Kulturosupa.gr - RSS http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/ put the rss description here. +Sat, 29 Apr 2017 17:51:00 +0300 en hourly 1 http://kulturosupa.gr/ http://kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://kulturosupa.gr/ <![CDATA[Εφικτή η μετάβαση του πλανήτη σε 100% «πράσινη ενέργεια» ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/prasini-energeia-19029/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/prasini-energeia-19029/#comments +Sat, 29 Apr 2017 17:51:00 +0300 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/prasini-energeia-19029/  Εφικτή η μετάβαση του πλανήτη σε 100% «πράσινη ενέργεια» 

]]>
 Εφικτή η μετάβαση του πλανήτη σε 100% «πράσινη ενέργεια».

Θα κυριαρχήσουν στο μέλλον οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς μπορούν να φτάσουν σε κάλυψη στο 100%, όπως επισημαίνει ο οργανισμός REN21, επικαλούμενος το παράδειγμα αρκετών περιοχών, νησιών και πόλεων που έχουν θέσει ήδη τέτοιο στόχο.

Ο REN21 συνομίλησε με 114 ειδικούς από όλο τον κόσμο και το 90% αυτών έκρινε ότι οι ΑΠΕ οδηγούν σε ενισχυμένη ενεργειακή πρόσβαση τις κοινότητες ανά τον πλανήτη. «100 εκατ. άνθρωποι λαμβάνουν πλέον ηλεκτρισμό μέσω διανεμόμενων ανανεώσιμων ενεργειακών συστημάτων και οι αγορές για αυτά τα συστήματα αυξάνονται γρήγορα», όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή του.

Επιπλέον, πάνω από το 70% των ειδικών θεωρεί ότι είναι εφικτή η μετάβαση του πλανήτη προς το 100% ΑΠΕ, με τους Ευρωπαίους και Αυστραλούς να στηρίζουν περισσότερο αυτή την άποψη. Ακόμη ένα 70% εκτιμά ότι το κόστος των ΑΠΕ θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα «κερδίσει» τα ορυκτά καύσιμα εντός δέκα ετών. «Τα αιολικά και τα φ/β είναι ήδη ανταγωνιστικά έναντι της συμβατικής παραγωγής στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ», αναφέρει ο REN21.

Εφικτή η μετάβαση του πλανήτη σε 100% «πράσινη ενέργεια»

Ο Αρθούρος Ζερβός, πρόεδρος του οργανισμού, δήλωσε σχετικά ότι το 2004, όταν ο REN21 ιδρύθηκε, το μέλλον των ΑΠΕ έμοιαζε πολύ διαφορετικό. «Εκείνη την εποχή, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το 2016 οι ΑΠΕ θα αντιστοιχούν στο 86% όλων των νέων μονάδων στην Ε.Ε.», όπως εξήγησε.

Παλιρροϊκή ενέργεια
Την ίδια στιγμή, στα τέλη του 2016, η Ευρώπη διέθετε 13 μεγαβάτ παλιρροϊκής ενέργειας και 5 μεγαβάτ κυματικής ενέργειας, ενώ άλλα 30 μεγαβάτ έργων τελούσαν υπό κατασκευή.

Σύμφωνα με το σύνδεσμο Ocean Energy Europe, το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά πραγματικής ανάπτυξης για τον κλάδο, ο οποίος έχει χρηματοδοτηθεί με 130 εκατ. ευρώ από το 2014 μέσω του προγράμματος Horizon 2020. Επίσης, κεφάλαια προσέφερε πέρυσι και η EIB.

Όπως τονίζει ο σύνδεσμος, έργα-σταθμοί στην παλιρροϊκή ενέργεια ήταν τα πάρκα στο Paimpol-Brehat της Γαλλίας και το MeyGen και Shetland στη Σκωτία. Το MeyGen συγκεκριμένα αποτελεί το μεγαλύτερο έργο παλιρροϊκής ενέργειας μέχρι σήμερα.

Στην κυματική ενέργεια, 21 γεννήτριες εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη μέχρι τώρα και αναμένεται η ολοκλήρωση άλλων 20 με συνολική ισχύ 12 μεγαβάτ.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/prasini-energeia-19029/feed/
<![CDATA[Πώς θα καταλαβαίνετε ότι ένας σκύλος σας ζητά συγγνώμη...]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/skilos-signomi-18929/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/skilos-signomi-18929/#comments +Mon, 24 Apr 2017 09:32:00 +0300 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/skilos-signomi-18929/  Πώς θα καταλαβαίνετε ότι ένας σκύλος σάς ζητά συγγνώμη...

]]>
 Πώς θα καταλαβαίνετε ότι ένας σκύλος σας ζητά συγγνώμη...

Εάν έχετε σκύλο και τον έχετε μαλώσει κάποια φορά σίγουρα θα έχετε δει να έρχεται κοντά σας με σκυμμένο το κεφάλι και με τα μεγάλα του μάτια να σας κοιτάζει όλο θλίψη. 

Στην ουσία η συμπεριφορά αυτή είναι ένας τρόπος για να σας ζητήσει συγγνώμη για τη ζημιά που έχει κάνει. Αυτή η συμπεριφορά είναι για τον σκύλο ένας τρόπος επιβίωσης που ισχύει και στους συγγενείς λύκους και ονομάζεται «υπόκλιση συγγνώμης».

Σύμφωνα με τον Νάθαν Χ. Λεντς, μοριακό βιολόγο στο City University της Νέας Υόρκης, οι λύκοι δείχνουν την υπόκλιση συγγνώμης με την έναρξη της κοινωνικής τους ένταξης. Έτσι οι λύκοι, όπως και τα σκυλιά, παίζουν συνεχώς το παιχνίδι με τα δαγκώματα και το κατρακύλισμα και αυτός είναι ένας τρόπος για να μάθουν να ακολουθούν τους κανόνες της αγέλης τους.

Εάν ένας λύκος δαγκώσει δυνατά κάποιον άλλον λύκο πάνω στο παιχνίδι τότε η αγέλη θα τον απορρίψει για κακή συμπεριφορά, εξήγησε ο Λεντς, σε άρθρο του στο «Psychology Today». Για να επιστρέψει στην κοινωνική του ομάδα, είπε, ότι ο λύκος, όπως και τα σκυλιά θα πρέπει να την προσεγγίσει με μία υπόκλιση συγγνώμης.

«Τα σκυλιά έχουν κληρονομήσει αυτή τη συμπεριφορά και την χρησιμοποιούν μετά από κάθε είδους παράβαση, που έχει ως συνέπεια να τιμωρηθούν» έγραψε ο Λεντς και πρόσθεσε: «Ως κοινωνικά ζώα, επιθυμούν την αρμονική ενσωμάτωση στην ομάδα και η παραμέληση ή η απομόνωση είναι οδυνηρή γι’ αυτά».

Ένα σκυλί που έχει κάνει κάποια ζημιά, θα σταματήσει το λαχάνιασμα, θα χαμηλώσει το κεφάλι του για να αποφύγει την απευθείας επαφή και θα βάλει την ουρά στα σκέλια του, είπε ο Λεντς, μιμούμενο τις ενέργειες ενός λύκου που βρίσκεται στη χαμηλότερη βαθμίδα απέναντι σε κάποιον ανώτερο.

Το 2009 στο Barnard College της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά μελετήθηκε το «ένοχο βλέμμα του σκύλου» και διαπιστώθηκε ότι πιο συχνά το χρησιμοποιούν οι σκύλοι που δέχονται επιπλήξεις από τους ιδιοκτήτες τους, ανεξάρτητα από το εάν έχουν κάνει κάποια ζημιά.

Έτσι είναι περισσότερο μία πράξη σεβασμού, συγγνώμης ή έκφραση ενοχής, σημείωσε ο Λεντς και ερμηνεύεται ως: «Μπορούμε να είμαστε και πάλι φίλοι;».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/skilos-signomi-18929/feed/
<![CDATA[Βροχή από πεφταστέρια της άνοιξης το βράδυ του Σαββάτου]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/peftasteria-18910/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/peftasteria-18910/#comments +Fri, 21 Apr 2017 17:27:00 +0300 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/peftasteria-18910/  Βροχή από πεφταστέρια της άνοιξης το βράδυ του Σαββάτου

]]>
 Βροχή από πεφταστέρια της άνοιξης το βράδυ του Σαββάτου

Η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης, οι Λυρίδες, έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα.

Οι πτώσεις των διαττόντων αστέρων θα κορυφωθούν το βράδυ του Σαββάτου 22 Απριλίου προς χαράματα της Κυριακής 23 Απριλίου, ενώ θα είναι ορατές έως τις 25 του μήνα, εφόσον ο καιρός επιτρέψει τις νυχτερινές παρατηρήσεις.

Οι Λυρίδες θεωρούνται μια μέση «βροχή» και στο αποκορύφωμά τους υπολογίζεται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται μέχρι 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων. Οι Λυρίδες μερικές φορές δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, οι οποίες παραμένουν ορατές στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές, τα «πεφταστέρια» τους έφθασαν ακόμη και τα 100 ανά ώρα.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα ('Αλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Η πραγματική όμως πηγή προέλευσης είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α.Θάτσερ. Ο κομήτης αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας. Ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.

Τα απομεινάρια από την ουρά του κομήτη, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του κατά τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο διάστημα και συνεχίζουν να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων κάθε χρόνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/peftasteria-18910/feed/
<![CDATA[Νεκρή άλλη μία αρκούδα σε κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/arkouda-nekri-egnatia-18873/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/arkouda-nekri-egnatia-18873/#comments +Tue, 18 Apr 2017 18:09:00 +0300 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/arkouda-nekri-egnatia-18873/  Νεκρή άλλη μία αρκούδα σε κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού

]]>
 Νεκρή άλλη μία αρκούδα σε κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού

Θύμα τροχαίου έπεσε άλλη μία αρκούδα, η οποία σκοτώθηκε στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Καστοριάς της Εγνατίας Οδού, σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από τον κόμβο Βογατσικού.

Το άτυχο ζώο, ένα ενήλικο θηλυκό, εισήλθε στο οδόστρωμα και κινήθηκε, πιθανότατα, παράλληλα με την περίφραξη, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από διερχόμενο όχημα.

Σύμφωνα με μαρτυρία του οδηγού, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του, πριν την σύγκρουση είχαν καταφέρει να αποφύγουν την αρκούδα δύο προπορευόμενα οχήματα. Ο θάνατός της επήλθε ακαριαία, λόγω συντριπτικών καταγμάτων στο κρανίο και στη λεκάνη.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ» επισημαίνουν ότι παρά την τοποθέτηση ειδικών φρακτών τα τελευταία χρόνια για την προστασία των θηλαστικών, από το 2009 μέχρι το 2015, στο συγκεκριμένο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας, έπεσαν θύματα τροχαίων ατυχημάτων 22 αρκούδες και ζητούν από τις αρμόδιες αρχές (την εταιρεία Εγνατία Οδός ΑΕ και την Τροχαία Κοζάνης) τη λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία της καφετιάς αρκούδας.

«Η Καλλιστώ και ο Αρκτούρος έχουν επισημάνει στην "Εγνατία Οδός ΑΕ" ότι όσο μένουν ανοχύρωτοι οι τρεις κόμβοι κατά μήκος της οδού, θα εγκυμονεί πάντα ο κίνδυνος νέου τροχαίου ατυχήματος» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων, υπογραμμίζοντας ότι τα προστατευόμενα θηλαστικά συνεχίζουν να παρασύρονται από οχήματα.

Όπως αναφέρουν, στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, έχει ολοκληρωθεί από το 2015 η τοποθέτηση ειδικού υπερ-ενισχυμένου φράκτη από την «Εγνατία Οδός ΑΕ», σε όλο το μήκος του άξονα, έχουν τοποθετηθεί τουλάχιστον 15 ειδικές προειδοποιητικές πινακίδες για τους οδηγούς, από την Περιφέρεια Καστοριάς και την «Καλλιστώ» (στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE ΑRCTOS KASTORIA 09NAT/GR/000333, που ολοκληρώθηκε το 2015) και από την Εγνατία Οδός ΑΕ, ενώ έχει επανειλημμένα διανεμηθεί έντυπο πληροφοριακό υλικό στους διερχόμενους οδηγούς, στα διόδια του Πολυμύλου Κοζάνης.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απευθύνουν έκκληση προς την Τροχαία Καστοριάς και Κοζάνης για τακτικό έλεγχο της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων και την επιβολή των κυρώσεων που ορίζει ο νόμος για όσους οδηγούς δεν τηρούν το όριο ταχύτητας και προς την εταιρεία Εγνατία Οδό τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την ασφάλεια των οδηγών, αλλά και της άγριας πανίδας επί του κόμβου ΚΑ45.

«Ένα από τα πολλά και διαφορετικά παραδείγματα των απαραίτητων πρόσθετων μέτρων είναι αυτό της διαρκούς παρακολούθησης των κόμβων (π.χ. με κάμερες, με ανιχνευτές κίνησης ή άλλο τρόπο) και την άμεση και έγκαιρη ειδοποίηση των διερχόμενων οχημάτων με κατάλληλα μέσα (π.χ. με φωτεινούς πίνακες ενημέρωσης των οδηγών)» επισημαίνεται.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/arkouda-nekri-egnatia-18873/feed/
<![CDATA[Τέλος στα πλαστικά μπουκάλια νερού - Έρχονται οι «φούσκες»]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/fouskes-nerou-18872/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/fouskes-nerou-18872/#comments +Tue, 18 Apr 2017 18:00:00 +0300 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/fouskes-nerou-18872/  Τέλος στα πλαστικά μπουκάλια νερού - Έρχονται οι «φούσκες»

]]>
 Τέλος στα πλαστικά μπουκάλια νερού - Έρχονται οι «φούσκες».

Το εργαστ'ηριο Skipping Rocks Lab (με έδρα, το Λονδίνο), που πριν τέσσερα χρόνια παρουσίασαν ως πρωτότυπο το Ooho, έρχεται να καταργήσει τα πλαστικά μπουκάλια νερού.

Μια φούσκα από βρώσιμη μεμβράνη -κατασκευασμένη από εκχύλισμα φυκιών- η οποία περικλείει νερό! Εάν δεν θέλεις να την καταπιείς, η εύπλαστη μεμβράνη θα βιοδιασπαστεί σε τέσσερις με έξι εβδομάδες, ακριβώς όπως ένα κομμάτι φρούτου. 
.
Επιπλέον, μπορεί να κυκλοφορεί σε διάφορες γεύσεις, σε διάφορα χρώματα και να χρησιμοποιηθεί και για αναψυκτικά, οινοπνευματώδη, καλλυντικά.

Η εφεύρεση του Skipping Rocks Lab γίνεται, πλέον, πραγματικότητα.

Για τη χρηματοδότηση του πρότζεκτ στράφηκαν στο Crowdcube, βάζοντας στόχο τις 400.000 λίρες Αγγλίας. Και φιλοδοξούν να εμφανίσουν την Ooho! σε μεγάλες εκδηλώσεις. Όπως το φεστιβάλ στο Γκλάστονμπερι, το μεγαλύτερο στη Βρετανία, όπως στον Μαραθώνιο του Λονδίνου, το 2018. 

Με 750.000 φιάλες νερού να μοιράζονται σε μαραθώνιο, αυτό θα είναι πραγματικό τεστ για το σε ποιο βαθμό η χρήση Ooho μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών σκουπιδιών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/fouskes-nerou-18872/feed/
<![CDATA[WWF: Λαθροθηρία στα μισά τοπία του καταλόγου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/wwf--18861/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/wwf--18861/#comments +Tue, 18 Apr 2017 10:40:00 +0300 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/wwf--18861/  -Λαθροθηρία στα μισά τοπία του καταλόγου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

]]>
 WWF: Λαθροθηρία στα μισά τοπία του καταλόγου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Στο 45% των περίπου 200 φυσικών τοπίων που έχουν χαρακτηριστεί μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) διαπράττεται λαθροθηρία, παράνομη αλιεία ή παράνομη υλοτομία, καταγγέλλει σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF). «Τα είδη που έχουν συμπεριληφθεί στη CITES (τη Σύμβαση για το διεθνές εμπόριο ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση) πέφτουν θύματα παράνομης απόσπασης στο 45% των φυσικών τοπίων που έχουν χαρακτηριστεί μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς», καταγγέλλει η ΜΚΟ.

Σχεδόν το ένα τρίτο των τίγρεων που ζουν σε άγρια κατάσταση στη φύση και το 40% των ελεφάντων της Αφρικής ζουν στα τοπία του καταλόγου της UNESCO. Τα τοπία αυτά αποτελούν ενίοτε τα τελευταία φυσικά περιβάλλοντα για είδη που απειλούνται με εξαφάνιση: αυτό ισχύει για τους ρινόκερους της Ιάβας, στην Ινδονησία, ή την πυγμαία φώκαινα της Καλιφόρνιας, ένα κητώδες που ζει στον Κόλπο του Μεξικού.

Σύμφωνα με την έκθεση, λαθροθηρία ευάλωτων και απειλούμενων ειδών, πρωτίστως των ελεφάντων, των ρινόκερων και των τίγρεων, καταγράφεται σε τουλάχιστον 43 τοπία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ενώ περιπτώσεις παράνομης υλοτομίας, περιλαμβανομένων και πολύτιμων ειδών χλωρίδας, όπως του ροδόξυλου ή του εβένου, καταγράφηκαν σε 26 τοπία.

Σε ό,τι αφορά την παράνομη αλιεία, αυτή αναφέρθηκε σε 18 από τα 39 θαλάσσια και παράκτια τοπία που συμπεριλαμβάνονται σήμερα στον κατάλογο. Η WWF υπογραμμίζει ωστόσο ότι κάθε εκτίμηση για το εύρος των δραστηριοτήτων αυτών είναι εξ ορισμού δύσκολη λόγω της παράνομης φύσης τους. Η λαθροθηρία στα τοπία της UNESCO θέτει σε κίνδυνο τόσο είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, όσο και τις τοπικές οικονομίες, αφού γίνονται πολύ λιγότερο ελκυστικά για τους τουρίστες που θέλουν να θαυμάσουν τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η WWF εκτιμά ότι η λαθροθηρία των ελεφάντων στερεί κάθε χρόνο από την αφρικανική ήπειρο έσοδα 25 εκατομμυρίων δολάρια (23,5 εκατ. ευρώ) από τον τουρισμό.

Με ετήσια αξία που εκτιμάται πως κυμαίνεται από 15 ως 20 δισ. δολάρια, η αγορά του λαθρεμπορίου ειδών της άγριας πανίδας κατατάσσεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως, υπολειπόμενη μόνο των αγορών των ναρκωτικών, της παραχάραξης και της εμπορίας ανθρώπων, σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ.

Σε ό,τι αφορά το παράνομο εμπόριο κατασκευαστικής ξυλείας (ξύλου που προορίζεται για κάθε άλλη χρήση πλην της καύσης για θέρμανση), σε αυτό αποδίδεται το 90% της εκδάσωσης που καταγράφεται στις μεγάλες τροπικές χώρες και υπολογίζεται ότι έχει έσοδα από 30 ως 100 δισεκ. δολάρια τον χρόνο, σύμφωνα με τη WWF.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι στη λαθροθηρία ειδών που έχουν συμπεριληφθεί στη CITES επιδίδονται τόσο «τοπικοί πληθυσμοί» όσο και «ξένοι εγκληματίες». Ωστόσο η WWF επισημαίνει ότι πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα στη λαθροθηρία «μικρής κλίμακας» από κατοίκους που θέλουν να τραφούν για παράδειγμα, και τη δραστηριότητα «ευρείας κλίμακας από εγκληματικά δίκτυα».
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/wwf--18861/feed/
<![CDATA[Αυτόφωρο για όσους βασανίζουν ζώα.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/zoa-aftoforo-18824/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/zoa-aftoforo-18824/#comments +Thu, 13 Apr 2017 19:12:00 +0300 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/zoa-aftoforo-18824/  Αυτόφωρο για όσους βασανίζουν ζώα.

]]>
 Αυτόφωρο για όσους βασανίζουν ζώα.

Την αυστηρή τήρηση δύο παλαιότερων εγκυκλίων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (2013 και 2014) για την προστασία των ζώων, παρήγγειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, στους εισαγγελείς εφετών και εκείνοι με τη σειρά τους στους εισαγγελείς πρωτοδικών.

Ο κ. Πλιώτας ζητεί από τους συναδέλφους του να παρεμβαίνουν σε κάθε περίπτωση που γίνεται γνωστός βασανισμός ζώων και παράλληλα να ελέγχουν εάν τηρούνται οι διατάξεις για την υγεία και προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση, την κακοποίηση, τον βασανισμό, τη χρησιμοποίησή τους για κερδοσκοπία, κλπ.

Παράλληλα, στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρεται ότι δεν πρέπει να διαφεύγουν από την ποινική δίωξη και την τιμωρία τα παραβατικά άτομα και ειδικά εκείνα των οποίων οι πράξεις τους εμφανίζονται με επαναλαμβανόμενη ένταση. Και στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία της σύλληψης και του αυτοφώρου.

Επίσης, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με αφορμή τις συνεχιζόμενες καταγγελίες για κακοποίηση ζώων, ζητεί από τους συναδέλφους του εισαγγελείς Εφετών να ασκήσουν την επιβαλλόμενη εποπτεία στη περιφέρεια ελέγχου τους.

Όπως είναι γνωστό, το 2014, η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, είχε εκδώσει σχετική εγκύκλιό της και ζητούσε από τους εισαγγελείς Εφετών να εξετάζονται άμεσα και με προσοχή κάθε είδους πληροφορίες-καταγγελίες, απ’ όπου κι αν προέρχονται, αναφορικά με περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου ή πράξεων βίας κατ’ αυτού, όπως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμός, σύνθλιψη, ακρωτηριασμός κτλ.

Προγενέστερα, τον Απρίλιο του 2013, ο αποβιώσας Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης, τότε αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, είχε αποστείλει στις κατά τόπους εισαγγελίες της χώρας παρόμοια εγκύκλιο.
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/zoa-aftoforo-18824/feed/
<![CDATA[Τα μυρμήγκια μεταφέρουν μετά τη μάχη τους τραυματισμένους στρατιώτες τους πίσω στη βάση τους!]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/mirmigkia-18818/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/mirmigkia-18818/#comments +Thu, 13 Apr 2017 12:55:00 +0300 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/mirmigkia-18818/  Τα μυρμήγκια μεταφέρουν μετά τη μάχη τους τραυματισμένους στρατιώτες τους πίσω στη βάση τους!

]]>
 Τα μυρμήγκια μεταφέρουν μετά τη μάχη τους τραυματισμένους στρατιώτες τους πίσω στη βάση τους!

Δεν φροντίζουν μόνο οι άνθρωποι να μαζέψουν τους τραυματίες τους από το πεδίο της μάχης, αλλά και τα μυρμήγκια, που μεταφέρουν τους πληγωμένους «στρατιώτες» τους πίσω στη βάση τους. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται κάτι τέτοιο σε έντομα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν αυτή τη μοναδική και ασυνήθιστα ανθρώπινη συμπεριφορά σε μεγάλα μαύρα αφρικανικά μυρμήγκια που συχνά διεξάγουν επικές μάχες με τερμίτες. Πρόκειται για το είδος Matabele (Megaponera analis) που ζει στην υποσαχάρια Αφρική και φθάνει σε μήκος τα δύο εκατοστά. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γερμανό εντομολόγο Έρικ Φρανκ του Πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ, που έκαναν τις παρατηρήσεις τους με υπέρυθρες κάμερες στο Εθνικό Πάρκο Κομόε της Ακτής Ελεφαντοστού και τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", δήλωσαν ότι αν και αυτή η συμπεριφορά ξενίζει για κοινωνικά έντομα που συνήθως αντιμετωπίζουν τα άτομα ως αναλώσιμα, μπορεί να εξηγηθεί.

«Δεν πρόκειται για αλτρουιστική συμπεριφορά. Τα μυρμήγκια δεν βοηθούν τους τραυματισμένους από την καλή τους καρδιά, αλλά επειδή υπάρχει ένα ξεκάθαρο όφελος για όλη την αποικία τους. Τα τραυματισμένα μυρμήγκια στο μέλλον θα συμμετάσχουν ξανά στις επιδρομές τους και θα παραμείνουν λειτουργικά μέλη της κοινωνίας τους. Το καλό για το άτομο, η σωτηρία του τραυματία, είναι επίσης το καλό για την αποικία», δήλωσε ο Φρανκ. Δύο έως τέσσερις φορές κάθε μέρα, τα μυρμήγκια Matabele στέλνουν μεμονωμένους ανιχνευτές για να βρουν τις φωλιές των τερμιτών. Όταν τις βρουν, ένας στρατός 200 έως 500 μυρμηγκιών ξεκινά σε φάλαγγα που φθάνει τα 50 μέτρα, για να κάνει επιδρομή και να σκοτώσει τερμίτες.

Όταν ένα μυρμήγκι ακρωτηριασθεί (χάνοντας ένα ή δύο από τα έξι πόδια του) ή τραυματισθεί, εκκρίνει τις χημικές ουσίες φερομόνες για να ειδοποιήσει τα άλλα μυρμήγκια ότι χρειάζεται βοήθεια. Στο τέλος της μάχης, τα μυρμήγκια μεταφέρουν στις πλάτες τους πίσω στη φωλιά τους τόσο τους τραυματίες τους όσο και τους νεκρούς τερμίτες. Κατά μέσο όρο μεταφέρονται τρία τρυματισμένα μυρμήγκια μετά από κάθε επιδρομή. Συνήθως τα τραυματισμένα μυρμήγκια (το 95%) ανακάμπτουν μέσα σε ένα 24ωρο, καμία φορά ακόμη και σε λιγότερο από μια ώρα, και είναι έτοιμα για νέες επιδρομές - ακόμη και κουτσά.

Παρόμοια συμπεριφορά διάσωσης τραυματισμένων έχει παρατηρηθεί και σε πιο εξελιγμένα θηλαστικά ζώα, όπως οι πίθηκοι, οι μαϊμούδες, οι ελέφαντες, οι αρουραίοι και τα δελφίνια.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/mirmigkia-18818/feed/
<![CDATA[Ένας πιγκουίνος ταξιδεύει κάθε χρόνο 5.000 μίλια για να ξαναδεί τον ψαρά που τον έσωσε (Φωτό - Βίντεο)]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/pigkouinis--18811/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/pigkouinis--18811/#comments +Thu, 13 Apr 2017 09:09:00 +0300 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/pigkouinis--18811/  Ένας πιγκουίνος ταξιδεύει κάθε χρόνο 5.000 μίλια για να ξαναδεί τον ψαρά που τον έσωσε (Φωτό - Βίντεο)

]]>
 Ένας πιγκουίνος ταξιδεύει κάθε χρόνο 5.000 μίλια για να ξαναδεί τον ψαρά που τον έσωσε (Φωτό - Βίντεο).

Ένας πιγκουίνος κολυμπάει κάθε χρόνο 5.000 μίλια για να ξαναδει τον άνδρα που του έσωσε τη ζωή.

Ο 71χρονος Joao Pereira de Souza ζει σε ένα μικρό χωριό έξω από το Ρίο Ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία.

Το 2011 βρήκε τον μικροσκοπικό πιγκουίνο καλυμμένο με πετρέλαιο να χαροπαλεύει στους βράχους μίας τοπικής παραλίας.

Τον μάζεψε, τον καθάρισε, τον τάισε και τον βοήθησε να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Μάλιστα του έδωσε το όνομα Dindim.

Ο Joao προσπάθησενα τον ελευθερώσει στη θάλασσα, αλλά ο πιγκουίνος δεν έφευγε, με αποτέλεσμα να μείνει μαζί του 11 μήνες,μέχρι που άλλαξε δέρμα και μία μέρα εξαφανίστηκε.

Όμως ο Dindim δεν ξέχασε τον ψαρά φίλο του που τον βοήθησε και επέστρεψε στην ίδια παραλία αναζητώντας τον, μέχρι που τον βρήκε και τον ακολούθησε σπίτι του.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο Dindim συνεχίζει να επισκέφτεται κάθε χρόνο τον ψαρά φίλο του και να περνάει χρόνο μαζί του, σύμφωνα με τη Metro News.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/pigkouinis--18811/feed/
<![CDATA[κ. Μπουτάρη, εκτός από τσιτάτα... δουλίτσα θα κάνετε; Γιατί η αγανάκτηση περίσσεψε!]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/oikologiki-boutaris--18726/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/oikologiki-boutaris--18726/#comments +Thu, 06 Apr 2017 15:21:00 +0300 107 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/oikologiki-boutaris--18726/ κ. Μπουτάρη, εκτός από τσιτάτα… δουλίτσα θα κάνετε; Γιατί η αγανάκτηση περίσσεψε! Από την «ΟΙΚΟνική πραγματικότητα» της Π. Στασινοπούλου

]]>
 κ. Μπουτάρη, εκτός από τσιτάτα… δουλίτσα θα κάνετε;Γιατί η αγανάκτηση περίσσεψε! Από την «ΟΙΚΟνική πραγματικότητα» της Π. Στασινοπούλου

       Δεν λέω… ωραίο και «ευπώλητο» το στυλάκι… ωραίες και πιασάρικες οι φιέστες… χαριτωμένα και γελαστικά τα τσιτάτα… καλές και άγιες οι μοντερνιές… ΟΜΩΣ, μήπως παράλληλα με αυτά, να κάνατε κ, Δήμαρχε και λίγη δουλίτσα; Και εννοώ της καθεαυτού αρμοδιότητάς σας, προκειμένου να δικαιώσετε τον τίτλο σας, διότι ο «άρχων του δήμου»… είθισται- κυρίως και πρωτίστως- να μεριμνά για τον Δήμο στον οποίο άρχει! Να φροντίζει τουλάχιστον τα στοιχειώδη για την εύρυθμη λειτουργία του, την αισθητική  εικόνα του, την ποιότητα ζωής των δημοτών του… Τα          λοιπά πικάντικα, απλά προσφέρουν… ψυχαγωγία και  δόξα τω Θεώ, φροντίζετε να μας τροφοδοτείτε με σεβαστές δόσεις και επ’ αυτού δεν έχουμε παράπονο. Επί άλλων όμως, έχουμε  αγανάκτηση! Μεγάλη! Και εξηγούμαι…
 
       Είναι προφανές – μάτια έχετε και βλέπετε- ότι μετά την πρωτοφανή παγωνιά του φετινού χειμώνα, ένα μεγάλο μέρος από το αστικό πράσινο υπέστη σοβαρότατες ζημιές. Και ειδικότερα τα ευπαθή φοινικοειδή και εσπεριδοειδή, που λόγω καταγωγής, τους έπεσε βαρύς κι ασήκωτος ο ολικός παγετός μιας βδομάδας, αλλά και άλλα είδη, περισσότερο ανθεκτικά, που μπορεί να επέζησαν, ωστόσο μεγάλο μέρος τους «κάηκε» από το χιονιά και πρέπει να αφαιρεθεί. Που σημαίνει ότι εδώ και ένα δίμηνο… κλαδευτήρια και πριόνια έχουν πάρει φωτιά σε ιδιωτικούς κήπους. Είτε αφαιρώντας ολόκληρα δένδρα που δυστυχώς δεν άντεξαν, είτε κλαδεύοντας βαθειά όσα έδειξαν σημάδια ζωής. Δεν υπάρχει κηπουρός που τους τελευταίους δυο μήνες,  να μην έχει κλαδέψει όσο δεν κλάδεψε επί  20ετία και βάλε και δεν υπάρχει συντηρημένος κήπος που να μην έβγαλε ως φυτικό υλικό προς αποκομιδή, από μισό φορτηγό και πάνω…
 
       Βουνά κομμένων ξερών κλαδιών, στοιβαγμένα προσεκτικά δίπλα στους κάδους, έξω από ΚΑΘΕ  οικοδομή που διαθέτει περιποιημένο κήπο. Αμέσως επόμενη κίνηση είναι η κλήση στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, προκειμένου να τα απομακρύνει. Ακούγεται απλό… αμ δε!!! Απλό θα ήταν για έναν οργανωμένο Δήμο με αποτελεσματικές υπηρεσίες. Διότι στον συγκεκριμένο της Θεσσαλονίκης… καλείς μία… καλείς δύο… καλείς τρεις… καλείς 23… και επί ΔΙΜΗΝΟ- μετρημένο ακριβώς, το βουνό είναι εκεί!!! Ωστόσο δεν σου χαλούν χατίρι στο τηλέφωνο και «ναι, το έχουμε σημειώσει, μόλις μπορέσουμε θα τα πάρουμε, το προσωπικό είναι απασχολημένο και δεν προλαβαίνουμε»… Η κατανόηση στις πρώτες ευγενικές και ψύχραιμες κλήσεις.  Στην 23η αγανακτισμένη, ξεσπούν κι αυτοί «και τί θέλετε να κάνω; Να έρθω να τα μαζέψω με τα χέρια; Μόνο εσείς είστε νομίζετε;»
 
       Στο μεταξύ το βουνό, αυξάνεται και πληθύνεται…Και ΟΧΙ μόνο με κλαδιά βεβαίως, διότι βρισκόμαστε στο Ελλάντα, μη ξεχνιόμαστε! Κι όταν ο πολιτισμένος δημότης βλέπει το σωρό, δεν θα χαραμίσει φαιά ουσία για να σκεφτεί ότι πρόκειται για φυτικό υλικό που φορτώνεται σε ειδικά φορτηγά και όχι απορριμματοφόρα. Γι αυτόν είναι «σκουπίδια» και θα βρει πολύ βολικό – τί τύχη, δίπλα ακριβώς στην πόρτα του!- να ξεφορτωθεί ό,τι  ογκώδες έχει για πέταμα, από στρώμα και καρέκλες μέχρι έπιπλα και συσκευές κι αν βρει γεμάτο τον κάδο, θα αποθέσει στο «σωρό» και τη σκουπιδοσακούλα! Ένα πάνω- ένα κάτω σκουπίδι, σιγά τα αυγά… Με αποτέλεσμα το αρχικό βουνό των κλαδιών να μεταβληθεί σε βουνό «πολυποίκιλης», κανονικής χωματερής σε κάθε πεζοδρόμιο! Μα ακόμα κι αν οι περίοικοι σεβαστούν τα αυτονόητα, είναι επόμενο ότι επί ένα δίμηνο με βροχές, τα κλαδιά και φύλλα σαπίζουν στις πλάκες αναδύοντας μπόχα και γεμίζοντας γλίτσα, προσφέρουν ιδανική φωλιά ποντικιών, οι αέρηδες και τα αδέσποτα σκορπούν ολόγυρα τον  σωρό που στοιβάχτηκε με φροντίδα ώστε να μην ενοχλεί πεζούς και οχήματα. Τις προάλλες μια περαστική κόντεψε να βγάλει το μάτι  από κλαδί φοίνικα που ξέφυγε και δεν είδε το βράδυ και αλλού ένα μικρό παιδί γρατζούνισε το χέρι σε αγκάθια από κλαδί που «σκόρπισε» από τη στοίβα…
 
       Ωστόσο ο Δήμος επί ένα δίμηνο και πάρα την σχεδόν καθημερινή όχληση, δεν βρίσκει διαθέσιμο κανένα φορτηγό για αποκομιδή και η κατάσταση των πεζοδρομίων στην ανατολική Θεσσαλονίκη είναι ανεκδιήγητη! Και όχι μόνο από άποψη αισθητικής με το άθλιο θέαμα, αλλά και υγιεινής και ασφάλειας. Και ενώ οι Δήμοι Καλαμαριάς και Πανοράματος που έχω ιδία αντίληψη λόγω δουλειάς, μέσα σε ελάχιστες μέρες ανταποκρίνονται (ακόμα και χωρίς κλήση) και δεν θα δεις  σε πεζοδρόμια σωρούς κλαδιών – με ή άνευ λοιπής χωματερής- πάνω από 3-4 μέρες, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ικανός να σου σμπαραλιάσει τα νεύρα με τα συνεχή τηλεφωνήματα και στο καπάκι να σου αφήσει την «προίκα» αμανάτι μέχρις ότου… εξαυλωθεί από μόνη της! Πάντως απάντηση στο «πότε» μην περιμένεις- που να φτάσει το βουνό στον πέμπτο και να το κάνουν τα αδέσποτα φύλλο και φτερό, και μόνη σου ελπίδα μια καλή καφετζού, να σου ορίσει κάποια «τέρμινα» στο απώτερο μέλλον! Διαφορετικά θα ξεροσταλιάζεις πάνω στο τηλέφωνο με υστερικά επεισόδια, μέχρι να αποφασίσεις να φορτώσεις το πορτ μπαγκάζ με κλαδιά, να κάνεις καμιά εκατοστή δρομολόγια και να τα πας… όπου καταλαβαίνεις! Ίσως στον παραδίπλα σωρό! Μη κάνεις μόνο αυτό που έκανε απελπισμένος δημότης, ο οποίος έφαγε μερόνυχτα να τεμαχίζει τεράστια κλαδιά σε μικρά κομματάκια, να τα βάζει σε σακούλες και να τα τοποθετεί λίγα- λίγα τον κάδο! Είναι προτιμότερο να εκτίσεις άλλου είδους ποινή!
 
       Ειλικρινά κ, Μπουτάρη και συνεργάτες, ΤΙ ΑΛΛΟ πρέπει να κάνουμε για να συγκινηθείτε; Από τη μια μας έχετε φλομώσει με τη φιλολογία περί «ανάπτυξης του πρασίνου» και από την άλλη, όταν φροντίζουμε γι αυτό, μας φτύνετε κανονικότατα! Διότι, ξέρετε, η φροντίδα του πρασίνου, έχει ΚΑΙ αυτό το κομμάτι, της αγγαρείας. Μην κοιτάτε που εσείς, στο κοινόχρηστο πράσινο των πάρκων, των δενδροστοιχιών, των δημόσιων χώρων… όσα πάνε κι όσα έρθουν. Και επί δυο μήνες δεν απλώσατε χέρι στους κατακαημένους φοίνικες της Αριστοτέλους ή τις κατάξερες νεραντζιές της Μητροπόλεως- που παρεμπιπτόντως «πέταξαν» μάτια- και δεν νοιαστήκατε για το κλάδεμά τους, αφήνοντας να παρουσιάζουν στα κεντρικότερα σημεία της πόλης, αυτό το αποτρόπαιο θέαμα! Πότε αλήθεια σκοπεύετε να το κάνετε; Κατακαλόκαιρο με τους καύσωνες ή την επόμενη άνοιξη μια και καλή, μήπως μεσολαβήσει κι άλλη βαρυχειμωνιά; Ή μήπως ουδέποτε και ό,τι καταλαβαίνει η φύση ας κάνει; Το πιθανότερο μάλλον, καθότι «δεν επαρκεί το προσωπικό» και για έκτακτο ή εξωτερικούς συνεργάτες λόγω αυξημένων εποχικών αναγκών, ούτε συζήτηση. Άλλωστε το πράσινο ΠΟΤΕ δεν ήταν προτεραιότητα ΚΑΝΕΝΟΣ, όσο υποκριτικά κι αν κόπτεστε γι αυτό όλοι οι δημαρχαίοι δημοσίως. Αλλού είναι οι πιασάρικες «βιτρίνες» με εντυπωσιακό θεαθήναι και  «προχω» δηλώσεις…
 
       Μπορεί λοιπόν εμάς τους δημότες, να μας πληγώνει η άθλια εικόνα των κατάξερων δένδρων στην πόλη και η ελεεινή των πεζοδρομίων στις γειτονιές με τους σωρούς κλαδιών να χάσκουν επί μήνες- γιατί εμείς φροντίσαμε τα δένδρα μας, ωστόσο εσάς είναι προφανές ότι ουδόλως σας ενοχλούν! Και άρα δεν έχετε λόγο να μεριμνήσετε. Και άρα έχουμε όλα τα δίκια να σας ξεφωνίσουμε. Κι αν τολμήσετε να προκαλέσετε με επόμενες «οικολογικές» και «πράσινες» δηλώσεις, φροντίστε να… καλυφθείτε, γιατί η αγανάκτηση ξεχείλισε και η ανοχή έχει όρια! Και ΟΧΙ, δεν χρειαζόμαστε τα κλαδιά για το ψήσιμο του πασχαλιάτικου οβελία- εάν και εφόσον μας… βρίσκεται, θα κάνουμε το κουμάντο μας. Αι σιχτίρ επιτέλους, μέρες που έρχονται!
 
#Κουλτουρόσουπα #kulturosupa   #ΟικονικήΠραγματικότητα  #ΠίτσαΣτασινοπούλου  #Θεσσαλονίκη  #ΔήμοςΘεσσαλονίκης #ΓιάννηςΜπουτάρης #ΥπηρεσίαΠρασίνουΔήμουΘεσσαλονίκης  #Δενδροστοιχίες #ΒλάβεςΠαγετού  #ΑποκομιδήΚλαδιών
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/oikologiki-boutaris--18726/feed/