Συνομιλεί (και γράφει) η Ζωή Ταυλαρίδου για την Κουλτουρόσουπα.

Μια πλούσια βραδιά με τιμητικά βραβεία και γεμάτη …θέατρο η Τελετή Απονομής των 14ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης 2025, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Metropolitan: The Urban Theater της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025 με ώρα έναρξης στις 21:00 και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Φέτος τα τιμώμενα πρόσωπα είναι οι ηθοποιοί Έλλη Φωτίου, Στέφανος Ληναίος, και ο Γιάννης Βούρος, ενώ ως ελάχιστο φόρο τιμής η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο θεατράνθρωπο Βασίλη Παπαβασιλείου που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια καλλιτεχνική κληρονομιά.
Στο πλαίσιο της μοναδικής καλλιτεχνικής αυτής βραδιάς, θα απονεμηθεί και το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ομάδας στη θεατρική σκηνή της πόλης μας. Με πολλή χαρά και υπερηφάνεια σάς παρουσιάζουμε τις υποψήφιες ομάδες-πρόσωπα για το συγκεκριμένο βραβείο.
Η Ελεονώρα Αϊβαζίδου εκπροσωπεί, ως ηθοποιός, σκηνοθέτις και δασκάλα θεάτρου, το θεατρικό εργαστήρι ΟΜΝΙΑ. Το εργαστήρι θεάτρου ΟΜΝΙΑ ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2018 και αποτελεί έναν χώρο θεατρικής τέχνης και εκπαίδευσης με μαθήματα υποκριτικής, αυτοσχεδιασμού, κινησιολογίας και φωνητικής. Στις δράσεις του συμπεριλαμβάνονται επίσης παραστάσεις, εκδηλώσεις, φεστιβάλ και σεμινάρια.
Η Ελεονώρα ξεχώρισε φέτος για την πολύ αληθινή και ευαίσθητη ερμηνεία της στο δικό της πρωτότυπο έργο «O I A N A p O d O I».
«O I A N A p O d O I» ήταν μια θεατρική performance – παράθυρο στον ανθρώπινο ψυχισμό, ένα εσωτερικό οδοιπορικό από την ανυπαρξία ως το τίποτα μέσα στο χρόνο: η γέννηση, ο πρώτος λόγος, η σιωπή, ο πόνος, το “εγώ”, το “εσύ”, ο καθρέφτης ανάμεσά μας, το φύλο, ο κόσμος κι η μοναξιά του. Ένα πάσχον σώμα, έρμαιο της ματαιότητας μιας εποχής, όπου όλα είναι λίγο, περίπου, αμφίβολα, διφορούμενα, πιθανόν να συμβούν αλλά ίσως και όχι, σωπαίνει για να ακούσει, μιλάει για να θυμηθεί, αντιστέκεται μέσα στο χρόνο και παλεύει να σπάσει τα δεσμά που το κρατάνε εκεί που δεν υπάρχει τίποτα πια. Η εξαιρετική αυτή παράσταση-μονόλογος ανέβηκε στο Θέατρο Άνετον στο πλαίσιο της Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής της πόλης μας.
Η Ελεονώρα Αϊβαζίδου, στη συνέντευξη που θα παρακολουθήσετε παρακάτω, μας παρουσιάζει τη θεατρική της πορεία, τη φιλοσοφία και την οπτική της για το θέατρο, καθώς και το πρωτότυπό της έργο, το πώς συντέθηκε και σκηνοθετήθηκε. Επίσης, μάς παρουσιάζει τη δράση του εργαστηρίου της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τις προσεχείς παραστάσεις της ομάδας της.
Περισσότερες πληροφορίες για το θεατρικό της εργαστήρι και τη δράση του στον σύνδεσμο
Παρακολουθήστε τη συνέντευξή μας στο κανάλι της Σωφέρ:
Η θεατρική ομάδα «Lumen» αποτελεί μια ομάδα με φρέσκια ενέργεια και δημιουργική όραση που γεννήθηκε πρόσφατα στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Τα κορίτσια ενώθηκαν με κοινό πάθος για το θέατρο και αποφάσισαν να συνεργαστούν αρχικά μέσα στο πλαίσιο του μαθήματος «Σκηνοθεσία 4», για να αναπτύξουν ένα καινοτόμο πρότζεκτ υπό την εποπτεία της καθηγήτριάς τους, Χριστίνας Χατζηβασιλείου. Έτσι γεννήθηκε η παράσταση “Λιμερεντία”, μια παραγωγή που συνδυάζει την παραδοσιακή θεατρική αισθητική με τις σύγχρονες τεχνολογικές καινοτομίες. Μέσα από αυτό το έργο, επιδιώκουν να προκαλέσουν σκέψη και να εμπνεύσουν το κοινό, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία όπου το παρελθόν συναντά το μέλλον, με έναν τρόπο που αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα του στον θεατρικό χώρο.
Στο έργο αυτό, η Βιολέτα, η Ευαγγελία Μπότση, μια νεαρή επιστήμονας με σύνδρομο Asperger, παθιασμένη με τη μουσική και συλλέκτρια πλεκτών αντικειμένων και παρτιτούρων, έχει δημιουργήσει το τεχνητό σύστημα Vera, η Αλεξάνδρα Παϊπάτη. Όταν της ζητείται να εντάξει σε αυτό την έννοια του έρωτα, πανικοβάλλεται καθώς είναι μια ακατανόητη εμπειρία για την ίδια. Το κείμενο αποτελεί μία συγγραφική συρραφή ερωτικών αποσπασμάτων με άξονα την ιστορία δύο χαρακτήρων: Της Βιολέτας και της Veras.
Η Ευαγγελία Μπότση, ηθοποιός που έχει προταθεί επιπλέον και για το Βραβείο Νέου Ανερχόμενου Προσώπου για την παράσταση ΠΕΤΡΙΧΩΡΑ του Χάρη Θώμου, και η Χριστίνα Κοσκινά, σκηνοθέτις της παράστασης «Λιμερεντία», μάς καταθέτουν, στην παρακάτω συζήτησή μας, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους από ένα έργο που θίγει το φαινόμενο limerence, τη συναισθηματική εμμονή που αναπτύσσεται προς ένα αντικείμενο του πόθου που συνήθως είναι άπιαστο, μια κατάσταση ακούσιας εμμονής με ένα άλλο άτομο. Η παράσταση ανέβηκε στο Θέατρο Άνετον στο πλαίσιο της Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής της πόλης μας και μας εντυπωσίασε.
Παρακολουθήστε τη συνέντευξή μας στο κανάλι της Σωφέρ:
Η Εταιρεία Θεάτρου “θΡεντς” και η θεατρική ομάδα “Άρρητες” παρουσίασαν την παράσταση “Νo Woman‘s Land“ σε σκηνοθεσία Κλήμη Βασιλείας, που ανέβηκε για πρώτη φορά στις 26 Απριλίου 2025 στο Θέατρο Άνετον, στην “Ανοικτή Θεατρική Σκηνή της πόλης” και στο «Off Off Festival» του θεάτρου Επι Κολωνώ στην Αθήνα, στις 30 & 31 Μαίου.
Αποτελεί μια ιστορία γεμάτη μαρτυρίες γυναικών Ρομά στην κοινωνία του σήμερα. Η παράσταση No Woman’s Land επιχειρεί να φωτίσει τον κόσμο των Ρομά γυναικών, όπως αυτός διαμορφώνεται στο κοινωνικό, πολιτισμικό και προσωπικό πεδίο. Μέσα από πραγματικές αφηγήσεις, μαρτυρίες και ντοκουμέντα, η παράσταση δίνει φωνή στις αγωνίες, τα όνειρα και τις διεκδικήσεις αυτών των γυναικών στο σήμερα.
Βασισμένη σε πρωτότυπη ιδέα της ομάδας «Άρρητες» και με τη μεθοδολογία του devised theater, το έργο διαμορφώθηκε μέσα από συλλογική έρευνα και δημιουργία, αντλώντας υλικό από άμεσες συνομιλίες με Ρομά γυναίκες. Στόχος δεν είναι η αναπαράσταση, αλλά η συμπερίληψη – μια σκηνική αφήγηση όπου το προσωπικό γίνεται πολιτικό και το άρρητο ακούγεται. Το έργο εξετάζει τις ασφυκτικές συνθήκες και τα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα που περιβάλλουν τις γυναίκες Ρομά. Εστιάζει στις δυσκολίες που καλούνται να ξεπεράσουν για να καταφέρουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, αλλά και στα όνειρα και τις ελπίδες που διατηρούν για ένα διαφορετικό μέλλον.
Οι Άρρητες, Βασιλεία Κλήμη (σκηνοθέτις), η Αδριανή Λιάτα, η Φρόσω Χατζηγεωργιάδου, η Μελίνα Σιδηροπούλου, Θεοδώρα Χατζηαναστάσογλου και η Εύη Ρέμπα, μας παρουσιάζουν στην κάμερά μας ένα πολλά υποσχόμενο θεατρικό πρότζεκτ, καθώς θίγει τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης κι ένταξης στην κοινωνία των Ρομά με επίκεντρο τις γυναίκες Ρομά. Μας καταθέτουν την πορεία έρευνας, συγγραφής, σκηνοθεσίας και δραματοποίησης του έργου βάσει μια συγκροτημένης φιλοσοφικής και θεατρικής τους προσέγγισης. Περιμένουμε από αυτές ένα δυναμικό come back στις θεατρικές αίθουσες.
Παρακολουθήστε τη συνέντευξή μας στον σύνδεσμο:
Ευχαριστούμε από καρδιάς την Ελεονώρα Αϊβαζίδου, τις Lumen και τις Άρρητες για τη συνομιλία μας και την εμπιστοσύνη τους. Ευχόμαστε οι παραστάσεις τους αυτές να ταξιδέψουν και πάλι στις σκηνές της πόλης μας -και όχι μόνο. Επίσης, ευχαριστούμε τους ιθύνοντες του φεστιβάλ της Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής της πόλης μας που δίνουν τη δυνατότητα σε νέους/ες κι έμπειρους/ες καλλιτέχνες/ιδες να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους στο κοινό.
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά το Κινηματοθέατρο Αθήναιον και το θεατράκι ΟΜΝΙΑ για τη φιλοξενία τους! Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι!
H Τελετή Απονομή των 14ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης 2025 θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Metropolitan: The Urban Theater της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025 με ώρα έναρξης στις 21:00 και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.