Kulturosupa.gr - RSS http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/ put the rss description here. +Tue, 28 Feb 2017 10:05:00 +0200 en hourly 1 http://kulturosupa.gr/ http://kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://kulturosupa.gr/ <![CDATA[ΕΡΕΥΝΑ: Μερικοί άνθρωποι μοιάζουν με το όνομά τους! ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/onoma-moiazoun-18192/ http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/onoma-moiazoun-18192/#comments +Tue, 28 Feb 2017 10:05:00 +0200 40 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/onoma-moiazoun-18192/  ΕΡΕΥΝΑ: Μερικοί άνθρωποι μοιάζουν με το όνομά τους! 

]]>
 ΕΡΕΥΝΑ: Μερικοί άνθρωποι μοιάζουν με το όνομά τους! 

Τον λένε Μήτσο και μοιάζει με Μήτσο. Σίγουρα δεν του πάει να λέγεται Αριστοτέλης ή Πλάτωνας. Για κάποιον λόγο, αρκετοί άνθρωποι τείνουν να μοιάζουν με το όνομά τους. Έτσι, μερικές φορές μπορεί κανείς με απρόσμενη ακρίβεια να ταιριάξει ένα όνομα με το πρόσωπο ενός αγνώστου, σύμφωνα με μια νέα ισραηλινο-γαλλική επιστημονική έρευνα.

Μάλιστα, χάρη σε αυτή την ικανότητα να ταιριάξει κανείς ένα όνομα με ένα πρόσωπο, είναι δυνατό να προγραμματισθεί ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, ώστε να ταιριάζει ονόματα και πρόσωπα με αυτόματο τρόπο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Γιονάτ Ζουέμπνερ του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας "Journal of Personality and Social Psychology", πραγματοποίησαν μια σειρά από πειράματα με 300 συμμετέχοντες.

Σε κάθε πείραμα, ο εθελοντής έβλεπε μια έγχρωμη φωτογραφία ενός αγνώστου και έπρεπε να μαντέψει το όνομα του εικονιζόμενου, έχοντας να διαλέξει από ένα κατάλογο πέντε ονομάτων. Αν η απάντηση ήταν καθαρά τυχαία, το ποσοστό επιτυχίας των συμμετεχόντων έπρεπε να είναι 20% (δηλαδή μία πιθανότητα στις πέντε να βρει κανείς το σωστό όνομα στην τύχη).

Όμως, το ποσοστό επιτυχίας αποδείχθηκε ότι ήταν από 25% έως 40%, πράγμα που σημαίνει ότι πέρα από την τύχη, παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οφείλεται κυρίως στα πολιτισμικά στερεότυπα που συνοδεύουν κάθε όνομα.

Όπως έδειξαν τα πειράματα, ένας Ισραηλινός μπορεί να ταιριάξει πολύ καλύτερα τα ισραηλινά από ό,τι τα γαλλικά ονόματα με τα πρόσωπα, ενώ ένας Γάλλος είναι πολύ καλύτερος με τα γαλλικά ονόματα από ό,τι με τα ισραηλινά. Επιπλέον, για κάποιο λόγο, μερικά ονόματα είναι πιο εύκολο να τα προβλέψει κανείς και να τα συσχετίσει με ένα πρόσωπο, σε σχέση με άλλα ονόματα.

Ακόμη, το στίλ κουρέματος ή κόμμωσης παίζει καθοριστικό ρόλο στο ταίριασμα ενός προσώπου με ένα όνομα. Το ποσοστό επιτυχίας στην πρόβλεψη ενός ονόματος ήταν κατά μέσο όρο 30% όταν στη φωτογραφία δεν φαίνονταν τα μαλλιά, αλλά 36% όταν φαίνονταν.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εκπαίδευσαν ένα αλγόριθμο υπολογιστή να κάνει αυτός το ταίριασμα ονομάτων και προσώπων. Έχοντας κάθε φορά να διαλέξει ανάμεσα σε δύο ονόματα για κάθε πρόσωπο (η διαδικασία επαναλήφθηκε για πάνω από 94.000 πρόσωπα), ο υπολογιστής είχε επιτυχία 54% έως 64%, πάνω από το 50% που θα περίμενε κανείς αν η επιλογή ήταν μόνο τυχαία.

Οι ψυχολόγοι θεωρούν πιθανό ότι πολλοί άνθρωποι υποσυνείδητα προσαρμόζουν την εμφάνισή τους έτσι ώστε να μοιάζουν περισσότερο με αυτό που η κοινωνία θα περίμενε από αυτούς με βάση το όνομά τους. Είναι, κατά βάση, σύμφωνα με τη Ζουέμπνερ, η ίδια διαδικασία συμμόρφωσης με τα στερεότυπα, που ισχύει π.χ. με το φύλο και με τη φυλή, όταν οι άνθρωποι προσαρμόζουν την εικόνα τους ανάλογα με τις προσδοκίες των τρίτων από αυτούς.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει αυτά τα στερεότυπα στον τρόπο που φαντάζεται κανείς το πτρόσωπο ενός ονόματος. Για παράδειγμα, κάποιος με το όνομα Μπομπ γίνεται φαντασιακά αντιληπτός ότι θα έχει πιο στρογγυλό πρόσωπο από κάποιον που τον λένε Τομ. Στην πορεία, ο Μπομπ, χωρίς να το καταλάβει, μπορεί να διαμορφώσει το πρόσωπό του (π.χ. αλλάζοντας το χτένισμά του), έτσι ώστε αυτό να φαίνεται πιο στρογγυλό.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι το όνομα έχει τη δική του δύναμη πάνω στον άνθρωπο, συνεπώς το όνομα που διαλέγουν οι γονείς για το παιδί τους, μπορεί να το επηρεάσει υποσυνείδητα στην κατοπινή ζωή του.
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/onoma-moiazoun-18192/feed/
<![CDATA[Δεν τους «έσωσε» ούτε η γκάφα: Χαμηλότερη τηλεθέαση από το 2008 στα Οσκαρ.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/oscar-tiletheasi--18188/ http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/oscar-tiletheasi--18188/#comments +Tue, 28 Feb 2017 08:19:00 +0200 40 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/oscar-tiletheasi--18188/ Δεν τους «έσωσε» ούτε η γκάφα: Χαμηλότερη τηλεθέαση από το 2008 στα Οσκαρ.

]]>
 Δεν τους «έσωσε» ούτε η γκάφα: Χαμηλότερη τηλεθέαση από το 2008 στα Οσκαρ.

Η προβολή  της τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ 2017 από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC προσέλκυσε 32,9 εκατομμύρια τηλεθεατές στις ΗΠΑ, ήτοι η χαμηλότερη τηλεθέαση από το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Nielsen που έδωσε στη δημοσιότητα η Walt Disney Co.

Ο αριθμός των τηλεθεατών κατέγραψε πτώση 4% σε σύγκριση με τη βραδιά απονομής του 2016, που την παρακολούθησαν 34,4 εκατομμύρια τηλεθεατές. Τα Όσκαρ του 2008 τα είχαν δει κατά μέσο όρο 32 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Παρά τις χαμηλές επιδόσεις, η απονομή των χρυσών αγαλματιδίων παραμένει το πλέον δημοφιλές μη αθλητικό πρόγραμμα που προβάλλεται στους τηλεοπτικούς δέκτες στις ΗΠΑ για φέτος.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/oscar-tiletheasi--18188/feed/
<![CDATA[Τεχνολογία εντοπισμού κακόβουλων σχολίων από τη Google]]> http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/sxolia-google-18184/ http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/sxolia-google-18184/#comments +Tue, 28 Feb 2017 07:43:00 +0200 40 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/sxolia-google-18184/  Τεχνολογία εντοπισμού κακόβουλων σχολίων από τη Google

]]>
 Τεχνολογία εντοπισμού κακόβουλων σχολίων από τη Google

H Google και η θυγατρική Jigsaw λάνσαραν την Πέμπτη μια νέα τεχνολογία που θα βοηθά ειδησεογραφικούς οργανισμούς και online πλατφόρμες να εντοπίζουν κακόβουλα και προσβλητικά σχόλια στις ιστοσελίδες τους.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία αποκαλείται Perspective και αυτό που κάνει είναι να εξετάζιε σχόλια και να τα βαθμολογεί ανάλογα με το πόσο παρόμοια είναι με σχόλια που έχουν χαρακτηριστεί «τοξικά» από ανθρώπους, ή που τους έχουν κάνει να εγκαταλείψουν μια συζήτηση.

Όπως αναφέρει το Reuters, έχει δοκιμαστεί στους New York Times και οι εταιρείες ελπίζουν να την επεκτείνουν και σε άλλα μέσα (The Guardian, The Economist κ.α.).

«Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί θέλουν να ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση και τη συζήτηση γύρω από το περιεχόμενό τους, αλλά διαπιστώνουν πως ο εντοπισμός ανάμεσα σε εκατομμύρια σχόλια αυτών που είναι “trolling” ή προσβλητικά απαιτεί πολύ χρόνο, εργασία και χρήμα.

Ως αποτέλεσμα, πολλά sites έχουν κλείσει εντελώς τα σχόλια» έγραψε ο Τζάρεντ Κόεν, πρόεδρος της Jigsaw, που υπάγεται στην Alphabet, σε blogpost. «Αλλά μας λένε πως αυτή δεν είναι η λύση που θέλουν. Πιστεύουμε πως η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει».

Η Perspective εξέτασε εκατοντάδες χιλιάδες σχόλια που είχαν επισημανθεί ως προσβλητικά από ανθρώπους εξεταστές, ώστε να «εκπαιδευτεί» έτσι στο να αναγνωρίζει την προσβλητική γλώσσα.

Ο Σι Τζέι Άνταμς, product manager της εταιρείας, είπε πως η εταιρεία ήταν ανοιχτή στο να παρουσιάσει την τεχνολογία σε όλες τις πλατφόρμες, περιλαμβανομένων μεγαλύτερων όπως το Facebook και το Twitter, όπου το «τρολάρισμα» μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό πρόβλημα.

Κατά τον Κόεν, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε στο μέλλον να επεκταθεί για την ταυτοποίηση των προσωπικών επιθέσεων ή των off-topic σχολίων.

Όσον αφορά στο τι γίνεται με τα σχόλια που υποδεικνύονται, δεν θα αποφασίζει το Perspective, αλλά θα προωθούνται στους moderators ή θα αναπτυχθούν εργαλεία που θα «βοηθούν τους σχολιαστές να αντιληφθούν τη σημασία αυτών που γράφουν».

Όπως σημείωσε ο Κόεν, ένα σημαντικό μέρος των προσβλητικών σχολίων προέρχεται από ανθρώπους που «είχαν απλά άσχημη ημέρα». Ωστόσο, όπως επεσήμανε, η τεχνολογία Perspective είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, με πολλά περιθώρια βελτίωσης.

 

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/sxolia-google-18184/feed/
<![CDATA[Ακόμα και 20 λεπτά γυμναστικής δρουν προστατευτικά έναντι των φλεγμονών]]> http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/troxaio-lamia-sokaroun-18183/ http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/troxaio-lamia-sokaroun-18183/#comments +Tue, 28 Feb 2017 07:37:00 +0200 40 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/troxaio-lamia-sokaroun-18183/ Ακόμα και 20 λεπτά γυμναστικής δρουν προστατευτικά έναντι των φλεγμονών

]]>
Ακόμα και 20 λεπτά γυμναστικής δρουν προστατευτικά έναντι των φλεγμονών.

Τα οφέλη της γυμναστικής είναι γνωστά σε όλους. Η γυμναστική βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και τον αγγείων, το λιπιδαιμικό προφίλ, αυξάνει το μεταβολισμό και συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς μυοσκελετικού συστήματος. Νέα ερευνητικά δεδομένα, όμως, αποκαλύπτουν και έναν άλλο, βαθύτερο ρόλο της γυμναστικής, που έχει να κάνει με το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Οι ερευνητές της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ότι μόλις 20 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης, όπως είναι το γρήγορο περπάτημα ή το ποδήλατο, οδηγούν σε μια αλληλουχία αντιδράσεων που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση μιας σειράς φλεγμονωδών παραγόντων, όπως ο παράγοντα TNFa.

Φλεγμονή είναι μία από τους βασικούς μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού και παίζει ζωτικό ρόλο στην προστασία μας από μικροβιακή προσβολή. 

Δεδομένου ότι η συστημική φλεγμονή συσχετίζεται με μια πλειάδα χρόνιων νόσων, μεταξύ των οποίων το μεταβολικό σύνδρομο, ο σακχαρώδης διαβήτης, η πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά και αρκετές μορφές καρκίνου, αλλά και ότι αρκετοί άνθρωποι αδυνατούν να δεσμευτούν σε καθημερινή ή σε έντονη άσκηση, τα νέα αυτά είναι αρκετά ελπιδοφόρα. Ακόμα περισσότερο δε καθώς ένα 20λεπτο μέτρια άσκησης είναι εφικτό για όλους ανεξαιρέτως. 

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν όλους να ασχοληθούν με ό,τι αγαπούν ως άσκηση, έστω και για 20 λεπτά κάθε μέρα, και με αυτό τον τρόπο θα προφυλάξουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα από πιθανές φλεγμονές.

 

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/troxaio-lamia-sokaroun-18183/feed/
<![CDATA[Η οικογένεια του Νίκου Κούνδουρου δεν δέχτηκε να γίνει η κηδεία δημοσία δαπάνη ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/koundouros-kideia--18170/ http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/koundouros-kideia--18170/#comments +Sun, 26 Feb 2017 18:40:00 +0200 40 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/koundouros-kideia--18170/  Η οικογένεια του Νίκου Κούνδουρου δεν δέχτηκε να γίνει η κηδεία δημοσία δαπάνη 

]]>
 Η οικογένεια του Νίκου Κούνδουρου δεν δέχτηκε να γίνει η κηδεία δημοσία δαπάνη. 

Με έξοδα της οικογένειας του Νίκου Κούνδουρου έγινε η κηδεία του μεγάλου σκηνοθέτη, όπως διευκρινίζουν συγγενείς του.

Αν και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης είχε αποφασίσει η κηδεία να γίνει δημοσία δαπάνη, η οικογένεια του Νίκου Κούνδουρου ανακοίνωσε ότι ευχαριστεί θερμά για την τιμή αλλά τα έξοδα τα κάλυψε η ίδια προκειμένου, όπως διευκρινίζει, να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο ταμείο.

 
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/koundouros-kideia--18170/feed/
<![CDATA[Πόσο κοστίζει ένα νόμισμα των 100 δραχμών;]]> http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/100-draxmes-18154/ http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/100-draxmes-18154/#comments +Sat, 25 Feb 2017 13:31:00 +0200 40 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/100-draxmes-18154/  Πόσο κοστίζει ένα νόμισμα των 100 δραχμών;

]]>
 Πόσο κοστίζει ένα νόμισμα των 100 δραχμών;

Όπως εκτιμάται, η τιμή του νομίσματος των 100 δραχμών, με το οποίο πριν το 2002 πραγματοποιούσαμε τις συναλλαγές μας κυμαίνεται από 50 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με την παλαιότητα και την κοπή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το κέρμα με την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τη μια πλευρά και το αστέρι της Βεργίνας από την άλλη αγγίζει ακόμα και τα 5.000 ευρώ!

Διόλου ευκαταφρόνητα τα «κέρδη», στην εποχή της λιτότητας, για όσους έχουν φυλάξει κάποιο νόμισμα στο συρτάρι τους. Τελικά μήπως η δραχμή έχει αξία…

]]>
1 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/100-draxmes-18154/feed/
<![CDATA[Μια σωστή απόφαση. Κόπηκε το «Ξαναδέστε τους». Μουτσινάς & Ηλιάκη δεν είπαν ούτε αντίο...]]> http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/mia-sc-18141/ http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/mia-sc-18141/#comments +Fri, 24 Feb 2017 17:52:00 +0200 40 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/mia-sc-18141/  Μια σωστή απόγαση. Κόπηκε το «Ξαναδέστε τους». Μουτσινάς & Ηλιάκη δεν είπαν ούτε αντίο...

]]>
 Μια σωστή απόφαση. Κόπηκε το «Ξαναδέστε τους». Μουτσινάς & Ηλιάκη δεν είπαν ούτε αντίο...

Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες να δοθεί ένας νέος αέρας στην εκπομπή «Ξαναδέστε τους», με στόχο φυσικά να αυξηθούν οι τηλεθεάσεις, η διοίκηση του Alpha αποφάσισε να διακόψει την απογευματινή εκπομπή με τον Νίκο Μουτσινά, τη Μαρία Ηλιάκη και τη Μαίρη Συνατσάκη.

Και ενώ οι συντελεστές της εκπομπής βρίσκονταν κανονικά στη δουλειά τους για την προετοιμασία της εκπομπής της Παρασκευής, το μεσημέρι ανακοινώθηκε στους παρουσιαστές η οριστική διακοπή της εκπομπής.

Αντί αυτών ο Alpha επέλεξε μια ... ελληνική ταινία με την Ελένη Φιλίνη!

Ε, ναι δεν βλεπόντουσαν...

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/mia-sc-18141/feed/
<![CDATA[Το YouTube πάει στα Όσκαρ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/-youtube-oscar-18119/ http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/-youtube-oscar-18119/#comments +Thu, 23 Feb 2017 17:57:00 +0200 40 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/-youtube-oscar-18119/  Το YouTube πάει στα Όσκαρ

]]>
 Το YouTube πάει στα Όσκαρ

Μια ειδική έκδοση του YouTube, με αφορμή την απονομή των βραβείων Όσκαρ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να δουν τα δημοφιλέστερα τρέιλερ για τις υποψηφιότητες στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας.

Συγκεκριμένα, το «Movie Trailers Leaderboard» κατατάσσει τα πιο δημοφιλή τρέιλερ για τις υποψηφιότητες στη συγκεκριμένη κατηγορία, συμπεριλαμβάνοντας τα επίσημα κανάλια των εταιρειών παραγωγής. Φέτος, πρώτο στην κατάταξη αναδείχτηκε το τρέιλερ της ταινίας «La La Land», ενώ ακολουθούν το «Arrival» και το «Hacksaw Ridge».

Παράλληλα, το εργαλείο Think with Google παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να δουν σε ποια κατάταξη βρίσκονται οι λοιπές υποψηφιότητες για την κατηγορία Καλύτερης Ταινίας.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η πλατφόρμα διαφημίσεων Pixability για λογαριασμό του YouTube, τα τρέιλερ των ταινιών που έχουν ως θέμα υπέρ-ήρωες είναι αυτά με τις περισσότερες προβολές, αφού έχουν τον υψηλότερο μέσο όρο θέασης ανά βίντεο.

Από την έρευνα της Pixability προκύπτει επίσης ότι τα τρέιλερ αποτελούν το πιο δημοφιλές είδος κινηματογραφικού περιεχομένου στο YouTube, ενώ τα τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται σε πολλές ταινίες είναι το είδος κινηματογραφικού περιεχομένου με τη μεγαλύτερη διάδραση.

Με αφορμή αυτό, το soundtrack του μιούζικαλ «La La Land» ξεφεύγει από τον ανταγωνισμό στις υποψήφιες ταινίες για Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο προβολές στο YouTube.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/-youtube-oscar-18119/feed/
<![CDATA[Γιατί δεν πρέπει να παίρνετε το κινητό στην τουαλέτα...]]> http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/wc-mobile-18100/ http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/wc-mobile-18100/#comments +Wed, 22 Feb 2017 14:33:00 +0200 40 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/wc-mobile-18100/  Γιατί δεν πρέπει να παίρνετε το κινητό στην τουαλέτα...

]]>
 Γιατί δεν πρέπει να παίρνετε το κινητό στην τουαλέτα...

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου όταν επισκέπτεστε το μπάνιο, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία σας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 41% των Αυστραλών κάνουν χρήση του κινητού τους ακόμη και στην τουαλέτα, ενώ μία άλλη έρευνα από τις Η.Π.Α. ανεβάζει το αντίστοιχο ποσοστό των Αμερικανών στο 75%.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι αυτή η πρακτική είναι επικίνδυνη για την υγεία, καθώς η τουαλέτα αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και τη μετάδοση επικίνδυνων μικροβίων.

Τα μικρόβια αυτά (π.χ. η σαλμονέλα, το E. coli, η σιγκέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο) είναι δυνατόν να επικαθίσουν στις επιφάνειες του κινητού όταν εμείς το μεταφέρουμε μαζί μας στην τουαλέτα.

Οι πτυχώσεις των κινητών, οι προστασίες των οθονών τους αλλά και οι θήκες τους, που συνήθως είναι κατασκευασμένες από καουτσούκ, συνιστούν πρόσφορο έδαφος για τη φιλοξενία τέτοιων μικροβίων.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η κακή αυτή συνήθεια του να παίρνουμε μαζί μας στην τουαλέτα το κινητό μας μπορεί να αποτελέσει και την αιτία για την εξάπλωση ιών όπως της γαστρεντερίτιδας και του σταφυλόκοκκου.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε;

Οι ειδικοί μάς συμβουλεύουν να μη χρησιμοποιούμε το κινητό μας όταν επισκεπτόμαστε το μπάνιο μας και όταν τρώμε, να απολυμαίνουμε τακτικά το κινητό μας και ιδιαίτερα αν το έχουμε χρησιμοποιήσει στην τουαλέτα, να καθαρίζουμε με ειδικά σπρέι την οθόνη του και την προστασία της οθόνης του και να πλένουμε καλά τα χέρια μας πριν βγούμε από το μπάνιο -ιδιαίτερα σε κοινόχρηστους χώρους υγιεινής- ή όταν ακουμπήσουμε το κινητό κάποιου άλλου.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/wc-mobile-18100/feed/
<![CDATA[Οι «10 εντολές» της μεσογειακής διατροφής]]> http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/mesogeiaki-diatrofi-18080/ http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/mesogeiaki-diatrofi-18080/#comments +Tue, 21 Feb 2017 18:53:00 +0200 40 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/mesogeiaki-diatrofi-18080/  Οι «10 εντολές» της μεσογειακής διατροφής

]]>
 Οι «10 εντολές» της μεσογειακής διατροφής

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή είναι αποδεδειγμένα εξαιρετικά υγιεινή και θρεπτική και έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο πληθώρας χρόνιων παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια και η άνοια. Επίσης, τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι δρα προστατευτικά και ενάντια στην άνοια, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους.

Ακόμη κι αν έχετε εξοικειωθεί με την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, υπάρχουν μερικές ακόμη συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για να τρώτε αυθεντικά μεσογειακά.

Η ελληνικής καταγωγής ερευνήτρια Κατερίνα Ιτσιοπούλου από το Πανεπιστήμιο Λα Τρομπ της Αυστραλίας δημιούργησε τις «10 εντολές» της μεσογειακής διατροφής που θα σας καθοδηγήσουν να τρώτε σωστά. Δείτε ποιες είναι.

1. Να χρησιμοποιείτε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ως τη βασική πρόσθετη λιπαρή ουσία στη διατροφή σας (περίπου 60 ml την ημέρα).

2. Να τρώτε λαχανικά μαζί με κάθε γεύμα (100 γρ. πράσινα φυλλώδη λαχανικά, 100 γρ. ντομάτα και 200 γρ. άλλα λαχανικά την ημέρα).

3. Να τρώτε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα γεύμα με βάση τα όσπρια (μερίδα 250 γρ.).

4. Να τρώτε τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα (150-200 γρ.), κυρίως λιπαρό ψάρι όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί.

5. Να καταναλώνετε κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κοτόπουλο) σε μικρές μερίδες και αραιά, όχι συχνότερα από μία με δύο φορές την εβδομάδα.

6. Να τρώτε φρέσκα φρούτα κάθε μέρα και αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς ως σνακ ή ως επιδόρπιο.

7. Να τρώτε καθημερινά γιαούρτι (περίπου 200 γρ.) αλλά τυρί με μέτρο (περίπου 30-40 γρ. την ημέρα).

8. Να συμπεριλαμβάνετε στα γεύματά σας ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης (π.χ. 3-4 φέτες ψωμί την ημέρα).

9. Να καταναλώνετε κρασί με μέτρο (ένα ποτήρι την ημέρα, περίπου 100 ml), πάντα συνοδεία φαγητού. Προσπαθήστε να απέχετε εντελώς από την κατανάλωση αλκοόλ μία με δύο ημέρες την εβδομάδα.

10. Να καταναλώνετε γλυκά ή ποτά με ζάχαρη μόνο σε ειδικές περιστάσεις.

πηγή: onmed.gr

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/ayta-kai-alla/mesogeiaki-diatrofi-18080/feed/