Γράφει ο Ιωάννης Κυφωνίδης για την Κουλτουρόσουπα.
Έμελλε ο γάμος της ανιψιάς μου της Βικτώριας στη Νίκαια της Λάρισας να προκαλέσει όμορφα συναπαντήματα με φίλους και συγγενείς. Για αυτό και πήγαμε στο γάμο και αφήσαμε πίσω μας τα πουρνάρια!!!
Το πιο ωραίο πράγμα που έζησα πέρα από τον ίδιο το γάμο ήταν ότι βρεθήκαμε ξανά η αδελφή ,η ξαδέλφη μου κι εγώ μαζί στην ίδια πίστα. Πέρασε καιρός από τότε που βρεθήκαμε και οι τρεις μας. Σχεδόν τρία χρόνια.
Για αυτό είπαμε να βγάλουμε και καμιά σέλφι, γιατί η ζωή είναι στιγμές. Και είναι ωραίο να τις απαθανατίζουμε και να τις αποτυπώνουμε.
Τελικά η Αγάπη κάνει Θαύματα και το νιώθεις βαθιά μέσα σου. Μικρά ή μεγάλα , δεν έχει και τόση σημασία. Αρκεί που τα βλέπεις, αρκεί που τα νιώθεις. Γιατί τα πάντα είναι ενέργεια.
Εκεί λοιπόν στη Νίκαια της Λάρισας. Η Νίκαια είναι κωμόπολη, έδρα του ιστορικού Δήμου Κιλελέρ και πρωτεύσα της Δημοτικής Ενότητας Νίκαιας στη Θεσσαλία και την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας
Προστάτης και πολιούχος της πόλης είναι ο Άγιος Γεώργιος. Επίσης, υπάρχει ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους όπου τελέστηκε το μυστήριο του γάμου καθώς και του Αγίου Νεκταρίου.
Η ονομασία της στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν Νεμπεγλέρ και υπήρξε τσιφλίκι του Αλή Πασά. Το όνομα ετυμολογείται από το «Νεμπεϊ λερ», που στα τουρκικά σημαίνει «κάθε λογής μπέηδες», υπονοώντας μια συνένωση αγροτικών οικισμών που ανήκαν σε διαφορετικούς Τούρκους ιδιοκτήτες, σε ένα συνοικισμό. Το όνομα Νίκαια δόθηκε σε ανάμνηση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, στην οποία είχε λάβει μέρος ως επίσκοπος ο Άγιος Αχίλλειος της Λάρισας και συγκροτήθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο στη Νίκαια της Βιθυνίας.
Η Νίκαια είναι μια από τις δυναμικότερες περιοχές έξω από την πόλη της Λάρισας. Τα προηγούμενα χρόνια γνώρισε μια μεγάλη οικιστική ανάπτυξη, με αρκετές εντυπωσιακές και όμορφες κατοικίες να χτίζονται γύρω και μέσα σ’ αυτήν. Το πιο χαρακτηριστικό είναι οι μεγάλες και καταπράσινες αυλές που δίνουν την αίσθηση της εξοχής η οποία όμως συνδυάζεται με την πολυτέλεια της απλότητας σε μια περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου. Η Νίκαια είναι ένα πολύ «ζωντανό» κομμάτι της ΠΕ Λάρισας. Απέχει λιγότερο από 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Λάρισας και κάποιος για να βρεθεί σ’ αυτήν ή θα πάει από την οδό Φαρσάλων ή από την Παλιά Εθνική Οδό επιλέγοντας την έξοδο για Νίκαια. Το γάμο ακολούθησε το πάρτυ που έγινε στο Κτήμα Ανατολή που ουσιαστικά είναι ένα βιολογικό αγρόκτημα 11 στρεμμάτων που βρίσκεται στην περιοχή του Αμπελώνα του νομού Λάρισας. Να θυμίσουμε ότι ο Αμπελώνας είναι γραφική κωμόπολη με πέτρινες εκκλησίες και πολλά αμπέλια (εξ ων και η ονομασία.) Διαθέτει καταπράσινες εκτάσεις και είναι ευρέως γνωστός καθώς εκεί γίνεται η Γιορτή κρασιού που αποτελεί παράδοση του τόπου. Κι ενώ φοβόμασταν ότι θα σκάγαμε από τη ζέστη εν τέλει δροσιστήκαμε αρκετά ειδικά μετά τα μεσάνυχτα.
Φεύγοντας από το χώρο αναρωτήθηκε η ξαδέλφη μου η Αθηνά εάν έπρεπε να πάρουμε μαζί μας και τις Κανέλλες ή όπως τις ονόμασα εγώ Κανέλλα Α και Κανέλλα Βου, δηλαδή η Κανέλλα και η βιονική μαμά της Μαρία. Αλλά τη λύση την έδωσαν η αδελφή μου η Ιφιγένεια και ο γαμπρός μου ο Βασίλης που ανέλαβαν να τις γυρίσουν στο ξενοδοχείο τα ξημερώματα. Στην πόλη της Λάρισας όπου έμεινα με χαρά μου διαπίστωσα πόσο εξελίχθηκε και πόσο την αγαπούν και τη σέβονται οι κάτοικοι της . Στην πόλη υπάρχουν πολλά σημαντικά μνημεία της αρχαιότητας, της βυζαντινής και της οθωμανικής περιόδου. Στο κομμάτι του ιστορικού κέντρου που περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή από τον λόφο του Φρουρίου έως και την κεντρική πλατεία και από την πλατεία Λαού μέχρι το ποτάμι, βρίσκεται ένα τμήμα της παλιάς Λάρισας, κυρίως της παλιάς αγοράς, με παλαιά κτήρια που στεγάζουν εμπορικά καταστήματα, ταβέρνες και καφέ-μπαρ. Σε αυτό το κομμάτι της πόλης βρίσκονται συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της.
Ο λόφος του Φρουρίου είναι ο χώρος στον οποίο έχουν βρεθεί οι πρώτες ενδείξεις κατοίκησης της πόλης από τη νεολιθική ακόμα περίοδο και ο οποίος αποτέλεσε την αρχαία ακρόπολη της πόλης. Κατά τη βυζαντινή περίοδο ήταν το θρησκευτικό κέντρο και κατά την οθωμανική, εμπορικό και αμυντικό κέντρο. Σήμερα σώζονται τα εξής μνημεία: Α’ Αρχαίο θέατρο, Τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική, Παλαιοχριστιανικό λουτρό, Μεσοβυζαντινός ναός, Μπεζεστένι. Επίσης ευρήματα από την αρχαία ακρόπολη της Λάρισας έχουν βρεθεί σε ανασκαφές στον λόφο. Στη βόρεια πλευρά του λόφου σε σημείο με θέα προς το ποτάμι και τη βόρεια πλευρά της πόλης, βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Αχιλλίου, πολιούχου της Λάρισας. Ο ποταμός Πηνειός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πόλη της Λάρισας και διασχίζει το κέντρο της πόλης. Συναντάται στη βόρεια πλευρά του λόφου Φρουρίου, κάτω από τον Άγιο Αχίλλειο και μαζί με το Πάρκο Αλκαζάρ το οποίο είναι δίπλα στο ποτάμι, δημιουργούν μία όαση πρασίνου και ηρεμίας μέσα στο κέντρο της πόλης, μόλις λίγα βήματα από την κεντρική πλατεία της Λάρισας.
Ενώ το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας βρίσκεται στον λόφο Μεζούρλου στα νότια της πόλης. Αποτελεί το μοναδικό διαχρονικό μουσείο σε όλη τη χώρα και το σημαντικότερο μουσείο στη Θεσσαλία, όντας ένα από τα δέκα μεγαλύτερα μουσεία στην Ελλάδα. Παρουσιάζει την ιστορία της πόλης από την παλαιολιθική εποχή έως την απελευθέρωση της από τον οθωμανικό ζυγό το 1881. Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 28 Νοεμβρίου 2015. Από το 1957 μέχρι τη μεταφορά τους στο νέο, υπερσύγχρονο μουσείο τα αρχαιολογικά ευρήματα στεγάζονταν στο Γενί Τζαμί. Και βέβαια αξίζει να επισκεφτεί κανείς το Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Λάρισας που βρίσκεται στην πλατεία Εβραίων, η οποία απέχει μόλις λίγα μέτρα από την Κεντρική πλατεία.