Kulturosupa.gr - RSS http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/ put the rss description here. +Fri, 24 Feb 2017 18:26:00 +0200 en hourly 1 http://kulturosupa.gr/ http://kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://kulturosupa.gr/ <![CDATA[«Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα» στο Θέατρο Αυλαία. Ο Διαχρονικός Λόγος ενός Μεγάλου Έλληνα για το Σήμερα.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/stratigou-makrigianni-avlaia-18144/ http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/stratigou-makrigianni-avlaia-18144/#comments +Fri, 24 Feb 2017 18:26:00 +0200 3 http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/stratigou-makrigianni-avlaia-18144/  «Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα» στο Θέατρο Αυλαία

]]>
«Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα» στο Θέατρο Αυλαία.

"... Ἀπὸ ὅλα αὐτά, καϊμένη πατρίδα, δὲν θὰ σωθοῦνε τὰ δεινά σου, ὅτι σιδερώνουν τὴν ἀρετὴ ἐκεῖνοι ὁποῦ σὲ κυβερνοῦσαν καὶ σὲ κυβερνοῦν, καὶ τώρα κατατρέχουν τὸ δίκαιον καὶ τὴν ἀλήθειαν καὶ μὲ ψέματα θέλουν καὶ μὲ σπιγούνους νὰ σὲ λευτερώσουνε, μήτε τώρα εἶσαι καλά, μήτε διὰ τὰ μέλλοντά σου, μὲ τοὺς ἀνθρώπους ὁποῦ σὲ τριγυρίζουν, πολιτικούς καὶ σπιγούνους..."
 
Το Θέατρο Αυλαία φιλοξενεί την παράσταση του Θανάση Σαράντου «Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα για τρεις μόνο παραστάσεις στις 8, 9 και 10 Μαρτίου στις 21.00.
 
Η παράσταση παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με αφορμή τα 150 χρόνια από τον θάνατο του Στρατηγού Μακρυγιάννη, τον Οκτώβριο και το κοινό την υποδέχτηκε με θέρμη. Η παράσταση παρουσιάστηκε επίσης με επιτυχία στην Αθήνα, την Πάτρα αλλά και στη γενέτειρα του ήρωα, το Κροκύλειο Φωκίδος.
 
«Εγώ την αλήθεια θα την ειπώ γυμνή», έλεγε ο Μακρυγιάννης, ο ήρωας του σπαθιού και της πένας, που έδωσε συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας με την «απελέκητη γραφή» του. Δείγμα της δημώδους γλώσσας στη νεοελληνική γραμματεία, τα «Απομνημονεύματα» είναι η συγκλονιστική αλήθεια της ζωής του ίδιου του ήρωα, που θέλει να την ιστορήσει πάνω στο χαρτί. Με τα ελάχιστα κολλυβογράμματα που ξέρει, νιώθει επιτακτική την ανάγκη να μεταδώσει το ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας στις γενιές που έρχονται. Με τα πιο λιτά σκηνικά μέσα και συνοδεία λύρας και ταμπουρά, ακούγεται ο λόγος του Μακρυγιάννη, για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή.
 
Σημείωμα σκηνοθέτη
Καταπέλτης ο λόγος του Μακρυγιάννη για τη σύγχρονη διανοουμενίστικη «ελίτ» που ανερυθρίαστα βαφτίζει «παρωχημένες εμμονές» τα όσια και τα ιερά του. Που, μεθυσμένη από τα υποσχόμενα κέρδη του εθνικού ξεπουλήματος, απαξιώνει την αγάπη και την αγωνία του σημερινού Έλληνα για το τι θα απογίνουν όλα αυτά, που «γι’ αυτά πολεμήσαμε». Καταπέλτης και για την αδικία που βλέπει να γίνεται σ’ όλους τους παλιούς ήρωες, τους επιζήσαντες του Αγώνα -μαζί και στον ίδιο- από το νέο κράτος της βαυαροκρατούμενης, πλέον, Ελλάδας. Με μένος απέναντι στους δουλοπρεπείς Έλληνες πολιτικούς της εποχής του, που ξεπουλάνε όσα κέρδισαν με αίμα οι παλιοί αγωνιστές. Έζησε την άκρα αχαριστία και είχε τέλος πικρό, με τα μόνα παράσημα που θα του απονείμει η αγαπημένη του πατρίδα να είναι μια καταδίκη εις θάνατον και μερικές αγιάτρευτες πληγές, που θα τον στείλουν στον τάφο στα 67 του χρόνια. Ο αγράμματος γιος βοσκών της Ρούμελης δίνει ένα συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας.
,
Ο διαχρονικός λόγος ενός μεγάλου Έλληνα ακούγεται επίκαιρος όσο ποτέ σήμερα.
Τα «Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη» είναι μια παράσταση που πρέπει να δουν όλοι οι Έλληνες! 
Θανάσης Σαράντος
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ-ΔΙΑΝΟΜΗ:
Σκηνοθεσία-Διασκευή-Ερμηνεία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Σκηνική επιμέλεια: Σάββας Σουρμελίδης.
Επεξεργασία video με τις εικόνες μαχών του Παναγιώτη Ζωγράφου: Γιώργος Φουκαράκης.
Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς.
 
Θέατρο Αυλαία
Έναρξη: 8/3/2017
Διάρκεια παραστάσεων: 8-10 Μαρτίου 2017
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή 21:00
Τιμές Εισιτηρίων

·         Γενική Είσοδος: 12€
·         Προπώληση: 10€ 
Η προπώληση θα γίνεται από το ταμείο του θεάτρου Αυλαία, τηλ: 2310 237700
(ώρες λειτουργίας: 10:30 π.μ. - 1:30 μ.μ., 5:30 μ.μ. - 9:00 μ.μ., Πλατεία ΧΑΝΘ, πλευρά Τσιμισκή) και ηλεκτρονικά από την ticketservices.gr (τηλ. 210 7234567,
 
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/stratigou-makrigianni-avlaia-18144/feed/
<![CDATA[Ο Γιώργος Χατζηπαύλου επιστρέφει «Σχεδόν Σαράντα» στο Θέατρο Αθήναιον.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/xatzhpavlou-athinaion-18140/ http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/xatzhpavlou-athinaion-18140/#comments +Fri, 24 Feb 2017 16:00:00 +0200 3 http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/xatzhpavlou-athinaion-18140/ Ο Γιώργος Χατζηπαύλου επιστρέφει «Σχεδόν Σαράντα» στο Θέατρο Αθήναιον.

]]>
 Ο Γιώργος Χατζηπαύλου επιστρέφει «Σχεδόν Σαράντα» στο Θέατρο Αθήναιον.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του Οκτωβρίου, μία από τις καλύτερες stand up comedy παραστάσεις, και μία από τις πιο αστείες κωμωδίες της προηγούμενης σεζόν, επιστρέφει ανανεωμένη!

«Σχεδόν Σαράντα»! Η τρίτη σόλο παράσταση του πλέον αγαπημένου κωμικού στο ελληνικό stand up comedy, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη.

Από την Παρασκευή 3 Μαρτίου, και για 9 οριστικά τελευταίες παραστάσεις, στη μικρή σκηνή του Θεάτρου Αθήναιον!

Μετά τις sold out παραστάσεις του τη σεζόν που πέρασε, ο Γιώργος επιστρέφει με την παράσταση που αναλύει όλα τα στάδια στη ζωή ενός άντρα, αλλά και τη σχέση του με το άλλο φύλο, τη σημερινή εποχή και όλα τα παράξενα που βλέπουμε και βιώνουμε γύρω μας!
 
Θα παρακολουθήσετε μια αναδρομή σε όλες τις φάσεις της ζωής του άντρα μέχρι τα σαράντα που, μεταξύ άλλων, εξετάζει:
 
Το μυστήριο του «τί συμβαίνει μετά τα σαράντα»;
Τί συνειδητοποιεί ένας άντρας στην εφηβεία;
Ποια είναι τα 2 βασικά αξιώματα που πρέπει μια γυναίκα να γνωρίζει για τους άντρες;
Ποια είναι τα 43 βασικά αξιώματα που ένας άντρας πρέπει να γνωρίζει για τις γυναίκες;
Πώς θα είναι στα γεράματα οι γενιές που τώρα είναι σαραντάρηδες;
Πώς λειτουργεί ο μικρός κάφρος που όλοι κρύβουμε μέσα μας;
Πότε μεγαλώνεις πραγματικά; (spoiler: Ποτέ)

Μια παράσταση που (δεν) θα μας διδάξει, που (δεν) θα μας προβληματίσει ΚΑΙ που θα μας κάνει να γελάσουμε ΠΟΛΥ!!!

Opening act: Αλίκη Τσακούμη

INFO:
Θέατρο Αθήναιον – Βασιλίσσης Όλγας 35
Τηλέφωνο | 2310 832 060
Έναρξη παραστάσεων | Παρασκευή 3 Μαρτίου, στις 21:30.
Παραστάσεις | Παρασκευή 3, 10 & 17 Μαρτίου. Σάββατο 4, 11 & 18 Μαρτίου. Κυριακή 5, 12 & 19 Μαρτίου.
Ώρα έναρξης | Παρασκευή & Σάββατο στις 21:30, Κυριακή στις 20:00.
Διάρκεια | 120 λεπτά (με διάλειμμα)
Εισιτήρια |10 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό - μαθητικό - ανέργων)
Προπώληση | Ηλεκτρονικά στο ticketservices.gr και στο ταμείο του Θεάτρου Αθήναιον (ημέρες και ώρες παραστάσεων)
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/xatzhpavlou-athinaion-18140/feed/
<![CDATA[Λάμπρος Φισφής Δες το θετικό στο θέατρο Κολοσσαίον.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/fisfis-kolossaion-18138/ http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/fisfis-kolossaion-18138/#comments +Fri, 24 Feb 2017 15:32:00 +0200 3 http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/fisfis-kolossaion-18138/   Λάμπρος Φισφής  - "Δες το θετικό" στο θέατρο Κολοσσαίον

]]>
 Λάμπρος Φισφής  - "Δες το θετικό" στο θέατρο Κολοσσαίον

Ο μονόλογος που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς κάνοντας πάνω από 40 sold out παραστάσεις τη σεζόν που μας πέρασε, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Ακροπόλ και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.
 
Ο Λάμπρος Φισφής στην προσπάθειά του να βρει τις θετικές στιγμές της ζωής υπεραναλύει τις λεπτομέρειες της καθημερινότητας, βάζει στο μικροσκόπιο τα ασήμαντα πράγματα που μας ενοχλούν, αυτοσαρκάζει τις αδυναμίες του και καυτηριάζει οτιδήποτε συνωμοτεί εναντίον της ευτυχίας μας.
 
Αν ψάχνετε το νόημα της ζωής.
Αν θέλετε να συγκινηθείτε.
Αν σας αρέσει να φεύγετε από το θέατρο σοφότεροι.
 
ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ.
 
Αν καρφώνετε 36 πατάτες σε μια πιρουνιά.
Αν σας παίρνει 40 λεπτά να μπείτε στη θάλασσα.
Αν τρομάζετε με τη γιαγιά έξω από την τουαλέτα του κλάμπ.
Αν όταν βάζετε ηλεκτρική σας αντιστέκεται πάντα ένα σκουπιδάκι.
Αν αγοράσατε οικολογικές λάμπες και πλέον ζείτε στο σκοτάδι.
Αν θα ψηφίζατε νόμο κατά της άσπρης κάλτσας στο σεξ.
Αν μετά από μεσημεριανό ύπνο έχετε hangover.
Αν έχετε να πιείτε τεκίλα από το 1996.
Αν θεωρείτε ότι τα ΙΚΕΑ είναι φτιαγμένα από εξωγήινους.
Αν νιώθετε ηδονή όταν κάποιος σας ξύνει στην πλάτη.
Αν έχετε κάνει διακοπές σε rooms to let Καλλιόπη.
Αν κλαίτε όταν τραβάτε μια τρίχα από τη μύτη.
Αν πιστεύετε ότι η Όλγα Τρέμη είναι σκληρό ναρκωτικό.
Αν άλλαξε ο κόσμος σας όταν πρωτοφάγατε lucky cap.
Αν δεν ξέρετε τι είναι ο συριγμός των ferry boat.
Αν θέλετε να περάσετε ένα βράδυ γελώντας.
 
ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ!

Πληροφορίες:

Που: Κινηματοθέατρο Κολοσσαίον Θεσαλονίκης Βας.Όλγας 150
Πότε: Παρασκευή 3/3 : 9.30 μμ και Σάββατο 4/3 :  9.30 μμ
Διάρκεια: 90 λεπτά (συν διάλειμμα)
Είσοδος:  Γενική είσοδος : 12 € – Προπώληση : 10 €
Πληροφορίες-κρατήσεις: www.viva.gr  | 2310 834 996
 
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/fisfis-kolossaion-18138/feed/
<![CDATA[«Στα Πλάγια»: Ένα Stand Up Comedy Show με τους Βύρωνα Θεοδωρόπουλο & Μιχάλη Μαθιουδάκη]]> http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/-stand-up-comedy-show-and--18137/ http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/-stand-up-comedy-show-and--18137/#comments +Fri, 24 Feb 2017 15:22:00 +0200 3 http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/-stand-up-comedy-show-and--18137/  «Στα Πλάγια»: Ένα Stand Up Comedy Show με τους Βύρωνα Θεοδωρόπουλο & Μιχάλη Μαθιουδάκη

]]>
«Στα Πλάγια»: Ένα Stand Up Comedy Show με τους Βύρωνα Θεοδωρόπουλο & Μιχάλη Μαθιουδάκη
,
Ήρθαν, είδαν, τους άρεσε, μας άρεσαν και επέστρεψαν δριμύτεροι! Μετά την πρώτη τους Παρασκευή που προηγήθηκε, μας υπόσχονται τρεις ακόμη έως τις 10 Μαρτίου! Ο Βύρωνας Θεοδωρόπουλος και ο Μιχάλης Μαθιουδάκης, δύο από τους καλύτερους Stand Up κωμικούς της νέας γενιάς, ανεβαίνουν στη σκηνή του Μαιευτηρίου για να παρουσιάσουν την παράστασή τους με τίτλος «ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ». 

Η παράσταση «ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ» που παίζεται παράλληλα τις Τετάρτες στο Six Dogs, στην Αθήνα, συνδυάζει τα ολοκαίνουρια κείμενα του Βύρωνα Θεοδωρόπουλου με τα καλύτερα κείμενα από την παράσταση του Μιχάλη Μαθιουδάκη «ΟΛΟ ΛΑΘΟΣ». Αποτυχημένα πάρτι, ελληνικό πένθος, εκτυπωτές, κόκκινα φανάρια, χάλια αφίσες, λάθη στον messenger, ατελείωτη φλυαρία, κόλπα γιαγιάδων, ανιχνευτές μετάλλων, παιδικές ζωγραφιές, θείοι (πάντα θείοι…), άκυροι συγγενείς, άκυρα αντικείμενα, άκυρες φωτογραφίες, ο Κωνσταντίνος, ο Δημήτριος και η Ολάγια συνθέτουν μία γνήσια deep down και dirty παράσταση που θα γίνει για τέσσερις μόνο βραδιές στο Μαιευτήριο, εδώ που γεννιούνται τα αστεία. Και να είστε σίγουροι... πως αυτές οι παραστάσεις, δεν χάνονται με τίποτα!
 
Info:
 «Στα Πλάγια» / Stand Up Comedy Show 
Με τους Βύρωνα Θεοδωρόπουλο και Μιχάλη Μαθιουδάκη
(24/2, 3/3, 10/3)


Ώρα έναρξης: 21.00
Είσοδος: 7 ευρώ 
Κρατήσεις στο www.maieftiriocomedy.gr/reserve 
ή στο 6941 490 402 
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (με διάλειμμα) 
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/-stand-up-comedy-show-and--18137/feed/
<![CDATA[«ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ» της Ζωρζ Σαρή από την ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για 2 παραστάσεις στο Ράδιο Σίτυ.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/gaitanaki-radio-city-18135/ http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/gaitanaki-radio-city-18135/#comments +Fri, 24 Feb 2017 14:46:00 +0200 3 http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/gaitanaki-radio-city-18135/  «ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ» της Ζωρζ Σαρή από την ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για 2 παραστάσεις στο Ράδιο Σίτυ.

]]>
«ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ» της Ζωρζ Σαρή από την ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για 2 παραστάσεις στο Ράδιο Σίτυ.

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ παρουσιάζει ξανά μετά από ζήτηση του στη σκηνή του Ράδιο Σίτυ το μουσικοχορευτικό έργο της Ζωρζ Σαρή «ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ» με το ομώνυμο τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη.
Ένα έργο που δίνει μηνύματα στα παιδιά για έναν κόσμο καλύτερο, με ειρήνη, δικαιοσύνη, ελπίδα και αγάπη για όλους, φωτίζοντας ξανά τα πρόσωπά τους με χαμόγελα!
.
Λίγα λόγια για το έργο:
Ο Κυρ –Νικόλας ζει ήσυχα παρέα με τα βιβλία του, μέχρι τη στιγμή που ένα τραγούδι γεννά μέσα του μια μεγάλη ιδέα. Όλα τα παιδιά της γης μια δεδομένη στιγμή να πιαστούν χέρι- χέρι και ν’ αγκαλιάσουν τη γη που είναι στρογγυλή. Παίρνει το χάπι της νεότητας από το γιατρό Ξανανιώνη και ξεκινά να μεταδώσει στον κόσμο την ιδέα του. Μια μεγάλη περιπέτεια αρχίζει…
Θα καταφέρει να φτιάξει το Γαϊτανάκι της ειρήνης;
.
Ένα μαγευτικό σκηνικό με 7 ηθοποιούς και 3 παιδάκια που χορεύουν, τραγουδούν και επικοινωνούν με τα παιδιά! Μια παράσταση με πολύ χιούμορ, γέλιο, συγκίνηση και ανατροπές.
,
Μην τη χάσετε!

Συντελεστές Παράστασης:

Σκηνοθεσία - Σκηνογραφία: Δήμητρα Λαρεντζάκη
Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης - Χάρης Γκατζόφλιας
Στίχοι: Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου
Χορογραφίες: Έλιο Φοίβος Μπέικο
Κατασκευή Κοστουμιών: Μαίρη Τζιουβάρα
Κατασκευή Σκηνικών: Νίκος Τσολερίδης
Δημιουργικό: Γιάννης Λαζαρίδης

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Αμαλία Ζαγοριανού
Ανδρέας Παπαϊωάννου
Βαγγέλης Μάγειρος
Βλάσης Παπακωνσταντίνου
Ναταλία Λυδία Παππά
Νίκος Κουνέλης
Ντία Ζούρα
,
Κυριακή 5 και 12 Μαρτίου  στις 11.30 πμ.
Το θέατρο λειτουργεί:
Καθημερινές για τα σχολεία.
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/gaitanaki-radio-city-18135/feed/
<![CDATA[Ευτυχώς ξανάρχονται! Mikeius, Jeremy & Κώστας Μαλλιάτσης στο θέατρο Εγνατία ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/-mikeius-jeremy-and--18134/ http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/-mikeius-jeremy-and--18134/#comments +Fri, 24 Feb 2017 14:17:00 +0200 3 http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/-mikeius-jeremy-and--18134/   Ευτυχώς ξανάρχονται! Mikeius, Jeremy & Κώστας Μαλλιάτσης στο θέατρο Εγνατία 

]]>
 Ευτυχώς ξανάρχονται! Mikeius, Jeremy & Κώστας Μαλλιάτσης στο θέατρο Εγνατία 

COMEDY FOR THE MASSES TOUR!
Mikeius, Jeremy & Κώστας Μαλλιάτσης  συνεχίζουν τη περσινή ξέφρενη πορεία τους με μία μοναδική παράσταση στη Θεσσαλονίκη!

Οι περσινές παραστάσεις του #ComedyfortheMasses εξελίχθηκαν σε μία ξέφρενη πορεία με απανωτά sold out, στη μία μετά την άλλη πόλη. 

Η αγάπη και η στήριξη του κόσμου για τη τριάδα των Mikeius, Jeremy και Κώστα Μαλάτση, ήταν παραπάνω από συγκινητική με αποτέλεσμα να πάρουν απόφαση να «οργώσουν» την Ελλάδα και φέτος.
 Το Σάββατο 4 Μαρτίου σειρά έχει η Θεσσαλονίκη και το Θέατρο Εγνατία, να έρθουν αντιμέτωπα με τη λαίλαπα της κωμωδίας που ονομάζεται «Comedy for the Masses».

Και φέτος νέα παράσταση, νέα κείμενα, νέα βίντεο, νέο show , νέες ταινίες… ίδιες άσχημες φάτσες …

Stand Up Comedy | Live roast | Live Θαψε το Σεναριο special | Live Stunnerzz.
 
Πόλη: Θεσσαλονίκη
Ημερομηνία: Σάββατο 4 Μαρτίου 2017
Venue: Θέατρο Εγνατία (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, πίσω από την Αγ.Σοφία, τηλ.2310231431 & 6970034210)
Προπώληση:
Σάρωθρον Café Bar (Κατούνη 17, Λαδάδικα, τηλ.2310 538282)
 Έντεχνον Café (Ιωάννου Δέλλιου 4, 2310 280553)
Musicland Ticket House (Μητροπόλεως 102, τηλ.2310 264880)
Αρκούδα (Κ.Μελενίκου 20, τηλ.2315 505898).
 Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00. Ώρα έναρξης: 21.30.
 Προπώληση-Ταμείο: 9 ευρώ.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/-mikeius-jeremy-and--18134/feed/
<![CDATA[O «ΣΩΣΙΒΙΟΣ»: Μια θεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια στο θέατρο Αυλαία.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/sosivios-18131/ http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/sosivios-18131/#comments +Fri, 24 Feb 2017 12:46:00 +0200 3 http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/sosivios-18131/  O «ΣΩΣΙΒΙΟΣ»: Μια θεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια στο θέατρο Αυλαία.

]]>
O «ΣΩΣΙΒΙΟΣ»: Μια θεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια στο θέατρο Αυλαία.

Η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς επανέρχεται ανανεωμένη και εμπλουτισμένη με ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής, στο Θέατρο Αυλαία, για λίγες παραστάσεις. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Μαρτίου στις 18.00 και η παράσταση θα παίζεται κάθε Σάββατο για όλο τον Μάρτιο. 

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο έργο του Στέλιου Ναλμπάντη, ντυμένο με τις εικαστικές πινελιές των εικαστικών Κατερίνας Γκαγκάκη και Φανής Μπουντούρογλου και πλαισιωμένο από την αγάπη των Aloof, μιας ομάδας δημιουργικών ανθρώπων που πιστεύουν στη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος και της δημιουργίας. Φέτος στην παράσταση προστέθηκε επί σκηνής η ιδιαίτερη χροιά της ζωντανής ορχήστρας που αποτελείται από πιάνο, βιολί και κρουστά. 

Ποιος είναι ο Σωσίβιος;

Αν νομίζετε ότι ο Δούρειος Ίππος ήταν ιδέα του Οδυσσέα και ο Οιδίποδας έλυσε μόνος του  το αίνιγμα της Σφίγγας,  τότε μάλλον δεν έχετε ακούσει για το Σωσίβιο.
Ο Σωσίβιος είναι ο 13ος Θεός του Ολύμπου και διαφέρει από τους άλλους 12. Είναι ο Θεός που περισσεύει, η παραφωνία στην τέλεια αρμονία. 
Οι 12 θεοί τον θεωρούν κακότυχο και υπεύθυνο  για όλες τις αναποδιές που τους συμβαίνουν, συνωμοτούν εναντίον του και αποφασίζουν να τον εξορίσουν από τον Όλυμπο. Δημιουργικός και ευφυής αλλάζει τη μοίρα του και βοηθάει τους ανθρώπους να πράξουν το ίδιο. 
“Βάλτο λίγο να δουλέψει
και θα βγάλει τη σωστή τη σκέψη
ήταν κάτω από τις τρίχες
το καλύτερο όπλο που είχες “

Μια κωμική ιστορία η οποία μας μιλά για τις θαυμαστές ικανότητες του ανθρώπινου νου, την αποδοχή, την ενσυναίσθηση, τη φιλία και τη διαφορετικότητα, παρουσιάζεται από την ομάδα «aloof». 
  
Ο σχεδιασμός των σκηνικών και των κοστουμιών της παράστασης εκτός από αισθητικούς και λειτουργικούς σκοπούς στοχεύει και στον προβληματισμό του κοινού, κυρίως των παιδιών, γύρω από  τους τρόπους διαχείρισης άχρηστων υλικών μέσα από την αξία της μεταποίησης και επαναχρησιμοποίησης  τους. 
.
Αυτές οι  πρακτικές  έχουν εφαρμοστεί με ευρηματικό και δημιουργικό τρόπο, ώστε να παρακινήσουν και να εμπνεύσουν τα παιδιά να πράττουν το ίδιο. Καλαμάκια που μεταμορφώνονται σε περικεφαλαίες, παραμάνες που γίνονται πολύτιμα κοσμήματα και  αυγοθήκες που μεταλλάσσονται σε σκαμπό, αποτελούν κάποια παραδείγματα από τα «θεϊκά» σκηνικά στοιχεία. 
.
Μια θεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια.

Συντελεστές 
Κείμενο: Στέλιος  Ναλμπάντης
Σκηνοθεσία: Δέσποινα Πανταζή
Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Γκαγκάκη - Φανή Μπουντούρογλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Ιφιγένεια Γιαννιού
Υπεύθυνη οπτικής επικοινωνίας: Λήδα Τσουκαλά
Δημιουργία video teasers-radio spot: Πάνος Μπουντούρογλου
Χορογραφίες - Κίνηση: Ξανθίππη Παπαδοπούλου 
Μουσική - Σύνθεση τραγουδιών: Παναγιώτης Μπάρλας
Παίζουν : Δημήτρης Αϊναλής, Λίνα Αλιχανίδου, Μιχάλης Ζουριδάκης, Βάγια Θώμου, Γιώργος Κυργίδης, Στράτος Λαζαρίδης, Στέλιος Ναλμπάντης, Μαρία Προδρόμου,  Κατερίνα Σταμνά, Θοδωρής Τρεμόπουλος, Κώστας Τσουγκράνης, Αγγέλα Χατζηβασιλειάδου, Κική Ψαράκη
Μουσικοί: Στέφανος Χατζόπουλος – Πιάνο, Γιάννης Μαστρογιάννης – Βιολί, Στέλιος Βάκας – Κρουστά, Πάνος Μπουντούρογλου – Μπάσο. 

INFO «Ο Σωσίβιος»

Πρεμιέρα: Σάββατο 4 Μαρτίου τις 18.00
Κάθε Σάββατο για λίγες παραστάσεις στις 18.00
Γενική είσοδος: 8 ευρώ
Ατέλειες: 5 ευρώ
Η προπώληση γίνεται από το ταμείο του θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310237700
Θέατρο Αυλαία
Πλατεία Χανθ (πλευρά Τσιμισκή)
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/sosivios-18131/feed/
<![CDATA[«Όψεις». Μια μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη σε επτά αληθινές ιστορίες στο θέατρο Αυλαία.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/opsis-avlaia-18121/ http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/opsis-avlaia-18121/#comments +Thu, 23 Feb 2017 18:32:00 +0200 3 http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/opsis-avlaia-18121/  «Όψεις». Μια μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη σε επτά αληθινές ιστορίες στο θέατρο Αυλαία.

]]>
«Όψεις». Μια μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη σε επτά αληθινές ιστορίες στο θέατρο Αυλαία.

Ένας τραγουδοποιός, μία ερμηνεύτρια, δύο ηθοποιοί.
 
Ο Έρωτας συναντάει τον Χωρισμό. Η Κακοποίηση, η Ομοφοβία, οι Κρίσεις Άγχους και το Αλτσχάιμερ αποφασίζουν να εξομολογηθούν όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ και η Προσφυγιά υψώνει το ανάστημά της σε όσους την κρίνουν.
 
Η κοινωνία σωπαίνει όταν η μουσική γίνεται λόγος και ο λόγος Αλήθεια. Πόσο έτοιμοι είστε να ακούσετε την Αλήθεια;
 
Με τους: Νικόλα Λειβαδίτη(nL) και Μαρία Καλούδη
Ηθοποιοί : Ανδρέας Παράσχος, Χρύσα Τσιακίρη
Κείμενο: Άγγελος Κάλφας, Χρύσα Τσιακίρη
Σκηνοθεσία: Άγγελος Κάλφας
Σκηνογραφία: Μαρία Μ. Βυζαρέλη
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Κουντουράς
Promo Teaser: Τάσος Αμαραντίδης
Make-upArtist: Εύη Λειβαδίτη
 
ΜΟΝΟ για δύο παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη:
Τετάρτη, 1 Μαρτίου & Πέμπτη, 2 Μαρτίου | Ώρα Έναρξης: 21.15
Θέατρο Αυλαία, Πλατεία ΧΑΝΘ (πλευρά Τσιμισκή)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 237.700
Γενική είσοδος: 10€
Ανέργων/Πολύτεκνων/Φοιτητικό: 8€
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/opsis-avlaia-18121/feed/
<![CDATA[«ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ»: Η τελευταία θεατρική παράσταση του σπουδαίου Νίκου Κούνδουρου [Απρίλιος 2016]. Είδαμε & Σχολιάζουμε...]]> http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/koundouros-theatro-exousia-kanavaki-18111/ http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/koundouros-theatro-exousia-kanavaki-18111/#comments +Wed, 22 Feb 2017 20:34:00 +0200 13 http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/koundouros-theatro-exousia-kanavaki-18111/ «ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ»: Η τελευταία θεατρική παράσταση του σπουδαίου Νίκου Κούνδουρου [Απρίλιος 2016].

]]>
 «ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ»: Η τελευταία θεατρική παράσταση του σπουδαίου Νίκου Κούνδουρου [Απρίλιος 2016]. Είδαμε & Σχολιάζουμε...

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε σήμερα 22 Φεβρουαρίου από τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες, ο Νίκος Κούνδουρος. Αν και ο κόσμος τον ταύτισε ως κινηματογραφικό σκηνοθέτη, δεν ήταν λίγες οι θεατρικές παραστάσεις που ανέβασε στη μακρά και σπουδαία καριέρα του.
 
Μένουμε στη τελευταία θεατρική του παράσταση που ανέβασε μαζί με την Γιώτα Κουνδουράκη και ήταν το «Θέατρο και εξουσία», βασισμένο στο γνωστό έργο του Μιχαήλ  Μπουλγκάκοφ, "Ο μαιτρ και η Μαργαρίτα. Μένουμε σε αυτή διότι είναι νωπή η μνήμη μας καθώς είδαμε πέρσι του 2016, Απρίλιο μήνας, στο θέατρο Παραμυθίας… και την αναδημοσιεύουμε...
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Η παρακάτω κριτική δημοσιεύτηκε στην "Κ" στις 11 Απριλίου 2016 [πρωτ.δημοσ. εδώ]
Βρεθήκαμε στο θέατρο Παραμυθίας για την παράσταση «Θέατρο και εξουσία». Η παράσταση βασίζεται στο γνωστό έργο του Μιχαήλ  Μπουλγκάκοφ (1891-1940) "Ο μαιτρ και η Μαργαρίτα". Η διασκευή είναι του Νίκου Κούνδουρου (Θέατρο και Εξουσία) καθώς και η σκηνοθεσία μαζί με την Γιώτα Κουνδουράκη. Ερμηνεύουν Γεωργουλέα Στέλλα, Δεληκάρης Άγγελος, Καπετανάκος Γιώργος, Καραγάνης Κωνσταντίνος, Μενάγιερ Ηλίας,Παραδείσης Δημήτρης, Συμεωνίδου Χάρις, Χαλδαιάκης Νίκος.
 
«Ο μαιτρ και η Μαργαρίτα» και ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ γράφει μια ιστορία τόσο εξωπραγματική (φανταστικός ρεαλισμός) όσο πραγματική μπορεί να είναι και μια ζωή που παλεύει στην Σταλινική Μόσχα της εποχής του. Το βιβλίο του «Ο Μαιτρ και Μαργαρίτα» ξεκίνησε να γράφεται το 1928 και δουλευόταν από τον ίδιο μέχρι το θάνατό του. Μόνο ένα μέρος του δημοσιεύτηκε κατά τα έτη 1966-1967, αλλά δύσκολα με πολλαπλές προσπάθειες λογοκρισίας και σχεδόν χέρι με χέρι. Από πολλούς χαρακτηρίζετε ως το καλύτερο μυθιστόρημα του 20ου αιώνα τουλάχιστον για τη Ρωσική πρωτοπορία.
 
«Θέατρο και εξουσία» και ο Νίκος Κούνδουρος ο ανήσυχος διασκευάζει/οικονομεί το έργο του Μιχαήλ Μπουλγκάνοφ και χρησιμοποιεί περίπου δεκατέσσερις (14) αφηγηματικές σκηνές για ένα πλούσιο, οικείο και ρευστό βιβλίο, που περιλαμβάνει στις λέξεις του από το Διάβολο και κομισάριους, μέχρι τον έρωτα και τη ψυχιατρική. Η υπόθεση αναφέρετε στην επίσκεψη του Διαβόλου και της συνοδείας του  (Βόλαντ /Βοηθός Καραμπλιώφ), στη Σταλινική Μόσχα και στο πάρκο Πούσκιν. Δυο κουμουνιστές λογοτέχνες, ο Διάβολος και ο βοηθός του και μια χειμαρρώδης ιστορία που βρίθει προσώπων και καταστάσεων. Από το μεταφυσικό στη λογοτεχνία και τη Σωτηρία του έρωτα, μέχρι την πτώση του ποιητή και τη Σταύρωση του Ιησού, μετά τη δειλία του Πόντιου Πιλάτου…
 
Γιώτα Κουνδουράκη και Νίκος Κούνδουρος σκηνοθετούν με οικονομία μια ιστορία πραγματικά εξωπραγματική,φανταστικά ρεαλιστική όσο και μια ταραγμένη/δύσκολη ζωή και εποχή (Μπουλγκάνοφ και ΕΣΣΔ). Οι σκηνές τους διακατέχονται από σβελτάδα και εύρυθμο ρυθμό, σε ένα λιτό σκηνικό με κύριο μοχλό την ιστορία και τους ερμηνευτές τους. Η ευφυΐα της παραστάσεως βρίσκεται στην αίσθηση του υπνοβατικού (και ευτυχώς όχι του μεταφυσικού) μέσω ενός ρεαλιστικού και επιχειρηματικού λόγου (ρητορεία/δικανικός σχεδόν λόγος/Σοσιαλιστικός ρεαλισμός) που αρθρώνεται από τα χείλη των πρωταγωνιστών, και εξελίσσει τούτη την παράξενη πλοκή/δραματουργία. Παγίδα ωστόσο για τους δυο σκηνοθέτες, αποτελεί η θεατρική ρεαλιστική αποτύπωση (και μέσω κουστουμιών/ένσταση) του έργου, που εν δυνάμει θα μπορούσε να αποδοθεί περισσότερο αφαιρετικά, πολύ περισσότερο αφαιρετικά και όχι τόσο δομημένα νατουραλιστικά.
 
Ερμηνευτικά, ιδιαίτερη μνεία στην σκηνική συνολική απόδοση του Άγγελου Δεληκάρη και του συνόλου των εκφραστικών του μέσων. Ερμηνεία φυσική που κινήθηκε στα όρια της αισθητικής της παραστάσεως και θα μπορούσε να επεκταθεί και σε ένα πλαίσιο ενός πχ Σαγκαλικού τοπίου (Μαρκ Σαγκάλ). Στο σύνολο οι ερμηνείες ενστερνίστηκαν και απέδωσαν κατά πολύ το συγγραφικό πνεύμα και τη μετάβαση από το όνειρο στο πραγματικό καθώς και την ευφυή  οικονομία των σκηνοθετών τους. Θα επιθυμούσαμε τη χρήση μουσικής και μια άλλη σκηνική και ενδυματολογική προσέγγιση.
 
Εν κατακλείδι [=]
Η παράσταση «Θέατρο και εξουσία» είναι για τη σκηνοθετική προσπάθεια του Νίκο Κούνδουρου και της Γιώτας Κουνδουράκη να βρεθούν και να παίξουν ρωσικά πρωτοποριακά στη καρδία της πόλης, αναδεικνύοντας ένα καλό ηθοποιό, τον Άγγελο Δεληκάρη. Θέατρο εξουσία και ταλέντο !
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/koundouros-theatro-exousia-kanavaki-18111/feed/
<![CDATA[ Η «Αδαμαντία» του Παναγιώτη Μέντη με την Μάνια Παπαδημητρίου 3, 4 και 5 Μαρτίου στο θέατρο Αυλαία.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/adamantia-martios--18105/ http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/adamantia-martios--18105/#comments +Wed, 22 Feb 2017 15:59:00 +0200 3 http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/adamantia-martios--18105/   Η «Αδαμαντία» του Παναγιώτη Μέντη με την Μάνια Παπαδημητρίου 3, 4 και 5 Μαρτίου στο θέατρο Αυλαία.

]]>
  Η «Αδαμαντία» του Παναγιώτη Μέντη με την Μάνια Παπαδημητρίου 3, 4 και 5 Μαρτίου στο θέατρο Αυλαία.

Είδαμε στο θέατρο Τέχνης - Βαθμολογήσαμε με 7 & Σχολιάζουμε ΕΔΩ

Το Θέατρο Αυλαία σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν και την εταιρία διοργάνωσης εκδηλώσεων “Γίνονται Έργα” παρουσιάζει στο κοινό της Θεσσαλονίκης τον εμβληματικό μονόλογο του Παναγιώτη Μέντη “Αδαμαντία” σε σκηνοθεσία του Κωστή Καπελώνη για τρεις μόνο παραστάσεις στις 3, 4 & 5 Μαρτίου. 
,
Η Αδαμαντία, αγωνιά να επιβιώσει κτίζοντας στην άµµο της Αφρικανικής ερήµου την διαρκώς µετέωρη προσωπική της περιπέτεια. Γυναίκα και Άνδρας, Μάνα και Πατέρας σε µια οικογένεια που της ζητά να απολογηθεί για όσα λαχτάρησε αλλά δεν τα έζησε. Από ένα νησί του Αιγαίου, στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξάνδρεια, στο Κάϊρο, στην Αθήνα. Ελλάδα και Αίγυπτος, αλλά πουθενά ρίζα και φιλόξενη πατρίδα. Η Ελλάδα µετά τον εµφύλιο. Η Ελλάδα του Καραµανλή, της Δικτατορίας, η Ελλάδα του Ανδρέα· παράλληλα µε την Αίγυπτο του Νάσερ, του Σαντάτ, του Μουµπάρακ. Γεγονότα στο Σουέζ και στην Κύπρο. Πόλεµος των έξη ηµερών, Πολυτεχνείο… Και δίπλα σε όλα αυτά η ζωή µιας γυναίκας που πρέπει να φέρει σε πέρας αυτά που είναι οι δικές της προτεραιότητες. Που πρέπει να µεγαλώσει τα παιδιά της, µέσα σε ένα περιβάλλον που απαιτεί συµβάσεις και συµβιβασµούς.

Η Μάνια Παπαδημητρίου τραγουδά, αλλάζει πρόσωπα ανάλογα με τις εποχές, για να δώσει ένα πρόσωπο στην Κυρία Αδαμαντία, μια συνηθισμένη γυναίκα που προσπαθεί να επιβιώσει και να φροντίσει τα παιδιά της, δηλαδή το μέλλον της πατρίδας.

Το έργο είναι βασισμένο σε μια πραγματική αλληλογραφία που περίμενε χρόνια την ανακάλυψη της από τον Κωστή Καπελώνη. Ο Παναγιώτης Μέντης μετέτρεψε το πρωτογενές υλικό σε θεατρικό έργο. Η Μάνια Παπαδημητρίου δίνει σάρκα και οστά, χιούμορ και συγκίνηση στην Αδαμαντία.
 
Σημείωμα του σκηνοθέτη για την ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ
Η χρησιμότητα των μικρών πραγμάτων
Ανέκαθεν η Τέχνη καταπιάνεται με τα μικρά κι ασήμαντα και θέλει να τους δώσει μέγεθος κι ομορφιά. Κάποιος απ´ τους δασκάλους, ο Λαζάνης μάλλον, κράτησε σε ένα ντουλάπι στο θέατρο στη Φρυνίχου ένα φάκελο με 120 γράμματα, που έστελνε απ´ την Ελλάδα, στη διάρκεια μιας δεκαετίας, κάποια κυρία Αδαμαντία στον άντρα της στην Αίγυπτο. Προφανώς ο δάσκαλος θεώρησε πως αυτό το υλικό, το μικρό κι ασήμαντο, μπορεί το Θέατρο να το χρειαστεί. Ανακάλυψα τα ξεχασμένα γράμματα πριν τρία χρόνια και θεώρησα την ανακάλυψη μήνυμα απ´ το δάσκαλο. Διάβασα τα γράμματα και φαντάστηκα, σαν ένα παραμύθι, τη ζωή της κυρίας Αδαμαντίας. Μια ζωή κοινή και συνηθισμένη, σαν της μάνας μας. Που ταξίδευε δίπλα στην Ιστορία, χωρίς να νοιάζεται για τα ιστορικά πρόσωπα και τα μεγάλα γεγονότα. Γιατί ο απλός άνθρωπος ζει τη δίκη του καθημερινότητα, τα προσωπικά του γεγονότα, γεγονότα που δεν καταδέχεται να εξιστορήσει η πολύτομη επίσημη Ιστορία. Έδωσα το υλικό στον Παναγιώτη Mέντη, (το είχαμε ξανακάνει αυτό, το κατά παραγγελίαν), με μια προσθήκη που δεν ήταν γραμμένη στις επιστολές, ότι η Αδαμαντία, είναι σαν την Κλυταιμνήστρα. Δεν είναι μεν βασίλισσα, αλλά έχει δυο κόρες κι έναν γιο και περιμένει δέκα χρόνια τον άντρα της να επιστρέψει. Ο Παναγιώτης πρόσθεσε αρώματα αιγυπτιακά, κρυμμένες ψυχολογίες και κάτι  απόκρυφα μαγικά και έφτιαξε ένα  κείμενο πρόβας, που παραδώσαμε στη Μάνια. Και η Μάνια Παπαδημητρίου βάζοντας τη υποκριτική της δεινότητα και το θεατρικό παρελθόν της, με τη βοήθεια των τραγουδιών του Σταύρου Σιόλα, ντυμένη με τα ρούχα της Κατερίνας Σωτηρίου, στο "σκηνικό" του Μανώλη Ζαχαριουδάκη, επιχείρησε να ζωντανέψει το θεατρικό πρόσωπο μιας γυναίκας που κάποτε υπήρξε.  Ή μήπως δεν υπήρξε; Μιας γυναίκας, πάντως, που επέζησε της Ιστορίας. Και αυτό το οφείλει στο Θέατρο. | Κωστής Καπελώνης
***
Σημείωμα του συγγραφέα για την ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ

Γι’ αυτό «το επιθυμώ» που τόσα κρύβει.

Στερεότυπο στη μεταξύ συγγενών αλληλογραφία το: «Είμαι» ή «είμαστε καλά», «το αυτό επιθυμώ» ή «επιθυμούμε δι εσέ» ή «δι εσάς». Κι αυτό το στερεότυπο γραφόταν και ξαναγραφόταν χρόνια ολόκληρα πριν τα SMS και τα κάθε είδους ηλεκτρονικά μηνύματα, που κι αυτά έχουν τα δικά τους στερεότυπα. Τι συνέβαινε όμως κάτω απ’ αυτά τα τετριμμένα λόγια. Τι ένοιωθε αυτός που έγραφε: «Είμαι καλά το αυτό επιθυμώ και δι εσέ;»... Τι ένοιωθε αυτός που το διάβαζε;... Η απόσταση, η στέρηση, η λαχτάρα, η αίσθηση και η ψευδαίσθηση, τι υπόσταση έπαιρναν στην ανάγνωση αυτού του επαναλαμβανόμενου μοτίβου επικοινωνίας; Γι’ αυτά θέλησε να μιλήσει η κυρία Αδαμαντία. Δεν έχει σημασία ποιος την άκουσε ή ποιος θα την ακούσει να βάζει λόγια στη σιωπή της. Στη σιωπή που έδινε ήχο εσωτερικό και κουράγιο για να βιωθεί μια ζωή φορτωμένη με υποχρεώσεις και άδεια από τη ζεστασιά του άλλου, του συντρόφου, του συζύγου, του ανθρώπου που ολοκληρώνει την ύπαρξη μας θεραπεύοντας τις ανάγκες του σώματος και της ψυχής. Γράφοντας τη μυθοπλασία της ζωής αυτής της γυναίκας, προσπάθησα να αφουγκρασθώ τι υπήρχε κάτω από τις λέξεις της. Όσες διάβασα κι όσες τη χρέωσα να πει. Γεννιόμαστε, μεγαλώνουμε, βιώνουμε τις συνθήκες δουλειά, γάμος, παιδιά. Παράλληλα όμως είμαστε διαρκώς άνθρωποι. Κι ο άνθρωπος ακόμα και ο πιο σκληρός, κι ο πιο εξασκημένος στη μοναξιά ή την αυταπάρνηση, είναι άνθρωπος. Και σαν άνθρωπος λαχταρά! Θέλει να πάρει και να δώσει. «Είμαι καλά, αυτό επιθυμώ και δι εσέ!»... Αυτές οι ομολογημένες και οι ανομολόγητες επιθυμίες είναι η ιστορία του κόσμου όλου. Οι προσωπικές ιστορίες είναι το νερό στο μύλο της ιστορίας, της αληθινής ιστορίας που δεν γίνεται ποτέ βιβλίο, γίνεται όμως αίσθημα και πείρα που αν τα σεβαστούμε μαθαίνουμε πολλά. Η ιστορία της Αδαμαντίας... Η κυρία Αδαμαντία μιας αλληλογραφίας και του Παναγιώτη, του Κωστή, της Μάνιας, του Σταύρου, του Μανώλη, της Κατερίνας, της Ειρήνης, της Κατερίνας, της Εύας, έγινε θεατρικό έργο. Ας τη δούμε κι ας την ακούσουμε. | Παναγιώτης Μέντης    
 
Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης
Σκηνικό: Μανώλης Ζαχαριουδάκης
Κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου
Μουσική: Σταύρος Σιόλας
Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Στρατηγοπούλου
Φωτισμοί: Κωστής Καπελώνης
α’ Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Παπαναστασάτου
β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου
 
Ερμηνεύει η Μάνια Παπαδημητρίου
Παίζουν μαζί της:
Βασίλης Παπαδημητρίου (πιάνο, κλαρινέττο)
Ηλέκτρα Σαρρή (πιάνο)
Αντιγόνη Σταυροπούλου (Μαντολίνο)
,
Πληροφορίες παραστάσεων
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 3 και Σάββατο 4 Μαρτίου 21:00, Κυριακή 5 Μαρτίου 20:00
Tιμή εισιτηρίου:  15 ευρώ, 12 ευρώ μαθητικό, φοιτητικό, ανέργων
Προπώληση:  ταμείο  θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ, τηλ: 2310 237700
(ώρες λειτουργίας: 10:30 π.μ. - 1:30 μ.μ., 5:30 μ.μ. - 9:00 μ.μ., Πλατεία ΧΑΝΘ, πλευρά Τσιμισκή)
 
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: KULTUROSUPA.GR

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/theatromania/adamantia-martios--18105/feed/