3ο Thessaloniki Fringe Festival
8-12 Οκτωβρίου 2025 – 5 ημέρες / 8 χώροι / 19 παραστάσεις
Το Thessaloniki Fringe Festival επιστρέφει για 3η χρονιά στις 8-12 Οκτωβρίου 2025. Από το 2023, αποτελεί γιορτή δημιουργίας, έκφρασης και διαλόγου μεταξύ τεχνών και πολιτισμών. Υποστηρίζει την τοπική καλλιτεχνική σκηνή και συνδέεται με ένα διεθνές δίκτυο φεστιβάλ και θεάτρων (Fringe Italia Off, Stockholm Fringe, Voilá Theatre Festival, SoHo Playhouse NY κ.α.).
Φέτος, το φεστιβάλ φιλοξενεί καλλιτέχνες από εννέα χώρες, προσφέροντας ένα πλούσιο πρόγραμμα, με θέατρο, μουσική, κωμωδία, χορό, σωματικό θέατρο και παραστάσεις για όλη την οικογένεια, στα ελληνικά, στα αγγλικά, αλλά και χωρίς λόγια.
Στο 3ο ThessFringe πρωταγωνιστούν γενναίες γυναικείες φωνές που, μέσα από τις παραστάσεις τους, μιλούν για βιώματα, μνήμες και αγώνες. H Ευρώπη Κεσσίδου (to be enough) αποτυπώνει την αέναη αναζήτηση ταυτότητας, η mignolo dance company (we’re too young to write a memoir) μιλά για δεσμούς και κοινές πορείες, η Πηνελόπη Φλουρή (PENELOPE | First Light) ανασυνθέτει την ομηρική ηρωίδα, ενώ η Σελήνη (Δύο μορφές στο βάθος) αφηγείται μουσικά ιστορίες γυναικών.
Η Amelia Jane Hunter (LOVES OUT LOUD) μετατρέπει την ωμή ειλικρίνεια σε απελευθερωτικό γέλιο και η Anshita Koul (Where Is Your Husband?) χρησιμοποιεί καυστικό χιούμορ για να ανατρέψει πατριαρχικά στερεότυπα. Μέσω της drag performance, η παράσταση ΡΙΖΕΣ ή πώς να στολίσεις τη στάμνα σου με γκλίτερ συνδέει την παράδοση με την ταυτότητα και το GLOW ή Πώς να γυρίσεις ασφαλής στο σπίτι σου φωτίζει τα έμφυλα ζητήματα μέσα από θραύσματα βιωμένης πραγματικότητας.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται το GLORIA. An easy and funny work (Ισπανία), μια χορευτική παράσταση για την εμμονή στη δόξα, το Where Even Flowers Can Grow (Δανία), που εξερευνά την ψυχική υγεία μέσα από κίνηση και ήχο, το The Future Looks Bright (Τουρκία), μια συγκινητική θεατρική πράξη για την αναζήτηση νοήματος, το Binary Lives – Where Fate Takes Us (Ιταλία), μία τρυφερή ιστορία δύο μοναχικών ψυχών, και η παιδική παράσταση Talking through threads (Πορτογαλία).
Το φεστιβάλ ενδυναμώνει την τοπική σκηνή: η ομάδα Blackbird Theatre επιστρέφει με το Όταν οι νότες ταξιδεύουν και η ομάδα θεάτρου εΦ παρουσιάζει την πρεμιέρα Calling Mr J. Το English Class: A Stand–Up Comedy Show ενώνει κωμικούς από διαφορετικές χώρες που ζουν στην Ελλάδα, το GOODBYE, GOODBYE, GOODBYE διηγείται με λυρισμό αποχαιρετισμούς, το Unda: a cosmic performance for connection καλεί το κοινό σε μια βιωματική εμπειρία, ενώ το Christoulis μοιράζεται τη δική του κωμική ανατρεπτική ματιά.
Για πέντε μέρες, η κοινή μας ανθρώπινη εμπειρία μεταμορφώνεται σε ένα τολμηρό μωσαϊκό τεχνών, που θα αγγίξει ακόμα και το πιο απαιτητικό κοινό.
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Thess Fringe 2025 στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ ή κατεβάστε το πρόγραμμα σε pdf.
To 3o Thessaloniki Fringe Festival επιχορηγείται και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού