Rss title here http://kulturosupa.gr/thessaloniki/ put the rss description here. +Wed, 20 Sep 2017 22:51:00 +0300 en hourly 1 http://kulturosupa.gr/ http://kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://kulturosupa.gr/ <![CDATA[Δημήτρια 2017 – Συνέντευξη Tύπου (βίντεο)]]> http://kulturosupa.gr/thessaloniki/dimitria-2017-sin-tipou-20708/ http://kulturosupa.gr/thessaloniki/dimitria-2017-sin-tipou-20708/#comments +Wed, 20 Sep 2017 22:51:00 +0300 36 http://kulturosupa.gr/thessaloniki/dimitria-2017-sin-tipou-20708/   Δημήτρια 2017 – Συνέντευξη Tύπου (βίντεο)

]]>
Σε ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο, θα έλεγε κανείς μη πολιτιστικό χώρο, το Καυτατζόγλειο στάδιο Θεσσαλονίκης, επέλεξε η διοίκηση των φετινών Δημητριών να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος.
.
Κατά σειρά μιλούν:
-Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
-Έλλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τεχνών.
-Δημητρα Κορωναίου, Δασκάλα χορού. Καλ. Συμβ. Τμήμα χορού.
-Σάββας Πατσαλίδης, Καθηγητής θεατρολογίας. Καλλ. Συμβ. Τμήμα Θεάτρου.
-Γιώργος Πετζίκης, Μουσικός. Καλλ. Συμβ. Τμήμα Μουσικής.
-Εμμανουήλ Παπαδόπουλος, Φωτογράφος. Καλλ. Συμβ. Τμήμα Εικαστικών.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/thessaloniki/dimitria-2017-sin-tipou-20708/feed/
<![CDATA[Την Κυριακή «voltαρουμε» στη νέα παραλία της θεσσαλονίκης]]> http://kulturosupa.gr/thessaloniki/volt-20707/ http://kulturosupa.gr/thessaloniki/volt-20707/#comments +Wed, 20 Sep 2017 22:33:00 +0300 36 http://kulturosupa.gr/thessaloniki/volt-20707/ Την πρωτότυπη διαδραστική εκδήλωση «Voltάρω» που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώσταςκαι ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας.]]> ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την πρωτότυπη διαδραστική εκδήλωση «Voltάρω» που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, από τις 12.00’ το μεσημέρι ως τις 19.30’, παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας.
 
Στόχος της εκδήλωσης, που έχει ως κεντρικό θέμα την ηλεκτροκίνηση, είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα ζητήματα που αφορούν στη βιώσιμη αστική μετακίνηση και η ενημέρωσή τους για τις δυνατότητες που προσφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση τα ηλεκτρικά μέσα μεταφοράς, τα οποία παρουσιάζουν συνεχείς ανοδικές τάσεις στις προτιμήσεις φορέων και πολιτών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
 
Στην εκδήλωση, που έχει ενημερωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν, εξερευνήσουν και ανακαλύψουν μια μεγάλη γκάμα ηλεκτροκίνητων μέσων μεταφορά, που περιλαμβάνει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ποδήλατα, ακόμη και σκάφη.
«Στόχος της εκδήλωσης που διοργανώνουμε είναι κυρίως η ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, σ’ ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, στη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Και μέσα από τη δυνατότητα που θα έχουμε, να γνωρίσουμε από κοντά όλα τα διαθέσιμα μέσα και να… βολτάρουμε με ορισμένα από αυτά, θα καταφέρουμε να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης στην καθημερινότητα των πόλεων. Τα ηλεκτροκίνητα μέσα:
-Είναι αθόρυβα, έχουν απλό μηχανισμό και παρέχουν ευκολία στην οδήγηση.
-Το κόστος κίνησής τους είναι σταθερό, καθώς δεν επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου.
-Το κόστος συντήρησής τους είναι χαμηλό.
-Είναι πολύ φιλικά στο περιβάλλον, καθώς η ενέργεια που απαιτεί ένα ηλεκτρικό όχημα για να κινηθεί, είναι υποπολλαπλάσια από την ενέργεια που καταναλώνει ένα συμβατικό όχημα.
Τα ηλεκτροκίνητα μέσα, είναι ‘καθαρά μέσα’ και οικονομικά και ενεργειακά ‘βιώσιμα’. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρήση τους θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων στον αστικό και περιαστικό ιστό», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μόνο ότι τα οχήματα με ορυκτά καύσιμα, πετρέλαιο και βενζίνη, ευθύνονται για το 70% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ σύμφωνα με τις μελέτες οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 33,3% ως το 2050.
 
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι «είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε τώρα, όσο ακόμα έχουμε το περιθώριο, να εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας τις εναλλακτικές, τις ‘καθαρές’ πηγές ενέργειας».
Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στο κράτος και την κεντρική κυβέρνηση για:
-Την ανυπαρξία ολοκληρωμένης πολιτικής στο συγκεκριμένο τομέα.
-Τη μη παροχή κινήτρων.
-Την ανυπαρξία ευνοϊκής τιμολογιακής πολιτικής.
-Την ύπαρξη νομοθετικών κενών και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων για την ευρεία χρήση καθαρών και φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς.
 
Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε την κατάρτιση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, προκειμένου να αλλάξει αυτό το πλαίσιο και να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο σύστημα αστικών συγκοινωνιών.
Όπως περιέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, το σύστημα αυτό πρέπει:
-Να εξασφαλίζει την προσβασιμότητα των υπηρεσιών σε όλους.
-Να βελτιώνει την προστασία και της ασφάλεια στις μετακινήσεις.
-Να οδηγεί σε μείωση της ρύπανσης, των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και της κατανάλωσης ενέργειας.
-Να αυξάνει την αποτελεσματικότητα και την οικονομική αποδοτικότητα των μεταφορών εμπορευμάτων και ανθρώπων.
-Να ενισχύει την ελκυστικότητα και την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος.
 
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφερόμενος ειδικά στη Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι από τώρα πρέπει να σχεδιαστεί για το μέλλον ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και βιώσιμο σύστημα αστικών μετακινήσεων, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των μέσων μετακίνησης που θα είναι διαθέσιμα τα επόμενα χρόνια, όπως το μετρό, η θαλάσσια συγκοινωνία κ.ο.κ.
«Η βιώσιμη κινητικότητα δεν υπηρετείται με αποσπασματικό τρόπο, ούτε μπορεί ο σχεδιασμός να γίνει την τελευταία στιγμή στο πόδι. Εμείς ως Περιφέρεια, έχουμε και τη διάθεση και τη δυνατότητα το αμέσως επόμενο διάστημα να συντονίσουμε το διάλογο και την έναρξη του σχεδιασμού, που πρέπει να γίνει τώρα. Ασκώντας ήδη τη Μητροπολιτική Διοίκηση σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια μπορεί να λειτουργήσει ενοποιητικά και συνδετικά σε συνεργασία με τους Δήμους, για τη διαμόρφωση ενός συνολικού και ολοκληρωμένου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που θα βασίζεται στα αντίστοιχα σχέδια που προετοιμάζει κάθε Δήμος. Άλλωστε στην ‘εξίσωση’ της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, σταθερός παράγοντας είναι και το Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που χρηματοδοτούμε με περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης με παρεμβάσεις σε οχτώ τους Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Παρεμβάσεις που θα αλλάξουν τον αστικό χώρο και μπορούν να συνδυαστούν με τις ανάγκες των μετακινούμενων», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξετάζει την προοπτική να αντικαταστήσει τα υπηρεσιακά της οχήματα (περίπου 50), που κινούνται με ορυκτά καύσιμα, από ηλεκτροκίνητα και γίνεται προσπάθεια να βρεθεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.
«Τα σκάφη θαλάσσης που συνδυάζουν τη χρήση ΑΠΕ και ηλεκτρικής ενέργειας, κινούνται δηλαδή με ρεύμα, συσσωρεύοντας ενέργεια από τον ήλιο με φωτοβολταϊκά πάνελ, αποτελούν μια πολύ σοβαρή και φιλική προς το περιβάλλον λύση για τις υδάτινες μετακινήσεις. Ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα του Αξιού και ο Φορέας Διαχείρισης των λιμνών στην επαρχία Λαγκαδά έχουν κινήσει τις διαδικασίες για να αγοράσουν τέτοια σκάφη. Ο Δήμος Πρεσπών και ο Δήμος Καστοριάς τα έχουν ήδη προμηθευτεί. Τα έχουν όμως εδώ και δύο χρόνια αγκυροβολημένα να ρημάζουν, γιατί στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για να λάβουν άδεια πλόων. Εμείς μεταφέρουμε αυτά τα σκάφη στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Κυριακή, για να τα παρουσιάσουμε στους συμπολίτες μας, αλλά και για να αναδείξουμε το πρόβλημα. Οι τιμές αγοράς ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα είναι τριπλάσιες και τετραπλάσιες σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Όπως δεν υπάρχει καθορισμένη τιμολογιακή πολιτική σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για τη φόρτισή τους, σε αντίθεση με το εξωτερικό. Για παράδειγμα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Νορβηγία, η Ιταλία επιδοτείται η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου με ένα ποσό μέχρι και 6.000 ευρώ. Το κόμμα των ‘Πράσινων’ στη Γερμανία ανακοίνωσε εν όψει των εκλογών ότι όποιο πολιτικό κόμμα θελήσει να συζητήσει μαζί του για μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία θα πρέπει να δεχτεί συγκεκριμένους όρους, μεταξύ των οποίων είναι η ενσωμάτωση στο φόρο αυτοκινήτων ενός συστήματος οφελών και επιπτώσεων με στόχο την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.  Επιπλέον στη χώρα μας οι δημόσιοι φορείς δεν έχουν τη βούληση για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ την ίδια ώρα στη Βρετανία αναζητούν πλέον τρόπους ασύρματης φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων και σε κεντρικούς αυτοκινητόδρομους της χώρας», εξήγησε ο κ. Γιουτίκας.
]]>
0 http://kulturosupa.gr/thessaloniki/volt-20707/feed/
<![CDATA[«Ευρωπαϊκές πολιτικές υγείας στην εποχή της κρίσης και της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης» στο ΑΠΘ]]> http://kulturosupa.gr/thessaloniki/apth-igeias-krisis-20695/ http://kulturosupa.gr/thessaloniki/apth-igeias-krisis-20695/#comments +Wed, 20 Sep 2017 08:17:00 +0300 36 http://kulturosupa.gr/thessaloniki/apth-igeias-krisis-20695/ 18ο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Πολιτικής Υγείας]]> «Ευρωπαϊκές πολιτικές υγείας στην εποχή της κρίσης και της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης» είναι ο τίτλος του Διεθνούς Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 21 έως και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, στο κτίριο της Παλαιάς Φιλοσοφικής και στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.
 
Το 18ο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Πολιτικής Υγείας στην Ευρώπη (International Association of Health Policy in Europe) διοργανώνεται από το Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του ΑΠΘ, υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.
 
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν συνολικά 45 παρεμβάσεις σε στρογγυλά τραπέζια και 40 προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις, με συμμετέχοντες/ουσες από 17 χώρες, ενώ τη διοργάνωση στηρίζουν με τη συμμετοχή τους 21 οργανισμοί.
 
Το Συνέδριο περιλαμβάνει τις εξής θεματικές: Συμφωνίες διεθνούς εμπορίου και η επίδρασή τους στο αγαθό της υγείας και το περιβάλλον, Ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών φροντίδας υγείας, Η κρίση στην Ευρωζώνη και η επίδρασή της στην υγεία και τη μεταρρύθμιση πολιτικής υγείας, Η προσφυγική κρίση και οι επιπτώσεις της στην υγεία και την κοινωνία, Ακαδημαϊκές ελευθερίες σε κίνδυνο και Κοινωνικά κινήματα και υγεία.
 
Η Τελετή Έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 17:00, στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Από την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου οι εργασίες του Συνεδρίου θα μεταφερθούν στο ΚΕ.Δ.Ε.Α.
 
Η Διεθνής Ένωση Πολιτικής Υγείας (International Association of Health Policy – IAHPE) είναι μια επιστημονική, πολιτική και πολιτιστική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1977. Πρόκειται για ένα διεθνές δίκτυο ακαδημαϊκών, εργαζόμενων στον χώρο της υγείας και ακτιβιστών/τριών, σκοπός του οποίου είναι η προώθηση της επιστημονικής ανάλυσης ζητημάτων δημόσιας υγείας και η δημιουργία ενός χώρου συζήτησης και σύγκρισης πολιτικών για την υγεία σε διεθνές επίπεδο.
 
Πρόγραμμα Συνεδρίου
 
Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, στο κτίριο της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, τις εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξει ο Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος. Θα ακολουθήσει η παρέμβαση της Προέδρου της Ένωσης και μέλους της Ακαδημίας Αλληλεγγύης της Σμύρνης, Φεριντέ Ακσού Τανίκ, η οποία, όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές του Συνεδρίου «βρίσκεται σε διαθεσιμότητα από το καθεστώς Ερντογάν, μαζί με εκατοντάδες ακαδημαϊκούς που στηρίζουν το φιλειρηνικό κίνημα στην Τουρκία». Η πρώτη μέρα των εργασιών θα συνεχιστεί με την παρέμβαση του ιδρυτή της Ένωσης, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο John Hopkins των ΗΠΑ, Βιθέντε Ναβάρο, που θα μιλήσει για τη διαδρομή θεωρίας και πράξης 41 ετών, που έχει διανύσει η IAHPE. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του City University της Νέας Υόρκης, Ντέιβιντ Χίμελστάιν, με θέμα την πολιτική υγείας της κυβέρνησης Τραμπ και το περίφημο «Obama-care».
 
Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου θα ξεκινήσει στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ με το στρογγυλό τραπέζι «Οικονομική κρίση και μεταρρύθμιση της φροντίδας υγείας». Ομιλητές θα είναι ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, Ηλίας Κονδύλης, ο Οικονομολόγος, Χρήστος Λάσκος, η Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, Αλίσια Στόλκινερ, ο Καθηγητής στο Institute of Tropical Medicine της Αντβέρπ, Πολ Ντε Βος, ο Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χρίστος Παπαθεοδώρου, και ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, Τζόναθαν Κένεντι.
 
Θα ακολουθήσει δεύτερο στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Διεθνές εμπόριο και Δημόσια Υγεία», με ομιλητές την Καθηγήτρια στο Αυτόνομο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Πόλης του Μεξικού, Άσα Κριστίνα Λαουρέλ, τον Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, Ρομπέρτο Ντε Βόλι, τον Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, Ρόναλντ Λαμπόντε, και τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γρηγόρη Ζαρωτιάδη.
 
Οι εργασίες θα συνεχιστούν με δύο παράλληλους κύκλους συνεδριών, με γενικό τίτλο «Οικονομική κρίση, διεθνές εμπόριο και ιδιωτικοποίηση της φροντίδας υγείας». Θα ακολουθήσουν τρεις διαλέξεις στη θεματική «Η Ιατρική στον καπιταλισμό» από τον επίτιμο Πρόεδρο της IAHPE, Χανς-Ούλριχ Ντέπε (Πανεπιστήμιο Γκαίτε, Γερμανία), τον Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, Μίραν Επστάιν, και τον Ματ Άντερσον (περιοδικό Social Medicine, HΠA). H δεύτερη μέρα θα κλείσει με το στρογγυλό τραπέζι «Ιδιωτικοποίηση της φροντίδας υγείας στην Ευρώπη», με ομιλητές τους: Καθηγητή στο Coventry University της Αγγλίας, Tζον Λίστερ, Βίβεκ Κότεσα (Κέντρο για την Υγεία και το Δημόσιο Συμφέρον, Αγγλία), Καϊχάν Παλά (Πανεπιστήμιο Ουλουντάγκ, Τουρκία) και Νάντια Ράκοβιτς (VDAA, Γερμανία).
 
Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, οι εργασίες θα ξεκινήσουν με τρεις παράλληλες συνεδρίες, με γενικό τίτλο «Προσφυγική κρίση, κοινωνικοί προσδιοριστές της υγείας, κοινωνικά κινήματα και δημόσια υγεία». Θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Προσφυγική κρίση και δημόσια υγεία στην Ευρώπη» και ομιλητές τους: Μαριάννα Φωτάκη (Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ, Αγγλία), Τζεμ Τερζί (Ένωση για τη Γέφυρα των Λαών, Τουρκία), Λενιώ Καψάσκη (Chatham House, Αγγλία), Απόστολο Βεΐζη (Γιατροί χωρίς Σύνορα), Καρλ Πούχνερ (Γιατροί του Κόσμου) και Βάσια Λέκκα (Πανεπιστήμιο Αθηνών).
 
Το Συνέδριο θα συνεχιστεί με το στρογγυλό τραπέζι «Οικολογία και δημόσια υγεία», όπου θα δοθεί έμφαση στις επιπτώσεις των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην υγεία. Ομιλητές θα είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος, και οι: Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Saskatchewan του Καναδά, Λόρι Χάνσον, ο Τζέιμι Κνιν (Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Καναδάς), ο Κώστας Φωτεινάκης (Φίλοι της Φύσης), ο Ντορίν Μόνταγκ (Πανεπιστήμιο Queen Mary) και Άννυ Βασιλείου (SOS Χαλκιδική). Θα ακολουθήσει η διάλεξη της Καθηγήτριας στο Αυτόνομο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της πόλης του Μεξικού, Άσα Κριστίνα Λαουρέλ, με τίτλο «Περιορίζοντας τα οικονομικά εμπόδια στην υγεία», που στηρίζεται στην εμπειρία από τη διοίκηση της πόλης του Μεξικού, στο χρονικό διάστημα 2000-2006.
 
Η τρίτη μέρα του Συνεδρίου θα ολοκληρωθεί με το στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Η ακαδημαϊκή ελευθερία υπό απειλή» και τις παρεμβάσεις των: Στέφι Γουλχάντερ (Σχολή Δημόσιας Υγείας του City University της Νέας Υόρκης), Καρολίνα Τέτελμποϊν Χεροΐν (Μητροπολιτικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο, Μεξικό) και των Τούρκων Καθηγητών, Φεριντέ Ακσού Τανίκ, Ονούρ Χαμζάογλου και Οζλέμ Οσκάν (Ακαδημία Αλληλεγγύης του Κοτσαελί).
 
Η τελευταία μέρα του Συνεδρίου, Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει με τη διάλεξη της Γαλλίδας φιλοσόφου Κριστιάν Βολέρ, με θέμα «Οργανική και πολιτική αλληλεγγύη: μια εργασία που συνδέει τη φιλοσοφία του πεδίου με τη φωτογραφία».
 
Οι εργασίες θα συνεχιστούν με το στρογγυλό τραπέζι «Κοινωνικά κινήματα και δημόσια υγεία», όπου θα παρέμβουν ακαδημαϊκοί, συνδικαλιστές και ακτιβιστές από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αφρική: Χανς-Ούλριχ Ντέπε (Γερμανία), Στέφι Γουλχάντερ (ΗΠΑ), Κιάρα Μποντίνι (People’ s Health Movement, Ιταλία), Zαν Βιν (Γαλλία), Θοδωρής Ζδούκος (Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, Ελλάδα), Σωτήρης Λαϊνάς (Πρόγραμμα Αυτοβοήθειας, Ελλάδα) και Μπελκασέμ Σάμπρι (Τυνησία).
 
 
Για όλες τις μέρες του Συνεδρίου θα υπάρχει παράλληλη διερμηνεία.
 
Περισσότερες πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής: iahpeconference2017.wordpress.com
]]>
0 http://kulturosupa.gr/thessaloniki/apth-igeias-krisis-20695/feed/
<![CDATA[Το πρώτο στην Ευρώπη «Ευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Κέντρο Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού» στο ΑΠΘ]]> http://kulturosupa.gr/thessaloniki/apth-diep-e-20685/ http://kulturosupa.gr/thessaloniki/apth-diep-e-20685/#comments +Tue, 19 Sep 2017 13:15:00 +0300 36 http://kulturosupa.gr/thessaloniki/apth-diep-e-20685/ Με πρωτοβουλία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το πρώτο στην Ευρώπη «Ευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Κέντρο Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού».
]]>
Με πρωτοβουλία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το πρώτο στην Ευρώπη «Ευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Κέντρο Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού».
 
Στόχος του Κέντρου είναι η διεπιστημονικού χαρακτήρα μελέτη και έρευνα σε ευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα, η ενίσχυση διεθνών συνεργασιών και η ανάδειξη νέων προοπτικών βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, με αξιοποίηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Δρόμου του Μεταξιού. Το «Ευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Κέντρο Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού» έχει σκοπό να αναδείξει τον ρόλο του ΑΠΘ και της Ελλάδας στη νέα και πολλά υποσχόμενη ζώνη επιρροής του Δρόμου του Μεταξιού.
 
Το «Ευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Κέντρο Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού» ιδρύθηκε με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού.
 
Ύστερα από την απόφαση της Συγκλήτου (αριθμ. 27658/29-8-2017), με την οποία ιδρύθηκε το Κέντρο, πραγματοποιήθηκε, χθες 18/9/2017, στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, η πρώτη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα, και συγκροτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τους/τις καθηγητές/τριες του ΑΠΘ:
 
-Πρόεδρος Δ.Σ., Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Στέλλα Κωστοπούλου,
-Αν. Πρόεδρος Δ.Σ., Καθηγήτρια Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Θέκλα Τσιτσώνη,
-Γραμματέας Δ.Σ., Επίκ. Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, Χρήστος Τσιρώνης,
-Ταμίας Δ.Σ., Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Ελένη Παπαδοπούλου.
 
Μέλη:
-Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, Μαλαματένια Σκαλτσά,
-Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Κωτσάκης,
-Καθηγητής Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Γεώργιος Δογάνης.
 
«Η χώρα μας και ειδικότερα η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη έχουν κομβική θέση, γεωγραφικά και ιστορικά, στον Δρόμο του Μεταξιού, καθώς, επίσης, και στην πρωτοβουλία της Κίνας ‘‘Μια Ζώνη-Ένας Δρόμος’’, για την ανασύσταση του χερσαίου και θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού, την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας, την ενοποίηση διαφορετικών αγορών και τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου οικονομικής περιφερειακής συνεργασίας, που θα ευνοήσει τις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδρύθηκε και θα λειτουργήσει το νεοσύστατο Κέντρο» αναφέρει η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Στέλλα Κωστοπούλου.
 
Οι αμέσως επόμενες δράσεις του Κέντρου είναι η σύναψη Memorandum of Understanding με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, η υποβολή φακέλου για τη διεκδίκηση της φιλοξενίας του 8th International UNWTO Silk Road Meeting στη Θεσσαλονίκη, η διοργάνωση Θερινού Σχολείου στο ΑΠΘ, τον Ιούνιο του 2018, η ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς της τουριστικής βιομηχανίας της πόλης, όπως με την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, και η υποβολή προτάσεων σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
 
 
Φωτογραφία με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα, και το νεοσύστατο Δ.Σ. του Κέντρου.
]]>
0 http://kulturosupa.gr/thessaloniki/apth-diep-e-20685/feed/
<![CDATA[Ξεπέρασαν τους 260 χιλιάδες οι επισκέπτες της 82ης ΔΕΘ.]]> http://kulturosupa.gr/thessaloniki/82-deth-apologismos-20663/ http://kulturosupa.gr/thessaloniki/82-deth-apologismos-20663/#comments +Mon, 18 Sep 2017 19:23:00 +0300 36 http://kulturosupa.gr/thessaloniki/82-deth-apologismos-20663/ Υπερέβησαν τους 260.000 οι επισκέπτες της 82ης ΔΕΘ, που ολοκληρώθηκε χθες, ανανεώνοντας το «ραντεβού» με τους φίλους της για τον Σεπτέμβριο του 2019.

]]>
 Ξεπέρασαν τους 260 χιλιάδες οι επισκέπτες της 82ης ΔΕΘ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Υπερέβησαν τους 260.000 οι επισκέπτες της 82ης ΔΕΘ, που ολοκληρώθηκε χθες, ανανεώνοντας το «ραντεβού» με τους φίλους της για τον Σεπτέμβριο του 2019.
 
Η «αυλαία» της 82ης ΔΕΘ έπεσε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, καθώς η συναυλία του Σάκη Ρουβά, που ήταν αφιερωμένη στο Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και στους Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών, συγκέντρωσε χιλιάδες κόσμο κάθε ηλικίας καταγράφοντας ρεκόρ προσέλευσης.
 
Ειδικότερα, 263.724 άτομα, έναντι 210.081 πέρσι, πέρασαν τις πύλες της έκθεσης από τις 9-17 Σεπτεμβρίου και επισκέφτηκαν την μεγαλύτερη ΔΕΘ της τελευταίας δεκαετίας.
 
Η τεράστια προσέλευση επισκεπτών συνδυάστηκε με τους 1.500 εκθέτες και την μεγάλη επιτυχία της συμμετοχής της Κίνας, η οποία με 167 εκθεσιακές συμμετοχές και με πάνω από 400 άτομα επίσημη αποστολή, έθεσε νέα δεδομένα για τον θεσμό της Τιμώμενης Χώρας.
 
Ο έντονος επιχειρηματικός χαρακτήρας και η ενίσχυση της διεθνοποίησης αποτέλεσαν κυρίαρχα στοιχεία της «προσωπικότητας» της 82ης ΔΕΘ.
Οι επιμέρους ενότητες της έκθεσης κάλυψαν ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων, από την εκπαίδευση, την αυτοκίνηση, την ενέργεια μέχρι την ομορφιά, την γαστρονομία και το e-gaming με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις. 
 
Η 82η ΔΕΘ φέτος στήριξε έμπρακτα το Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» ενισχύοντας το έργο του, ώστε να μην κινδυνεύσει κανένας άνθρωπος, κανένα παιδί, μη μπορώντας να βρει συμβατό μόσχευμα.
 
Η Τιμώμενη Χώρα της 83ης ΔΕΘ του 2019 θα είναι οι ΗΠΑ, για την οποία ήδη έχουν καθοριστεί οι προϋποθέσεις μίας πολύ πετυχημένης συμμετοχής.
 
Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΔΕΘ-Helexpo ευχαριστούν θερμά τον κόσμο για την αγάπη που δείχνει στην έκθεση, η οποία παρουσιάζει ανοδική πορεία κάθε χρόνο και θέτει τις πιο στέρεες βάσεις ανάπτυξης του εθνικού εκθεσιακού φορέα.
]]>
0 http://kulturosupa.gr/thessaloniki/82-deth-apologismos-20663/feed/
<![CDATA[Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ στο Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ]]> http://kulturosupa.gr/thessaloniki/paidiko-festival-dimarxeio-20660/ http://kulturosupa.gr/thessaloniki/paidiko-festival-dimarxeio-20660/#comments +Mon, 18 Sep 2017 08:16:00 +0300 36 http://kulturosupa.gr/thessaloniki/paidiko-festival-dimarxeio-20660/ Στο Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης φοράει τα γιορτινά του και μεταμορφώνεται σε ένα πεδίο ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και δράσης για μικρούς και μεγάλους από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ!

]]>
 Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ στο Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης  

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και τη Κυριακή 1 Οκτωβρίου, το Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης  φοράει τα γιορτινά του και μεταμορφώνεται σε ένα πεδίο ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και δράσης για μικρούς και μεγάλους από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ!
 
Εργαστήρια ρομποτικής και τεχνολογίας, θεατρικά παιχνίδια, μουσικά δρώμενα, χορευτικές παραστάσεις, εκμάθηση ξένων γλωσσών με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο, yoga και αθλητικές δραστηριότητες, ζωγραφική και εργαστήρια δημιουργίας comic και manga, απτικοί χάρτες και τραγούδια στη νοηματική, δωμάτια απόδρασης, επιτραπέζια extra large, clown show και super ήρωες είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που ντύνουν ένα από τα πιο ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά διήμερα της Θεσσαλονίκης!
 
Το 1st KIDOT Festival απευθύνεται σε επισκέπτες όλων των ηλικιών μιας και φιλοξενεί εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά δρώμενα για παιδιά από την βρεφική  μέχρι και την εφηβική ηλικία ενώ παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά εργαστήρια και δράσεις αλληλεπίδρασης μεταξύ γονέων και παιδιών καθώς και workshop αποκλειστικά για ενηλίκους! Lego Academies, παιχνίδια με ρομπότ, σχολές γονέων, βρεφικό μασάζ, baby wearing και χορός για γονείς μαζί με τα παιδιά, προσκαλούν τους μεγαλύτερους επισκέπτες να πάρουν και αυτοί μέρος στις εκπαιδευτικές δράσεις του KIDOT!
 
Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη καθώς και η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά εργαστήρια και τις παράλληλες δράσεις. Η συμμετοχή σε όσες δραστηριότητες έχουν περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων θα γίνεται είτε με προεγγραφή είτε απευθείας με εγγραφή στο χώρο της εκδήλωσης εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.
 
Μπαίνοντας στον παρακάτω σύνδεσμο https://goo.gl/989vBz και επιλέγοντας την ηλικία του KIDOT επισκέπτη μπορείτε να δείτε τις προτεινόμενες δράσεις  και να δηλώστε και εσείς συμμετοχή στο 1st KIDOT Festival!
 
  Τα KIDOT Workshops και τα Side Events πλαισιώνονται από ενημερωτικές ομιλίες καθώς και έκθεση υπηρεσιών και προϊόντων που απευθύνονται σε γονείς, επαγγελματίες, φοιτητές συναφών σχολών αλλά και σε όλους όσους ενδιαφέρονται και επιθυμούν να ανακαλύψουν νέα προϊόντα, να συνομιλήσουν και να ενημερωθούν για σύγχρονα θέματα και τάσεις γύρω από το παιδί και τον έφηβο και να γνωρίσουν πληθώρα ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στη πόλη προσφέροντας υπηρεσίες σε ολόκληρη την οικογένεια.
Παράλληλα, το Food & Drinks Corner προσφέρει γευστικά διαλλείματα και στιγμές χαλάρωσης σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες  ολοκληρώνοντας με τον πιο απολαυστικό τρόπο τη διήμερη αυτή γιορτή!
 
Δράσεις του 1st KIDOT Festival :
KIDOT Workshops
KIDOT Talks & Ανοιχτές Συζητήσεις
KIDOT Market & Expo Υπηρεσιών
Food & Drinks Corner
Side Events

Μπαίνοντας στην επίσημη ιστοσελίδα του KIDOT Festival (www.kidotfestival.com), μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις πληροφορίες για κάθε μία από τις δράσεις του 1st KIDOT Festival και να ενημερωθείτε για όσα πρόκειται να συμβούν σε αυτή την μεγάλη διήμερη γιορτή!

Με την Συμμετοχή:

"23" * Action Art * AddΑrt * Anel Ηoney Park * Archiζω * Baby Eco Design * Dyslexia Centers Pavlidis Method * Eduk8 * Find Your Bliss * Full Out Dance * Galileo Galilei Generation *  IANOS * Indancestrial * Kid’s Fun Factory * Ladybug * Midwives- Family Wellbeing * Mind the Map * My Way *  Northpark Indoor Skatepark *  Part of a Tree * Petite Julie * Pinewood American International School * Psychotherapy Hellas * Robot Set Go * Robotixlab * Scripta Bookstore * Spectral * The Key Creative School * The Mindtrap * The School Project * Up Move and Play * Wooden Parts * Ακαδημία Strikers * Άλμα * Αρωγή Θεσσαλονίκη * Αμερικανική Γεωργική Σχολή * Ανανιάδου Μίνα/ Ανανιάδης Μάκης/ Αλευράς Τάσος*  Ανέμη * Δεσποτάκι * Εκδόσεις Ημίονος *  Ελισσάβετ Γιαννοπούλου *  Θέλω να γίνω Σουπερμαν * Θερμαϊκό Μουσικό Ωδείο *Ιδαία Γη *  Ιχθείς Aqua Club * Κατρίνα Τσάνταλη * ΚΔΑΠ Ατέρμων * Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού * Κήπος Σεμινάρια * Κλειδάς *  Κουκλοθίασος Redicolo * Κρουστόφωνο * Λιλιπούπολη*Λυρικός Μικρός Πλανήτης * Μαίρη Κυριακίδου Γαλλιού Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης * Μελωμύθι * Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης * Μυρτώ Στάγκου * Ολυμπιακό Μουσείο * Ου Πλέξεις * Πέτρα Καμβάς Χαρτί * Σταύρου Σταυρινή * Σχεδία*  Τα Ρα Τα Τζουμ * Τάσος Παπαναστασίου/ Ντίνα Κακανιάρη * Τιμολέων Τιραμόλας * To Mικρό Τζίνι * Το Χαμόγελο του Παιδιού * Χριστίνα Αζοπούλου/Μαρία Φλώρου * Ω2
 
Γιατί KIDOT όπως γιορτή!
ΚIDOT όπως παιδί!
Ένα παιδί με πελώριο χαμόγελο και τα μάτια στραμμένα στο αύριο!
]]>
0 http://kulturosupa.gr/thessaloniki/paidiko-festival-dimarxeio-20660/feed/
<![CDATA[63 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.]]> http://kulturosupa.gr/thessaloniki/63--20653/ http://kulturosupa.gr/thessaloniki/63--20653/#comments +Sun, 17 Sep 2017 19:33:00 +0300 36 http://kulturosupa.gr/thessaloniki/63--20653/ Με 63 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017, στις 16.00, η 17η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, στο Δημαρχείο (Βασ. Γεωργίου Α΄ 1, 1ος όροφος).
]]>
 63 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Με 63 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017, στις 16.00, η 17η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, στο Δημαρχείο (Βασ. Γεωργίου Α΄ 1, 1ος όροφος).

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι:

-Συνδιοργάνωση εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Higgs, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2017, προς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, συλλόγους, τυπικές και άτυπες εθελοντικές ομάδες σχετικά με χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Τρόπων Επικοινωνίας/Marketing
-Εκδήλωση υποδοχής των συντελεστών της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο ανοιχτό Αμφιθέατρο και στο φουαγιέ του  Δημαρχιακού Μεγάρου, στις 28 Σεπτεμβρίου 2017
-Διοργάνωση εκδηλώσεων για την Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, την Παρασκευή 22-9-2017, στο πλαίσιο του θεσμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (16 έως 22-9-2017)
-Εκτέλεση και τρόπος δημοπράτησης του έργου «Συντήρηση και επισκευή πεζοδρόμων και κοινόχρηστων χώρων στην Άνω Πόλη Δ.Θ.»
-Εκκίνηση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης του χαρακτηρισμένου χώρου σχολείου στην περιοχή του Οικοδομικού Τετραγώνου, μεταξύ των οδών Βουτυρά – Σαπφούς – Καβακίων – Νέας Δυτικής Εισόδου για την ανέγερση Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου του Δήμου Θεσσαλονίκης
-Προγράμματα ενηλίκων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού για το σχολικό έτος 2017 – 18
-Συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα «ECOMOBILITY», Οικολογική Μετακίνηση 2017 – 18
-Συνδιοργάνωση δράσεων Κυκλοφοριακής Αγωγής με ποδήλατα για παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ACTIVE HELLAS
Συνδιοργάνωση φιλανθρωπικού αγώνα δρόμου με τίτλο «4ο Τρέξε Χωρίς Τερματισμό» με τον Ελληνικό Αθλητικό Σύλλογο ΕΡΜΗΣ
-Πραγματοποίηση πολιτιστικών, μουσικών, θεατρικών και λοιπών εκδηλώσεων του Τμήματος Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου της Διεύθυνσης Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων, για το χρονικό διάστημα 2017 – 18, άνευ δαπάνης
-Έγκριση προμήθειας μέσω διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού για το πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (TEBA/FEAD)
-Συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Πρωτοβουλία «Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια» (‘’The Covenant of Mayors for Climate & Energy’’)
-Έγκριση διδάκτρων και εκπτώσεων του ΝΠΔΔ «Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης», στο Δημοτικό Ωδείο και στη Σχολή Χορού, για τη σχολική χρονιά 2017 – 18
-Συμμετοχή και τεχνική υποστήριξη της 4ης Δημοτικής Κοινότητας στη διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο της διεξαγωγής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας για τους XXIII Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες PyeongGkang 2018
Καθορισμός αριθμού και θέσεων κάδων ανακύκλωσης υφασμάτων και υποδημάτων στην επικράτεια του Δήμου Θεσσαλονίκης

-Προμήθεια ειδών διατροφής – βρεφικών τροφών για τις ανάγκες της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών, του Ο.ΒΡΕ.Π.Ο.Μ. και του Δημοτικού Βρεφοκομείου Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Στυλιανός» για δύο έτη, με διεθνή ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό
]]>
0 http://kulturosupa.gr/thessaloniki/63--20653/feed/
<![CDATA[Ολοκληρώνεται σήμερα η 82η ΔΕΘ - Τι να δείτε σήμερα 16/9.]]> http://kulturosupa.gr/thessaloniki/82-deth-kiriaki-finale-20651/ http://kulturosupa.gr/thessaloniki/82-deth-kiriaki-finale-20651/#comments +Sun, 17 Sep 2017 15:35:00 +0300 36 http://kulturosupa.gr/thessaloniki/82-deth-kiriaki-finale-20651/ Η μεγαλύτερη έκθεση της τελευταίας δεκαετίας, η 82η ΔΕΘ, σας καλεί σήμερα στην τελευταία ημέρα της λειτουργίας της για να βιώσετε από κοντά το πιο ξεχωριστό εκθεσιακό πολυγεγονός, που προσελκύει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά.


]]>
 Ολοκληρώνεται σήμερα η 82η ΔΕΘ - Τι να δείτε σήμερα 16/9.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η μεγαλύτερη έκθεση της τελευταίας δεκαετίας, η 82η ΔΕΘ, σας καλεί σήμερα στην τελευταία ημέρα της λειτουργίας της για να βιώσετε από κοντά το πιο ξεχωριστό εκθεσιακό πολυγεγονός, που προσελκύει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά.
 
Χθες η σκηνή των music events της 82ης ΔΕΘ γέμισε νιάτα, χρώμα και ξέφρενη μουσική με το πάρτι του MAD Color Youth, με «πρωταγωνιστές» εκατοντάδες λίτρα ΝΕΟΝ χρώμα και UV Lights, ενώ στα decks ήταν μερικοί από τους πιο δημοφιλείς rappers και djs της χώρας.
 
Σήμερα τα music events κορυφώνονται με τον Σάκη Ρουβά στη σκηνή τους. Ο Αγγελιοφόρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», με τη συναυλία του θα στείλει για ακόμα μια φορά ένα ηχηρό μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης.
 
Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν τα music events με το εισιτήριο εισόδου στην 82η ΔΕΘ.   
 
Ο Σάκης Ρουβάς βρέθηκε χθες το απόγευμα στην 82η ΔΕΘ και στο περίπτερο 15 του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών.
 
Εκτός από τα music events συνεχίζονται και σήμερα οι παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης, όπως και όλα τα θεματικά αφιερώματα της.
 
Από τις 11:00-14:00 ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Ν. Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί ημερίδα με θέμα «Πρώτες Βοήθειες Ατυχημάτων Ηλεκτρολόγων» (Σ.Κ. «Ν. Γερμανός»).
 
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από τις 14:30-16:30 (στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός») διοργανώνει ειδική ενεργειακή διαδραστική εκδήλωση για τους μαθητές. Σκοπός να ενημερωθούν και να αποκτήσουν ενεργειακή συνείδηση οι σημερινοί μαθητές-καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Το επετειακό 50ο Ράλλυ ΔΕΘ ρίχνει και εκείνο σήμερα την «αυλαία» του και στις 17:00 στη Νότια Πύλη της έκθεσης θα γίνει η απονομή των επάθλων στους νικητές.
 
Με επίκεντρο τα παιδιά είναι και η εκδήλωση του EduACT από τις 20:00–21:00 (περίπτερο 14) με θέμα «Προσεγγίζοντας τη ρομποτική μέσα από το παιχνίδι. Γίνε κι εσύ προπονητής στο μεγαλύτερο διαγωνισμό έρευνας και ρομποτικής, FLL!». Το θεματικό αφιέρωμα Akademia φιλοξενεί σήμερα και πολλές άλλες δράσεις του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.
 
Εντυπωσιακό θέαμα θα προσφέρουν από τις 19:30-20:30 οι ξιφομάχοι του Ομίλου Ξιφασκίας Φλώρινας (στο πάρκο του κτιρίου διοίκησης), ενώ ο Κινέζικος χορός του Λιονταριού θα παρουσιαστεί μέσα στους χώρους της έκθεσης από την ομάδα shao lin kung fu τόσο το πρωί, όσο και το απόγευμα.
 
Το ωράριο της 82ης ΔΕΘ σήμερα είναι 10:00 με 22:00. 
]]>
0 http://kulturosupa.gr/thessaloniki/82-deth-kiriaki-finale-20651/feed/
<![CDATA[82η ΔΕΘ: Δύο μέρες μόνο! Δείτε τι να δείτε σήμερα 16/9.]]> http://kulturosupa.gr/thessaloniki/82-paraskevi-20642/ http://kulturosupa.gr/thessaloniki/82-paraskevi-20642/#comments +Sat, 16 Sep 2017 16:55:00 +0300 36 http://kulturosupa.gr/thessaloniki/82-paraskevi-20642/ 82η ΔΕΘ: Δύο μέρες μόνο! Δείτε τι να δείτε σήμερα 16/9.

]]>
 82η ΔΕΘ: Δύο μέρες μόνο! Δείτε τι να δείτε σήμερα 16/9.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δύο μέρες έμειναν για την ολοκλήρωση της 82ης ΔΕΘ και όσοι δεν επισκεφθήκατε ακόμα την Έκθεση έχετε μία τελευταία ευκαιρία αυτό το Σαββατοκύριακο για να συμμετάσχετε στη μεγάλη γιορτή της πόλης.  
 
Χθες η σκηνή των music events πήρε φωτιά, με την Τάμτα, το συγκρότημα «Μέλισσες» και τους Playmen να ανεβάζουν τους ρυθμούς.
 
Απόψε, λίγο μετά τις 21:30, έρχεται στην 82η ΔΕΘ, στο πλαίσιο των music events, ένα ξέφρενο πάρτι, το MADColorYouth, με εκατοντάδες λίτρα ΝΕΟΝ χρώμα και UV Lights, για να προσφέρει μια ανεπανάληπτη οπτικοακουστική εμπειρία μαζί με μερικούς από τους πιο δημοφιλείς rappers και djs της χώρας. Το μόνο που χρειάζεται να φέρετε είναι ένα λευκό t-shirt –που δεν σας πειράζει να αλλάξει το χρώμα του- και την καλή διάθεσή σας, για να διασκεδάσετε με τους all around ήχους από Rap, Hip Hop, RnB, Trap, EDM και Dubstep. Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν τα music events με το εισιτήριο εισόδου στην 82η ΔΕΘ.    
 
Επίσης, σήμερα είναι Ημέρα Γευσιγνωσίας τροφίμων και ποτών από όλη την Ελλάδα στα περίπτερα 2 και 3 της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και των Επιμελητηρίων. Οι γευσιγνωσίες θα γίνονται στον χώρο του κάθε εκθέτη.
 
Στις 15:00 ξεκινά από τη Νότια Πύλη του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης το 50ο ΡΑΛΛΥ ΔΕΘ, που γιορτάζει μισό αιώνα ζωής και αναμένεται να χαρίσει νέες συγκινήσεις στους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
 
Στις 17:00 θα βρεθεί στην 82η ΔΕΘ και συγκεκριμένα στο περίπτερο 15 του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», ο Σάκης Ρουβάς, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών. Ο Αγγελιοφόρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», του οποίου είναι
 
και ο πρώτος επίσημος εθελοντής δότης, θα υποδεχθεί μαζί με τα
στελέχη του Συλλόγου τους επισκέπτες της 82ης ΔΕΘ, ώστε να καταρριφθεί το ρεκόρ εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών σε μία μέρα.
 
Στις 19:00 το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας» θα συστήσει στο κινέζικο περίπτερο τις γεύσεις του ψωμιού της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας αρτοποιήματα στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Thessaloniki Flavors of Bread».
 
Στις 19:30, στο πάρκο του κτιρίου διοίκησης, ο Όμιλος Ξιφασκίας Φλώρινας αναμένεται να εντυπωσιάσει το κοινό με τις επιδείξεις ξιφασκίας.
 
Επίσης, τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα οι επισκέπτες της 82ης ΔΕΘ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον κινέζικο χορό του Λιονταριού από την ομάδα shao lin kung fu, που θα περιφέρεται χορεύοντας μέσα στους χώρους της Έκθεσης.
 
Το ωράριο της 82ης ΔΕΘ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είναι 10:00 με 22:00. 
]]>
0 http://kulturosupa.gr/thessaloniki/82-paraskevi-20642/feed/
<![CDATA[Λουδοβίκος των Ανωγείων, παραμύθια και άλλες ιστορίες στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά [είσοδος ελεύθερη ]]]> http://kulturosupa.gr/thessaloniki/loudovikos-pavlos-melas-20632/ http://kulturosupa.gr/thessaloniki/loudovikos-pavlos-melas-20632/#comments +Fri, 15 Sep 2017 17:40:00 +0300 36 http://kulturosupa.gr/thessaloniki/loudovikos-pavlos-melas-20632/ Λουδοβίκος των Ανωγείων,  παραμύθια και άλλες ιστορίες στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά [είσοδος ελεύθερη ]

]]>
Λουδοβίκος των Ανωγείων, παραμύθια και άλλες ιστορίες στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά [είσοδος ελεύθερη]

Το ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ του ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, προσκαλεί μικρούς και μεγάλους το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, απέναντι από το Δημαρχείο, για να ζωντανέψουμε όλοι μαζί παραμύθια και άλλες ιστορίες. “Σσσς...αρχίζει”, ο πιο αγαπημένος θεσμός με παραμύθια και Ιστορίες, για μικρούς και μεγάλους.
 
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
 
Αφήγηση παραμυθιών και άλλων ιστοριών!
Θέατρο, μουσική, τραγούδι, λόγος, κουκλοθέατρο, κίνηση, χορός, παντομίμα είναι οι τρόποι που διαλέγουν φέτος οι καλλιτεχνικές ομάδες να μας αφηγηθούν ιστορίες και παραμύθια. Με όχημα τη φαντασία και σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, αυτό του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, παρέα με το φως του φεγγαριού, θα ταξιδέψουμε σε μέρη μαγικά. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που αυτή η διοργάνωση μας χαρίζει όμορφες στιγμές και έγινε πλέον θεσμός.
 
Ας ζωντανέψουν λοιπόν οι ιστορίες και ας ακούσουμε να μας ψιθυρίζουν τα μυστικά τους, να γίνουν οι μεγάλοι πάλι παιδιά και τα παιδιά να μεγαλώσουν σαν παιδιά.... ΄΄Σσσς......αρχίζει΄΄
 
•ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 19.00

ΝΙΣΤΑ

“Οι γείτονες”, κουκλοθέατρο
Η ομαλή συνύπαρξη των γειτόνων ήταν ανέκαθεν δύσκολη υπόθεση. Εδώ παρακολουθούμε την ιστορία δύο γειτόνων ορκισμένων εχθρών, του Παντελή και του Κότα. Σύμμαχοι τους στη διαμάχη τα πιστά σκυλιά τους, οι άγρυπνοι φύλακες των σπιτιών τους. Ο έρωτας έρχεται να ανατρέψει την κατάσταση και τις σχέσεις των δύο άσπονδων εχθρών. Η Λούση και ο Ταρζάν (τα δύο σκυλιά) σαν Ρωμαίος και Ιουλιέτα, θα οδηγήσουν τον Κότα και τον Παντελή στη συμφιλίωση μέσα από μία σειρά αστείων και απροσδόκητων γεγονότων.

Dromocosmicas

Vagor & Bellavita”, Τσιρκοθέατρο
Ένας πλανόδιος θίασος που δημιουργήθηκε το 2010. Απαρτίζεται από τους: Byron Skouris και Camilla Bombardini.
 
Η παράσταση είναι ένα αφιέρωμα στο βουβό κινηματογράφο. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το θέατρο τσίρκου, το σωματικό θέατρο και την τέχνη του κλόουν αφηγείται ένα διαχρονικό παραμύθι για τη δύναμη της φιλίας, της αλληλεγγύης και τη σημασία του να μένουμε πιστοί στα όνειρά μας. Μέσα από τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών δίνεται έμφαση στην ομαδικότητα, την συνεργασία καθώς και στην εφευρετικότητα που πρέπει να επιδείξουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές τους δυσκολίες.
 
•ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 20.30

Λουδοβίκος των Ανωγείων

"ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΞΥΠΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ"
Ιστορίες και παραμύθια με μουσική για μικρούς και μεγάλους. Όταν η θάλασσα είδε πρώτη φορά τον ουρανό τον ερωτεύτηκε, αλλά δεν ήξερε πως να του το πει γιατί της φαινόταν μακρινός κι ακατάδεκτος.
 
Κάλεσε τον άνεμο να τον στείλει, μα δεν ήρθε. Κάλεσε το σύννεφο, δεν κατέβηκε. Μετά από χρόνια βρήκε τον τρόπο. Έκοψε ένα κομμάτι αφρό από τα κύματα της, έφτιαξε ένα γλάρο και τον έστειλε...

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Κέντρο Πολιτισμού ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ, Λαγκαδά 221, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
2313 302835, 936,  833
]]>
0 http://kulturosupa.gr/thessaloniki/loudovikos-pavlos-melas-20632/feed/