Kulturosupa.gr - RSS http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/ put the rss description here. +Wed, 26 Apr 2017 14:08:00 +0300 en hourly 1 http://kulturosupa.gr/ http://kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://kulturosupa.gr/ <![CDATA[Στέφαν Τσβαϊχ αποχαιρετισμός στην Ευρώπη - Stefan Zweig farewell to Europe: Η πρόταση της Αυστρίας για Oscar προσεχώς στους κινηματογράφους]]> http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/stefan-zweig-18980/ http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/stefan-zweig-18980/#comments +Wed, 26 Apr 2017 14:08:00 +0300 31 http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/stefan-zweig-18980/   Στέφαν Τσβαϊχ αποχαιρετισμός στην Ευρώπη - Stefan Zweig; farewell toEurope: Η πρόταση της Αυστρίας για Oscar προσεχώς στους κινηματογράφους

]]>
 Στεφαν Τσβαϊχ: αποχαιρετισμός στην Ευρώπη - Stefan Zweig: farewell toEurope: Η πρόταση της Αυστρίας για Oscar προσεχώς στους κινηματογράφους

Τα χρόνια της εξορίας, μεταξύ Μπουένος Άιρες, Νέας Υόρκης και Βραζιλίας, ενός από τους σημαντικότερους γερμανόφωνους συγγραφείς του 20ου αιώνα, του Στέφαν Τσβάιχ. Ως εβραίος διανοούμενος, ο Τσβάιχ μισεί την απανθρωπιά που επικρατεί στη Γερμανία και προσπαθεί να ξεφύγει από το φάντασμα του ναζισμού, ψάχνοντας συγχρόνως για ένα σπίτι στο νέο κόσμο.
 
«Ο καθένας μας, ακόμα και ο μικρότερος και ο πιο ασήμαντος, έχει κλονιστεί στα βάθη της ύπαρξής του από τις σχεδόν αδιάκοπες ηφαιστειακές εκρήξεις της ευρωπαϊκής γης μας. Δεν γνωρίζω καμία υπεροχή που μπορώ να ισχυριστώ, εν μέσω του πλήθους, εκτός από αυτό: ότι ως Αυστριακός, Εβραίος, συγγραφέας, ανθρωπιστής και ειρηνιστής, ανέκαθεν βρισκόμουν στο ακριβές σημείο όπου αυτοί οι σεισμοί ήταν οι πιο βίαιοι.» Στέφαν Τσβάιχ – Ο Κόσμος του Χτες
 
Η σκηνοθέτιδα, Μαρία Σράντερ, επιλέγει να μη δείξει καθόλου τον Τσβάιχ να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να γράφει. Αντιθέτως, επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση του συγγραφέα με τους άλλους, σε μία προσπάθεια να δείξει τόσο το χαρακτήρα του όσο και τη φθίνουσα αίσθησή του για την έννοια του τόπου, σε έναν κόσμο όπου το σώμα του – σε εξορία –  θα μπορούσε να είναι ασφαλές, αλλά το μυαλό του συνεχίζει να θέλει να περιπλανηθεί πίσω σε μια χώρα που ξέρει ότι έχει σβηστεί από τον χάρτη.
 
Στη δεκαετία του ‘20, ο Τσβάιχ μαζί με τον Τόμας Μαν, ήταν ο πιο πολυδιαβασμένος και πιο μεταφρασμένος γερμανόφωνος συγγραφέας, παγκοσμίως. Όταν οι Ναζί ήρθαν στην εξουσία, τα βιβλία του απαγορεύτηκαν στη Γερμανία και αργότερα και στην Αυστρία. Το 1936 μέχρι το θάνατό του, έζησε κυρίως στη Βραζιλία, μία χώρα που τον μάγεψε. Χτυπημένος από τα γεγονότα της χώρας του, καλλιεργεί τη ψευδαίσθηση, την οποία εκφράζει δημοσίως, ότι η Βραζιλία θα μπορούσε να είναι η απάντηση «στο πιο απλό και καίριο ερώτημα απ 'όλα: μια ειρηνική συνύπαρξη στο σημερινό κόσμο, παρ' όλες τις φυλετικές, ταξικές και θρησκευτικές διαφορές μας». Το 1942 ο ίδιος και η σύζυγός του, Λότε, έδωσαν τέλος στη ζωή τους.
 
Μια εντυπωσιακή ιστορική ταινία για έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα και, ταυτόχρονα, μια ταινία για μια εποχή κατά την οποία η Ευρώπη κατέρρεε.
 
Η φαντασία του κοινού είναι τόσο σημαντική σαν συστατικό του τελικού αποτελέσματος, όσο και για το τι έχει πραγματικά γραφτεί ή προταθεί – HOLLYWOOD REPORTER
 
Πρόταση της Αυστρίας για το OSCAR® Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.
 
Βιογραφικό | Μαρία Σράντερ
Η Μαρία Σράντερ, γεννημένη το 1965, ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως οι Margarethe von Trotta, Doris Dörrie, Hans W. Geissendörfer, Peter Greenaway, κ.ά. Το 1999, βραβεύτηκε στην Μπερλινάλε, με την Αργυρή Άρκτο ως Καλύτερη ηθοποιός στην ταινία Aimée & Jaguar του Max Färberböck. Ο Στέφαν Τσβάιχ είναι η δεύτερη ταινία που υπογράφει ως σκηνοθέτης.
 
2016. Αυστρία. Έγχρωμο
 
Σκηνοθεσία: Μαρία Σράντερ. Σενάριο: Μαρία Σράντερ, Γιαν Σομπουργκ
Πρωταγωνιστούν: Γιόσεφ Χάντερ, Μπάρμπαρα Σουκόβα, Αένννε Σβάρτς.
 
Γλώσσα: Γερμανικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Γαλλικά. Είδος: Αληθινή Ιστορία, Ιστορικό Δράμα. Διάρκεια: 106’
 
Από 18 Μαΐου στους κινηματογράφους
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/stefan-zweig-18980/feed/
<![CDATA[Η πρόταση της Σιγκαπούρης για Oscar προσεχώς στους κινηματογράφους: Ο Μαθητευόμενος – Apprentice.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/apprentice-18979/ http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/apprentice-18979/#comments +Wed, 26 Apr 2017 13:56:00 +0300 31 http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/apprentice-18979/ Η πρόταση της Σιγκαπούρης για Oscar προσεχώς στους κινηματογράφους: Ο Μαθητευόμενος – Apprentice.

]]>
Η πρόταση της Σιγκαπούρης για Oscar προσεχώς στους κινηματογράφους: Ο Μαθητευόμενος – Apprentice.

Ο Αϊμάν είναι ένας 28χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος, που πρόσφατα μεταφέρθηκε στη μεγαλύτερη φυλακή της περιοχής. Ζει με τη μεγαλύτερη αδελφή του σε ένα μικρό συγκρότημα κατοικιών. Στο νέο χώρο εργασίας του, γίνεται φίλος με τον 65χρονο Ραχίμ, που, όπως αποδεικνύεται, είναι ο επικεφαλής των δημίων της φυλακής κι ένας από τους πιο δραστήριους εκτελεστές στον κόσμο. Όταν ξαφνικά ο βοηθός του Ραχίμ παραιτείται, ο Ραχίμ προτείνει στον νέο του φίλο να γίνει ο μαθητευόμενος του. Αυτό ταράζει τον Άιμαν, αφού ο Ραχίμ ήταν ο εκτελεστής του πατέρα του. Μπορεί ο Αϊμάν να αγνοήσει τη συνείδησή του και το παρελθόν του που τον στοιχειώνει και να γίνει ο μαθητής του δημίου;
 
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Η θανατική ποινή, σε χώρες όπου εξακολουθεί να ασκείται, συχνά θεωρείται ως η απόλυτη μορφή της δικαιοσύνης και ο καλύτερος τρόπος για να αποφεύγεται το έγκλημα. Μέσα από συζητήσεις και αφηγήσεις γύρω από το θέμα, ένας βασικός χαρακτήρας του οποίου την άποψη έχουμε την τάση να αγνοούμε είναι το πρόσωπο που είναι επιφορτισμένο να τραβήξει το μοχλό – ο δήμιος. Τι σημαίνει να έχεις την εξουσία να σκοτώσεις; Είναι κάποιος που απλώς κάνει τη δουλειά του; Πως τοποθετεί τον εαυτό του στην ηθική πλευρά της πράξης; Επίσης, απουσιάζουν οι φωνές από τα μέλη της οικογένειας που εκτελούνται. Οι κρατούμενοι στην πτέρυγα των θανατοποινιτών συχνά προέρχονται από ένα ήδη φτωχό στρώμα της κοινωνίας – τελικά πώς η θανατική ποινή επηρεάζει περαιτέρω αυτές τις οικογένειες;

Η ταινία εξετάζει δύο πλευρές μέσα από τον πρωταγωνιστή Αϊμάν, ο οποίος ζει μια εσωτερική σύγκρουση. Ο αγώνας του να συμβιβάσει την εξουσία με την ηθική παρουσιάζει κάποιες διαστάσεις στο ζήτημα που σπάνια έρχονται στο προσκήνιο. Κατά τη διάρκεια της γραφής, της έρευνας και της παραγωγής τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πήρα συνέντευξη από πολλούς ανθρώπους των οποίων οι ιστορίες με ενέπνευσαν αλλά και με ενόχλησαν. Μεταξύ αυτών των ατόμων είναι πρώην εκτελεστές, θρησκευτικοί σύμβουλοι – οι οποίοι έχουν εργαστεί στο εσωτερικό του συστήματος – και οικογένειες παγιδευμένες σε ένα κύκλο φτώχειας που επιδεινώθηκε από την εκτέλεση μελών τους. Ήταν ένα συναρπαστικό (και συχνά βασανιστικό) ταξίδι, προσπαθώντας να βάλω τον εαυτό μου στη θέση του Αϊμάν. Σε ένα άλλο επίπεδο, αναγκάστηκα να εξετάσω την πολυπλοκότητα των θεμάτων που αφορούν στη θανατική ποινή – ζητήματα που έχουμε θέσει βολικά εκτός των σκέψεων μας.
 
Σκηνοθετικό ταλέντο και θεματική πολυπλοκότητα – Hollywood Reporter
 
Πρόταση της Σιγκαπούρης για το OSCAR® Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Επίσημη συμμετοχή «Ένα κάποιο βλέμμα» Φεστιβάλ Καννών
 
2016. Σιγκαπούρη. Έγχρωμο
Σκηνοθεσία, Σενάριο: Μπου Τζανφένγκ. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μπενουά Σολέρ. Πρωταγωνιστούν: Φιρ Ραχμάν, Γουάν Χανάφι Σου.
Γλώσσα: Αγγλικά, Μαλαισιανά. Είδος: Κοινωνικό. Διάρκεια: 96'
 
Βιογραφία | Μπου Τζανφένγκ
Το 2010 γύρισε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, το Sandcastle, που έκανε πρεμιέρα στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών. Στις προβολές του σε φεστιβάλ κέρδισε πολλά βραβεία και κατατάχθηκε από την The Wall Street στις πιο αξιοπρόσεκτες ταινίες για το 2010. Το 2009 ήταν ο πρώτος που έλαβε το αριστείο McNally Award for Excellence in the Arts, ως ο απόφοιτος του Lasalle College of the Arts με την υψηλότερη βαθμολογία.

Από 4 Μαΐου στους κινηματογράφους
 

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/apprentice-18979/feed/
<![CDATA[Προσεχώς στους κινηματογράφους - Άγρια Όνειρα - Mean Dreams: Ένα Ανεξάρτητο, αγωνιώδες θρίλερ ενηλικίωσης.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/-mean-dreams--18976/ http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/-mean-dreams--18976/#comments +Wed, 26 Apr 2017 11:51:00 +0300 31 http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/-mean-dreams--18976/ Προσεχώς στους κινηματογράφους - Άγρια Όνειρα - Mean Dreams: Ένα Ανεξάρτητο, αγωνιώδες θρίλερ ενηλικίωσης.

]]>
 Προσεχώς στους κινηματογράφους - Άγρια Όνειρα - Mean Dreams: Ένα Ανεξάρτητο, αγωνιώδες θρίλερ ενηλικίωσης.

Ο Μπιλ Πάξτον αφήνει την τελευταία, πρωταγωνιστική του σφραγίδα πλάι στους ανερχόμενους Σοφί Νελίς και Τζος Ουίγκινς, σε αυτό το ανεξάρτητο, αγωνιώδες θρίλερ ενηλικίωσης. 
 
Σύνοψη
Το «Άγρια Όνειρα» είναι η ιστορία του νεαρού Τζόνας (Τζος Ουίγκινς) και του κοριτσιού που μετακομίζει δίπλα του, Κέισι (Σοφί Νελίς), την ώρα που ξεκινούν ένα ταξίδι που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Όταν ένας τρυφερός, νεανικός έρωτας ξεσπά μεταξύ των δύο εφήβων, ο Τζόνας θα ανακαλύψει πως η συνεχής, κατ’ οίκον κακομεταχείριση της Κέισι έχει πλέον γίνει επικίνδυνη. Ο Τζόνας κάνει το πρώτο βήμα για την απόδρασή τους, κλέβοντας μία τσάντα που βρισκόταν στην κατοχή του διεφθαρμένου αστυνομικού, πατέρα της Κέισι, Γουέιν (Μπιλ Πάξτον), γεμάτη χρήματα που προέρχονται από εμπόριο ναρκωτικών.
 
Με τα κλεμμένα μετρητά μοναδικό εφόδιο στην απόπειρά τους για μία καλύτερη ζωή, η Κέισι και ο Τζόνας εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και, υπό το ανελέητο κυνήγι του Γουέιν, καλούνται να μάθουν το σκληρό τίμημα της επιβίωσης.
 
Αγάπη και όνειρα υπό το φόντο μίας οδυνηρής ενηλικίωσης
Η μεγάλη δύναμη του «Άγρια Όνειρα» πηγάζει από το σενάριο και, συγκεκριμένα, από το πόσο πειστικά καταπιάνεται με ευαίσθητα θέματα, όπως αυτό της πρώτης αγάπης και των ακραίων σημείων που είμαστε διατεθειμένοι να πάμε για να την προστατεύσουμε.
 
Παρότι πρωτοεμφανιζόμενοι, οι σεναριογράφοι Ράιαν Γκράσμπι και Κέβιν Κάφλιν έπιασαν τον παλμό μίας ηλικιακής περιόδου που είναι δύσκολο να απεικονιστεί με σαφήνεια στον κινηματογράφο. Ο σπουδαίος Μπιλ Πάξτον, που μας «άφησε» τον περασμένο Φεβρουάριο λόγω μετεγχειρητικών επιπλοκών, είχε ερωτευτεί το σενάριο με την πρώτη ματιά: «Διαβάζω πολλά σενάρια, αλλά αυτό χτύπησε μία ευαίσθητη χορδή. Ήμουν στα γυρίσματα μίας άλλης ταινίας, μόλις είχαμε ολοκληρώσει, και ρώτησα αν μπορούσα να κάτσω κάποια λεπτά στο τρέιλερ μου να διαβάσω τα σενάριο. Άρχισα τις πρώτες σελίδες και, πριν το καταλάβω, είχαν περάσει τρεις ώρες! Βγήκα έξω από το τρέιλερ και είχαν μετακινήσει τα πάντα, όλοι είχαν φύγει», αναφέρει ο Πάξτον, που ακολούθως μίλησε με τον βραβευμένο σκηνοθέτη, Νέιθαν Μορλάντο, την επόμενη ημέρα.  
 
Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στο Βόρειο Οντάριο του Καναδά,  που αποτέλεσε την ιδανική επιλογή για τις τοποθεσίες της ταινίας: το επιβλητικό «πάλκο» για να ξετυλιχθεί η ιστορία των δύο εφήβων προς την ενηλικίωση. Η σύμπραξη του Μορλάντο με τον ταλαντούχο διευθυντή φωτογραφίας, Στιβ Κόζενς, εξασφάλισε την απόλυτα επιτυχημένη εκμετάλλευση αυτών των εικόνων.  

Ένας πακτωλός κινηματογραφικού ταλέντου
Πέρα από τους ανερχόμενους Μορλάντο και Κόζενς στη σκηνοθεσία και την διεύθυνση φωτογραφίας αντίστοιχα, η παραγωγή είχε την ευτυχία να απαρτίζεται από δημιουργικό ταλέντο σε όλες τις θέσεις.
 
Ο Μπιλ Πάξτον βρέθηκε πλάι στον εξαιρετικό Κολμ Φιόρε, ενώ αμφότεροι έπαιξαν διπλό ρόλο: ηθοποιοί και μέντορες για το νεανικό, πολύ ταλαντούχο πρωταγωνιστικό δίδυμο. Η Σοφί Νελίς, που ερμηνεύει την Κέισι, έχει καταφέρει να μας εντυπωσιάσει, ούσα μόλις 17 χρόνων. Στα 12 της, την πρωτοείδαμε στο προτεινόμενο για Όσκαρ «Ο Εξαιρετικός Κύριος Λαζάρ», όπου μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, ενώ αργότερα, συνέχισε την ανοδική της πορεία στο «Η Κλέφτρα των Βιβλίων» δίπλα στον Τζέφρι Ρας. Ο Τζος Ουίγκινς, στον ρόλο του Τζόνας, είχε ένα ιδιαίτερα δυναμικό ντεμπούτο στο «Hellion» της Κατ Κάντλερ, μία ταινία που προβλήθηκε στο Sundance, με το Entertainment Weekly να δηλώνει για τον νεαρό ηθοποιό: «Μία αποκάλυψη που θυμίζει έφηβο Λεονάρντο ντι Κάπριο».
 
Στον τομέα της μουσικής, ο Son Lux (aka Ράϊαν Λοτ) συνθέτει το ακουστικό, όμορφο και συνάμα δυστοπικό soundtrack, ένα από τα σημαντικότερα ατού της ταινίας. Η δουλειά του μουσικού σε ταινίες όπως το «Looper», το «Χάρτινες Πόλεις» και το «TheDisappearanceofEleanorRigby», έχουν μείνει αξιομνημόνευτες.
 
Τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις για την πρώτη σου αγάπη; Και τι συμβαίνει όταν μαζί, προσπαθείτε να ξεφύγετε από το δυσλειτουργικό οικογενειακό περιβάλλον; Τα ερωτήματα που θέτει το «Άγρια Όνειρα» είναι αμείλικτα, αλλά ταυτόχρονα, πέρα για πέρα αυθεντικά.
 
4  Μαΐου στους κινηματογράφους από  την Odeon
Σκηνοθεσία
Νέιθαν Μορλάντο
Σενάριο
Κέβιν Κάφλιν - Ράϊαν Γκράσμπι
Παραγωγή
Ουίλιαμ Γούντς
Άλισον Μπλακ
Ηθοποιοί
Σοφί Νελίς
Τζος Ουίγκινς
Μπιλ Πάξτον
Κολμ Φεόρε
Φωτογραφία
Στιβ Κόζενς
Μοντάζ
Σάντι Περέιρα - Ρόναλντ Σάντερς
Σχεδιασμός παραγωγής
Ζόσια Μακένζι
Μουσική
Son Lux
Διάρκεια
108’
Διανομή
Odeon
Είδος
Δραματική | Θρίλερ

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/-mean-dreams--18976/feed/
<![CDATA[58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Έναρξη καταθέσεων Αγορά Film Market]]> http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/58-film-market-18962/ http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/58-film-market-18962/#comments +Tue, 25 Apr 2017 20:51:00 +0300 31 http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/58-film-market-18962/ 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  - Έναρξη καταθέσεων Αγορά Film Market

]]>
 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  - Έναρξη καταθέσεων Αγορά Film Market

Η Αγορά, το αναπτυξιακό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καλεί τους ενδιαφερόμενους κινηματογραφιστές να καταθέσουν τα κινηματογραφικά σχέδια και τις ταινίες τους στα τμήματα Film Market, Crossroads και Works in Progress της 58ης διοργάνωσης. 

Για δεύτερη χρονιά, σε ταινία του τμήματος Works in Progress της Αγοράς, θα απονεμηθεί το Eurimages Lab Project Award, το οποίο χρηματοδοτεί παραγωγές που διακρίνονται για την πρωτοποριακή τους ματιά μέχρι το ποσό των 50.000€ για την αποπεράτωσή τους (post-production). 

Οι χώρες στις οποίες επικεντρώνεται η Αγορά και έχουν δυνατότητα να καταθέσουν προτάσεις και ταινίες είναι οι εξής: Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Παλαιστίνη, ΠΓΔΜ, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία, Τσεχία και Τυνησία.  

– ΑΓΟΡΑ FILM MARKET 
***ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ: 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017***

Το Film Market προωθεί την πλειοψηφία των ταινιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΦΚΘ, αλλά και ταινίες από τις χώρες στις οποίες επικεντρώνεται η Αγορά και δεν συμμετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό ταινιών να βρουν το δρόμο προς άλλα φεστιβάλ και εταιρίες διανομής. Επίσης, στο Film Market παρουσιάζονται οι προηγούμενες ταινίες των συμμετεχόντων στο Crossroads, καθώς και μια επιλογή από ελληνικές ταινίες παραγωγής των δύο τελευταίων ετών. Στόχος της Αγοράς είναι να φέρει σε επαφή τους επαγγελματίες με τους σκηνοθέτες και παραγωγούς για νέες και μελλοντικές συνεργασίες.

Η Αγορά υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Creative Europe.

– 13ο ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΩΝ CROSSROADS
***ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ: 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017***

Στόχος του Crossroads είναι να υποστηρίξει τους παραγωγούς ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους που σχετίζονται με τις περιοχές της Μεσογείου, της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Ως προς τα χαρακτηριστικά στοιχεία καταλληλότητάς τους, οι ταινίες αυτές πρέπει να είναι παραγωγές ή συμπαραγωγές από χώρες αυτών των γεωγραφικών περιοχών ή ταινίες των οποίων συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις περιοχές. Οι παραγωγοί των κινηματογραφικών σχεδίων θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα σχέδιά τους με συμπαραγωγούς, διανομείς, εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων (sales agents) και ειδικούς κορυφαίων τομέων παραγωγής.

Στις προηγούμενες εκδόσεις του, το Crossroads συμπεριέλαβε κινηματογραφικά σχέδια από σκηνοθέτες όπως οι Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Αλέξης Αλεξίου, Άγγελος Φραντζής, Μιχάλης Κωνσταντάτος, Deniz Gamze Erguven, Annemarie Jacir, Radu Jude, Zeki Demirkubuz, Amos Gitai και Florin Serban, μεταξύ άλλων.
Κάθε χρόνο, η διεθνής κριτική επιτροπή του Crossroads, η οποία αποτελείται από επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, βραβεύει ένα κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο απονέμεται: α) το μεγάλο βραβείο συμπαραγωγής της εταιρίας Two Thirty Five Inc. (post-production για εικόνα & ήχο) που συνοδεύεται από μια διαπίστευση για το Producers’ Network του προσεχούς Φεστιβάλ Καννών για τον παραγωγό, β) το βραβείο περαιτέρω ανάπτυξης σεναρίου από το CNC (Centre National du Cinema et de l’ Image Animée) με έπαθλο 10.000 ευρώ και γ) το βραβείο μουσικής και ήχου της εταιρίας MuSou. Τα υπόλοιπα βραβεία του Crossroads αφορούν στα εξής: 1) το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας επιλέγει ένα πρότζεκτ για να παρουσιαστεί στην προσεχή διοργάνωσή του, 2) το MFI Script 2 Film Workshops που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ) βραβεύει με μια υποτροφία ένα κινηματογραφικό σχέδιο, 3) η συμβουλευτική εταιρία Initiative Film (Γαλλία) προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ανάπτυξη σεναρίου και στρατηγική σε ένα ελληνικό σχέδιο της επιλογής της και 4) το Cinemed (Montpelier Mediterranean Film Festival) επιλέγει ένα κινηματογραφικό σχέδιο για την διοργάνωσή του.
Το Crossroads υποστηρίζεται από τους: Two Thirty Five, CNC, Producers’ Network, MuSou, Sofia Meetings, MFI Script 2 Film Workshops, Initiative Films Ateliers du cinéma européen ACE και Cinemed.

– ΑΓΟΡΑ WORKS IN PROGRESS 
***ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ: 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017***

Το τμήμα Works in Progress της Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί προβολές οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στους ειδικούς καλεσμένους της Αγοράς και παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα είναι παρόντες στην 58η διοργάνωση. Με αυτό τον τρόπο, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να είναι οι πρώτοι που θα ανακαλύψουν ταινίες μεγάλου μήκους από τη Μεσόγειο, την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, σε ένα στάδιο αμέσως πριν την ολοκλήρωση τους. 

Εκτός από το βραβείο Lab Project Award του Eurimages, η Αγορά για έβδομη συνεχή χρονιά συνεργάζεται με την εταιρεία Graal, η οποία προσφέρει το βραβείο συμπαραγωγής με υπηρεσίες post-production σε μια ταινία του Works in Progress.

Ανάμεσα στις ταινίες που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στο Works in Progress της Αγοράς περιλαμβάνονται και οι εξής: Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (Ρότερνταμ και SXSW 2016), Μικρή άρκτος της Ελισάβετ Χρονοπούλου (Γκέτεμποργκ 2016), Σύμπτωμα του Άγγελου Φραντζή (Τορίνο 2015), Μικρό ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη (Διαγωνιστικό τμήμα - Βερολίνο 2014),  Για πάντα της Μαργαρίτας Μαντά  (Κάιρο – Αργυρή Πυραμίδα / Βραβείο Σκηνοθεσίας 2015), Next to Her του Άσαφ Κόρμαν (Quinzaine des Realisateurs – Κάννες 2014, Αργυρός Αλέξανδρος – ΦΚΘ 2014), Στο σπίτι του Αθανάσιου Καρανικόλα (Forum - Βερολίνο 2014), My Dog Killer της Mira Fornay (Tiger Award – Ρότερνταμ 2014), September της Πέννυς Παναγιωτοπούλου (Διαγωνιστικό τμήμα - Κάρλοβι Βάρι 2013),  Luton του Μιχάλη Κωνσταντάτου (Σαν Σεμπαστιάν 2013), Όταν σε είδα της Ανμαρί Τζασίρ (Τορόντο 2012), Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού του Έκτωρα Λυγίζου (Διαγωνιστικό τμήμα - Κάρλοβι Βάρι 2012), Wasted Youth του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (Διαγωνιστικό τμήμα - Ρότερνταμ 2011), Άδικος κόσμος του Φίλιππου Τσίτου (Βραβείο Α’ αντρικού ρόλου - Σαν Σεμπάστιαν 2011), Man at Sea του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (Panorama – Βερολίνο 2011) και Αμνηστία του Μπουγιάρ Αλιμάνι (Φόρουμ – Βερολίνο 2011). 

Το βραβείο Lab Project του τμήματος Works in Progress χορηγείται από το Eurimages. 
Το βραβείο Agora Works in Progress χορηγείται από την εταιρία Graal. S.A.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία υποβολής αιτήσεων, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.filmfestival.gr ή να επικοινωνήσετε στο e-mail agora@filmfestival.gr και στο τηλ. 210 8706000.

Υπεύθυνη Αγοράς: Γιάννα Σαρρή (sarri@filmfestival.gr)
Συντονισμός: Αγγελική Βέργου (vergou@filmfestival.gr), Ντενίζ Ανδρεώλα (andreola@filmfestival.gr)

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/58-film-market-18962/feed/
<![CDATA[Κάννες 2017: Ο φετινός Χρυσός Φοίνικας θα είναι γεμάτος.. διαμάντια!]]> http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/cannes-2017-diamantia-18958/ http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/cannes-2017-diamantia-18958/#comments +Tue, 25 Apr 2017 19:49:00 +0300 31 http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/cannes-2017-diamantia-18958/ 0 http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/cannes-2017-diamantia-18958/feed/ <![CDATA[Αφιέρωμα στην πρώτη δεκαετία του TiSFF: 28-29 Απριλίου 2017, αίθουσα Σταύρος Τορνές]]> http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/-tisff-28-29--18912/ http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/-tisff-28-29--18912/#comments +Fri, 21 Apr 2017 18:25:00 +0300 31 http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/-tisff-28-29--18912/ Αφιέρωμα στην πρώτη δεκαετία του TiSFF: 28-29 Απριλίου 2017, αίθουσα Σταύρος Τορνές

]]>
 Αφιέρωμα στην πρώτη δεκαετία του TiSFF: 28-29 Απριλίου 2017, αίθουσα Σταύρος Τορνές

Tο TiSFF–Thessaloniki International Short Film Festival, το διεθνές ραντεβού δημιουργών ταινιών μικρού μήκους, συμπλήρωσε μια δεκαετία στα κινηματογραφικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Οκτώβρη. Με αφορμή την επέτειο αυτή, την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Απριλίου 2017 φιλοξενείται στην αίθουσα Σταύρος Τορνές ένα αφιέρωμα με μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους που παρουσιάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο κοινό της πόλης. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
 
Το TiSSF (www.tisff.eu) δημιουργήθηκε και διοργανώνεται από τον Γιάννη Ζαχόπουλο και είναι ένα φεστιβάλ που στόχο έχει την προβολή και προώθηση πρωτοποριακών ιδεών και τάσεων, όπως αυτές αποτυπώνονται στις δουλειές νέων δημιουργών του κινηματογράφου, οι οποίοι σε μικρής διάρκειας ταινίες (5 – 45 λεπτών), συμπυκνώνουν και καταγράφουν την πορεία του πλανήτη σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό, ερωτικό ή όποιο άλλο.
 
Με στόχο την προώθηση του ελληνικού σινεμά αλλά και της πόλης της Θεσσαλονίκης το TiSSF έχει ταξιδέψει ανά την Ελλάδα (Αθήνα, Πάτρα, Κέρκυρα) αλλά και το εξωτερικό (Βελιγράδι, Μπρίστολ, Βρυξέλλες, Βαρκελώνη, Κεμπέκ, κ.ά.) με δίωρα προγράμματα ελλήνων σκηνοθετών.

Γράφουν ευρωπαίοι κινηματογραφιστές για το TiSFF:

«Το TiSFF έχει απήχηση που γίνεται αισθητή σε όλη την Ευρώπη. Η κινηματογραφική βιομηχανία χρειάζεται φεστιβάλ όπως το TiSFF επειδή χρειάζεται να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη στο να είμαστε τολμηροί και διαφορετικοί και αυτό ακριβώς υποστηρίζει το TiSFF: δίνει φωνή στους ανθρώπους που κάποια μέρα μπορεί να αλλάξουν το τοπίο του κινηματογράφου».
Wim Vanacker, σκηνοθέτης και διευθυντής του ευρωπαϊκού οργανισμού NISI MASA
 
«...ένα μοναδικό φεστιβάλ, με απίστευτα καλό πρόγραμμα!».
Philippe Lamensch, σκηνοθέτης – παραγωγός, Βέλγιο / Γαλλία
 
«Το TiSFF είναι ένα φεστιβάλ για αυθεντικούς λάτρεις του σινεμά. Έχει την καλύτερη επιλογή ταινιών από οποιοδήποτε φεστιβάλ έχω παρευρεθεί».
Dejan Mrkic, βραβευμένος σκηνοθέτης, Ηνωμένο Βασίλειο / Αυστραλία
 
«Η ποιότητα των ταινιών που παρουσιάστηκαν ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακή και η δημιουργικότητά τους επίσης, ενώ οι ταινίες στο σύνολό τους συνθέτουν ένα εκπληκτικό πρόγραμμα».
Patrick Guedj, βραβευμένος σκηνοθέτης, Γαλλία
 
Πρόγραμμαπροβολών

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017, 19:30
(Στην προβολή θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν στο κοινό ο σκηνοθέτης - παραγωγός Ανδρέας Σιαδήμας και η Ιστορικός του Κινηματογράφου Λίνα Μυλωνάκη).
 
Chaos του Sebastien Petit (Γαλλία), 20’
Champion του Mans Berthas (Σουηδία), 15΄
The Swelling του Tom Bewilogua (Γερμανία), 15΄
Allegory of the Jam Jar των B. Kuijpers και R. Mellaerts (Βέλγιο), 20΄ 
Jay parmis les hommes του Zeno Graton (Βέλγιο), 28΄
Ghost Cell του Antoine Delacharlery (Γαλλία), 6΄
Χαμομήλι του Νεριτάν Ζιντζιρία (Ελλάδα), 15΄
A New Old Story του Antoine Cuypers (Βέλγιο), 24΄
Curve του Tom Egan (Αυστραλία), 10΄
Aya των Mihal Brezis και Oded Binnum (Ισραήλ), 40΄
The Dancing της Edith Depaule (Βέλγιο), 16΄
Mynarski Death Plummet του Matthew Rankin (Καναδάς), 8΄

Σάββατο 29 Απριλίου 2017
(Στην προβολή θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν στο κοινό ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης και ο προγραμματιστής Τέλλος Φίλης)
 
Limbo της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη (Ελλάδα), 30΄
Τίτλοι τέλους του Γιώργου Ζώη (Ελλάδα), 10΄
Δεν είμαι τώρα εδώ των Ζήση Κοκκινίδη και Ίωνα Παπασπύρου (Ελλάδα), 9΄
Vous voulez une histoire? του Antoine Peretjatko (Γαλλία), 11΄
Next Floor του Denis Villeneuve (Καναδάς), 12΄
Come and Play της Daria Belova (Γερμανία – Ρωσία), 29΄
La chair των Louise Lemoine Torres και William Henne (Γαλλία), 14΄
La part de l’ ombre του Olivier Smolders (Βέλγιο), 20΄
Bitchboy του Mans Berthas (Σουηδία), 15΄
Estate του Ronny Trocker (Γαλλία – Βέλγιο – Ιταλία), 8΄  
La voce του David Uloth (Καναδάς), 22΄
Teenland της Marie Grahte Sorensen (Σουηδία), 30΄
 
Οι προβολές κάθε μέρας ξεκινούν στις 19:30.
Τιμή ημερήσιου εισιτηρίου: 4 ευρώ
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/-tisff-28-29--18912/feed/
<![CDATA[Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη τώρα. Πρόγραμμα προβολών. Οι Νέες Ταινίες της Εβδομάδας (20 - 26/4/2017).]]> http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/ti-paizoun-20-apriliou-18900/ http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/ti-paizoun-20-apriliou-18900/#comments +Thu, 20 Apr 2017 14:58:00 +0300 31 http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/ti-paizoun-20-apriliou-18900/ Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη τώρα. Πρόγραμμα προβολών. Οι Νέες Ταινίες της Εβδομάδας  (20 - 26/4/2017).

]]>
Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη τώρα. Πρόγραμμα προβολών. Οι Νέες Ταινίες της Εβδομάδας  (20 - 26/4/2017).

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

TOUR DE FRANCE Κοινωνική, Έγχρ., Διάρκεια: 95'
Παραγωγή: Γαλλική-Σκηνοθεσία: Ρασίντ Τζαϊντανί Πρωταγωνιστούν: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Σαντέκ
Περίληψη
Με τον μεγάλο Ζεράρ Ντεπαρντιέ και τον ανερχόμενο μουσικό- φαινόμενο Σαντέκ!
Υπόθεση
Ο Φαρούκ είναι ένας εικοσάχρονος ράπερ από τα προάστια του Παρισιού. Εξαιτίας μιας διαμάχης με έναν άλλο μουσικό, κινδυνεύει και πρέπει να φύγει μακριά από την πρωτεύουσα. Ο φίλος του Μπιλάλ του προτείνει να πάρει τη θέση του και να συνοδεύσει σε ένα ταξίδι στα λιμάνια της Γαλλίας τον πατέρα του Σερζ, ο οποίος ακολουθώντας τα βήματα του κλασικού ζωγράφου Ζοζέφ Βερνέ θέλει να ζωγραφίσει εκ νέου τα έργα του. Παρά το χάσμα γενεών και κουλτούρας, μια αναπάντεχη φιλία γεννιέται ανάμεσα σε αυτόν τον πολλά υποσχόμενο, αντικομφορμιστή νέο και σε αυτό τον παραδοσιακό, συντηρητικό Γάλλο από τα Βόρεια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που τους οδηγεί στη Μασσαλία για μια τελευταία συναυλία. Το ταξίδι του αχτύπητου δίδυμου μετατρέπεται σε μια μοναδικά επίκαιρη περιήγηση στην καρδιά της σημερινής Γαλλίας (και ίσως της ίδιας της Ευρώπης) που διχάζεται ανάμεσα σε ένα νοσταλγικό παρελθόν και μια σύγχρονη δυναμική όσο και εύθραυστη πολυπολιτισμική ταυτότητα.

.
  LIFE
LIFE Φαντασίας, Έγχρ., Διάρκεια: 103'
Παραγωγή: Αμερικάνικη-Σκηνοθεσία: Ντανιέλ Εσπινόζα Πρωταγωνιστούν: Τζέικ Γκίλενχαλ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Ράιαν Ρέινολντς, Χιρογιούκι Σανάντα
Περίληψη
To Life δίνει τις απαντήσεις μέσα από την κλειστοφοβική και άκρως ρεαλιστική περιπέτεια που διαδραματίζεται σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό.
Υπόθεση
Η εξαμελής ομάδα του διεθνή διαστημικού σταθμού ISS έχει ως αποστολή να ανακαλύψει σημάδια ζωής στον πλανήτη Άρη. Είναι όλοι ενθουσιασμένοι, αφού η αποστολή τους έχει στεφθεί με επιτυχία. Ο ενθουσιασμός αρχίζει να φθίνει, όταν διαπιστώνουν ότι το νέο είδος ζωής που ανακάλυψαν όχι μόνο αναπτύσσεται ταχύτατα, αλλά υπήρξε η αιτία αφανισμού κάθε ζωντανού οργανισμού στον πλανήτη του. Τώρα, απειλεί τα μέλη του πληρώματος που πρέπει να φροντίσουν να μην το μεταφέρουν μαζί τους πίσω στη Γη, αφού κάτι τέτοιο θα είχε ολέθριες επιπτώσεις για το μέλλον της ανθρωπότητας.

.
Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΙΠΟΤΑ
NORMAN: THE MODERATE RISE AND TRAGIC FALL OF A NEW YORK FIXER Θρίλερ, Έγχρ., Διάρκεια: 117'
Παραγωγή: Αμερικάνικη-Σκηνοθεσία: Τζόζεφ Σίνταρ Πρωταγωνιστούν: Ρίτσαρντ Γκιρ, Σαρλότ Γκενσμπούργκ, Μάικλ Σιν, Λίορ Ασκενάζι, Νταν Στίβενς, Στιβ Μπουσέμπι

Περίληψη
Η σκηνοθεσία είναι του Τζόζεφ Τσένταρ.
Υπόθεση
Ο Νόρμαν ζει μια μοναχική ζωή στη σκιά της δύναμης και των χρημάτων. Αποφασισμένος να αφήσει το στίγμα του, χρησιμοποιεί κάθε τρόπο για να τα καταφέρει. Τελικά ποντάρει στο σωστό άλογο, κάνοντας ένα ακριβό δώρο, ένα ζευγάρι παπούτσια στον Μίσα Έσελ. Όταν ο Μίσα θα γίνει πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Νόρμαν θα βρεθεί στο κέντρο ενός γεωπολιτικού δράματος πέρα από οτιδήποτε μπορούσε να φανταστεί, οι επιπτώσεις του οποίου θα μπορούσαν να καταστρέψουν την φήμη που χρειάστηκε όλη του τη ζωή, για να χτίσει.

/
ARES: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
ARES Κοινωνική, Έγχρ., Διάρκεια: 80'

Παραγωγή: Γαλλική-Σκηνοθεσία: Ζαν Πατρίκ Μπενέ Πρωταγωνιστούν: Όλα Ράπας, Μίσα Λεσκό, Τιερί Ανσίς, Ελέν Φιγιέ, Ρουθ Βέγκα Φερνάντεζ, Εύα Λαλιέ

Περίληψη
Μία δυστοπική ματιά στο μέλλον της Γαλλίας, όπου βασιλιάς είναι η βία, οι ηθικές αρχές έχουν καταλυθεί και το πιο δημοφιλές τηλεοπτικό πρόγραμμα είναι οι μάχες μέχρι θανάτου.
Υπόθεση
Το έτος είναι 2035 και η παγκόσμια τάξη έχει υποστεί δραματικές αλλαγές. Η Γαλλία, με 10 εκατομμύρια άνεργους κατοίκους, αποτελεί μία από τις νέες χώρες κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο ταλανισμένος από τα προβλήματα πληθυσμός, αμφιταλαντεύεται μεταξύ του να επαναστατήσει και του να παραιτηθεί, μέχρι που βρίσκει «καταφύγιο» σε ένα νέο τηλεοπτικό πρόγραμμα: τις υπέρ-βίαιες μάχες μέχρι θανάτου. Ο Ρέντα, γνωστός ως «Άρες», είναι ένας βετεράνος μαχητής που βγάζει τα προς το ζην κάνοντας μικροδουλειές για την αστυνομία. Όταν η αδερφή του κατηγορείται για οπλοκατοχή, θα διακινδυνέψει τα πάντα ώστε να καταφέρει να σώσει αυτήν και τις κόρες της.

.
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
UNITED STATES OF LOVE Κοινωνική, Έγχρ., Διάρκεια: 104'

Παραγωγή: Σουηδική-Σκηνοθεσία: Τόμας Βασιλέφσκι Πρωταγωνιστούν: Τζούλια Κιτζόφσκα, Μαγκνταλένα Τσιελέτσκα, Ντορότα Κόλακ, Μάρτα Νιεράντκιεβιτζ, Αντρζέι Χίρα

Περίληψη
Τέσσερις φαινομενικά ευτυχισμένες γυναίκες, διαφορετικών ηλικιών αποφασίζουν ότι έχει έρθει η στιγμή να αλλάξουν τις ζωές τους και να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους
Υπόθεση
Η Αγκάτα είναι μια νεαρή μητέρα, παγιδευμένη σε ένα δυστυχισμένο γάμο, η οποία ψάχνει καταφύγιο σε μια ακόμη αδιέξοδη σχέση. Η Ρενάτα είναι μια μεγαλύτερη σε ηλικία δασκάλα, η οποία παρακολουθεί γοητευμένη την γειτόνισσα της, Μαρζένα. Η τελευταία είναι μια παλιά νικήτρια καλλιστείων και νυν δασκάλα αερόμπικ, της οποίας ο σύζυγος εργάζεται στη Γερμανία. Τέλος, η Ίζα είναι διευθύντρια σχολείουκαι ερωτευμένη με τον πατέρα μιας μαθήτριάς της.

.
ΑΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΟΥ
BLOOD OF MY BLOOD Κοινωνική, Έγχρ., Διάρκεια: 106'

Παραγωγή: Γαλλική-Σκηνοθεσία: Μάρκο Μπελόκιο Πρωταγωνιστούν: Ρομπέρτο Χερλίτζκα, Πιερ Τζόρτζιο Μπελόκιο, Άλμπα Ρορβάχερ, Λιντίγια Λίμπερμαν

Περίληψη
Ο Μάρκο Μπελόκιο αφηγείται τις ιστορίες του «Αίμα από το αίμα μου», του οποίου η πλοκή απλώνεται σε δύο διαφορετικά χρονικά φάσματα με φόντο το ίδιο μοναστήρι της Santa Chiara.
Υπόθεση
Ο Φεντερίκο, ένας νεαρός ιερέας τον 17ο αιώνα, καλείται από την Ιερά Εξέταση στη φυλακή σε ένα μοναστήρι του χωριού Bobbio. Η αποστολή του είναι να εξαναγκάσει την αδελφή Benedetta να ομολογήσει ότι έχει παρασυρθεί και να οδηγηθεί σε θάνατο ο προηγούμενος ομολογητής της, ο αδελφός του Φεντερίκο. Η Benedetta πρέπει να υποβληθεί σε τρεις δοκιμές - νερό, φωτιά και δάκρυα - για να αποδείξει την αθωότητά της, αν δεν ομολογήσει. Ο Φεντερίκο, ωστόσο, «παρασύρεται» από την Benedetta. Στο σήμερα, η φυλακή του Bobbio κλείνει και εγκαταλείπεται. Ο εφοριακός Φεντερίκο βοηθά έναν Ρώσο εκατομμυριούχο να αγοράσει αυτό το παλιό ερείπιο. Αλλά ένας μυστήριος γέρος έχει ζήσει εκεί για χρόνια. Μπορεί κανείς να τον δει περιστασιακά μόνο τη νύχτα, και αναφέρεται ως «The Count». Ο Φεντερίκο πρέπει να αποδείξει ότι ο άνθρωπος αυτός είναι μια απάτη ώστε να κλείσει τη μεγάλη πώληση.
.
 Π Ρ Ε Μ Ι Ε Ρ Ε Σ

- Tour de France - Μια Βόλτα στη Γαλλία -

- Μακεδονικόν (Dolby Surround)
Φιλικής Εταιρείας 44 - Tηλ. 2310 261727
19:00 - 20:45 - 22:30 - Δευτ. 19:00

Life -

- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 7 (Dolby Digital - THX)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
20:15 - 22:40
- Odeon Μακεδονία 11 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
20:20 - 22:50
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 8 (DTS)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
20:00 - 22:20
- Village Mediterranean Cosmos 10 (Comfort) (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
21:00 - 23:15
- Village Mediterranean Cosmos 4 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
19:45 - 22:00 - 00:15
- Village Mediterranean Cosmos 7 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
22:40
- Zjednoczone Stany Milosci - Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης -
- Ολύμπιον 1 (Dolby Digital - DTS)
Μητροπόλεως & Αριστοτέλους γωνία - Tηλ. 2310 378404
18:15 - 20:15 - 22:15

- Norman: The Moderate Rise and Tragic Fall of a New York Fixer - Ο Κος Τίποτα -

- Village Mediterranean Cosmos 1 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
20:45 - 23:10
- Φαργκάνη Art
Αγ. Παντελεημονος 10 - Tηλ. 2310 208007
20:15 - 22:15 (Δευτ. και Τρ. καμία προβολή) - Σαβ. 22:15

- Sangue del Mio Sangue - Αίμα από το Αίμα μου -

- Αίθουσα Σταύρος Τορνές
ΑΠΟΘΗΚΗ 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης - Tηλ. 2310 378404
22:00

- Ares - Ares: Κίνδυνος στο Παρίσι -

- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 4 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
20:30 - 22:20
- Odeon Μακεδονία 8 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
21:20 - 23:10
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 2 (DTS)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
22:00

 - Get Out - Τρέξε!

- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 5 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
Δευτ. έως Τετ. 19:15
- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 6 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
21:40
- Village Mediterranean Cosmos 3 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
21:10
Πεμ. έως Κυρ. 17:30
Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Ε Ι Σ
- 5η Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου 
- Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης
ΑΠΟΘΗΚΗ 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης - Tηλ. 2310 378404

- Un Sac de Billes - Ο Δρόμος της Διαφυγής -

- Odeon Μακεδονία 7 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
19:50 - 22:10
- Odeon Μακεδονία 8 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
Πεμ. έως Κυρ. 16:40
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 6 (DTS)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
20:10
- Village Mediterranean Cosmos 1 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
Πεμ. έως Κυρ. 16:20 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. και 14:00
- Βακούρα 2
Ι.Μιχαήλ 8 - Tηλ. 2310 233665, 233669
18:15

- Braqueurs - Αδίστακτοι

Ο Γιανί, ο Ερίκ, ο Νασέρ και ο Φρανκ είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα ληστών σε ολόκληρη την περιφέρεια του Παρισιού. Ανάμεσα σε κάθε χτύπημα, ο καθένας από αυτούς προσπαθεί να διαχειριστεί την οικογενειακή του ζωή, ακροβατώντας μεταξύ παράνοιας, απομόνωσης και ανησυχίας των συγγενών τους. Όλα αυτά, μέχρι τη στιγμή που ο αδερφός του Γιανί, ο Αμίν, θα κάνει ένα μεγάλο λάθος, που θα αναγκάσει την ομάδα να βρεθεί υπό την δούλεψη των «βαρόνων» ναρκωτικών της πόλης. Πλέον, η ομάδα δεν έχει να φέρει εις πέρας τις ληστείες τεθωρακισμένων στις οποίες πρωτοστατούσε στο παρελθόν, αλλά την αστραπιαία μεταφορά τόνων ηρωίνης. Σύντομα, ληστές και έμποροι ναρκωτικών θα βρεθούν αντιμέτωποι

- Odeon Μακεδονία 5 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
23:20

- Colossal

Η Γκλόρια χάνει ξαφνικά τη δουλειά και τον φίλο της, τον Τιμ. Απελπισμένη, επιστρέφει στην μικρή κωμόπολη που γεννήθηκε, όπου και επανασυνδέεται με τον παιδικό της φίλο, τον Όσκαρ, έναν καλοπροαίρετο ιδιοκτήτη μπαρ, ο οποίος μαζί με τους φίλους του, την παρασύρουν στο ποτό. Τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν μία… περίεργη τροπή, όταν η Γκλόρια ανακαλύπτει με τρόμο ότι ένα αδηφάγο τέρας, που βρίσκεται στη Σεούλ, μιμείται κάθε της κίνηση σε καταστροφικό βαθμό.
- Odeon Μακεδονία 6 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
22:40

- Dans les Forets de Siberie - Στα Δάση της Σιβηρίας

- Ολύμπιον 2 - Παύλος Ζάννας (DTS)
Μητροπόλεως & Αριστοτέλους γωνία - Tηλ. 2310 378404
18:00 - 20:00

- El Ciudadano Ilustre - Ο Επιφανής Πολίτης

- Βακούρα 2
Ι.Μιχαήλ 8 - Tηλ. 2310 233665, 233669
20:15

- Ghost in the Shell - Το Φάντασμα στο Κέλυφος

Η Ταγματάρχης είναι ένα μοναδικό στο είδος της υβρίδιο ανθρώπου-σάιμποργκ, μια πολεμική μηχανή που ηγείται της ειδικής ομάδας 9. Αφοσιωμένοι να σταματήσουν κάθε επικίνδυνο εγκληματία ή εξτρεμιστή, η ομάδα 9 αντιμετωπίζει έναν νέο εχθρό, έναν χακερά, του οποίου μοναδικός στόχος είναι να εξαφανίσει από προσώπου γης τα επιτέγματα της Hanka Robotics στη σάιμπερ-τεχνολογία. 
- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 3 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
Δευτ. έως Τετ. 19:45
- OdeonΜακεδονία 9 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
21:40
- Village Mediterranean Cosmos 3 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
23:40

- Grave - Raw

- Ολύμπιον 2 - Παύλος Ζάννας (DTS)
Μητροπόλεως & Αριστοτέλους γωνία - Tηλ. 2310 378404
22:00

- Interlude City of a Dead Woman - Η Πόλη της Σιωπής

- Αίθουσα Σταύρος Τορνές
ΑΠΟΘΗΚΗ 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης - Tηλ. 2310 378404
19:30

- Kong: Skull Island - Κονγκ: Η Νήσος του Κρανίου

- Village Mediterranean Cosmos 2 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
20:15

- T2 Trainspotting

- Βακούρα 2
Ι.Μιχαήλ 8 - Tηλ. 2310 233665, 233669
22:00

- The Fate of the Furious - Fast & Furious 8: Μαχητές των Δρόμων

- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 1 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
20:00, 23:00
- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 2 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
Πεμ. έως Σαβ. 15:00, 17:45, 21:00, 23:45 - Κυρ. 15:00 - 17:45 - 21:00 - Δευτ. έως Τετ. 17:45 - 21:00
- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 3 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
22:00
- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 5 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
21:30
- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 6 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
19:00
- Odeon Μακεδονία 1 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
20:00 - 23:00
- Odeon Μακεδονία 10 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
22:30
- Odeon Μακεδονία 2 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
20:30 - 23:30
- Odeon Μακεδονία 3 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
18:30 - 21:30
- Odeon Μακεδονία 4 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
19:00 - 22:00
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 1 (Dolby Digital)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
20:00 - 23:00 - Πεμ. έως Κυρ. και 17:00
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 3 (Dolby Digital)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
21:30
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 4 (DTS)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
20:30 - 23:30
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 5 (Dolby Digital)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
19:00 - 22:00
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 6 (DTS)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
22:30
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 7 (Dolby Digital)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
18:00 - 21:00
- Village Mediterranean Cosmos 2 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
22:50
- Village Mediterranean Cosmos 5 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
19:30 - 22:20
- Village Mediterranean Cosmos 6 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
18:30 - 21:30 - 00:30 - Πεμ. έως Κυρ. και 15:30 - Σαβ. Κυρ. και 12:15
- Village Mediterranean Cosmos 8 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
17:30 - 20:30 - 23:20 - Σαβ. Κυρ. και 14:30
- Village Mediterranean Cosmos 9 (Comfort) (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
19:45 - 22:40

- The Secret Scripture - Η Μυστική Γραφή

Η Λαίδη Ρόουζ είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει σε ψυχιατρική κλινική για πάνω από 50 χρόνια. Ωστόσο, στο βάθος των ματιών της υπάρχει ένα φως, που δεν λέει να σβήσει. Η περίπτωσή της τραβά το ενδιαφέρον του Δρ. Στέφεν Γκριν, που τη βοηθά να ξαναθυμηθεί το παρελθόν της και να κερδίσει την ελευθερία της. Μέσα από τη μυστική γραφή της Ρόουζ αναδύεται μία συγκλονιστική ζωή γεμάτη έρωτα, αδικία, ενώ αποκαλύπτεται η προσωπικότητα μίας αξιόλογης και θαρραλέας νέαςγυναίκας, της οποίας το μόνο έγκλημα ήταν ότι άφησε τον έρωτας να κυριαρχήσει στη ζωή της.
- Φαργκάνη Art
Αγ. Παντελεημονος 10 - Tηλ. 2310 208007
18:20 (Σαβ. Δευτ. Τρ. καμία προβολή)

- Their Finest - Η Καλύτερη Στιγμή τους

1940, Λονδίνο, Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Με το ηθικό της χώρας να βρίσκεται στα πρόθυρα του εκμηδενισμού, η Κάτριν (Τζέμα Άρτερτον), μία άπειρη σεναριογράφος,  μαζί με ένα επίσης άπειρο κινηματογραφικό συνεργείο, δουλεύουν κάτω από τα πυρά του πολέμου προκειμένου να φτιάξουν μία ταινία που θα ανυψώσει το πεσμένο ηθικό του λαού, αλλά και θα εμπνεύσει την Αμερική να προσφέρει τη βοήθειά της. Μία πνευματώδης, ρομαντική και συγκινητική ιστορία μίας νεαρής γυναίκας που καταφέρνει να βρει τον δρόμο και τη φωνή της κατά τη διάρκεια ενός φρικτού πολέμου.

- Odeon Μακεδονία 5 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
20:50
- Βακούρα 1
Ι. Μιχαήλ 8 - Tηλ. 2310 233665
20:00 - Δευτ. 19:00

- Tschick - Βερολίνο, Αντίο

- Βακούρα 1
Ι. Μιχαήλ 8 - Tηλ. 2310 233665
εκτός Δευτ. 22:00
 
Π Α Ι Δ Ι Κ Α

- Rock Dog - Μπάντι, ο Ροκ Σταρ -

Όταν ένα ραδιόφωνο πέφτει από τον ουρανό στα χέρια ενός θιβετιανού μαστίφ, εκείνο θα αποφασίσει να φύγει από το σπίτι του για να γίνει μουσικός, προκαλώντας ένα σωρό απρόσμενα γεγονότα.

- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 1 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
18:00 μεταγλ. - Πεμ. έως Κυρ. και 11:45 - 13:45 - 16:00 μεταγλ.
- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 6 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
Πεμ. έως Κυρ. 12:45, 14:45, 17:00 μεταγλ. - Δευτ. έως Τετ. 17:00 μεταγλ.
- Odeon Μακεδονία 2 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
18:20 μεταγλ. - Πεμ. έως Κυρ. και 16:10 μεταγλ. - Κυρ. και 12:00 - 14:00 μεταγλ.
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 8 (DTS)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
17:50 μεταγλ.
- Village Mediterranean Cosmos 2 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
18:15 μεταγλ.
- Village Mediterranean Cosmos 5 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
17:15 μεταγλ. - Πεμ. έως Κυρ. και 15:00 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. και 12:50 μεταγλ.
- Φαργκάνη Art
Αγ. Παντελεημονος 10 - Tηλ. 2310 208007
16:50 μεταγλ. (Σαβ. Δευτ. Τρ. καμία προβολή)

- L`Empereur - Το Ταξίδι του Αυτοκράτορα 2: Το Κάλεσμα -

- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 7 (Dolby Digital - THX)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
Πεμ. έως Κυρ. 14:15 μεταγλ.
- Odeon Μακεδονία 10 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
18:20 μεταγλ. - Πεμ. έως Κυρ. και 16:30 μεταγλ. - Κυρ. και 12:30 - 14:30 μεταγλ.
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 2 (DTS)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
17:20 - Πεμ. έως Κυρ. και 15:30
- Village Mediterranean Cosmos 2 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
Πεμ. έως Κυρ. 16:15 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. και 12:00 - 14:15 μεταγλ.
- Μακεδονικόν (Dolby Surround)
Φιλικής Εταιρείας 44 - Tηλ. 2310 261727

- Ballerina - Η Μπαλαρίνα και ο Μικρός Εφευρέτης

- Odeon Μακεδονία 4 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
Πεμ. έως Κυρ. 15:00 - 17:00 μεταγλ. - Κυρ. και 13:00 μεταγλ.
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 7 (Dolby Digital)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
Πεμ. έως Κυρ. 16:00 μεταγλ.

- Beauty and the Beast - Η Πεντάμορφη και το Τέρας

- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 2 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
Πεμ. έως Κυρ. 12:00 μεταγλ.
- Odeon Μακεδονία 1 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
Πεμ. έως Κυρ. 17:20 μεταγλ. - Κυρ. και 14:20 μεταγλ.
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 2 (DTS)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
19:10 υποτ.
- Village Mediterranean Cosmos 7 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
20:00 υποτ.

- Smurfs: The Lost Village - Τα Στρουμφάκια: Το Χαμένο Χωριό

- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 5 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
Πεμ. έως Κυρ. 11:15, 13:15, 15:15, 17:15, 19:15 μεταγλ. - Δευτ. έως Τετ. 17:15 μεταγλ.
- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 7 (Dolby Digital - THX)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
Πεμ. έως Κυρ. 12:15, 16:15, 18:15 μεταγλ. - Δευτ. έως Τετ. 18:15 μεταγλ.
- Odeon Μακεδονία 1 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
Κυρ. 12:10 μεταγλ.
- Odeon Μακεδονία 5 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
Κυρ. 13:10 μεταγλ.
- Odeon Μακεδονία 6 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
18:40 - 20:40 μεταγλ. - Πεμ. έως Κυρ. και 16:40 μεταγλ. - Κυρ. και 12:40 - 14:40 μεταγλ.
- Odeon Μακεδονία 9 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
19:40 μεταγλ. - Πεμ. έως Κυρ. και 15:40 - 17:40 μεταγλ. - Κυρ. και 13:40 μεταγλ.
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 5 (Dolby Digital)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
Πεμ. έως Κυρ. 17:00 μεταγλ.
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 6 (DTS)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
18:10 μεταγλ. - Πεμ. έως Κυρ. και 16:10 μεταγλ.
- Village Mediterranean Cosmos 1 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
18:45 μεταγλ.
- Village Mediterranean Cosmos 4 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
17:40 μεταγλ. - Πεμ. έως Κυρ. και 15:15 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. και 13:10 μεταγλ.
- Βακούρα 2
Ι.Μιχαήλ 8 - Tηλ. 2310 233665, 233669
Σαβ. Κυρ. 16:45 μεταγλ. - Κυρ. και 11:30 μεταγλ.
Power Rangers
- Odeon Μακεδονία 5 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
18:00 - Πεμ. έως Κυρ. και 15:20

- The Boss Baby - Αρχηγός από Κούνια

- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 3 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
Πεμ. έως Κυρ. 11:30, 13:30, 15:30, 17:30, 19:30 μεταγλ. - Δευτ. έως Τετ. 17:30 μεταγλ.
- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 4 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
Πεμ. έως Κυρ. 12:30, 14:30, 16:30, 18:30 μεταγλ. - Δευτ. έως Τετ. 18:30 μεταγλ.
- Odeon Μακεδονία 10 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
20:10 μεταγλ.
- Odeon Μακεδονία 11 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
18:10 μεταγλ. - Πεμ. έως Κυρ. και 15:30 μεταγλ. - Κυρ. και 13:20 μεταγλ.
- Odeon Μακεδονία 3 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
Πεμ. έως Κυρ. 16:20 μεταγλ. - Κυρ. και 12:00 = 14:10 μεταγλ.
- Odeon Μακεδονία 7 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
Πεμ. έως Κυρ. 15:00 - 17:10 μεταγλ. - Κυρ. και 12:50 μεταγλ.
- Odeon Μακεδονία 8 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
19:10 μεταγλ.
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 3 (Dolby Digital)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
19:20 μεταγλ. - Πεμ. έως Κυρ. και 15:00 - 17:10 μεταγλ.
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 4 (DTS)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
18:20 μεταγλ. - Πεμ. έως Κυρ. και 16:10 μεταγλ.
- Village Mediterranean Cosmos 3 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
19:00 μεταγλ. - Πεμ. έως Κυρ. και 16:50 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. και 12:30 - 14:40 μεταγλ.
- Village Mediterranean Cosmos 7 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
17:50 μεταγλ. - Πεμ. έως Κυρ. και 15:40 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. και 13:30 μεταγλ.
- Βακούρα 1
Ι. Μιχαήλ 8 - Tηλ. 2310 233665
εκτός Δευτ. 18:00 μεταγλ. - Κυρ. και 11:30 μεταγλ.

- The Good Dinosaur - Ο Καλόσαυρος

- Ολύμπιον 1 (Dolby Digital - DTS)
Μητροπόλεως & Αριστοτέλους γωνία - Tηλ. 2310 378404
Κυρ. 12:00 μεταγλ.
 ---------------------------------------------------------

ΕΙΔΑΜΕ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ
===================================
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΘΕΣΝΙΚΗΣ. 
ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ & ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΕΔΩ
==================================================================================
Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα.
Πρόγραμμα παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 ==================================================================================
ΕΙΔΑΜΕ [θέατρο] & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ
----------------------------------------------
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλους τους νέους διαγωνισμούς.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/ti-paizoun-20-apriliou-18900/feed/
<![CDATA[«Μια Βόλτα στη Γαλλία» με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ στους κινηματογράφους.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/mia-volta-gallia-prosexos-18895/ http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/mia-volta-gallia-prosexos-18895/#comments +Thu, 20 Apr 2017 09:29:00 +0300 32 http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/mia-volta-gallia-prosexos-18895/ «Μια Βόλτα στη Γαλλία» με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ στους κινηματογράφους.

]]>
 «Μια Βόλτα στη Γαλλία» με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ στους κινηματογράφους.

Η One from the Heart παρουσιάζει την ταινία του σκηνοθέτη και συγγραφέα Ρασίντ Τζαϊντανί Μια Βόλτα στη Γαλλία – Tour de France. Στην Ελλάδα η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 18ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου όπου κέρδισε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.
 
H ταινία, που σηματοδοτεί την επιστροφή του Ζεράρ Ντεπαρντιέ σε μεγάλη φόρμα, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 69o Φεστιβάλ Καννών στο εκλεκτικό Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών. Πρόκειται για τη δεύτερη ταινία του σκηνοθέτη μετά το Rengaine που επίσης είχε προβληθεί από το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ Καννών. Η ταινία του Μια Βόλτα στη Γαλλία ήταν η Ταινία Λήξης του τελευταίου Φεστιβάλ του Σαράγεβο, κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου Βρυξελλών, ενώ ο μουσικός και ηθοποιός Σαντέκ που συμπληρώνει το εκρηκτικό δίδυμο μαζί με τον Ντεπαρντιέ, ήταν υποψήφιος για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού στα σημαντικά γαλλικά βραβεία Lumière. Η ταινία έχει επίσης προβληθεί στα Φεστιβάλ του Αμβούργου, της Αντάλια, της Ροσέλ, του Ντουμπάι ενώ ήταν και η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ Cinemed του Μονπελιέ.
 
Ο Φαρούκ είναι ένας εικοσάχρονος ράπερ από τα προάστια του Παρισιού. Εξαιτίας μιας διαμάχης με έναν άλλο μουσικό, κινδυνεύει και πρέπει να φύγει μακριά από την πρωτεύουσα. Ο φίλος του Μπιλάλ του προτείνει να πάρει τη θέση του και να συνοδεύσει σε ένα ταξίδι στα λιμάνια της Γαλλίας τον πατέρα του Σερζ, ο οποίος ακολουθώντας τα βήματα του κλασικού ζωγράφου Ζοζέφ Βερνέ θέλει να ζωγραφίσει εκ νέου τα έργα του. Παρά το χάσμα γενεών και κουλτούρας, μια αναπάντεχη φιλία γεννιέται ανάμεσα σε αυτόν τον πολλά υποσχόμενο, αντικομφορμιστή νέο και σε αυτό τον παραδοσιακό, συντηρητικό Γάλλο από τα Βόρεια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που τους οδηγεί στη Μασσαλία για μια τελευταία συναυλία. Το ταξίδι του αχτύπητου δίδυμου μετατρέπεται σε μια μοναδικά επίκαιρη περιήγηση στην καρδιά της σημερινής Γαλλίας (και ίσως της ίδιας της Ευρώπης) που διχάζεται ανάμεσα σε ένα νοσταλγικό παρελθόν και μια σύγχρονη δυναμική όσο και εύθραυστη πολυπολιτισμική ταυτότητα.
 
Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με μια σπουδαία, αβίαστη ερμηνεία που ισορροπεί έξοχα ανάμεσα στο μοναδικό του χιούμορ και τη σωματική του έκφραση, την τρυφερότητα και τη συγκίνηση. Ο μεγάλος ηθοποιός ήταν υποψήφιος για Όσκαρ το 1991, κέρδισε το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στις Κάννες το 1990 και στη Βενετία το 1985, ήταν υποψήφιος στα Βραβεία Σεζάρ 17 φορές από το 1976 έως σήμερα κερδίζοντας το βραβείο δύο φορές.
 
Σημείωμα του σκηνοθέτη:
«Ήθελα να κινηματογραφήσω δύο εντυπωσιακές παρουσίες σε αντίστιξη. Βρίσκω ότι και οι δύο είναι υπέροχοι. Τα πληγωμένα σώματα τους είναι όμορφα. Το δέρμα τους έχει σημάδια, πληγές. Ο Σαντέκ έχει τους δρόμους χαραγμένους στο δέρμα του. Ο «Τοντόν» (Ντεπαρντιέ) ανανεώνεται ψυχικά με κάθε ματιά. Όταν ο ένας κοιτάζει τον άλλο, σε καθηλώνουν. Είναι δυνάμεις της φύσης, δύο υπερευαίσθητοι καλλιτέχνες. Πρέπει να ξέρεις πώς να τους παρατηρείς και να τους ακούς. Δεν μπορείς να αφήσεις να χαθεί ούτε μια αναπνοή».
 
«Όταν ξεκινάς να κάνεις μποξ, δεν σκέφτεσαι ποτέ ότι θα γνωρίσεις τον Μοχάμεντ Άλι! Μπορεί να το ονειρεύεσαι κρυφά, αλλά δεν θα το παραδεχόσουν ποτέ. Και ξαφνικά τον έχεις μπροστά σου, είναι εντελώς μυστικιστικό. Είναι το ίδιο συναίσθημα με τον «Τοντόν» (Ντεπαρντιέ). Σε κοιτάζει και ακόμα κι αν είσαι επιφυλακτικός νιώθεις το βάρος ενός πανάλαφρου ανθρώπου. Είναι μυθικό. Δεν υπάρχουν αρκετά επίθετα για να εκφράσω πόσο τον αγαπώ. Είναι ένας σπάνιος άνθρωπος, ο Μοχάμεντ Άλι του σινεμά».
 
«Η ταινία είναι μια ωδή στη χειρονακτική εργασία, μια ωδή στον ήχο που κάνει το μυστρί. Ο ήχος αυτός που ακούτε στην ταινία ενώνει όλους τους εργάτες του κόσμου. Το βρίσκω συναρπαστικό. Προσπάθησα να βρω μια συγκεκριμένη αρμονία μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, που πιθανά μπορεί να μας δώσει μερικά στοιχεία για το μέλλον. Ένας νεαρός που θέλει να βρει τη σωστή οπτική γωνία κοιτάζοντας έναν πίνακα του Βερνέ, κι ένας οικοδόμος, ο οποίος με το πάθος και το λεξιλόγιο του, καταφέρνει να κινήσει το ενδιαφέρον του νέου για να μιλήσουν για τη Γαλλία. Όλα περιστρέφονται γύρω από ακατέργαστα υλικά και παρορμήσεις».
 
ΑΠΟ 20/4 στον κινηματογράφο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/mia-volta-gallia-prosexos-18895/feed/
<![CDATA[«AIMA ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΟΥ - BLOOD OF MY BLOOD»: Η νέα ταινία του Μάρκο Μπελόκιο. Προσεχώς στους κινηματογράφους.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/blood-of-my-blood-18877/ http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/blood-of-my-blood-18877/#comments +Tue, 18 Apr 2017 18:44:00 +0300 31 http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/blood-of-my-blood-18877/ «AIMA ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΟΥ - BLOOD OF MY BLOOD»: Η νέα ταινία του Μάρκο Μπελόκιο. Προσεχώς στους κινηματογράφους.

]]>
 «AIMA ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΟΥ - BLOOD OF MY BLOOD»: Η νέα ταινία του Μάρκο Μπελόκιο. Προσεχώς στους κινηματογράφους.

ΤΟ NEO AΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΓΙΓΑΝΤΑ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ ΜΑΡΚΟ ΜΠΕΛΟΚΙΟ ΠΟΥ ΜΑΓΕΨΕ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ 2015
 
Η AMA FILMS ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ  ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΥΣΙΝΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΡΙΤΙΚΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ (FIPRESCI)
 
BΡΑΒΕΙΟ FIPRESCI– ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΡΟΝΤΟ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ – ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μάρκο Μπελόκιο
Φωτογραφία: Ντανιέλε Σιπρ
Μοντάζ: Φρανσέσκα Καλβέλι
Παραγωγός: Μπέπε Κασκέτο
Παίζουν: Ρομπέρτο Χερλίτζκα, Πιερ Τζόρτζιο Μπελόκιο, Λιντίγια Λίμπερμαν
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 2015
Διάρκεια: 106 λεπτά
Διανομή: ΑΜΑ Films
 
ΥΠΟΘΕΣΗ
Πενήντα χρόνια πριν, ο Μάρκο Μπελόκιο γύρισε το περίφημο κινηματογραφικό του ντεμπούτο «Οι Γροθιές Στην Τσέπη» στη βορειοιταλική πόλη Bobbio και σαν φάντασμα που στοιχειώνει έναν τόπο, επιστρέφει εκεί για να αφηγηθεί τις ιστορίες του «Αίμα από το αίμα μου», του οποίου η πλοκή απλώνεται σε δύο διαφορετικά χρονικά φάσματα με φόντο το ίδιο μοναστήρι της Santa Chiara.
 
Η ταινία ανοίγει στον 17ο αιώνα παρακολουθώντας τη δίκη μιας καλόγριας
που κατηγορείται για μαγεία και κλείνει στο σήμερα περιγράφοντας τη σπαρταριστή συνάντηση μεταξύ ενός βρικόλακα κι ενός εφοριακού υπαλλήλου. Η ατμόσφαιρα, τυπική της πρόσφατης δουλειάς του σκηνοθέτη, είναι ταυτόχρονα ανατριχιαστική, όσο και γκροτέσκα αστεία.
 
ΣΥΝΟΨΗ
Ο Φεντερίκο, ένας νεαρός ιερέας τον 17ο αιώνα, καλείται από την Ιερά Εξέταση
στη φυλακή σε ένα μοναστήρι του χωριού Bobbio. Η αποστολή του είναι να εξαναγκάσει την αδελφή Benedetta να ομολογήσει ότι έχει παρασυρθεί και να οδηγηθεί σε θάνατο ο προηγούμενος ομολογητής της, ο αδελφός του Φεντερίκο. Η Benedetta πρέπει να υποβληθεί σε τρεις δοκιμές - νερό, φωτιά και δάκρυα - για να αποδείξει την αθωότητά της, αν δεν ομολογήσει. Ο Φεντερίκο, ωστόσο, «παρασύρεται» από την Benedetta.
 
Στο σήμερα, η φυλακή του Bobbio κλείνει και εγκαταλείπεται. Ο εφοριακός Φεντερίκο βοηθά έναν Ρώσο εκατομμυριούχο να αγοράσει αυτό το παλιό ερείπιο. Αλλά ένας μυστήριος γέρος έχει ζήσει εκεί για χρόνια. Μπορεί κανείς να τον δει περιστασιακά μόνο τη νύχτα, και αναφέρεται ως «The Count». Ο Φεντερίκο πρέπει να αποδείξει ότι ο άνθρωπος αυτός είναι μια απάτη ώστε να κλείσει τη μεγάλη πώληση.
 
ΤΟ ΧΩΡΙΟ BOBBIO
 
Το Bobbio είναι μια μικρή πόλη στην επαρχία της Piacenza στην Εμίλια-Ρομάνια, στη βόρεια Ιταλία. Βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Trebbia νοτιοδυτικά της πόλης της Piacenza. O Έρνεστ Χέμινγουεϊ περιγράφει το Val Trebbia ως «το πιο όμορφο χωριό στον κόσμο». Η πόλη είναι φωλιασμένο στους πρόποδες του Monte Penice, 1.460 μέτρα (4.790 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην αριστερή όχθη του Trebbia.
 
Η ιστορία του Bobbio ταυτίζεται με το μοναστηρί που ιδρύθηκε το 614 από τον Άγιο Columbanus, έναν ιρλανδό ιεραπόστολο. Έγινε ένα από τα κύρια κέντρα της θρησκευτικής κουλτούρας στη μεσαιωνική Ιταλία. Το μοναστήρι του Bobbio και η βιβλιοθήκη του - τα πλουσιότερα στους πρώτους αιώνες του Μεσαίωνα - αναφέρονται στο μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Έκο «Το όνομα του ρόδου». Οι ιστορικοί πιθανολογούν ότι το Bobbio ήταν η πόλη στην οποία ο Leonardo da Vinci ολοκλήρωσε τη «Μόνα Λίζα».
 
Το Bobbio θαυμαάζεται για την ιστορία της τέχνης και του πολιτισμού, το εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον της, καθώς και για τα αρχαία μνημεία της. Το ιστορικό κέντρο έχει διατηρήσει τα χαρακτηριστικά του μεσαιωνικού χωριού. Το Ponte Vecchio, επίσης γνωστό ως Ponte Gobbo και Γέφυρα του Διαβόλου, είναι ένα αρχαίο πέτρινο γεφύρι της ρωμαϊκής προέλευσης, που διασχίζει το Trebbia σε έντεκα ακανόνιστα τόξα.
 
Με το «Αίμα από το αίμα μου», ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος Marco Bellocchio επιστρέφει στο Bobbio, όπου γύρισε την πρώτη του ταινία «Γροθιές στην τσέπη». Κάθε
καλοκαίρι, ο Bellocchio, του οποίου η οικογένεια κατάγεται από το Bobbio, οργανώνει ένα εργαστήριο για τους νέους σκηνοθέτες – το Farecinema. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Bobbio υπάρχει από το 2005 και ο Bellocchio ίδρυσε το βραβείο «Χρυσή Παναγία» για την καλύτερη ταινία, η οποία προβάλλεται στο μεσαιωνικό μοναστήρι του St. Columbanus.
 
Ένα καλοκαίρι, ενώ έκανε ρεπεράζ, ανακάλυψε τις παλιές φυλακές του μοναστηριού στο Bobbio, κλειστές και εγκαταλελειμμένες εδώ και πολλές δεκαετίες. Σε αυτό το μοναστήρι - φυλακή στην πόλη Val Trebbia, γυρίστηκε αυτή η νέα ταινία του Ιταλού σκηνοθέτη.
 
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
 
Επιστροφή στο σήμερα
 
Το «Αίμα από το αίμα μου» γεννήθηκε από την τυχαία ανακάλυψη των αρχαίων φυλακών του Bobbio. Αυτή η ανακάλυψη ενέπνευσε μέσα μου την ιστορία της Benedetta, μιας καλόγριας θαμμένης ζωντανής στο μοναστήρι - φυλακή της Santa Chiara. Μου φαινόταν ότι αυτή η ιστορία αποκαλύφθηκε από ένα παρελθόν τόσο απομακρυσμένο που άξιζε την επιστροφή στη σημερινή Ιταλία, μιας επαρχίας που η νεωτερικότητα και η παγκοσμιοποίηση την έχουν σβήσει. Η ταινία αναδεικνύει μια σειρά θεμάτων που μοιράστηκε με άλλες ταινίες μου, όπως η «The Mal Sisters» - ένα έργο ιδιαίτερα αγαπητό σε μένα - που επίσης γυρίστηκε στο Bobbio. Οι ταινίες
καταλήγουν παρόμοια: την αγάπη για το παρελθόν και την ανάγκη να κάνει μια ρήξη με αυτό.
 
Όταν το παρελθόν και το παρόν συναντιούνται
 
Στις πολλές ταινίες που έχω γράψει και σκηνοθετήσει, υπάρχουν κάποιες συνδέσεις για τα θέματα που πάντα φαίνεται να με πάνε πίσω στην πρώτη ταινία μου, «Γροθιές στην τσέπη», μερικές φορές με σκληρό και άλλες με πιο απλό τρόπο. Φαντάζομαι γιατί, αυτή είναι η ζωή μου. Αυτό είναι που είμαι. Όλοι μας ζούμε τη ζωή μας με βάση
την προσωπική μας ιστορία, τη δική μας εμπειρία ζωής. Αυτά τα pop-up βγαίνουν στις εικόνες που βλέπουμε. Το «Αίμα από το αίμα μου» είναι ένα είδος αναμέτρησης για μένα. Ένα από τα θέματά της είναι το πένθος ενός αδελφού για τον αδελφό του. Είχα ήδη σκηνοθετήσει σε άλλη μου ταινία την τραγωδία του δίδυμου αδελφού, μέσα από μια αυτοκτονί. Εδώ, εμμέσως, είναι η ίδια τραγωδία - ο αδελφός του Φεντερίκο θα χάσει τη ζωή του για την αγάπη. Αυτό εμπνέει την εκδίκηση στον επιζώντα αδελφό, αλλά θα παρασυρθεί κι αυτός από την ίδια γυναίκα. Το «Αίμα από το αίμα μου» είναι μια ιδιόμορφη ταινία, αλλά έχει μια ορισμένη ελευθερία, όπου παρελθόν συναντά το παρόν. Δεν ανήκει σε αυτό το είδος της αμερικανικής ταινίας, όπου τα πάντα είναι ξεκάθαρα.
 
Bobbio
 
Έχω μια προσωπική σύνδεση με το Bobbio γιατί εκεί περνούσα τις διακοπές μου, όταν τελείωνε το σχολείο. Αυτή ήταν η έκταση του ορίζοντά μου, γιατί ήμουν 11 ετών όταν είδα τη θάλασσα, για πρώτη φορά. Στο Bobbio περνάει το ποτάμι που οδηγεί στη θάλασσα και ήταν από τις πρώτες εμπειρίες που είχα με τους φίλους και τα κορίτσια. Η Piacenza ήταν το καταφύγιο για μένα όταν τελείωνε το σχολείο, όπου εκεί υπήρχε μια μεγάλη οικογένεια για μένα με πολλά προβλήματα και την ενορία της κοινότητας, που με αγκάλιαζε. Δεν θυμάμαι τίποτα άλλο, τίποτα από την πόλη, κι έτσι κρατώ το Bobbio πιο αγαπητό στη μνήμη μου. Πέρασα πολλά καλοκαίρια στο Bobbio, απογεύματα κάτω στις όχθες τους ποταμιού Trebbia. Έχω μάθει να κολυμπώ σε αυτά τα νερά. Θυμάμαι τις μέρες και τις νύχτες εκεί όπου ερωτεύτηκα για πρώτη φορά αλλά και που, από το φόβο της απόρριψης, δεν είχα δηλώσει ποτέ την αγάπη μου.
 
Μια οικογενειακή ταινία
 
Το «Αίμα από το αίμα μου» συγκέντρωσε πολλά «παιδιά» της κινηματογραφικής μου «οικογένειας». Υπάρχει ο Roberto Herlitzka, ο οποίος ήταν αξέχαστος στο «Good morning night» και «Dormant beauty». Και η Lidiya Liberman, την οποία ανακάλυψα για το ρόλο της Ελένης στη θεατρική παραγωγή μου «Θείος Βάνιας». Έχω σκηνοθετήσει την Alba Rohrwacher στο «The Mal Sisters» και «Dormant beauty». Επίσης, τη Federica Fracassi στο«Dormant beauty». Υπάρχει ο Toni Bertorelli που ήταν καταπληκτικός στις ταινίες μου «Ο πρίγκιπας του Αμβούργου» και «Το χαμόγελο της μητέρας μου».
Επίσης, είναι η τέταρτη ταινία μου με τον Bruno Cariello. Με τους Filippo Τimi και Fausto Russo Alesi έχω δουλέψει στο «Vincere». Και δεν μπορώ να ξεχάσω
την οικογένειά μου, το αίμα μου. Η κόρη μου Έλενα Μπελόκιο έπαιξε στο «The Mal Sisters» και ο γιος μου Pier Giorgio Bellocchio, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο ως μωρό.
 
Καθολικισμός
 
Μεγάλωσα σε ένα καθολικό κόσμο. Αυτό ήταν μέρος της εκπαίδευσής μου, αυτό που ήταν γύρω μου, καθώς μεγάλωνα. Έτσι, από την άποψη των εικόνων ή των ιδεών, ακόμα κι αν δεν είμαι πιστός, οι εικόνες μου είναι βουτηγμένες στον Καθολικισμό. Θα μείνουν πάντα μαζί μου, λόγω του ό,τι έχω βαθιά ριζωμένη καθολική εκπαίδευση. Ακόμα κι αν τώρα δεν είμαι καθολικός, εξακολουθούν να υπάρχουν ίχνη του που εμφανίζονται. Για πολλούς Καθολικούς, υπάρχει ένα στοιχείο κομφορμιστικό, μια τυφλή σύνδεση με το όργανο που συχνά χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να ζουν. Αλλά υπάρχουν ορισμένοι καθολικοί που έχουν πραγματικά αληθινή πίστη. Είμαι σε αντίθεση με την πρώτη κατηγορία των Καθολικών, εκείνοι που τους βλέπω ως υποκριτές: οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την εκκλησία και προσποιούνται ότι πιστεύουν για να κερδίσουν την εξουσία. Αλλά είμαι με εκείνους που αφιερώνουν τη ζωή τους για την αλληλεγγύη, για να βοηθήσουν τους φτωχού. Η φιλοσοφία αυτή δεν είναι κάτι που συμμερίζομαι, αλλά τη σέβομαι.

 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
 
Ο Μάρκο Μπελόκιο είναι ένας ανήσυχος σκηνοθέτης. Ανήσυχος, σαν το περισκόπιο του υποβρυχίου, που αναδύεται από τα βάθη και ερευνά τη θάλασσα γύρω του για στόχους. O γεννημένος στην Πιατσέντζα της Ιταλίας 75χρονος σκηνοθέτης εγκατέλειψε τις σπουδές φιλοσοφίας στο καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου για να σπουδάσει σινεμά στο Λονδίνο.
 
Το 1965, ο Μπελόκιο γύρισε την πρώτη του ταινία. Οι «Γροθιές στην τσέπη» θεωρήθηκε μια από τις καλύτερες ιταλικές ταινίες – όμως η επόμενή του, «Η Κίνα είναι κοντά», ήταν κωμωδία, μια γροθιά στο σαγόνι της σοβαροφάνειας... Στο φιλμ του «Εν ονόματι του Πατρός» ο Ιταλός δημιουργός άσκησε κριτική στην Εκκλησία, στον «Βιασμό στην πρώτη σελίδα» περιέλαβε τον Τύπο, ενώ στη «Βία και μοιχεία» τα βέλη του Μπελόκιο είχαν σαν στόχο τον Στρατό...
 
Η σοδειά του φακού του, πλούσια: Στο «Καλημέρα, Νύχτα» εστιάζει στην απαγωγή και τη δολοφονία, από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, του Άλντο Μόρο, τέως πρωθυπουργού της Ιταλίας και αρχηγού των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ το 2009 καταπιάνεται με την «Κρυφή ερωμένη» του Μπενίτο Μουσολίνι (αληθινή ιστορία). Μερικά χρόνια αργότερα η ταινία του «Ωραία Κοιμωμένη» με τους Ιζαμπέλ Ιπέρ και Τόνι Σερβίλο, έκανε αίσθηση, καθώς αναμόχλευσε τη συζήτηση περί ευθανασίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ρόλου της Εκκλησίας.
 
Ο καθολικισμός, η υποκρισία, η δίψα για εξουσία αλλά και η αληθινή πίστη, μαζί με την παγκοσμιοποίηση και τις αλλαγές στη σημερινή ιταλική (και όχι μόνο) κοινωνία, είναι μερικά από τα θέματα της ταινίας του «Αίμα από το αίμα μου». H τελευταία του ταινία «Sweet Dreams», αποτελεί μια ωδή στην μητρική αγάπη.
 
Έχει κερδίσει πολλά βραβεία στα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ: στο Φεστιβάλ Βερολίνου την Αργυρή Αρκούδα για την «La condanna» και τα βραβεία FIPRESCI για το «La macchina cinema» και το «Matti de slegare». Στο Φεστιβάλ Καννών το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής για το «L’ora di religione» και περισσότερα από 10 βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας.

ΑΠΟ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/blood-of-my-blood-18877/feed/
<![CDATA[«Πειρατές της Καραϊβικής»: Javier Bardem εναντίον Johnny Depp]]> http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/javier-bardem-johnny-depp-18875/ http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/javier-bardem-johnny-depp-18875/#comments +Tue, 18 Apr 2017 18:17:00 +0300 31 http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/javier-bardem-johnny-depp-18875/  «Πειρατές της Καραϊβικής»: Javier Bardem εναντίον Johnny Depp

]]>
 «Πειρατές της Καραϊβικής»: Javier Bardem εναντίον Johnny Depp

Ο Johnny Depp επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με το ρόλο του θρυλικού αντι-ήρωα Τζακ Σπάροου στην ολοκαίνουργια ταινία «Οι Πειρατές της Καραϊβικής: H εκδίκηση του Σαλαζάρ». 

H φαντασμαγορική περιπέτεια βρίσκει τον άτυχο καπετάνιο Τζακ με τους ανέμους της συμφοράς να φυσούν κατά πάνω του, όταν ναυτικοί - φαντάσματα με αρχηγό τον τρομακτικό καπετάνιο Σαλαζάρ, τον οποίο υποδύεται ο Javier Bardem, το σκάνε από το Τρίγωνο του Διαβόλου με σκοπό να σκοτώσουν κάθε πειρατή στη θάλασσα.

H μόνη ελπίδα να σωθεί ο Τζακ είναι η θρυλική τρίαινα του Ποσειδώνα. Για να την βρει, θα χρειαστεί να συνεργαστεί με την Carina Smyth (Kaya Scodelario), μια πανέξυπνη και όμορφη αστρονόμο και τον Henry (Brenton Thwaites), έναν ξεροκέφαλο νεαρό ναυτικό της Βασιλικής Ναυτικής Ακαδημίας.

Στο τιμόνι του «Νεκρού Γλάρου», του θλιβερά μικρού και σκοροφαγωμένου πλοίου του, ο Τζακ αγωνίζεται να αλλάξει τη δυσοίωνη μοίρα του, αλλά και να σώσει τη ζωή του από τον πιο επικίνδυνο και μοχθηρό εχθρό που αντιμετώπισε ποτέ.

Σταθεροί, όπως πάντα, στο καστ της ταινίας είναι οι Geoffrey Rush ως Κάπτεν Μπαρμπόζα, Orlando Bloom ως Γουίλ Τέρνερ και Kevin McNally ως Τζόσαμι Γκιμπς.   Νέα πρόσωπα θα αποτελέσουν οι Brenton Thwaites (σε βασικό ρόλο),  Kaya Scodelario και  o Sir Paul McCartney.

Η νέα ταινία με τους «Πειρατές της Καραϊβικής» αναμένεται να κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας στις 26 Μαΐου.

naftemporiki.gr

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/cinemania/javier-bardem-johnny-depp-18875/feed/