Από τη στήλη Η Ιδέα μου είναι; του Κρίτωνα Ζαχαριάδη. (Summer edition)
Χαίρετε χαίρετε χαίρετε !
Πώς μου είστε; Τι μου κάνετε; Πως τα καλοπερνάτε;
Εγώ παιδιά Θεσσαλονίκη, δεν έφυγα μέχρι στιγμής διακοπές γιατί ήθελα να τελειώσω το νέο μου βιβλίο. Και το τελείωσα! Έτσι το πολύ κανέναν διήμερο ή ημερήσια και κυρίως διακοπές στην πόλη που δεν τις λέω και άσχημες.
Οπότε θα είχα λίγο χρόνο θα έβγαινα για ποτάκι με φίλους, καμιά ταινία και στο τσακίρ κέφι θα διάβαζα και ένα βιβλίο. Στο χρόνο λοιπόν που είχα, σκέφτηκα αυτή τη φορά να κάνω μια μικρή αναφορά στους Έλληνες ηθοποιούς που ξεκίνησαν να χαράσσουν και διεθνή καριέρα με συμμετοχές τους Netflix.
Στα πλαίσια της έρευνας που έκανα συνειδητοποίησα ότι είναι αρκετοί και οι άντρες και οι γυναίκες που πέτυχαν να τα καταφέρουν και αξιώθηκαν και μεγάλους ρόλους. Η Ελλάδα ανέκαθεν παρήγαγε πολιτισμό και εξήγαγε παγκοσμίως οπότε το βρίσκω και ως φυσικό επακόλουθο να συνεχίζουμε…
Στη δεκάδα δεν αναφέρονται ηθοποιοί που έχουν συμμετάσχει σε διεθνή κινηματογραφικές παραγωγές, αλλά δεν είναι του Netflix όπως ο Πάνος Μουζουράκης, καλλιτέχνες που φύγαν από τη ζωή όπως Ολυμπία Δουκάκης και το cast του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, δίχως να σημαίνει ότι δεν είναι άξιοι, εκτιμητέοι ηθοποιοί. Αν τους έγραφα έκλεινε έτσι η δεκάδα. Εντάσσονται όλοι υπό τη σκέπη του Χριστόφορου. Αυτή τη φορά δεν έχω αρίθμηση από τον καλό στον πιο καλό γιατί δεν είμαι άξιος να κρίνω. Είναι δέκα και άξιοι κατά αλφαβητική σειρά.
1. Σωκράτης Αλαφούζος – Criminal Minds και AJ and the Queen
Η σειρά ακολουθεί μια ομάδα ειδικών του FBI που ταξιδεύουν παγκοσμίως για να λύσουν εγκλήματα που επηρεάζουν Αμερικανούς πολίτες στο εξωτερικό.
Ο Σωκράτης Αλαφούζος υποδύεται τον Γιάννη Πέτρου, έναν ρατσιστή επίδοξο κατά συρροή δολοφόνο. Ο ρόλος του είναι κεντρικός στο επεισόδιο “Pankration”, προσφέροντας ένταση και βάθος στην πλοκή. Η σειρά έχει σταθερή βάση θεατών και θετικές κριτικές για τις υποθέσεις της. Διαθέσιμη στο Netflix σε επιλεγμένες χώρες. Στο MIDB το συγκεκριμένο επεισόδιο μέχρι στιγμής έχει βαθμολογία 6.8
Ο Σωκράτης όμως συμμετείχε και σε μια άλλη εξίσου δυνατή και ιδιαίτερη σειρά στην AJ and the Queen με την παγκοσμίως γνωστή drag queen RuPaul!
Η υπόθεση αφορά τις περιπέτειες της ταλαντούχας drag queen Ruby Red, η οποία χάνει όλες τις οικονομίες της και αναγκάζεται να ξεκινήσει τουρνέ. Στο πλευρό της, μια πολύ ικανή και απρόσμενη βοηθός, η 10χρονη AJ! Ο ρόλος του Σωκράτη είναι ενός ρώσου κλειδαρά, ο οποίος προσπαθεί και τελικά φτιάχνει την πόρτα ενός από τους πρωταγωνιστές. Αν και σύντομος ο ρόλος, κρίθηκε επιτυχημένος και ξεχώρισε, αν σκεφτεί κανείς κιόλας το πόσοι Ρώσοι ή ρωσόφωνοι ζουν στην Αμερική και επιλέξαν τον Σωκράτη Αλαφούζο
2. Πάνος Βλάχος – Selena: The Series
Η σειρά αφηγείται την ιστορία της διάσημης τραγουδίστριας Selena Quintanilla-Pérez και της πορείας της προς την κορυφή.
Ο Πάνος Βλάχος υποδύεται τον σύζυγο και μάνατζερ της Selena, Chris Pérez..
Ο ρόλος του είναι κεντρικός, καθώς η σχέση τους είναι βασικό στοιχείο της πλοκής.. Η σειρά έχει θετικές κριτικές για την ερμηνεία και την πιστότητα στην ιστορία.
3. Τόνι Δημητρίου – Find Me Falling
Μετά από μια αποτυχημένη επιστροφή στην καριέρα του, ένας ροκ σταρ αποσύρεται σε ένα σπίτι στην Κύπρο, όπου συναντά επισκέπτες και μια παλιά του φλόγα.
Ο Τόνι Δημητρίου υποδύεται τον Καπετάνιο Μανώλη, έναν τοπικό χαρακτήρα που εμπλέκεται στην ιστορία.. Τα γυρίσματα έγιναν σε Πέγεια και Λευκωσία . Ο Δημητρίου έχει δεχτεί θετικά σχόλια για την αμεσότητά του, ο ρόλος του είναι υποστηρικτικός και προσφέρει τοπικό χρώμα στην πλοκή.
Η σειρά έχει θετικές κριτικές για την ατμόσφαιρα και τις ερμηνείες και μόνο στις τρεις πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας την είδαν πάνω από ογδόντα εκατομμύρια κόσμου και την κατέταξαν σε Αμερική και Αυστραλία στην νούμερο ένα θέση !
4. Κωνσταντίνος Καβακίωτης – Vikings: Valhalla
Η σειρά εξερευνά τις περιπέτειες των διάσημων Βίκινγκς, όπως ο Λέφ, ο Χάραλντ και η Φρέγκα, καθώς ταξιδεύουν και κατακτούν νέες περιοχές. Δεν εκπλήσσομαι καθόλου για την επιλογή του Κώνσταντινου Καβακιώτη μιας και μας έχει συνηθίσει με επιτυχημένες συμμετοχές στο εξωτερικό. Ο Κωνσταντίνος υποδύεται τον Σύμβουλο του Μανιάκη, προσφέροντας στρατηγικές συμβουλές στους ηγέτες.
Ο ρόλος του Κώστα είναι υποστηρικτικός αλλά σημαντικός για την ανάπτυξη της στρατηγικής πλοκής. Ο ίδιος σε συνέντευξή του στη Φαίη Σκορδά στο Buongiorno δήλωσε: “Συμμετείχα στην τελευταία σεζόν της σειράς, ήμουν ο μόνος Έλληνας. Είμαι στο κομμάτι των Βυζαντινών. Η ιστορία είναι αληθινή κι αφορά την πολιορκία των Συρακουσών το 1938. Tα γυρίσματα έγιναν στην Ιρλανδία, μία ώρα έξω από το Δουβλίνο, έκατσα ένα μήνα. Ήταν ένα όνειρο, ήταν top. Είμαι πολύ χαρούμενος κι εύχομαι όλοι οι ηθοποιοί να ζήσουν κάτι τέτοιο”
Η σειρά έχει μεγάλη δημοτικότητα λόγω των εντυπωσιακών σκηνών μάχης και της ιστορικής ατμόσφαιρας.
Ο Κωνσταντίνος είχε επιλεχθεί να πρωταγωνιστήσει και στην τηλεταινία που αφορά τη ζωή του τραγουδιστή George Michael «The Double Life of George Michael» υποδυόμενος τον τελευταίο του σύντροφο τον Fadi Fawaz
Επίσης συμμετείχε στο Love Rat (2024): Σειρά του Netflix, όπου υποδύεται έναν υπάλληλο ξενοδοχείου όπου εξυπηρετεί τον ήρωα που πιάνει τη γυναίκα του να τον απατά σε ένα ξενοδοχείο.
Τέλος αναμένουμε με μεγάλη αγωνία το My Oxford Year (2025)!
5. Χριστόφορος Παπακαλιάτης
Δημιουργός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής του Maestro in Blue, της πρώτης ελληνικής σειράς που διανεμήθηκε από το Netflix παγκοσμίως (Μάρτιος 2023).
Η σειρά γυρίστηκε σε Πάξους, Κέρκυρα και Αθήνα, με υψηλό προϋπολογισμό κάθε επεισοδίου. Οι κριτικές στην Ελλάδα ήταν ποικίλες. ´Επαινος για αισθητική και δυναμική, αλλά και κριτική για την υπέρ στήριξη του συγγραφικού στυλ και το θέμα της διαφοράς ηλικίας ενώ στο Netflix παγκοσμίως, βρέθηκε στα Top 10 και έχει 97% score στο κοινό, μαζί με υψηλή βαθμολογία στα 8.4. Περιμένουμε και άλλα ωραία Χριστόφορε!
6. Γεράσιμος Σκιαδαρέσης – Suburra: Blood on Rome
Η σειρά εξερευνά την πολιτική και εγκληματική διαφθορά στη Ρώμη, με επίκεντρο τη μάχη για τον έλεγχο της πόλης. Ούτε ο Γεράσιμος με εκπλήσσει που δέχθηκε και αντεπεξήλθε με επιτυχία και σε αυτό τον ρόλο. Θεωρώ ότι κατάφερε και εκεί να διδάξει ήθος και να τους επιβεβαιώσει για την επιλογή τους.
Μεγάλη τιμή αλλά για τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση ένας ακόμη ρόλος. Και πολύ σπουδαίος. Υποδύεται τον Μονσινιόρο Θεοδωσίου, έναν θρησκευτικό ηγέτη με σκοτεινές συνδέσεις. Ο ρόλος του είναι κεντρικός, καθώς οι ενέργειές του επηρεάζουν σημαντικά την πλοκή. Η σειρά έχει θετικές κριτικές για την ένταση και τις ανατροπές της.
Ο Γεράσιμος είναι ο πρώτος έλληνας ηθοποιός που καμαρώσαμε στο Νετφλιξ σε ιταλική σειρά. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη ιταλική παραγωγή μιας και συμμετείχε το 2010 στην ταινία Appartamento ad’ Atene”
7. Γιάννης Σπαλιαράς – El Señor de los Cielos (Lord of the Skies)
Το σενάριο ακολουθεί τη ζωή του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Aurelio Casillas, με ίντριγκες, βία, οικογενειακά δράματα και ασταμάτητη δράση. Ο Γιάννης Σπαλιάρας υποδύεται έναν Έλληνα πράκτορα/μπράβο (στην 6η σεζόν), που μπλέκεται στις επιχειρήσεις του καρτέλ.
Ο ρόλος του δεν είναι κεντρικός ούτε ιδιαίτερα κομβικός για την πλοκή, αλλά σίγουρα τονίζει το «διεθνές άνοιγμα» της σειράς το οποίο έφερε αρκετό ενδιαφέρον στα ελληνικά media, καθώς ήταν σπάνιο Έλληνας ηθοποιός να συμμετέχει σε ένα τόσο μεγάλο λατινοαμερικανικό τηλεοπτικό φαινόμενο. Ο Γιάννης μπορεί να ξεκίνησε από μοντέλο, δικαίως, αλλά δικαιώθηκε και με την επιμονή του στην υποκριτική.
Η σειρά έχει σταθερά υψηλή τηλεθέαση σε Ισπανία, Μεξικό, Αργεντινή και Αμερική κυρίως στο ισπανόφωνο κοινό, με εκατομμύρια θεατές. Ο Γιάννης δεν απέσπασε κριτικές αλλά κυρίως εντυπώσεις στην Ελλάδα και την εγχώρια Show Bizz για το «σπάσιμο» των συνόρων του και για την εμπειρία του να γυρίσει σκηνές σε μια παραγωγή τέτοιου μεγέθους
8. Ιωάννα Τριανταφυλλίδου – The Ghosts of Monday
Μια ομάδα Αμερικανών φοιτητών ταξιδεύει στην Κύπρο για να εξερευνήσει φαντάσματα, αλλά ανακαλύπτουν κάτι πιο σκοτεινό. Η Ιωάννα Τριανταφυλλιδου υποδύεται την Πατ, μια από τις φοιτήτριες της ομάδας.
Ο ρόλος της θα λέγαμε ότι είναι υποστηρικτικός, προσφέροντας συναισθηματική ένταση στην ομάδα. Η ταινία κατάφερε να αποσπάσει θετικές κριτικές για την ατμόσφαιρα και την ένταση.
Σε αυτή τη σειρά συμμετείχε και αξίζει να αναφέρουμε τον επίσης έλληνα ηθοποιό Αντώνη Καψάλη.
9. Έλενα Kampouris – Jupiter’s Legacy
Η Έλενα Καμπούρη, με καταγωγή από Ελλάδα και Αμερική, πρωταγωνίστησε στο Jupiter’s Legacy (2021), μια υπερηρωική σειρά του Netflix βασισμένη σε κόμικ του Mark Millar. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από την “παλιά γενιά” υπερηρώων, που αγωνίζονται να αφήσουν την κληρονομιά τους στη “νέα γενιά” τα παιδιά τους.
Η Έλενα υποδύεται τη Chloe Sampson, κόρη του αρχηγού των υπερηρώων (Utopian). Ο χαρακτήρας της είναι γεμάτος αντιφάσεις, επαναστατεί ενάντια στις προσδοκίες του πατέρα της, βυθίζεται σε έναν κόσμο καταχρήσεων, αλλά παραμένει μία από τις πιο κομβικές φιγούρες της σειράς, αφού η δική της πορεία καθορίζει το μέλλον της οικογένειας.
Η σειρά είχε τεράστιες προσδοκίες (παρουσιαζόταν ως το “επόμενο μεγάλο υπερηρωικό έπος του Netflix”), αλλά οι κριτικές ήταν μεικτές. Επαινέθηκαν τα εφέ και οι ερμηνείες, ενώ ασκήθηκε κριτική στο σενάριο και στο ρυθμό. Μολαταύτα το κοινό ξεχώρισε την ερμηνεία της Καμπούρη, τονίζοντας την ένταση και την ευαισθησία που έφερε σε ένα χαρακτήρα που θα μπορούσε εύκολα να ήταν μονοδιάστατος
10. Μελία Κριλινγκ – Emily in Paris
Η Μελία Κριλινγκ, ηθοποιός με ρίζες από Ελλάδα και Αγγλία, εμφανίστηκε στην 3η σεζόν του παγκόσμιου χιτ “ Emily in Paris”. Η σειρά ακολουθεί τη ζωή της Έμιλι, μιας νεαρής Αμερικανίδας που μετακομίζει στο Παρίσι για δουλειά και μπλέκεται σε έρωτες, παρεξηγήσεις και επαγγελματικές ανατροπές στον χώρο του marketing.
Η Μελία υποδύεται την Σοφι, μια εντυπωσιακή και δυναμική γυναίκα του παριζιάνικου χώρου της τέχνης, που λειτουργεί ως καταλύτης στην πλοκή και στις σχέσεις των βασικών χαρακτήρων. Ο ρόλος της, αν και δεν είναι ο απόλυτα κεντρικός, είναι κομβικός για τις εξελίξεις σε αρκετά επεισόδια της σεζόν.
Η σειρά αγαπήθηκε παγκοσμίως κυρίως από τον γυναικείο πληθυσμό για την τις νέες τάσεις στις μόδες, τα παριζιάνικα σκηνικά και τα ερωτικά μπερδέματα. Αν βγάλουν επιπλέον κύκλους δεν το ξέρω, αλλά εικάζω ότι για διαφορετικούς λόγους μπορεί να φτάσει τον πανζουρλισμό του sex and the city. Οι κριτικοί πάντως την έκριναν ως “ελαφριά”, αλλά το κοινό την αγκάλιασε, ειδικά στην Αμερική στην Ευρώπη και στην Ασία. Η παρουσία της Μελίας σχολιάστηκε θετικά, και πολλοί τόνισαν την αβίαστη κομψότητά της που ταίριαξε στο ύφος της σειράς.
Κάποιες συμμετοχές μπορεί να τις ξέρατε, άλλες όχι. Παρ όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιτυχία των καλλιτεχνών αυτών. Να τους ευχηθώ σε άλλες τόσες αλλά και σε όσους ακόμη το επιθυμούν.
Μέχρι την επόμενη φορά να προσέχετε!
Και αν θέλετε να διαβάσετε κάποιο βιβλίο, αυτή τη φορά σας προτείνω του Τάσου Αναστασιάδη το “Πίσω από τις Σκιές” από εκδόσεις Νίκας
Σας φιλώ, σας χαιρετώ, σας αγαπώ!
Δείτε όλα τα άρθρα του Κρίτωνα Ζαχαριάδη με μια ματιά ΕΔΩ