Οι 15 σημαντικότερες Ασιατικές Ταινίες του 2015. Από τον Παναγιώτη Κοτζαθανάση.
Η φετινή χρονιά επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά την άνοδο του ασιατικού κινηματογράφου και δη της ΝΑ Ασίας, που ασχολείται κυρίως η στήλη. Η λίστα που θα διαβάσετε παρακάτω περιλαμβάνει τις 15 ταινίες που ξεχώρισαν το 2015, αν και όχι όλες για ποιοτικούς λόγους όπως θα δείτε.
15. Yakuza Apocalypse
Η εντελώς παλαβή τελευταία του Miike, που μπλέκει τα βαμπίρ με την Γιάκουζα και τον τελικό κακό να είναι ένας περίεργος τύπος με στολή βατράχου. Μπορεί να μην έφτασε τα στάνταρ του παρελθόντος, αποτελεί πάντως μια καλή προσπάθεια του σκηνοθέτη να ξαναβρεί τα μοτίβα που τον ανέδειξαν.
14. Moster hunt
Η συγκεκριμένη ταινία, αν και όχι τόσο ποιοτική, εντούτοις περιλάμβανε χαρακτηριστικά που έτυχαν απήχησης σε κάθε δημογραφική κατηγορία Κινέζου,όπως βιντεοπαιχνιδιού, κόμικ, κουνγκ φου, κωμωδίας, μιούζικαλ, ρομάντζου, καθώς και λίγο δράμα και μπόλικη δράση. Ως αποτέλεσμα, πλέον είναι η η εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών στη χώρα, με 19 εκατομμύρια κομμένα εισιτήρια και έσοδα 340 εκατομμύρια ευρώ.
13. SPL 2
Η πολυαναμενόμενη συνέχεια της πρώτης ταινίας, η οποία είχε εντυπωσιάσει με τις σκηνές δράσης της και το απροσδόκητο τέλος, τελικώς ήταν συνέχεια μόνο κατ’ όνομα. Πέραν του ότι οι κύριοι πρωταγωνιστές του πρώτου, Σάμο Χουνγκ και Ντόνι Γιεν δεν εμφανίζονται πουθενά, ακόμα και οι Σάιμον Γιαμ και Βου Τζινγκ, που είναι παρόντες, έχουν εντελώς άλλους ρόλους. Παρόλα αυτά, η συμμετοχή κάποιων εκ των κορυφαίων παγκοσμίως ηθοποιών δράσης, όπως ο Τόνι Τζάα και ο Ζανγκ Τζιν έσωσαν την κατάσταση, σε μία τρισδιάστατη περιπέτεια πολεμικών τεχνών που ενθουσίασε τους οπαδούς του είδους.
12. The Taking of Tiger Mountain
Η τελευταία ταινία του πολύ αγαπητού και στη χώρα μας Τσούι Χαρκ («Κάποτε στην Κίνα», «Διπλή Δύναμη», «Το Χτύπημα του Δράκου») είναι μία 3D περιπέτεια, που περιγράφει τις μάχες του Λαικού Απελευθερωτικού Στρατού με μία διαβόητη συμμορία ληστών στα βουνά της ΒΔ Κίνας, το 1946. Το φιλμ κατέχει πλέον την ενδέκατη θέση στη λίστα με τις πιο εμπορικές, κινέζικες παραγωγές όλων των εποχών.
11. The Boy and the Beast
Με το Studio Ghibli να βρίσκεται σε χειμερία νάρκη λόγω της απόσυρσης(;) του Χαγιάο Μιγιαζάκι, μια σειρά από άλλα στούντιο προσπαθούν να πάρουν τα σκήπτρα στο χώρο των anime. Ένα από αυτά είναι το Studio Chizu, που φέτος κυκλοφόρησε το The Boy and the Beast, μια υπέροχη ταινία για ένα αγόρι που χάνεται στο Τόκιο και καταλήγει σε ένα παράλληλο σύμπαν, ως μαθητής ενός ανθρώπου- αρκούδα.
10. Miss Hokusai
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Production I.G με το Miss Hokusai, για έναν δάσκαλο της ζωγραφικής και την κόρη του, το οποίο έχει ήδη κερδίσει μια σειρά από βραβεία από το φεστιβάλ Fantasia, που διεξάγεται στο Μόντρεαλ.
9. Veteran
Οι περιπέτειες του «σκληρού» ντετέκτιβ Σέο Ντο Τσέολ μπορεί να μην είχαν απήχηση σττις κριτικές επιτροπές των κορεάτικων βραβείων, εντούτοις το φιλοθεάμων κοινό αγκάλιασε το φιλμ, το οποίο πλέον βρίσκεται στην τρίτη θέση των πιο εμπορικών ταινιών όλων των εποχών στη χώρα.
8. Ode to my Father
Το κορεάτικο αυτό φιλμ σάρωσε στα βραβεία Grand Bell κερδίζοντας συνολικά 10 ενώ ανάλογη επιτυχία είχε και στις αίθουσες, όντας πλέον η δεύτερη πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών στη χώρα.
7. Assassination
Η κορεάτικη κατασκοπική ταινία δράσης, η οποία περιγράφει τις περιπέτειες μια ομάδας αντιστασιακών κατά την περίοδο της Ιαπωνικής Κατοχής κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στα πιο αντικειμενικά βραβεία Blue Dragon ενώ υπήρξε η πιο εμπορική ταινία για το 2015 και όγδοη όλων των εποχών
6. Parasyte
Πρόκειται για μία από τις καλύτερες μεταφορές manga στον κινηματογράφο, μιας και είχε αρκετά μεγάλο προϋπολογισμό για να αποδοθεί σωστά η αυθεντική ιστορία ενώ και ο σκηνοθέτης κατάφερε να παρουσιάσει με τον καλύτερο τρόπο την γκροτέσκα και slapstick αισθητική του πρωτοτύπου.
5. Right Now, Wrong Then
H ρομαντική κομεντί του Χονγκ Σανγκ Σου περιλαμβάνει την ίδια ιστορία, η οποία επαναλαμβάνεται με διαφορετικά αποτελέσματα. Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο (το ανώτατο βραβείο) και βραβείο καλύτερου ηθοποιού για τον πρωταγωνιστή. Τζουνγκ Τζάε Γιουνγκ
4. An
Η Ναόμι Καβάσε συνεχίζει να είναι μία από τις πιο αναγνωρισμένες σκηνοθέτες εκτός Ιαπωνίας, με την τελευταία της ταινία, να ανοίγει το Un Ceratain Regard στις Κάνες. To An, μαζί με το The Assassin και το Our Little Sister είναι και οι μόνες ταινίες της λίστας που έχουν προβληθεί στη χώρα μας.
3. Our Little Sister
Ανάλογη επιτυχία εκτός Ιαπωνίας έχουν και τα οικογενειακά δράματα του Χιροκάζου Κορίντα, ο οποίο αυτήν την φορά σκηνοθετεί την ιστορία τριών αδερφών, στις οποίες μετά το θάνατο του πατέρα τους προστίθεται και μια τρίτη αδερφή από άλλη μητέρα. Η ταινία έχει το βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.
2. Wolf Totem
Δεύτερη ταινία του Ζαν Ζακ Ανό στην Κίνα, μετά το 7 Χρόνια στο Θιβέτ, το οποίο είχε ως κατάληξη να του απαγορεύσουν να γυρίσει άλλο φιλμ στην Κίνα ενώ δεν έχει προβληθεί ακόμα στη χώρα. Παρ’όλα αυτά η απαγόρευση άρθηκε και ο Γάλλος σκηνοθέτης γύρισε μια συγκινητική ταινία για ένα νεαρό δάσκαλο που διορίζεται στην ενδοχώρα της Μογγολίας για να διδάξει τους βοσκούς.
1. The Assassin
Το κινηματογραφικό αριστούργημα του Χου Χσιάο Χσιεν, έδωσε μια νέα πνοή στο είδος wuxia (ταινίες πολεμικών τεχνών), εστιάζοντας περισσότερο στην αισθητική παρά στη δράση. Για την αρτιότητα της σκηνοθεσίας του πήρε το ανάλογο βραβείο από τις Κάνες.
«14+1 ΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 2015» απο το WWW.KULTUROSUPA.GR για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ… Φρεσκάρουμε μνήμη, ανοίγουμε ατζέντες, σημειώσεις, ραβασάκια και αναδεικνύουμε Κουλτουροοσουπέικα… τις «14+1 ΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 2015» (όλων των συντακτών), γιατί και μας το ζητήσατε αλλά και παραδοσιακά δημοσιεύουμε κάθε χρονιά. Από Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 και κάθε μέρα οι «14+1 ΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 2015» του WWW.KULTUROSUPA.GR για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ…
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: Τα 15 καλύτερα άλμπουμ του 2015. Από τον Κωνσταντίνο Πρωτόπαππα.
Φωτογραφικό υλικό