20 αμαρτίες που αξίζει να κάνετε προτού τα τινάξετε (13-16) | Μανώλης Ιωαννίδης | Ύστερα απ' τον κόσμο.

9833 Views
20 αμαρτίες που αξίζει να κάνετε προτού τα τινάξετε (13-16) | Μανώλης Ιωαννίδης | Ύστερα απ' τον κόσμο. 20 αμαρτίες που αξίζει να κάνετε προτού τα τινάξετε (13-16) | Μανώλης Ιωαννίδης | Ύστερα απ' τον κόσμο.

 

Ύστερα απ' τον κόσμο
Kάθε Παρασκευή στην Κουλτουρόσουπα.
 

Γράφει ο Μανώλης Ιωαννίδης για την Κουλτουρόσουπα.

  
Υπέπεσε στην φωτεινή μου αντίληψη πριν λίγο καιρό μια συγκλό λίστα. Ένας περιεκτικός κατάλογος, ένα μοναδικό τεφτέρι. Ο τίτλος του αριστουργήματος ήτο «Κατάλογος Αμαρτιών- Η πλήρης παράθεση κατά την ορθόδοξη εκκλησία». Η αλήθεια είναι είχαμε ξαναδιασταυρώσει δρόμους στο παρελθόν και από τότε ήθελα να δω αν χτυπάω ανταγωνιστικό σκορ. Μετά από έντονη συγκίνηση κατάλαβα ότι καλά τα πάω, η ζέστη μου αρέσει έτσι κι αλλιώς, απλώς περιμένω να μάθω προς τα που θα ‘χει θέα το καζάνι μου.
           
Αποφάσισα λοιπόν να συγκεντρώσω μερικά αμαρτήματα που αξίζει να κάνει κανείς προτού τα τινάξει σε μια λίστα τύπου 100 ταινίες που πρέπει να δείτε πριν πεθάνατε/ 100 βιβλία που πρέπει να διαβάσετε πριν πεθάνετε/100 λίστες που πρέπει να πεθάνετε παρά να διαβάσετε ώστε να έχετε ένα προβάδισμα στην περιήγησή σας στον κόσμο των αμαρτωλών. Enjoy without caution.
 
 

13. Ερωτικές σχέσεις εκτός γάμου
Η αναφορά στον Κατάλογο μάλλον γίνεται στο αμάρτημα του να κάνει ερωτικές σχέσεις χωρίς να έχει παντρευτεί τον ερωτικό του σύντροφο κι όχι στο να κάνει εξώγαμες ερωτικές σχέσεις όντας παντρεμένος. Άλλη μια εξαιρετική αμαρτία που είναι ακριβώς αμαρτία επειδή πρόκειται για κάτι φυσικό και ομολογουμένως, ωραίο. Γιατί πρέπει να παντρευτείτε το άλλο το θηλαστικό με το οποίο θέλετε να βγάλετε τα μάτια σας για σύντομο ή παρατεταμένο χρονικό διάστημα αλλιώς αρχίζουν τις παραγγελιές στην Κόλαση για ανοξείδωτα καζάνια. Να τις αρχίσουν! Προφανώς και η σύναψη ερωτικών δεσμών εκτός της νομικής-θρησκευτικής συμφωνίας της παντρειάς είναι κάτι που δεν πρέπει να αμελείται μιας και είναι τόσο αυτονόητα λογική και απαραίτητη. Εφόσον οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί με κάποιες ανάγκες, όταν αυτές οι ανάγκες ταυτίζονται σε δύο πρόθυμα, ξαναμμένα θηλαστικά (ή σε περισσότερα, για τους μερακλήδες), δεν υπάρχει λόγος για ανταλλαγή όρκων περί αιωνιότητας και αφοσίωσης και των λοιπών, και των λοιπών. Παράδειγμα: στο NBA οι Cavaliers, χρειάζονται guard που να σουτάρει τρίποντα για τα playoffs. Θα του υπογράψουν λοιπόν ένα συμβόλαιο για τρεις μήνες και μετά ο καθένας στο δρόμο του. Έτσι και στις προγαμιαίες σχέσεις, η ειλικρίνεια της παροδικότητας και η παραδοχή του συγκεκριμένου σκοπού της συμπόρευσης είναι πράγματα που τις καθιστούν τόσο γοητευτικές και τίμιες. Αν θέλετε να φάτε υγιεινά δε θα παραγγείλετε πιτόγυρα- αλλά θα έρθουν οι μέρες που θα γουστάρετε να το ρίξετε έξω; Τι πρέπει δηλαδή, να τρώτε μόνο πιτόγυρα ή να μην φάτε ποτέ. Ελπίζω το τελευταίο παράδειγμα να ‘ναι κατατοπιστικό.
 

14. Κάπνισμα
 Αν είναι η αυτοκαταστροφή αμαρτία, θα βγω να το φωνάξω με λατρεία. Αυτό συστήνεται για όσους κατανοούν πως καθείς έχει το απόλυτο δικαίωμα να σκοτώνει τον εαυτό του, με τον προσωπικά ραμμένο στην ψυχοπαθολογία του, τρόπο επιλογής του. Για κάποιους μπορεί να είναι η ενασχόληση με την πολιτική, γι’ άλλους η ερωτοτροπία με ιδέες- για εσάς μπορεί να είναι το κάπνισμα. Αν γουστάρετε δηλαδή να πάθετε έναν περιποιημένο, παλικαρίσιο καρκίνο, που εντελώς μόνοι σας και απολύτως ενεργητικά έχετε χτίσει τουβλάκι-τουβλάκι, ποιος έχει το θράσος να σας το απαγορέψει, αγορεύοντάς σας άσωτο υιό που μπουρδουκλώνει τα βήματά του προς το πατρικό τσαρδί; Βεβαίως, αποτελεί δεδομένο πως όλοι οι θεοσεβούμενοι ορθόδοξοι δεν καπνίζουν αφού το κάπνισμα είναι αμαρτία άρα ευσταθεί η υπόθεση πως οι στρατιές από καπνιζοντόβολα είναι θυγατέρες του Σατανά. Οπότε, κάντε κι εσείς παρέα σε αυτούς τους επαναστάτες με μελλοντική διεύθυνση κατοικίας την Κόλαση, 666 (Όροφος βλέπουμε ακόμα), κάνοντας επιπλέον καλό σ’ αυτό τον κόσμο- απαλλάσσοντας τους υπολοίπους από την παρουσία σας και τον εαυτό σας απ’ τους άλλους.
 

 

15. Οφθαλμοπορνεία
 Να πω την αμαρτία μου, δεν γνώριζα τη σημασία της λέξης. Δεν είχα την τιμή να την ξανασυναντήσω ειδάλλως θα την κοπανούσα αδιακρίτως σε καταστάσεις σχετικές ή άσχετες. Θα μπορούσε να είναι τίτλος από άλμπουμ των Tool που δεν κυκλοφόρησε ποτέ αλλά οι κριτικοί του έβαλαν 6 αστεράκια στα 5, OFTHALMOPORNEIA. Αυτή η εύηχη και γλεντζού λεξούλα λοιπόν ορίζεται ως η λάγνα επιθυμία που εκδηλώνεται με το βλέμμα. Για. Όνομα. Του. Θεού. Οποιουδήποτε, να μη κλείνουμε πόρτες κιόλα. Στην ουσία πρόκειται για την πνευματική ποινικοποίηση, αν όχι την συστηματική επικήρυξη του φλερτ, της αυθεντικής επιθυμίας που δεν λερώνεται από ηθικούς κανόνες και νοητικούς υπολογισμούς. Λοιπόν, αν δεν έχετε επιδοθεί σε οφθαλμοπορνεία εσείς χάνετε, εσείς ακρωτηριάζετε τις επιθυμίες σας, προσποιούμενοι ρόλους που προορίζονται για μέτριους θεατρίνους. Με στυλ- πάντα με στυλ, η λαγνεία είναι κάτι που δεν πρέπει να απουσιάζει από τις σχέσεις των ανθρώπων- αν δε θέλετε βέβαια, αποστειρωμένες, ασφαλείς και υπολογισμένες συναλλαγές. Να μη τα ξαναλέμε- μάτια δεν έχει μόνο το πνεύμα, έχει και το σώμα. Αν επιθυμείτε να βασίζεστε μόνο στα μεν ή στα δε, θα ευλογηθείτε με μια στενόχωρη μυωπία που θα σας στερεί τόσες ευκαιρίες να θαυμάσετε τον κόσμο. Οφθαλμοπορνεία.
 

16. Ηδονισμός
Εντάξει, προφανώς και από όλες τις αμαρτίες ήταν απ’ τις πιο προβλέψιμες να υπάρχουν σε αυτή τη λίστα. Γιατί ως γνωστόν «Είναι ευχάριστο; Είναι αμαρτία»! Ίσως η έννοια ή μάλλον η στάση αυτή ζωής, να έχει αποκτήσει κακό όνομα απ’ τους ηλιθίους που νομίζουν ότι την υπηρετούν, υπηρετώντας στην πραγματικότητα την βλακεία τους. Παρόλα αυτά ο πραγματικός ηδονισμός συνίσταται στην παράδοση στην ευχαρίστηση και το κολύμπι μέχρι τελικής πτώσεως στους ωκεανούς της ζωής. Αν σας βαραίνουν οι ενδοιασμοί σας και οι φόβοι σας, πρόβλημά σας- δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν όλοι. Άλλοι βρέχουν το δάχτυλό τους και τη κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια κι άλλους τους ξωβράζει το κύμα σας βρεγμένες γάτες. Αυτοί που μπορούν όμως να εκτιμήσουν την ομορφιά, την ευχαρίστηση και την ηδονή έχουν τις πιο ωραίες ιστορίες να πουν. Έχουν πιο φανταχτερά χρώματα, έχουν πιο ενδιαφέρον ήχο, είναι πιο πηγαίες, πιο ζουμερές. Αν θέλετε να απολαύσετε τη ζωή, δε χρειάζεται ούτε να μονάσετε ούτε να κάνετε κραιπάλες δίχως αύριο. Απλώς να κυνηγήσετε σαν παιχνίδι την ηδονή, έχοντας κατανού ότι δεν έχετε δικαίωμα να γδάρετε κανέναν άλλο παρά μόνο εσάς.
.
-20 αμαρτίες (1-6)

-20 αμαρτίες (7-12)

.
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ:
 

  
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media

      

 


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μανώλης Ιωαννίδης
Μανώλης Ιωαννίδης
Ένα μικρό αγοράκι που τρελαίνεται για παιχνίδια. Περίπου 14 ή 96 ετών, θα γράφει μάλλον για τη Μουσικομανία και τη Σινεμανία, για θέματα μη φλέγοντα. Μέχρι αναπόφευκτα να ‘ρθει το πρώτο, και σίγουρα όχι τελευταίο, Pulitzer. gioskase.katsi@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Πώς πέρασα το φετινό θεατρικό καλοκαίρι»… | Στον Παλμό των Φουαγιέ
Πώς πέρασα το φετινό θεατρικό καλοκαίρι»… | Στον Παλμό των Φουαγιέ
με 0 Σχόλια 3197 Views

Φέτος εντόπισα πιο συνειδητά ορισμένα θέματα που συνέβαλαν σε έναν θεατρικό απολογισμό με αρνητικό κατ’ εμέ πρόσημο…Γράφει η Πίτσα Στασινοπούλου για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή