Μέσα σε λίγα χρόνια από τη δημιουργία του, το διαδίκτυο έχει μπει στη ζωή όλων μας, παρέχοντάς μας μια σειρά πληροφοριών και υπηρεσιών που αφορούν τόσο στην ενημέρωση όσο και την ψυχαγωγία μας. Το ίντερνετ αποτελεί, μεταξύ άλλων, μια μορφή επικοινωνίας, ενώ λειτουργεί αναμφισβήτητα ως πολύτιμο “εργαλείο” τόσο στην εργασία όσο και τη μόρφωσή μας.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός αποτελεί έναν από τους συνηθέστερους κινδύνους στο ίντερνετ. Έχει, συνήθως, τη μορφή φωτογραφίας ή βίντεο με προσβλητικό ή χυδαίο περιεχόμενο, με σκοπό την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό του θύματος. Ένα παιδί ή ένας έφηβος μπορεί να εκτεθεί σε αυτό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σελίδων διαμοιρασμού και προβολής βίντεο , ακόμα και μέσω ιστοσελίδων που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό.
Σύμφωνα με έρευνες, εκατομμύρια παιδιά αφιερώνουν καθημερινά αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο τους σε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μάλιστα, η πιο δημοφιλής κατηγορία είναι τα παιχνίδια “δράσης” στα οποία το στοιχείο που πρωτοστατεί, είναι, συνήθως, η βία. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και του Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ, αλλά και μελέτες του οργανισμού ISFE (Interactive Software Federation of Europe), τα υψηλά επίπεδα έκθεσης παιδιών σε βίαιες εικόνες σχετίζονται έντονα με αντικοινωνική και επιθετική συμπεριφορά στα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια, ενώ μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην εγκληματικότητα κατά την ενήλικη ζωή τους
- Ένας ανήλικος συμμετέχει σε σεξουαλική δραστηριότητα.
- Ένας ενήλικος συμμετέχει σε σεξουαλική δραστηριότητα προσποιούμενος ότι είναι ανήλικος.
- Ρεαλιστικές φωτογραφίες απεικονίζουν έναν ανήλικο να συμμετέχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες.
Η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου αλλοιώνει την ποιότητα επικοινωνίας του παιδιού με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του, δημιουργεί συναισθηματική απόσταση και καταλήγει στην αποξένωσή του από τον αληθινό κόσμο. Το παιδί “εγκλωβίζεται” στη διαδικτυακή ζωή του, την ώρα που θα μπορούσε συμμετέχει σε άλλες δραστηριότητες με τους φίλους του
Η πολύωρη ενασχόληση των παιδιών με διαδικτυακές δραστηριότητες μπορούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να προκαλέσουν εθισμό. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας
- χρησιμοποιεί το διαδίκτυο παραπάνω από την ώρα που έχετε ορίσει
- αν το ίντερνετ μονοπωλεί τη θεματολογία των συζητήσεών και των ενδιαφερόντων του
- αν αρνείται να συμμετέχει σε εξωτερικές δραστηριότητες που παλαιότερα αγαπούσε
- αν διαπιστώσετε υπερβολικό άγχος, θυμό ή θλίψη σε σχέση με το παρελθόν,

- Δε δίνουμε ποτέ προσωπικά μας στοιχεία στο ίντερνετ. Αν χρειαστεί να πληκτρολογήσουμε κάποιο ψευδώνυμο, επιλέγουμε κάτι που δεν προδίδει το ονοματεπώνυμό μας, την ημερομηνία γέννησής μας, τον τόπο διαμονής μας, το τηλέφωνό μας κλπ.
- Δε συνομιλούμε με αγνώστους στο διαδίκτυο και προπαντός, δε συναινούμε να συναντήσουμε κάποιον “διαδικτυακό” μας φίλο από κοντά. Δεν ξέρουμε ποτέ ποιος βρίσκεται πίσω από το πληκτρολόγιο και μια ψεύτικη -πιθανότατα – φωτογραφία!
- Δεν κάνουμε ποτέ κλικ σε συνδέσμους που βρίσκονται μέσα σε μηνύματα από άγνωστο αποστολέα. Ακόμα καλύτερα, δεν ανοίγουμε καν μηνύματα άγνωστης προέλευσης.
- Δε δημοσιεύουμε φωτογραφίες μας στο διαδίκτυο ούτε τις στέλνουμε στους φίλους μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω των social media.
- Αν κάποιος άγνωστος μας στείλει φωτογραφίες, ενημερώνουμε αμέσως κάποιον ενήλικα.


Φωτογραφικό υλικό