Kulturosupa.gr - RSS http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/ put the rss description here. +Thu, 19 Jan 2017 09:55:00 +0200 en hourly 1 http://kulturosupa.gr/ http://kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://kulturosupa.gr/ <![CDATA[Σχεδόν δύο στα τρία είδη πιθήκων και μαϊμούδων απειλούνται με εξαφάνιση ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/maimoudes-17574/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/maimoudes-17574/#comments +Thu, 19 Jan 2017 09:55:00 +0200 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/maimoudes-17574/  Σχεδόν δύο στα τρία είδη πιθήκων και μαϊμούδων απειλούνται με εξαφάνιση 

]]>
 Σχεδόν δύο στα τρία είδη πιθήκων και μαϊμούδων απειλούνται με εξαφάνιση.

Περίπου το 60% των διαφόρων πρωτευόντων (πιθήκων, μαϊμούδων, λεμούριων κ.α.), που είναι συνολικά πάνω από 500 είδη, απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση, ενώ το 75% έχουν πληθυσμούς που σταδιακά μειώνονται.

Αυτές είναι οι εκτιμήσεις μιας νέας διεθνούς επιστημονικής έρευνας, της πιο ολοκληρωμένης έως σήμερα, η οποία τονίζει ότι δημιουργούνται πλέον αμφιβολίες για την επιβίωση αρκετών πρωτευόντων, που κυρίως κατοικούν στα ολοένα συρρικνούμενα δάση του πλανήτη μας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Γκάρμπερ του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", δήλωσαν ότι «βρισκόμαστε πραγματικά στην ενδέκατη ώρα για πολλά από αυτά τα πλάσματα». Σε μερικά είδη, όπως ο πληθυσμός του κινεζικού γίββωνα, έχουν απομείνει λιγότερα από 30 ζώα.

Οι κυριότερες απειλές για τα πρωτεύοντα προέρχονται από την απώλεια των ενδιαιτημάτων τους, το κυνήγι, το παράνομο εμπόριο και τις διάφορες οικονομικές δραστηριότητες, όπως η κατασκευή οδών και μεταλλείων, η γεωργία, η κτηνοτροφία και η υλοτόμηση. Η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή σταδιακά επιδεινώνουν την κατάσταση.

«Δυστυχώς σε 25 χρόνια πολλά είδη πρωτευόντων θα έχουν εξαφανισθεί, εκτός και αν η προστασία τους καταστεί παγκόσμια προτεραιότητα», δήλωσε ο Γκάρμπερ.

Τέσσερις μόνο χώρες (Βραζιλία, Ινδονησία, Μαδαγασκάρη, Δημοκρατία του Κονγκό) φιλοξενούν τα δύο τρίτα όλων των ειδών πρωτευόντων.

Την πληροφορία απο την ΗΜΕΡΗΣΙΑ

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/maimoudes-17574/feed/
<![CDATA[ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: Όλο και λιγότερες στη Γη οι μέρες με ήπιο καιρό στο μέλλον ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/klimatiki-allagh-iliof-17558/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/klimatiki-allagh-iliof-17558/#comments +Wed, 18 Jan 2017 10:04:00 +0200 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/klimatiki-allagh-iliof-17558/  ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: Όλο και λιγότερες στη Γη οι μέρες με ήπιο καιρό στο μέλλον 

]]>
 ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: Όλο και λιγότερες στη Γη οι μέρες με ήπιο καιρό στο μέλλον.

Ο αριθμός των ημερών με ήπιο καιρό, μέσα στο έτος, θα μειωθεί παγκοσμίως κατά 10% έως 13% έως το τέλος του αιώνα μας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό προβλέπει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία ο μέσος παγκόσμιος όρος των ημερών ήπιου καιρού, ανά έτος, θα εμφανίζει συνεχή πτωτική τάση τις επόμενες δεκαετίες. Σήμερα είναι περίπου 74 μέρες κάθε χρόνο, αλλά το 2035 θα έχει μειωθεί σε 70 μέρες και μεταξύ 2080-2100 θα πέσει σε 64 μέρες.

Αυτός όμως ο μέσος όρος, διεθνώς, κρύβει δραματικές διαφορές από περιοχή σε περιοχή της Γης, καθώς σε μερικά μέρη η μείωση των ήπιων ημερών θα είναι πολύ μεγαλύτερη στο μέλλον, ενώ σε άλλα μπορεί να υπάρξει αύξηση των ημερών με ήπιο καιρό. Οι μεγαλύτερες μειώσεις αναμένονται στις τροπικές περιοχές σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική, όπου σε κάποια σημεία μπορεί να υπάρξουν 15 έως 50 λιγότερες ήπιες μέρες έως το τέλος του τρέχοντος αιώνα.

Από την άλλη, όμως, στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, στην Ευρώπη, στον Καναδά και στην Ευρώπη (κυρίως στη βόρεια), αναμένονται περισσότερες ήπιες μέρες (δέκα έως 15 μέσα ανά έτος έως το 2100). Στις χώρες αυτές, ενώ θα υπάρξουν λιγότερες ήπιες μέρες τα καλοκαίρια, θα υπάρξουν περισσότερες ήπιες μέρες την άνοιξη, το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Η προσοχή των επιστημόνων και της κοινής γνώμης έχει κυρίως στραφεί στα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τυφώνες, ξηρασίες, πλημμύρες κ.α. Όμως οι ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου Πρίνστον, με επικεφαλής την Κάριν βαν ντερ Βιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Climate Change" (Κλιματική Αλλαγή), προχώρησαν στην πρώτη παγκόσμια ανάλυση του τρόπου που η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη θα επηρεάσει τη συχνότητα και την τοποθεσία του ήπιου καιρού. Οι εκτιμήσεις τους βοηθήθηκαν από δύο αμερικανικούς υπερ-υπολογιστές με αρχαιοελληνικά ονόματα, τη «Γαία» και τη «Θεία».

Οι ήπιες ημέρες θεωρούνται ιδανικές για βόλτα, άθληση σε ανοικτό χώρο, ψάρεμα, εκδρομές και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Ο ήπιος καιρός θεωρείται σημαντικός και από οικονομική άποψη, καθώς διευκολύνει το εμπόριο, τη βιομηχανία, τις μεταφορές, τη γεωργία και τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήπιος θεωρείται ο καιρός, όταν η θερμοκρασία κινείται μεταξύ των 18 και των 30 βαθμών Κελσίου περίπου, με χαμηλή υγρασία και με ελάχιστη ή καθόλου βροχή.

ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ "ΗΜΕΡΗΣΙΑ"

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/klimatiki-allagh-iliof-17558/feed/
<![CDATA[Νέο αρνητικό παγκόσμιο ρεκόρ για την έκταση των θαλάσσιων πάγων ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/thllasion-pagon-17537/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/thllasion-pagon-17537/#comments +Tue, 17 Jan 2017 09:25:00 +0200 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/thllasion-pagon-17537/  Νέο αρνητικό παγκόσμιο ρεκόρ για την έκταση των θαλάσσιων πάγων 

]]>
 Νέο αρνητικό παγκόσμιο ρεκόρ για την έκταση των θαλάσσιων πάγων.

Η έκταση των ωκεανών και θαλασσών του πλανήτη που είναι καλυμμένοι από επιπλέοντες πάγους, είναι πλέον η μικρότερη που έχει ποτέ καταγραφεί, από τότε που άρχισαν οι σχετικές δορυφορικές παρατηρήσεις στη δεκαετία του 1970. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα πρόκειται επίσης για αρνητικό παγκόσμιο ρεκόρ των τελευταίων χιλιετιών.

Τα τελευταία στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ στο Κολοράντο, σύμφωνα με το New Scientist, αποκαλύπτουν ότι φέτος οι πάγοι έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Στον αρκτικό Βορρά η μείωση της παγοκάλυψης (που καταλάμβανε μέση έκταση 12,1 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων το Δεκέμβριο 2016, περίπου 1 εκατ. τ.χλμ. λιγότερα από το μέσο όρο 1981-2010) θεωρείται πιο μόνιμη, καθώς αποδίδεται κυρίως στη διαχρονική άνοδο της θερμοκρασίας. Ενώ στην Ανταρκτική το φαινόμενο μπορεί να είναι πιο πρόσκαιρο και να οφείλεται στη φυσική διακύμανση των θερμοκρασιών.

Κανονικά οι πάγοι στην Αρκτική θα έπρεπε να επεκτείνονται γρήγορα λόγω του χειμώνα. Αυτό όμως δεν έχει συμβεί εξαιτίας των συνεχών εισβολών θερμών αέριων μαζών στην περιοχή, οι οποίες κρατούν τη θερμοκρασία πάνω από τα μέσα επίπεδα γι' αυτή την εποχή (τρεις έως πέντε βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010). Σε σημείο μάλιστα, που σε μερικά σημεία οι θαλάσσιοι πάγοι έχουν συρρικνωθεί.

Τα επόμενα χρόνια, οι επιπλέοντες αρκτικοί πάγοι μπορεί να ανακάμψουν σε ένα βαθμό, προτού υποχωρήσουν όμως και πάλι σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων.

Από την άλλη, στην Ανταρκτική που τώρα έχει καλοκαίρι μαζί με το υπόλοιπο νότιο ημισφαίριο, η έκταση των θαλάσσιων πάγων μειώνεται ταχύτερα από το συνηθισμένο. Οι κλιματολόγοι γνωρίζουν ότι παραδοσιακά το κλίμα στην πιο νότια ήπειρο του πλανήτη είναι άκρως ευμετάβλητο και αποδίδουν την ταχύτερη του κανονικού μείωση των πάγων μάλλον στην πρόσκαιρη εξασθένηση των ανέμων.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/thllasion-pagon-17537/feed/
<![CDATA[ΟΘΩΝΑΣ ΘΕΡΜΟΣ: Ένας σπουδαίος άνθρωπος μαζί με τα 200 ΣΚΥΛΙΑ του εύχεται ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017 [βίντεο ανασκόπησης].]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/othon-thermos-17505/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/othon-thermos-17505/#comments +Sun, 15 Jan 2017 09:30:00 +0200 80 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/othon-thermos-17505/  ΟΘΩΝΑΣ ΘΕΡΜΟΣ: Ένας σπουδαίος άνθρωπος μαζί με τα 200 ΣΚΥΛΙΑ του εύχεται ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017 [βίντεο ανασκόπησης].

]]>
 ΟΘΩΝΑΣ ΘΕΡΜΟΣ: Ένας σπουδαίος άνθρωπος μαζί με τα 200 ΣΚΥΛΙΑ του εύχεται ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017 [βίντεο ανασκόπησης].

Ενώ όλοι μας κουρνιάζουμε στα ζεστά διαμερίσματα μας, ένας ακούραστος άνθρωπος συνεχίζει αδιάκοπα κάτω απο αντίξοες συνθήκες, σε ένα κτήμα έξω από τη Θεσσαλονίκη, να φροντίζει τα 200 σκυλιά του.

Να τα ταΐσει, να τα ποτίσει, να τα καθαρίσει, να τα ζεστάνει, να τα αγκαλιάσει, να τα δώσει ένα χάδι, αυτό που δεν έκαναν δεκάδες άλλοι ανεγκέφαλοι συνάνθρωποι μας και τα παράτησαν στον δρόμο.

Βοηθήστε με κάθε τρόπο την Φωλιά αδέσποτων «Η Θάλεια», [εδώ η σελίδα στο facebook]. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι καλό θα κάνετε στα 200 αυτά υπέροχα σκυλιά.

Ευχές + βίντεο ανασκόπησης 2012 - 2016

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/othon-thermos-17505/feed/
<![CDATA[Η παγωνιά και ο θαυμαστός φυτικός κόσμος! Από την «ΟΙΚΟνική πραγματικότητα» της Π. Στασινοπούλου]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/pagonia-oikoniki-17484/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/pagonia-oikoniki-17484/#comments +Fri, 13 Jan 2017 10:50:00 +0200 107 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/pagonia-oikoniki-17484/ Ας μη ξεφεύγω όμως, καθότι θέμα μου δεν είναι οι καιρο- κλιματο-λάγνοι, απλά ως υπενθύμιση… είθισται μεταξύ των 4 εποχών, η αποκαλούμενη «χειμώνας», να συνοδεύεται από τσουχτερό κρύο, χιόνι, παγετό και λοιπά κρυουλιάρικα, που μπορεί να «ξεβολεύουν» το ανθρώπινο είδος, ωστόσο  για άλλο κρισιμότατο της φύσης, ο ρόλος τους μπορεί να είναι καθοριστικός! Και αναφέρομαι στη χλωρίδα, τη βάση για την επιβίωση όλων των υπολοίπων ειδών, τον αρχικό κρίκο της τροφικής αλυσίδας.

]]>
Η παγωνιά και ο θαυμαστός φυτικός κόσμος! Από την «ΟΙΚΟνική πραγματικότητα» της Π. Στασινοπούλου

Αν ένα λουλούδι στο χιόνι δεν συμβολίζει Ελπίδα και Δύναμη… ποιος μπορεί να το κάνει;
.
       Όλες τούτες τις αλαφιασμένες μέρες του παγετού, προσπαθώ να πείσω τον σάρκινο εαυτό μου ότι δεν είναι χιονάνθρωπος… ότι το αίμα δεν έχει παγώσει στις φλέβες σαν νερό σε σωλήνες… ότι τα άκρα δεν κρυσταλλώθηκαν σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες… Ως είδος επέζησα – έστω με απώλειες-  σε μια Ελλάδα «ontherocks» που σπανιότατα μας λαχαίνει σε τούτη τη μεριά της Μεσογείου και κάπου αλαφιαζόμαστε… και  κρεμόμαστε από το ανεπαίσθητο «και» των ιερών προφητών/ μετεωρολόγων, που δόξα τω Θεώ, μέχρι στιγμής ΔΕΝ άκουσα κάτι περί «κλιματικής αλλαγής», ως σταθερό συνοδευτικό παντός είδους καιρικών φαινομένων. Λογικό μάλλον, καθώς ο παγετός δεν… βολεύει το σενάριο της υπερθέρμανσης, αν και ο «μπαλαντέρ» κολλάει γενικώς παντού…
 
       Ας μη ξεφεύγω όμως, καθότι θέμα μου δεν είναι οι καιρο- κλιματο-λάγνοι, απλά ως υπενθύμιση… είθισται μεταξύ των 4 εποχών, η αποκαλούμενη «χειμώνας», να συνοδεύεται από τσουχτερό κρύο, χιόνι, παγετό και λοιπά κρυουλιάρικα, που μπορεί να «ξεβολεύουν» το ανθρώπινο είδος, ωστόσο  για άλλο κρισιμότατο της φύσης, ο ρόλος τους μπορεί να είναι καθοριστικός! Και αναφέρομαι στη χλωρίδα, τη βάση για την επιβίωση όλων των υπολοίπων ειδών, τον αρχικό κρίκο της τροφικής αλυσίδας. Και για τον φυτικό κόσμο, το χειμωνιάτικο τσουχτερό κρύο κάτω του μηδενός, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ως κρίσιμος παράγοντας ανάπτυξης και κυριολεκτώ! Για να το πω απλά, αν τα «μάτια» π.χ. του καρποφόρου δένδρου δεν δεχθούν για ορισμένο διάστημα συγκεκριμένες για κάθε είδος χαμηλές θερμοκρασίες, δεν θα μπορέσουν να διαφοροποιηθούν από βλαστοφόρα σε ανθοφόρα και επομένως καρποφόρα, με συνέπεια τη μειωμένη παραγωγή. Αυτή που παρατηρείται όταν ο χειμώνας είναι μαλακός και την άνοιξη έχουμε ένα δένδρο με πλούσια βλάστηση αλλά φτωχή ανθοφορία και ακόμα πιο φτωχή καρποφορία, με επιπλέον οικονομική συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση της τιμής λόγω ελάχιστης προσφοράς.
 
       Λογικά όμως θα ρωτήσει κάποιος «δηλαδή τα καρποφόρα δένδρα που  ενδιαφέρουν εν προκειμένω ως πηγή τροφής, δεν παθαίνουν ζημιές από παγετό;» Φυσικά και παθαίνουν, αλλά υπό συγκεκριμένες συνθήκες και συγκεκριμένα είδη. Και πάντως η συντριπτική πλειοψηφία τους, όχι στους -5ο ή -10ο, όπως ίσως υποθέτουμε οι άνθρωποι όταν νιώθουμε να ξεπαγιάζουμε… Κι αυτό διότι, αν εξαιρέσουμε τα τροπικά ή υποτροπικά είδη ( πχ. μπανάνα, μάνγκο κλπ), τα ευαίσθητα εσπεριδοειδή που δύσκολα αντέχουν κάτω του μηδενός για πολλές μέρες ή είδη σαν την καρυδιά ή τη ροδιά που στους -15ο κινδυνεύουν, όλα σχεδόν τα φυλλοβόλα οπωροφόρα μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες από -25ο έως -35ο χωρίς καμιά βλάβη!  Πώς το καταφέρνουν; Με μία ακόμα από τις άπειρες, μαγική διαδικασία της φύσης, που αποκαλούμε ως ορολογία «σκληραγώγηση» και περιλαμβάνει τρία στάδια. Άξια να αναφερθούν, έτσι για να θαυμάσουμε το μεγαλείο της σοφίας, που ίσως προσπερνάμε αδιάφορα… Βλέπουμε τη γυμνή κερασιά, βερυκοκιά, αμυγδαλιά στην αυλή  και ούτε μας περνά από το μυαλό ο ασύλληπτης ευφυίας  «προγραμματισμός» μέσα σε  ξύλο κατάξερο που μοιάζει «κουφάρι»…
 
       Το αρχικό λοιπόν στάδιο σκληραγώγησης ξεκινά τέλη Σεπτέμβρη και το σήμα δίνουν οι πρώτες ψύχρες, πού όσο δυναμώνουν οδηγούν το δένδρο στο στάδιο του ληθάργου. Ένα καθοριστικό στάδιο προκειμένου να αντιπαρέλθει τις αντίξοες συνθήκες με πλήρη καταστολή όλων των ζωτικών λειτουργιών, μέχρι να έλθει το σήμα  διακοπής με την ανοιξιάτικη άνοδο της θερμοκρασίας. Στο πρώτο αυτό στάδιο αρχίζει η φυλλόπτωση και πριν την είσοδο στον λήθαργο, το δένδρο αποθηκεύει υδατάνθρακες/ πρωτεΐνες και δημιουργεί υδρόφιλες, κολλοειδείς ουσίες στα κατάλληλα κύτταρα – μεριστωματικά των οφθαλμών και παρεγχυματικά των αγγείων τροφοδοσίας- που εμποδίζουν την κρυστάλλωση του νερού, επιτυγχάνοντας σε πρώτη φάση γύρω στον Οκτώβρη, αντοχή μέχρι τους -8ο περίπου. Βέβαια αν το δένδρο για οποιονδήποτε λόγο «εξαναγκαστεί» σε νέα βλάστηση π.χ. λόγω κλαδέματος,  όψιμης λίπανσης, άρδευσης κλπ, το εν λόγω στάδιο  καθυστερεί. Καθώς το κρύο εντείνεται τον Νοέμβρη, στέλνει σήμα για περαιτέρω σταδιακή σκληραγώγηση των κρίσιμων κυττάρων, που σε δεύτερο στάδιο αντέχουν πλέον μέχρι τους -21ο. Το τρίτο στάδιο είναι ταχύτατο και αρκούν 1-2 μέρες για προσαρμογή σε ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες ή μόνιμο παγετό και επίσης χάνεται ταχύτατα σε 1-2 μέρες, μόλις η θερμοκρασία ξεπεράσει το μηδέν.
 
       Στο μεταξύ, όταν συμπληρωθούν για κάθε είδος οι απαιτούμενες ώρες χαμηλών θερμοκρασιών για τη διαφοροποίηση των ανθοφόρων ματιών κι όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, ο λήθαργος διακόπτεται, τα μάτια «ξυπνούν» και ξεμυτίζουν και φυσικά χάνεται η σκληραγώγηση. Αν σε αυτή την ευαίσθητη φάση της «ρόδινης κορυφής», προκύψει όψιμος παγετός, τότε ΝΑΙ, η ζημιά θα είναι μεγάλη και καθολική για την παραγωγή καρπού, αλλά όχι για το δένδρο. Απλά θα παγώσουν τα μη σκληραγωγημένα πλέον μάτια και θα χαθεί η σοδειά. Σαφώς οι μεγαλύτερες ζημιές παρόμοιου τύπου έχουν προκύψει όχι από χειμερινούς, αλλά από ανοιξιάτικους παγετούς - ο φόβος και ο τρόμος των καλλιεργητών! Φυσικά για οπωροφόρα που κρατούν το φύλλωμά τους σαν την ελιά ή τα εσπεριδοειδή, τα πράγματα είναι δυσκολότερα με τους παγετούς και η αντοχή τους μικρότερη, παρότι και αυτά το χειμώνα, μπορεί να μη βυθίζονται σε λήθαργο αλλά υπολειτουργούν. Οπότε ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, η προστασία κυρίως των εσπεριδοειδών είναι επιβεβλημένη, καθώς αντέχουν βέβαια κάτω από το μηδέν, αλλά όχι για μεγάλη διάρκεια και κυρίως όταν δεν είναι μπολιασμένα πάνω σε ανθεκτικό στα κρύα υποκείμενο.
 
       Ωστόσο υπάρχουν παράγοντες που μειώνουν την ανθεκτικότητα των οπωροφόρων στον παγετό, όπως η όψιμη αζωτούχα λίπανση και άρδευση, η υπερβολική καρποφορία και καθυστερημένη συγκομιδή, το πρώιμο κλάδεμα, η αποφύλλωση λόγω αρρώστιας ή η «περίφραξη» του οπωρώνα με δένδρα- ανεμοφράκτες που εγκλωβίζουν τις ψυχρές μάζες και δημιουργούν «θύλακα» παγετού. Όσο για την προστασία σε παρόμοιες συνθήκες, λίγα μπορούν να γίνουν και το πιο εύκολο και ανέξοδο  για ευπαθή είδη είναι η τεχνητή βροχή με μπεκ, όπου ο πάγος που θα δημιουργηθεί ως «μόνωση»στα κλαδιά και κορμό του δένδρου, θα διατηρήσει τη θερμοκρασία στο  μηδέν, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του αέρα. Όσο για τα ευπαθή είδη στον κήπο ή το μπαλκόνι μας, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να καλυφθούν με διαφανές τρυπημένο πλαστικό ή το ύφασμα- αράχνη που επιτρέπει να περνά ο ήλιος και να αναπνέει το φυτό, να μεταφερθούν σε  απάνεμα σημεία το ένα κοντά στο άλλο και να καλυφθεί το χώμα της γλάστρας με  «μονωτικό» υλικό για την προστασία της ρίζας πχ. άχυρο, πριονίδι, φλούδες πεύκου, κοπριά ή πολλές τσαλακωμένες εφημερίδες. Και εννοείται φυσικά ότι το χιόνι είναι το καλύτερο μονωτικό και ΔΕΝ το πειράζουμε επουδενί, απλά το τινάζουμε αν από το βάρος κινδυνεύουν να σπάσουν κλαδιά. Και προσοχή στο αλάτι των δρόμων, όταν τα ακριανά φυτά μας συνορεύουν με αυτόν και κινδυνεύουν να γίνουν… παστά! Άμεση απομάκρυνση και μπόλικο ξέπλυμα μόλις μαλακώσει ο καιρός…
 
       Κατόπιν αυτών είναι φανερό ότι το τσουχτερό κρύο, παρά τα προβλήματα… δουλεύει μακροπρόθεσμα υπέρ ημών. Που σημαίνει μια άνοιξη και καλοκαίρι απαλλαγμένα από αρρώστιες (φυτικές ή ανθρώπινες) και λογής μικρόβια που τώρα… ξεπαστρεύονται και επίσης μια πλούσια (και φυσικά φθηνότερη) σοδειά. Ούτε λίγα τα λες, ούτε ασήμαντα! Άρα ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ,  ουδέν κακόν αμιγές καλού, καθότι «τα πάντα εν σοφία εποίησε»… Καρατσεκαρισμένο αυτό!
 
#Κουλτουρόσουπα  #kulturosupa  #ΠλανήτηςΓη  #ΟικονικήΠραγματικότητα  #ΠίτσαΣτασινοπούλου  #ΠαγετοςΚαιΦυτά  #ΟπωροφόραΤοΧειμώνα  #ΕπιδράσειςΠαγετούΣτηΦύση
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/pagonia-oikoniki-17484/feed/
<![CDATA[Σοκ! Έδεσε τον σκύλο του στο χωράφι με -12 βαθμούς Κελσίου και βρέθηκε παγωμένος ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/xionias-skilos-17463/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/xionias-skilos-17463/#comments +Thu, 12 Jan 2017 11:43:00 +0200 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/xionias-skilos-17463/  Σοκ! Έδεσε τον σκύλο του στο χωράφι με -12 βαθμούς Κελσίου και βρέθηκε παγωμένος 

]]>
 Σοκ! Έδεσε τον σκύλο του στο χωράφι με -12 βαθμούς Κελσίου και βρέθηκε παγωμένος 

Δεν την χωρά ο νους την απίστευτη βαρβαρότητα που υπέστη ένας σκύλος στη Δράμα, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Ο σκύλος βρέθηκε κυριολεκτικά παγωμένος στην πόλη της Δράμας, με φωτογραφίες που σοκάρουν.

Tο σώμα ενός αλυσοδεμένου σκύλου, κοκαλωμένο από το κρύο, σε όρθια στάση ανακάλυψε τυχαία ένας πολίτης σε οικόπεδο λίγο έξω από το κέντρο της Δράμας. Αφού ενημερώθηκε η Αστυνομία, άνδρες της οποίας έμαθαν σε ποιον ανήκει το χωράφι, εντόπισαν τον δράστη και τον συνέλαβαν άμεσα.

Ο άνδρας είχε τον σκύλο του δεμένο σ’ ένα περιφραγμένο χωράφι στην περιοχή του Αγίου Τρύφωνα Δράμας εκτεθειμένο στις ακραίες καιρικές συνθήκες, καθώς η θερμοκρασία το βράδυ φτάνει τους -12 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα το ζώο στην κυριολεξία να παγώσει και να πεθάνει από το δριμύ ψύχος.

Το πτώμα του άτυχου ζώου μεταφέρθηκε για νεκροψία. Ο κτηνίατρος της Περιφέρειας θα χρειαστεί να περάσουν δύο μέρες μέχρι να ξεπαγώσει και να μπορέσει να γίνει η εξέταση του άτυχου ζώου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πολίτης που εντόπισε τον σκύλο είπε πως ο ασυνείδητος ιδιοκτήτης του κτήματος είχε στο χώρο και κότες τις οποίες κρατούσε περιφραγμένες με συρματόπλεγμα χωρίς κανένα σκέπαστρο για την προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες. Ο εισαγγελέας θα αποφασίσει το πότε θα γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης. 

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/xionias-skilos-17463/feed/
<![CDATA[Είδαν το χιόνι και πήγαν για... ύπνο οι αρκούδες του «Αρκτούρου»]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/arktouros-xioni--17435/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/arktouros-xioni--17435/#comments +Tue, 10 Jan 2017 17:48:00 +0200 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/arktouros-xioni--17435/  Είδαν το χιόνι και πήγαν για... ύπνο οι αρκούδες του «Αρκτούρου»

]]>
 Είδαν το χιόνι και πήγαν για... ύπνο οι αρκούδες του «Αρκτούρου»

Για ύπνο αποσύρθηκαν οι αρκούδες του Καταφυγίου του "Αρκτούρου", στο Νυμφαίο Φλώρινας, καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι συντέλεσαν στο να "χτυπήσει" το βιολογικό τους ρολόι.

"Πρώτα πήγαν για χειμέριο ύπνο οι γηραιότερες αρκούδες, δηλαδή ο Μήτσος και η Κατερίνα, που είναι 27 χρονών και οι 25χρονες Σάσα και Αλεξάνδρα, που είχαν έρθει από τον Ζωολογικό Κήπο της Θεσσαλονίκης" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Στεφάνου από τον "Αρκτούρο". Συνολικά στο Καταφύγιο φιλοξενούνται 15 αρκούδες ενώ άλλες τέσσερις, μικρότερες σε ηλικία που δεν έχουν "κοιμηθεί", ζουν σε άλλο καταφύγιο, στον Αετό.

'Οπως ενημέρωσε πάντως ο κ.Στεφάνου, "το Καταφύγιο στο Νυμφαίο έχει κλείσει από την ημέρα των Φώτων αλλά ανοιχτό παραμένει για τους επισκέπτες, κάθε Σαββατοκύριακο, το Καταφύγιο των Λύκων στις Αγραπιδιές Φλώρινας, όπου φιλοξενούνται 12 ζώα".

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/arktouros-xioni--17435/feed/
<![CDATA[SOS για το κυνήγι στο Δέλτα Αξιού!]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/sos-delta-axiou-17383/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/sos-delta-axiou-17383/#comments +Fri, 06 Jan 2017 12:03:00 +0200 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/sos-delta-axiou-17383/   SOS για το κυνήγι στο Δέλτα Αξιού!

]]>
 SOS για το κυνήγι στο Δέλτα Αξιού!

Έκκληση προς τους κυνηγούς για σεβασμό των διατάξεων που αφορούν τη θήρα στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού απευθύνει ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, καθώς οι ευαίσθητοι πληθυσμοί ορνιθοπανίδας που φιλοξενεί το διάστημα αυτό η περιοχή βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας και της έντονης κακοκαιρίας.
 
Οι άσχημες καιρικές συνθήκες καθιστούν ευάλωτα τα πουλιά, τα οποία καθημερινά δίνουν έναν αγώνα επιβίωσης για να βρουν τροφή και να προφυλαχθούν από το κρύο. Στο πλαίσιο αυτό, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης προχώρησε σε καθολική απαγόρευση του κυνηγιού στην περιοχή λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
 
Την ίδια στιγμή, τόσο οι καταγραφές του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης, όσο και οι καταγγελίες πολιτών της περιοχής, καταδεικνύουν αύξηση των περιστατικών λαθροθηρίας εντός της προστατευόμενης περιοχής για την χειμερινή περίοδο 2016-2017 και μάλιστα, πολλά από τα περιστατικά αυτά αφορούν είδη που η θήρευσή τους απαγορεύεται.
 
«Καλούμε τους επίδοξους κυνηγούς να παύσουν αυτή τους τη δραστηριότητα, προκειμένου να συνδράμουν στη διατήρηση των ευαίσθητων πληθυσμών ειδών ορνιθοπανίδας που διαχειμωνιάζουν περιοχή και παράλληλα στη διασφάλιση της οικοτουριστικής αξίας του τόπου μας», αναφέρει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, Θεμιστοκλής Κουιμτζής.
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/sos-delta-axiou-17383/feed/
<![CDATA[«Η στροφή στη χορτοφαγία θα μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές και θα σώσει εκατομμύρια ζωές»]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/xortofagia-17368/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/xortofagia-17368/#comments +Thu, 05 Jan 2017 08:01:00 +0200 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/xortofagia-17368/  «Η στροφή στη χορτοφαγία θα μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές και θα σώσει εκατομμύρια ζωές»

]]>
 «Η στροφή στη χορτοφαγία θα μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές και θα σώσει εκατομμύρια ζωές».

Η στροφή στην χορτοφαγία μπορεί να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την βιομηχανία τροφίμων κατά δύο τρίτα και να σώσει εκατομμύρια ζωές, υποστηρίζει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών και η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, οδηγεί σε μείωση της ενέργειας που απαιτεί η κτηνοτροφία, μειώνοντας εντέλει δραστικά το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα.

Στην πρόσφατη έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρκο Σπρίνγκμαν, οι ερευνητές εκτιμούν πως η αλλαγή προς χορτοφαγικές διατροφές, σύμφωνα με τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μπορούν να αποτρέψουν 5-8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως ως το 2050. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μείωση 6-10% της παγκόσμιας θνησιμότητας, αναφέρει σε άρθρο του ο Σπρίνγκμαν.

Παράλληλα, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με τη βιομηχανία τροφίμων μπορούν να μειωθούν κατά περισσότερο από δύο τρίτα. Συνολικά, αυτές οι διατροφικές αλλαγές θα έχουν αξία για την κοινωνία ύψους ενός έως και 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας μέχρι και το 10% του πιθανού παγκόσμιου ΑΕΠ το 2050, υποστηρίζει η έρευνα.

Ωστόσο, από τις 105 περιοχές του κόσμου που περιλαμβάνονται στη μελέτη, λιγότερες από μία στις τρεις είναι σε καλό δρόμο για την κάλυψη των διατροφικών συστάσεων του ΠΟΥ.

Ένας αυξημένος πληθυσμός, που ακολουθεί μία χειρότερη διατροφή, σημαίνει ότι το 2050 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με τη διατροφή θα αντιστοιχούν στο 50% του «προϋπολογισμού των εκπομπών» για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε λιγότερο από δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερα σενάρια διατροφών και ανέλυσαν τις επιπτώσεις σε περιβάλλον και υγεία. Το πρώτο σενάριο αναφοράς έχει βάση τις τρέχουσες προβλέψεις διατροφής για το 2050, και το δεύτερο σενάριο ακολουθεί τις διατροφικές οδηγίες για ελάχιστες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, και όρια στην ποσότητα κόκκινου κρέατος, ζάχαρης, και συνολικών θερμίδων. Τα δύο τελευταία σενάρια είναι χορτοφαγικά, ένα που συμπεριλαμβάνει αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, και ένα αποκλειστικά με προϊόντα φυτικής προέλευσης (βίγκαν).

Τα ευρήματα δείχνουν ότι με το δεύτερο σενάριο μπορούν να αποφευχθούν 5,1 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως ως το 2050, με το τρίτο 7,3 και με το τέταρτο 8,1 εκατομμύρια θάνατοι αντίστοιχα. Περίπου οι μισοί θάνατοι αποφεύγονται χάρις στη λιγότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, και οι υπόλοιποι χάρις στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μαζί με τη μείωση της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης.

Από τις διατροφικές αλλαγές επωφελούνται περισσότερο οι αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως στην ανατολική και τη νότια Ασία. Ωστόσο, οι χώρες υψηλού εισοδήματος επίσης επωφελούνται σημαντικά, ιδιαίτερα ανά άτομο, καταλήγει η έρευνα.

 ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/xortofagia-17368/feed/
<![CDATA[Πόσο... οικολόγο σε βρίσκει το 2017; Το ΤΕΣΤ θα σου το πει! Από την «ΟΙΚΟνική πραγματικότητα» της Π. Στασινοπούλου]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/stasinopoulpu-oiko-test-2017-17344/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/stasinopoulpu-oiko-test-2017-17344/#comments +Tue, 03 Jan 2017 12:50:00 +0200 107 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/stasinopoulpu-oiko-test-2017-17344/ Στο πρώτο ραντεβού της νέας χρονιάς, δεν θέλω να έρχομαι  με άδεια χέρια και μια ξερή ευχή για «ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ». Συνηθίζω να συνοδεύω τις ευχές μου με ένα «κάτι τις», ένα δωράκι για  καλό ποδαρικό… Φέτος το λοιπόν σκέφτηκα να σου χαρίσω αναγνώστη μου ένα χρησιμότατο τεστ που δεν θα βρεις πουθενά αλλού, για να διαπιστώσεις την οικολογική σου πρόοδο μετά την τρίχρονη προσπάθεια της στήλης. Για να δω κι εγώ, αν τα γράφω στο βρόντο… Ένα τεστ που αφορά σε απλές, καθημερινές συνήθειες και δεν έχεις παρά να τσεκάρεις για να μετρήσουμε στο τέλος «πόσα απίδια πιάνει ο σάκος». Οπότε χαλάρωσε, χαμογέλα και ξεκίνα:
]]>
Πόσο… οικολόγο σε βρίσκει το 2017;  Το ΤΕΣΤ θα σου το πει! Από την «ΟΙΚΟνική πραγματικότητα» της Π. Στασινοπούλου

Στο πρώτο ραντεβού της νέας χρονιάς, δεν θέλω να έρχομαι  με άδεια χέρια και μια ξερή ευχή για «ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ». Συνηθίζω να συνοδεύω τις ευχές μου με ένα «κάτι τις», ένα δωράκι για  καλό ποδαρικό… Φέτος το λοιπόν σκέφτηκα να σου χαρίσω αναγνώστη μου ένα χρησιμότατο τεστ που δεν θα βρεις πουθενά αλλού, για να διαπιστώσεις την οικολογική σου πρόοδο μετά την τρίχρονη προσπάθεια της στήλης. Για να δω κι εγώ, αν τα γράφω στο βρόντο… Ένα τεστ που αφορά σε απλές, καθημερινές συνήθειες και δεν έχεις παρά να τσεκάρεις για να μετρήσουμε στο τέλος «πόσα απίδια πιάνει ο σάκος». Οπότε χαλάρωσε, χαμογέλα και ξεκίνα:
 
1. Το κουτί μπύρας που ήπιες…
α) Το εκσφενδονίζεις στη διπλανή αυλή ή το χώνεις με τρόπο στο κοντινό θάμνο
β) Το πας οπωσδήποτε στην ανακύκλωση
γ) Το απολυμαίνεις σχολαστικά πριν το πας για ανακύκλωση
 
2. Όταν κάνεις μπάνιο…
α) Παίρνεις έναν υπνάκο στη γεμάτη μπανιέρα, νανουρισμένος από το τρεχούμενο νερό
β) Ένα απλό ντουζ είναι αρκετό
γ) Μαζεύεις σε λεκάνη τις σταγόνες που στάζουν
 
3. Όταν κλείνεις μια συσκευή…
α) Αφού θα ξανανοίξει γιατί να την κλείσω; Σε δουλειά να βρίσκομαι;
β)  Την κλείνεις πάντα από το κουμπί της, όχι στο stand by
γ) Πριν κοιμηθείς κάνεις αιφνιδιαστικούς ελέγχους και το διπλανό διαμέρισμα, κλείνοντας το γενικό
 
4. Οι γλάστρες στο μπαλκόνι σου…
α) Κάτι ξερόκλαδα έγιναν προσάναμμα και τώρα είναι βολικότατα τασάκια για αποτσίγαρα
β)  Έχεις περιποιημένα φυτά που φροντίζεις και αγαπάς
γ) Φέρνεις ειδικό φυτο-ψυχολόγο όταν διαπιστώσεις προβλήματα άγχους στα φυτά σου
 
5. Όταν ακούς για επικίνδυνα αέρια στην ατμόσφαιρα…
α) Εντάξει το ‘πιασα το υπονοούμενο! Από αύριο κομμένη η φασολάδα!
β) Σχετίζονται με τη σπατάλη ενέργειας και τους ρύπους των καυσαερίων
γ) Αναπνέεις αυστηρά βάσει ωραρίου, το οξυγόνο είναι πολύτιμο!
 
6. Σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη…
α) Τι εννοείτε; Δωρεάν μπάρμπεκιου, σάουνα και τέτοια; Γουστάρω!
β) Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα
γ) Από το άγχος μου ειλικρινά, τρώω μόνο κρύα πιάτα!
 
7. Εξοικονόμηση ενέργειας σημαίνει :
α) Περισσότερη ξάπλα στον καναπέ και λιγότερη δράση! Φιλοσοφία θέλει;
β) Κυρίως σωστή χρήση των συσκευών και  μείωση της (υπερ)κατανάλωσης
γ) Πλήρης κατάργηση του ηλεκτρικού: φούρνος με ξύλα, κεριά για φως, μετακίνηση με μουλάρια, γιατί όχι;
 
8. Τι κάνεις για την εξοικονόμηση νερού;
α) Την ποια; Εγώ μια χαρά μπόλικο το βλέπω, κόψτε πια τις παπάρες!
β) Απλό ντουζ, γεμάτο πλυντήριο, πότισμα με σταγόνες, διορθώνω τις διαρροές
γ) Χρησιμοποιώ βρόχινο νερό και επιπλέον χορεύω το χορό της βροχής για διευκόλυνση
 
9. Πόσο σε απασχολεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού;
α) Ποσώς! Είδαμε τα χαίρια και της κρατικοποίησης! Δεν πάει να το πάρει  όποιος θέλει, είχα μια φαγούρα!
β) ΔΕΝ δέχομαι τη μετατροπή ενός κρίσιμου δημόσιου αγαθού σαν το νερό, σε εμπόρευμα!
γ) Μη με ταράζετε! Έχω λιώσει σόλες από δυο ζευγάρια παπούτσια σε πορείες…
 
10. Τι γνωρίζεις για τα μεταλλαγμένα;
α) Η μόνη μεταλλαγμένη που ξέρω είναι η γυναίκα μου, την πήρα λουλούδι κι έγινε κάκτος, μυστήρια πράγματα…
β) Είναι οργανισμοί που έχουν υποστεί επέμβαση στα γονίδια τους με συνέπειες επικίνδυνες και κυρίως μη αναστρέψιμες
γ) Σας παρακαλώ… και μόνο που ακούω τη λέξη με πιάνει ταχυκαρδία και ψάχνω υπογλώσσια!
 
11. Όταν αγοράζεις τρόφιμα τι προσέχεις στη σήμανση;
α) Ποια σήμανση; Οδόστρωμα είναι; Άμα δω κάτι στη τηλεόραση και γουστάρω, το παίρνω!
β) Οπωσδήποτε ημερομηνίες παραγωγής και λήξης, τα συστατικά και την επίσημη έγκριση
γ) Καταρχήν μελετώ προσεκτικά τα κείμενα της συσκευασίας, τα συγκρίνω με τους πίνακες που έχω πάντα μαζί μου και αν το πόρισμα είναι θετικό, μετά αγοράζω
 
12. Πόσο υγιεινά τρέφεσαι καθημερινά;
α) Να σας πω, τα κοψίδια στην ταβέρνα του Μπάμπη είναι καταπληκτικά, αλλά όχι και καθημερινά, μόνο 5 φορές τη βδομάδα, τις άλλες δύο παραγγέλνω πίτσα
β) Προσπαθώ όσο μπορώ γιατί πράγματι πιστεύω ότι «είμαστε ό,τι τρώμε»
γ) Συγγνώμη, εγώ δεν σας πρόσβαλα! Χωρίς φύτρα δεν κάθομαι καν στο τραπέζι!
 
13. Σε απασχολεί το πρόβλημα της πείνας στον πλανήτη;
α) Παιδιά δεν ξέρω τι λέτε, αλλά η ταβέρνα του Μπάμπη είναι κάθε μέρα φίσκα!
β) Πώς είναι δυνατόν να μας αφήνει αδιάφορους η ντροπή για την οποία όλοι φέρουμε ευθύνη;
γ) Τόσο πολύ, που δυο μέρες τη βδομάδα κάνω απεργίας πείνας για συμπαράσταση!
 
14. Χρησιμοποιείς αυτοκίνητο για μια ελάχιστη διαδρομή;
α) Υποθέτω ελάχιστη εννοείτε τη διαδρομή «κουζίνα- σαλόνι» γιατί εκεί, όντως δεν το παίρνω!
β) Όχι βέβαια, υπάρχει το ποδήλατο και φυσικά το υγιεινό περπάτημα
γ) Φαντάζομαι το ερώτημα είναι ρητορικό… και μόνο στη θέα του παθαίνω μια ειδικού τύπου αλλεργία και ακόμα ψάχνω το αντίδοτο
 
15. Τι γνωρίζεις για την οικολογική οδήγηση;
α) θα απαντούσα «πράσινα άλογα», αλλά σέβομαι τα πολλά αλόγατα της τζιπάρας μου!
β) Ξέρω για τους βασικούς τρόπους που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση καυσίμων και τον περιορισμό της ρύπανσης
γ) Μα τί κουταμάρες τσαμπουνάτε; Πώς μπορεί να συνδυάζονται οι λέξεις «αυτοκίνητο» και «οικολογία»;
 
16. Περπατώντας στα πάρκα της πόλης σκέφτεσαι :
α) Εντελώς άχρηστα! Πιάνουν άδικα τόπο και οι κηπουροί κοστίζουν ένα κάρο λεφτά!
β) Θα έπρεπε να είναι περισσότερα και καλύτερα συντηρημένα
γ) Αλήθεια, τί το θέλουμε το τσιμέντο; Χώμα, πράσινο και καλύβες, ιδού ο παράδεισος!
 
17. Υπάρχουν κάποια δένδρα στο πεζοδρόμιο σου κι εσύ:
α) Τα έχω ήδη κόψει σύριζα γιατί έκρυβαν τη βιτρίνα του μαγαζιού μου
β) Ρίχνω νεράκι και φροντίζω το χώμα τους να είναι καθαρό
γ) Εκτός από πλήρες σέρβις, τους βάζω καθημερινά κλασική μουσική
 
18. Η οικοδομή σου διαθέτει ένα μικρό κήπο ο οποίος:
α) Μου κάθεται στο στομάχι και ήδη πιέζω να στρωθεί τσιμέντο. Που θα παρκάρω, πάνω στο φοίνικα;
β) Φροντίζω να είναι περιποιημένος, ποτίζω τακτικά και φυτεύω λουλούδια
γ) Θέλω να επεκταθεί απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλες τις πυλωτές , καταργώντας εντελώς το ρημαδο-πάρκινγκ! Όσο για τον κάφρο του α), ελπίζω να πιάσει το βουντού…
 
19. Όταν πας εκδρομή στη φύση σκέφτεσαι:
α) Πού στο διάολο είναι η ταβέρνα; Η άτιμη τσίκνα με έχει τρελάνει!
β) Μια υπέροχη εμπειρία που μακάρι να έχω όσο συχνότερα γίνεται
γ) Τον Ροβινσώνα Κρούσο και το ενδεχόμενο να γίνω συνάδελφός του
 
20. Πόσο σημαντικό θεωρείς το δάσος;
α) Σιγά μη το συγκρίνω με τη λουξ μεζονέτα που έχτισα εκεί! Απλά τα δένδρα με βολεύουν γιατί παρκάρω κάτω από σκιά
β) Από τα σπουδαιότερα οικοσυστήματα που πρέπει να φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού!
γ) Απλά «σημαντικό»; Για μένα θεωρείται ιερός τόπος λατρείας και λίγα λέω!
 
21. Όταν πηγαίνεις για ψώνια με τι κριτήρια αγοράζεις;
α) Δεν ξέρω τι εννοείτε, αλλά νοικιάζω μεταφορική συν βοηθό για το κουβάλημα
β) Με κριτήριο τις πραγματικές μου ανάγκες και πάντα βάσει λίστας
γ) Χα, χα σας την έσκασα! ΔΕΝ αγοράζω, έχω κότες και κατσίκα στην αυλή,  ζαρζαβατικά στο μπαξέ και δεν σας έχω καμία ανάγκη! Κι άμα τσαντιστώ, αδειάζω από τα περιττά το καρότσι του διπλανού!
 
22. Πόσο σε επηρεάζει η διαφήμιση στις  αγορές σου;
α)Καθόλου!  Που ό,τι καινούργιο κυκλοφορεί την άλλη μέρα το αγοράζω είναι επειδή το είχα ανάγκη και ΔΕΝ το ήξερα!
β) Με αφορά μόνο ως ενημέρωση, χωρίς να επηρεάζονται η κρίση και οι επιλογές μου
γ) Θα σας πω μόνο ότι όσο παίζονται διαφημίσεις, λιβανίζω και προσεύχομαι να ξορκίσω το κακό!
 
23. Σε ποιο βαθμό η υπερκατανάλωση εξαντλεί τους φυσικούς πόρους;
α) Άντε πάλι οι πράσινες μπούρδες… Η φύση ξέρει μια χαρά τη δουλειά της, δεν θα στερηθώ εγώ επειδή το λεν μερικοί υστερικοί σαν τη τρελή του γ). Κλείστε την μέσα να ησυχάσουμε!
β) Πιστεύω ότι είναι η καρδιά του προβλήματος, τόσο για την εξάντληση  πόρων όσο και ενέργειας
γ) Για τους ήδη εξαντλημένους λέτε; Κανονικά έπρεπε να τρεφόμαστε με ρίζες και χαρούπια… και πολύ μας είναι!
 
24. Όταν ακούς για ιδιωτικοποίηση δημόσιας γης σκέφτεσαι…
α) Αν μπορώ να πάρω δάνειο για να αγοράσω κοψοχρονιά, τώρα που γυρίζει…
β) Ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε με τίποτα αυτό το αίσχος!
γ) Να πάω να κατασκηνώσω και να ξαπλώσω μπροστά στη μπουλντόζα
 
ΚΑΙ  ΙΔΟΥ  Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, που σημαίνει:
Α) Αν έχεις συμπληρώσει περισσότερα α), είσαι ο γνωστός ΚΑΦΡΟΣ και σίγουρα κατά λάθος μπήκες στη στήλη… το κακό είναι ότι κυκλοφορείς ανάμεσά μας κι όταν σε φτύνουμε, πίστεψέ με δεν είναι για να μη σε ματιάσουμε! Άσε που το παγκόσμιο οικολογικό κίνημα σε έχει επικηρύξει και καταζητείσαι. Το ξέρεις;
 
Β) Αν τσέκαρες περισσότερα β) τα θερμά μου συγχαρητήρια! Υποκλίνομαι! Είσαι ένας αυθεντικός οικολόγος, τώρα πια και με πιστοποίηση! Το καμάρι του κουιζ και του υγιούς οικολογικού κινήματος! Με έβγαλες ασπροπρόσωπη, δικαίωσες τους κόπους μου, με συγκίνησες με την αξιοζήλευτη ισορροπία σου! Εύγε και πάντα τέτοια!
 
Γ) Αν συγκέντρωσες περισσότερα γ), δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά η κατάστασή σου είναι σοβαρή, έχεις μπερδέψει την οικολογία με την υστερία – για την ακρίβεια έχεις σαλτάρει - και πρέπει άμεσα να σε δει ειδικός. Επίσης, με το συμπάθιο κιόλας,  η εποχή του χαλκού και των σπηλαίων έχει παρέλθει (μάλλον) ανεπιστρεπτί. Ίσως η παρέα με το β) βοηθούσε στο πρόβλημά σου, αν βέβαια σε αντέξει… Καλή ανάρρωση κι άλλο κακό να μη σε βρεί!
                                                
ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ !!!
 
#Κουλτουρόσουπα  #kulturosupa  #ΠλανήτηςΓη  #ΟικονικήΠραγματικότητα  #ΠίτσαΣτασινοπούλου  #Οικολογία  #ΟικολογικόΤεστ
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/stasinopoulpu-oiko-test-2017-17344/feed/