Kulturosupa.gr - RSS http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/ put the rss description here. +Wed, 28 Jun 2017 08:28:00 +0300 en hourly 1 http://kulturosupa.gr/ http://kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://kulturosupa.gr/ <![CDATA[Η «σχεδία» του παντοτινού θέρους. Από την Τετάρτη 28 Ιουνίου στους δρόμους της πόλης.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/shedia-50-19717/ http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/shedia-50-19717/#comments +Wed, 28 Jun 2017 08:28:00 +0300 40 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/shedia-50-19717/ Η «σχεδία» του παντοτινού θέρους. Από την Τετάρτη 28 Ιουνίου στους δρόμους της πόλης.

]]>
 Η «σχεδία» του παντοτινού θέρους.


Ανακαλύπτουμε τη μαθησιακή γοητεία της πλήξης, πάμε διακοπές με συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας, κάνουμε ύπτιο σε γλυκαντικό, δραπετεύουμε σε ένα πλωτό νησί στα βάθη του Ειρηνικού, αντιμετωπίζουμε τους εισβολείς με τις κάλτσες και τα σανδάλια, πιάνουμε την κουβέντα με τον Βέρνερ Χέρτζογκ, φτιάχνουμε τον δικό μας Σόιμπλε, πουλάμε «σχεδία» στην Πιάτσα Ντελ Ντουόμο, ζούμε το παντοτινό θέρος.

Αυτά και άλλα πολλά μόνο στην καλοκαιρινή «σχεδία» (τεύχος #50). Από την Τετάρτη 28 Ιουνίου στους δρόμους της πόλης.

Τα παιδιά όλο και περισσότερο ακολουθούν τους ρυθμούς της πολυάσχολης κοινωνίας μας, μιας κοινωνίας που απεχθάνεται τα διαλείμματα, τις ανάπαυλες, τα χαμένα στο άπειρο βλέμματα, μιας κοινωνίας που τρέμει την πλήξη, η οποία θεωρείται αμαρτία και χαμένος χρόνος. Το καλοκαίρι, όμως, είναι μια ιδανική ευκαιρία να τα αφήσουμε να τεμπελιάσουν, να νιώσουν ανία, μια ψυχολογική κατάσταση εξίσου σημαντική για την ανάπτυξή τους με τα σχολικά μαθήματα. Μέσα από αυτή το παιδί αναπτύσσει ικανότητες και καλλιεργεί συναισθήματα, που θα το βοηθήσουν να εξελιχθεί σε έναν υγιή ενήλικα, λένε οι ειδικοί. «Η μαθησιακή γοητεία της πλήξης» είναι ο τίτλος του συγκεκριμένου εκτενούς ρεπορτάζ.

«Ο τουρισμός της ωρίμανσης». Ολοένα και περισσότερα κράτη εφαρμόζουν πολιτικές για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων τρίτης ηλικίας στον τουρισμό. Χαρακτηριστικά, στη Γαλλία έχει αναγνωριστεί με νόμο η διασφάλιση του δικαιώματος όλων στις διακοπές ως εθνικός στόχος, ακριβώς όπως η εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης και στέγης για όλον τον πληθυσμό, ενώ το κράτος επιδοτεί τη λειτουργία «χωριών ηλικιωμένων», στα οποία τα άτομα τρίτης ηλικίας μπορούν να κάνουν διακοπές με πολύ χαμηλές τιμές ή και δωρεάν. Αντιθέτως, στη χώρα μας έχουν κοπεί ακόμη και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. «Και όμως, για 30 χρόνια ήταν ένα σημαντικό εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Δεν θα πρέπει να υποτιμούμε στην περίοδο που ζούμε τη σημασία αυτού που κάποτε ονομάστηκε “δημοκρατικοποίηση του δικαιώματος στον τουρισμό”», υπογραμμίζει ο καθηγητής κ. Πάρις Τσάρτας στο πλαίσιο της εκτενούς έρευνας της «σχεδίας».
.
«Ό,τι έχω κάνει είναι υπέροχο» λέει ο Βέρνερ Χέρτζογκ. Για τον σπουδαίο γερμανό σκηνοθέτη, το να δείχνεις στον μικρό σου γιο τα βουνά στο φεγγάρι αποτελεί την απαρχή του κινηματογράφου. Όπως εξομολογείται, είναι κάτι που κάνει σε όλες τις ταινίες του. «Έχω πάει σε πολλά μέρη λόγω των πρότζεκτ που έχω κάνει. Δεν είμαι, όμως, ούτε ταξιδευτής ούτε εξερευνητής. Απλά στο σλάλομ της ζωής συμμετείχα και διέπρεψα», αφηγείται, μεταξύ άλλων.

«Η Κιβωτός των εχόντων». Για να ξεφύγουν από τα δεσμά του κράτους και των περιοριστικών κανόνων του, κάποιοι κροίσοι χτίζουν τα δικά τους νησιά-κράτη, εκτός των χωρικών υδάτων των υφιστάμενων κρατών που όλοι γνωρίζουμε. Θα διοικούνται σαν κράτη-επιχειρήσεις, θα έχουν αυτόνομη μεταναστευτική πολιτική, σύστημα βίζας, δικό τους νόμισμα, ενώ θα παρέχουν σημαντικά επενδυτικά κίνητρα, χαμηλότατη ώς μηδενική φορολογία, παρεκκλίσεις από την περιβαλλοντική νομοθεσία και περιορισμένα έως ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα.

«Οι εισβολείς με τα σανδάλια». Ο τουρισμός φέρνει χρήμα, αλλά οδηγεί συχνά στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών. Βενετία, Βαρκελώνη και Βερολίνο το γνωρίζουν και προσπαθούν να αντιδράσουν. Στη Βενετία, για παράδειγμα, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για τη μετατροπή της πόλης τους σε ένα γιγάντιο θεματικό πάρκο γρήγορου μαζικού τουρισμού, ομάδες πολιτών κινητοποιούνται, ζητώντας ακόμη και την καθιέρωση ανώτατου αριθμού τουριστών που μπορούν να εισέλθουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

«Ύπτιο σε γλυκαντικό». Το συμπέρασμα καναδών επιστημόνων που πραγματοποίησαν μια μεγάλη έρευνα είναι ότι οι πισίνες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και γιγάντιες τουαλέτες. Και αν η «ανακούφιση» στη θάλασσα είναι –σύμφωνα με τους ειδικούς– επιτρεπτή, στα κολυμβητήρια είναι μια επιβλαβής πρακτική. 

Με αφορμή το νέο του γελοιογραφικό άλμπουμ με τίτλο «Δημιουργικές ασάφειες», ο πολιτικός γελοιογράφος Soloup μάς μιλάει για αυτά που τον εμπνέουν, την τέχνη της γελοιογραφίας, το προσφυγικό και, βεβαίως, για το πώς επηρεάζεται η ζωή των ανθρώπων από την πίεση των μέτρων και της ανεργίας. Πρόκειται για το πρώτο πολιτικό διαδραστικό γελοιογραφικό άλμπουμ που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, με σκίτσα που διηγούνται τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας τα χρόνια της κρίσης. Ο αναγνώστης μπορεί να γελάσει, να σκεφτεί, να σατιρίσει, ακόμη και να βγάλει το άχτι του μέσω των χρωμάτων. Ακόμη και να φτιάξει τον δικό του Σόιμπλε. Είναι και ο τίτλος της συνέντευξης:  «Φτιάξε και εσύ έναν Σόιμπλε».

 «Η Μαρία στην Πιάτσα ντελ Ντουόμο». Στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής συνέργειας, ένας άνθρωπος της «σχεδίας» ταξιδεύει στο Μιλάνο για να γνωρίσει και να πουλήσει το ιταλικό περιοδικό δρόμου «Scarp de’ tenis». «Εκτός από τις ομορφιές της πόλης, αυτό που κράτησα από το Μιλάνο είναι η αλληλεγγύη και η φιλοξενία του κόσμου», αφηγείται, μεταξύ άλλων, η Μαρία, η οποία, στο μεταξύ, έκανε ένα σημαντικό άλμα στη ζωή της.

Ακόμη, θαυμάζουμε μια φωτογραφία του σπουδαίου φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα, περιγράφουμε το παντοτινό θέρος και κάνουμε νέες εγγραφές στο τακτικό ημερολόγιο της «σχεδίας». Ο Τάσος Ζαφειρίου και ο Βαγγέλης Μιχαλάτος μιλούν για μια φιλία και κοινή μουσική διαδρομή που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια. Ο Γιώργος Μπαζίνας εξηγεί πώς, όταν έχει κέφια, η πραγματικότητα ξεπερνά τον πιο ευφάνταστο χιουμορίστα, γίνεται επιδέξια ευρηματική και μπορεί να χαρίσει γενναιόδωρη ευθυμία. Οι φακοί του Κωστή Μπακόπουλου και του Χρήστου Παπαχρήστου καταγράφουν απογευματινές και βραδινές εικόνες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, ενώ κορυφαίοι έλληνες γελοιογράφοι σχολιάζουν με το πενάκι τους αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας. Κλείνουμε τραπέζι σε έναν «καφενέ» στους Αμπελοκήπους, του οποίου ο ιδιοκτήτης από τα κύματα του Αιγαίου βρέθηκε στις φουρτούνες της εστίασης, ενώ δοκιμάζουμε κοτόπουλο Tika Masala από έναν Πακιστανό που κάποτε φιλοδοξούσε να γίνει στρατιωτικός και έπαιζε κρίκετ στο Κασμίρ. 

Αυτά και άλλα πολλά. Στο τεύχος #50 της «σχεδίας» (Ιούλιος-Αύγουστος 2017), που κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης από την Τετάρτη  28 Ιουνίου 2017. 

Υπενθυμίζεται ότι η «σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κ.λπ.). Πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: Άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι άνθρωποι που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική γη. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50€) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή.
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/shedia-50-19717/feed/
<![CDATA[Οδηγίες για την προστασία των ματιών το καλοκαίρι]]> http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/Matia-kalokairi-19705/ http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/Matia-kalokairi-19705/#comments +Tue, 27 Jun 2017 08:53:00 +0300 40 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/Matia-kalokairi-19705/  Οδηγίες για την προστασία των ματιών το καλοκαίρι

]]>
 Οδηγίες για την προστασία των ματιών το καλοκαίρι.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί, εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες του γιατρού τους, πρέπει να είναι την καλοκαιρινή περίοδο όσοι έχουν ευαισθησία στα μάτια, πάσχουν από γλαύκωμα ή έχουν πρόσφατα χειρουργηθεί. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν οι οφθαλμίατροι, για εκατομμύρια ανθρώπους η άφιξη του καλοκαιριού είναι συνώνυμη με τα ταξίδια, τις διακοπές, τις υπαίθριες δραστηριότητες και γενικά την αλλαγή του τρόπου ζωής.

«Το υπεριώδες φως (η υπεριώδης ακτινοβολία), όπως είναι γνωστό, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μάτια χωρίς τη σωστή προστασία» αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Βασίλειος Κοζομπόλης.

«Το φως αντανακλάται σε επιφάνειες, όπως νερό ή άμμος και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στις επιφανειακές δομές του ματιού (στον επιπεφυκότα και τον κερατοειδή χιτώνα). Όταν υπάρχει έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν περιγραφεί βλάβες και σε εσωτερικές δομές, όπως ο κρυσταλλοειδής φακός ή και ο αμφιβληστροειδής».

Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους, η περίπτωση του γλαυκώματος παρουσιάζει συχνά επίσης ευαισθησία στο φως, ενώ η αίσθηση θάμβους λόγω και της μειωμένης ευαισθησίας των αντιθέσεων (contrast sensitivity) που αυτοί οι ασθενείς συνήθως βιώνουν, μπορεί να επιδεινώσει την γενικότερη αίσθηση της όρασης.

«Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν σημαντικά φορώντας γυαλιά ηλίου καλής ποιότητας και ένα καπέλο, ώστε να εξασφαλίζει σκιερό περιβάλλον στο ύψος των ματιών» εξηγεί ο κ. Κοζομπόλης σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια για τους πάσχοντες από γλαύκωμα η επίδραση στην πίεση των ματιών (ενδοφθάλμια πίεση) είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Κι αυτό γιατί οι αλλαγές στην πίεση μέσα στην αεροπορική καμπίνα ελέγχονται αυστηρά στα σημερινά σύγχρονα αεροπλάνα, ενώ οι όποιες αλλαγές πραγματοποιούνται πολύ σταδιακά κατά την απογείωση και την προσγείωση.

Ωστόσο, σε ασθενείς που υποβλήθηκαν πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς με εισαγωγή αέρα ή ειδικού αερίου στην οφθαλμική κοιλότητα, αυτές οι αλλαγές κατά την πτήση μπορούν να επηρεάσουν τον όγκο του αερίου εντός του βολβού του ματιού, μεταβάλλοντας συνεπώς και την ενδοφθάλμια πίεση, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καταστεί βλαπτική για το οπτικό νεύρο. Η φυσαλίδα αερίου που αφήνεται εντός του ματιού για να παραμείνει ο αμφιβληστροειδής κολλημένος στην ανατομική θέση του μπορεί να διαρκέσει για 6-8 εβδομάδες.

«Σε γενικές γραμμές σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αμφιβληστροειδούς και οι οποίοι έχουν αέριο ενδοβολβίως συνιστάται όπως αποφεύγουν τα αεροπορικά ταξίδια κατά τη διάρκεια του χρόνου παραμονής του αερίου εντός του ματιού» αναφέρει ο καθηγητής οφθαλμολογίας.

Σε κάθε περίπτωση, πριν ταξιδέψει ο ασθενής όταν έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση σχετικά πρόσφατα, είναι επιβεβλημένο να ζητηθεί η άποψη του οφθαλμιάτρου. Επίσης, συνιστάται -όπως και σε κάθε άλλη φαρμακευτική αγωγή- να φέρουν οι ασθενείς τα κολλύρια μαζί τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η των διακοπών, ώστε να αποφεύγονται κενά στη θεραπεία τους ειδικά σε περίπτωση καθυστερήσεων, μακρύτερων πτήσεων ή απώλειας αποσκευών.

Πηγή: http://medicalnews.gr

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/Matia-kalokairi-19705/feed/
<![CDATA[ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΤΗ ΦΟΡΑ THE MUSICAL: Κουπόνι προσφοράς για την παράσταση στο θέατρο Κήπου.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/-the-musical-kouponi-19703/ http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/-the-musical-kouponi-19703/#comments +Mon, 26 Jun 2017 22:26:00 +0300 40 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/-the-musical-kouponi-19703/ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΤΗ ΦΟΡΑ THE MUSICAL: Κουπόνι προσφοράς για την παράσταση στο θέατρο Κήπου.

]]>
 ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΤΗ ΦΟΡΑ THE MUSICAL: Κουπόνι προσφοράς για την παράσταση στο θέατρο Κήπου.

Το κανονικό εισιτήριο στο ταμείο κοστίζει 12€  ενώ με το κουπόνι προσφοράς το αγοράζετε ηλεκτρονικά με μόλις 10€ το  Εισιτήριο...
 
Για να δείτε:
Ένα (1) Εισιτήριο ενός Μοναδικού Υπερθεάματος για όλη την Οικογένεια,
με το Υπέροχο, Τρυφερό, Μοντέρνο και Επίκαιρο Μιούζικαλ
«Ένα βήμα τη φορά – Τhe Musical» με 80 καλλιτέχνες,
24 αυθεντικά Τραγούδια, Ζωντανή Μουσική και εκπληκτικά Κοστούμια,
στο Θέατρο Κήπου για Τέσσερις μόνο Παραστάσεις!
 
- Σάββατο 1 Ιουλίου - Ώρα 21:15
- Κυριακή 2 Ιουλίου - Ώρα 21:15
- Δευτέρα 3 Ιουλίου - Ώρα 21:15
- Τρίτη 4 Ιουλίου - Ώρα 21:15
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/-the-musical-kouponi-19703/feed/
<![CDATA[Breakin' Mozart»: Κουπόνια προσφοράς για την παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/breakin-mozart-kouponia-19702/ http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/breakin-mozart-kouponia-19702/#comments +Mon, 26 Jun 2017 22:16:00 +0300 40 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/breakin-mozart-kouponia-19702/   Breakin' Mozart»: Κουπόνια προσφοράς για την παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής.

]]>
 Breakin' Mozart»: Κουπόνια προσφοράς για την παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής.

Τα κανονικά εισιτήρια στο ταμείο κοστίζουν:
Δ ζώνη  18 ευρώ, με το κουπόνι 14€
Γ ζώνη  20 ευρώ, με το κουπόνι 15€
Δ Ζώνη 20 ευρώ, με το κουπόνι 15€
Β Ζώνη 22 ευρώ, με το κουπόνι 17€

Για να δείτε: 

Για Ένα (1) Εισιτήριο του σπουδαίου Διεθνούς Υπερθεάματος «Breakin' Mozart» 
με την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια ομάδα Breakdance DDC 
τον βραβευμένο με Echo Μουσικό, Μαέστρο & Σκηνοθέτη όπερας Christoph Hagel
& την Σοπράνο Anna Krauja να ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα μοναδικό θέαμα
που καθηλώνει Μικρούς και Μεγάλους, ανατρέποντας τα στερεότυπα 
στην κλασική μουσική και το Breakdance, με τον Μότσαρτ 
να «κατεβαίνει στους δρόμους» και να συναντά τα... B-Boys… 
στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 
για μία και Μοναδική Παράσταση, την Παρασκευή 30 Ιουνίου!

Μετά από 100 sold-out εμφανίσεις στο Βερολίνο με 60.000 θεατές, 
το «Breakin' Mozart» έρχεται να ξεσηκώσει το κοινό της Θεσσαλονίκης!
H απρόσμενη συνάντηση της κλασικής μουσικής 
με τον χορό του δρόμου, δημιουργεί εκρηκτικές εντυπώσεις!

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/breakin-mozart-kouponia-19702/feed/
<![CDATA[The Young Pope: Όταν ο Sorrentino έχει κέφια Mustsee vol. 3 Από την Δανάη Οικονόμου.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/the-young-pope--19689/ http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/the-young-pope--19689/#comments +Sun, 25 Jun 2017 18:59:00 +0300 171 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/the-young-pope--19689/   The Young Pope: Όταν ο Sorrentino έχει κέφια Mustsee vol. 3 Από την Δανάη Οικονόμου.

]]>
 The Young Pope: Όταν ο Sorrentino έχει κέφια Mustsee vol. 3 Από την Δανάη Οικονόμου.

Τι δουλειά έχει ένας νέος Αμερικανός που λατρεύει το κάπνισμα και πίνει Cherry Coke Zero για πρωινό (εμείς γιατί δεν έχουμε τέτοια;) στο Βατικανό παριστάνοντας τον Πάπα που όλοι λατρεύουν να μισούν;
 
Ο βραβευμένος με όσκαρ ιταλός σκηνοθέτης Paolo Sorrentino ( δείτε “Η Τέλεια Ομορφιά” και “Η Νιότη”) με μαγνητίζει από την πρώτη κιόλας σκηνή και δεν μου αφήνει περιθώρια να πιστέψω πως το The Young Pope είναι μια  σειρά ... της σειράς.
 
Ένα μωράκι μπουσουλάει επάνω σε μια πυραμίδα από ... μωρά (!) μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και αμέσως μετά εμφανίζεται ο Jude Law ως ο νέος Πάπας ονόματι Πίος ο 13ος που ετοιμάζεται να κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνισή του.
 
Βγαίνει στο μπαλκόνι, το πλήθος παραληρεί, φλας παντού. Ξαφνικά ανοίγει τα χέρια (θυμηθείτε Ανδρέα Παπανδρέου σε προεκλογική ομιλία) και λέει : «Τι έχουμε ξεχάσει; Έχουμε ξεχάσει πώς να παίζουμε. Πώς να αυνανιζόμαστε. Πώς να χρησιμοποιούμε αντισυλληπτικά. Πώς να κάνουμε αποβολές ... πώς να γιορτάζουμε ομοφυλόφιλους γάμους. Να επιτρέπουμε στους ιερείς να αγαπούν ο ένας τον άλλον, ακόμα και να παντρευτούν ... Έχουμε ξεχάσει να αποφασίζουμε να πεθάνουμε εάν απεχθανόμαστε τη ζωή. Έχουμε ξεχάσει πώς να παίζουμε. Έχουμε ξεχάσει την ευτυχία. "
Και ενώ σκέφτομαι “Τι φάση;;;” Τρεις κόκκινοι καρδινάλιοι λιποθυμούν... πλοφ! Πέφτουν προς τα πίσω σαν καρτούν απλά για να καταλάβω δευτερόλεπτα αργότερα ότι η σκηνή είναι μέρος ονείρου και όχι πραγματικότητα. Μαγευτικός Sorrentino εκπληκτικός Jude Law!
 
Ο Law παίζει τον Lenny Belardo, έναν συντηρητικό Αμερικανό καρδινάλιο που γίνεται ο πρώτος Αμερικανός Πάπας στην ιστορία. Η νίκη του Lenny ήταν το αποτέλεσμα μιας μπερδεμένης μακιαβελικής ίντριγκας με τον σύμβουλο - μέντορά του, καρδινάλιο Michael Spencer (ερμηνεύει μονοαδικά ο ο James Cromwell) ο οποίος προοριζόταν για να γίνει ο ίδιος Πάπας.
 
Στο Βατικανό επικρατεί πανδαιμόνιο. Ο νέος (και ωραίος) Πάπας ήρθε για να φέρει τα πάνω κάτω και σίγουρα για να μείνει και μάλιστα για καιρό. Αλλάζει θέση στις ιεραρχίες προκαλώντας απανωτά εγκεφαλικά στις τάξεις των καρδιναλίων, καπνίζει παντού, βάζει σπιούνους, αλλά το πιο σημαντικό απ΄ όλα  είναι ότι ο νεαρός Πάπας δίνει μια στενή γραμματειακή θέση, παγιωμένα ανδρική, στην ηλικιωμένη καλόγρια που τον πήρε και τον φρόντιζε όταν ήταν ορφανό παιδάκι.  Αυτή είναι η Αδελφή Μαίρη - και βλέποντας τη Diane Keaton στο ρόλο της μαμάς – μοναχής που συμβουλεύει και μηχανορραφεί μπροστά στα έκπληκτα βλέμματα των καρδιναλίων, είμαι σίγουρη πως ο Sorrentino κάνει επίδειξη! Και καλά κάνει γιατί μπορεί!
 
Όλα έχουν την υπογραφή του Sorrentino: εξαιρετικά σύνθετες, στυλιζαρισμένες σιωπηλές ομαδικές σκηνές και φωτογραφία σαν πίνακας της αναγέννησης, ονειρική ηλεκτρονική μουσική, μια ζοφερή διάθεση κάπου ανάμεσα στο θαύμα και την αγωνία. Όπως και στην Μεγάλη Ομορφιά, υπάρχει μεγάλη ευλάβεια για τη Ρώμη και τα παπικά μυστήρια, ενώ είναι ιδιοφυής σύλληψη εναλλαγής της γλώσσας. Ένας Αμερικανός Πάπας στον οποίο όλοι οι Ιταλοί πρέπει να απευθύνονται στα Αγγλικά!
 
Μετά το τέλος της πρώτης σεζόν και εν αναμονή της δεύτερης, με σιγουριά σας λέω ότι  πρόκειται για μια διασκεδαστικά σκοτεινή και .... άτακτη σειρά που αξίζει να δείτε!
 
Μέχρι την επόμενη φορά, σας αφήνω με το τραγούδι τίτλων της σειράς, διασκευή του “All Along the Watchtower” του αγαπημένου Bob Dylan από έναν ράπερ ονόματι Devlin (σαφώς προτιμώ το original ή του μακαρίτη του Hendrix τελοσπάντων, αλλά να μη με λέτε και οπισθοδρομική!). Φιλιά! 

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/the-young-pope--19689/feed/
<![CDATA[Αναρρώνει η Κατερίνα Βρανά. Ενημέρωση από την οικογένειά της.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/katerina-vrana-anarronei-19685/ http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/katerina-vrana-anarronei-19685/#comments +Sun, 25 Jun 2017 12:12:00 +0300 40 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/katerina-vrana-anarronei-19685/ Αναρρώνει η Κατερίνα Βρανά.  Ενημέρωση για την από την οικογένειά της

]]>
 Αναρρώνει η Κατερίνα Βρανά.  Ενημέρωση από την οικογένειά της.

Η Κατερίνα αρρώστησε πολύ βαριά και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο από το τέλος Απριλίου.
 
Πλέον είναι εκτός κινδύνου κι αρχίζει να αναρρώνει αργά και σταθερά. Ωστόσο, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να επανέλθει πλήρως.
 
Η Κατερίνα είναι ιδιαιτέρως ευγνώμων για τις ευχές και τα μηνύματά σας.
 
Ελπίζουμε όλοι για μια γρήγορη ανάρρωση και να ανέβει γρήγορα πάλι πάνω στη σκηνή. Σας ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση σας και τη μη παραβίαση της ιδιωτικής της ζωής.
 
Η οικογένεια της Kατερίνας.
.
Υ.Γ Συνεχίστε να στέλνετε τα μηνύματά σας... Τις φτιάχνουν το κέφι!
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/katerina-vrana-anarronei-19685/feed/
<![CDATA[Στον «μικρό» τελικό οι Γυναίκες, ήττα 77-55 από την Γαλλία στον ημιτελικό]]> http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/77-55--19684/ http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/77-55--19684/#comments +Sun, 25 Jun 2017 12:00:00 +0300 40 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/77-55--19684/  Στον «μικρό» τελικό οι Γυναίκες, ήττα 77-55 από την Γαλλία στον ημιτελικό

]]>
 Στον «μικρό» τελικό οι Γυναίκες, ήττα 77-55 από την Γαλλία στον ημιτελικό.

Η Εθνική ομάδα γυναικών λύγισε από την Γαλλία στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ της Τσεχίας και γνώρισε την ήττα με 77-55. Η ομάδα του Κώστα Κεραμιδά που πέτυχε στο τουρνουά απανωτές υπερβάσεις θα διεκδικήσει το χάλκινο μετάλλιο απέναντι στο Βέλγιο (25/6, 19:00). Για το χρυσό μετάλλιο η Γαλλία θα αντιμετωπίσει την Ισπανία (21:30). 

Ο αγώνας 


Η Εθνική ξεκίνησε καλά το παιχνίδι και προηγήθηκε 7-2 με την Μάλτση σε ρόλο ηγέτιδας. Οι «τρικολόρ» απάντησαν με σερί 8-0 και πέρασαν μπροστά 10-7, με την Καλτσίδου να σκοράρει σε σουτ τριών πόντων και να ισοφαρίζει. Τρίποντο και μάλιστα buzzer beater σημείωσε και η Σωτηρίου (15-14), όμως η Γαλλία με την Επούπα άλλαξε το μομέντουμ και έλεγξε το ματς με αποτέλεσμα να προηγηθεί στο 10’ με +6 (23-17).

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Ελλάδα «έσφιξε» την άμυνά της και κατάφερε να περιορίσει τις Γαλλίδες στους 12 πόντους, ωστόσο πήγε στα αποδυτήρια με -5 (35-30), καθώς επιθετικά δεν μπόρεσε να βρει πολλά εύκολα καλάθια. Οι παίκτριες του Κώστα Κεραμιδά αναζήτησαν το μακρινό ελεύθερο σουτ και χωρίς να πιάσουν καλή απόδοση ολοκλήρωσαν το πρώτο μισό με συγκομιδή 30 πόντων.

Η εικόνα της Εθνικής στο τρίτο δεκάλεπτο βελτιώθηκε και από την άμυνα ζώνης το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρήκε ρυθμό και κατάφερε να ισοφαρίσει 47-47. Πρωταγωνίστριες και σκόρερ ήταν οι Μάλτση και Καλτσίδου, ενώ δεύτερο buzzer beater τρίποντο πέτυχε η Σωτηρίου.

Ένα φάουλ πάνω στην Νικολοπούλου λίγο πριν το 30’ έφερε την έκρηξη στον ελληνικό πάγκο, λόγω των συνεχόμενων λάθος αποφάσεων των διαιτητών με αποτέλεσμα η Γαλλία να εκτελέσει τρεις βολές, μετά την τεχνική ποινή και να προηγηθεί 50-47. Μάλιστα η περίοδος ολοκληρώθηκε 52-47 υπέρ της Γαλλίας με ακόμα δύο εύστοχες βολές την ώρα που κατά των «τρικολόρ» είχαν σφυριχτεί μόλις δύο παραβιάσεις σε ολόκληρο δεκάλεπτο!

Στον επίλογο η Ελλάδα πέτυχε ένα μεγάλο τρίποντο με την Σπυριδοπούλου, όμως οι «τρικολόρ» έδειξαν την κλάση τους και απάντησαν με δύο εύστοχα σουτ έξω από την γραμμή του τριπόντου, εκτοξεύοντας την διαφορά στο +10 (60-50) έξι λεπτά πριν από το τέλος. Κάπου εκεί το ματς κρίθηκε και έτσι η Γαλλία άνοιξε το σκορ και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό με νίκη 77-55.

Τα δεκάλεπτα: 17-23, 30-35, 47-52, 55-77.Η Εθνική ξεκίνησε καλά το παιχνίδι και προηγήθηκε 7-2 με την Μάλτση σε ρόλο ηγέτιδας. Οι «τρικολόρ» απάντησαν με σερί 8-0 και πέρασαν μπροστά 10-7, με την Καλτσίδου να σκοράρει σε σουτ τριών πόντων και να ισοφαρίζει. Τρίποντο και μάλιστα buzzer beater σημείωσε και η Σωτηρίου (15-14), όμως η Γαλλία με την Επούπα άλλαξε το μομέντουμ και έλεγξε το ματς με αποτέλεσμα να προηγηθεί στο 10’ με +6 (23-17).

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Ελλάδα «έσφιξε» την άμυνά της και κατάφερε να περιορίσει τις Γαλλίδες στους 12 πόντους, ωστόσο πήγε στα αποδυτήρια με -5 (35-30), καθώς επιθετικά δεν μπόρεσε να βρει πολλά εύκολα καλάθια. Οι παίκτριες του Κώστα Κεραμιδά αναζήτησαν το μακρινό ελεύθερο σουτ και χωρίς να πιάσουν καλή απόδοση ολοκλήρωσαν το πρώτο μισό με συγκομιδή 30 πόντων.

Η εικόνα της Εθνικής στο τρίτο δεκάλεπτο βελτιώθηκε και από την άμυνα ζώνης το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρήκε ρυθμό και κατάφερε να ισοφαρίσει 47-47. Πρωταγωνίστριες και σκόρερ ήταν οι Μάλτση και Καλτσίδου, ενώ δεύτερο buzzer beater τρίποντο πέτυχε η Σωτηρίου.

Ένα φάουλ πάνω στην Νικολοπούλου λίγο πριν το 30’ έφερε την έκρηξη στον ελληνικό πάγκο, λόγω των συνεχόμενων λάθος αποφάσεων των διαιτητών με αποτέλεσμα η Γαλλία να εκτελέσει τρεις βολές, μετά την τεχνική ποινή και να προηγηθεί 50-47. Μάλιστα η περίοδος ολοκληρώθηκε 52-47 υπέρ της Γαλλίας με ακόμα δύο εύστοχες βολές την ώρα που κατά των «τρικολόρ» είχαν σφυριχτεί μόλις δύο παραβιάσεις σε ολόκληρο δεκάλεπτο!

Στον επίλογο η Ελλάδα πέτυχε ένα μεγάλο τρίποντο με την Σπυριδοπούλου, όμως οι «τρικολόρ» έδειξαν την κλάση τους και απάντησαν με δύο εύστοχα σουτ έξω από την γραμμή του τριπόντου, εκτοξεύοντας την διαφορά στο +10 (60-50) έξι λεπτά πριν από το τέλος. Κάπου εκεί το ματς κρίθηκε και έτσι η Γαλλία άνοιξε το σκορ και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό με νίκη 77-55.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/77-55--19684/feed/
<![CDATA[Ελαιόλαδο κατά Αλτσχάιμερ -Τι δείχνει νέα έρευνα]]> http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/262=--19649/ http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/262=--19649/#comments +Fri, 23 Jun 2017 10:43:00 +0300 40 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/262=--19649/  Ελαιόλαδο κατά Αλτσχάιμερ -Τι δείχνει νέα έρευνα

]]>
 Ελαιόλαδο κατά Αλτσχάιμερ -Τι δείχνει νέα έρευνα.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής, βοηθά στη διατήρηση της μνήμης και της μαθησιακής ικανότητας, ενώ μειώνει τις παθολογοανατομικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, οι οποίες αποτελούν το «σήμα κατατεθέν» της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας που έγινε σε πειραματόζωα (ποντίκια), τα οποία είχαν τροποποιηθεί έτσι ώστε να εμφανίζουν μετά από μία ηλικία τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της νευροεκφυλιστικής νόσου: τις πλάκες της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς και τους νευροϊνιδιακούς θυσάνους της πρωτεΐνης ταυ.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τεμπλ της Φιλαδέλφεια, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντομένικο Πράτικο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας “Annals of Clinical and Translational Neurology”, χώρισαν τα πειραματόζωα σε δύο ομάδες: η μία έκανε διατροφή που περιείχε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και η άλλη όχι. Το ελαιόλαδο εισήχθη στη διατροφή της πρώτης ομάδας, όταν τα ποντίκια ήσαν έξι μηνών και δεν είχαν ακόμη εκδηλώσει συμπτώματα παρόμοια με το Αλτσχάιμερ.

Τα τεστ μνήμης και μάθησης που έγιναν στην ηλικία των εννέα και των 12 μηνών, έδειξαν ότι τα ποντίκια, που είχαν επί μήνες καταναλώσει ελαιόλαδο, είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα. Η μελέτη των εγκεφαλικών ιστών που έγινε στη συνέχεια, αποκάλυψε δραματικές διαφορές στην εμφάνιση και λειτουργία των νευρώνων.

Ιδίως οι συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων, οι συνάψεις, ήσαν πολύ καλύτερα διατηρημένες στα ζώα που είχαν φάει πολύ ελαιόλαδο. Ακόμη ο εγκέφαλός τους εμφάνιζε πολύ μικρότερα επίπεδα πλακών αμυλοειδούς και θυσάνων.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να εισάγουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη διατροφή τρωκτικών ηλικίας 12 μηνών, που θα έχουν πλέον εμφανίσει σημάδια άνοιας και Αλτσχάιμερ, για να δουν κατά πόσο είναι δυνατό με αυτό τον τρόπο να σταματήσουν τη νευροεκφύλιση ή και να την αναστρέψουν.

«Βρήκαμε ότι το ελαιόλαδο όχι μόνο μειώνει την φλεγμονή στον εγκέφαλο, αλλά -πράγμα ακόμη πιο σημαντικό- ενεργοποιεί τη διαδικασία της αυτοφαγίας», δήλωσε ο Πράτικο. Μέσω της αυτοφαγίας, τα κύτταρα αυτοκαθαρίζονται από τις τοξίνες και από άλλα άχρηστα υλικά, μεταξύ άλλων από τις πλάκες του βήτα-αμυλοειδούς και τους θυσάνους της ταυ πρωτεΐνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/262=--19649/feed/
<![CDATA[ Κατάργηση χρεώσεων περιαγωγής εντός ΕΕ από 15 Ιουνίου]]> http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/periagogi-19580/ http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/periagogi-19580/#comments +Wed, 14 Jun 2017 21:20:00 +0300 40 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/periagogi-19580/   Κατάργηση χρεώσεων περιαγωγής εντός ΕΕ από 15 Ιουνίου

]]>
  Κατάργηση χρεώσεων περιαγωγής εντός ΕΕ από 15 Ιουνίου.

Η ΕΕΤΤ ενημερώνει τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας ότι από αύριο, 15 Ιουνίου 2017, καταργούνται οριστικά οι χρεώσεις περιαγωγής για κλήσεις, αποστολή και λήψη μηνυμάτων (sms), καθώς και χρήση δεδομένων εντός των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης στο Λιχτενστάιν, στην Ισλανδία και στη Νορβηγία.


Η ρύθμιση αφορά τους κατόχους συμβολαίου και καρτοκινητής. Πλέον οι χρεώσεις για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην ΕΕ θα είναι αντίστοιχες με αυτές που ισχύουν στην Ελλάδα ανάλογα με το οικονομικό πρόγραμμα του συνδρομητή ωστόσο οι εταιρίες έχουν το δικαίωμα να εφαρμόσουν ειδικές ρυθμίσεις για τη διασφάλιση πολιτικής ορθής χρήσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕΕ.

Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση αυτή δεν ισχύει για κλήσεις ή/και αποστολές sms από Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση, οι χρεώσεις θα επιβάλλονται ανάλογα με τον ισχύοντα τιμοκατάλογο ή το οικονομικό πακέτο του συνδρομητή.Η υποχρέωση στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, με την ονομασία «Roaming Like At Home – RLAH», επιβάλλεται στο πλαίσιο εφαρμογής του ευρωπαϊκού Kανονισμού για πλήρη κατάργηση των χρεώσεων διεθνούς περιαγωγής εντός της ΕΕ.

Η ΕΕΤΤ ελέγχει τη συμμόρφωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας όσον αφορά την εφαρμογή του Κανονισμού και παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά διεθνούς περιαγωγής σε συνεργασία με το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/periagogi-19580/feed/
<![CDATA[Πες «αντίο» στην τριχόπτωση με γάλα καρύδας. Δες πως!]]> http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/trixoptosi-karida-19563/ http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/trixoptosi-karida-19563/#comments +Tue, 13 Jun 2017 08:04:00 +0300 40 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/trixoptosi-karida-19563/  Πες «αντίο» στην τριχόπτωση με γάλα καρύδας. Δες πως!

]]>
 Πες «αντίο» στην τριχόπτωση με γάλα καρύδας. Δες πως!

Καταπολέμησε την τριχόπτωση και απέκτησε όμορφα και λαμπερά μαλλιά με γάλα καρύδας.
Πάρε μία κούπα γάλα καρύδας και άπλωσε το στα μαλλιά σου κάνοντας μασάζ με απαλές, κυκλικές κινήσεις.

Άφησε το για 45΄. Λούσε τα μαλλιά σου. Επανέλαβε 2 φορές την εβδομάδα.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/trixoptosi-karida-19563/feed/