Kulturosupa.gr - RSS http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/ put the rss description here. +Tue, 28 Mar 2017 12:51:00 +0300 en hourly 1 http://kulturosupa.gr/ http://kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://kulturosupa.gr/ <![CDATA[Η συζήτηση περί «θεατρικής γραφής» στο θέατρο ΑΝΕΤΟΝ που ΔΕΝ ευτύχησε…]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/sizitisi-aneton--18592/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/sizitisi-aneton--18592/#comments +Tue, 28 Mar 2017 12:51:00 +0300 81 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/sizitisi-aneton--18592/ Φεύγοντας, ομολογούμε μετά λύπης ότι δεν αποκομίσαμε τίποτα καινούργιο επί της ουσίας, παρά τις προσδοκίες που τρέφαμε από μια… «συνάντηση κορυφής» και για ένα θέμα κορυφαίο. Πέρα από τις καταγγελίες και τα αιχμηρά σχόλια του Δ. Δημητριάδη που έκλεψε τις εντυπώσεις- επιτείνοντας την αμηχανία της συντονίστριας, δεν θα θυμόμαστε κάτι ενδιαφέρον από τη βραδιά και είναι λογικό να αναρωτιόμαστε για την ουσιαστική σκοπιμότητα και αποτελεσματικότητα παρόμοιων διοργανώσεων…

]]>
 Η συζήτηση περί «θεατρικής γραφής» στο θέατρο ΑΝΕΤΟΝ που ΔΕΝ ευτύχησε… [Προσεχώς βίντεο – αποσπάσματα από την εκδήλωση που θα συζητηθούν]

       Όταν διαβάζεις περί ανοιχτής συζήτησης για το μείζον θέμα του σημερινού θεατρικού έργου με καλεσμένους την «αφρόκρεμα» των εγχώριων συγγραφέων σαν τον Δημήτρη Δημητριάδη, τον Θανάση Τριαρίδη, τον Άκη Δήμου και επιπλέον τη νέα σκηνοθέτιδα Γεωργία Μαυραγάνη, είναι λογικό να πηγαίνεις με μεγάλες προσδοκίες. Οι οποίες ενισχύονται περαιτέρω μελετώντας τις επιμέρους ενότητες προς συζήτηση, όπως αναφέρονται  στο δελτίο τύπου : «… τα είδη της θεατρικής γραφής, τις μορφικές και θεματολογικές της αναζητήσεις, τις σχέσεις της με τη σημερινή κατάσταση οικονομικής, κοινωνικής, ιδεολογικής κρίσης και τις δεσμεύσεις της έναντι του κοινού και των μηχανισμών παραγωγής του θεάματος. Παράλληλα θα τεθεί το ζήτημα της αμφισβήτησης της αποκλειστικότητας των θεατρικών συγγραφέων που εκφράζεται στις μέρες μας μέσα από νέες σκηνικές πρακτικές, όπως είναι η διασκευή από άλλα λογοτεχνικά είδη και η συλλογική επινόηση του θεατρικού κειμένου κατά τη διαδικασία των δοκιμών»
 
       Άκρως ενδιαφέρουσες παράμετροι ενός θέματος από τα πιο καίρια στο θεατρικό χώρο, καθότι το έργο/ κείμενο μιας παράστασης είναι αυτονόητα το θεμέλιο που πάνω του θα στηθεί το οικοδόμημα και «εν αρχή ην ο λόγος»… και άνευ λόγου ικανού ως ισχυρό θεμέλιο, όση μαστοριά ή στολίδια κι αν βάλουν οι «χτιστάδες», όσα στηρίγματα κι αν προσθέσουν ολόγυρα, το οικοδόμημα πάντα θα παραπαίει… Και είναι γνωστό τοις πάσι, ότι στον συγκεκριμένο «θεμελιακό» τομέα, το τεράστιο έλλειμμα κραυγάζει! Μεταφρασμένο σε ελάχιστη έως καθόλου παραγωγή πρωτότυπων θεατρικών έργων από  Έλληνες συγγραφείς και εννοούμε βεβαίως… τουλάχιστον αξιοπρεπή. Έργα δηλαδή με στοιχειώδη δομή και πλοκή που κάτι – οτιδήποτε έχουν να πουν και μπορούν να σταθούν δραματοποιημένα σε μια θεατρική σκηνή και όχι άτεχνα κατασκευάσματα τρικυμισμένων μυαλών, ξεπεταγμένα σε ένα απόγευμα από παντελώς ατάλαντες πένες, που φαντασιώνονται τους «συγγραφείς». Διότι από το τελευταίο είδος, όχι μόνο δεν πάσχουμε, αλλά διαθέτουμε πληθώρα- ευνοημένη πιθανόν τα τελευταία «πέτρινα χρόνια» από τις συγκυρίες της αρπαχτής…
 
       Για τούτο λοιπόν το πονεμένο και εμφανέστατο έλλειμμα - με όλες τις ενδιαφέρουσες παραμέτρους που αναφέρει εύστοχα το δελτίο τύπου, περιμέναμε με λαχτάρα να ακούσουμε από το εξαιρετικής σύνθεσης πάνελ των συγγραφέων, στη συζήτηση που οργανώθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο θέατρο Άνετον με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Με καυτά και ουσιώδη στην απλότητά τους ερωτήματα, κρατημένα κάτω από τη γλώσσα: Γιατί η εγχώρια παραγωγή θεατρικών έργων είναι απελπιστικά φτωχή ποσοτικά και πού οφείλεται η αποχή των νέων από το γράψιμο; Πώς την κρίνετε ποιοτικά και πώς αξιολογείτε με την εμπειρία σας τη σημερινή θεματολογία; Εντοπίζετε σοβαρούς προβληματισμούς, βαθύτερη αναζήτηση, ποικιλομορφία θεμάτων, αντιστοιχία στο σήμερα κλπ; Παρατηρείτε προβλήματα στις τεχνικές γραφής, στη φόρμα των έργων, στη δομή τους; Πόσο δημιουργική, αμφιλεγόμενη, αποτελεσματική, νομιμοποιημένη, ηθικά/ καλλιτεχνικά αποδεκτή θεωρείτε τη διαδικασία της διασκευής από άλλα λογοτεχνικά είδη ή του έργου άλλου δημιουργού; Μερικά μόνο, αλλά από τα πλέον…ζουμερά και καθοριστικά πεδία συζήτησης- προβλεπόμενα άλλωστε στο σχεδιασμό, που σίγουρα είναι αδύνατο να εξαντληθούν σε μιάμιση ώρα, αλλά θα μπορούσαν έστω ως αιχμές να φωτιστούν υποτυπωδώς, από τους πλέον κατάλληλους επί του θέματος.
 
       Ωστόσο αντί αυτών, που ουδόλως θίχτηκαν, η συζήτηση αναλώθηκε σε λίγο ή πολύ γνωστές κοινοτοπίες, που κατά βάση αφορούσαν στα «παράπονα» των συγγραφέων ή σε μεταξύ τους διαφωνίες. Δεχόμαστε ότι πρόκειται για δικαιότατα παράπονα βεβαίως και σίγουρα κομμάτι του θέματος, όπως ομολογούμε ότι οι και διαφωνίες ζωντάνεψαν το πάνελ- αντί των ψυχρών, ακαδημαϊκών τοποθετήσεων σε παρόμοια «στρογγυλά τραπέζια». Όντως υπήρχε αυθορμητισμός και ζωντανός διάλογος, ενίοτε με καυστικό χιούμορ - κυρίως από τον δηκτικό Δ. Δημητριάδη - που κράτησε το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων. Το οποίο είναι αλήθεια ότι τονώθηκε επίσης με τις ευθείες καταγγελίες του ίδιου, αναφέροντας ότι ουδέποτε προσκλήθηκε να παρουσιάσει έργο του στο ΚΘΒΕ ή παλιότερα στην Πειραματική Σκηνή, μιλώντας με εμφανή πικρία και χωρίς να μασά ως γνωστόν τα λόγια του. Ανάλογη πικρία για την απαξίωση του ελληνικού θεατρικού έργου από θεσμικούς φορείς εξέφρασαν και οι υπόλοιποι, αντιδιαστέλλοντάς την με πρακτικές του εξωτερικού, όπου η συνεργασία συγγραφέα- σκηνοθέτη- ηθοποιών ως ομάδα είναι ευρέως διαδεδομένη.
 
       Σημείο τριβής υπήρξε η θεσμική κάλυψη ενός επίσημου φορέα ως «προστασία», κυρίως για την εξασφάλιση της αμοιβής, σε σύγκριση με τα ελεύθερα θεατρικά σχήματα/ ομάδες, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιλογής σύγχρονων ελληνικών έργων, αλλά μικρότερες για την… αμοιβή συγγραφικών δικαιωμάτων. Επίσης έγινε λόγος για το χώρο των εκδόσεων και τις δικές του παθογένειες σε βάρος των θεατρικών συγγραφέων, ενώ η αρνητική κριτική για τις συμβατικές και άτολμες επιλογές της τοπικής κρατικής σκηνής, ήτοι ΚΘΒΕ, επεκτάθηκε δυσανάλογα. Και με προεξάρχοντα τον Δ. Δημητριάδη, όλοι συμφώνησαν με τον τρόπο τους ότι ο τομέας «θεατρικό έργο» στην πόλη, είναι κάτι «πεθαμένο»… Ενδιάμεσα και άτακτα παρεμβλήθησαν αρκετές «ερωτήσεις» του κοινού ή σωστότερα τοποθετήσεις, οι περισσότερες άκαιρες, ανούσιες, εκτός θέματος ή με αφορμή λεπτομέρειες που ωστόσο κάποιες πλατείασαν, ενώ επί της πραγματικής ουσίας, ουδεμία παρατήρηση…
 
       Με αποτέλεσμα μια συμβατική κουβέντα σε «μία από τα ιδια», περιορισμένη σε γνωστές διαπιστώσεις, που παρά τις υποσχέσεις, ουδόλως φώτισε έστω αχνά τη βαθιά ουσία, τις ρίζες, τις συνέπειες, τις προοπτικές ενός σοβαρότατου θέματος και μεγάλη ευθύνη για τούτο φέρει η συντονίστρια - θεατρολόγος Ελση Σακελλαρίδου. Η οποία είχε απέναντί της, πέραν της αξιόλογης σκηνοθέτιδας με τη δική της οπτική, τρεις καταξιωμένους εκπροσώπους της θεατρικής συγγραφής και μεταξύ τους έναν «αιρετικό» Δ. Δημητριάδη - έτοιμο να απογειώσει τη συζήτηση με τον αιχμηρό και καίριο λόγο του και αντί να αξιοποιήσει με το συντονισμό, τις παρεμβάσεις, τις ερωτήσεις, αυτό το σπουδαίο «πνευματικό δυναμικό»… κατάφερε να το ισοπεδώσει. Η αμηχανία,  συμβατικότητα, έλλειψη ετοιμότητας και οργάνωσης, αλλά και δική της ανούσια φλυαρία- εντελώς άστοχη για συντονιστή- δεν της επέτρεψαν, αφενός να αναδείξει τον λόγο των εκλεκτών καλεσμένων κι αφετέρου  να εστιάσει στα σημαντικά ζητούμενα ως όφειλε, επαναφέροντας σταθερά την κουβέντα σε αυτά, όταν ξέφευγε σε… αλλότρια.
 
       Φεύγοντας, ομολογούμε μετά λύπης ότι δεν αποκομίσαμε τίποτα καινούργιο επί της ουσίας, παρά τις προσδοκίες που τρέφαμε από μια… «συνάντηση κορυφής» και για ένα θέμα κορυφαίο. Πέρα από τις καταγγελίες και τα αιχμηρά σχόλια του Δ. Δημητριάδη που έκλεψε τις εντυπώσεις- επιτείνοντας την αμηχανία της συντονίστριας, δεν θα θυμόμαστε κάτι ενδιαφέρον από τη βραδιά και είναι λογικό να αναρωτιόμαστε για την ουσιαστική σκοπιμότητα και αποτελεσματικότητα παρόμοιων διοργανώσεων… Διότι με τέτοιους όρους, απλά «γίνονται για να γίνονται» ή «κουβέντα να γίνεται», άσχετα αν δεν οδηγεί πουθενά… Με λίγα λόγια, μια σπουδαία ευκαιρία χαμένη και άδικα ξοδεμένος χρόνος, δυστυχώς!
 
#Κουλτουρόσουπα  #kulturosupa  #Θεατρομανία #ΠίτσαΣτασινοπούλου #ΕκδήλωσηΠαγκόσμιαΗμέραΘεάτρου  #ΔήμοςΘεσσαλονίκης  #ΑνοιχτήΣκηνή2017  #ΘέατροΆνετον  #ΘεατρικήΓραφή  #ΔημήτρηςΔημητριάδης  #ΘανάσηςΤριαρίδης  #ΆκηςΔήμου  #ΓεωργίαΜαυραγάνη
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/sizitisi-aneton--18592/feed/
<![CDATA[O Δημήτρης Ξόνογλου στην Οικία Τέλλογλου.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/xonoglou-teloglou-18581/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/xonoglou-teloglou-18581/#comments +Mon, 27 Mar 2017 16:42:00 +0300 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/xonoglou-teloglou-18581/   O Δημήτρης Ξόνογλου στην Οικία Τέλλογλου.

]]>
 O Δημήτρης Ξόνογλου στην Οικία Τέλλογλου.

Με τον εικαστικό καλλιτέχνη, καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Α.Π.Θ. Δημήτρη Ξόνογλου συνεχίζονται την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, στις 19.00, τα Ραντεβού με καλλιτέχνες των εικαστικών στην Οικία Τέλλογλου, στην οδό Αριστοτέλους 2.
 
Ο Δημήτρης Ξόνογλου γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών το 1949. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Accademia di Belle Arti της Ρώμης (1972-76) και κεραμική στη Scuola delle Arti Ornamentali di San Giacomo (1972-75) της ίδιας πόλης. Για εννέα χρόνια δίδαξε στην Παιδαγωγική Ακαδημία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Από το 1982 έχει πραγματοποιήσει δεκαπέντε ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σκόπια κ.ά. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Αξίζει να αναφερθεί η παρουσία του στη Biennale Νέων Καλλιτεχνών Ευρωπαϊκών Χωρών της Μεσογείου (Μασσαλία, 1985), στα Λ΄ Δημήτρια (Θεσσαλονίκη, 1995) στην Athens by art (2004), στη 16η Διεθνής Biennale Αθλητισμού στη Σύγχρονη Τέχνη (Θεσσαλονίκη, 2005) και ως εκπρόσωπος της Θεσσαλονίκης στην έκθεση Container '96 της Κοπεγχάγης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 1996.
 
Η καλλιτεχνική του πορεία περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, κατασκευές από ποικίλα υλικά, εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα. Στα πρώτα ζωγραφικά του βήματα προτιμά τα έντονα χρώματα και την εξπρεσιονιστική παραμόρφωση. Για τις κατασκευές του χρησιμοποιεί καμένες σελίδες βιβλίων «ορθού λόγου» (φυσικής, μαθηματικών, μαρξιστικής φιλοσοφίας κ.ά.), κερί, αλεύρι κ.ά. Το αποτέλεσμα είναι έργα με παράξενη υφή, έντονη μυρωδιά και απροσδόκητη όψη. Την πληρέστερη έκφραση των επιδιώξεών του αποτελούν οι εγκαταστάσεις και τα περιβάλλοντα, στα οποία προβάλλονται οι έννοιες του λόγου, της γνώσης, της τέχνης. Κοινός παρονομαστής στο σύνολο της δουλειάς του είναι η έντονη εννοιολογική και συμβολική φόρτιση.
 
Στο πλαίσιο των «Ραντεβού με καλλιτέχνες» στην Οικία Τέλλογλου, κάθε Τετάρτη, στις 19.00-21.00, δημιουργοί που εκπροσωπούν ολόκληρο το φάσμα των εικαστικών τεχνών (ζωγραφική, χαρακτική, σκηνογραφία, φωτογραφία, γλυπτική) παρουσιάζουν το έργο τους και  συζητούν με το κοινό.  
 
Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κόστος συμμετοχής ανά παρουσίαση: 10 ευρώ. Πληροφορίες  στο τηλ.  2310 991116, Νατάσα Πάκα, ιστορικός  της Τέχνης.
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/xonoglou-teloglou-18581/feed/
<![CDATA[Έκθεση φωτογραφίας της Ειρήνης Μπαϊρακτάρη στα Πετροκέρασα: «Ευλογημένος τόπος. Το ιερό έθιμο μέσα στους αιώνες» ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/bairaktari-photos-18534/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/bairaktari-photos-18534/#comments +Thu, 23 Mar 2017 16:52:00 +0200 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/bairaktari-photos-18534/ «Ευλογημένος τόπος. Το ιερό έθιμο μέσα στους αιώνες»: Έκθεση  φωτογραφίας της Ειρήνης Μπαϊρακτάρη στα Πετροκέρασα

]]>
Έκθεση  φωτογραφίας της Ειρήνης Μπαϊρακτάρη στα Πετροκέρασα: «Ευλογημένος τόπος. Το ιερό έθιμο μέσα στους αιώνες».

Την πρώτη της ατομική έκθεση φωτογραφίας παρουσιάζει η Ειρήνη Μπαϊρακτάρη   στα Πετροκέρασα Θεσσαλονίκης από 8 έως 23 Απριλίου, με θέμα την αναβίωση ενός αρχαίου εθίμου, δηλαδή την υποδοχή και  φιλοξενία του Τιμίου Σταυρού για τρεις μέρες στα Πετροκέρασα.
 
Λίγα λόγια για το έθιμο.
Τρεις αιώνες πριν, το 1768,  οι κάτοικοι  του χωριού απειλούνται με αφανισμό  από μια φοβερή αρρώστια. Απελπισμένοι ζητούν από τη Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους να έρθει ο Τίμιος Σταυρός στο χωριό. Το θαύμα έγινε και ο τόπος γλίτωσε την καταστροφή. Το σημαντικό αυτό θρησκευτικό γεγονός, ο ερχομός του Τιμίου Σταυρού, γιορτάζεται με λαμπρότητα στα Πετροκέρασα κάθε χρόνο και πλήθος πιστών συμμετέχει με κατάνυξη.
 
Το ιερό αυτό έθιμο ενέπνευσε την Ειρήνη Μπαϊρακτάρη να αποτυπώσει με το φωτογραφικό της φακό  τη λαμπρότητα αυτής της  μεγάλης  θρησκευτικής γιορτής για τα Πετροκέρασα, αλλά και το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών, που χρόνια τώρα νιώθουν τη ζωή τους συνδεδεμένη με τον Τίμιο Σταυρό.
 
Η Ειρήνη Μπαϊρακτάρη ζει στη Θεσσαλονίκη, ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία πολλά χρόνια κι έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις.
 
Η έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται φωτογραφίες  από το 2010 έως το 2017, θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του πολιτιστικού συλλόγου «Ομβριανός» στην πλατεία του χωριού των Πετροκεράσων από το Σάββατο 8 Απριλίου μέχρι την Kυριακή 23 Απριλίου.
 
 Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/bairaktari-photos-18534/feed/
<![CDATA[Παρουσίαση του βιβλίου «Το Θέατρο της Έλενας Πέγκα» στη Θεσσαλονίκη.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/vivlioparousiasi-elena-penga-18522/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/vivlioparousiasi-elena-penga-18522/#comments +Thu, 23 Mar 2017 08:04:00 +0200 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/vivlioparousiasi-elena-penga-18522/   Παρουσίαση του βιβλίου «Το Θέατρο της Έλενας Πέγκα» στη Θεσσαλονίκη.

]]>
 Παρουσίαση του βιβλίου «Το Θέατρο της Έλενας Πέγκα» στη Θεσσαλονίκη.

Τα βιβλιοπωλεία Κωνσταντινίδης και η Κάπα Εκδοτική παρουσιάζουν το βιβλίο της Ουρανίας Αναγνώστου "Το θέατρο της Έλενας Πέγκα".
 
Θα μιλήσουν: ο Αντρέας Δημητριάδης (Επίκουρος καθηγητής θεατρολογίας, Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ) και η συγγραφέας του βιβλίου Ουρανία Αναγνώστου με την Έλενα Πέγκα. Αποσπάσματα από τα θεατρικά έργα της Έλ. Πέγκα θα διαβάσει ο ηθοποιός Τάκης Χρυσικάκος.
 
28 Μαρτίου 2017 στις 7 μ.μ.
Βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδης, Μητροπόλεως 92, Θεσσαλονίκη
 
Το Θέατρο της Έλενας Πέγκα είναι ένα βιβλίο που προβαίνει σε κριτική παρουσίαση του συνόλου των θεατρικών έργων της συγγραφέως από το 1990 έως το 2014.
 
Με έναν πρωτότυπο τρόπο οι  παραστάσεις των έργων παρουσιάζονται αυτόνομα μέσα από ένα λεύκωμα γεμάτο αναμνήσεις από την προετοιμασία και την παρουσίαση των παραστάσεων και τις ερωτήσεις που γεννήθηκαν στη θεατρολόγο και συγγραφέα του βιβλίου Ουρανία Αναγνώστου, η οποία μέσω της κριτική της αποτιμά τη σχέση όλων αυτών των έργων. Η κριτική της θεατρολόγου αναπτύσσεται γύρω από σύγχρονους προβληματισμούς που χαρακτηρίζουν τη θεματική των θεατρικών έργων. Ο τρόπος που ο σημερινός άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, η σύγχρονη γυναικεία και ανδρική ταυτότητα, οι σχέσεις των δύο φύλων, οι εθνικές ταυτότητες και η λειτουργία του χρόνου και της μνήμης είναι οι κεντρικοί άξονες της κριτικής.
 
Η Έλενα Πέγκα είναι βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών για τα διηγήματά της (Βραβείο Ουράνη 2012) και το διήγημα της ¨Το Αβατον¨εκπροσωπεί την Ελλάδα στην συλλογή Best European Fiction 2016 (Dalkey Archive Press, U.S.).  Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί στο Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Ελληνικό Φεστιβάλ, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, στους Δελφούς και αλλού. Κείμενά της θεατρικά και πεζά έχουν μεταφραστεί στα ολλανδικά, σουηδικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, αγγλικά, ισπανικά και έχουν παρουσιαστεί στο Σαν Φρανσίσκο, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη, στη Λισσαβόνα, στην Ολλανδία, στην Ελβετία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Γαλλία. Επίσης έγραψε το σενάριο για την βραβευμένη ταινία του Λάκη Παπαστάθη "Το μόνον της ζωής του ταξίδειον".  Είναι μια δραστήρια σύγχρονη συγγραφέας και σκηνοθέτης που η ματιά της αποκαλύπτει τους φόβους και τον συντηρητισμό που ταλανίζουν την ζωή αλλά και την στάση των ανθρώπων μέσα σε ευαίσθητα ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα.  Η γραφή της αντλεί την ιδιαιτερότητα της από τον τρόπο που προσεγγίζει τον άμεσο, απτό κόσμο, από τις αποστάσεις που κρατά κατά την προσέγγιση αυτή και από το πώς τα πρόσωπα και τα σώματα τους τον αποδέχονται και τον αποδίδουν.  Πρόσωπα και σώματα που σχεδόν πάντα έχουν επιθυμία, λαχτάρα, περιέργεια.
 
Η Κάπα Εκδοτική με το συγκεκριμένο βιβλίο ξεκινά μια νέα σειρά κριτικής σκέψης και επιζητά να διευρύνει το διάλογο στα ζητούμενα της θεατρικής γραφής, να μιλήσει για μία σύγχρονη  συγγραφέα, για μια εν εξελίξει δραματουργία, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλα παρόμοια βιβλία.
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/vivlioparousiasi-elena-penga-18522/feed/
<![CDATA[Oμαδική θεματική έκθεση φωτογραφίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο: «ΣΦΑΓΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΜΨHΣΤΟΥ»]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/photos-galliko-in-sfageia-18507/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/photos-galliko-in-sfageia-18507/#comments +Wed, 22 Mar 2017 11:03:00 +0200 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/photos-galliko-in-sfageia-18507/   Oμαδική θεματική έκθεση φωτογραφίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο: «ΣΦΑΓΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΜΨHΣΤΟΥ»

]]>
 Oμαδική θεματική έκθεση φωτογραφίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο: «ΣΦΑΓΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΜΨHΣΤΟΥ»

EΓΚΑΙΝΙΑ TEΤΑΡΤΗ 29 Μαρτίου | 20.00
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης | Αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ
 
Για μία ακόμη φορά, το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ενδιαφέρεται για τη δημιουργική «καταγραφή» ειδικών περιοχών της πόλης εντός της οποίας αναπτύσσει τη δραστηριότητά του.
 
Αυτή τη φορά, οι σχέσεις των φωτογράφων (και με την πόλη και με τη φωτογραφία) αναπτύχθηκαν σε μία περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, την περιοχή που μόλις πριν κάποια χρόνια φιλοξενούσε τα σφαγεία της πόλης, οικονομική δραστηριότητα που της άφησε την ονομασία, αν και έχει σταματήσει να ασκείται από δεκαετίες.
 
Η περιοχή των Σφαγείων της Θεσσαλονίκης (από το κτήριο των Δικαστηρίων, το λιμάνι και τη νέα Δυτική είσοδο μέσω της εθνικής οδού) αποτέλεσε για έναν αιώνα και πλέον κομβικό σημείο ανάπτυξης της πόλης. Αλλάζοντας αρκετές φορές χαρακτήρα, μορφή και ύφος φιλοξένησε, κατά καιρούς, παραγωγικές δομές, χώρους εμπορίου, δραστηριότητες του περιθωρίου της κοινωνικής ζωής αλλά και μέρος του πολιτιστικού  γίγνεσθαι της πόλης.
 
Τα τελευταία χρόνια, μέσα στην κρίση,  και για ακόμα μια φορά, διατηρώντας όλα αυτά τα επί μέρους ιστορικά χαρακτηριστικά της, η περιοχή μεταμορφώνεται από ένα ζωντανό κουφάρι-μνημείο του παρελθόντος του, σε κάτι νέο.
 
Οι φωτογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση παρουσιάζουν την πολυπλοκότητα της περιοχής, και τη συνέχεια ή την εγκατάλειψη της ζωής σε αυτή, με μικρές ατομικές εργασίες.
 
Το παλίμψηστο της περιοχής αναδεικνύεται μέσα από τις ξεχωριστές μεταξύ τους εικόνες,  όχι μόνον επειδή καλύπτουν διαφορετικές θεματικές αλλά και γιατί αρθρώνονται διαφορετικά. Ανεξάρτητες μεταξύ τους φωτογραφικές προσεγγίσεις και χρήσεις του φωτογραφικού μέσου, ενορχηστρώνονται σε μια φόρμα που επιδιώκει τη δημιουργία ενός πάζλ εικόνων που συνθέτουν ένα ενδιαφέρον καλλιτεχνικό αφήγημα, ικανό να προβάλει με τον τρόπο του «και το ένα και το άλλο».
 
Στην έκθεση συμμετέχουν οι:
Εύη Δαλλίδου, Δημήτρης Δικμάνης, Βασίλης Καρκατσέλης, Δώρα Κατάκη, Λουκάς Κόνιας, Μαρία Λαμπριανίδου, Αργύρης Λιαπόπουλος, Βασίλης Μαντάς, Γιώργος Μαντάς, Τριάδα Μαραγκόζη, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Λευτέρης Μικρός, Εύη Μούρνου, Σταύρος Ξηρός, Γιάννης Πομάκης, Μένη Σεϊρίδου, Άγγελος Σοφιανίδης, Έλσα Τζιάνα, Αλέκα Τσιρώνη, Αντριάνα Τυροπώλη και η Αλεξάνδρα Φωτιάδου.
 
Την ημέρα των εγκαινίων θα λειτουργήσει προβολή μιας άλλου είδους παρουσίασης της περιοχής.
 
Εγκαίνια: Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017
Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαρτίου - 20 Απριλίου 2017
Ώρες λειτουργίας: 18.30 έως 21.30 (εκτός Σαββάτου και Kυριακής)
Επιμέλεια Έκθεσης: Βασίλης Καρκατσέλης
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/photos-galliko-in-sfageia-18507/feed/
<![CDATA[Η Χάνα Άρεντ εξηγεί τα Περί Βίας. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε...]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/mpouroutzh-xana-allert--18496/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/mpouroutzh-xana-allert--18496/#comments +Tue, 21 Mar 2017 09:09:00 +0200 149 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/mpouroutzh-xana-allert--18496/   Η Χάνα Άρεντ εξηγεί τα Περί Βίας.  Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

]]>
 Η Χάνα Άρεντ εξηγεί τα "Περί Βίας".  Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

Ένα συνέδριο φιλοσοφίας που πραγματοποιήθηκε τις προάλλες και μια καλή ακαδημαϊκή προϊστορία είναι αρκετά για να πυροδοτήσουν τον στοχασμό. Το ανθρώπινο πνεύμα, πάντα ανήσυχο, είναι έτοιμο να δεχτεί στα σοκάκια του νέες και παλιές ιδέες. Να επεξεργαστεί και να αναλύσει πληροφορίες. Να μελετήσει πραγματικά και να οδηγηθεί στη γνώση. Όλα αυτά, ειδικά σε καιρούς αναμπουμπούλας, δύσκολα πραγματοποιούνται. Σε εποχές βίας, φόβου, πολέμου, το μυαλό δεν είναι απολύτως καθαρό, ώστε να μπορέσει να παράξει τον δικό του πολιτισμό. Πάντοτε πραγματοποιούνται επαναστάσεις, γίνονται πόλεμοι, αλλάζουν πολιτικά συστήματα, αλλάζει ο κόσμος. Κάθε αλλαγή, επιφέρει αρχικώς δεινά στις μέχρι πρότινος ισχύουσες νόρμες. Είτε πραγματοποιείται για καλό σκοπό είτε όχι, κοινός παρονομαστής είναι η βία. Η στοχάστρια, φιλόσοφος και συγγραφέας της νέας εποχής, Χάνα ‘Αρεντ, δίνει τη δική της εκδοχή, σχετικά.

Η Υπόθεση:  

Η συγγραφέας του συγκεκριμένου δοκιμίου, είναι γερμανοεβραία. Στη ζωή της έχει βιώσει απίστευτες εμπειρίες, μαζί και την πιο τρομακτική: τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.  Θα βρεθεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και προ των πυλών του κρεματορίου, από το οποίο θα ξεφύγει. Μετανατεύοντας από τη Γερμανία στη Γαλλία και κατόπιν στις Η.Π.Α., θα σπουδάσει και θα αποκτήσει σημαντικές επαφές με τη φιλοσοφική διανόηση της εποχής της, όπως οι Γιάσπερ, Χούσερλ, Χάιντεγκερ, Σάρτρ. Θα διαβάσει, θα μαθητεύσει, θα προβληματιστεί. Ο προσωπικός της αγώνας και η έντονη πνευματική ανησυχία της θα την οδηγήσουν να αναπτύξει τις σκέψεις της- μεταξύ των άλλων - σχετικά με τη βία. Αφορμούμενη από τον ναζισμό και τις επίκαιρες για τη γενιά της φοιτητικές επαναστάσεις και ειδικότερα τη φοιτητική εξέγερση του 1968 στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια, αναπτύσσει τη θεωρία της περί βίας, πολιτικής και κοινωνίας. Θέτει την ύπαρξη και χρήση της βίας σε μια διαφορετική βάση, με ιστορική προοπτική.  Αμφισβητεί ιδέες φιλοσόφων από τον Πλάτωνα ως τον Βέμπερ. Θεωρεί πως η πολιτική, ως άσκηση δύναμης μεταξύ άρχοντος και αρχομένου δεν θεμελιώνεται απαραίτητα στη βία. Αυτή δεν μπορεί να αποτελεί εργαλείο δύναμης, καθώς τη χρησιμοποιούν οι λίγοι έναντι των πολλών. Η πολιτική εκφράζεται ως ελευθερία του λόγου και της πράξης. Αναλύει την αύξηση των εξοπλισμών, τις εστίες πολέμου, την τρομοκρατία. 

Αξίζει:

Πρόκειται για ένα δοκίμιο πολιτικής φιλοσοφίας, γραμμένο στην εποχή μας. Είναι αρκετά επίκαιρο, δεδομένης της βίας που υφίσταται σήμερα ο πολίτης. Η Άρεντ αναλύει εξαιρετικά τη δομή της βίας που υφίσταται η κοινωνία, καθώς κα την ανάγκη για εξορθολογισμό της κατάστασης. Η σκέψη της είναι νεότερη, γι’ αυτό χρησιμοποιεί πραγματικές και σύγχρονές της καταστάσεις, προκειμένου να στηρίξει τα επιχειρήματά της. Αυτό επίσης, το καθιστά σχετικά ευκολοδιάβαστο. Κυρίως, βοηθά να σκεφτεί κανείς τί συμβαίνει σήμερα και πού βαδίζει ο κόσμος. Η μετάφραση είναι καλή, τα σχόλια και το επίμετρο στο τέλος αρκετά κατατοπιστικά. 

Δεν αξίζει:

Όποιος είναι ειδήμων, τα ξέρει όλα και εμμένει στην άποψή του ότι όλα βαίνουν καλώς, ας αφήσει τέτοιες ιστορίες. 

Είναι καλό να μπορούμε να εμβαθύνουμε. Μερικοί εκπρόσωποι της νεότερης ιστορίας παρουσιάζουν ιδέες που συνεχίζουν τη σημαντικότατη αρχαία σκέψη. Δεν είναι κακό να παίρνουμε μια γεύση. Έτσι, για να ξέρουμε τι μας γίνεται.  

Βαθμολογία: 

4/5  


Χάνα Άρεντ, Περί Βίας, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2000, σσ. 192. 

#ΜαριάνναΜπουρουτζή #ΧάναΆρεντ #ΠερίΒίας #Κουλτουρόσουπα #kulturosupa
#ΔιαβάσαμεΚαιΣχολιάζουμε
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/mpouroutzh-xana-allert--18496/feed/
<![CDATA[Εαρινά μαθήματα κεραμικής στον Άργιλο Θεσσαλονίκης για μικρούς & μεγάλους.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/argilos-earina-18491/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/argilos-earina-18491/#comments +Mon, 20 Mar 2017 21:29:00 +0200 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/argilos-earina-18491/ Εαρινά μαθήματα κεραμικής στον Άργιλο Θεσσαλονίκης για μικρούς & μεγάλους. Τα υλικά και  τα απαραίτητα εργαλεία παρέχονται από το Αργιλο.


]]>
 Εαρινά μαθήματα κεραμικής στον Άργιλο Θεσσαλονίκης για μικρούς & μεγάλους.

XΩΜΑ - ΝΕΡΟ - ΑΕΡΑΣ - ΦΩΤΙΑ.
Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης
 
Το Πολιτιστικό Κέντρο Καλλιτεχνικής Έκφρασης Άργιλος, διοργανώνει νέα εαρινά μαθήματα Κεραμικής για μικρούς και μεγάλους στο πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο, Στεφάνου Νούκα 9, στη Χαριλάου Θεσσαλονίκης.

ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 
[αρχαρίων - προχωρημένων]
Το εργαστήριο πραγματοποιείται κάθε Τρίτη απόγευμα (18.00- 21.00) 

Tα μαθήματα κεραμικής συνδυάζουν τη θεωρία με τη πράξη και αποσκοπούν στη μύηση των  συμμετεχόντων στην πανάρχαια τέχνη της κεραμικής.
Διδάσκονται τεχνικές πηλοπλαστικής [μακαρόνι, μπάλα, φύλλο], τροχός, διακόσμηση αντικειμένων [σμάλτα, μπαντανάδες] κ.α.
/
Τα υλικά και  τα απαραίτητα εργαλεία παρέχονται από το Αργιλο.
,
ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
[από 5 χρονών]
Το εργαστήριο πραγματοποιείται κάθε Σάββατο πρωί  (10.00- 12.00)
 
Η ενασχόληση του παιδιού με τον πηλό αποκτά την μορφή παιχνιδιού. Μαθαίνοντας τις ιδιότητες και την δυνατότητα του υλικού καθώς και τις διάφορες τεχνικές και την διαδικασία κατασκευής αντικειμένων. Ασκεί και αναπτύσσει  φαντασία, εφευρετικότητα, επιδεξιότητα δακτύλων και παλάμης, υπομονή, επιμονή. Παράλληλα ασχολούνται με δημιουργικές κατασκευές {μάσκες, κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, κολάζ, μπατίκ κ.α.
.
 Τα υλικά και  τα απαραίτητα εργαλεία παρέχονται από το Αργιλο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΡΓΙΛΟΣ
 
Στεφάνου Νούκα 9, Χαριλάου Θεσσαλονίκη. 
Τηλ. 2310 307-794,  2310 326-921 κιν. 697 243 5026
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/argilos-earina-18491/feed/
<![CDATA[Όταν γράφουν οι γυναίκες. Θεατρικό αναλόγιο – αφιέρωμα σε γυναίκες θεατρικές συγγραφείς]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/otan-grafoun-ginaikes-18490/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/otan-grafoun-ginaikes-18490/#comments +Mon, 20 Mar 2017 20:36:00 +0200 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/otan-grafoun-ginaikes-18490/  Όταν γράφουν οι γυναίκες. Θεατρικό αναλόγιο – αφιέρωμα σε γυναίκες θεατρικές συγγραφείς

]]>
 Όταν γράφουν οι γυναίκες. Θεατρικό αναλόγιο – αφιέρωμα σε γυναίκες θεατρικές συγγραφείς 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου μέλη της Ομάδας Καλλιτεχνών SourLiBooM, μαθητές του Εργαστηρίου Θεάτρου SourLiBooM και εθελόντριες της εθελοντικής Ομάδας Διαβάζω για τους άλλους διαβάζουν αποσπάσματα από θεατρικά έργα γυναικών θεατρικών συγγραφέων από την Ελλάδα κι άλλες χώρες της Ευρώπης.

Θα διαβαστούν έργα των: Λούλα Αναγνωστάκη, Ξένια Καλογεροπούλου, Ειρήνη Πατσούρου, Χρύσα Σπηλιώτη, Ελένη Xαβιαρά, Caryl Churchill, Marguerite Duras, Sarah Kane, Biljana Srbljanović, Marguerite Yourcenar

Επιλογή κειμένων κι επιμέλεια δράσης: Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου

Διαβάζουν
- οι SourLiBooM:
Βιργινία Γκαϊντατζή, Ελένη Πρασίνη, Γρηγόρης Πυριαλάκος, Στέλλα Τσίγγου
- οι μαθήτριες του Εργαστηρίου Θεάτρου SourLiBooM:
Γιώτα Αμανατίδου, Ζωγραφιά Οτζάκη, Δέσποινα Σαμψωνίδου, Μαρία Τσίρμπα, Φρόσω Χαντζή
- οι εθελόντριες της ομάδας “Διαβάζω για τους άλλους”:
Δάφνη Αποστολάκου, Μαρία Γκόλνα, Κωνσταντίνα Δεμερτζίδου, Αναστασία Καραμιχαήλ, Σοφία Παπαναστασίου, Όλγα Τσέκου

Αφίσα: Αγγελική Αρναούτογλου

Συμμετέχει η μουσικός Χαρά Κουτρολού

Έναρξη: 21.15

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά. Τα έσοδα θα δοθούν στο ορφανοτροφείο «μέλισσα».

Χώρος Τέχνης SourLiBooM
Κ. Κρυστάλλη 4, 4ος όροφος (Πλατεία Αντιγονιδών)
τηλ.: 2314011584
e-mail: sourliboom@gmail.com

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/otan-grafoun-ginaikes-18490/feed/
<![CDATA[Ο Δημήτρης Μεταξάς εκθέτει στη Ζώγια]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/zogia-metaxas-18461/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/zogia-metaxas-18461/#comments +Sun, 19 Mar 2017 11:39:00 +0200 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/zogia-metaxas-18461/  Ο Δημήτρης Μεταξάς εκθέτει στη Ζώγια

]]>
 Ο Δημήτρης Μεταξάς εκθέτει στη Ζώγια

Η καταγραφή του ρεαλιστικού και του υπερρεαλιστικού στα έργα ζωγραφικής και η αποτύπωση αγαπημένων τοπίων κυριαρχούν στην έκθεση «Συναντήσεις» του Δημήτρη Μεταξά  που εγκαινιάζεται στη  «Ζώγια», στην οδό Αλ. Σβώλου 54, την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017, στις 20.00.
 
Στη προσπάθεια αυτής της καταγραφής ο Δημήτρης Μεταξάς χρησιμοποίησε  υλικά όπως το κάρβουνο, το λάδι και το ακρυλικό. Στόχος του υπήρξε η πιο στενά ρεαλιστική απόδοση του σχεδίου και του αρμονικού  συνδυασμού  των χρωμάτων και των συναισθημάτων.
 
Mε τη φωτογραφική τέχνη ασχολήθηκε την τελευταία διετία. Τα θέματα του είναι κυρίως τοπία, από την πόλη του, τη Θεσσαλονίκη, και από μέρη στα οποία ταξίδεψε. Η ματιά της στιγμής, η  ανάγκη της αναζήτησης του ξεχωριστού και το πάθος  του νεοφώτιστου χαρακτηρίζει το έργο του.
 
OΔημήτρης Μεταξάς μαθήτευσε στο εργαστήριο ζωγραφικής της Όλγας Παπαπασχάλη και στο εργαστήριο ΓΡΑΜΜΗ του Ν.Ασλανίδη, ενώ  έλαβε μέρος σε δύο ομαδικές εκθέσεις στο παρελθόν.
 

Η «άνοιξη ’17 στη Ζώγια» περιλαμβάνει εκδηλώσεις για τη μουσική, τη γραφή, τα εικαστικά, το θέατρο και το παιδί και απλώνεται από τον Μάρτιο 2017 έως και τον Ιούνιο 2017. 
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/zogia-metaxas-18461/feed/
<![CDATA[12η Γιορτή Ποίησης - Γιορτή των Ποιητών στο Κέντρο Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης (πρόγραμμα) ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/poiisi-kentro-18451/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/poiisi-kentro-18451/#comments +Fri, 17 Mar 2017 16:52:00 +0200 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/poiisi-kentro-18451/ 12η Γιορτή Ποίησης -  Γιορτή των Ποιητών στο Κέντρο Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης (πρόγραμμα) 

]]>
12η Γιορτή Ποίησης -  Γιορτή των Ποιητών στο Κέντρο Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης (πρόγραμμα) 

Θεσμός για τη Θεσσαλονίκη πλέον έγινε από το 2006 να γιορτάζεται η Ποίηση από τον φορέα μας
 
Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση, την Τρίτη  21 Μαρτίου 2017  και ώρα 19.00 στο χώρο της Διεύθυνσης Πολιτισμού, Κέντρο Μουσικής, Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης  στην οδό  Κουντουριώτου 17( απέναντι από το Λιμάνι ).
 
Η 12η Γιορτή Ποίησης– η Γιορτή των Ποιητών είναι  αφιερωμένη στο «Έτος Καζαντζάκη, 60 χρόνια από το θάνατό του » και  πραγματοποιείται για να τιμήσουμε τον Παγκόσμιο Εορτασμό που καθιέρωσε η UNESCO  για την ημέρα αυτή.
 
Κάθε χρόνο συμμετέχουν λογοτέχνες –ποιητές από την Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, από τον Σύλλογο Αποφοίτων Φιλοσοφικής Α.Π.Θ. «Ο ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ» και από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.
 
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με την παρουσία των ηθοποιών του δίνει δυναμικό παρών στην εκδήλωση.
 
Παράλληλα συμμετέχουν και μαθητές γυμνασίων και λυκείων που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης που διοργανώνει ο ΣΕΚΒΕ κάθε χρόνο με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.
 
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει:
-αναφορά για το «Έτος Καζαντζάκη, 60 χρόνια από το θάνατο του», Φίλιππος Γράψας ποιητής-στιχουργός, δημιουργός μεγάλων επιτυχιών  
-απαγγελίες ποιημάτων από λογοτέχνες-μαθητές και το κοινό που επιθυμεί να διαβάσει ένα δικό του ποίημα η αγαπημένου του ποιητή
- απαγγελίες από ηθοποιούς  του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος:  Αλέξη Κατερίνα ,Βλάχου Μομώ, Ευαγόρου Γιώργος , Παπαδόπουλος Χάρης
Μουσικές παρεμβάσεις:
-μεικτή χορωδία «Πυθαγόρειος Αρμονία» του Συλλόγου Σαμίων Θεσσαλονίκης ΄΄Πυθαγόρας΄΄
Διευθύνει ο Γιάννης Κούκας
Ντίνα  Παπαϊωάννου, καταξιωμένη  ερμηνεύτρια – ποιήτρια  θα αποδώσει κομμάτια των:
Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι ,Γ. Σπανό, Σ. Ξαρχάκο, Μ.Τόκα κ.ά, στο πιάνο συνοδεύει ο Κώστας Παπαδόπουλος
-Κατερίνα Μακρή, σοπράνο, θα  ερμηνεύσει κομμάτια των : Μ.Θεοδωράκη, Μ.Χατζιδάκι και
Ε. Ρεμπούτσικα  , στο πιάνο συνοδεύει η Αλεξάνδρα Δοσοπούλου
Ο Πρόεδρος του Σ.ΕΚ.Β.Ε. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης δήλωσε: «Η 21η Μαρτίου, ως Διεθνής Ημέρα Ποίησης τιμάται σε όλο τον κόσμο κάθε χρονιά δίνοντας χρώμα, εικόνα και συναίσθημα  στην καθημερινότητα μας μέσα από τον γραπτό λόγο που ο καθένας μας είτε διαβάζει και εμπνέεται είτε ο ίδιος δημιουργεί. Η εκδήλωση αυτή δίνει ένα βήμα περισσότερο στους δημιουργούς αλλά και  όλους τους φίλους της Ποίησης να παρευρεθούν και να διαβάσουν ένα ποίημα αγαπημένου τους ποιητή».
 
Η είσοδος είναι ελεύθερη 
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/poiisi-kentro-18451/feed/