρο αποκρυπτογραφεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

2161 Views
Πάπυρο 2.000 ετών που περιγράφει τη ζωή μετά τον Μέγα Αλέξανδρο αποκρυπτογραφεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Πάπυρο 2.000 ετών που περιγράφει τη ζωή μετά τον Μέγα Αλέξανδρο αποκρυπτογραφεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

  

 Έναν πάπυρο 2.000 ετών, που αναφέρεται στις δυναστείες που διαδέχθηκαν τον Μέγα Αλέξανδρο αποκρυπτογραφούν επιστήμονες, χρησιμοποιώντας τη βοήθεια της μηχανικής μάθησης.


Ο πάπυρος, όπως αναφέρει το Live Science, καταστράφηκε εν μέρει από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Αιώνες αργότερα, παραδόθηκε στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Ο Ρίτσαρντ Τζάνκο, διακεκριμένος πανεπιστημιακός καθηγητής κλασικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αναφέρει ότι ο πάπυρος «περιέχει τα ονόματα πολλών Μακεδόνων δυναστών και στρατηγών του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Ο πάπυρος αναφέρεται στον Σέλευκο– ο οποίος κυβέρνησε μεγάλο μέρος των εδαφών στη Μέση Ανατολή και στον Κάσσανδρο, ο οποίος κυβέρνησε την Ελλάδα μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Βρίσκεται στο Ινστιτούτο της Γαλλίας στο Παρίσι

Ο πάπυρος προέρχεται από τη Βίλα των Παπύρων που βρισκόταν στο αρχαίο Ηράκλειον, δηλαδή το σημερινό Ερκολάνο. Η πόλη καταστράφηκε μαζί με την Πομπηία όταν εξερράγη ο Βεζούβιος.

Η βίλα πήρε την ονομασία της από τους τεράστιους παπύρους που φιλοξενούσε και περιέχει πολλά γραπτά του φιλοσόφου Φιλόδημου, ο οποίος έζησε περίπου από το 110 π.Χ. έως το 30 π.Χ. Αυτοί οι πάπυροι απανθρακώθηκαν κατά την έκρηξη του ηφαιστείου. Το 1804, το κείμενο δόθηκε στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, που το έδωσε στο Ινστιτούτο της Γαλλίας στο Παρίσι, όπου και βρίσκεται σήμερα. Το 1986, μια προσπάθεια να ξετυλιχθεί ο πάπυρος είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί επιπλέον ζημιά.

Ο Τζάνκο μελετά τον πάπυρο με τη βοήθεια μιας ομάδας με επικεφαλής τον Μπρεντ Σιλς, διευθυντή του Κέντρου Οπτικοποίησης και Εικονικών Περιβαλλόντων στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι. Για να αποκαλύψει τα μυστικά του παπύρου, η ομάδα του Σιλς χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση. Αρχικά, το πρόγραμμα εκπαιδεύτηκε να ανιχνεύει μελάνι σε παπύρους και στη συνέχεια ανέλυσε αρχαίους παπύρους με τη βοήθεια υπολογιστικής τομογραφίας.

«Η γραφή είναι ορατή, οπότε μπορούμε να αντιστοιχίσουμε τις θέσεις του μελανιού με το ακριβές μέρος που πρέπει να αναζητήσουμε το μελάνι στην τομογραφία», είπε ο Σιλς.

AI is Deciphering a 2,000 year old 'Lost Book' Describing Life After Alexander the Great!


Άγνωστος ο συγγραφές του κειμένου

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά στοιχεία σχετικά με τον πάπυρο που παραμένουν άγνωστα. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο συγγραφέας του κειμένου ή γιατί το βιβλίο βρισκόταν μέσα στη βίλα. Ο Τζάνκο σημείωσε ότι πολλά από τα κείμενα στη βίλα γράφτηκαν από τον Φιλόδημο, αλλά είναι φιλοσοφικά και όχι ιστορικά.

Μια πιθανότητα είναι ότι ο ίδιος ο Φιλόδημος το χρησιμοποίησε ως αναφορά για να γράψει το έργο του «Περί του καθ΄ Όμηρον αγαθού βασιλέως», σύμφωνα με τον Τζέφρι Φις, καθηγητή κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Baylor του Τέξας. Σε αυτό το έργο, ο Φιλόδημος αναφέρεται αρνητικά στους βασιλείς μετά τον Μ. Αλέξανδρο.

Ο «χορηγός» του Φιλόδημου ήταν ο Ρωμαίος διοικητής της Μακεδονίας, Lucius Calpurnius Piso Caesoninus.

«Νομίζω ότι ο Φιλόδημος ενθαρρύνει τον Piso να ακολουθήσει το παράδειγμα των καλών βασιλέων του Ομήρου», κατέληξε ο Φις.

Η μελέτη δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό.


ΠΗΓΗ: Live Science

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ με την Λένα Παπαληγούρα σε περιοδεία (πρόγραμμα παραστάσεων)
«Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ με την Λένα Παπαληγούρα σε περιοδεία (πρόγραμμα παραστάσεων)
με 0 Σχόλια 4241 Views

Ηλέκτρα και Ορέστης εκδικούνται για το φόνο του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο, πληρώνοντας το αίμα με αίμα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη