Kulturosupa.gr - RSS http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/ put the rss description here. +Sat, 24 Jun 2017 18:17:00 +0300 en hourly 1 http://kulturosupa.gr/ http://kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://kulturosupa.gr/ <![CDATA[Συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των ζώων.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/vouli-zoa-19676/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/vouli-zoa-19676/#comments +Sat, 24 Jun 2017 18:17:00 +0300 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/vouli-zoa-19676/  Συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των ζώων.

]]>
 Συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των ζώων.

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα τα ζώα.

Η ιδέα της συνεδρίασης πιστώνεται στην Πρόεδρο της Επιτροπής, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κα Καφαντάρη, προτάθηκε δε την ημέρα που η Ομοσπονδία την συνάντησε αντί του Προέδρου της Βουλής κ. Βούτση, προκειμένου να καταθέσει στην Βουλή τα δύο ψηφίσματα της Α Συνάντησης Δήμων και Φιλοζωικών Φορέων, που έγινε τον Μάιο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία:

«Οποιαδήποτε συζήτηση και δημόσια αναφορά στην υπόθεση των ζώων είναι εκ των πραγμάτων θετική πολύ περισσότερο, όταν αυτή γίνεται στο Κοινοβούλιο.

Από την συζήτηση φάνηκε, με λίγες βέβαια εξαιρέσεις, ότι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν απο πρώτο χέρι και δεν ζουν στο δρόμο την ζωή των εκατοντάδων χιλιάδων αδέσποτων μόνο φιλολογικού χαρακτήρα απόψεις και θέσεις μπορούν να έχουν, οι οποίες πόρρω απέχουν της πραγματικότητας.

Η Ομοσπονδία δια της Προέδρου της Αναστασίας Μπομπολάκη κατέθεσε τις θέσεις και προτάσεις κλειδιά για την επίλυση του ζητήματος των αδέσποτων και ήταν ο μόνος φορέας που κατέθεσε προτάσεις και για τα άλλα ζώα με αιχμή τις τελετουργικές σφαγές ζώων φάρμας, την απαγόρευση, εισόδου κητωδών-δελφινιών στην χώρα μας, την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τα άγρια ζώα που ζουν υπό αιχμαλωσία είτε σε ζωολογικούς κήπους είτε σε ιδιωτικές συλλογές.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος για μια ακόμη φορά έδειξε οτι αντιμετωπίζει το θέμα των αδέσποτων συντεχνιακά και με βάσει τα οικονομικά συμφέροντα των μελών του.

Η Ελληνική Αστυνομία σε ανώτερο επίπεδο έδειξε και κατέθεσε την διάθεσή της να συμβάλλει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της στην επίλυση του ζητήματος.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε επίπεδο θεσμικό απουσίασε εντελώς ενώ η Περιφέρεια Αττικής έκανε μια μικρή αναφορά, αφού το θέμα των αδέσποτων είναι εκτός της αρμοδιότητάς της.

Δυσάρεστα μας εξέπληξε η ομιλία του Συνήγορου του Πολίτη με θέσεις που βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τις θέσεις του φιλοζωικού κινήματος πέραν του γεγονότος ότι σαν φορέας καμία θεσμική εμπλοκή έχει στα ζητήματα των ζώων.

Από τον Αναπληρωτή Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Τσιρώνη μπήκε ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών σε σχέση με την αναμόρφωση του βασικού νόμου 4039/12 με χρονική κατάληξη τον Δεκέμβριο του 2017 ενώ σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος και η διαδικασία της νομοτεχνικής επεξεργασίας των διατάξεων, η διαβούλευση και ψήφιση αυτών με τις πολιτικές εξελίξεις να είναι ρευστές και τον κίνδυνο για μια ακόμη φορά να ξεκινήσουμε και πάλι απο την αρχή, όπως συνήθως συμβαίνει, να ελλοχεύει.

Σε γενικές γραμμές και θεωρητικά κρίνουμε θετική την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή τονίζουμε όμως την μεγίστη ανάγκη να ληφθούν άμεσες, ριζοσπαστικές και γενναίες αποφάσεις που δεν θα μερεμετίζουν την κατάσταση αλλά θα οδηγούν σε λύσεις προς όφελος των ζώων και της κοινωνίας.

Παραθέτουμε σε βίντεο τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης επισημαίνουμε δε οτι οι προτάσεις της Ομοσπονδίας μας απο το 2015 έχουν κατατεθεί ξανά και ξανά αρμοδίως αλλά μέχρι σήμερα ουδέν».

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/vouli-zoa-19676/feed/
<![CDATA[ΤΙ καλύτερο από παιδική κηπουρική στις διακοπές!!! Από την «ΟΙΚΟνική πραγματικότητα» της Π. Στασινοπούλου]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/paidiki-kipouriki-oikoniki-stasinopoulou--19651/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/paidiki-kipouriki-oikoniki-stasinopoulou--19651/#comments +Fri, 23 Jun 2017 11:00:00 +0300 107 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/paidiki-kipouriki-oikoniki-stasinopoulou--19651/ ΤΙ καλύτερο από παιδική κηπουρική στις διακοπές!!! Από την «ΟΙΚΟνική πραγματικότητα» της Π. Στασινοπούλου

]]>
ΤΙ καλύτερο από παιδική κηπουρική στις διακοπές!!! Από την «ΟΙΚΟνική πραγματικότητα» της Π. Στασινοπούλου.

       Ναι φίλε μου, σήμερα θα μιλήσουμε  για το μικρό παιδί της προσχολικής ή σχολικής ηλικίας, που καθώς το καλοκαίρι κλείνουν παιδικοί σταθμοί και σχολεία, το ίδιο στερείται  τις γνώριμες δραστηριότητες που το συντρόφευαν όλη τη χρονιά και εσύ ψάχνεις απεγνωσμένα να βρεις υποκατάστατα να το απασχολήσεις. Που βέβαια μπορείς να βρεις πολλά και ενδιαφέροντα, αρκεί να διαθέτεις περίσσιο χρήμα να τα καλύψεις. Ένα ενδεχόμενο μάλλον απίθανο για τον μέσο εργαζόμενο με μισθό πείνας και βέβαια καθαρά ουτοπικό για τον άνεργο. Οπότε μοιραία το βάρος της «δημιουργικής απασχόλησης» του παιδιού θα το αναλάβουν… γιαγιά και παππούς- αν υπάρχουν κι αν μπορούν.  Και μακάρι να είναι κάτοικοι χωριού και το τυχερό παιδί να γευτεί στις διακοπές του την επαφή με τη φύση… Διαφορετικά θα μένει ώρες κλεισμένο σε διαμέρισμα, λαχταρώντας λίγο παιχνίδι με γειτονόπουλα στη τσιμεντένια πυλωτή ανάμεσα σε αμάξια…
 
       Γι αυτό το «άτυχο» παιδί λοιπόν, που στερείται εκ των πραγμάτων τη φύση, που καλοκαιριάτικα έχει ατέλειωτες ώρες αδειανές, που έχει σκυλοβαρεθεί τα κινητο-παίχνιδα, τις παιδικές σειρές, τα «πάρε να ζωγραφίσεις», τα «παίξε επιτραπέζιο»… θέλω να προτείνω μια ιδέα…Μια πανέμορφη ιδέα, που όμως για να ανακαλύψει το ίδιο την ομορφιά της θέλει τρόπο! Και μιλώ για την παιδική κηπουρική. Η οποία πιθανόν στην πρώτη «προσέγγιση» να μη φαντάζει ιδιαίτερα θελκτική στα δικά του μάτια. Να προσπεράσει την απόπειρα αδιάφορα, καθώς είναι γνωστό – ιδιαίτερα στη σημερινή τεχνολογική εποχή των άπειρων ερεθισμάτων-   πόσο εύκολα βαριέται ένα παιδί και πόσο δύσκολα κερδίζεις το ενδιαφέρον του για κάτι. Ως γονείς έχουμε όλοι παρατηρήσει ότι ακόμα και το πιο λαχταριστό, εντυπωσιακό, πολυδιαφημισμένο παιχνίδι, ζήτημα να κρατήσει το ενδιαφέρον του για λίγες μέρες, μην πω ώρες! Μοιραίο αποτέλεσμα του κορεσμού ή αλλιώς «μπουκώματος» από την αλόγιστη αφθονία…
 
       Ως γονείς όμως έχουμε παρατηρήσει και κάτι άλλο: ότι μπορεί π.χ. μια παλιά κουτάλα, ένα μαδημένο λούτρινο, ένα άχρηστο εργαλείο, μια χάρτινη κούτα, να κάνουν το σούπερ φανταχτερό παιχνίδι… μπροστά τους να ωχριά! Να κερδίσει την πρώτη εντύπωση για λίγη ώρα και μετά το παιδί να αφοσιωθεί στο δικό του «ευτελές» αγαπημένο, αφήνοντας παραπεταμένο το πανάκριβο λαμπερό. Ένστικτο λέγεται… που στο παιδί είναι ο κυρίαρχος οδηγός ζωής. Και επιβεβαιώνεται πανηγυρικά όταν το βάλεις να διαλέξει ανάμεσα σε δυο παιχνίδια: π.χ. ένα πλήρως εξοπλισμένο εντυπωσιακό φορτηγό ή κουκλόσπιτο και να… πλάσει κεφτεδάκια από λάσπη! Είναι σίγουρο ότι τα δύο πολυτελή πρώτα θα γίνουν αγνώριστα από τη λάσπη, σε μια προσπάθεια να συνδυάσει και τα δύο, αλλά δυστυχώς γι αυτά, η λάσπη παραμένει… σταθερή- ασυναγώνιστη αξία για το πρωτογενές ένστικτο του παιδιού. Που δεν πρόλαβε ακόμη να αλλοτριωθεί και η έλξη για οτιδήποτε φυσικό προκύπτει αυθόρμητα κι αβίαστα.
 
       Ακριβώς σε αυτό το αξίωμα ποντάρω όταν προτείνω την ιδέα της κηπουρικής, που είναι βέβαιο ότι αν του προσφερθεί με ελκυστικό τρόπο, κατάλληλο για την εκάστοτε ηλικία του, θα κολλήσει τόσο, που οι γύρω θα τρίβουν τα μάτια τους! Κι αν μιλώ με τόση σιγουριά, είναι λόγω βιωμένης εμπειρίας και μάλιστα κατ’ επανάληψη! Ο δε ελκυστικός τρόπος, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχει να κάνει πρωτίστως με το… χώμα! Δώσε σε ένα παιδί χώμα, νερό, φτυάρι (προαιρετικά) και θα ξεχάσεις την παρουσία του για ώρες! Οποιαδήποτε άλλη «δημιουργική» δραστηριότητα, δεν συγκρίνεται με αυτήν ούτε γι αστείο! Οπότε τι πιο όμορφο/ έξυπνο/ χρήσιμο/ δημιουργικό/ εκπαιδευτικό, να συνδυάσεις τη δεδομένη αγάπη/ φυσική έλξη για το χώμα με την καλλιέργεια και κατά προτίμηση λαχανικών! Και κατά προτίμηση από σπόρο! Να βιώσει το παιδί όλο τον κύκλο της ζωής να εξελίσσεται βήμα- βήμα μπροστά στα μάτια του και με τη συμμετοχή των δικών του χεριών! Να δει το σποράκι του να σκάει από το χώμα, να γίνεται φυτό, να μεγαλώνει, να βγάζει άνθη, τα άνθη να γίνονται καρποί, που θα κόψει με το χεράκι του να τους βάλει στο πιάτο… Ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό θαύμα που πρωταγωνίστησε κι ένα συμπυκνωμένο μάθημα ζωής από αυτά που μόνο το μέγα σχολείο της φύσης μπορεί να του προσφέρει γενναιόδωρα
 
       Γιατί θα του μάθει χωρίς κανένα «κήρυγμα» αυθεντίας, κάποιες σπουδαίες αλήθειες. Όπως ας πούμε, αυτήν της αρμονικής συνύπαρξης των πλασμάτων-  ένας άνθρωπος και ένα φυτό… που μόνο όταν «συνεργάζονται» και στηρίζει το ένα το άλλο, προκύπτει ιδανικό αποτέλεσμα και ωφελούνται και οι δύο… ότι έχουν απόλυτη ανάγκη ο ένας τον άλλον για να επιβιώσουν και μόνο με αλληλεγγύη θα το καταφέρουν… ότι ένα φυτό είναι ζωντανό πλάσμα όσο κι ένα παιδί κι όταν παίρνει φροντίδα και αγάπη ξέρει να τα ανταποδίδει γενναιόδωρα… κι αν το παραμελήσεις ή το κακομεταχειριστείς, ως ζωντανό θα πονέσει όσο κι ένα παιδί…ότι η τροφή είναι σπουδαίο αγαθό και παράγεται με κόπο και νοιάξιμο… Κι επειδή όλο τούτα κι άλλα τόσα, ΔΕΝ είναι λεκτικά, αλλά βιωματικά, τυπώνονται ανεξίτηλα στο παρθένο «υπόστρωμα» που λέγεται παιδί και ρουφά εμπειρίες σαν διψασμένο σφουγγάρι. Πέρα από  την ανάπτυξη του αισθήματος ευθύνης, της αυτοπεποίθησης, της υπομονής… Ένα παιδί που έχει καλλιεργήσει με τα χέρια του, είναι αδύνατο αυτά τα χέρια να τραυματίσουν φυτό, όπως είναι αδύνατο τα παιδικά χέρια που χαϊδεύουν ζώο, κάποτε να το χτυπήσουν… Είναι αυτό που λέμε αυθεντική οικολογική συνείδηση, χτισμένη στην τρυφερή καθοριστική ηλικία…
 
       Κι όσο για το πρακτικό κομμάτι του πράγματος, το μόνο εύκολο, κι ας υπάρχει μόνο ένα μικρό μπαλκονάκι. Όπου το παιδί θα έχει τις δικές του γλάστρες,  που αν θέλει μπορεί να βάψει με το δικό του χρώμα, και τα μόνα που θα χρειαστεί είναι ένα σακούλι χώμα και λίγους σπόρους ή έτοιμα μικρά φυτά από λαχανικά εποχής που του αρέσουν να τρώει: ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, κολοκυθάκι, μελιτζάνα, φασολάκια ή γιατί όχι καρπούζι ή πεπόνι. Που βέβαια από όλα αυτά μπορεί να κρατήσει σπόρους και την επόμενη άνοιξη να τους φυτέψει σε τελλαράκια και να φτιάξει τα δικά του φυτά που θα μεταφυτεύσει στις γλάστρες,  κάτι ακόμα πιο δημιουργικό! Για φέτος θα δοκιμάσει να φυτέψει τα έτοιμα φυντάνια, με τις οδηγίες ενός μεγάλου, αλλά με τα ΔΙΚΑ του χέρια. Αυτό θα ανοίξει την τρύπα στο χώμα, θα τοποθετήσει το φυτό, θα το σκεπάσει, θα το ποτίσει, θα του βάλει πασαλάκι να το στηρίξει αν χρειαστεί. Αυτό θα έχει την έγνοια να ρίχνει νερό, να παρακολουθεί την πορεία, να παρατηρεί για έντομα ή αρρώστια, να ενημερώνει. Αυτό θα δει το πρώτο λουλούδι και πώς θα μεταμορφωθεί μαγικά σε καρπό και με δικό του χέρι θα τον κόψει. Το αν θελήσει να… κεράσει από τη σοδειά του, αυτό και πάλι είναι στη δική του ευχέρεια! Αν και η περηφάνια του θα εκδηλωθεί με απίστευτη γενναιοδωρία…
 
       Η κηπουρική «δράση» όμως μπορεί να πάρει… διαστάσεις και να επεκταθεί με διάφορες μορφές, ειδικά για τα μεγαλύτερα παιδιά. Να φτιάξουν ας πούμε ομάδα «κηπουρών» στη γειτονιά και να διαμορφώσουν με τις υποδείξεις των ενηλίκων, μικρούς «αστικούς» λαχανόκηπους σε αυλές πολυκατοικιών, είτε σε μια γωνιά του κήπου, είτε σε παλιές γλάστρες ή κατάλληλες κατασκευές που μπορούν να φτιάξουν τα ίδια αξιοποιώντας άχρηστα υλικά με κάποια βοήθεια. Μπορούν ακόμα με την ομάδα τους να απευθυνθούν στο Δήμο και να ζητήσουν ένα μικρό κομμάτι από το πάρκο της γειτονιάς, να το περιφράξουν όμορφα και να καλλιεργήσουν τα λαχανικά τους, βάζοντας και ταμπελάκι με το «σήμα» τους ή ένα μήνυμα. Γιατί όχι να οργανώσουν μεταξύ τους κι έναν διαγωνισμό για τον πιο πετυχημένο λαχανόκηπο ή την πιο νόστιμη σοδειά ή τον πιο… επίμονο κηπουρό, με κριτές της επιλογής τους και καλλιτεχνικά δρώμενα! Αρκεί να γίνει – με την κατάλληλη υποστήριξη των ενηλίκων- μια πρώτη, πετυχημένη αρχή… Δεν θα ξεχάσω όσα χρόνια κι αν περάσουν, την εικόνα των παιδιών όταν έψαχναν να βρουν σκαλίζοντας το χώμα, τις πατάτες και τα καρώτα που είχαν φυτέψει τα ίδια… Ποτέ άλλοτε δεν έχω δει ΤΟΣΗ ανείπωτη χαρά στο βλέμμα…
 
#Κουλτουρόσουπα  #kulturosupa #ΠλανήτηςΓη  #ΟικονικήΠραγματικότητα  #ΠίτσαΣτασινοπούλου  #ΠαιδικήΚηπουρική  #ΦύσηΚαιΠαιδί  #ΚαλλιέργειαΚαιΠαιδί
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/paidiki-kipouriki-oikoniki-stasinopoulou--19651/feed/
<![CDATA[Θανάσιμοι καύσωνες απειλούν το 75% του πληθυσμού ως το 2100]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/kafsones-19627/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/kafsones-19627/#comments +Tue, 20 Jun 2017 19:53:00 +0300 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/kafsones-19627/  Θανάσιμοι καύσωνες απειλούν το 75% του πληθυσμού ως το 2100

]]>
 Θανάσιμοι καύσωνες απειλούν το 75% του πληθυσμού ως το 2100

Το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται σήμερα σε δυνητικά θανατηφόρα ζέστη για 20 ημέρες το χρόνο ή περισσότερο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ωστόσο, χωρίς σημαντικές μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, έως και τρία στα τέσσερα άτομα θα αντιμετωπίσουν την απειλή θανατηφόρου καύσωνα έως το 2100. Ακόμη και με μειώσεις, ένας στους δύο ανθρώπους στα τέλη του αιώνα θα αντιμετωπίσει πιθανώς τουλάχιστον 20 ημέρες ακραίας θανατηφόρας θερμότητας, σύμφωνα με την ανάλυση του Πανεπιστημίου της Χαβάης.


«Οι θανατηφόροι καύσωνες είναι πολύ συνηθισμένοι. Δεν γνωρίζω γιατί ως κοινωνία δεν ανησυχούμε περισσότερο για τους κινδύνους τους», δήλωσε ο Καμίλο Μόρα, επικεφαλής της μελέτης. «Το κύμα καύσωνα του 2003 στην Ευρώπη σκότωσε περίπου 70.000 ανθρώπους, περισσότερους από οποιαδήποτε τρομοκρατική επίθεση», πρόσθεσε.

Οι επικίνδυνοι καύσωνες είναι πολύ πιο κοινοί από ό,τι θεωρεί η κοινή γνώμη, σκοτώνοντας ανθρώπους σε περισσότερα από 60 διαφορετικά μέρη του κόσμου κάθε χρόνο. Αξιοσημείωτα συμβάντα θανατηφόρων καυσώνων περιλαμβάνουν εκείνον της Μόσχας το 2010, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους, και ο καύσωνας του Σικάγο το 1995, όταν 700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την υψηλή θερμοκρασία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, δεκάδες άτομα πέθαναν στην Ινδία και το Πακιστάν, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 53,5 βαθμούς Κελσίου.

Ο Μόρα και μια διεθνής ομάδα ερευνητών και φοιτητών εξέτασαν περισσότερες από 30.000 σχετικές δημοσιεύσεις για να βρουν δεδομένα σχετικά με 1.949 περιπτώσεις σε πόλεις ή περιοχές όπου οι ανθρώπινοι θάνατοι συνδέονταν με υψηλές θερμοκρασίες. Θανατηφόρα κύματα καύσωνα έχουν καταγραφεί μεταξύ άλλων στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, το Τορόντο, το Λονδίνο, το Πεκίνο, το Τόκιο, το Σίδνεϊ και το Σάο Πάολο.

Όσοι ζουν στις υγρές τροπικές περιοχές αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όπου ακόμη και ελαφρά αύξηση των μέσων θερμοκρασιών ή της υγρασίας μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους. Ωστόσο, η θερμότητα μπορεί να είναι θανατηφόρα ακόμη και σε μέτριες θερμοκρασίες κάτω των 30 βαθμών Κελσίου, αν συνδυαστεί με πολύ υψηλή υγρασία, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι νέοι και οι ηλικιωμένοι, που συχνά στερούνται κατάλληλους πόρους και είναι κοινωνικά πιο απομονωμένοι, παραμένουν οι πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η συντριπτική πλειοψηφία των 15.000 θανάτων στη Γαλλία στη διάρκεια του ευρωπαϊκού καύσωνα του 2003 αφορούσε άτομα τουλάχιστον 75 ετών, πολλά εκ των οποίων ζούσαν μόνα τους.
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/kafsones-19627/feed/
<![CDATA[Βραβείο «Εκστρατεία Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης» ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017 στην Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/2017-apth-19608/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/2017-apth-19608/#comments +Fri, 16 Jun 2017 21:33:00 +0300 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/2017-apth-19608/ Βραβείο «Εκστρατεία Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης» ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017 στην Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ

]]>
 Βραβείο «Εκστρατεία Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης» ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017 στην Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ

Στην Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ απονεμήθηκε το Βραβείο «Εκστρατεία Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης» ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017. Η Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ βραβεύτηκε για την υλοποίηση της εκστρατείας πληθοπορισμού (crowdsourcing), με τίτλο «Bus και Thess...να μοιραστείς την ιδέα σου για πιο καινοτόμα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη;», η οποία είχε ως σκοπό τη συγκέντρωση καινοτόμων ιδεών για τη βελτίωση των Δημοσίων Συγκοινωνιών στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
 
Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ερευνητικού Έργου CIPTEC που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Στόχος του έργου είναι η βελτίωση των μετακινήσεων στην πόλη, η αύξηση της ελκυστικότητας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και έμμεσα η μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και η δημιουργία ενός φιλικότερου αστικού περιβάλλοντος για όλους, «με ιδέες που προέρχονται από εμάς για εμάς!».
 
Η επίσημη τελετή Απονομής των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017 στους νικητές πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017 στο Πάρκο Αναψυχής Ραφήνας Πικερμίου και διοργανώθηκε για 13η συνεχόμενη χρονιά από το ECOCITY. Το Βραβείο για την Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς παρέλαβαν οι συνεργάτες της Ομάδας κ. Αφροδίτη Σταμέλου και κ. Ευάγγελος Γενίτσαρης.
 
Τα Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε από τον Εθελοντικό Οργανισμό ECOCITY. Στόχος του θεσμού είναι να συμβάλει στην προβολή και στην αναγνώριση της έμπρακτης και αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας των Φορέων της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιχειρήσεων, των Επιστημονικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης για ενέργειες και έργα που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους με προσανατολισμό στην προστασία του Περιβάλλοντος.
 
To ECOCITY είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που δραστηριοποιείται στην προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών, με έμφαση στο αστικό περιβάλλον.
 
Ταυτότητα του Έργου
 
Η παραπάνω εκστρατεία πληθοπορισμού εντάσσεται στην υλοποίηση του ερευνητικού έργου, με τίτλο «Συλλογική Καινοτομία για τις Δημόσιες Συγκοινωνίες στις Ευρωπαϊκές Πόλεις (CIPTEC)» που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Το ΑΠΘ, με την Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς και ακαδημαϊκά υπεύθυνο τον Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Αριστοτέλη Νανιόπουλο, ενεργεί ως συντονιστής εταίρος του Έργου.
 
Το Έργο αποτελεί μια σύμπραξη 12 φορέων από 7 Ευρωπαϊκές Χώρες, όπως διεθνείς οργανισμούς/ «δίκτυα» (Ένωση Ευρωπαϊκών Μητροπολιτικών Φορέων Μεταφορών (ΕΜΤΑ), Ένωση  Ευρωπαίων Επιβατών (EPF), φορείς δημοσίων συγκοινωνιών, ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων και εξειδικευμένων εταιρειών, στους τομείς της επιστήμης των μεταφορών, του επιστημονικού μάρκετινγκ και της «διαχείρισης της καινοτομίας».

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/2017-apth-19608/feed/
<![CDATA[Η ΦΩΛΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ στη Θεσσαλονίκη εκπέμπει S.O.S. για τα 180 σκυλάκια της. Άμεση ανάγκη σε τροφές, φάρμακα & καθαριστικά.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/folia-adespoton-sos-19585/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/folia-adespoton-sos-19585/#comments +Thu, 15 Jun 2017 10:31:00 +0300 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/folia-adespoton-sos-19585/  Η ΦΩΛΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ στη Θεσσαλονίκη εκπέμπει S.O.S. για τα 180 σκυλάκια της. Άμεση ανάγκη σε τροφές, φάρμακα & καθαριστικά.

]]>
Η ΦΩΛΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ στη Θεσσαλονίκη εκπέμπει S.O.S. για τα 180 σκυλάκια της. Άμεση ανάγκη σε τροφές, φάρμακα & καθαριστικά.
 
Παρά τις δύσκολες συνθήκες, το έργο της «ΘΑΛΕΙΑΣ» ΦΩΛΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζεται χάρη στον μοναδικό άνθρωπο που φροντίζει καθημερινά τα 180  πλέον περιθαλπόμενα σκυλάκια που βρέθηκαν πεταμένα στους δρόμους. Μόνο που οι ανάγκες για την καθημερινή σίτιση τους όλο και μεγαλώνουν αφού τα σκυλάκια που εγκαταλείπονται συνεχώς αυξάνονται και δυστυχώς οι τροφές δε αρκούν.
 
Έκκληση προς όλους μας για τροφές, κονσέρβες κοκ απευθύνει η «Θάλεια» Φωλιά Αδέσποτων ώστε να καλυφθούν βασικές ανάγκες επιβίωσης.
 
Επιπλέον για τα 180 σκυλάκια χρειάζονται φάρμακα μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: presolon, zylapur, vibramicine, augmentin και γενικά αντιβιώσεις (όλα αυτά είναι φάρμακα για ανθρώπους).
 
Έκκληση και για παντός τύπου καθαριστικά των χώρων όπου στεγάζονται. Ο ζεστός καιρός αναπτύσσει μικρόβια στους χώρους που φυλάσσονται τα ζώα και αν δεν καθαριστούν σχολαστικά άμεσα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.
 
Παρακαλούμε θερμά βοηθήστε και ενισχύστε με τρόφιμα, φάρμακα και καθαριστικά τη “ΘΑΛΕΙΑ” Φωλιά Αδέσποτων που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Επικοινωνήστε μαζί τους:
Τηλ: 6949 620 538  ή στείλτε μήνυμα στη σελίδα τους στο fb ΕΔΩ
Είτε επικοινωνήστε με την Κουλτουρόσουπα σε όλα τα μέσα της επικοινωνίας μας, ή στο τηλ:6983 101 110
 

Σημεία παραλαβής τροφών, φαρμάκων, καθαριστικών:

Δυτική Θεσσαλονίκη:
Στον πολυχώρο της φιλοζωικής "ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ" 
Νεάπολη – Μαδύτου 3 και Ανδρέα Παπανδρέου.
Ανατολική Θεσσαλονίκη:    
Χαριλάου – Γήπεδο του Αρη.
.
Ευχαριστούμε θερμά για την συμπαράσταση.
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/folia-adespoton-sos-19585/feed/
<![CDATA[Τέλος η πώληση αντικειμένων από γούνα ζώων από το Net-a-Porter]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/-net-a-porter-19550/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/-net-a-porter-19550/#comments +Mon, 12 Jun 2017 07:51:00 +0300 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/-net-a-porter-19550/  Τέλος η πώληση αντικειμένων από γούνα ζώων από το Net-a-Porter

]]>
 Τέλος η πώληση αντικειμένων από γούνα ζώων από το Net-a-Porter.

    Την περασμένη Τρίτη ο όμιλος Yoox Net-a-Porter (YNAP) ανακοίνωσε ότι πλέον θα ακολουθήσει μια νέα πολιτική και δεν θα πουλάει αντικείμενα μόδας που είναι κατασκευασμένα από γούνα ζώων. Αυτή η νέα αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο τα ηλεκτρονικά καταστήματα net-a-porter.com και yoox.com καθώς η εταιρεία έχει στην κατοχή της ακόμη δύο, τα mrporter.com και theoutnet.com.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/-net-a-porter-19550/feed/
<![CDATA[H Greenpeace διαμαρτύρεται για τη ρύπανση με 10.000 πλαστικά ποτήρια]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/h-greenpeace-10000--19506/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/h-greenpeace-10000--19506/#comments +Wed, 07 Jun 2017 17:13:00 +0300 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/h-greenpeace-10000--19506/  H Greenpeace διαμαρτύρεται για τη ρύπανση με 10.000 πλαστικά ποτήρια

]]>
 H Greenpeace διαμαρτύρεται για τη ρύπανση με 10.000 πλαστικά ποτήρια.

Με ένα ψηφιδωτό από 10.000 πλαστικά ποτήρια που μάζεψε από τα σκουπίδια της Αθήνας, η Greenpeace έστειλε από το Μοναστηράκι ένα δυνατό οικολογικό μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών.


Η οργάνωση διαμαρτύρεται για την αλόγιστη χρήση πλαστικού και ειδικά των πλαστικών ποτηριών του καφέ που χρησιμοποιούνται μόλις για 15 λεπτά και στη συνέχεια δεν ανακυκλώνονται.

Ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον, μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε ότι τα ποτήρια μαζεύτηκαν μέσα σε τρεις εβδομάδες από τα σκουπίδια της πόλης και του πανεπιστήμιου και ότι η χρήση τους επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον και το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Όπως τονίζει η Greenpeace «πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης (σακούλες, μπουκάλια, ποτήρια κ.α.) βρίσκονται παντού. Ρυπαίνουν τις παραλίες, την άμμο, τον βυθό και όλο το περιβάλλον γύρω μας. Το πλαστικό είναι παρόν ακόμα κι εκεί που δεν φαίνεται, καθώς μπορεί να διασπαστεί σε μικροσκοπικά κομμάτια, γνωστά ως μικροπλαστικά, που όταν μπουν στην τροφική αλυσίδα απειλούν την υγεία πολλών θαλάσσιων οργανισμών, ενδεχομένως και του ανθρώπου. Ο ίδιος μας ο πολιτισμός απειλείται από τα εκατομμύρια πλαστικά απορρίμματα που υπάρχουν γύρω μας».]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/h-greenpeace-10000--19506/feed/
<![CDATA[ Ανακαλύφθηκε ο πιο καυτός γιγάντιος εξωπλανήτης μέχρι σήμερα]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/exoplanitis-19482/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/exoplanitis-19482/#comments +Mon, 05 Jun 2017 19:46:00 +0300 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/exoplanitis-19482/   Ανακαλύφθηκε ο πιο καυτός γιγάντιος εξωπλανήτης μέχρι σήμερα

]]>
  Ανακαλύφθηκε ο πιο καυτός γιγάντιος εξωπλανήτης μέχρι σήμερα

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πιο καυτό γιγάντιο εξωπλανήτη που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Οι θερμοκρασίες στην επιφάνειά του εκτιμάται ότι φθάνουν τους 4.327 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας τις αντίστοιχες πολλών άστρων, ενώ είναι μόνο 927 βαθμούς ψυχρότερος από τον Ήλιο μας. Το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας εξωπλανήτη ήταν 3.027 βαθμοί Κελσίου.

Ο καυτός εξωπλανήτης, που βρίσκεται σε απόσταση 650 ετών φωτός από τη Γη στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου, είναι ένας αέριος γίγαντας με σχεδόν τριπλάσια μάζα από τον Δία, αλλά με μόνο τη μισή πυκνότητα του τελευταίου. Ονομάζεται KELT-9b και περιφέρεται γύρω από το τεράστιο καυτό άστρο KELT-9, το οποίο είναι διπλάσιο σε μέγεθος από τον Ήλιο και έχει θερμοκρασίες κοντά στους 9.900 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή σχεδόν διπλάσιες από τον Ήλιο.

Ο εξωπλανήτης είναι βαρυτικά «κλειδωμένος» με το άστρο του, πράγμα που σημαίνει ότι η μία πλευρά του φωτίζεται μόνιμα από αυτό, ενώ η άλλη παραμένει πάντα σκοτεινή (όπως συμβαίνει με τη Σελήνη σε σχέση με τη Γη). Η φωτεινή πλευρά του εξωπλανήτη «βομβαρδίζεται» ανηλεώς από τρομερά ισχυρή αστρική ακτινοβολία. Είναι τόσο υψηλή η θερμοκρασία του KELT-9b, που η υπεριώδης ακτινοβολία του μητρικού άστρου του θα αναγκάζει τα μόρια εξωπλανήτη να διασπώνται και θα έχει εξατμίσει την όποια ατμόσφαιρά του.

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή αστρονομίας Σκοτ Γκάουντι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature" και παράλληλη ανακοίνωση σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Όστιν του Τέξας, χρησιμοποίησαν για τις παρατηρήσεις τους το τηλεσκόπιο KELT-North στην Αριζόνα. Θα ακολουθήσουν και άλλες παρατηρήσεις με διαφορετικά τηλεσκόπια, μεταξύ των οποίων τα διαστημικά Spitzer και Hubble.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/exoplanitis-19482/feed/
<![CDATA[Ο ΚΑΦΡΟΣ του Καλοκαιριού και τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ που ΔΕΝ. Από την «ΟΙΚΟνική πραγματικότητα» της Π. Στασινοπούλου]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/pitsa-oiko-kafros-19469/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/pitsa-oiko-kafros-19469/#comments +Sat, 03 Jun 2017 20:17:00 +0300 107 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/pitsa-oiko-kafros-19469/ Καθότι το δώρο του «ελληνικού καλοκαιριού», μοιραία το διαχειρίζονται νεοέλληνες, που δεν θα μας χαρακτήριζα και το… απαύγασμα της σωφροσύνης ή του πολιτισμού. Αυτά τα αγαθά. από την εποχή των προγόνων και μετά, κάπου «μπλόκαραν» κι η μετάλλαξη του κορυφαίου ελληνικού πολιτισμού σε σύγχρονη καφρίλα, θα παραμείνει ένα σκοτεινό μυστήριο, από αυτά που σηκώνεις τα χέρια ψηλά για να μην οδηγηθείς στη σχιζοφρένεια. 

]]>
Ο ΚΑΦΡΟΣ του Καλοκαιριού και τα  ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ που ΔΕΝ… Από την «ΟΙΚΟνική πραγματικότητα» της Π. Στασινοπούλου

       Εδώ που τα λέμε… μπορεί σε τούτη τη χώρα τα στραβά κι ανάποδα να αποτελούν καθεστώς… οι πάσης φύσης «δείκτες» της να κατρακυλούν στην άβυσσο…  όλοι οι τομείς της να πηγαίνουν κατά διαόλου… ωστόσο, δεν θα πάψει ποτέ να νιώθει ευλογημένη για ένα φυσικό, ανεκτίμητο δώρο: Το καλοκαίρι της! Που – ευτυχώς Παναγιά μου!- ΔΕΝ (ξε)πουλιέται, ΔΕΝ διαπραγματεύεται, ΔΕΝ υποθηκεύεται… μόνο αξιολογείται! Και στην εν λόγω αξιολόγηση- που ουδεμία σχέση με  «άλλες» εικονικές, κατέχει κορυφαία θέση διεθνώς, προκαλώντας πέρα από λαχτάρα, ίσως και λιγάκι ζήλεια των  αδικημένων, που η φύση «μεροληπτεί» τόσο απροκάλυπτα υπέρ τούτης της μικρής χώρας, χαρίζοντάς της γενναιόδωρα εκτυφλωτικό ήλιο, καταγάλανο ουρανό, ατέλειωτες παραδεισένιες ακτές!
 
       Επειδή όμως το «σενάριο» φαντάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, αντισταθμίζεται με μια… μικρή σκιά. Καθότι το δώρο του «ελληνικού καλοκαιριού», μοιραία το διαχειρίζονται νεοέλληνες, που δεν θα μας χαρακτήριζα και το… απαύγασμα της σωφροσύνης ή του πολιτισμού. Αυτά τα αγαθά. από την εποχή των προγόνων και μετά, κάπου «μπλόκαραν» κι η μετάλλαξη του κορυφαίου ελληνικού πολιτισμού σε σύγχρονη καφρίλα, θα παραμείνει ένα σκοτεινό μυστήριο, από αυτά που σηκώνεις τα χέρια ψηλά για να μην οδηγηθείς στη σχιζοφρένεια. Πάντως μυστήριο- ξεμυστήριο, η καφρίλα ως πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα, επιδεικνύει ιδιαίτερο ζήλο στον τομέα «περιβάλλον», που το καλοκαίρι έχουν την τιμητική «τους»! Και το περιβάλλον με τις καλοκαιρινές ομορφιές του, και η καφρίλα με τις δικές της! Φαρμακερός συνδυασμός! Οπότε αγαπητέ αναγνώστη, θεωρώ ιερό καθήκον της οικολογικής στήλης, να θυμίσει τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ περί «θερινής συμπεριφοράς» κι… ό,τι ήθελε προκύψει! Πάντως εγώ το χρέος μου το κάνω και ξεκινώ:
 
1.    ΜΗ μετατρέπεις την παραλία σε «επέκταση πόλης» και «έκθεση επίπλου»!
       Εδώ το θυμόσοφο λαϊκό άσμα «είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια, ο βοριάς θα τα κάνει συντρίμμια κομμάτια»… πέρασε και δεν ακούμπησε! Καθώς ο κάθε αναίσθητος «επενδυτής» με τις ευλογίες (και παρότρυνση!) του αναίσθητου κράτους, χτίζει αβέρτα στην άμμο- όχι ακριβώς παλάτια, αλλά ό,τι καρκατσουλιό του κατέβει για να κονομήσει, με τα μπιτσόμπαρα της συμφοράς να επιβάλλουν φασιστικά τον «θεσμό» της κερδοφόρας ομπρελοξαπλώστρας σε βαθμό αδιαχώρητου! Πιο πολύ το έπιπλομάνι από τα κύματα της θάλασσας.  τα δε μπάνια του λαού, ένα βαρβάτο χαράτσι! Και να ΜΗ σκάει κανένας σωτήριος βοριάς να τα κάνει «συντρίμμια κομμάτια»…
 
2.    ΜΗ κουβαλάς στη θάλασσα το προσωπικό σου καρακιτσαριό!
       Ξέρεις εσύ… όλο αυτό που χρειάζεται μεταφορική για να κουβαληθεί και κάθε μέλος της οικογένειας σκάει στην παραλία φορτωμένο ως τα μπούνια! Μπορεί να μη θέλεις να αποχωριστείς ούτε ώρα την οικοσκευή σου, τα ψυγεία, τις ψησταριές σου, τις αλλαξιές σου… να μη ξεκινάς για θάλασσα χωρίς το μισό Τζάμπο στο πορτ μπαγκάζ… να μην απολαμβάνεις μπάνιο χωρίς κεφτέδες, καρπούζια, γεμιστά… όμως απλώνεσαι δυσανάλογα σε βάρος των υπολοίπων, κάνεις με τη φασαρία σου τα νεύρα μας κρόσσια και φυσικά αφήνεις όταν φεύγεις, μια μικρή χωματερή και οπωσδήποτε ένα λοφάκι αποτσίγαρα ως ενθύμιο,  είσαι βλέπεις και θεριακλής!
 
3.    ΜΗ κυκλοφορείς καλοκαιριάτικα άπλυτος!
       Πιθανόν εδώ να πέφτω σε υστερικό «οικολόγο» που παίρνει τοις μετρητοίς την εξοικονόμηση νερού και προκειμένου να μη σπαταλήσει πολύτιμους πόρους, έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το νερό. Βρωμιάρη φίλε θέλω να ξεφοβηθείς, Σε διαβεβαιώ ότι από το 5λεπτο ντουζάκι σου δεν κινδυνεύουν τα υδάτινα αποθέματα, οπότε ΠΛΥΣΟΥ άφοβα! Δεν χρωστάμε τίποτα οι υπόλοιποι να υποφέρουμε καλοκαιριάτικα τη μπόχα σου, που έτσι και μας βρει σε κλειστό μαζικό χώρο, τύφλα να ‘χει ο ασβός, λιποθυμούμε επί τόπου! Εκτός αν προπονείσαι για survivor, αλλά αλάργα…Καραϊβική κι ακόμα παρά πέρα….
 
4.    ΜΗ μεταβάλλεις τους φεστιβαλικούς χώρους σε χωματερές!
       Πώς γίνεται φίλε κουλτουριάρη να επισκέπτεσαι υπαίθρια φεστιβάλ που φιλοξενούν τον πολιτισμό και φεύγοντας να αφήνεις πίσω σου βρώμα και δυσωδία; Και ο πρώην ειδυλλιακός φυσικός χώρος να παρουσιάζει εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου μετά από επέλαση βαρβάρων; Σου είναι τόσο δύσκολο μετά την παράσταση ή  συναυλία να πετάξεις τα κουτιά μπύρας, τα περιτυλίγματα, τα σακουλάκια, τα μπουκάλια, στους κάδους που πάντα υπάρχουν στο χώρο; Γιατί τους αγνοείς επιδεικτικά και επιλέγεις το κατάχαμα ή το «ύπουλο» χώσιμο ανάμεσα σε θάμνους και παρτέρια; Για να μην αναφέρω τον… πρωτοποριακό, πανέμορφο τάπητα από γόπες! Το πολιτιστικό δρώμενο σε μάρανε, βάρβαρε!
 
5.    ΜΗ τοποθετείς ένα κλιματιστικό σε κάθε δωμάτιο!
       Ζεσταίνεσαι και είναι λογικό στους 40ο βαθμούς, όπως όλοι. Επιπλέον είναι προφανές ότι διαθέτεις μπόλικο χρήμα, όπως… όχι όλοι, για την ακρίβεια, μετρημένοι στα δάχτυλα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μετατρέψεις το σπίτι σου σε έκθεση του Κωτσόβολου για να πετύχεις πολικό κλίμα, γιατί πέρα από την απίστευτη ενέργεια «εν ανεπαρκεία» που καταναλώνεις σε βάρος όλων, μπορεί εσύ εσωτερικά να απολαμβάνεις πολικό ψύχος, ωστόσο εξωτερικά οι μονάδες σου εκλύουν θερμότητα εντείνοντας τον καύσωνα και όλοι εμείς τα έχουμε φτύσει εξ αιτίας σου, φραγκάτε  ανεγκέφαλε! Δεν σου μίλησε κανείς για τους ωραιότατους, αποτελεσματικούς, οικονομικούς ανεμιστήρες οροφής;
 
6.    ΜΗ ξεχνάς το δένδρο στο πεζοδρόμιο, είναι ζωντανό, όχι απολιθωμένο!
       Ζωντανό βέβαια μέχρι τη στιγμή που μιλάμε… διότι αν  μέσα στους καύσωνες και την αναβροχιά, περικυκλωμένο από καυτά τσιμέντα, το αφήσεις στη μοίρα του, οσονούπω το βλέπω όντως απολιθωμένο! Δεν περιμένει από κανέναν άλλον ευσπλαχνία παρά μόνο από σένα που σου δίνει καθημερινά τη δροσιά, τη σκιά , την ομορφιά, το οξυγόνο του και το ελάχιστο που ζητά- για να συνεχίσει να σε ευεργετεί!- είναι λίγο νεράκι στις μεγάλες κάψες!  Πόσος κόπος είναι να κάνεις μια κίνηση με το λάστιχο την ώρα που πλένεις την πυλωτή ή το αμάξι σου και να του ρίξεις λίγο στη ρίζα; Δεν βλέπεις, δεν ακούς, την έκκληση για βοήθεια που κραυγάζει; Πώς σου πάει η καρδιά να ποτίζεις τσιμέντα και λαμαρίνες και να αφήνεις το ζωντανό διψασμένο; Και όχι, δεν εννοώ τα… σαπουνόνερα!
 
7.    ΜΗ βγάζεις όλη σου την καφρίλα εκδράμοντας στη φύση!
       Κάνε λίγο κράτει!  Είναι δύσκολο βέβαια να καταπιέσεις την… έμφυτη τάση, να αντισταθείς στον πειρασμό να αμολήσεις ό,τι σκουπιδαριό έχεις για πέταμα εκεί που δε σε βλέπουν, μαγαρίζοντας ποτάμια, δάση, απόμερες ακτές, υπέροχα φυσικά τοπία… Κι όσο κι αν η κοινή λογική λέει ότι εσύ ο ίδιος θα τα ξαναβρείς μπροστά σου, το αυτί σου δεν ιδρώνει προκειμένου να ξεφορτωθείς εδώ και τώρα τη σαβούρα. Από μπάζα και σκουριασμένους θερμοσίφωνες μέχρι σκουπιδοσακούλες κι αποφάγια... Ποντάρεις βέβαια στο ξεχαρβαλωμένο κράτος της ανομίας όπου οι νόμοι υφίστανται για να… καταπατώνται άνευ ποινής, αλλά μη ξεχνάς και την παροιμία περί «έξυπνου πουλιού», αφού η λέξη συνείδηση σου ακούγεται κινέζικη…
 
       Και θέλεις να σου πω και κάτι τελευταίο; Όση βαρβαρότητα κι αν επιβάλλεις γύρω με την άξεστη συμπεριφορά σου, ΔΕΝ καταφέρνεις να θαμπώσεις το φυσικό θαύμα που προσλαμβάνουν οι αισθήσεις! Ούτε να επηρεάσεις την ευχή «ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ»- άλλωστε είσαι παντός καιρού! Αποτελείς απλά μια θλιβερή παραφωνία…έτσι, για να σπας τη «μονοτονία» της αρμονίας! Πέρα από το νευρικό μας σύστημα, όταν δίνεις τα ρεσιτάλ σου… Που δυστυχώς τα εκτελείς δημόσια, αντί «κεκλεισμένων (ερμητικά) των θυρών» και κατά προτίμηση κάπου πολύ μακριά από τον πολιτισμένο κόσμο!
 
#Κουλτουρόσουπα  #kulτurosupa  #ΠλανήτηςΓη  #ΟικονικήΠραγματικότητα  #ΠίτσαΣτασινοπούλου  #ΕλληνικόΚαλοκαίρι  #ΚαφρίλεςΣτοΠεριβάλλον  #ΝεοέλληνεςΚαιΚαλοκαίρι
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/pitsa-oiko-kafros-19469/feed/
<![CDATA[Δημιουργήθηκε το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που κάνει διάγνωση του πόνου σε ζώα]]> http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/252-19461/ http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/252-19461/#comments +Sat, 03 Jun 2017 19:33:00 +0300 38 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/252-19461/  Δημιουργήθηκε το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που κάνει διάγνωση του πόνου σε ζώα

]]>
 Δημιουργήθηκε το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που κάνει διάγνωση του πόνου σε ζώα.

Ερευνητές στη Βρετανία δημιούργησαν το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που είναι ικανό να ανιχνεύσει το επίπεδο του πόνου σε πρόβατα.
Το σύστημα, το οποίο μπορεί επίσης να εφαρμοσθεί σε άλογα, λαγούς, τρωκτικά κ.α., θα βοηθήσει μελλοντικά τους κτηνίατρους στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία κοινών παθήσεων σε διάφορα ζώα.
.
Το σύστημα «διαβάζει» τις εκφράσεις στο πρόσωπο των ζώων, αναγνωρίζοντας κατά πόσο αντανακλούν πόνο και μάλιστα εκτιμά πόσο σοβαρός είναι ο πόνος. Το νέο σύστημα βασίζεται σε προηγούμενα «έξυπνα» συστήματα, που επιτρέπουν στους υπολογιστές να αναγνωρίζουν τα αισθήματα στα ανθρώπινα πρόσωπα.
.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Ρόμπινσον, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο για τις τεχνολογίες αυτόματης αναγνώρισης προσώπου και χειρονομιών στην Ουάσιγκτον.
.
Το 2016 ερευνητές του Κέιμπριτζ είχαν αναπτύξει ένα εργαλείο, την «Κλίμακα έκφρασης πόνου στο πρόσωπο των προβάτων» (Sheep Pain Facial Expression Scale-SPFES), όμως η εκπαίδευση των ανθρώπων στη ακριβή χρήση του αποδείχθηκε δύσκολο έργο.
Γι' αυτό, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την εν λόγω κλίμακα ως βάση για την εκπαίδευση ενός υπολογιστικού συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνικές μηχανικής μάθησης για να εκτιμήσει με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα από τους ανθρώπους τον πόνο στα πρόβατα.
Όταν ένα πρόβατο πονάει, πέντε είναι οι βασικές ενδείξεις στο πρόσωπό του: τα μάτια του στενεύουν, τα μάγουλα του τεντώνονται, τα αυτιά του διπλώνουν προς τα εμπρός, τα χείλη του τραβιούνται προς τα κάτω και προς τα πίσω, ενώ τα ρουθούνια του αλλάζουν σχήμα από U σε V.
Οι έως τώρα δοκιμές δείχνουν ότι το σύστημα μπορεί να «πιάσει» τον πόνο των προβάτων με ακρίβεια περίπου 80%, αλλά συνεχίζει να μαθαίνει και στο μέλλον αναμένεται να γίνει καλύτερο.

ΑΜΠΕ
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/planitis-gh/252-19461/feed/