Kulturosupa.gr - RSS http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/ put the rss description here. +Fri, 24 Feb 2017 18:04:00 +0200 en hourly 1 http://kulturosupa.gr/ http://kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://kulturosupa.gr/ <![CDATA[Χορτοφαγική κουζίνα για να βοηθηθεί ανάπηρο... κατσικάκι!]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/χορτοφαγική-κουζίνα-για-να-βοηθηθεί-ανάπηρο...-κατσικάκι-18142/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/χορτοφαγική-κουζίνα-για-να-βοηθηθεί-ανάπηρο...-κατσικάκι-18142/#comments +Fri, 24 Feb 2017 18:04:00 +0200 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/χορτοφαγική-κουζίνα-για-να-βοηθηθεί-ανάπηρο...-κατσικάκι-18142/  Χορτοφαγική κουζίνα για να βοηθηθεί ανάπηρο... κατσικάκι!

]]>
 Χορτοφαγική κουζίνα για να βοηθηθεί ανάπηρο... κατσικάκι!

Χορτοφαγικό τραπέζι για να σώσουν ένα ανάπηρο κατσικάκι, τη μόλις 2 μηνών Μαλλού, "στρώνουν" σήμερα στον κοινωνικό χώρο Οικόπολις, προκειμένου μέρος των εσόδων από την πώληση των φαγητών να διατεθούν ώστε το ζώο να μπορέσει να ξαναπερπατήσει.

Η Μαλλού είναι ένα κατσικάκι που βρέθηκε μέσα σε κάδο σκουπιδιών, στο Ναύπλιο, όταν ήταν μόλις 15 ημερών καθώς έχει μια μόνιμη αναπηρία στα δύο πίσω πόδια της. Μόλις ξεπέρασε τον άμεσο κίνδυνο, την υιοθέτησε η ηχοθεραπεύτρια Βασιλική Κωστοπούλου, η οποία διαθέτει μια φάρμα στην Αργολίδα και έκτοτε προσπαθεί να την βοηθήσει να ξαναπερπατήσει.

"Από τον περασμένο Δεκέμβριο, προσπαθώ να βοηθήσω την Μαλλού με φυσικοθεραπείες, υδροθεραπείες, ηχοθεραπείες και μασάζ τα οποία γνωρίζω λόγω σπουδών. Ο Βασίλης Τζίγκουρας μου έκανε δώρο ένα καροτσάκι για να περπατάει, το οποίο αν και ήταν πτυσσόμενο, δεν της κάνει πλέον αφού μεγαλώνει ραγδαία", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κωστοπούλου, η οποία σχεδίασε τώρα νάρθηκες για το κατσικάκι και ευελπιστεί σύντομα να μπορέσει να τους περάσει στο ζώο.

"Εάν το κόστος είναι μεγάλο όμως, απλώς θα καταλήξω να της φτιάξω ένα άλλο καρότσι με πτυσσόμενα μέρη για να μπορεί να κινείται", λέει η κ. Κωστοπούλου, η οποία ονειρεύεται να δημιουργήσει μια "Φάρμα Αγάπης" με ζώα που έχουν διασωθεί από σφαγή.

Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί ο αγώνας για την αποκατάσταση της Μαλλού, οι δομές αλληλεγγύης του κοινωνικού χώρου Οικόπολις, θα διαθέσουν μέρος των εσόδων από την Vegan κουζίνα που διοργανώνουν κάθε Παρασκευή, από τις 18:00 - 20:30.

Το σημερινό μενού περιλαμβάνει λαζάνια με τόφου ρικότα και σπανάκι, caesar salad, coffee cake με κόκκινα φρούτα και cupcakes και ο χώρος βρίσκεται στην οδό Πτολεμαίων 29Α, στον 5ο όροφο.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/χορτοφαγική-κουζίνα-για-να-βοηθηθεί-ανάπηρο...-κατσικάκι-18142/feed/
<![CDATA[Δίκτυο κάδων ανακύκλωσης για ρούχα και παπούτσια στη Θεσσαλονίκη, προσεχώς...]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/anakiklosi-rouxon-18125/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/anakiklosi-rouxon-18125/#comments +Fri, 24 Feb 2017 10:15:00 +0200 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/anakiklosi-rouxon-18125/  Δίκτυο κάδων ανακύκλωσης για ρούχα και παπούτσια στη Θεσσαλονίκη, προσεχώς...

]]>
 Δίκτυο κάδων ανακύκλωσης για ρούχα και παπούτσια στη Θεσσαλονίκη, προσεχώς...

Τα παλιά ρούχα και παπούτσια, που παραμένουν αχρησιμοποίητα σε ντουλάπες και συρτάρια, θα αποκτήσουν και πάλι αξία χάρη στο πρόγραμμα ανακύκλωσης που σχεδιάζει να υλοποιήσει μέσα στους επόμενους μήνες ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Τα ρούχα και τα υποδήματα θα τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους και στη συνέχεια όσα βρίσκονται σε καλή κατάσταση θα προσφέρονται σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, ενώ τα υπόλοιπα θα ανακυκλώνονται.

Στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, θα συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα και σύμφωνα με την εισήγηση της διεύθυνσης ανακύκλωσης και διαχείρισης αστικών απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης κάθε χρόνο στον ΧΥΤΑ πετιούνται περίπου 3.300 τόνοι αποβλήτων ιματισμού.

"Πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος, και λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς της υπηρεσίας μας το συνολικό κόστος λειτουργίας της πράσινης γραμμής αποκομιδής ανέρχεται σε 130 ευρώ ανά τόνο, μπορεί να προκύπτει οικονομικό όφελος για τον δήμο ύψους 429.000 ευρώ ανά έτος", επισημαίνεται στην εισήγηση.

Με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στη δημοσίευση πρόκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε οι εταιρίες που επιθυμούν να αναλάβουν το έργο να καταθέσουν τις προσφορές τους.

Οι θέσεις και ο αριθμός των κάδων που θα τοποθετηθούν, θα οριστούν από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και εφόσον ο δήμος κρίνει ότι χρειάζεται, θα μπορεί το δίκτυο των κάδων να επεκταθεί με νέες θέσεις.

Μεταξύ άλλων, ο ανάδοχος οφείλει τους κάδους που θα τοποθετήσει στην πόλη να διαθέτουν αντικλεπτική προστασία, ενώ θα είναι βαμμένοι σε χρώμα που δεν θα παραπέμπει σε κάδο συλλογής άλλων αποβλήτων και θα φέρουν σαφή και ευδιάκριτη σήμανση.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/anakiklosi-rouxon-18125/feed/
<![CDATA[Καιρός για κλάδεμα και τα πολύτιμα μυστικά του! Από τους «Πρακτικούς Οδηγούς Κηπουρικής» της “K”.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/kladema-praktiki-odikoi-stasinopoulou-18118/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/kladema-praktiki-odikoi-stasinopoulou-18118/#comments +Thu, 23 Feb 2017 13:21:00 +0200 107 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/kladema-praktiki-odikoi-stasinopoulou-18118/ Διότι όταν λέμε κλάδεμα δεν εννοούμε βεβαίως «παίρνω το κλαδευτήρι και πετσοκόβω ό,τι μου κατέβει» ή σαν τις υπηρεσίες του Δήμου «παίρνω το αλυσοπρίονο και καρατομώ αβέρτα δένδρα»… Πρόκειται για διαδικασία κεφαλαιώδους σημασίας με λεπτή τεχνική και ιδιαίτερα μυστικά, που θα δούμε ένα προς ένα, απαντώντας στα συνήθη ερωτήματα:]]> Καιρός για κλάδεμα και τα πολύτιμα μυστικά του! Από τους «Πρακτικούς Οδηγούς Κηπουρικής» της  “K”.

       Να λοιπόν που «με τούτα και με τ’ άλλα» έφτασε η μεγάλη στιγμή και το εννοώ! Γιατί μετά τον ήλιο και το νερό της φύσης, καμιά ανθρώπινη επέμβαση στο φυτό δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε γι αστείο με τη σπουδαιότητα του κλαδέματος! Και μάλιστα μετά από έναν βαρύτατο χειμώνα, που τα καταπονημένα φυτά μας με την αξιοθρήνητη όψη, περιμένουν πώς και πώς το κλαδευτήρι! Και είναι εκείνη η κηπουρική εργασία που ανάλογα με τα αποτελέσματά της, καταξιώνει τον κηπουρό και από ερασιτέχνη τον αναδεικνύει σε επαγγελματία! Διότι όταν λέμε κλάδεμα δεν εννοούμε βεβαίως «παίρνω το κλαδευτήρι και πετσοκόβω ό,τι μου κατέβει» ή σαν τις υπηρεσίες του Δήμου «παίρνω το αλυσοπρίονο και καρατομώ αβέρτα δένδρα»… Πρόκειται για διαδικασία κεφαλαιώδους σημασίας με λεπτή τεχνική και ιδιαίτερα μυστικά, που θα δούμε ένα προς ένα, απαντώντας στα συνήθη ερωτήματα:

Γιατί το κλάδεμα είναι τόσο σημαντικό:
       Για να καταλάβεις φίλε μου, θα σου πω μόνο τούτο: πρόκειται για μια «ιατρική – χειρουργική» επέμβαση, που μπορεί να επαναφέρει κυριολεκτικά στη ζωή, ένα φυτό στα πρόθυρα του θανάτου. Και θα το νιώσεις καλά φέτος, στα ετοιμοθάνατα από την παγωνιά φυτά σου.  Που όσο κι αν τα ποτίσεις, τα ταίσεις, τα νταντέψεις, αν δεν τα βάλεις στο… χειρουργείο, είναι καταδικασμένα. Αυτό και μόνο θα αρκούσε για να αποδείξει τη σπουδαιότητά του, όμως όχι, δεν περιορίζεται εδώ… Διότι πέραν της ζωτικής σημασίας του σε φυτά ετοιμοθάνατα, είναι η αναγκαία, τακτική επέμβαση που ανανεώνει και δυναμώνει ένα καχεκτικό φυτό, ρυθμίζει ποσοτικά και ποιοτικά την ανθοφορία και καρποφορία του,  ελέγχει το σχήμα και την ανάπτυξή του, εξασφαλίζει την υγιή πορεία του… Αυτήν που αδυνατούν να του εξασφαλίσουν όλα τα λιπάσματα και φάρμακα μαζί!

Πώς λειτουργεί «βιολογικά» το κλάδεμα;
       Η ανάπτυξη ενός φυτού επιτυγχάνεται με τη βοήθεια μιας ειδικής – από τις πολλές- φυτικής ορμόνης που καλείται «αυξητική» και προκειμένου αυτό να αναπτυχθεί «καθ’ ύψος», η ορμόνη συγκεντρώνεται στις κορυφές ώστε να δίνει ώθηση προς τα πάνω. Ένα φαινόμενο με την ορολογία «κυριαρχία της κορυφής», η οποία, κρατώντας τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ορμόνης,  μοιραία στερεί από τα χαμηλότερα μάτια τη δυνατότητα να αναπτυχθούν. Όταν όμως κόβουμε την κορυφή, η αυξητική ορμόνη διαχέεται προς τα κάτω ενισχύοντας και τα υπόλοιπα μάτια που μπορούν πλέον να βλαστήσουν.

Πότε είναι η κατάλληλη εποχή κλαδέματος;
       Το ερώτημα - κόλαφος! Και πριν απαντήσω, οφείλω να υπενθυμίσω ότι το βαθύ κλάδεμα είναι στην ουσία ένας ακρωτηριασμός ζωντανού οργανισμού που φυσικά προκαλεί ΠΟΝΟ (πιστοποιημένα), είναι μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση, όπου βεβαίως απαιτείται να προηγηθεί αναισθησία. Και η φυσική αναισθησία του φυτού είναι ο χειμερινός λήθαργος! Που σημαίνει ότι ο χειμώνας γενικά είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για κλάδεμα, προκειμένου να εξουδετερωθεί το ισχυρό σοκ του πόνου από τις τομές. Και πιο ειδικά, το τέλος του χειμώνα, αφού περάσει ο κίνδυνος για έντονες παγωνιές και πριν φουσκώσουν τα μάτια, ένδειξη ότι το φυτό αρχίζει να «ξυπνάει». Δεν κλαδεύουμε ποτέ με παγωνιά και ποτέ με καύσωνα, προσθέτοντας ένα ακόμα στρες στο ήδη υπάρχον λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών και εννοώ βεβαίως το βαθύ κλάδεμα των φυλλοβόλων και όχι ελαφρά ψαλιδίσματα για διαμόρφωση σχήματος σε μπορντούρες κλπ ή απλό κόψιμο  ώριμων λουλουδιών, που πραγματοποιούνται όλο τον χρόνο. Εξυπακούεται ότι σε περίπτωση άρρωστων κλαδιών, επιβάλλεται η άμεση αφαίρεσή τους με κλάδεμα ανεξαρτήτως εποχής.

Ποιες είναι οι βασικές τεχνικές κλαδέματος;
       Οι εξής δύο: α) Βράχυνση (κόντεμα) και β) Αφαίρεση. Δύο τεχνικές με αντίθετα αποτελέσματα, καθώς όταν κόβουμε/ κονταίνουμε τους βλαστούς ενός φυτού ή τα κλαδιά ενός δένδρου, έχουμε ως αποτέλεσμα το πύκνωμά του και σε αυτή την τεχνική, με συνεχές ψαλίδισμα των κορυφών, στηρίζεται η λογική της μπορντούρας ως σφιχτός φράκτης ή των διαμορφωμένων φυτών σε γεωμετρικά κλπ. σχήματα. Είναι επίσης η τεχνική που ενδείκνυται για καχεκτικά φυτά, καθώς όσο περισσότερο τα κοντύνουμε, τόσο πιο πυκνά και εύρωστα θα γίνουν.  Αντίθετα, όταν αφαιρούμε κλαδιά, είναι αυτονόητο ότι το φυτό μας αραιώνει και εφαρμόζεται σε φυτά ήδη πολύ πυκνά, όπου ένα μέρος φυτικής μάζας πρέπει να αφαιρεθεί, ώστε το φυτό να ανασάνει, να ξεκουραστεί και ο ήλιος με τον αέρα να κυκλοφορούν ελεύθερα/ ανεμπόδιστα σε όλα τα μέρη του φυτού. Κατά κανόνα βέβαια, στο βαθύ χειμωνιάτικο κλάδεμα, συνδυάζονται και οι δύο τεχνικές, για την απαραίτητη ισορροπία στην βλάστηση/ άνθηση που θα προκύψει.

Τι θα πρέπει να προσέχουμε κατά το κλάδεμα;
      Σε φυλλοβόλους θάμνους ή δένδρα που είναι απαραίτητο να κλαδεύονται βαθιά κάθε χρόνο, όπως πχ. οι τριανταφυλλιές ή τα οπωροφόρα , όλη μας η έγνοια είναι το τελικό αποτέλεσμα που θα προκύψει μετά την επέμβαση, να είναι το σχήμα ενός ανοιχτού κυπέλλου, αποτελούμενου ανάλογα από 3 μέχρι 5-6 κλαδιά γύρω- γύρω. Αυτά τα κλαδιά- οδηγοί που θα κρατήσουμε, θα πρέπει να είναι καλά διαλεγμένα, υγιή, ούτε πολύ παλιά ούτε πολύ φρέσκα και να απέχουν ίσες αποστάσεις μεταξύ τους ώστε να δίνουν την εικόνα ενός συμμετρικού κυπέλλου. Οτιδήποτε άλλο, πέραν αυτών των κλαδιών, αφαιρείται ολοκληρωτικά, που σημαίνει τομές σύριζα στον βλαστό, χωρίς να μείνει το παραμικρό υπόλειμμα με μάτι επάνω, το οποίο θα βλαστήσει ακόμα πιο ζωηρά και αντί να αραιώσουμε το φυτό όπως πρέπει, τελικά θα το πυκνώσουμε.
.
       Αφού λοιπόν αφαιρεθούν όλα τα περιττά, εν συνεχεία θα κονταίνουμε τα εξωτερικά κλαδιά- οδηγούς που αφήσαμε, σε ύψος ανάλογα με την ευρωστία του φυτού: αν είναι ασθενικό κονταίνουμε πολύ φθάνοντας ίσως και 20-30 εκ από το έδαφος, ενώ αν είναι ήδη ζωηρό φυτό θα κόψουμε ψηλότερα, περίπου 50- 70 εκ από το έδαφος, μιλώντας πχ. για τριανταφυλλιές. Προσοχή, αφήνουμε πάντα 5-6 μάτια από τη βάση, γιατί συνήθως τα 2-3 πιο χαμηλά, είναι ατελή και δεν βλαστάνουν. Οι τομές γίνονται  πάνω από «εξωτερικό» μάτι – που βλέπει στην εξωτερική πλευρά του κυπέλλου- και πάντοτε λοξά με φορά ανάποδη από το μάτι, ώστε να μη τρέχει πάνω του το νερό της βροχής και το σαπίσει. Αν κατά την τομή ο βλαστός εκκρίνει υγρό, σκεπάζουμε με λίγο χώμα, ενώ  μεγαλύτερες τομές, καλό είναι να προστατεύονται με κερί ή ειδική επουλωτική αλοιφή για την αποφυγή μόλυνσης ή στεγνώματος.

ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ:
       Κατόπιν τούτων, ΔΕΝ πετάμε κανένα φυτό που μετά την παγωνιά δείχνει «τελειωμένο» γεμάτο ξερά φύλλα, γιατί πιθανότατα η ρίζα του ζει και αυτό μας ενδιαφέρει, Διότι αν ζει, με ένα βαθύ κλάδεμα θα το επαναφέρουμε στη ζωή και με μια λίπανση θα του δώσουμε επιπλέον ώθηση, ώστε θα δούμε αίφνης την άνοιξη ένα φυτό… αγνώριστο! Πολύ ζωηρότερο και ομορφότερο από αυτό που ήταν! Και ο μόνος τρόπος  για να  διαπιστώσουμε τη ζωή της ρίζας είναι το κλάδεμα- μέχρι το σημείο να συναντήσουμε υγιή, σκληρό βλαστό, και η αναμονή, Αυτά που ίσως δεν έχουν ελπίδα είναι τα διάφορα παχύφυτα και κάκτοι, οι μολόχες ή άλλα ευαίσθητα είδη που ήταν αδύνατο να αντέξουν- έστω και προστατευμένα- ολικό παγετό μιας βδομάδας. Αν και προσωπικά, θα έδινα ακόμα και σε αυτά μια τελευταία ευκαιρία, κόβοντας τα πάντα σύριζα σχεδόν στο χώμα και περιμένοντας μέχρι  τέλος Μάρτη… οι εκπλήξεις που μου  παρουσιάζουν τα φυτά είναι πραγματικά εντυπωσιακές και οι συγκινήσεις άλλο τόσο!
 ------------------------------------------------------------------
Πρακτικοί Οδηγοί Κηπουρικής» της «Κ». [κλικ στον τίτλο]


 --------------------------------------------

#Κουλτουρόσουπα  #kulturosupa  #ΠλανήτηςΓη  #ΟικονικήΠραγματικότητα  #ΠρακτικοίΟδηγοίΚηπουρικής  #ΠίτσαΣτασινοπούλου  #Κλάδεμα   #ΕποχήΚλαδέματος
 #ΤεχνικέςΚλαδέματος  #ΟφέληΚλαδέματος
 
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/kladema-praktiki-odikoi-stasinopoulou-18118/feed/
<![CDATA[Ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση κάνναβης από ασθενείς και στην Ελλάδα]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/kanavi-18113/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/kanavi-18113/#comments +Thu, 23 Feb 2017 10:18:00 +0200 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/kanavi-18113/  Ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση κάνναβης από ασθενείς και στην Ελλάδα

]]>
 Ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση κάνναβης από ασθενείς και στην Ελλάδα

Στο συμπέρασμα ότι είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες της κάνναβης, κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών, είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού, καταλήγει το πόρισμα που παραδόθηκε στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Το πόρισμα παρέδωσε στον Ανδρέα Ξανθό η Ομάδα Εργασίας που συστήθηκε για να αποτιμήσει τη σύγχρονη εμπειρία και της υπάρχουσας νομοθεσίας, αναφορικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης και την κατάθεση προτάσεων για την δημιουργία κανονιστικού πλαισίου που θα ρυθμίζει το ζήτημα.

Στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας, μεταξύ άλλων, αναφέρονται ότι το προφίλ της σχέσης κλινικού οφέλους - ανεπιθύμητων ενεργειών, είναι ευνοϊκό για μια σειρά από νόσους, όπως η καχεξία, η ανορεξία στο HIV/AIDS, η επιληψία, ο χρόνιος πόνος, ο νευροπαθητικός πόνος, η ναυτία, καθώς και έμμεσα στην ναυτία της χημειοθεραπείας, στην σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.α.

Όπως αναφέρουν επί λέξη τα μέλη της επιτροπής στα συμπεράσματα της έκθεσης τους "το προφίλ της σχέσης κλινικού οφέλους - ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκό για την ομάδα αυτών των νοσημάτων, όπως προφανώς αναγνωρίζεται επί του παρόντος στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα σε άλλες χώρες. Είναι απαραίτητη η άμεση πρόσβαση και των ασθενών στην Ελλάδα στα συγκεκριμένα προϊόντα".

Η πρόσβαση των ασθενών

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σε ανακοίνωση της, δεσμεύεται να προωθήσει τη λήψη μέτρων, ώστε οι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στις θεραπευτικές ενδείξεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος.

Ας σημειωθεί ότι η προσωπική χρήση της μαριχουάνας έχει νομιμοποιηθεί σε περισσότερες από 5 πολιτείες της Αμερικής και σε συνολικά 23 πολιτείες έχει νομιμοποιηθεί η ιατρική χρήση της κάνναβης, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, στην οποία τονίζεται ότι σε αρκετές χώρες της Ευρώπης έχει νομιμοποιηθεί η χρήση του ελαιώδους εκχυλίσματος για ιατρική χρήση, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου που περιέχει κυρίως κανναβιδιόλη, το οποίο χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής.

Στην έκθεση τονίζεται ότι «η χρήση συγκεκριμένου είδους - στελέχους του φυτού της κάνναβης, η ακριβής διαδικασία εκχύλισης, η ύπαρξη αναλυτικής ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης και τέλος η τιτλοποίηση και η ακόλουθη συγκεκριμένη χορήγηση του εκχυλίσματος ή άλλη φαρμακευτικής μορφής, αποτελούν βασικές οριοθετήσεις, οι οποίες βέβαια θα υποστηριχθούν από τον αντίστοιχο εγκριτικό και μετεγκριτικό έλεγχο των αρμοδίων αρχών. Αυτό σημαίνει ότι και τα συνθετικά κανναβινοειδή, δηλαδή οι ουσίες που μιμούνται την δράση των δραστικών ουσιών του φυτού, αποτελούν πεδίο έρευνας για την ανάπτυξη αντίστοιχων θεραπευτικών προοπτικών».

Δεν θα είναι ανεξέλεγκτη - το νομικό καθεστώς

Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς επιτρέπει και ρυθμίζει ειδικά τόσο την παραγωγή όσο και τη διάθεση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, προβλέποντας για τη διαδικασία αυτή κρατικό μονοπώλιο, δίνοντας αποφασιστική αρμοδιότητα στον υπουργό Υγείας και γνωμοδοτικό ρόλο στην Επιτροπή Ναρκωτικών, αναφέρει στα συμπεράσματα της η έκθεση και συμπληρώνει: «Πιθανή παρέμβαση στον ν. 4139/2013 θα ήταν επομένως σκόπιμη, μόνο στην περίπτωση που αποφασιζόταν το άνοιγμα της παραγωγής ή και της διάθεσης της κάνναβης και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα πέραν του κρατικού μονοπωλίου, για ιατρικούς σκοπούς. Στην περίπτωση αυτή, θα αρκούσε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών, με την οποία η ναρκωτική ουσία της κάνναβης θα υπαχθεί σε άλλη κατηγορία, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 2 ,3 και 4 του ν. 4139/2013. Με αυτόν τον τρόπο η παραγωγή της κάνναβης θα επιτρεπόταν σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα, ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών με ευθύνη του ΕΟΦ, ο οποίος εκδίδει και την σχετική άδεια, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αρ. 2 παρ. 3 και 4 ν. 4139/2013».

Οι ανεπιθύμητες ενδείξεις

Βασικό περιορισμό για την ιατρική χρήση της κάνναβης εξακολουθεί να αποτελεί η πιθανότητα εμφάνισης δυνητικά επικίνδυνων ψυχιατρικών συμπτωμάτων, όπως ανάπτυξη εθισμού, ψύχωση και γνωστικές δυσλειτουργίες, αναφέρει η Ομάδα Εργασίας. Για το λόγο αυτό επισημαίνει ότι η καταγραφή και αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών σε προεγκριτικές (κλινικές δοκιμές) και μετεγκριτικές διαδικασίες καθίσταται απολύτως απαραίτητη, τονίζει και καταλήγει: «Είναι επίσης σημαντική η ενημέρωση της κοινής γνώμης και η εμπέδωση σε αυτή ότι η χρήση κάνναβης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης σχιζοφρένειας και ψυχωσικού τύπου συμπτωματολογίας, καθώς και ότι η χρήση κάνναβης σε νεαρή ηλικία έχει συνδυαστεί με σημαντικά αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης παρόμοιας συμπτωματολογίας κατά την ενηλικίωση».

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/kanavi-18113/feed/
<![CDATA[Η Μπριζίτ Μπαρντό τα βάζει με τους πολιτικούς για τα δεινά των ζώων ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/bardo-zoa-politikous-18109/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/bardo-zoa-politikous-18109/#comments +Wed, 22 Feb 2017 19:18:00 +0200 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/bardo-zoa-politikous-18109/  Η Μπριζίτ Μπαρντό τα βάζει με τους πολιτικούς για τα δεινά των ζώων 

]]>
 Η Μπριζίτ Μπαρντό τα βάζει με τους πολιτικούς για τα δεινά των ζώων 

Η πρώην πρωταγωνίστρια του γαλλικού κινηματογράφου Μπριζίτ Μπαρντό κατηγορεί τους πολιτικούς της χώρας της ότι δεν κάνουν τίποτε για να τερματιστούν τα "φρικτά δεινά" των ζώων στα σφαγεία, τα εκτροφεία και τα τσίρκα, σε σημερινό της άρθρο, δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

"Οι κυβερνήσεις περνούν και ο πόνος για τα ζώα μένει!" γράφει η υπέρμαχος της προστασίας των ζώων καλώντας τους "πολιτικούς, αυτούς που έχουν την εξουσία και δεν κάνουν τίποτε, να κουνηθούν λίγο".

"Τι κάνατε, ολόκληροι υπουργοί, μετά τις δαντικές εικόνες από τους τεμαχισμούς ζώων στα σφαγεία, που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση; 'Ολο λόγια, τίποτα συγκεκριμένο, τίποτε άμεσο ώστε να τερματιστούν κατεπειγόντως αυτές οι σκανδαλώδεις ωμότητες που γίνονται μέρα με τη μέρα", τονίζει στο κείμενο που ανάρτησε στο λογαριασμό της στο Twitter. H Μπαρντό απευθύνεται επίσης στους "ενάρετους συμβούλους" για τις "ωμές εικόνες" από βιζόν εκτροφής τα οποία "πετιούνται στα σκυλιά", εικόνες που "σκανδάλισαν την κοινή γνώμη" και για τα "φρικτά δεινά των κουνελιών που γδέρνονται ακόμη ζωντανά".

Η γαλλική οργάνωση L214 που μάχεται για την ευημερία των ζώων και την κατάργηση της κατανάλωσης κρέατος, έδωσε στη δημοσιότητα τους τελευταίους μήνες βίντεο που προκαλούν σοκ καθώς δείχνουν περιπτώσεις κακομεταχείρισης των ζώων μέσα στα σφαγεία της Γαλλίας. Η προβολή των βίντεο οδήγησε σε ελέγχους, στο σφράγισμα σφαγείων και στην έναρξη κοινοβουλευτικής έρευνας για τα δεινά των ζώων που προορίζονται για σφαγή.

Όσον αφορά "τα άγρια ζώα που είναι φυλακισμένα στα τσίρκα, σκλάβοι που υποβάλλονται σε οδυνηρή εκπαίδευση, τι περιμένετε για να απαγορεύσετε όλα αυτά, όπως ήδη έχουν κάνει οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχίζοντας από το κοντινό Βέλγιο;" ρωτά η πρώην σταρ.

"Σε αυτή την προεκλογική περίοδο, το κοινό θα σας κρίνει για τις ενέργειές σας που αφορούν και τα ζώα για τα οποία κανείς δεν μιλά στις ωραίες ομιλίες, με τις οποίες μας ζαλίζετε!" προειδοποιεί η 82χρονη Μπαρντό και υπενθυμίζει ότι ο ποινικός κώδικας καταδικάζει την ωμότητα και την κακομεταχείριση των ζώων.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/bardo-zoa-politikous-18109/feed/
<![CDATA[ 38 χιλ. νοικοκυριά στο Δήμο Παύλου Μελά ενημερώθηκαν για τους μπλε κάδους ανακύκλωσης]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/38-18061/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/38-18061/#comments +Mon, 20 Feb 2017 17:28:00 +0200 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/38-18061/   38 χιλ. νοικοκυριά στο Δήμο Παύλου Μελά ενημερώθηκαν για τους μπλε κάδους ανακύκλωσης

]]>
 38 χιλ. νοικοκυριά στο Δήμο Παύλου Μελά ενημερώθηκαν για τους μπλε κάδους ανακύκλωσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ολοκληρώθηκε η ενημερωτική καμπάνια προώθησης της ανακύκλωσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στο Δήμο Παύλου Μελά πουξεκίνησε στις 6 Φεβρουαρίου 2017.
 
Η ομάδα της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) διένειμε πόρτα-πόρτα σε περισσότερα από 38.000 νοικοκυριά των Δημοτικών Ενοτήτων Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας, ενημερωτικό  έντυπο υλικό για την ορθή χρήση του μπλε κάδου, την επιστολή του Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη καθώς και τη μπλε τσάντα της ανακύκλωσης.
 
Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, προβλέπει σημαντικές αλλαγές στη συλλογή και διαχείριση της  ανακύκλωσης και τις τελευταίες εβδομάδες, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου ξεκίνησε και συνεχίζει τη σταδιακή αλλαγή των παλιών κάδων ανακύκλωσης και την  αντικατάστασή τους από νέους.
 
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ο Δήμος θα έχει αυξήσει τους κάδους από 750 σε 1.350, έτσι ώστε να πυκνώσει το δίκτυο των μπλε κάδων σε όλες τις γειτονιές και με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους Αθανάσιο Λαζαρίδη και Δημήτρη Αθάνατο να δηλώνουν ευχαριστημένοι από την ταχύτητα ικανοποίησης των αιτημάτων των πολιτών για αντικατάσταση των παλιών κάδων ή και τοποθέτηση μπλε κάδων σε νέα σημεία.
 
Μάλιστα για την καλύτερη και πιο άμεση επικοινωνία ο Δήμος καλεί τους πολίτες να στείλουν τις προτάσεις, σκέψεις και τα παράπονά τους στο proposals στο pavlosmelas.gr και φυσικά ισχύουν και οι τηλεφωνικές γραμμές, μία σε κάθε δημοτική ενότητα
2313 302830 (Σταυρούπολη)
2313 302329 (Πολίχνη)
2313 502106 (Ευκαρπία)
 
Ο Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας είχε την ευθύνη τα τελευταία χρόνια και
ο Δήμος Παύλου Μελά σε συνεργασία με την Ε.Ε.Α.Α. (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) συνεχίζει με δικό του νέο εξοπλισμό, που περιλαμβάνει εκτός από τους νέους κάδους και 3 ειδικά αυτοκίνητα-πρέσες ανακύκλωσης.
 
Σήμερα στο Δήμο Παύλου Μελά ανακυκλώνεται περίπου το 5% των απορριμμάτων και το υπόλοιπο 95% θάβεται στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης με τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, από το οποίο τουλάχιστον το 25% μπορεί να εκτραπεί σταδιακά προς την ανακύκλωση.
 
Σκοπός της καμπάνιας και των άλλων ενεργειών που ακολουθούν, είναι να ενημερωθούν, ευαισθητοποιηθούν και ενεργοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες, έτσι ώστε να μειωθούν τα απορρίμματα που στέλνονται για ταφή στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης έχοντας πολλαπλάσια περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, καθώς μειώνεται το κόστος συλλογής και μεταφοράς.
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
 
Αγαπητοί συνδημότες, Αγαπητές συνδημότισσες
Ο Δήμος Παύλου Μελά στο πλαίσιο της ορθότερης διαχείρισης των απορριμμάτων βάση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων με σκοπό την υλοποίηση των στόχων μας, θέτει το πρόγραμμα της ανακύκλωσης σε νέα βάση συνεργαζόμενος με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).
Η ανακύκλωση είναι μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων συσκευασίας προσφέροντας πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.
 
Συγκεκριμένα
•Συμβάλλει στη μείωση του συνολικού όγκου των απορριμμάτων με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους αποκομιδής τους στην κατεύθυνση της μείωσης των Δημοτικών τελών.
•Συνεισφέρει στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων.
•Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
•Προσφέρει στον πολιτισμό, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία μιας έμπρακτης περιβαλλοντικής συνείδησης.
•Ευαισθητοποιεί και ενεργοποιεί τους πολίτες.
Με δεδομένο ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας, η επιτυχία της ανακύκλωσης εξαρτάται από την ευαισθησία και συμμετοχή όλων. Ως εκ τούτου για την αποτελεσματικότερη ενημέρωσή σας, θα πραγματοποιηθεί διανομή σε κάθε σπίτι μιας τσάντας ανακυκλώσιμων υλικών και ενημερωτικών εντύπων.
Οι ενημερωμένοι ενεργοί πολίτες είναι ο κινητήριος μοχλός για να υλοποιηθούν οι στόχοι του προγράμματος ανακύκλωσης. Σας καλούμε να γίνεται αρωγοί στην προσπάθεια του Δήμου Παύλου Μελά να διαχειριστεί ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά τα απορρίμματα.
Γι αυτό το λόγο οφείλουμε να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες και να διαχειριστούμε τα οικιακά μας απορρίμματα ξεκινώντας ως εξής:
•Διαχωρίζουμε τα απορρίμματα συσκευασίας (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό)από τα υπόλοιπα απορρίμματα.
•Πετάμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα συσκευασίας στους μπλε κάδους.
•Κάνουμε οικιακή κομποστοποίηση. Διατίθενται δωρεάν οικιακοί κάδοι κομποστοποίησης κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων.
 
Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΕΜΟΥΡΤΖΙΔΗΣ
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/38-18061/feed/
<![CDATA[Ανιχνεύθηκαν οργανικές ουσίες στο νάνο πλανήτη Δήμητρα ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/planitis-dimitra-18017/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/planitis-dimitra-18017/#comments +Fri, 17 Feb 2017 10:16:00 +0200 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/planitis-dimitra-18017/  Ανιχνεύθηκαν οργανικές ουσίες στο νάνο πλανήτη Δήμητρα 

]]>
 Ανιχνεύθηκαν οργανικές ουσίες στο νάνο πλανήτη Δήμητρα 

Το διαστημικό σκάφος Dawn (Αυγή) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) εντόπισε για πρώτη φορά πάνω στον νάνο πλανήτη Δήμητρα οργανικά μόρια που περιέχουν άνθρακα και αποτελούν τους θεμελιώδεις λίθους της ζωής στη Γη.

Οι οργανικές ουσίες φαίνεται να έχουν σχηματισθεί στον ίδιο τον πλανήτη και να μην προέρχονται από πτώσεις αστεροειδών ή κομητών. Επιπλέον, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν την πιθανότητα η Δήμητρα να διαθέτει έναν υπόγειο ωκεανό, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα να φιλοξενούσε κάποιας μορφής ζωή στο παρελθόν (ή και στο παρόν).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μαρία Κριστίνα Ντε Σάνκτις του Εθνικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής της Ιταλίας στη Ρώμη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", δήλωσαν ότι η Δήμητρα εμφανίζει ομοιότητες με τους δορυφόρους Ευρώπη και Εγκέλαδο.

Είναι η πρώτη σίγουρη ανακάλυψη οργανικών μορίων σε σώμα που βρίσκεται στην μεγάλη ζώνη αστεροειδών μεταξύ 'Αρη και Δία. Η Δήμητρα είναι το μεγαλύτερο σώμα σε αυτή τη ζώνη. Τέτοια οργανικά μόρια έχουν μέχρι σήμερα βρεθεί σε μετεωρίτες και αστεροειδείς.

Οι οργανικές ουσίες στη Δήμητρα είναι κυρίως συγκεντρωμένες σε μια περιοχή έκτασης περίπου 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ιδίως στους κρατήρες Ερνουτέτ και Ιναμαχάρι. Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την ακριβή χημική σύσταση αυτών των οργανικών μορίων.

Έχοντας ολοκληρώσει σχεδόν δύο χρόνια παρατηρήσεων στη Δήμητρα, το Dawn -που εκτοξεύθηκε το 2007- κινείται σήμερα σε μια ελλειπτική τροχιά σε ύψος 7.520 έως 9.350 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του νάνου πλανήτη. Στις 23 Φεβρουαρίου θα μετακινηθεί σε μια νέα τροχιά σε ύψος περίπου 20.000 χιλιομέτρων.

Το Dawn αρχικά μελέτησε την μικρότερη Εστία (2011-12) που έχει διάμετρο 530 χιλιομέτρων και στη συνέχεια επισκέφθηκε στη Δήμητρα που έχει διάμετρο 950 χιλιομέτρων. Έτσι, έγινε η πρώτη στην ιστορία διαστημοσυσκευή, η οποία τέθηκε σε τροχιά γύρω από δύο διαφορετικά ουράνια σώματα πέρα από τη Σελήνη. Μεταξύ άλλων, έχει ανακαλύψει στη Δήμητρα ένα μεγάλο ηφαίστειο πάγου ύψους τεσσάρων χιλιομέτρων.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/planitis-dimitra-18017/feed/
<![CDATA[Τα «λάικ» του ευαίσθητου φυσιολάτρη που μπερδεύουν… Από την «ΟΙΚΟνική πραγματικότητα» της Π. Στασινοπούλου]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/oiko-stasinopoulou-like-17953/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/oiko-stasinopoulou-like-17953/#comments +Mon, 13 Feb 2017 11:22:00 +0200 107 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/oiko-stasinopoulou-like-17953/ Σίγουρα δεν το έχω παρατηρήσει μόνο εγώ. Μια απλή περιήγηση στην εικονική- και όχι ΟΙΚΟνική- πραγματικότητα του διαδικτύου, το επιβεβαιώνει περίτρανα. Ποιο; Ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανεβάσεις οποιαδήποτε εικόνα από φύση, λουλούδι,  ζωάκι, σκηνή αλληλεγγύης και να μην μαζέψεις τα λάικ ολόκληρης της ιντερνετικής ζωής σου. ]]> Τα «λάικ» του ευαίσθητου φυσιολάτρη που  μπερδεύουν… Από την «ΟΙΚΟνική πραγματικότητα» της Π. Στασινοπούλου

       Σίγουρα δεν το έχω παρατηρήσει μόνο εγώ. Μια απλή περιήγηση στην εικονική- και όχι ΟΙΚΟνική- πραγματικότητα του διαδικτύου, το επιβεβαιώνει περίτρανα. Ποιο; Ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανεβάσεις οποιαδήποτε εικόνα από φύση, λουλούδι,  ζωάκι, σκηνή αλληλεγγύης και να μην μαζέψεις τα λάικ ολόκληρης της ιντερνετικής ζωής σου. Μα θα μου πεις, και τί είναι δηλαδή το λάικ και το ανάγεις σε θέμα; Θα σου απαντήσω «τίποτα και… όλα!». Και όχι επειδή το παίζω Πυθία με γρίφους, αλλά επειδή στα σύγχρονα διαδικτυακά χρόνια είναι μια υπαρκτή πραγματικότητα. Που σημαίνει ότι  μια μερίδα χρηστών – σαφώς μειοψηφική έως απειροελάχιστη- έχουν «γραμμένα» τα λάικ στα παλαιότερα των υποδημάτων τους όταν αναρτούν κάτι που τους εκφράζει αληθινά. Και για μια  πλειοψηφία τεράστια, το λάικ είναι αυτοσκοπός, αγωνία,  «καταξίωση» στο μεγάλο ιντερνετικό χωριό, όπου μεταξύ μας, διεξάγεται επί της ουσίας ένα σύγχρονο κοινωνικό πείραμα παγκόσμιας εμβέλειας με θεαματικά συμπεράσματα… Και στο εν λόγω πείραμα,  το αδιόρατο σηματάκι που  προσπερνάς ή πατάς αδιάφορα και μηχανικά, διαδραματίζει ρόλο καταλύτη!
 
       Έλεγα λοιπόν, ότι σε αυτό το τεράστιο ιδιόρυθμο «χωριό», ανά πάσα στιγμή μαζεύονται στην πλατεία του αμέτρητοι χωριανοί από κάθε γωνιά και εκθέτουν ο καθένας την πραμάτεια του… στήνουν παζάρι με θεματικούς πάγκους για ό,τι μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου και τους φορτώνουν με απίθανο εμπόρευμα, περιμένοντας με λαχτάρα τον «πελάτη» να τσιμπήσει… ο οποίος θα «αγοράσει» την πραμάτεια του γούστου του, «πληρώνοντας» ανταποδοτικά με την «μονάδα λάικ» αν πρόκειται για απλά αποδεκτό, συμβατικό προϊόν ή με τη «μονάδα τέλειο» αν πρόκειται για κάτι έξτρα που τον ενθουσίασε. Ενώ όλοι οι χωριανοί μπορούν ισότιμα να είναι πομποί και δέκτες την ίδια στιγμή και καθένας εισπράττει και καταθέτει λάικ, εκθέτοντας  άπαντες τα δελεαστικά προϊόντα τους.
 
       Όπου μέσα στον τρομερό συρφετό των πιο απίθανων αναρτήσεων, υπάρχει μια κατηγορία με αδιαμφισβήτητη λάμψη σταρ! Που έτσι και σκάσει μύτη στην «πλατεία του χωριού», σαρώνει  με μια απλή γύρα τους υπόλοιπους πάγκους, μαζεύει χαλαρά και με το «καλημέρα» όλες τις εισπράξεις, όλων των βαθμίδων –από απλό «λάικ» μέχρι «τέλειο» και «ουάου» και αποχωρεί μεγαλοπρεπώς! Με τους μόνους θεματικούς πάγκους που ίσως κοντράρεται περιστασιακά στις εισπράξεις είναι αυτούς με την πραμάτεια «κουτσομπολιό- ίντριγκα- σκάνδαλο- σεξ», αλλά ως σταθερή, διαχρονική αξία η ίδια, ουδόλως κινδυνεύουν το κύρος, η δύναμη, η απήχησή της από κατά καιρούς σκανδαλιστική επικαιρότητα. Άσε που ακόμα και σε αυτόν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, συχνότατα αναδεικνύεται νικήτρια στην αναμέτρηση, διότι «αρέσει» άνευ όρων και άνευ προϋποθέσεων, βρέξει- χιονίσει- ρίξει κεραυνούς!
 
       Και το μέγιστο αστέρι των λάικ έχει να κάνει με τη φύση σε οποιαδήποτε εκδοχή της. Ειδυλλιακά Ηλιοβασιλέματα, λιακάδες, θάλασσες γαλήνιες και θάλασσες φουρτουνιασμένες, απέραντο πράσινο και δάση, επιβλητικά βουνά και χαράδρες, ολάνθιστα λιβάδια, ταπεινά αγριολούλουδα ή σπάνια άνθη, μπουμπούκια που ξεμυτίζουν, φύλλα που πλέουν στο ποτάμι, τοπία της βροχής και του χιονιά, περίτεχνα σκαμμένοι βράχοι, ουράνια τόξα… και τέλος πάντων όσα ασύλληπτα αποτυπώνει ο χρωστήρας ενός ζωγράφου με θεϊκό ταλέντο, στην εικονική τους θέαση «αρέσουν» σαρωτικά και είναι «τέλεια» χωρίς δεύτερη σκέψη. Το ίδιο και θαρρείς λιγάκι παραπάνω, η κατηγορία «ζώα» ή μάλλον «ζωάκια». Κατοικίδια, του βουνού και του λόγγου, της θάλασσας και του αέρα, της άγριας σαβάνας…Αμέτρητες εικόνες και βίντεο από ό,τι κυκλοφορεί στο ζωικό βασίλειο γενικώς με ένα –ακι στο τέλος κατά προτίμηση λόγω ιδιαίτερης συμπάθειας και δεδομένης ζωοφιλίας, τα οποία επίσης, μέχρι να πεις κύμινο, έχουν μαζέψει εν ριπή οφθαλμού ό,τι διαθέσιμο σήμα αρεσκείας υπάρχει και ο χρήστης βρήκε… «την κότα με τα χρυσά αυγά- λάικ»!
 
       Παρατηρώντας τη συγκεκριμένη, ξεκάθαρη τάση που εκδηλώνεται πανομοιότυπα- σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό - αλλά πάντως σταθερά, μου γεννιούνται διάφορες σκέψεις, που ομολογώ με μπερδεύουν… Κατανοώ βέβαια το αυτονόητο: ότι μια αντικειμενικά όμορφη εικόνα φύσης είναι… μονόδρομος να «αρέσει»- είτε δηλώνεται δημόσια με το πάτημα ενός πλήκτρου, είτε όχι-  σε οποιονδήποτε φυσιολογικό άνθρωπο, να χαϊδεύει τα μάτια του, να γαληνεύει τη ψυχή του και σε αντίθετη περίπτωση, απλά… δεν είναι φυσιολογικός! Όπως είναι λογικό να «αρέσει» ένα χαριτωμένο ζωάκι που παίζει, χαριεντίζεται, κάνει ζαβολιές, κυνηγιέται ή απλά ζει με τον τρόπο του στο δικό του φυσικό κόσμο… Και ακόμα πιο λογική- αυτονόητη για φυσιολογικό άνθρωπο, η μαζική απαρέσκεια που δηλώνεται διαδικτυακά σε εικόνες ή βίντεο κακοποίησης. Όπως επίσης κατανοώ τα αισθήματα συγκίνησης, συμπαράστασης, επιβράβευσης, που οδηγούν μηχανικά άπειρα χέρια  χρηστών να πατήσουν λάικ σε εικόνες ή βίντεο που αποτυπώνουν σκηνές αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο.
 
       Εκείνο που ΔΕΝ κατανοώ είναι το εξής: Πώς γίνεται στον εικονικό κόσμο να εκδηλώνουμε μαζικά και αυθόρμητα το θαυμασμό μας στη φύση, την αγάπη μας στα ζώα, την αλληλεγγύη μας στον αδύναμο, και στον πραγματικό κόσμο, όλα αυτά να ανατρέπονται από τη συντριπτική πλειοψηφία; Στην οποία πλειοψηφία βέβαια ανήκει βάσει στατιστικής λογικής  μεγάλο μέρος χρηστών, οι οποίοι την ίδια στιγμή που πατούν «τέλειο» στη θέα πχ. ενός υπέροχου ποταμιού, μπορούν την επομένη να «στολίσουν» στην όχθη του  με όση σαβούρα έχουν για πέταμα. Ή στη γραφική ακτή, το παρθένο δάσος, την πανέμορφη εξοχή,  που έκαναν απανωτά λάικ με πάθος, μπορούν ανετότατα να αποθέσουν το σκουπιδαριό τους, να ξεπατώσουν δένδρα, να στρώσουν τσιμέντα… Πώς γίνεται να σου «αρέσει» η ψεύτικη εικόνα και να καταστρέφεις την αληθινή; Για να μη πω ότι στην ίδια πλειοψηφία ανήκουν πιθανότατα και αρκετοί που ενώ με το ανώδυνο πάτημα ενός κουμπιού καταδικάζουν παντός είδους κακοποίηση, αν τύχουν μάρτυρες πραγματικού περιστατικού, θα στρέψουν τα νώτα και «πού να μπλέκεις τώρα…». Ακριβώς παρόμοια στάση με περιπτώσεις που καλείσαι να επιδείξεις αλληλεγγύη στον πραγματικό κόσμο, των πραγματικών ανθρώπων, και αδιαφορείς προκλητικά, όταν πριν ένα λεπτό σημείωνες στο φ/β σου «τέλειο» στην εικόνα που είδες να το κάνουν άλλοι…
 
       ΝΑΙ, είναι προφανές ότι το πάτημα ενός κουμπιού, δεν έχει το παραμικρό κόστος και τον παραμικρό κόπο. Αράζεις στη βολική πολυθρονάρα σου μπροστά στον υπολογιστή, πίνεις νωχελικά το ποτάκι σου, καπνίζεις ίσως αρειμάνια, πού και πού ξύνεσαι από βαρεμάρα και όταν ο πλασματικός κόσμος της οθόνης φέρει μπροστά στα κορεσμένα μάτια σου μια ξεχωριστή εικόνα ομορφιάς ή ήθους… θες από ξάφνιασμα… θες από εσωτερική ανάγκη… θες από υποχρέωση…πατάς κι ένα λάικ να βρίσκεται! Τι σου κοστίζει για να το τσιγκουνευτείς; Μήπως θα σε ξεβολέψει- κατά οποιαδήποτε έννοια; Ή θα σου αλλάξει η ανώδυνη, ανεπαίσθητη, μηχανική κίνηση την όποια «κοσμοθεωρία» σου; Μπορείς ωραιότατα ως αυθεντικός κάφρος στη ρεαλιστική πραγματικότητα, να παρουσιάζεσαι στην παραπλανητική εικονική των άγνωστων διαδικτυακών φίλων, με ένα εξόχως ευαίσθητο προφίλ και να μοιράζεις απανωτά «ουάου» σε ειδυλλιακές εικόνες… αυτές που «ευκαιρίας δοθείσης» δεν έχεις κανένα απολύτως ενδοιασμό να κάνεις σαν τα μούτρα σου! Με ρυθμό που κάποια στιγμή δεν θα αφήσεις τίποτα ειδυλλιακό για φωτογράφιση ώστε να έχεις τη χαρά να του κάνεις λάικ! Έτσι, για να καταλαβαινόμαστε και μεταξύ κατεργαρέων υποκριτών, ειλικρίνεια! Διότι αν πάρει κανείς στα σοβαρά και θεωρήσει συνειδητά όλα αυτά τα αναρίθμητα λάικ που εισπράττουν στο διαδίκτυο η φύση και οι αξίες γενικώς, θα έπρεπε λογικά να ζούμε σε παράδεισο «αγγελικά πλασμένο» και η τάξη των (επίσης αναρίθμητων) κάφρων να ήταν ανύπαρκτη! «Έλεος», που λέει και η χαζόφατσα!
 
#Κουλτουρόσουπα  #kulturosupa  #ΠλανήτηςΓη  #ΟικονικήΠραγματικότητα  #ΠίτσαΣτασινοπούλου  #ΗφύσηΣτοΔιαδίκτυο  #ΛογικήΤωνΛαικ  #ΔιαδικτυακήΥποκρισία  #ΕικόνεςΦύσης  #ΕικόνεςΖώων
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/oiko-stasinopoulou-like-17953/feed/
<![CDATA[Ο σκύλος σας μπορεί να πάρει την προσωπικότητά σας... Και το αντίστροφο]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/skilos-prosospikotita-17909/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/skilos-prosospikotita-17909/#comments +Fri, 10 Feb 2017 09:46:00 +0200 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/skilos-prosospikotita-17909/  Ο σκύλος σας μπορεί να πάρει την προσωπικότητά σας... Και το αντίστροφο

]]>
 Ο σκύλος σας μπορεί να πάρει την προσωπικότητά σας... Και το αντίστροφο.

Η υποψία ότι ο σκύλος σας μπορεί σταδιακά να πάρει την προσωπικότητά σας (όπως εν μέρει μπορεί να συμβεί μεταξύ δύο συζύγων), δεν είναι τελικά απλή υποψία.

Μια νέα αυστριακή επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να αποκτήσουν βασικά χαρακτηριστικά της ψυχοσύνθεσης των αφεντικών τους, ιδίως αν οι τελευταίοι είναι αγχωτικοί, νευρωτικοί και εν γένει αρνητικοί τύποι.

Από την άλλη, μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Κυρίως οι χαλαροί και φιλικοί σκύλοι μπορούν να μεταδώσουν τη θετική αυτή προσωπικότητα στους ιδιοκτήτες τους, βοηθώντας τους να μειώσουν το στρες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης, με επικεφαλής τη δρα Ίρις Σόμπερλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν πάνω από 100 ζεύγη σκύλων και ανθρώπων, που συμβίωναν επί χρόνια.

Ζώα και άνθρωποι υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις όπως η μέτρηση του ρυθμού της καρδιάς και των επιπέδων της ορμόνης του στρες κορτιζόλης. Έγιναν, επίσης, ψυχολογικά τεστ τόσο στους ανθρώπους όσο και στους σκύλους (εκ μέρους των τελευταίων απάντησαν τα αφεντικά τους!), έτσι ώστε όλοι ανεξαιρέτως να καταταχθούν στους πέντε μεγάλους τύπους της προσωπικότητας: νευρωτικός, εξωστρεφής, ανοικτός, φιλικός, υπεύθυνος.

Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε, είναι ότι οι μεν επηρεάζουν τους δε, αντιγράφοντας χαρακτηριστικά-κλειδιά της προσωπικότητάς τους. Την μεγαλύτερη επιρροή -καλώς ή κακώς- έχουν οι άνθρωποι στους σκύλους.

«Τα ευρήματά μας ταιριάζουν μια χαρά με την εμπειρία μας: ιδιοκτήτες και σκύλοι αποτελούν κοινωνικές δυάδες και αλληλοεπηρεάζονται», δήλωσε η Σόμπερλ.

Η αυστριακή ερευνήτρια επεσήμανε ότι οι σκύλοι είναι ευαίσθητοι στα συναισθήματα των αφεντικών τους και μπορεί κατά συνέπεια να νιώσουν ανάλογα αναπροσαρμόζοντας τη συμπεριφορά τους- κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί από την μακρά εξελικτική συμπόρευση των δύο ειδών εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/skilos-prosospikotita-17909/feed/
<![CDATA[Η αποψίλωση των δασών επιδεινώνεται με την αύξηση του εισοδήματος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/apopsilosi-17907/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/apopsilosi-17907/#comments +Fri, 10 Feb 2017 09:38:00 +0200 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/apopsilosi-17907/  Η αποψίλωση των δασών επιδεινώνεται με την αύξηση του εισοδήματος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες

]]>
 Η αποψίλωση των δασών επιδεινώνεται με την αύξηση του εισοδήματος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Μία νέα μελέτη παρουσιάζει για πρώτη φορά μια σύνδεση μεταξύ της αύξησης των εισοδημάτων και της αντίστοιχης ανόδου στην αποψίλωση των δασών, με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων.

Οι οικονομολόγοι υπέθεταν εδώ και καιρό ότι ισχύει αυτή η προβλέψιμη σύνδεση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, αλλά ήταν δύσκολο να αποδειχθεί, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Χεσούς Κρέσπο Κουαρέσμα, οικονομολόγος στο Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Συστημάτων και το Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών της Βιέννης.

Μέρος της δυσκολίας είναι ότι οι πληροφορίες σχετικά με τη δασική κάλυψη, ιδιαίτερα στις φτωχότερες οικονομίες, δεν ήταν αξιόπιστες, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται εκτιμήσεις και προσομοιώσεις των δασικών εκτάσεων, όπως από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας. Τα κενά στα δεδομένα οδηγούν συχνά σε αντικρουόμενα συμπεράσματα, αλλά το πρόβλημα αυτό ξεπεράστηκε με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα οικονομικά δεδομένα 130 χωρών μαζί με τις τάσεις της δασικής κάλυψης με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων από το 2005. Στις φτωχότερες χώρες, η επίδραση ήταν σαφής. Καθώς αυξήθηκε το κατά κεφαλήν εισόδημα, το ίδιο έκανε και το επίπεδο της αποψίλωσης των δασών.

Για παράδειγμα, η γεωργική ανάπτυξη στη δυτική Βραζιλία έχει οδηγήσει σε σημαντική αποψίλωση των δασών της περιοχής, ενώ το δάσος από την άλλη πλευρά των συνόρων της με τη Βολιβία, μίας από τις φτωχότερες χώρες της Νότιας Αμερικής, έχει παραμείνει σχετικά αλώβητο.

«Το μέλλον της υποσαχάριας Αφρικής φαίνεται να έχει ιδιαίτερα καίρια σημασία για το τι πρόκειται να συμβεί με τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Κρέσπο Κουαρέσμα.

Στην περιοχή βρίσκονται μερικές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, αλλά οι εν λόγω οικονομίες αναμένεται να αναπτυχθούν. Αυτό θα σημάνει πιθανότατα μια μείωση της δασικής κάλυψης.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, διότι η Αφρική φιλοξενεί μερικές από τις μεγαλύτερες εκτάσεις παρθένων δασών στον κόσμο», δήλωσε ο Ίαν Μακάλουμ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Παράγοντες που κρατούν την αποψίλωση των δασών υπό έλεγχο σε άλλες τροπικές περιοχές του κόσμου, όπως χρηστή διακυβέρνηση, συστήματα παρακολούθησης, και ειρηνικές συνθήκες, απουσιάζουν σε μεγάλο μέρος της τροπικής Αφρικής», πρόσθεσε.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/apopsilosi-17907/feed/