Kulturosupa.gr - RSS http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/ put the rss description here. +Thu, 23 Mar 2017 15:47:00 +0200 en hourly 1 http://kulturosupa.gr/ http://kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://kulturosupa.gr/ <![CDATA[Ανοιξιάτικος «κηπουρικός» οργασμός και 7 κοινά λάθη της εποχής. Από τους «Πρακτικούς Οδηγούς Κηπουρικής» της «K». ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/praktikoi-odigoi-kipourikis-anoixiatikos-18532/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/praktikoi-odigoi-kipourikis-anoixiatikos-18532/#comments +Thu, 23 Mar 2017 15:47:00 +0200 107 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/praktikoi-odigoi-kipourikis-anoixiatikos-18532/ Ξέρει ότι τούτη την καθοριστική εποχή, θα πρέπει να χύσει μπόλικο ιδρώτα για να απολαύσει άμεσα τους καρπούς των κόπων του σε όλο τους το μεγαλείο! Η στήλη από την πλευρά της, ως αρωγός στο αξιοθαύμαστο έργο του, δεν σκοπεύει να του θυμίσει τα αυτονόητα, παρά να επισημάνει κάποια λάθη της εποχής, τονίζοντας τα πιο συνηθισμένα «ΔΕΝ», όπως:]]> Ανοιξιάτικος «κηπουρικός» οργασμός και 7 κοινά λάθη της εποχής. Από τους «Πρακτικούς Οδηγούς Κηπουρικής» της «K».

       Ε ναι, επιτέλους τη «νιώσαμε» την Άνοιξη! Που για έναν φιλανθή συνδυάζει αυθεντικό ρομαντισμό με… πρακτικό ρεαλισμό. Και δίπλα στα υπέροχα αισθήματα που του εμπνέει η φύση, έρχονται να προστεθούν τα μοναδικά που του προκαλούν οι δικές του «δημιουργίες»… μόνο που ξέρει ότι χωρίς κατάθεση κόπου, χρόνου, ψυχής, καμιά δημιουργία δεν δικαιώνεται και ήδη έχει σηκώσει μανίκια μετά από έναν βαρύ χειμώνα που άφησε πολλές πληγές… Ξέρει ότι τούτη την καθοριστική εποχή, θα πρέπει να χύσει μπόλικο ιδρώτα για να απολαύσει άμεσα τους καρπούς των κόπων του σε όλο τους το μεγαλείο! Η στήλη από την πλευρά της, ως αρωγός στο αξιοθαύμαστο έργο του, δεν σκοπεύει να του θυμίσει τα αυτονόητα, παρά να επισημάνει κάποια λάθη της εποχής, τονίζοντας τα πιο συνηθισμένα «ΔΕΝ», όπως:

ΔΕΝ πετάς «αβασάνιστα» τα φυτά σου… 

       Δεν θα κουραστώ ποτέ να το επαναλαμβάνω: οι εκπλήξεις και ανατροπές που μπορούν να  παρουσιάσουν τα ταπεινά φυτά σου… ούτε από ζωντανό άνθρωπο! Εκεί που όλα μοιάζουν εντελώς «χαμένα», μπορεί  ξαφνικά ένα ωραίο πρωί να δεις τα κατάξερα κλαδιά γεμάτα πεταγμένα μάτια και να τρίβεις τα δικά σου! Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που η υπομονή και η πίστη αμείβονται «χειροπιαστά» και γενναιόδωρα, γεμίζοντάς σε με αισθήματα που μόνο βιώνονται, ΔΕΝ περιγράφονται… Οπότε, αφού κλαδέψεις βαθιά το πάσχον φυτό σου μέχρι να συναντήσεις γερό- σφιχτό βλαστό, αφού λιπάνεις και ενισχύσεις με νέο χώμα, θα αρχίσεις να ποτίζεις κανονικά και ΑΞΙΖΕΙ να περιμένεις… μέχρι τις πρώτες καλές ζέστες του Μαίου, όπου θα κριθεί οριστικά η τύχη ενός φυτού π.χ. σαν την όψιμη μπουκαμβίλια ή το χιώτικο γιασεμί ή τη λεμονιά, που επλήγησαν σοβαρά από τον φετινό παγετό. Μόνο αν παραμένει ξερό – παρά τις φροντίδες- μέχρι τα μέσα του Μάη, το πετάς, καθώς είναι πλέον προφανές ότι έχει ζημιωθεί η ρίζα.
 
ΔΕΝ αυξάνεις απότομα το πότισμα…
.
       Είτε πρόκειται για φυλλοβόλα φυτά που μόλις «ξύπνησαν» από τον χειμερινό λήθαργο, είτε για αειθαλή που αρχίζουν να ενεργοποιούνται πετώντας νέα βλαστάρια, η αύξηση του ποτίσματος θα γίνει σταδιακά και με μέτρο μέχρι τη μέγιστη ποσότητα του καλοκαιριού. Θα ανοίξεις τους λάκκους γύρω από τη ρίζα του φυτού και θα ξεκινήσεις με λίγο νεράκι- όχι πλημμυρίζοντας τον λάκκο- και πάλι μεσημεριανή, ζεστή ώρα, καθώς ο «αμφιλεγόμενος» Μάρτης συνεχίζει με χαμηλές βραδινές θερμοκρασίες. Όσο ζεσταίνει ο καιρός, αυξάνεται τόσο η συχνότητα ποτίσματος όσο και η ποσότητα νερού, ακολουθώντας τις καιρικές διακυμάνσεις και μετατοπίζοντας την ώρα ποτίσματος το απόγευμα και προς το καλοκαίρι  τις βραδινές ώρες. Δεν ξεχνάς ποτέ τον χρυσό κανόνα που λέει «ΟΧΙ σε οποιαδήποτε απότομη αλλαγή», διότι αν ξεκινήσεις να μπουκώνεις τα φυτά σου με νερό, απλά θα ρίξουν όλα τους τα φύλλα και θα αναρωτιέσαι γιατί…

ΔΕΝ λιπαίνεις με «μανία» για να ενισχύσεις περισσότερο… 

       Έχω έναν πελάτη που προκειμένου να «μεγαλώσει» γρήγορα κάποιες πικροδάφνες που θέλει να τον κρύβουν από τον γείτονα, τις έχει κυριολεκτικά τρελάνει με εβδομαδιαία λίπανση- σχεδόν όλο το χρόνο! Τρεις φορές μέχρι τώρα κινδύνεψαν να καούν κι όσο κι αν  εξηγώ ότι το «μεγάλωμα» ενός φυτού είναι θέμα βιολογίας και όχι τροφής… πέρα βρέχει! Σαν να προσπαθείς να μετατρέψεις ένα παιδί σε ανεπτυγμένο ενήλικα, μπουκώνοντάς το με φαγητό! Καταφέρνοντας να το κάνεις απλά… παχύσαρκο! Που σημαίνει πρακτικά ότι το λίπασμα μπορεί να ενισχύσει μέχρις ενός σημείου το φυτό  και η παραπανίσια δόση όχι μόνο ΔΕΝ  βοηθά περαιτέρω και δεν απορροφάται, αλλά καθίσταται τοξική, πέραν της άσκοπης χημικής επιβάρυνσης του εδάφους. Ένα καλό λίπασμα – κατά προτίμηση οργανικό/ βιολογικό σε κόκκους- αποδεσμεύεται αργά και λιπαίνει σταδιακά για μήνες, οπότε μία εφαρμογή το Μάρτη είναι αρκετή, εκτός αν το φυτό μας είναι καχεκτικό και ίσως απαιτηθεί  μια δεύτερη αρχές του Μάη. Όταν συναντάς σκευάσματα που συνιστούν χρήση κάθε βδομάδα, να ξέρεις ότι πρόκειται για… νεράκι ή αδρανές υλικό με «ίχνη» λιπαντικών στοιχείων, ωστόσο ακριβοπληρωμένο λόγω συνεχούς (και άχρηστης)  κατανάλωσης. Επίσης δεν ξεχνάς πριν τη λίπανση να καθαρίσεις καλά τα ζιζάνια- δεν έχεις λόγο να τα… ταΐσεις- και μετά τη λίπανση οπωσδήποτε το πότισμα.

ΔΕΝ ξεχορταριάζεις  τσαπίζοντας ανθισμένα ζιζάνια…

       Διότι καταρχήν το τσάπισμα απλά κόβει στο επίπεδο του εδάφους τα αγριόχορτα αφήνοντας τη ρίζα μέσα, η οποία φυσικά θα ξαναβλαστήσει και μάλιστα πιο δυνατά, δίνοντας ένα ακόμα πιο φουντωμένο φυτό- ανεπιθύμητο εν προκειμένω. Κατά δεύτερον, όταν αυτό γίνεται ενώ τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, έχουν ήδη προλάβει σε μεγάλο ποσοστό να ρίξουν σπόρο στο έδαφος και βέβαια να πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα. Οπότε για σωστό ξεχορτάριασμα που θα διαρκέσει για πολύ, είτε μετά από βροχή, είτε αφού ποτίσουμε καλά και οπωσδήποτε ΠΡΙΝ τα ζιζάνια προλάβουν να ανθίσουν, τα βγάζουμε ένα- ένα μαζί με τη ρίζα ή σκάβουμε βαθιά/ φρεζάρουμε αναποδογυρίζοντας χώμα και ρίζες. Είναι σίγουρα πιο κουραστικό και χρονοβόρο, ωστόσο το μακράς διάρκειας και εξαιρετικό αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει με το παραπάνω! Διαφορετικά θα πρέπει κάθε τρεις και λίγο να είμαστε με την τσάπα στο χέρι για να δούμε το παρτέρι μας καθαρό μόνο για δυο-τρεις μέρες…

ΔΕΝ φυτεύεις αυτή την εποχή γυμνόριζα φυτά…

       Ενώ μέχρι το Φλεβάρη μπορούσες να φυτέψεις ας πούμε οπωροφόρα ή τριανταφυλλιές με γυμνή ρίζα – που είναι σαφώς φθηνότερα και με ευκολότερη διαδικασία ή να βγάλεις από τη γη οποιοδήποτε φυτό χωρίς μπάλα χώματος γύρω από τη ρίζα και να το μεταφυτεύσεις οπουδήποτε, τώρα που ο λήθαργος έχει λήξει και άρχισε η κυκλοφορία των χυμών, αυτό πλέον «απαγορεύεται», διότι απλά το φυτό κινδυνεύει να μην «πιάσει». Από δω και πέρα για τις φυτεύσεις απαιτείται η προστασία της ρίζας με χώμα για τη μείωση του σοκ και μετά τη φύτευση στο λάκκο, οπωσδήποτε καλό πότισμα, κάτι που φυσικά ισχύει και για μεταφυτεύσεις όταν αλλάζουμε γλάστρα.

ΔΕΝ μεταφυτεύεις από μικρή σε τεράστια γλάστρα…

       Το κάνουν πολλοί αυτή την εποχή που είναι ιδανική για αλλαγή γλάστρας, θέλοντας να αποφύγουν τον μπελά των συνεχών μεταφυτεύσεων και παίρνοντας ένα φυτό από μικρή γλάστρα πχ. διαμέτρου 30 εκ,, το μεταφυτεύσουν κατευθείαν σε μια 60 εκ προκειμένου να ξενοιάσουν μια και καλή και περιμένοντας επιπλέον να δουν θεαματικά αποτελέσματα. Μόνο που επί 2-3 χρόνια το φυτό ΔΕΝ πρόκειται να πετάξει ούτε… ένα καινούργιο βλαστάρι, διότι η ρίζα μεγαλώνει τρεις φορές περισσότερο από το υπέργειο τμήμα του φυτού και εφόσον βρήκε άπλετο διαθέσιμο χώρο, θα τον εκμεταλλευτεί στο έπακρο και μόνο όταν τον καλύψει θα αρχίσει να αναπτύσσεται και το υπόλοιπο τμήμα. Που σημαίνει ότι αν θέλουμε όντως θεαματικά αποτελέσματα ανάπτυξης από μια μεταφύτευση, αυτή θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και ένα φυτό από γλάστρα πχ 30 εκ θα μεταφερθεί σε 45 εκ και εν συνεχεία σε 60 εκ.
 
ΔΕΝ αφήνεις τα φύλλα να σαπίζουν «όπου να ‘ναι»…
.
       Αρκετοί αφήνουν όλα τα πεσμένα φύλλα του χειμώνα να σαπίζουν μέσα στα παρτέρια με τα φυτά ή πάνω στο γκαζόν, πιστεύοντας ότι πρόκειται για «οργανικό λίπασμα» ή αυθεντικό «φυλλόχωμα». Ωστόσο αυτά τα φύλλα, αποτελούν τις πιο κοινές εστίες μολύνσεων, καθώς παρέχουν ιδανικό υπόστρωμα για ανάπτυξη μυκήτων ή διαχείμαση εντόμων και παραμένοντας σταθερά στον κήπο είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν αρρώστιες όταν οι καιρικές συνθήκες τις ευνοήσουν. Μπορούν φυσικά να μετατραπούν σε εξαιρετικό οργανικό λίπασμα, αλλά μαζεμένα σε κατάλληλο σημείο του κήπου και με σωστή διαδικασία αερισμού- αναμόχλευσης – υγρασίας και όχι σκορπισμένα διάσπαρτα να σαπίζουν σε σταθερά σημεία, που ειδικά στο γκαζόν θα δημιουργήσουν αντιαισθητικές κηλίδες.
 
       Όπως καταλαβαίνεις φίλε μου... το «ζουμί» της κηπουρικής μόλις άρχισε κι έχουμε πολλά να πούμε στη συνέχεια! Προς το παρόν σε αφήνω να δουλέψεις απερίσπαστος και προσέχοντας τα «λάθη», αφού σου ευχηθώ καλή δύναμη, θετική ενέργεια και σίγουρη επιτυχία!
 
 ------------------------------------------------------------------
Πρακτικοί Οδηγοί Κηπουρικής» της «Κ». [κλικ στον τίτλο]


 --------------------------------------------

 #Κουλτουρόσουπα  #kulturosupa  #ΠλανήτηςΓη  #ΟικονικήΠραγματικότητα  #ΠρακτικοίΟδηγοίΚηπουρικής  #ΠίτσαΣτασινοπούλου  #ΆνοιξηΚαιΦυτά  #ΑνοιξιάτικηΚαλλιέργεια  #ΛαθηΚηπουρικήςΦροντίδας
]]>
2 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/praktikoi-odigoi-kipourikis-anoixiatikos-18532/feed/
<![CDATA[Greenpeace και Δήμος Θεσσαλονίκης εγκατέστησαν το πρώτο φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα που θα αξιοποιεί τη δυνατότητα εικονικής αυτοπαραγωγής]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/greenpeace--18519/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/greenpeace--18519/#comments +Wed, 22 Mar 2017 15:24:00 +0200 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/greenpeace--18519/   Greenpeace και Δήμος Θεσσαλονίκης εγκατέστησαν το πρώτο φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα που θα αξιοποιεί τη δυνατότητα εικονικής αυτοπαραγωγής

]]>
 Greenpeace και Δήμος Θεσσαλονίκης εγκατέστησαν το πρώτο φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα που θα αξιοποιεί τη δυνατότητα εικονικής αυτοπαραγωγής

Το φωτοβολταϊκό σύστημα εγκαταστάθηκε στο 18ο Λύκειο Θεσσαλονίκης “Εμμανουήλ Κριαράς” και η καινοτομία του εντοπίζεται στο ότι θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα που θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες μίας κοινωνικής δομής του δήμου (Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους) που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο της πόλης. Το έργο αυτό δείχνει τον δρόμο στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία θα μπορεί να εξοικονομεί ετησίως εκατομμύρια ευρώ και να τα κατευθύνει σε αναπτυξιακές δράσεις ή δράσεις κοινωνικής πολιτικής χάρη στην εικονική αυτοπαραγωγή. Η εγκατάσταση του έργου ολοκληρώθηκε, ωστόσο θα συνδεθεί στο δίκτυο μόλις το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράψει την πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση για την εικονική αυτοπαραγωγή. Η Greenpeace καλεί το ΥΠΕΝ να επισπεύσει τις διαδικασίες υπογραφής ώστε να ενθαρρυνθούν ανάλογες επενδύσεις σε όλη τη χώρα και να βελτιώσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν όλοι οι πολίτες την εικονική αυτοπαραγωγή.
 
Πώς λειτουργεί η εικονική αυτοπαραγωγή
Η εικονική αυτοπαραγωγή επιτρέπει την παραγωγή και έγχυση της ηλιακής ενέργειας σε ένα σημείο του δικτύου και τον συμψηφισμό με μετρητή κατανάλωσης που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο του δικτύου. Έτσι, για παράδειγμα οι δήμοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις στέγες των σχολικών κτιρίων που δεν έχουν σημαντική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (συγκριτικά με το διαθέσιμο ηλιακό δυναμικό της οροφής τους) και να παράγουν ηλιακή ενέργεια που πιστώνεται υπέρ άλλων δημοτικών κτιρίων με σημαντική κατανάλωση ενέργειας (πχ δημαρχείο, δομές φιλοξενίας, ιατρεία και κλινικές, κοινωνικά παντοπωλεία κτλ). Η πρακτική αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση σημαντικών ποσών για τους δήμους, ποσά που μέχρι σήμερα δαπανούνταν για να καλύψουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των δομών αυτών.
 
Το φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 10kWp που τοποθετήθηκε στο σχολείο θα καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους. Το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης που θα προκύψει για τον Δήμο θα ενισχύει κάθε χρόνο τα δημοτικά ταμεία και θα επανεπενδύεται σε νέα έργα ηλιακής ενέργειας αλλά και σε κοινωνικές δράσεις. Ένα μέρος θα κατευθύνεται προς το σχολείο που φιλοξενεί το σύστημα φωτοβολταϊκών.
 
“Η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος εικονικής αυτοπαραγωγής στο 18ο Λύκειο έγινε στην ώρα της. Είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος που είχαμε θέσει μαζί με την Greenpeace, η οποία δώρισε το σύστημα αυτό στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι. Όμως, περιμένουμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης, που είναι και το τελευταίο βήμα για τη λειτουργία του συστήματος, ώστε να μην χάσουμε τη θερινή περίοδο. Το σημαντικό με την εικονική αυτοπαραγωγή είναι ότι μπορούμε τα χρήματα που εξοικονομούμε από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο να τα διαθέτουμε για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Ξενώνα Γυναικών Θυμάτων Βίας στη συγκεκριμένη περίπτωση, μελλοντικά και άλλων κοινωνικών δομών, αλλά και για την ανάπτυξη και άλλων συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”, δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
 
“Το όραμά μας είναι ένα δίκτυο εκατοντάδων πόλεων στην Ελλάδα που θα αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να παράγει πόρους που θα κατευθύνονται σε νέες κοινωνικές και αναπτυξιακές δράσεις και θα δίνει ανάσα στα ταμεία των δήμων. Το όραμα αυτό παίρνει σάρκα και οστά σήμερα, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Θα συνεχίσουμε τη δράση μας σε ολόκληρη την Ελλάδα, μέχρι να προκαλέσουμε ένα κύμα επενδύσεων σε έργα που κάνουν τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών καλύτερη και τον πλανήτη ασφαλέστερο από τις χειρότερες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών” τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.
 
Η συγκεκριμένη δράση είχε ανακοινωθεί σε κοινή συνέντευξη τύπου του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του διευθυντή του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Νίκου Χαραλαμπίδη τον περασμένο Νοέμβριο. Εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων της συμμαχίας Break Free στην Ελλάδα το διάστημα 12 με 31 Μαρτίου. Το Break Free[4] πραγματοποιείται φέτος σε περισσότερες από 50 χώρες και μέσα από τις δράσεις του στοχεύει στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου της κοινωνίας των πολιτών που θα μεγεθύνει και θα προωθήσει κάθε προοδευτική, πολιτική και κοινωνική διεκδίκηση.
 
Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, καθώς και να δρομολογήσει τις απαραίτητες τροπολογίες που θα επιτρέψουν σύντομα το άνοιγμα της εικονικής αυτοπαραγωγής για  όλους τους πολίτες χωρίς αποκλεισμούς.
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/greenpeace--18519/feed/
<![CDATA[7η Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών 2016 στην προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/katharismos-delta-18513/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/katharismos-delta-18513/#comments +Wed, 22 Mar 2017 13:12:00 +0200 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/katharismos-delta-18513/ 7η Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών 2016 στην προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού

]]>
 7η Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών 2016 στην προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού

Πρόσκληση για συμμετοχή στην 7η Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών που θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια του Απριλίου και του Μαΐου, απευθύνει ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. Οι καθαρισμοί θα πραγματοποιηθούν σε τρία διαφορετικά σημεία της πολύτιμης προστατευόμενης περιοχής Δέλτα Αξιού με τη συμμετοχή ομάδων, συλλόγων, σχολείων, και με τη στήριξη των τοπικών δήμων!
 
Κάθε χρόνο, δεκάδες εθελοντές συμμετέχουν στους καθαρισμούς απαλλάσσοντας την προστατευόμενη περιοχή από ανεπιθύμητα σκουπίδια και πλαστικά, ενώ την ίδια στιγμή έχουν την ευκαιρία να νιώσουν την χαρά της προσφοράς και να γνωρίσουν το πανέμορφο υγροτοπικό οικοσύστημα του Δέλτα Αξιού. Τα έξι προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν συνολικά δεκαεννέα εκδηλώσεις καθαρισμών σε διαφορετικά σημεία του Εθνικού Πάρκου και με τη συμμετοχή περίπου 3.200 εθελοντών.
 
Οι εθελοντικοί καθαρισμοί θα πραγματοποιηθούν φέτος ως εξής:
-          2 Απριλίου, στις εκβολές του ποταμού Λουδία, με σημείο εκκίνησης το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου
-          9 Απριλίου, στο παραποτάμιο δάσος του Αξιού στο Ανατολικό, με σημείο εκκίνησης τη νέα γέφυρα Ανατολικού-Βραχιάς
-          7 Μαΐου, στην παραλία των Αλυκών Κίτρους, με σημείο εκκίνησης στην παραλία μπροστά από την εταιρεία Ελληνικές Αλυκές ΑΕ.
 
Οι καθαρισμοί ξεκινούν στις 10 το πρωί. Για τους καθαρισμούς στις 2 και στις 9 Απριλίου θα υπάρχει δωρεάν μεταφορά από τη Θεσσαλονίκη με την ευγενική χορηγία του ΟΑΣΘ.  Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.axiosdelta.gr.
 
Καλούνται οι εθελοντικές ομάδες, οι τοπικοί σύλλογοι και τα σχολεία να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ. 2310 794811 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@axiosdelta.gr
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/katharismos-delta-18513/feed/
<![CDATA[Η αγάπη των σκύλων «θεραπεύει» τα ψυχικά νοσήματα.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/skilos-psixika-nosimata-18510/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/skilos-psixika-nosimata-18510/#comments +Wed, 22 Mar 2017 11:53:00 +0200 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/skilos-psixika-nosimata-18510/  Η αγάπη των σκύλων «θεραπεύει» τα ψυχικά νοσήματα.

]]>
 Η αγάπη των σκύλων «θεραπεύει» τα ψυχικά νοσήματα.

O Aτίλα και η Άργκι είναι δυο κουτάβια 8 μηνών. Ζουν στα σύνορα της Ισπανίας με την Γαλλία.

Είναι σκύλοι εργασίας, παρά το νεαρό της ηλικίας τους. Ποιο είναι το επάγγελμα τους; Θεραπευτές!
Τα μικρά λαγωνικά βοηθούν σε πολλαπλά επίπεδα τους ασθενείς της ψυχιατρικής μονάδας “Benito Menni” που βρίσκεται στις πλαγιές των Πυρηναίων.
.
Άτομα με διανοητική αναπηρία και με ψυχικές διαταραχές μπορούν να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και σχετική αυτονομία μέσα από την συναναστροφή με τους τετράποδους φίλους τους.
Οι γιατροί έχουν διαπιστώσει ότι η άδολη αγάπη των ζώων προς τους ασθενείς λειτουργεί θεραπευτικά ακόμη και σε δύσκολα περιστατικά όπως αυτά της σχιζοφρένειας.
.
Αυτό σημαίνει ότι στον ψυχισμό των τροφίμων πέρα από την θέα των καταπράσινων βουνών επιδρά ευεργετικά και η παρουσία των κουταβιών.
.
Το χάδι στους σκύλους, σε εμάς μπορεί να φαίνεται μια κίνηση χωρίς ιδιαίτερη αξία. Τα οφέλη όμως για τους συγκεκριμένους ανθρώπους είναι πολλά καθώς οι ασθενείς καταφέρνουν να έρθουν σε επαφή με το συναίσθημά τους, μαθαίνουν να το εξωτερικεύουν και να συνδέονται με ένα άλλο πλάσμα.

O Aτίλα και η Άργκι είναι εξαιρετικοί «επαγγελματίες»: προσαρμόζουν την συμπεριφορά τους ανάλογα με το περιστατικό που έχουν απέναντι τους.

Για παράδειγμα:

Με τους ασθενείς που έχουν περισσότερη ενέργεια επιλέγουν να παίξουν ενώ με εκείνους που είναι κατατονικοί τους πλησιάζουν και μένουν ακίνητοι δίπλα τους για αρκετή ώρα.
Το μπάνιο, το χτένισμα και γενικότερα όλη την φροντίδα των δύο τετράποδων «θεραπευτών» την έχουν αποκλειστικά οι ασθενείς.
.
Οι γιατροί και το προσωπικό της κλινικής με αυτόν τον τρόπο εκπαιδεύουν τους θεραπευόμενους στον αυτοέλεγχο και στο πώς να φροντίσουν την προσωπική τους υγιεινή.
Ανάμεσα στα καθήκοντα των ασθενών είναι η προμήθεια τροφής για τους χνουδωτούς φίλους τους όπως και η καθημερινές βόλτες στο κοντινό χωριό.
.
Η παρουσία του σκύλου βοηθά τους ασθενείς να αναπτύξουν πιο εύκολα επικοινωνία με την τοπική κοινωνία και σταδιακά να νιώσουν ότι δεν είναι στο περιθώριο.
.
Στους ασθενείς με σοβαρή άνοια και βαριά κατάθλιψη, οι οποίοι δεν μπορούν να φροντίσουν τους σκύλους ούτε να τους πάνε βόλτα, οι ειδικοί εφαρμόζουν μια άλλη μέθοδο.
.
Τους αφήνουν μαζί τους στο καθιστικό για πολύ ώρα. Έτσι καταφέρνουν να καταπολεμήσουν την απομόνωση. Επίσης διεγείρουν την αίσθηση της αφής καθώς οι περισσότεροι ασθενείς θέλουν να αγγίζουν τους σκύλους.
.
Όταν οι θεραπευόμενοι με γνωστικές αναπηρίες και συμπεριφορικές διαταραχές κλήθηκαν από τους γιατρούς να περιγράψουν τα συναισθήματα τους για τους σκύλους μίλησαν για “ηρεμία”, “συντροφικότητα” και “στοργή”.
.
Πηγή:  www.cnn.gr - Photos: REUTERS/Susana Vera
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/skilos-psixika-nosimata-18510/feed/
<![CDATA[Κτηνωδία: Αναζητούνται οι δράστες που αποκεφάλισαν δέκα θαλάσσιες χελώνες στην Νάξο ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/thalasie-xelones-apokefalisan--18453/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/thalasie-xelones-apokefalisan--18453/#comments +Sat, 18 Mar 2017 09:43:00 +0200 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/thalasie-xelones-apokefalisan--18453/  Κτηνωδία: Αναζητούνται οι δράστες που αποκεφάλισαν δέκα θαλάσσιες χελώνες στην Νάξο 

]]>
 Κτηνωδία: Αναζητούνται οι δράστες που αποκεφάλισαν δέκα θαλάσσιες χελώνες στην Νάξο 

Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν εντοπιστεί δέκα νεκρές, αποκεφαλισμένες, θαλάσσιες χελώνες στην περιοχή της Νάξου, όπως έκανε γνωστό ο ΑΡΧΕΛΩΝ, μετά από πληροφορίες από το Λιμεναρχείο και από τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου. Η οργάνωση ζητά τη συνδρομή των πολιτών προκειμένου να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι δράστες.

«Πιστεύουμε πως το ποσοστό των νεκρών χελωνών χωρίς κεφάλι στην ίδια περιοχή (παραλία Πλάκας) είναι αρκετά μεγάλο για να είναι σύμπτωση», αναφέρει η οργάνωση, η οποία αναφέρει ότι σύμφωνα με τις φωτογραφίες των νεκρών θηλαστικών, «δεν φαίνεται να υπάρχει προχωρημένη σήψη, στις περισσότερες των περιπτώσεων, που να δικαιολογεί την έλλειψη κεφαλιού. Επομένως, σε συνέχεια του θλιβερού περιστατικού που έγινε την θερινή περίοδο 2016, όπου εντοπίστηκε θαλάσσια χελώνα δεμένη με τσιμέντο, ώστε να μην μπορεί να ανέβει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει, η σκόπιμη θανάτωση θαλασσίων χελωνών δείχνει να έχει εξελιχθεί στον αποτρόπαιο αποκεφαλισμό των ζώων».

Σύμφωνα πάντα με την οργάνωση ΑΡΧΕΛΩΝ, για την εξάλειψη αυτών των πολύ λυπηρών φαινομένων χρειάζεται η κινητοποίηση των αρχών και κυρίως των πολιτών, ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να αποφευχθούν τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις στο μέλλον.

Οποιαδήποτε πληροφορία, θα βοηθήσει να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες. Αν γνωρίζετε κάτι για τα περιστατικά, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Λιμεναρχείο Νάξου (τηλ.:2285022300) ή με τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ (τηλ.:2108944444, 6941511511)
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/thalasie-xelones-apokefalisan--18453/feed/
<![CDATA[Φτιάξε τον δικό σου λαχανόκηπο με τη στήριξη του ΑΠΘ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/apth-laxanokipos-18396/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/apth-laxanokipos-18396/#comments +Tue, 14 Mar 2017 16:10:00 +0200 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/apth-laxanokipos-18396/ Φτιάξε τον δικό σου λαχανόκηπο με τη στήριξη του ΑΠΘ

]]>
 Φτιάξε τον δικό σου λαχανόκηπο με τη στήριξη του ΑΠΘ

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και δράσεων για την εξωστρέφεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Γεωπονίας και το Αγρόκτημα του ΑΠΘ δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να φτιάξουν τον δικό τους κήπο στις εκτάσεις του Πανεπιστημιακού Αγροκτήματος, στη Θέρμη.
 
Το Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου και το Τμήμα Γεωπονίας θα παρέχουν στους χρήστες συμβουλευτική υποστήριξη από φοιτητές της Σχολής και γεωπόνους, νερό άρδευσης, με ανεξάρτητη παροχή σε κάθε τεμάχιο, καθώς και κοινόχρηστους χώρους υγιεινής. Η καλλιέργεια θα γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.
 
Άμεσα, θα διατεθούν 150 κήποι, με έκταση 100 τ.μ. ο καθένας. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και η διάθεση των κήπων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας.
 
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των 120 ευρώ ετησίως, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν στο Ταμείο του Αγροκτήματος και θα χρησιμοποιούνται για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών.
 
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση από την Πέμπτη 17 Μαρτίου έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων κήπων, στα γραφεία του Αγροκτήματος του ΑΠΘ (περιοχή ‘πράσινα φανάρια’ Θέρμης) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: agroctima@auth.gr, στο φαξ: 2310473556 ή στα τηλ. 2310473842, 2310473792.
 
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/apth-laxanokipos-18396/feed/
<![CDATA[Αίσιο τέλος για τον κακοποιημένο σκύλο που βάφτηκε AEK!!! Βρήκε σπίτι. ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/skilos-aek-18361/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/skilos-aek-18361/#comments +Sun, 12 Mar 2017 09:00:00 +0200 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/skilos-aek-18361/  Αίσιο τέλος για τον κακοποιημένο σκύλο που βάφτηκε AEK!!! Βρήκε σπίτι. 

]]>
 Αίσιο τέλος για τον κακοποιημένο σκύλο που βάφτηκε AEK!!! Βρήκε σπίτι. 

Ευχάριστη τροπή είχε τελικά η υπόθεση της σκυλίτσας που απασχόλησε την περασμένη εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών της κακοποίησής της.

Το άτυχο σκυλί που περιφέρονταν στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας, έπεσε θύμα κάποιων οπαδών που με κίτρινο σπρέι έγραψαν το όνομα της «ΑΕΚ» στο σώμα και στη συνέχεια έβαψαν και το κεφάλι του.

Οι φωτογραφίες προκάλεσαν μεγάλη οργή και το θέμα πήρε μεγάλη διάσταση με την ΑΕΚ να καταδικάζει ανακοινώνοντας: «Μας γνωστοποιήθηκε μέσω social media η σχετική φωτογραφία, που προκαλεί ανατριχίλα και αποτροπιασμό σε κάθε νοήμονα άνθρωπο. Εκτός από την αυτονόητη καταδίκη του περιστατικού, είναι περιττό να τονίσουμε ότι τέτοιες πράξεις κανιβαλισμού δεν συνάδουν με το ήθος και την κουλτούρα των φιλάθλων της ομάδας μας»,

«Το σκυλάκι είναι καλά. Καθαρίστηκε όσο γινόταν και το φροντίζει μια κοπέλα από την περιοχή που το υιοθέτησε», μας ενημέρωσε η κα Σταματίνα, κάτοικος της περιοχής σε επικοινωνία που είχε με το LIFO.gr.

H νεότερη ανακοίνωση που δίνει λεπτομέρειες έρχεται από τη Σοφία Σ., την κοπέλα που έδωσε δημοσιότητα στο θέμα με τις φωτογραφίες: «Η μικρή υιοθετήθηκε από την κοπέλα που την φρόντιζε κι πριν ως αδέσποτο την κ. Γιάννα. Μόλις πήγε κτηνίατρο έκανε εμβόλια αφαιρέθηκε το περισσότερο χρώμα και τσιπαρίστηκε. Πλέον ονομάζεται Σπίθα κι έχει τη δική της οικογένεια. Ευχαριστούμε για τις χιλιάδες κοινοποιήσεις κι για το ενδιαφέρον όλων. Χάρη στο ποστ που έκανα εγώ κι η κ. Σταματινα έγινε viral αμέσως κι όλη η Ελλάδα μιλάει για αυτήν. Ξεφτιλίστηκε ο τύπος που το έκανε κι αυτό ήθελα. Επίσης να ευχαριστήσω την ομάδα της ΑΕΚ για το ενδιαφέρον της να την υιοθετήσει και την άμεση ανταπόκριση της. Τέλος καλό όλα καλά. Ελπίζω κάθε αδέσποτο να χει την ίδια τύχη με την μικρή μας Σπίθα».

Πηγή: lifo.gr

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/skilos-aek-18361/feed/
<![CDATA[Καλωσορίζουμε την άνοιξη με τα «Χελιδονίσματα» στο Καλοχώρι.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/xelidonismata-18340/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/xelidonismata-18340/#comments +Fri, 10 Mar 2017 15:18:00 +0200 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/xelidonismata-18340/ Καλωσορίζουμε την άνοιξη με τα «Χελιδονίσματα» στο Καλοχώρι.
]]>
 Καλωσορίζουμε την άνοιξη με τα «Χελιδονίσματα» στο Καλοχώρι.

O μήνας Μάρτης μπήκε για τα καλά, φορέσαμε τον κοκκινόασπρο «Μάρτη» στο χέρι και ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τα χελιδόνια! Tην Κυριακή 19 Μαρτίου θα κατασκευάσουμε φωλιές από πηλό για τα σπιτοχελίδονα που θα φτάσουν κουρασμένα από το μακρύ μεταναστευτικό τους ταξίδι συμμετέχοντας στα «Χελιδονίσματα» που θα γίνουν στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων, στο Καλοχώρι.
 
Τα παιδιά θα πάρουν μαζί τους τις φωλιές που θα κατασκευάσουν για να τις τοποθετήσουν στο σχολείο ή στο μπαλκόνια του σπιτιού τους. Εάν όλα πάνε καλά, ίσως κάποιο ζευγάρι χελιδονιών να έρθει για την κάνει «σπίτι» του. Με την ευκαιρία, οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να δουν από κοντά το σύγχρονο χώρο περίθαλψης άγριων ζώων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, καθώς και τη δουλειά των εθελοντών της Δράσης για την Άγρια Ζωή που κάθε χρόνο υποδέχονται και παρέχουν περίθαλψη σε εκατοντάδες τραυματισμένα και άρρωστα ζώα.
 
Τα «Χελιδονίσματα» είναι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 35 περιοχές στην Ελλάδα υπό τον συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Στην προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού διοργανώνονται φέτος από την εθελοντική οργάνωση Δράση για την Άγρια Ζωή, το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και το Δήμος Δέλτα.
 
Τα «Χελιδονίσματα» θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί και θα διαρκέσουν ως τις 2 μετά το μεσημέρι. Το Κέντρο Περίθαλψης Άγριων βρίσκεται στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, στο ύψος του 9ου χλμ. Θεσσαλονίκης – Αθηνών. Για περισσότερες πληροφορίες πρόσβασης μπορεί κανείς να απευθυνθεί στο τηλέφωνο 6979 914852.
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/xelidonismata-18340/feed/
<![CDATA[Με εξαφάνιση απειλείται το 50% των ειδών του πλανήτη σε 80 χρόνια ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/exafanisi-eidon-planitis-18267/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/exafanisi-eidon-planitis-18267/#comments +Mon, 06 Mar 2017 10:26:00 +0200 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/exafanisi-eidon-planitis-18267/  Με εξαφάνιση απειλείται το 50% των ειδών του πλανήτη σε 80 χρόνια 

]]>
 Με εξαφάνιση απειλείται το 50% των ειδών του πλανήτη σε 80 χρόνια.

Υπερδιπλασιάζεται στα επόμενα χρόνια το ποσοστό των ειδών του πλανήτη που απειλείται σήμερα με εξαφάνιση, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Συνεδρίου Βιολογικής Εξαφάνισης στο Βατικανό, το ποσοστιαίο 20% των ειδών του πλανήτη που απειλούνται σήμερα, μπορεί να φτάσει έως το 50% μέχρι το 2100 εαν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

«Οι πλούσιες δυτικές χώρες καταναλώνουν τους πόρους του πλανήτη και καταστρέφουν τα οικοσυστήματα του με πρωτοφανή ρυθμό» όπως επισημαίνει ο Πωλ Έρλιχ, βιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο οποίος επισημαίνει ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον τρόπο ζωής των πλούσιων δυτικών χωρών. Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Για παράδειγμα, θέλουμε να χτίσουμε αυτοκινητόδρομους σε παρθένα οικοσυστήματα όπως το Εθνικό Πάρκο Σερενγκέτι στην Αφρική, ώστε να εξορύξουμε περισσότερα σπάνια ορυκτά για τα κινητά μας τηλέφωνα. Αρπάζουμε όλα τα ψάρια από τη θάλασσα, καταστρέφουμε τους κοραλλιογενείς υφάλους και απελευθερώνουμε διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Έχουμε θέσει τις βάσεις για μια μαζική εξαφάνιση ειδών και πρέπει να εξετάσουμε τρόπους να το σταματήσουμε».

«Αν κοιτάξετε τους αριθμούς, είναι σαφές ότι για να υποστηριχθεί ο σημερινός παγκόσμιος πληθυσμός με βιώσιμο τρόπο, θα χρειαστούμε σύντομα άλλο ένα μισό πλανήτη για τους απαραίτητους πόρους» όπως τονίζει ο Έρλιχ, υπογραμμίζοντας πως «Ωστόσο, η κατανάλωση πόρων γίνει στο επίπεδο των ΗΠΑ, θα χρειαστούμε τετραπλάσιους ή πενταπλάσιους πόρους από αυτούς που είναι διαθέσιμοι σήμερα». Την ίδια στιγμή, έκθεση των πανεπιστημίων Σαπιέντσα της Ρώμης, UCL και Ινστιτούτου Ζωολογίας του Λονδίνου, Κέιμπριτζ, Κουίνσλαντ της Αυστραλίας και της αμερικάνικης ΜΚΟ Wildlife Conservation Society επισημαίνει ότι περισσότερα από 700 θηλαστικά και πτηνά που ήδη απειλούνται με εξαφάνιση φαίνεται να έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με πρόσφατη επιθεώρηση σχετικών επιστημονικών μελετών.

Με εξαφάνιση απειλείται το 50% των ειδών του πλανήτη σε 80 χρόνια

Τα ζώα που απειλούνται είναι πολύ περισσότερα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα, φτάνοντας το 47% των χερσαίων θηλαστικών και το 23% των πτηνών που βρίσκονται στην Κόκκινη Λίστα των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης. Τα πρωτεύοντα και τα μαρσιποφόρα πιστεύεται ότι έχουν υποφέρει περισσότερο ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως αναφέρει η έκθεση. Αυτό οφείλεται ίσως στο ότι έχουν ζήσει κυρίως σε τροπικά μέρη με σταθερό κλίμα για χιλιάδες χρόνια, και έχουν αργούς ρυθμούς αναπαραγωγής.

Μόνο τα τρωκτικά και τα θηλαστικά που τρέφονται με έντομα πιστεύεται ότι έχουν ωφεληθεί. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή έχουν γρήγορους ρυθμούς αναπαραγωγής και τείνουν να μην εξαρτώνται από ένα συγκεκριμένο βιότοπο, ζώντας συχνά σε λαγούμια που παρέχουν προστασία από τις αλλαγές του καιρού.

Με εξαφάνιση απειλείται το 50% των ειδών του πλανήτη σε 80 χρόνια

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο για να συγκρίνουν το βάρος και άλλα χαρακτηριστικά των ζώων με τις αλλαγές στο κλίμα, όπως η θερμοκρασία.

«Τα αποτελέσματά έδειξαν ότι πολλά από τα απειλούμενα είδη είναι πιθανόν να έχουν ήδη πληγεί από την κλιματική αλλαγή, και ότι οι διάφοροι φορείς και υπεύθυνοι πολιτικής πρέπει να το λάβουν υπ’ όψιν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση του μέλλοντος της βιοποικιλότητας», αναφέρει η μελέτη.

Με εξαφάνιση απειλείται το 50% των ειδών του πλανήτη σε 80 χρόνια

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η κλιματική αλλαγή προκαλεί προβλήματα στα ζώα είναι οι αλλαγές στην κατανομή των φυτών. «Σε περιοχές με μειωμένη βροχόπτωση, είναι πιθανό ότι τα φυτά έχουν μικρότερες κλιματικές ανοχές και ως εκ τούτου, οι περιοχές αυτές βιώνουν αλλαγές στη βλάστηση και επακόλουθη απώλεια ενδιαιτημάτων για τα ζώα που ζουν εκεί», όπως αναφέρει η έκθεση. Τα θηλαστικά που βρίσκονται επίσης σε υψηλή επικινδυνότητα από την κλιματική αλλαγή είναι αυτά που έχουν πιο εξειδικευμένη διατροφή και συνεπώς χαμηλότερη ικανότητα προσαρμογής σε νέες περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και τα πτηνά που ζουν σε κρύες ορεινές περιοχές. Εξάλλου, οι υψηλότερες θερμοκρασίες προκαλούν τα πουλιά να ωοτοκούν νωρίτερα.

Θαλάσσια είδη
Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε τοπικό επίπεδο για τη μείωση της απώλειας των καρχαριών την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον το 53% των καρχαριών και σελαχιών στη Μεσόγειο Θάλασσα, εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο εξαφάνισης και απαιτείται επείγουσα δράση για τη διατήρηση των πληθυσμών και των βιοτόπων τους, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Με εξαφάνιση απειλείται το 50% των ειδών του πλανήτη σε 80 χρόνια

Η οργάνωση ενημέρωσε την αξιολόγηση της περασμένης δεκαετίας με πληροφορίες για 73 ενδημικά είδη στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η αξιολόγηση αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 16 από τα 32 είδη σελαχιών και 23 από τα 41 είδη καρχαριών αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εξαφάνισης.

Εξάλλου, τα τελευταία 50 χρόνια, 13 είδη έχουν ήδη εξαφανιστεί τοπικά σε διάφορα μέρη της Μεσογείου. Γεωγραφικά οι τοπικές εξαφανίσεις ήταν πιο διαδεδομένες στα βορειοδυτικά ύδατα της Μεσογείου, στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και στα ύδατα των χωρών που βρέχονται από την Αδριατική Θάλασσα και τις χώρες της βορειοδυτικής Αφρικής. Αυτή η ανησυχητική μείωση του αριθμού των ειδών συνδέεται με μια πιο έντονη αλιευτική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές.

Με εξαφάνιση απειλείται το 50% των ειδών του πλανήτη σε 80 χρόνια

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν την παρακολούθηση των αλιευμάτων και τη συλλογή δεδομένων, να ελέγχουν τους αλιευτικούς εξοπλισμούς και να θεσπίσουν αλιευτικές ποσοστώσεις και προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό επίπεδο. Οι καταναλωτές, από την άλλη πλευρά πρέπει να έχουν επίγνωση του κινδύνου που συνεπάγεται όταν αγοράζουν αυτά τα προϊόντα», δήλωσε ο Νικ Ντάλβι, συνεπικεφαλής της Ομάδας Ειδικών Καρχαρία της IUCN και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ στο Βανκούβερ του Καναδά.

Σε κίνδυνο τα άγρια ζώα
Πτώση των πληθυσμών έως 67% μέχρι το 2020

Τα δύο τρίτα των άγριων ζώων σε όλο τον κόσμο μπορεί να έχουν εξαφανιστεί σε λιγότερο από πέντε χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση από το WWF και τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου.

Με εξαφάνιση απειλείται το 50% των ειδών του πλανήτη σε 80 χρόνια

Η έκθεση προειδοποιεί ότι η απώλεια των ενδιαιτημάτων λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος, της υπερθέρμανσης του πλανήτη, του κυνηγιού, και της ρύπανσης, θα οδηγήσουν σε μια έκτη μαζική εξαφάνιση των ειδών. Χρησιμοποιώντας στοιχεία για τον πληθυσμό των ζώων από το 1970 ως μέτρο σύγκρισης, οι επιστήμονες αξιολόγησαν την κατάσταση της βιοποικιλότητας και προειδοποιούν τώρα ότι ο πλανήτης θα χάσει το 67% των ζώων του έως το 2020, εάν δεν καταβληθούν αμέσως σημαντικές προσπάθειες για την προστασία των άγριων πληθυσμών.

Η συγκεκριμένη ετήσια έκθεση υπολογίζει την κατάσταση της βιοποικιλότητας του πλανήτη αξιολογώντας τις πληθυσμιακές τάσεις των ζώων που ζουν στην ξηρά και τη θάλασσα. Η νέα έκθεση αναγνωρίζει ότι οι κίνδυνοι για τα ζώα σε όλο τον κόσμο αποτελούν μία παγιωμένη κατάσταση και όχι κάτι νέο. Εξάλλου, η συνολική μείωση των παγκόσμιων πληθυσμών θηλαστικών, πουλιών, ερπετών και ψαριών ήταν 58% μεταξύ 1970 και 2012. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια ειδών περίπου 2% κάθε χρόνο. Η περιβαλλοντική καταστροφή συνεχίζεται αμείωτη, τόσο άμεσα, με τη μορφή του κυνηγιού και της αποψίλωσης των δασών, καθώς και μέσω δευτερογενών παραγόντων, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη, καθιστώντας την απειλή για την επιβίωση των άγριων ζώων ακόμα πιο σοβαρή.

«Δεν είμαστε πια ένας μικρός κόσμος σε ένα μεγάλο πλανήτη. Αποτελούμε πλέον ένα μεγάλο κόσμο σε ένα μικρό πλανήτη, και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο κορεσμού», δήλωσε ο καθηγητής Γιόχαν Ρόκστρεμ, προλογίζοντας την έκθεση.

Από όλα τα ζώα της γης, έχουν επηρεαστεί σοβαρότερα από την ανθρώπινη δραστηριότητα εκείνα που κατοικούν σε ποτάμια και λίμνες. Οι ζωικοί πληθυσμοί σε υγροτόπους γλυκού νερού έχουν μειωθεί κατά 81% από το 1970, γεγονός που αποδίδεται στην υπερβολική άντληση νερού, τη ρύπανση και τα φράγματα, αναφέρει η έκθεση. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία αναγκάζει τα ζώα να προσαρμόσουν τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους, ενισχύει τις αρνητικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δράσης και επιταχύνει την απώλεια των πληθυσμών.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/exafanisi-eidon-planitis-18267/feed/
<![CDATA[Οι σκύλοι έχουν παρόμοια κοινωνική νοημοσύνη με τα μικρά παιδιά]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/skilos-noimosini-paidia-18256/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/skilos-noimosini-paidia-18256/#comments +Sun, 05 Mar 2017 08:21:00 +0200 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/skilos-noimosini-paidia-18256/  Οι σκύλοι έχουν παρόμοια κοινωνική νοημοσύνη με τα μικρά παιδιά

]]>
 Οι σκύλοι έχουν παρόμοια κοινωνική νοημοσύνη με τα μικρά παιδιά.

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι σκύλοι εμφανίζουν παρόμοιες μορφές κοινωνικής νοημοσύνης με παιδιά ηλικίας δύο ετών, πολύ περισσότερο από ό,τι οι χιμπατζήδες, που εξελικτικά έχουν πιο στενή συγγένεια με τον άνθρωπο.

Οι ερευνητές του Κέντρου Γνωστικής Λειτουργίας Σκύλων της Αριζόνα αξιολόγησαν 552 σκυλιά διαφορετικών ρατσών, στα οποία περιλαμβάνονταν κατοικίδια ζώα, στρατιωτικοί σκύλοι ανίχνευσης εκρηκτικών καθώς και σκυλιά-οδηγοί. Για να ελέγξουν την κοινωνική γνώση των σκύλων, οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν μεθόδους κατά τις οποίες έκρυβαν παιχνίδια και τροφή, και υποδείκνυαν τη θέση τους στα σκυλιά μέσω μη λεκτικών οδηγιών, όπως νεύματα και χειρονομίες προς μία ορισμένη κατεύθυνση.

Στη συνέχεια, τα δεδομένα από τα σκυλιά συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματα από 105 δίχρονα παιδιά που πραγματοποίησαν μια παρόμοια σειρά από γνωστικά τεστ, καθώς και με τα αποτελέσματα από 106 χιμπατζήδες σε ένα αφρικανικό καταφύγιο άγριας ζωής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά και τα παιδιά ήταν καλύτερα από τους χιμπατζήδες στις δεξιότητες συνεταιριστικής επικοινωνίας όπως την παρακολούθηση ενός ανθρώπινου βλέμματος ή δαχτύλου. Ωστόσο, οι χιμπατζήδες ήταν καλύτεροι από τα σκυλιά και τα παιδιά, όταν τα τεστ απαιτούσαν συλλογιστική για το χώρο και το φυσικό περιβάλλον γύρω τους.

Αυτό που φαίνεται να διαφοροποιεί τον άνθρωπο από τα άλλα είδη είναι οι βασικές κοινωνικές δεξιότητες επικοινωνίας. Στους ανθρώπους, οι δεξιότητες αυτές αρχίζουν να αναπτύσσονται σε ηλικία περίπου εννέα μηνών.

Παλαιότερες έρευνες έχουν ήδη επισημάνει ομοιότητες των σκυλιών με τους ανθρώπους, αλλά η ερευνητική ομάδα ήθελε να εξετάσει αν υπάρχει μόνο μια επιφανειακή ομοιότητα ή αν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο είδος κοινωνικής νοημοσύνης.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι υπάρχει αυτή η κοινή δεξιότητα, που πιθανότατα είναι αποτέλεσμα παρόμοιων εξελικτικών διαδικασιών», δήλωσε ο Έβαν Μακλίν, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου. Αυτό σημαίνει ότι εξελίχθηκαν σε περιβάλλον όπου τα οφέλη ήταν περισσότερα μέσα από τη συνεταιριστική κοινωνική συμπεριφορά.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη της εξημέρωσης των σκυλιών μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για το πώς εξελίχθηκαν οι άνθρωποι. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την έρευνα ανθρωπίνων παθήσεων όπου τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων.

 

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/skilos-noimosini-paidia-18256/feed/