«Γλυκάνισος» - Ψυχογραφώντας τον Καρίμ της αντεπίθεσης, "Πέρα από αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.

3421 Views
«Γλυκάνισος» - Ψυχογραφώντας τον Καρίμ της αντεπίθεσης, «Γλυκάνισος» - Ψυχογραφώντας τον Καρίμ της αντεπίθεσης, "Πέρα από αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.

  

Ψυχογραφώντας Θεατρικές παραστάσεις, Κινηματογραφικές ταινίες, Τηλεοπτικές σειρές, Πέρα απ' αυτό που βλέπεις (Κάθε Τρίτη & Παρασκευή).

 
Είναι τόσο εύκολο να ξεχάσει κανείς τον πόνο του και να επικεντρωθεί στη μανία του να εκδικηθεί για να διορθώσει την αδικία που υπέστη. 
 

Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.
 
Το ζέσταμα
Ήταν ζήτημα χρόνου να αποκαλυφθεί η παράλληλη σχέση της Ραζάν με το Στρατή. Ήταν ζήτημα χρόνου να δούμε το άλλο πρόσωπο του Καρίμ. Το οργισμένο και κτητικό πρόσωπο του άντρα που δεν αντέχει να διαχειριστεί τον πόνο της προδοσίας και αποφασίζει να γίνει και ο ίδιος θύτης.
 


Η δράση
Ο Καρίμ αποκαλύπτει με τον πιο άχαρο τρόπο την απιστία της Ραζάν και χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά δημιουργείται ένα μεγάλο ρήγμα στο γάμο του και χάνει την εμπιστοσύνη του στη μοναδική γυναίκα που αγάπησε και της δόθηκε ολόψυχα. ‘Γιατί μου το έκανες αυτό; Γιατί;’, αναρωτιέται φωναχτά λες και αν πάρει απάντηση, θα απαλύνει ο πόνος που νιώθει. Θα είναι πολλές, για να μην πω αμέτρητες, οι φορές που θα αναρωτηθεί αυτό το ‘γιατί’ και θα ψάχνει να βρει απαντήσεις. Κι όσο αυτή δεν θα έχει να του τις δώσει, τόσο εκείνος θα επιμένει. Κι όσο εκείνος θα επιμένει, τόσο αυτή θα νιώθει περισσότερες ενοχές χωρίς όμως να μπορεί να αλλάξει κάτι από αυτό που έγινε.

Τι να κάνω Θεέ μου; Τι να κάνω; Να τη σκοτώσω ή να σκοτωθώ;’, ουρλιάζει βυθισμένος σε απόγνωση. Στην απόγνωση που προκαλεί η αποκάλυψη της απιστίας της γυναίκας του, της γυναίκας που αγάπησε από τότε που ήταν και οι δυο τους παιδιά. Θυμάται μία προς μία τις στιγμές που στάθηκε δίπλα της γιατί για αυτόν η Ραζάν ήταν ο κόσμος ολόκληρος. Ακόμα και τώρα, που είναι τόσο πληγωμένος, τη διαβεβαιώνει ότι κανένας άντρας δεν θα την αγαπήσει όπως την αγάπησε αυτός.Δεν είναι όμως αρκετό αυτό για να την κρατήσει. Η καρδιά της είναι δοσμένη στο Στρατή. Κι αυτό την πονάει πολύ. Και οι δύο πονάνε. Ο Καρίμ πονά γιατί πληγώθηκε, προδόθηκε και διαψεύστηκαν όλα τα όνειρα που έκανε για τους δυο τους. Πονά η καρδιά του και κοντεύει να χάσει τα λογικά του. Νιώθει να διαλύεται η ζωή του χωρίς να μπορεί να το ελέγξει. Και η Ραζάν πονά. Πονά γιατί προξένησε τόσο πόνο στον άντρα που της στάθηκε σε κάθε δυσκολία. Πονά όμως και γιατί δε μπορεί να είναι με τον άντρα που ερωτεύτηκε και αγάπησε από την πρώτη στιγμή που τον είδε.Κάθε πόνος έχει τη δική του ιστορία.
.
‘Δεν θα σε σκοτώσω. Δεν θα σου κάνω αυτή τη χάρη. Θα σε κλειδώσω εδώ μέσα για να μην ξαναδείς το φως του ήλιου’, απειλεί ο Καρίμ τη γυναίκα που μέχρι πριν από λίγο λάτρευε με όλη του τη δύναμη. Με αστραπιαία ταχύτητα περνά από τη θέση του θύματος στη θέση του θύτη. Δεν συγχώρησε αυτό που του έκανε και αποφασίζει να την τιμωρήσει. Κι είναι τόσο εύκολο να ξεχάσει κανείς τον πόνο του και να επικεντρωθεί στη μανία του να εκδικηθεί. Νιώθοντας προσβεβλημένος και έχοντας βιώσει την απόρριψη της γυναίκας του κινητοποιείται αμέσως να διορθώσει την αδικία που υπέστη. Η επιθυμία μας για εκδίκηση και αντεπίθεση είναι, σύμφωνα με τον AaronBeck, μια απολύτως αυτόματη αντίδραση μπροστά στην απειλή όσο και το κλείσιμο του ματιού μας όταν εισβάλλει ξένο σώμα. Η αντεπίθεση όμως αποδεικνύεται συνήθως καταστροφική για τη σχέση και το μέλλον της. Κι όπως ισχυρίζεται ο ίδιοςη αντεπίθεση προχωρά συχνά πέρα από την αρχική πληγή καθώς το θύμα ξεπερνά τα όρια της αποκατάστασης της αδικίας και τείνει να επιβάλλει μια επιπρόσθετη και σκληρότερη ποινή.Ο Καρίμ αποφασίζει να την αφήσει μέσα στα σκοτάδια ενός δωματίου, καταδικάζοντας ταυτόχρονα και τον ίδιο του τον εαυτό να μείνει για πάντα αιχμάλωτος σε άλλα σκοτάδια. Στα σκοτάδια από τα οποία δεν θα καταφέρει να βγει ποτέ αν δεν δει κατάματα την αλήθεια και αν δεν αποδεχθεί αυτό που συνέβη. Είναι πραγματικά θλιβερό να προτιμά κανείς να είναι δυστυχισμένος από το να φεύγει με αξιοπρέπεια από ένα γάμο που έχει τελειώσει ή που δεν άρχισε ουσιαστικά ποτέ.

Όσο για τη Ραζάν περιμένω να δω ποιον τρόπο αντίδρασης θα επιλέξει. Την πάλη ή τη φυγή; Θα αγωνιστεί για την ελευθερία της και για να ζήσει το όνειρό της ή θα το βάλει στα πόδια νιώθοντας αδύναμη να αντιμετωπίσει την εξωτερική απειλή και τις ενοχές που την κατακλύζουν από την ώρα που αποκαλύφθηκε η απιστία της;Το κλείσιμο
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η εχθρικότητα και η διάθεση για εκδίκηση προκαλούν μεγάλο ψυχικό πόνο τόσο σε εμάς τους ίδιους όσο και στον αποδέκτη τους. Κι είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε πως κατά έναν παράξενο τρόπο, όπως δηλώνει ο AaronBeck, ο αντίπαλός μας είναι κάποιος που αγαπάμε ή που αγαπήσαμε. 
 
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ:
.
Μέγαρο Μουσικής Σάββατο 11 & Κυριακή 12 Φεβρουαρίου
.
"Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης": 
(πληροφορίες και online αγορά, εδώ
.
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Αλήθεια τι υπάρχει πίσω από ένα ρόλο; Και τι γίνεται με τις δυναμικές μεταξύ διαφορετικών ρόλων; Σας περιμένω κάθε Τρίτη και Παρασκευή για να αποκωδικοποιούμε συμπεριφορές, να διαβάζουμε διαφορετικά τα σενάρια και να βλέπουμε πέρα από αυτό που βλέπουμε. ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
με 0 Σχόλια 2193 Views

Μετρούν αναρίθμητες εμφανίσεις και χαίρουν μεγάλης δημοφιλίας. Η χαρισματική σκηνική τους παρουσία, καθώς και η μοναδική τους ικανότητα να συνδυάζουν ετερόκλητα μουσικά ακούσματα διαμορφώνουν επί σκηνής ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα! Οι Fortissimo μιλούν στο TempoThess της Βένιας Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα. 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο