Kulturosupa.gr - RSS http://kulturosupa.gr/index.php/greece/ put the rss description here. +Sun, 30 Apr 2017 17:29:00 +0300 en hourly 1 http://kulturosupa.gr/ http://kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://kulturosupa.gr/ <![CDATA[Σπάνια εικόνα: Είδαν τις χιονισμένες κορυφές της Κρήτης από τη Σαντορίνη;]]> http://kulturosupa.gr/index.php/greece/kriti-santorini-19038/ http://kulturosupa.gr/index.php/greece/kriti-santorini-19038/#comments +Sun, 30 Apr 2017 17:29:00 +0300 44 http://kulturosupa.gr/index.php/greece/kriti-santorini-19038/  Σπάνια εικόνα: Είδαν τις χιονισμένες κορυφές της Κρήτης από τη Σαντορίνη;

]]>
 Σπάνια εικόνα: Είδαν τις χιονισμένες κορυφές της Κρήτης από τη Σαντορίνη;

Μια σπάνια εικόνα στην οποία φαίνονται οι χιονισμένες κορυφές της Κρήτης από τη Σαντορίνη λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, φέρεται να απαθανάτισε ένας κάτοικος Σαντορίνης.
,
Την υπέροχη εικόνα που μοιάζει απίστευτη δηλώνει ότι απαθανάτισε ο κ. Φιλάρετος Δημόγλου, ο οποίος μένει στη Σαντορίνη.

Οπως γράφει το flashnews.gr, σε περίπτωση που δεν πρόκειται για φωτομοντάζ, το θέαμα αυτό, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, είναι δυνατό να το δει κάποιος υπό συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, καθώς σύμφωνα και με το meteo.gr το πολύ χαμηλό ποσοστό υγρασίας στην ατμόσφαιρα έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους της Σαντορίνης να δουν τις χιονισμένες κορυφές του Ψηλορείτη περίπου 140 χλμ. μακριά!
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/greece/kriti-santorini-19038/feed/
<![CDATA[Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας. ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/greece/attiko-sxoleio-arxaiou-19023/ http://kulturosupa.gr/index.php/greece/attiko-sxoleio-arxaiou-19023/#comments +Sat, 29 Apr 2017 12:27:00 +0300 44 http://kulturosupa.gr/index.php/greece/attiko-sxoleio-arxaiou-19023/    ΑΤΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ 2017 στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

]]>
  ΑΤΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ 2017

 Πότε: 1-10 Ιουλίου 2017
  Πού:
Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Σας καλωσορίζουμε στο 5ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος! Το θερινό σχολείο θα λάβει χώρα 1-10 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο του Δήμου Ελευσίνας. Οι εργασίες του 5ου Αττικού Σχολείου είναι επικεντρωμένες στον μεγάλο τραγικό ποιητή Σοφοκλή.

Εμείς οι διοργανωτές και συμμετέχοντες στο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος βρισκόμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την συμμετοχή του Σχολείου μας στο νεοσύστατο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο Διεθνές Δίκτυο θα συνεργάζονται σε εκπαιδευτικά προγράμματα και σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες για την προαγωγή του αρχαίου δράματος και της σημασίας του, οι εξής φορείς με τριετή προγραμματική σύμβαση: το Εθνικό Θέατρο (σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών), το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών με το «Λύκειο Επιδαύρου» και το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος της Ελευσίνας.
 
To Aττικό Σχολείο εντάσσεται από φέτος στο πλαίσιο των δράσεων Ελευσίνα-Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Από αυτή τη χρονιά ξεκινά και η συνεργασία μας με το διεθνές φεστιβάλ παραστατικών τεχνών Between the Seas, με έδρα την Νέα Υόρκη.
 
Το σχολείο θα φιλοξενήσει 50 μαθητές στο εντατικό θερινό πρόγραμμά του, όπου θα διδάξουν καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπροσθέτως, η ομάδα τον Αύγουστο του 2017 θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αισχύλεια την τραγωδία Φιλοκτήτης σε νέα μετάφραση, με την συμμετοχή καταξιωμένων ηθοποιών.
 
Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών, επαγγελματίες και μη, με ενδιαφέρον στο Αρχαίο Δράμα και την σύγχρονη απόδοσή του και περιλαμβάνει:
70 ώρες μαθημάτων
2 τρίωρα masterclasses
1 εναρκτήρια παράσταση
5 πειραματικές παραστάσεις αρχαίου δράματος
3 επαγγελματικές παραστάσεις
2 κινηματογραφικές προβολές
3 διαλέξεις
1 ακρόαση
1 εκπαιδευτική εκδρομή
1 γεύμα καλωσορίσματος
1 αποχαιρετιστήρια τελετή

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 2017

Κινησιολογία
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΧΑΡΑ ΚΟΤΣΑΛΗ
ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΚΟΡΚΗ

Υποκριτική
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΑΛΕΙΦΟΣ
ΑΚΥΛΛΑΣ ΚΑΡΑΖΗΣΗΣ
ΣΙΜΟΣ ΚΑΚΑΛΑΣ
ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ
CAMILO BENTANCOR

Προετοιμασία Χορού
ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ

Μουσική
ΑΝΤΗΣ ΣΚΟΡΔΗΣ

Φωνητική
ΜΑΡΙΝΑ ΣΑΤΤΙ

Μετάφραση
ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ

Θέατρο Σκιών
ΑΘΩΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ
Το πρόγραμμα των μαθημάτων και των εκδηλώσεων βρίσκεται υπό διαμόρφωση.
 
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ | Είσοδος Ελεύθερη
Παράλληλα με τις προγραμματιζόμενες δράσεις, στο πλαίσιο του 5ου Αττικού Σχολείου τον Ιούλιο θα παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα των εργαστηρίων του
Βaumstrasse της τρέχουσας περιόδου (Οκτώβριος 2016 – Ιούνιος 2017):
ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ -χορικά, σκηνοθεσία Μάρθα Φριντζήλα
ΗΛΕΚΤΡΑ, σκηνοθεσία Γιώργος Βουρδαμής Μαυρογέννης
ΑΝΤΙΓΟΝΕΣ, σκηνοθεσία Μιχάλης Πανάδης
ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ , σκηνοθεσία Γιώργος Φριντζήλας
ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ, σκηνοθεσία Φένια Τσάμη

ΠΑΡΑΣΤΑΣH
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΙΝΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΣΟΦΟΚΛΗ -performance, σκηνοθεσία Θεανώ Μεταξά
OPENING PERFORMANCE
Lapsesoflight – PerformanceΧορού | Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Κώστας Μακρυγιαννάκης

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ | Είσοδος Ελεύθερη
Ακτίνα Σταθάκη ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Περικλής Μαθιέλλης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΦΩΣ
Διάλεξη με την Μιράντα Τερζοπούλου

ΑΚΡΟΑΣΗ | Είσοδος Ελεύθερη
Oedipus rex Igor Stravinsky, Jean Cocteau (Historical Recording of the first performance at the Théâtre des Champs Elysées, 1952)

ΠΡΟΒΟΛΕΣ | Είσοδος Ελεύθερη
EDIPO RE Pier Paolo Pasolini (1969)
ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ -σχεδίασμα πρώτο για το Αττικό Σχολείο, Τάσος Δημητρόπουλος, Παναγιώτης Ίσαρης (2015)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ
ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
www.attikosxoleio.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6983313302 (ώρες 17.00-21.30)
E-mail:
info@attikosxoleio.gr
Διεύθυνση: Παλαιο Ελαιουργείο Ελευσίνας, ΕΛΕΥΣΙΝΑ
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/greece/attiko-sxoleio-arxaiou-19023/feed/
<![CDATA[Το «ΤRES» στο ΘΕΑΤΡΟ ΓΚΛΟΡΙΑ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/greece/τre-19022/ http://kulturosupa.gr/index.php/greece/τre-19022/#comments +Sat, 29 Apr 2017 12:20:00 +0300 130 http://kulturosupa.gr/index.php/greece/τre-19022/  Το «ΤRES» στο ΘΕΑΤΡΟ ΓΚΛΟΡΙΑ

]]>
 Το «ΤRES» στο ΘΕΑΤΡΟ ΓΚΛΟΡΙΑ

Ο Οργανισμός Εταιρικών Θιάσων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Ο.Ε.Θ.-Σ.Ε.Η.) διοργανώνει το 4ο Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων. Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα 59 χρόνια της λειτουργίας του Ο.Ε.Θ.-Σ.Ε.Η. και ενταγμένο στα πλαίσια των εκδηλώσεων εορτασμού των 100 χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.), που με τους αγώνες του καταξιώθηκε η τέχνη του ηθοποιού στη συνείδηση του εργαζόμενου λαού και της κοινωνίας. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 4-17 Μαΐου στο Θέατρο ΓΚΛΟΡΙΑ, Ιπποκράτους 7 και θα συμμετέχουν 14 εταιρικοί θίασοι. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Το βραβευμένο έργο, η κωμωδία που έχει κερδίσει κοινό και κριτικούς σε όποια χώρα του κόσμου και αν ανέβηκε, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο OLVIOκαι στο θέατρο ΑΛΜΑ, σε μετάφραση Δημήτρη Ψαρρά. Στις 5 Μαΐου στις 21.00 στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, και της διοργάνωσης το TRESθα παρουσιαστεί από τη SQUARETHEATRECOMPANYγια μία και μοναδική παράσταση στο θέατρο ΓΚΛΟΡΙΑ
 
Υπόθεση
Τρεις καρδιακές φίλες από το σχολείο, που μόλις μπήκαν στα 40, η Ροθίο (Γεωργία Σιακαβάρα), η Νούρια (Ιωάννα Σταυροπούλου) και η Άντζελα (Δάφνη Μανούσου), βρίσκονται μετά από είκοσι τρία ολόκληρα χρόνια, σ’ ένα reunion με απρόβλεπτη εξέλιξη.

Μόνες και όχι τόσο ευτυχισμένες στην προσωπική τους ζωή, συνειδητοποιούν μέσα από την επανασύνδεσή τους πως οι φίλοι είναι η οικογένεια που εμείς επιλέγουμε.

Χωρίς να ‘χουν χρόνο για άλλο δράμα, αποφασίζουν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πραγματοποιήσουν τ’ όνειρό τους : Να γίνουν και οι τρεις μητέρες, πριν να είναι πολύ αργά!

Επειδή όμως ο ιδανικός σύντροφος και πατέρας δεν έχει βρεθεί όλα αυτά τα χρόνια, αποφασίζουν να βρουν οι ίδιες τον τέλειο άντρα και να τον πείσουν να τους χαρίσει μερικά… σπερματοζωάρια!

Η αναζήτηση ξεκινά και o τέλειος άντρας εντοπίζεται. Όμορφος, ψηλός, μελαχρινός, έξυπνος, ο παλιός συμμαθητής τους ο Κάρλος (Γιάννης Λασπιάς) έχει τον ιδανικό γενετικό συνδυασμό. Το μόνο που μένει είναι να μπορέσουν να τον πείσουν να τους δώσει τα σπερματοζωάρια του, χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις, ώστε να μείνουν έγκυες και οι τρεις και να μεγαλώσουν τα παιδιά οι τρεις τους σαν αδερφάκια!
 
Το έργο
Ο Juan Carlos Rubio βρίσκεται μέσα στον κατάλογο με τους δέκα πιο πολυανεβασμένους συγγραφείς του διεθνούς σύγχρονου θεάτρου στις ισπανικές σκηνές, σύμφωνα με τo Ισπανικό Δίκτυο Θεάτρων (Red Española de Teatros)

Το Tres ανέβηκε για πρώτη φορά στο Σαντιάγο της Χιλής στις 21 Μαρτίου του  2005, κι από τότε έχει διαγράψει μια λαμπρή πορεία: έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, βασκικά, πολωνικά, πορτογαλικά και ελληνικά) κι έχει παρασταθεί, εκτός από την Ισπανία, στο Πουέρτο Ρίκο, τις ΗΠΑ, την Κόστα Ρίκα, τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή και την Ιταλία.

Αυτή την εποχή, το “Tres” παίζεται στην Ισπανία και την Αργεντινή, ενώ για τη σεζόν 2016-2017, έχουν προγραμματιστεί παραγωγές του έργου, εκτός από την Ελλάδα, στη Βραζιλία, την Κολομβία και τη Δομινικανή Δημοκρατία.
 
Πρωταγωνιστούν
Ιωάννα Σταυροπούλου
Δάφνη Μανούσου
Γεωργία Σιακαβάρα
Γιάννης Λασπιάς
 
Συντελεστές
Κείμενο
Χουάν Κάρλος Ρούμπιο
Μετάφραση
Δημήτρης Ψαρράς
Σκηνοθεσία
Γιάννης Λασπιάς
Σκηνογραφία
Αιμιλία Κακουριώτη
Σχεδιασμός Φωτισμού
Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Κοστούμια
Βασιλική Σύρμα
Βοηθός Σκηνοθέτη
Πάνος Κούγιας
Επιμέλεια Κίνησης
Όλγα Σπυράκη
Μουσική Επιμέλεια
Γιάννης Λασπιάς
 
Διάρκεια : 80’ χωρίς διάλειμμα.
 

Ο Οργανισμός Εταιρικών Θιάσων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Ο.Ε.Θ.-Σ.Ε.Η.) διοργανώνει το 4ο Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων.

Παρά τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης με την κατάργηση της Εργατικής Εστίας ο Ο.Ε.Θ. συνεχίζει να στηρίζει την ενίσχυση των εταιρικών θιάσων των μελών του Σ.Ε.Η., διεκδικώντας παράλληλα μέσα από την συνολική δράση του Σωματείου όλες τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για την ουσιαστική ανάπτυξη της θεατρικής παραγωγής.
Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η προώθηση της συνεταιριστικής ιδέας και της συλλογικής εργασίας στο θέατρο. Παράλληλα αποτελεί σημείο συνάντησης των συναδέλφων που αγωνιούν και παλεύουν για την τέχνη τους, που αντιπαλεύουν την λογική της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού και της εκμετάλλευσης των ανθρώπων της τέχνης.
Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα 59 χρόνια της λειτουργίας του Ο.Ε.Θ.-Σ.Ε.Η. και ενταγμένο στα πλαίσια των εκδηλώσεων εορτασμού των 100 χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.), που με τους αγώνες του καταξιώθηκε η τέχνη του ηθοποιού στη συνείδηση του εργαζόμενου λαού και της κοινωνίας.
 

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 4-17 Μάϊου στο Θέατρο ΓΚΛΟΡΙΑ, Ιπποκράτους 7 και θα συμμετέχουν 14 εταιρικοί θίασοι. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/greece/τre-19022/feed/
<![CDATA[Ο Λεωνίδας Κακούρης στον «Ζητιάνο» του Α. Καρκαβίτσα. Για πρώτη φορά στο θέατρο από την ομάδα Anima στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου]]> http://kulturosupa.gr/index.php/greece/zitianos--18981/ http://kulturosupa.gr/index.php/greece/zitianos--18981/#comments +Wed, 26 Apr 2017 14:19:00 +0300 165 http://kulturosupa.gr/index.php/greece/zitianos--18981/  Ο Ζητιάνος του Ανδρέα Καρκαβίτσα, για πρώτη φορά στο θέατρο

]]>
 Ο Ζητιάνος του Ανδρέα Καρκαβίτσα, για πρώτη φορά στο θέατρο.

Η Λυκόφως φιλοξενεί στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου για 4 μόνο παραστάσεις τον «Ζητιάνο» του Ανδρέα Καρακαβίτσα στην επιτυχημένη συμπαραγωγή του ΔηΠεΘε Ρούμελης με την ομάδα Anima (υποψήφια φέτος για το βραβείο Κάρολος Κουν για την παράσταση «Έξοδος») σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη.
.
Ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας διασκευάζεται πρώτη φορά για το θέατρο μέσα από μια σύγχρονη σκηνοθετική ματιά. Μια παράσταση για όλη την οικογένεια. 3,4 Μαϊου στις 21.00 & 6,7 Μαϊου στις 19.00. Προμηθευτείτε έγκαιρα τα εισιτήριά σας στο  https://www.ticketservices.gr/event/o-zitianos/?lang=el
 
Ο Ζητιάνος του Καρκαβίτσα αναφερόμενος στην εποχή της προσάρτησης της Θεσσαλίας στο Ελληνικό κράτος (1881) σκιαγραφεί την κατάσταση ενός χωριού του θεσσαλικού κάμπου και των κατοίκων του, οι οποίοι κυριαρχημένοι από ταπεινά ένστικτα, από παγανιστικές δοξασίες, φτώχεια και αμάθεια, γίνονται υποχείρια ενός δαιμόνιου επαγγελματία Επαίτη, ο οποίος τους οδηγεί προς την καταστροφή. Με αυτόν τον τρόπο ο Καρκαβίτσας προβάλλει τη φθορά του παλιού μεσαιωνικού κόσμου, στον οποίο επικρατούσαν οι δόλιοι, οι επιτήδειοι και οι ισχυροί, προτείνοντας τελικά μέσα από την απόλυτη επικράτηση του κακού, το αντίθετό της, δηλαδή την εξέλιξη, την μόρφωση, την πνευματικότητα, την κυριαρχία των θετικών ενστίκτων έναντι των αρχέγονων ηθών, τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, και εν τέλει την επίμοχθη αντίσταση στο πιο ισχυρό.
.
Στο Νυχτερέμι, ένα χωριό κοντά στις εκβολές του Πηνειού, ενώ οι κάτοικοί του βρίσκονται στα δικαστήρια με τον μπέη της περιοχής, στην προσπάθειά τους να ξεκαθαρίσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χωριού, με την κρυφή ελπίδα ότι θα καταφέρουν να νικήσουν και να θεωρηθούν τα κτήματα δικά τους και όχι του μπέη, φτάνει ένας ζητιάνος μαζί με το δεκαπεντάχρονο ζητιανόπουλό του.
 
Το κύριο πρόσωπο του μυθιστορήματος, ο ζητιάνος ονόματι Τζιριτόκωστας, αφού ξυλοφορτωθεί από τον τελωνοφύλακα Βαλαχά, θα προκαλέσει τη συμπόνια των κατοίκων που θα του προσφέρουν φιλοξενία και τροφή. Την επόμενη μέρα, ο ζητιάνος θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των γυναικών του χωριού, με τα «θαυματουργά βοτάνια» του, και θα κατορθώσει να πουλήσει, το «αγαπόχορτο», το «σερνικοβότανο» και άλλα βοτάνια, καθώς και υλικά για ξόρκια και για μαγικά, παίρνοντας σε αντάλλαγμα ό,τι πιο ακριβό έβλεπε ότι είχε το κάθε σπίτι, που θα το μεταπουλούσε και θα γέμιζε με χρυσές λίρες. Αδιάφορος και ασυγκίνητος για τη μοίρα και την τύχη αυτών των γυναικών θα δώσει βοτάνια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν και στο θάνατο, ενώ θα καθοδηγήσει επιδέξια όλο το χωριό, άντρες και γυναίκες να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του· να εκδικηθεί δηλαδή το ξύλο που έφαγε από τον τελωνοφύλακα και παίζοντας με την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία τους, να τους καθοδηγήσει να βάλουν φωτιά στο σπίτι που μένει για να τον κάψουν ζωντανό. Τέλος, θα βάλουν φωτιά και στο μεγάλο σπίτι του μπέη, οπότε παρεμβαίνουν οι ελληνικές Αρχές και οι Τούρκοι αφέντες της περιοχής, οδηγώντας όλους τους άντρες στη φυλακή της Λάρισας.
.
Στην παράσταση της ομάδας Anima η ιστορία ξετυλίγεται από την πλευρά των γυναικών της ιστορίας, οι οποίες ακόμα πιο εγκλωβισμένες στην ανδροκρατούμενη κοινωνία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, επηρεασμένου βαθιά από την οθωμανική κοινωνική δομή, στέκουν ανήμπορες να αντισταθούν και να προφυλάξουν τα παιδιά τους, τους εαυτούς τους και τους άντρες που κάνουν κουμάντο, από το επερχόμενο κακό που φέρει επιδέξια μαζί του ο άντρας Ζητιάνος.  Έτσι βλέπουμε στην αρχή της ιστορίας τις γυναίκες πεθαμένες πια, στο μεταίχμιο του άλλου κόσμου, να επιστρέφουν πίσω στον τόπο τους για να ξαναζήσουν την ιστορία τους, να την διηγηθούν και να καταλάβουν… Μέσα μια σύγχρονη εικαστική αναπαράστση αναλαμβάνουν διάφορους ρόλους, στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν τόσο τη δική τους πλευρά όσο και την πλευρά των αντρών της ιστορίας.
 
Σημείωμα Σκηνοθέτη
Η ομάδα Anima μετά την περσινή επιτυχία της με την παράσταση «Έξοδος» και την υποψηφιότητά της για το βραβείο Κάρολος Κουν, φέτος δουλεύει πάνω στο σπουδαίο κείμενο του Α. Καρκαβίτσα «Ο Ζητιάνος», το οποίο έχει ως πρωταγωνιστή έναν Έλληνα ζητιάνο, τον Τζιριτόκωστα. Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα λογοτεχνικά πρόσωπα της Ελλάδας, μέχρι την εμφάνιση του Αλέξη Ζορμπά, του Καζαντζάκη. Η ιστορία του ζητιάνου είναι ιδιαίτερα επίκαιρη γιατί αναφέρεται σε μια εποχή ιδιαίτερων ανακατατάξεων, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών παρουσιάζοντας αναλογίες με τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση που βιώνουμε. Η ιστορία διαδραματίζεται την περίοδο της προσάρτησης της Θεσσαλίας στην Ελλάδα το 1881 και της δημιουργίας των νέων συνόρων του Ελληνικού κράτους. Αυτά τα χρόνια αλλά και τα επόμενα που θα ακολουθήσουν το σημαντικότερο ζήτημα ήταν η διάδοχη κατάσταση των περιουσιών των Τούρκων που αποχωρούσαν πλέον από τη Θεσσαλία και πουλούσαν την περιουσία τους στους λίγους πλούσιους Έλληνες, με αποτέλεσμα οι φτωχοί κολίγοι, που μέχρι τότε ζούσαν καλλιεργώντας τη γη, να χάνουν τώρα και τα λίγα προνόμια που είχαν. Η ανακατάταξη του πλούτου ακολουθεί πάντα ένα μεγάλο πόλεμο και πάντα εις βάρος των αδυνάτων. Κάτι που ενισχύεται ακόμα περισσότερο από την αμάθεια, την έλλειψη μόρφωσης και τις προλήψεις, καθιστώντας τον άνθρωπο έρμαιο και αντικείμενο εκμετάλλευσης κάθε πανούργου, επιτήδειου και ισχυρού.
,
Αυτό λοιπόν που καθιστά την ιστορία αυτή επίκαιρη, παρά τις όποιες αδυναμίες και ελλείψεις του ανθρώπου, είναι η ‘εν δυνάμει’ βούλησή του να αντιστέκεται στο κακό, σε αυτό που θέλει να τον αφομοιώσει, να τον καταστρέψει, να τον εξαφανίσει; εξετάσεις που οι Έλληνες ως λαός έχουν στα γονίδιά τους να δίνουν πολύ συχνά και άλλοτε να χάνουν, άλλοτε να κερδίζουν, πάντα όμως να αγωνίζονται για να το επιτύχουν.
Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
 
Ομάδα Anima
Η Ομάδα Anima δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στο χώρο του θεάτρου. Με σκηνοθέτη και κύριο εκπρόσωπο την Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη καθώς και μια ομάδα μόνιμων ηθοποιών και συντελεστών, πειραματίζεται γύρω από  σύγχρονες θεατρικές φόρμες αφήγησης. Το ενδιαφέρον της ομάδας στρέφεται γύρω από την ιδέα του πως μπορεί να παρουσιαστεί ένα κλασσικό κείμενο ώστε να αφορά το σήμερα. Ο πειραματισμός έγκειται τόσο στο κομμάτι της φόρμας, δηλαδή της όψης της παράστασης όσο και στην υποκριτική μέθοδο. Η κεντρική ιδέα πάνω στην οποία δουλεύει η ομάδα είναι μια μεταμπρεχτική προσέγγιση των κειμένων. Μέσα από την ουσιαστική χρήση της μουσικής ως παρτενέρ των ηθοποιών, την κίνηση και την σωματοποιημένη έκφραση των ρόλων, προσεγγίζεται η υποκριτική.
 
 Συντελεστές
Διασκευή: Κική Κουβαρά
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου
Σκηνογραφία-Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Χορογραφίες-επιμέλεια κίνησης: Άννα Απέργη
Επιμέλεια φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής
Κατασκευή σκηνικού-μάσκες: Περικλής Πραβήτας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Δενδρινού
Κλαρίνο-Ντουντουκ: Γιώργος Δούσος
 
Παίζουν οι ηθοποιοί: Λεωνίδας Κακούρης, Κατερίνα Μπιλάλη, Μαρία Καρακίτσου, Λευτέρης Παπακώστας, Γιώτα Τσιότσκα.
3, 4 Μαϊου στις 21.00 & 6, 7 Μαϊου στις 19.00
Τιμές εισιτηρίων: 15 € & 12 € μειωμένο & φοιτητικό, 9 €  μαθητικό & γκρουπ, 5 € ατέλειες
 
Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου
Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών, Κεραμεικός 

Τηλ.: 2110132002-5, 2121042777

=================================================================================

7α Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης 2017 
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ -  ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 – ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ
Πληροφορίες – Προσκλήσεις: Προσεχώς
=================================================================================
Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα.
Πρόγραμμα παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 ==================================================================================

ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ

===========================================================================

Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης [σελίδα ανακοινώσεων] ΕΔΩ
Facebook page ΕΔΩ
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/greece/zitianos--18981/feed/
<![CDATA[Η Μητρόπολη του Αργύρη Πανταζάρα στο Σύγχρονο Θέατρο]]> http://kulturosupa.gr/index.php/greece/mitropoli-pantazaras-18967/ http://kulturosupa.gr/index.php/greece/mitropoli-pantazaras-18967/#comments +Tue, 25 Apr 2017 22:45:00 +0300 165 http://kulturosupa.gr/index.php/greece/mitropoli-pantazaras-18967/   Η Μητρόπολη του Αργύρη Πανταζάρα στο Σύγχρονο Θέατρο

]]>
 Η Μητρόπολη του Αργύρη Πανταζάρα στο Σύγχρονο Θέατρο

Η Μητρόπολη του Αργύρη Πανταζάρα και της καλλιτεχνικής ομάδας momentum, μετά από το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου το καλοκαίρι του 2016, παρουσιάζεται από την 1η Ιουνίου για 10 μόνο παραστάσεις στο Σύγχρονο Θέατρο.
 
Παράσταση-πραγματεία για τα ανεπιθύμητα νέα μιας μαύρης εποχής και το ανθρώπινο χορικό γύρω απ' την πτώση και το θαύμα. Ανάγνωση μιας συγκυρίας εκπύρωσης και ύβρης.
Μια παράσταση πάνω στις έννοιες της φυγής, της άφιξης, της μνήμης και της λήθης. Έννοιες που στην εποχή μας, εν μέσω συρράξεων και βιαιοπραγιών, οδηγούν πλήθος ανθρώπων σε αναζήτηση νέου τόπου, αποκτώντας τρομακτική βαρύτητα.
 
Επί σκηνής, σε έναν έρημο και άγονο τόπο, συναντιούνται οι αγγελιαφόροι αρχαίων ελληνικών τραγωδιών. Συνθέτουν το δικό τους δράμα. Κάθε άγγελος είναι ένας τόπος, μια εποχή, μια ιστορία. Ανώνυμοι μάρτυρες γεγονότων, πόνου, βίας, θανάτων και θαυμάτων. Μάρτυρες πτώσεων, ιδεών, ανθρώπων και πολιτισμών. Προσεύχονται για μια χώρα που πεθαίνει. Μέσα από τον μύθο και την ιστορία δομούν τη δική τους "ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ".

Στη Μητρόπολη περιλαμβάνονται αποσπάσματα:
Αντιγόνη(μετάφρ. Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου)Οιδίπους Τύραννος (μετάφρ. Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου), Βάκχες(μετάφρ. Γιώργου Χειμωνά), Μήδεια(μετάφρ. Γιώργου Χειμωνά), Ηρακλής Μαινόμενος(μετάφρ. Γιώργου Μπλάνα)
 
Σημείωση: Η παράσταση “Μητρόπολη/ Χορός και Άγγελος από το πανάρχαιο δράμα” παρουσιάστηκε στις 22 και 23 Ιουλίου 2016 στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε συμπαραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ με το Εθνικό Θέατρο.

Σύλληψη-Σκηνοθεσία:
 Αργύρης Πανταζάρας
Δραματουργική Επεξεργασία-Διασκευή: Ελίνα Μαντίδη, Αργύρης Πανταζάρας
Σκηνικά: momentum set design
Κοστούμια: momentum
Φωτισμοί: Γιώργος Καρβέλας
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Κίνηση: Ηλίας Χατζηγεωργίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Μαντίδη
Βοηθός σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Γεωργία Μπούρα
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Κλεοπάτρα Γκίνη
 
Με τους: Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Μελισσάνθη Μάχουτ, Πέπη Κώνστα, Γιώργο Κατσή, Αγησίλαο Μικελάτο, Κωνσταντίνο Πλεμμένο, Αργύρη Πανταζάρα
 
 
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: momentum

ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Πέμπτη 1/6 έως Κυριακή 11/6
πλην Τετάρτης 7/6
ΏΡΑ
21.00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
1 ώρα και 10 λεπτά

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό: 18€
Mειωμένο: 12€ (Φοιτητικό, ΑμεΑ, ανέργων, άνω των 65)

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ
Ευμολπιδών 45, Αθήνα
118 54
210 346 4380
 
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
Ticketservices
Eκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39
Τηλεφωνικά: 210 7234567
Online: www.ticketservices.gr 
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/greece/mitropoli-pantazaras-18967/feed/
<![CDATA[«Ίων, μια εκδοχή για δύο πρόσωπα» στο 60ο Φεστιβάλ Φιλίππων]]> http://kulturosupa.gr/index.php/greece/ion-kavala-18959/ http://kulturosupa.gr/index.php/greece/ion-kavala-18959/#comments +Tue, 25 Apr 2017 20:18:00 +0300 44 http://kulturosupa.gr/index.php/greece/ion-kavala-18959/ «Ίων, μια εκδοχή για δύο πρόσωπα» στο 60ο Φεστιβάλ Φιλίππων

]]>
 «Ίων, μια εκδοχή για δύο πρόσωπα» στο 60ο Φεστιβάλ Φιλίππων

«Ίων, μια εκδοχή για δύο πρόσωπα» ονομάζεται η παράσταση που θα παρουσιάσει η Ιόλη Ανδρεάδη σε νέα μετάφραση τον Αύγουστο στο 60ο Φεστιβάλ Φιλίππων, με τον Κωνσταντίνο Μπιμπή και την Δήμητρα Χατούπη. Μαζί τους  επί σκηνής η μουσικός Αλίκη Μαρκαντωνάτου παίζοντας Αρχαία Ελληνική Λύρα.
 
Κάθως δύει ο ήλιος, ο νεαρός Ίωνας, ο γενάρχης των Ιώνων, των Αθηναίων, καταφτάνει στο μέσο της σκηνής του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων. Εξουθενωμένος, λαχανιασμένος, εξιστορεί τα πάθη του, έχοντας μόλις γλιτώσει το φόνο. Η Κρέουσα, η μητέρα του, παραμονεύει. Σταδιακά, ο ήρωας βρίσκει τα λογικά του και συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται μπροστά σε κοινό.
 
Ο Ίων του Ευριπίδη γράφτηκε γύρω στα 412 π.Χ. και αποτελείται από 1622 στίχους. Ο μύθος θέλει την Κρέουσα, κόρη του Βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα, να μένει έγκυος χωρίς τη θέλησή της από το θεό Απόλλωνα και ύστερα από εννέα μήνες να φέρνει στον κόσμο ένα αγόρι, το οποίο γεννά μόνη και αβοήθητη, κρυφά από την οικογένειά της. Με φόβο προς τον πατέρα της και με σεβασμό προς τη βασιλική της γενιά, αποφασίζει, παρότι πονάει για αυτό, να εγκαταλείψει το παιδί με τα σπάργανά του μέσα στην ίδια τη σπηλιά που συνευρέθηκε με τον Φοίβο, ελπίζοντας στον θάνατο του βρέφους. Η θεά Αθηνά, ωστόσο, σώζει το μικρό μωρό και με απόφαση του ίδιου του Απόλλωνα, ο Ερμής μεταφέρει το νεογέννητο στους Δελφούς, στον ομφαλό της γης, για να το μεγαλώσει η Πυθία μέσα στο μαντείο. Ο μικρός μεγαλώνει τρεφόμενος από τις σπονδές και τα πρόσφορα των πιστών και ως έφηβος ορίζεται φύλακας του Μαντείου. Χρόνια μετά, η μητέρα του η Κρέουσα, θα επισκεφτεί το Μαντείο με τον σύζυγό της τον Ξούθο, με σκοπό να πάρει χρησμό, γιατί ο γάμος της παραμένει άκαρπος. Τη στιγμή που το ζεύγος καταφτάνει, από το ιερό βγαίνει ο Ίωνας.
 
Είναι η τραγωδία αυτή κωμική; Είναι η τραγωδία αυτή μια προπαγάνδα; Μια προσπάθεια του ποιητή να επινοήσει τη θεϊκή προέλευση της ιωνικής φυλής και άρα των Αθηναίων, με σκοπό να δικαιολογηθεί η διεκδίκηση τους για την κυριαρχία του Αιγαίου; Στον Ίωνα αυτά που φαίνονται δεν είναι αυτά που είναι. Το πραγματικό δεν το βλέπεις, σου αποκαλύπτεται. H ορατοποίηση του αόρατου, η εμφάνιση των κρυμμένων, των απόκρυφων στοιχείων μέσα από το κείμενο (νυν οράς α χρη σε οράν, μοτίβο κοινό σε Οιδίποδα και Ίωνα) και τελικά η σύνθεση μιας σκηνικής ιστορίας η οποία φέρνει στο φως αυτά τα οποία υπονοούνται, αποσιωπώνται και αποκρύπτονται, είναι το κεντρικό ζητούμενο αυτής της νέας εκδοχής για δυο πρόσωπα.
 
Μετάφραση - Σκηνοθεσία - Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη
Απόδοση: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης
Σκηνογραφία - Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Κατασκευές: Περικλής Πραβήτας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αθηνά Μιτζάλη
 
Παίζουν: Κωνσταντίνος Μπιμπής & Δήμητρα Χατούπη
Στην παράσταση συμμετέχει ζωντανά η μουσικός Αλίκη Μαρκαντωνάτου παίζοντας Αρχαία Ελληνική Λύρα.

Οι παραστάσεις του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων θα παρουσιαστούν 9 και 10 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων ως αποτέλεσμα του εντατικού εργαστηρίου – camp που ξεκινάει στην περιοχή των Κρηνίδων στις 20 Ιουλίου. Τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης είναι ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/greece/ion-kavala-18959/feed/
<![CDATA[Περί εργασιακής ειρήνης! Ανακοίνωση Εθνικού Θεάτρου. ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/greece/etniko-theatrp-ergasiki-eirini-18953/ http://kulturosupa.gr/index.php/greece/etniko-theatrp-ergasiki-eirini-18953/#comments +Tue, 25 Apr 2017 09:00:00 +0300 44 http://kulturosupa.gr/index.php/greece/etniko-theatrp-ergasiki-eirini-18953/   Περί εργασιακής ειρήνης! Ανακοίνωση  Εθνικού Θεάτρου.  

]]>
 Περί εργασιακής ειρήνης! Ανακοίνωση  Εθνικού Θεάτρου.  

Με λύπη μας παρατηρούμε ότι η πρόσφατη ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου (ΣΕΕΘ) δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις θέτοντας την εργασιακή ειρήνη στο Εθνικό Θέατρο σε κίνδυνο. 
 
Η όποια καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση για τη νέα Συλλογική Σύμβαση δεν βαρύνει τη Διοίκηση, όταν οι προτάσεις της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης έχουν δοθεί στο ΣΕΕΘ από τον Ιούνιο του 2016 και το ΣΕΕΘ απάντησε 5 μήνες αργότερα, το Δεκέμβριο. Οι διαπραγματεύσεις έκτοτε συνεχίζονται με καλή πίστη, πιστεύουμε, προς το κοινό όφελος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καθ’ όλο αυτό το διάστημα υπάρχει Συλλογική Σύμβαση σε ισχύ.  
 
Σχετικά με τις αλλαγές στον Εσωτερικό Κανονισμό και το Οργανόγραμμα, τόσο το ΔΣ όσο και η Καλλιτεχνική Διεύθυνση έχουν τοποθετηθεί για την ανάγκη  εκσυγχρονισμού τους, διότι δεν αφορά μόνον στα επιδόματα αλλά και σε σημαντικές αλλαγές που αφορούν στο καλλιτεχνικό έργο και την ευόδωση των σκοπών του Θεάτρου.  Η  Καλλιτεχνική Διεύθυνση εργάζεται για αυτό το σκοπό,  πλην όμως οφείλει σύμφωνα με το νόμο, να συνεργαστεί με τον επερχόμενο Διοικητικό Διευθυντή του οποίου οι προτάσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η τροποποίηση τους αποτελεί ζήτημα για περισσότερο από 10 χρόνια τώρα, ενώ θυμίζουμε ότι η Καλλιτεχνική Διεύθυνση ξεκίνησε τη θητεία της επισήμως μόλις πέρσι τον Απρίλιο. Αξιοπερίεργο είναι δε, ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα στην τελευταία συνάντηση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης με το ΣΕΕΘ για τη Συλλογική Σύμβαση, το ΣΕΕΘ απέρριψε την πρόταση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης για δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας ώστε να συζητηθούν τα θέματα του Εσωτερικού Κανονισμού και Οργανογράμματος που σχετίζονται με τους εργαζόμενους στο Θέατρο.
 
Αναφορικά με τα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας, γνωρίζουμε όλοι πως χορηγούνται βάσει των νόμων του κράτους, δεν βρίσκονται στην ευχέρεια της Διοίκησης και δεν αποτελούν ζήτημα της Συλλογικής Σύμβασης. Για το θέμα αυτό ήδη υπάρχει σχετική επίσημη αλληλογραφία του Θεάτρου με τις αρμόδιες αρχές, πλην όμως  ο  Καλλιτεχνικός Διευθυντής σε συνεννόηση με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή θα συμβάλει όπως δήλωσε και εγγράφως στο σχέδιο της ΣΣΕ   για την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που θα αναγνωρίζει τη  χορήγηση των επιδομάτων αυτών.
 
Σχετικά με τα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας, η Διοίκηση και η Καλλιτεχνική Διεύθυνση εξαρχής και επανειλημμένως έχουν δείξει και αποδείξει την πρόθεση τους. Έχουν δοθεί σαφείς εντολές ώστε να τηρούνται οι προϋποθέσεις και οι όροι ασφαλείας όπως υποδεικνύονται από τον Σύμβουλο Ασφαλείας, ενώ συνεργάζεται και με την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων. Πρόσφατα διοργανώθηκε σεμινάριο για τους Προϊσταμένους τομέων,  με υποχρεωτική παρουσία. Επίσης, το Εθνικό Θέατρο είναι ήδη στη διαδικασία ανανέωσης βασικού εξοπλισμού, όπως οι σκαλωσιές για τεχνικές εργασίες στις σκηνές, μια εκ των οποίων αποτελεί προϊόν χορηγίας.
 
Σχετικά με το αναβατόριο αναπήρων στην Πειραματική Σκηνή υπάρχει πράγματι τεχνικό πρόβλημα και γι’ αυτό είμαστε στη διαδικασία αντικατάστασής του με την  υπογραφή  σύμβασης με τον προμηθευτή μέσα στην εβδομάδα, ώστε να γίνει η παραγγελία του νέου μηχανήματος.
 
Τέλος, σχετικά με την καταβολή των εκτός έδρας αποζημιώσεων συγκεκριμένων εργαζόμενων για τη θερινή περιοδεία 2016, έγινε κανονικά το περασμένο καλοκαίρι, αλλά τελικώς παρακρατήθηκε από τον μισθό τους φέτος το Φεβρουάριο το ποσό που αφορούσε στη διαμονή τους. Αυτό  συνέβη γιατί σε αντίθεση με όλους τους συναδέλφους τους, εκείνοι ουδέποτε κατέβαλαν τα αντίστοιχα παραστατικά από τα ξενοδοχεία, ούτε μετά και την ενημέρωση για τελευταία προθεσμία τον Νοέμβριο με σαφή προειδοποίηση ότι αλλιώς θα παρακρατηθούν.
 
Στις κρίσιμες εποχές που διανύουμε το ΔΣ και η Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, έχοντας παραμερίσει τις όποιες διαφωνίες είχαν στο παρελθόν, είναι πλέον ενωμένοι και αποφασισμένοι να επιμείνουν αταλάντευτοι στην προσπάθεια τους για το καλό του οργανισμού. Η Διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της χώρας, πασχίζει πραγματικά για τη διατήρηση της ευρωστίας του οργανισμού, προσφέροντας πλούσιο και ποιοτικό καλλιτεχνικό έργο σε προσιτές τιμές εισιτηρίων, χωρίς να μειώσει ούτε μία θέση εργασίας, ενώ παράλληλα κρατώντας ευήκοα ώτα στα προβλήματα των εργαζομένων, προσπαθεί να βελτιώσει τις δυσλειτουργίες και να εκσυγχρονίσει το Εθνικό Θέατρο. 
 
Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι στην καθημερινότητα μας σε έναν οργανισμό δημοσίου χαρακτήρα όπως είναι το Εθνικό Θέατρο, αδυνατούμε να αντιληφθούμε ποια επιτακτική ανάγκη οδηγεί το ΣΕΕΘ να προσκαλεί τους εργαζόμενους σε στάση εργασίας την προσεχή Πέμπτη, πλήττοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, μεταξύ άλλων, την πρεμιέρα ενός νέου έργου στην Κεντρική Σκηνή, αλλά και την παρουσίαση των έργων νέων θεατρικών ομάδων που φιλοξενούνται στην Πειραματική Σκηνή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «7 χρόνια φαγούρα - Ο έρωτας στον καιρό των μνημονίων».
 
Επιμένουμε να πιστεύουμε ότι η καλή πίστη, η καλή διάθεση και ο διάλογος είναι οι τρόποι για να πορευτούμε προς την βελτίωση και την επιτυχία και ελπίζουμε ότι οι εργασιακές σχέσεις στο Εθνικό Θέατρο θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται από τον αμοιβαίο σεβασμό, τη διαφάνεια και τον καθαρό λόγο.
 
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                               Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής
                      Θανάσης Παπαγεωργίου                              Στάθης Λιβαθινός
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/greece/etniko-theatrp-ergasiki-eirini-18953/feed/
<![CDATA[Τελευταίες παραστάσεις για την ΟΛΕΑΝΝΑ του Μάμετ με τον Δημήτρη Πετρόπουλο και Κατερίνα Παπουτσάκη στο θέατρο OLVIO]]> http://kulturosupa.gr/index.php/greece/olvio-oleanna--18897/ http://kulturosupa.gr/index.php/greece/olvio-oleanna--18897/#comments +Thu, 20 Apr 2017 09:59:00 +0300 44 http://kulturosupa.gr/index.php/greece/olvio-oleanna--18897/ Τελευταίες παραστάσεις για την ΟΛΕΑΝΝΑ του Μάμετ με τον Δημήτρη Πετρόπουλο και Κατερίνα Παπουτσάκη στο θέατρο OLVIO

]]>
Τελευταίες παραστάσεις για την ΟΛΕΑΝΝΑ του Μάμετ με τον Δημήτρη Πετρόπουλο και Κατερίνα Παπουτσάκη στο θέατρο OLVIO

Η “Ολεάννα”, έργο εμβληματικό του βραβευμένου με Πούλιτζερ συγγραφέα Ντέιβιντ Μάμετ, παρουσιάζεται στο θέατρο OLVIO έως τις 7 Μαΐου. Ο Δημήτρης Πετρόπουλος στο ρόλο του καθηγητή Πανεπιστημίου και η Κατερίνα Παπουτσάκη στο ρόλο της φοιτήτριας, παγιδευμένοι σε ένα ανελέητο παιχνίδι εξουσίας,  αναμετρώνται με σφοδρότητα στο ευαίσθητο πεδίο της εκπαίδευσης.
 
Ένας επιτυχημένος Καθηγητής Πανεπιστημίου προτείνει σε μια νεαρή φοιτήτριά του ιδιαίτερα μαθήματα, καθώς εκείνη ανησυχεί, ότι θα αποτύχει στις εξετάσεις. Μια συνήθης, όμως, συμφωνία εξελίσσεται σε μια βίαιη λεκτικά, ψυχολογικά και σωματικά αντιπαράθεση: η φοιτήτρια τον κατηγορεί για κατάχρηση εξουσίας και σεξουαλική παρενόχληση και για τον καθηγητή το όνειρο της μονιμοποίησης και της αγοράς ενός καινούργιου σπιτιού καταρρέει.
 
Στην “Ολεάννα” ο Ντέιβιντ Μάμετ διερευνά τα όρια των ανθρωπίνων σχέσεων, σκιαγραφεί τις σχέσεις εξουσίας που αναπτύσσονται ανάμεσα στα φύλα και καταδεικνύει την αδυναμία ουσιαστικής επικοινωνίας μέσω του λόγου. Κυρίως, όμως, ο Μάμετ γράφει ένα έργο για την πολιτική ορθότητα.
 
Γραμμένη το 1992, η “Ολεάννα” ανέβηκε ένα χρόνο αργότερα στο διεθνούς φήμης Royal Court Theatre σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Νομπέλ Χάρολντ Πίντερ. To 1994 o ίδιος ο Μάμετ μετέφερε το έργο του και στον κινηματογράφο με τον ομώνυμο τίτλο.
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
 
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Πετρόπουλος και Κατερίνα Παπουτσάκη
 
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Σκηνικά- Κοστούμια: Έλλη Λιδωρικιώτη
Επιμέλεια Κίνησης: Νατάσα Παπαμιχαήλ
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός σκηνοθέτη: Έμμα Μαυρέλη
Φωτογραφίες-Video: Νίκος Βούλγαρης
 
Μέρες και ώρες παραστάσεων:
Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:30
 
Διάρκεια: 85 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
 
ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Θέατρο OLVIO
 
Τιμές εισιτηρίων:
Ταμείο: 12€ κανονικό, 8€ μειωμένο (για φοιτητές, ανέργους, ΑΜΕΑ). 
Προπώληση: 10€

Θέατρο
OLVIO
Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ: 210 34 14 118
Ώρες κράτησης εισιτηρίων: 17:00- 21:00
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/greece/olvio-oleanna--18897/feed/
<![CDATA[ «2047»: Μια επαναστατική κωμωδία του Ιάκωβου Μυλωνά στο Θέατρο «Λύχνος».]]> http://kulturosupa.gr/index.php/greece/2047-18890/ http://kulturosupa.gr/index.php/greece/2047-18890/#comments +Thu, 20 Apr 2017 08:20:00 +0300 44 http://kulturosupa.gr/index.php/greece/2047-18890/   «2047»: Μια επαναστατική κωμωδία του Ιάκωβου Μυλωνά στο Θέατρο «Λύχνος».

]]>
 «2047»: Μια επαναστατική κωμωδία του Ιάκωβου Μυλωνά στο Θέατρο «Λύχνος».

Μια επαναστατική κωμωδία που θα σας κάνει να γελάτε και να δακρύζετε συγχρόνως! Ένα εξαιρετικό ανέβασμα με υπέροχη σκηνοθεσία και μουσική! Μία δυνατή παράσταση που θέτει και απαντά σε πολλά ερωτήματα!
 
Για 5 μοναδικές παραστάσεις!
 
Το ''2047'' είναι μια επαναστατική κωμωδία του Ιάκωβου Μυλωνά που θα κάνει πρεμιέρα στο θέατρο «Λύχνος» στις 29 Απριλίου.
 
Μας ταξιδεύει σ' ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, όπου η απόλυτη δημοκρατία είναι στο απόγειο της. Αφού με διάφορους νόμους έχουν εξοντωθεί οι ανάπηροι, οι άστεγοι, οι ζητιάνοι και τα αυτιστικά ήρθε η ώρα να εξαλειφθούν και οι άνεργοι.
 
Ο νέος νόμος λοιπόν για τον μηδενισμό της ανεργίας επιβάλει να εκτελεστούν όλοι οι άνεργοι άμεσα.  Έτσι ξεκινάει ένα κυνήγι μαγισσών, δοσμένο μέσα από κωμικές καταστάσεις, γιατί έτσι κι αλλιώς τα σοβαρότερα πράγματα λέγονται στα αστεία.
 
Το έργο μιλάει επίσης για τα φοιτητικά χρόνια, για τον πρώτο έρωτα, για τη ζωή που ζούμε με τους κανόνες και τους νόμους που βάζουν άλλοι , για τις σχέσεις που γίνονται πλέον μόνο απ’ το ίντερνετ, για το κυνήγι του πραγματικού έρωτα, για την αναζήτηση του συντρόφου που δε θα μας προδώσει ποτέ.
 
Η παράσταση τελείται υπό την αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς & Νήσων.

Συντελεστές
Κέιμενο, Σκηνοθεσία: Ιάκωβος Μυλωνάς
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Μητροβγένης
Φωτισμοί: Κίρκη Αθανασιάδου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαρία Τσολάνα
Βοηθός παραγωγής: Κατερίνα Σουίπα
Φωτογραφίες: Κατερίνα Πουλέα
Videotrailer: Αλέξης Ζαφειράκης
Δημόσιες σχέσεις & επικοινωνία: Κωνσταντίνος Πλατής
 
Ερμηνεύουν: Ιάκωβος Μυλωνάς, Αθηνά Βαλκώνη, Κορίνα Τριανταφύλου, Κώστας Βελέντζας, Κωνσταντίνος Μητροβγένης, Ιωάννα Θεοδωροπούλου, Θάνος Χαμπέρης
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Παραστάσεις

Από 29 Απριλίου έως 27 Μαΐου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Σάββατο: 21:00
 
Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 12 ευρώ
Φοιτητικό, Άνεργοι, γκρουπ άνω των 7 ατόμων: 8 ευρώ
Ατέλειες ηθοποιών: 5 ευρώ

Διάρκεια παράστασης

 75’ χωρίς διάλειμμα

Προπώληση εισιτηρίων

Viva.gr
Θέατρο «Λύχνος»
Ιερά οδός και Χαλκιδικής 83, Γκάζι (στάση μετρό Κεραμεικός)
Τηλ: 211 0121686, 6938006711 | website: www.theaterlyxnos.gr | Facebook: goo.gl/D3QIXi

==================================================================================
Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα.
Πρόγραμμα παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 ==================================================================================

ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ

===========================================================================

Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης [σελίδα ανακοινώσεων] ΕΔΩ
Facebook page ΕΔΩ
==================================================================================
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/greece/2047-18890/feed/
<![CDATA[11 ηθοποιοί διαβάζουν το «Μονόγραμμα» στο Σπίτι του Ηθοποιού ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/greece/11-mogramma-spiti-18888/ http://kulturosupa.gr/index.php/greece/11-mogramma-spiti-18888/#comments +Wed, 19 Apr 2017 18:38:00 +0300 44 http://kulturosupa.gr/index.php/greece/11-mogramma-spiti-18888/  11 ηθοποιοί διαβάζουν το «Μονόγραμμα» στο Σπίτι του Ηθοποιού 

]]>
 11 ηθοποιοί διαβάζουν το «Μονόγραμμα» στο Σπίτι του Ηθοποιού 

Έντεκα ηθοποιοί προσκαλούν το κοινό στις 24 Απριλίου στο Σπίτι του Ηθοποιού (Παναθηναίων 5 και Αλκαμένους 175, Κάτω Πατήσια) όπου θα συγκεντρωθούν για να διαβάσουν το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη. Καλωσορίζοντας την άνοιξη, θα δώσουν όλοι μαζί ένα μήνυμα, αφού, όπως υποστηρίζουν, «οι ταμπέλες και οι διαχωρισμοί σε κατηγορίες, εμποδίζουν την αληθινή κινητήρια δύναμη, που είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη».

«Θα προσπαθήσουμε όχι μόνο να υπενθυμίσουμε το σημαντικό έργο που γίνεται στο Σπίτι του Ηθοποιού, αλλά όλοι μαζί να βοηθήσουμε, να πούμε ιδέες, ώστε η ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία να βρει τη στήριξη που χρειάζεται, για να μπορέσει να συνεχίσει το έργο της», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Στεφανία Γουλιώτη, Μαρία Καβογιάννη, Δημήτρης Καταλειφός, Όλια Λαζαρίδου, Δημήτρης Λιγνάδης, Αμαλία Μουτούση, Γιάννης Μπέζος, Γιώργος Νανούρης, Ναταλία Τσαλίκη, Καίτη Φίνου και Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, οι οποίοι συμμετέχουν στην εκδήλωση.

Σημειώνεται, πως το Σπίτι του Ηθοποιού, ένας χώρος που οραματίστηκε και έφτιαξε η Άννα Φόνσου, χρόνια τώρα στεγάζει, περιθάλπει και φροντίζει ηθοποιούς όλων των ηλικιών που έχουν ανάγκη. Τον περασμένο Δεκέμβριο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για «την κοινωφελή και αξιέπαινη δράση του σχετικά με τη στέγαση, σίτιση, περίθαλψη και κοινωνική στήριξη απόρων ηθοποιών, αλλά και νέων σπουδαστών θεατρικών σπουδών που δεν διαθέτουν τα ανάλογα μέσα».

Με αφορμή τη βράβευση, η Άννα Φόνσου, στις 22 Δεκεμβρίου 2016, είχε δηλώσει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Στα 15 δωμάτια του Σπιτιού κατοικούν νέα παιδιά που σπουδάζουν σε σχολές θεάτρου, αλλά και μεσήλικες ηθοποιοί που δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στην κρίση ή στις κακοτυχίες της ζωής τους. Οι αιτήσεις φιλοξενίας που δεχόμαστε είναι πάρα πολλές και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλες. Αυτήν τη στιγμή, το ίδρυμα φιλοξενεί 30 άτομα, τα οποία μένουν ανά δύο σε κάθε δωμάτιο, γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα να έχει ο καθένας τον δικό του χώρο, ενώ σιτίζονται από το φαγητό που παίρνουμε από την Αρχιεπισκοπή. Φτιάχνουμε και έναν χώρο δίπλα, που θα μπορεί να φιλοξενήσει επιπλέον 40 άτομα, όμως, ακόμα χρειάζεται πολλή δουλειά και χρήματα για να ολοκληρωθεί.
 Παράλληλα, στο Σπίτι του Ηθοποιού λειτουργεί ένα μικρό μουσείο, καφενείο, κινηματογράφος και ένα θεατράκι που ανεβάζουμε παραστάσεις. Δεν αρκεστήκαμε στο να κάνουμε έναν χώρο φιλοξενίας για τους ανθρώπους που δεν έχουν πού να μείνουν, αλλά και μία εστία πολιτισμού».

Η εκδήλωση ξεκινάει στις 20:00.
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/greece/11-mogramma-spiti-18888/feed/