Αυλαία την Κυριακή, με τη συνοδεία μιας πολύ γερής μπόρας, για την 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης! Η τελευταία μέρα κύλισε με κρασί, τραγούδι και ταξίδια σε όλο τον κόσμο…
Το πρόσωπο του κρασιού και στο τέλος κέρασμα!
Το ελληνικό κρασί –και όχι μόνο- είχε την τιμητική του στη συγκεκριμένη εκδήλωση, όχι μόνο ως γευστική απόλαυση, αλλά και ως στοιχείο πολιτισμού. Οι Έλληνες έχουμε μακραίωνο δεσμό με το κρασί, ήδη από την εποχή του Ομήρου και ο δεσμός αυτός έχει αποτυπωθεί στην Τέχνη, στη λογοτεχνία και στην καθημερινή ζωή. Το κρασί είναι ζωντανός οργανισμός ,που μεταλλάσσεται απρόβλεπτα και ταυτίζεται στο τέλος με την ανθρώπινη ψυχή. Δεν είναι τυχαίο που του αποδίδουμε χαρακτηρισμούς ανθρώπινους(γλυκό, αψύ κτλ)Στο τέλος της εκδήλωσης, κεραστήκαμε κιόλας κρασιά διαφόρων ποικιλιών!
![](http://www.motionteam.gr/photos/1/new/47331/1056660/photo_594_400.jpg)
Ο άνθρωπος που ζηλέψαμε όλοι, με 1042 πτήσεις σε όλο τον κόσμο…
Ο κ. Αριστείδης Λάμπρου, με συνομιλητή τον κ. Ζορπίδη, μας ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας το βιβλίο του κ. Λάμπρου, που έχει ταξιδέψει και στις πέντε ηπείρους. Μας αφηγήθηκε περιπέτειες του, αγωνίες, αστεία περιστατικά, αλλά και απειλητικές για τη ζωή του καταστάσεις ,που είχαν κυρίως να κάνουν με άγρια ζώα! Έχει πετάξει μέσα σε τυφώνα και έχει συναντήσει αντάρτες στη Σρι Λάνκα. Αυτό, όμως, που δε θα ξεχάσει ποτέ ήταν το πρωινό ξύπνημα στη σκηνή των Βεδουίνων στη Σαχάρα και οι απίστευτες θάλασσες του Ειρηνικού! (Αλλά σαν την Χαλκιδική, ΔΕΝ έχει, όπως μας είπε αστειευόμενος!)
![](http://www.motionteam.gr/photos/1/new/47331/1056591/photo_594_400.jpg)
Τσιτσάνης και… καρεκλοπόδαρα!
Από τις τελευταίες εκδηλώσεις της διοργάνωσης, ήταν η παρουσίαση του βιβλίου με τις πρώιμες συνθέσεις του Βασίλη Τσιτσάνη, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Η καταιγίδα που ξέσπασε, όμως, ήταν τόσο δυνατή, ώστε γι’ αρκετή ώρα ο ήχος της κάλυπτε την ορχήστρα!
![](http://www.motionteam.gr/photos/1/new/47331/1056627/photo_594_400.jpg)
Τι κρατάμε από τη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου:
· Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα στοιχεία, αλλά επισκέφθηκαν την Έκθεση πάνω από 54.000 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία του 2017.
· Ρεκόρ εκθετών και εκδηλώσεων φέτος, αλλά όλο αυτό το πλήθος των εκδηλώσεων προβλημάτισε τους επισκέπτες που, είτε έτρεχαν από εκδήλωση σε εκδήλωση, είτε έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές. Δεν υπήρχαν κάποια κενά και οι αποστάσεις μεταξύ των χώρων κάποιες φορές ήταν μεγάλες. Τα νούμερα αναφέρουν 600 εκθέτες από 22 χώρες και 500 εκδηλώσεις!
![](http://www.motionteam.gr/photos/1/new/47331/1056598/photo_594_400.jpg)
· Για πρώτη φορά φέτος τα παιδιά είχαν τον δικό τους, ξεχωριστό χώρο, με ιδιαίτερο χαρακτήρα ,πολύ παιχνίδι ,αλλά και ευκαιρίες δημιουργίας και μάθησης.
· 285 Έλληνες εκδότες καθιστούν τη φετινή έκθεση την πιο πετυχημένη μέχρι στιγμής, ενώ κάποιες γωνίες ξεχώρισαν για την αισθητική και την πρωτοτυπία τους.
· Special guests για φέτος, ο ArneDahl, ο γάλλος φιλόσοφος Φρεντερίκ Βορμς, αλλά και πολλοί επώνυμοι Έλληνες συγγραφείς: Χρήστος Χωμενίδης, Λένα Διβάνη, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Ισίδωρος Ζουργός, Θωμάς Κοροβίνης, Θανάσης Χειμωνάς, Γιώργος Σκαμπαρδώνης π. Θεόφιλος Φάρος, Σοφία Νικολαϊδου και πολλοί άλλοι.
![](http://www.motionteam.gr/photos/1/new/47331/1056624/photo_594_400.jpg)
· Το ψηφιακό βιβλίο είχε την τιμητική του στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, με σχετική ημερίδα, αλλά και με την ανακοίνωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης για τη δημιουργία ψηφιακού τμήματος, με πάνω από 2000 τίτλους προς e-δανεισμό.
· Πολλές πρόσωπα της πολιτικής σκηνής έκαναν αισθητή την παρουσία τους, τόσο στα εγκαίνια, όσο και στη διάρκειά της, με επικεφαλής την υπουργό Πολιτισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου, δίνοντας μια πιο επίσημη χροιά και την πρόθεση να καταστεί η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου σημείο αναφοράς στην πνευματική ζωή της χώρας και όχι απλά ένα απέραντο βιβλιοπωλείο.
![](http://www.motionteam.gr/photos/1/new/47331/1056648/photo_594_400.jpg)
· Πραγματοποιήθηκαν 9 εικαστικές εκθέσεις («Δρόμοι επιβίωσης», «Περι-διαβάζοντας (σ)την πόλη», έκθεση σπάνιων γαλλικών βιβλίων, έκθεση Ιταλών εικονογράφων, δύο εκθέσεις εικονογράφησης παιδικού βιβλίου, κ.ά.) και προβολές 11 ταινιών.
· Η Πράξη «Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης» έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» (ΟΠΣ 5002343) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η τύχη της Έκθεσης, θα κριθεί μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ και τη δημιουργία νέων πηγών χρηματοδότησης καθώς και κάποιου νέου φορέα στη θέση του ΕΚΕΒΙ (Εθνικού Κέντρου Βιβλίου) που έχει καταργηθεί…
![](http://www.motionteam.gr/photos/1/new/47331/1056641/photo_594_400.jpg)
· Για πρώτη φορά, έχει γυριστεί ντοκιμαντέρ για την Έκθεση, για τη δημιουργία του οποίου πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα με στιγμιότυπα εντός και εκτός της έκθεσης, αλλά και με συνεντεύξεις πολυάριθμων Ελλήνων και ξένων συμμετεχόντων. Η ταινία διάρκειας περίπου 40 λεπτών που θα παραχθεί, θα προβάλλει την έκθεση με διάφορες ευκαιρίες και αφορμές, ενώ μικρότερες, δεκάλεπτες εκδοχές της, θα αξιοποιηθούν ως υλικό προβολής της ΔΕΒΘ και της Ελλάδας στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις βιβλίου.
![](http://www.motionteam.gr/photos/1/new/47331/1056609/photo_594_400.jpg)
Τέλος, λοιπόν, για φέτος! Του χρόνου με υγεία να ξαναπάμε!΄
Φωτογραφικό υλικό