Γράφει ο ηθοποιός Λευτέρης Δημηρόπουλος.
Έρωτας.. η ζωηρή έλξη μεταξύ δύο ανθρώπων. Ή και μεταξύ δύο ζώων. Συνήθως σχετίζεται με την επιθυμία για συνουσία. Θεωρείται το εντονότερο συναίσθημα έλξης μεταξύ δύο προσώπων. Γιατί όχι και τριών θα έλεγα εγώ. Τεσσάρων μήπως; Συμβάλλει λένε στην αναπαραγωγή και τη διαιώνιση του είδους. Εμένα μου μοιάζει περισσότερο σαν μια καλοφτιαγμένη μάσκα, ξέρετε… από αυτές που φοράει η ‘καύλα’ όταν επιδιώκει ένα ωραιοποιημένο καμουφλάζ και μετέπειτα πλασάρισμα.
Έρωτας απλός, άγριος και συναισθηματικά επιφανειακός για τους Ρωμαίους.
Έρωτας ιπποτικός, πηγή πόνου και βασάνων για τους χριστιανούς.
Έρωτας ρομαντικός για τους ‘διασωθέντες’ του Μεσαίωνα.
Έρωτας κεραυνοβόλος για τους εικαστικούς και τους δραματουργούς.
Έρωτας διαδικτυακός για τις ανάγκες των ‘LLS’*. Έρωτας πλατωνικός, χωρίς σαρκικές ηδονές για όσους περισσεύουν κι όχι μόνο.
Είναι τόσες πολλές οι μορφές του έρωτα, που όλοι μας, εύκολα η δύσκολα, δεχόμαστε κάποιες ως αντιπροσωπευτικές των δικών μας εμπειριών.
Εκτός από τις διάφορες αυτές μορφές του έρωτα που εμφανίστηκαν κατά καιρούς στην ιστορία, υπήρξαν και πολλά πρόσωπα, καλλιτέχνες, επιστήμονες, συγγραφείς, ποιητές κλπ, οι οποίοι τις ύμνησαν με τα έργα τους, τη ζωή τους, ακόμη και με φράσεις τους που έμειναν και χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Σοφοκλής, Πλάτωνας, Βίκτωρ Ουγκό, Βολτέρος, Σεφέρης, Καβάφης, Σέξπιρ, Φρόυντ, Γούντι Άλεν, Τζον Λένον, ‘Οσκαρ Ουάιλντ και πολλοί άλλοι άφησαν αμέτρητα ερωτικά αποφθέγματα προς χρήση των μεταγενέστερων. Είναι λογικό λοιπόν, το φαινόμενο ‘έρωτας’, παρατηρούμενο σε ολόκληρη την ιστορία του είδους μας, συνήθως με πρωταγωνιστικό ρόλο, η με guest εμφανίσεις που τελικά όμως έκλεβαν την παράσταση, να έχει τη δική του ημέρα!
Χωρίς να με συγκινεί ιδιαίτερα η ιστορία του οσιομάρτυρα Βαλεντίνου, ο οποίος πάντρευε ‘νύχτα’, ζευγάρια ερωτευμένων χριστιανών, θεωρώ ότι η ημέρα του αποκεφαλισμού του, δηλαδή η 14η Φεβρουαρίου είναι ιδανική για να γιορτάσουν οι ερωτευμένοι. Αντικειμενικά, δεν είναι και μικρό πράγμα να παντρεύεις χριστιανούς στη Ρώμη, με αυτοκράτορα τον Κλαύδιο. Πέραν αυτού όμως, από τη στιγμή που πετάς χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα, βουτάς στη χοληστερίνη την Τσικνοπέμπτη, παίρνεις δωράκι στη μάνα σου κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη, στον πατέρα σου κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου κλπ κλπ, γιατί να μη σκορπίσεις και λίγα χρήματα παραπάνω για τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σου; Γιατί να μην υπάρχει μια ημέρα αφιερωμένη σ’ αυτό το περιβόητο σφίξιμο του στήθους;
Η αγιοποίηση του Βαλεντίνου προκαλεί μέχρι και σήμερα αντιδράσεις από μερίδα του λαού. Φυσικά δε θα μπορούσε να μην αποτελεί, από την αρχή, αφορμή διαμάχης και ασυμφωνίας μεταξύ των εκκλησιών. Λουθηρανοί-Προτεστάντες, Καθολικοί και Ορθόδοξοι αντιπαραθέτουν ιστορίες βίου και ημερομηνίες για τον Βαλεντίνο, καθένας για τους δικούς του ‘αγνούς’ λόγους… εγκυρότητας. Μεγάλη ιστορία και σίγουρα άνευ ουσιαστικής σημασίας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η γιορτή που πλησιάζει, αυτήν την εβδομάδα.
Τα καταστήματα με είδη ανάλογων δώρων ανοίγουν μόνο για λίγες ημέρες, μέχρι τη μεγάλη μέρα! Όπως ακριβώς συμβαίνει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Μπακάλικα, σουπερ-μάρκετ, υπερ-μάρκετ, καταστήματα ρούχων, κι οποιουδήποτε είδους επιχείρηση, προμηθεύει τα ράφια της με προϊόντα για ερωτευμένους. Εστιατόρια κάθε επιπέδου, διαμορφώνουν το εσωτερικό τους, από χώρο μέχρι και υπαλλήλους, με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζει στη δυναμική και το κλίμα της 14ης του Φλεβάρη! Το κόκκινο είναι το χρώμα που κυριαρχεί παντού! Το σχήμα; Φυσικά αυτό της καρδιάς! Η εικόνα είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους και δε χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση!
Η 14η πλησιάζει… μαζί μ’ αυτήν αυξάνεται και η γλυκιά πίεση, το σφίξιμο που προανέφερα. Αυτός είναι ο !ΈΡΩΤΑΣ! με λίγα λόγια. Έτσι λένε… Η καρδιά λοιπόν, βρήκε κι αυτή τη μέρα της, για να γίνει αντικείμενο αγοραπωλησίας.. πέρα από κάθε ενοχή και δισταγμό… σε τιμές ευκαιρίας μάλιστα τις περισσότερες φορές. Όλα εξαρτώνται από το status του καθενός… Το νταλαβέρι μπορεί να γίνει στο Χίλτον… μπορεί να γίνει όμως και στα Γκούντις…
Ένα πράγμα είναι το σημαντικό, αυτό που πρέπει να προσέξουν όλοι.. Είναι ευαίσθητη η καρδιά… όσο μεγάλη η μικρή κι αν είναι… όσες κορδέλες κι αν έχει τυλιγμένες γύρω της… Είναι το μόνο όργανο του ανθρώπινου σώματος που κατέχει μεταπτυχιακό στις μεταπτώσεις. Πόσο εύκολο κι απλό είναι για μια καρδιά, να μετατρέψει έναν ΈΡΩΤΑ σε ΞΕΝ-ΈΡΩΤΑ… και να στραφεί αλλού…Μπούμερανγκ, με τις κορδέλες να μετατρέπονται σε κοφτερές λεπίδες…
Αυτή η γλυκιά πίεση στις 14..
εξελίσσεται σε άγχος στις 15…
στις 16 μουδιάζει το χέρι…
στις 17…μπαλόνια στολίζουν τους κόλπους και τις κοιλίες…
Υ.Γ. 1: Ίσως τα κλειστά παντζούρια… και η ασφαλής λαπαροσκοπική διερεύνηση του έξω κόσμου από τις μικρές τρυπίτσες… να αποτελούν must για μια έγκυρη διάγνωση… αν και όταν έχεις να κάνεις με καρδιές και έρωτα… η υποτροπή είναι αναπόφευκτη…
Καλή τύχη για την Παρασκευή…
Υ.Γ.: * LLS=Laptop Love Stories