Kulturosupa.gr - RSS http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/ put the rss description here. +Fri, 26 May 2017 20:38:00 +0300 en hourly 1 http://kulturosupa.gr/ http://kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://kulturosupa.gr/ <![CDATA[Οι Μαγεμένες: Το νέο βιβλίο της Μαίρη Κόντζογλου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο μόλις κυκλοφόρησε.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/-las-incantadas--19380/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/-las-incantadas--19380/#comments +Fri, 26 May 2017 20:38:00 +0300 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/-las-incantadas--19380/   Οι Μαγεμένες (Las Incantadas): Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Μαίρη Κόντζογλου.

]]>
Οι Μαγεμένες (Las Incantadas): Το νέο βιβλίο της Μαίρη Κόντζογλου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο μόλις κυκλοφόρησε.

Θεσσαλονίκη, στα βάθη των αιώνων: Μια βασίλισσα ερωτευµένη παράφορα µε τον Μεγαλέξανδρο τρέχει µες στη νύχτα να συναντήσει τον εραστή της. Τα µάγια του απατηµένου συζύγου της όµως θα µαρµαρώσουν αυτή και τη συνοδεία της. Οι µορφές τους θα µείνουν για πάντα στη Στοά των Ειδώλων.

Περίπου χίλια οχτακόσια χρόνια αργότερα, στην ίδια πόλη, που οι κάτοικοί της λατρεύουν τρεις θεούς και µιλάνε αµέτρητες γλώσσες, ο παλαιογράφος Εµµανουέλ Μιλλέρ επιχειρεί, µε τη συγκατάθεση του Σουλτάνου, να ξεριζώσει το αρχαίο µνηµείο των «Μαγεµένων» και να τις πάει στη Γαλλία, να κοσµήσουν τα ανάκτορα και τα σπίτια των ευγενών.

Στην προσπάθειά του όµως αυτή, θα βρεθεί αντιµέτωπος µε µια χούφτα ξεχωριστούς ανθρώπους: Τη Χάννα και τον Νικόλα, δυο ερωτευµένα παιδιά, που αγωνίζονται για τη µαταίωση της αρπαγής του µνηµείου, ενώ παλεύουν για το δικαίωµά τους στην αγάπη. Τον γλύπτη Αλέξανδρο ∆ηµητριάδη, που εµπνέεται από τους νεαρούς του φίλους, και ρίχνεται στη µάχη µε αυτοθυσία. Και τον Νταβίντ εφέντη, τον αρχαιολάτρη Εβραίο, που δίνει τον δικό του αγώνα ενάντια στην εποχή, τη φυλή του και την κοινωνία, προσπαθώντας να κρατήσει κοντά τους τις «Μαγεµένες» και να αποτρέψει την επανάληψη µελλοντικών διωγµών.

Μια σαγηνευτική ιστορία, βασισµένη σε αληθινά γεγονότα, που σκαλίζεται µε έρωτα και αίµα στα βυζαντινά τείχη, στα υγρά λιθόστρωτα, στις συναγωγές, στα παζάρια και στα γεµάτα θρύλους και ατµούς χαµάµ της Σαλονίκης.

-Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου υπάρχει τυπωμένο QR code που, με μοναδικό εργαλείο ένα tablet ή ένα smartphone, δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να βρει πλούσιο υλικό για τις Μαγεμένες και τη Θεσσαλονίκη εκείνης της εποχής.

-Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε πλούσιο πραγματολογικό υλικό για το ιστορικό υπόβαθρο της αφήγησης, πληροφορίες για τις εκδηλώσεις της συγγραφέα και άλλα νέα για το βιβλίο.

.
ΔΕΙΤΕ & ΑΥΤΟ:

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/-las-incantadas--19380/feed/
<![CDATA[«ΡΕΝΑ»: το νέο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ και γίνεται πανζουρλισμός!]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/rena-kortw-19360/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/rena-kortw-19360/#comments +Wed, 24 May 2017 19:08:00 +0300 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/rena-kortw-19360/  «ΡΕΝΑ»: το νέο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ και γίνεται πανζουρλισμός!

]]>
«Ρένα»: το νέο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ μόλις κυκλοφόρησε και γίνεται πανζουρλισμός!

Με πάνω από 100 προπαραγγελίες την εβδομάδα πριν την κυκλοφορία του, το πολυαναμενόμενο νέο μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ, μόλις κυκλοφόρησε!

Εκατό πατημένα η Ρένα, κι ένα πρωί φτιάχνει καφέ και κάθεται να αφηγηθεί τη ζωή της σ' έναν νεαρό επισκέπτη, που έτυχε να δει τη φωτογραφία της σε μιαν εφημερίδα, αλλά και σε εμάς, τους αναγνώστες του βιβλίου, που θα ταξιδέψουμε μαζί της μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. 

Ρένα
Μυθιστόρημα

«Εγώ που λες, αγόρι μου, είμαι παλιά πουτάνα. Για να καταλάβεις, έχω πάει μέχρι με τον Καρυωτάκη».

Γεννημένη στις αρχές του 20ού αιώνα σ' ένα μπουρδέλο στα Χαυτεία, πόρνη κι η ίδια απ' τα δώδεκα, η Ρένα έχει μοναδικό οδηγό της την αγάπη: την αγάπη για τον Μάρκο, που την μπάζει στο Κόμμα, για τη Ρούλα, που της φανερώνει την άλλη όψη του έρωτα, για τον Βασίλη, που μαζεύει τα συντρίμμια της ζωής της και της δίνει μια ανάσα ελπίδας πριν το βαθύ σκοτάδι.
l
Κι από αγκαλιά σε αγκαλιά, από πάθος σε πάθος, η Ρένα γίνεται άθελά της κομμάτι της ιστορίας – μια σαστισμένη κουκκίδα μες στο πλήθος, απ' την απεργία των καπνεργατών στη Σαλονίκη και την αιματηρή της κατάληξη μέχρι τα Δεκεμβριανά, την εξορία στα ξερονήσια, την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
;
Κι η Ρένα ανάβει κι άλλο τσιγάρο, γεμίζει πάλι το ποτήρι, κλοτσάει το κουβάρι της ιστορίας της – κι η μνήμη ζωντανεύει, γίνεται παρέα.

Μια καρδιά σαν κλείστρο μηχανής, που ο κάθε χτύπος της φωτογραφίζει αυτό που πρέπει να θυμάσαι. 
,


]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/rena-kortw-19360/feed/
<![CDATA[«Τέχνη»: 65 χρόνια συλλογές. Νέα έκθεση στο Τελλόγλειο.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/tellogleio-65--19359/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/tellogleio-65--19359/#comments +Wed, 24 May 2017 18:38:00 +0300 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/tellogleio-65--19359/ «Τέχνη»: 65 χρόνια συλλογές. Νέα έκθεση στο Τελλόγλειο.

]]>
   «Τέχνη»: 65 χρόνια συλλογές. Νέα έκθεση στο Τελλόγλειο

Πάνω από 400 έργα τέχνης, πίνακες ζωγραφικής και χαρακτικά, που συμπυκνώνουν την πορεία 65 χρόνων της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Τέχνη»,  παρουσιάζει το Τελλόγλειο Ίδρυμα στη νέα του μεγάλη έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017, στις 20.00, στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του μουσείου.  
 
Πρόκειται για την έκθεση «’Τέχνη’ Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία: 65 χρόνια συλλογές», μια σπάνια παρουσίαση των εικαστικών συλλογών του ιστορικού πολιτιστικού σωματείου της Θεσσαλονίκης, αφού για πρώτη φορά εκτίθενται σχεδόν στο σύνολό τους στο κοινό.
 
Η συλλογή της «Τέχνης» -μακροχρόνιος δανεισμός προς το Τελλόγλειο- αποτελεί δημιούργημα πνευματικών ανθρώπων όπως ο Χρύσανθος Χρήστου και ο Μωρίς Σαλτιέλ. Τα έργα που περιλαμβάνει, έχοντας πρωτοποριακό χαρακτήρα, συμβαδίζουν με την εικαστική πορεία της Θεσσαλονίκης και σηματοδοτούν κομβικές στιγμές της τέχνης του 20ού αιώνα στην Ελλάδα. Επιπλέον, πρόκειται για μία συλλογή με έντονο ιδεολογικό, πνευματικό και κοινωνικό χαρακτήρα.
 
Η «Τέχνη» ιδρύθηκε το 1952 με τους Μωρίς Σαλτιέλ, Γιάννη Τριανταφυλλίδη, Μιχάλη Τσιτσικλή, Λίνο Πολίτη, ανάμεσα στα 25 ιδρυτικά της μέλη. Σκοπός της ήταν η καλλιέργεια και διάδοση των γραμμάτων και των τεχνών, σε μια περίοδο κατά την οποία οι οργανωμένοι κρατικοί θεσμοί τέχνης απουσίαζαν ή ήταν περιορισμένοι στη Θεσσαλονίκη. Ήταν μια «πολιτιστική έρημος», όπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου, καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά. 
 
 Γιάννης Γαΐτης, Ανθρωποι στα κίτρινα. Μεταξοτυπία 
Η συμβολή της «Τέχνης» στη δημιουργία και υποστήριξη θεσμών όπως η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το ΚΘΒΕ και η Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. υπήρξε σημαντική. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, καλλιτέχνες, άνθρωποι του πνεύματος συνεργάστηκαν μαζί της σε ποικίλες δράσεις πολιτισμού (θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, χορωδία, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, μαθήματα τέχνης, συνέδρια, εκδόσεις).
 
«Πού οφείλεται η τεράστια απήχηση, η μεγάλη επιτυχία της ‘Τέχνης’ στο κοινό της πόλης, ιδιαίτερα στην πρώτη της περίοδο; Σε μεγάλο βαθμό σίγουρα στην προσωπικότητα, στην όρεξη και στο όραμα των ανθρώπων της. Προκάλεσαν το κοινό της πόλης κι αυτό ανταποκρίθηκε. Οργάνωσαν θεσμούς, ομάδες, στήριξαν, έδωσαν βήμα σε νέους - πραγματικό περίσσευμα από ανθρώπους που δέχονταν τον διάλογο, την κριτική, τη δημιουργική συνύπαρξη. Μια πνευματική ευφορία», παρατηρεί η κ. Βουτυρά. Η ίδια προσθέτει: «Στο Τελλόγλειο, όπου μας εμπιστεύθηκαν τις εικαστικές συλλογές της ‘Τέχνης’, θεωρήσαμε χρέος μας να τις παρουσιάσουμε ως μέρος της ευρύτερης προσφοράς της στον πολιτισμό, ελάχιστο φόρο τιμής στους δημιουργούς της, γνωριμία, παράδειγμα και ερέθισμα για τους νέους του σήμερα. Σίγουρα οι συνθήκες στην πόλη έχουν αλλάξει από τα χρόνια της μεγάλης ακμής της ‘Τέχνης’ (1950-80), όμως η ανάγκη για ουσιαστική και γνήσια πνευματική συσπείρωση υπάρχει και θα εξακολουθήσει να υπάρχει».
 
Τις συνθήκες της δημιουργίας της «Τέχνης», το πνεύμα της εποχής και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των δράσεών της, ο οποίος αποτυπώνεται και στις εικαστικές συλλογές της, περιγράφει σε κείμενό του στον κατάλογο της έκθεσης ο πρόεδρος του Δ.Σ. της «Τέχνης», ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ., Νικηφόρος Παπανδρέου. «Ως σταθερά χαρακτηριστικά της θα μπορούσαν να αναφερθούν το ταυτόχρονο ενδιαφέρον για τον πλούτο της παράδοσης και τις ερεθιστικές αναζητήσεις της πρωτοπορίας και η θεματολογική ποικιλία των εκδηλώσεων, που αναφέρονται σε όλες τις περιοχές των επιστημών του ανθρώπου και σε όλα τα είδη των τεχνών», σημειώνει. Ο κ. Παπανδρέου κάνει επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην αποκεντρωτική  προσπάθεια της «Τέχνης», με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις να παρουσιάζονται σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.
 
Καλλιτέχνες και ρεύματα
Μεταξύ άλλων στην έκθεση στο Τελλόγλειο θα παρουσιαστούν έργα των:
Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη Κεφαλληνού, Δημητρίου Γαλάνη, Α. Τάσσου, Βάσως Κατράκη, Γιάννη Τσαρούχη, Λουκά  Βενετούλια, Πολύκλειτου Ρέγκου, Όμηρου Γεωργιάδη, Ορέστη Κανέλλη, Χρήστου Λεφάκη, Χρόνη Μπότσογλου, Δημήτρη Μυταρά, Μποστ, Παντελή Ξαγοράρη, Νίκου Σαχίνη, Γιάννη Σπυρόπουλου, Ιωάννας Σπητέρη, Παναγιώτη Τέτση, Αλέκου Φασιανού, Γεράσιμου Στέρη, Όπυς Ζούνη, Πάρι Πρέκα, Κώστα Λαχά, Μαρίας Καραγιάννη, Ράλλη Κοψίδη, Πάνου Παπανάκου, Λυκούργου Κογεβίνα, Κωνσταντίνου Ξενάκη.
 
Τα ζωγραφικά έργα, περίπου ογδόντα είναι κυρίως δωρεές καλλιτεχνών που εξέθεσαν σε ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις στην «Τέχνη». Μια μεγάλη ενότητα καταγράφει όψεις της αναπαραστατικής τέχνης με έργα που καλύπτουν ευρύ φάσμα. Μεγάλος αριθμός σημαντικών έργων της συλλογής εντάσσεται στο κίνημα της αφαίρεσης, το οποίο αγκάλιασε η «Τέχνη» μέσα από τη διοργάνωση εκθέσεων  ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, τοποθετώντας τη Θεσσαλονίκη στην αιχμή της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας.
 
Η συλλογή χαρακτικών της «Τέχνης», αποτέλεσμα συστηματικών αγορών, συγκροτεί ένα συμπαγές σώμα περίπου 400 συνθέσεων, ένα μοναδικό υλικό το οποίο καταγράφει σχεδόν με πληρότητα τη διαδρομή της σύγχρονης χαρακτικής.
 
Πρωτότυπες δράσεις
Στα εγκαίνια της έκθεσης, την Τρίτη 6 Ιουνίου, θα ακουστούν από τη Ρούλα Μανισάνου  και τον Κώστα Βόμβολο τραγούδια από θεατρικές παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης».
 
Λίγες μέρες πριν από τα εγκαίνια (31 Μαΐου και 1 Ιουνίου), θα γίνει το «Makingof», μία πρωτοποριακή δράση που καθιέρωσε το Τελλόγλειο με την ευκαιρία της έκθεσης Ντελακρουά το 2016. Οι συμμετέχοντες  έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα τελευταία στάδια των εργασιών που απαιτούνται για να παρουσιαστούν τα έργα στο κοινό και να συζητήσουν με εκπροσώπους του Μουσείου.
 
Μία ακόμη πρωτότυπη δράση που θα πλαισιώσει την έκθεση έχει τίτλο «Ήμουν κι εγώ εκεί…». 
 
Οι επισκέπτες καλούνται να αναγνωρίσουν γνωστά τους πρόσωπα ή ακόμη και τον εαυτό τους σε φωτογραφικά στιγμιότυπα από εκδηλώσεις της «Τέχνης», που κυρίως στην περίοδο ακμής της (1950 – 1980) συσπείρωναν το φιλότεχνο κοινό και τη φοιτητική νεολαία της Θεσσαλονίκης. Στις περισσότερες εκδηλώσεις υπήρχε το αδιαχώρητο, μια εντυπωσιακή συμμετοχή με ανθρώπους κάθε ηλικίας. Το Τελλόγλειο προσκαλεί τους επισκέπτες της έκθεσης να παρατηρήσουν προσεκτικά τις φωτογραφίες και να σημειώσουν σε ειδικά δελτία το ονοματεπώνυμο όσων αναγνωρίζουν.   Όποιος ή όποια καταφέρει να αναγνωρίσει τους περισσότερους θα έχει δώρο τον κατάλογο της έκθεσης.
,
Η έκθεση «’Τέχνη’ Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία: 65 χρόνια συλλογές» θα διαρκέσει έως τα μέσα Οκτωβρίου 2017. 
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/tellogleio-65--19359/feed/
<![CDATA[Θερινά μαθήματα κεραμικής για μικρούς & μεγάλους στον Άργιλο Θεσσαλονίκης.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/argilos-therina-19350/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/argilos-therina-19350/#comments +Wed, 24 May 2017 15:26:00 +0300 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/argilos-therina-19350/   Θερινά μαθήματα κεραμικής για μικρούς & μεγάλους στον Άργιλο Θεσσαλονίκης.

]]>
  Θερινά μαθήματα κεραμικής για μικρούς & μεγάλους στον Άργιλο Θεσσαλονίκης.

XΩΜΑ - ΝΕΡΟ - ΑΕΡΑΣ - ΦΩΤΙΑ.
Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης

Το Πολιτιστικό Κέντρο Καλλιτεχνικής Έκφρασης Άργιλος, διοργανώνει θερινά μαθήματα Κεραμικής για μικρούς και μεγάλους στο πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο, Στεφάνου Νούκα 9, στη Χαριλάου Θεσσαλονίκης.

ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 
[αρχαρίων - προχωρημένων]
Tα μαθήματα κεραμικής συνδυάζουν τη θεωρία με τη πράξη και αποσκοπούν στη μύηση των  συμμετεχόντων στην πανάρχαια τέχνη της κεραμικής.
Διδάσκονται τεχνικές πηλοπλαστικής [μακαρόνι, μπάλα, φύλλο], τροχός, διακόσμηση αντικειμένων [σμάλτα, μπαντανάδες] κ.α.
/
Τα υλικά και  τα απαραίτητα εργαλεία παρέχονται από το Αργιλο.
,
ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
[από 5 χρονών]
΄΄
Η ενασχόληση του παιδιού με τον πηλό αποκτά την μορφή παιχνιδιού. Μαθαίνοντας τις ιδιότητες και την δυνατότητα του υλικού καθώς και τις διάφορες τεχνικές και την διαδικασία κατασκευής αντικειμένων. Ασκεί και αναπτύσσει  φαντασία, εφευρετικότητα, επιδεξιότητα δακτύλων και παλάμης, υπομονή, επιμονή. Παράλληλα ασχολούνται με δημιουργικές κατασκευές {μάσκες, κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, κολάζ, μπατίκ κ.α.
.
 Όλα τα υλικά και  τα απαραίτητα εργαλεία παρέχονται από το Αργιλο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΡΓΙΛΟΣ
 
Στεφάνου Νούκα 9, Χαριλάου Θεσσαλονίκη. 
Τηλ. 2310 307-794,  2310 326-921 κιν. 697 243 5026
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/argilos-therina-19350/feed/
<![CDATA[1η Ανοιξιάτικη Γιορτή Κεραμικής στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/keramiki-giorti-paralia-19342/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/keramiki-giorti-paralia-19342/#comments +Tue, 23 May 2017 18:11:00 +0300 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/keramiki-giorti-paralia-19342/ 1η Ανοιξιάτικη Γιορτή Κεραμικής στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης


]]>
1η Ανοιξιάτικη Γιορτή Κεραμικής στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

Η Ανοιξιάτικη Γιορτή Κεραμικής οργανώνεται για πρώτη φορά  στην πόλη της Θεσσαλονίκης από τις 26 έως τις 28 Μαΐου, με πλήθος εκδηλώσεων και εργαστηρίων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Νέας Παραλίας (δίπλα στο Μακεδονία Παλάς).

Στόχος της διοργάνωσης είναι να γνωρίσει το κοινό της Θεσσαλονίκης από κοντά την τέχνη της κεραμικής καθώς θα έχει την ευκαιρία να δει τις δημιουργίες των σύγχρονων κεραμιστών της Βόρειας Ελλάδας.
.
Να συμμετέχει στα καθημερινά υπαίθρια εργαστήρια που διοργανώνονται για παιδιά και ενήλικες και θα είναι ενεργά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (από τις 10.00 πμ μέχρι τις 10.00 μμ),
Να παρακολουθήσει την κατασκευή ενός πιθαριού στον τροχό από παραδοσιακό τεχνίτη (Παρασκευή στις 7.00 μμ),
Επίδειξη τροχού (Σάββατο και Κυριακή, στις 7.00 μμ),
Ψήσιμο κεραμικών με την ιαπωνική τεχνική Raku (Σάββατο και Κυριακή, στις 9.00 μμ),
Αλλά και να ενημερωθεί για τις σχολές που διδάσκουν κεραμική στην πόλη.
 
Η γιορτή κεραμικής διοργανώνεται από τους Κεραμίστες Βόρειας  Ελλάδας (ΚΕ.Β.Ε.) και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
 
Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής (Μακεδονία Παλάς),
Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Ωράριο Λειτουργίας:
26-28 Μαΐου, 10 το πρωί με 10 το βράδυ.
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/keramiki-giorti-paralia-19342/feed/
<![CDATA[Διάλεξη του Γάλλου φιλόσοφου Πολ Μπαλανφά για την κρίση του πολιτισμού στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/dialexi-megaro-mpelanfa--19339/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/dialexi-megaro-mpelanfa--19339/#comments +Tue, 23 May 2017 16:47:00 +0300 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/dialexi-megaro-mpelanfa--19339/ Διάλεξη του Γάλλου φιλόσοφου Πολ Μπαλανφά για την κρίση του πολιτισμού στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

]]>
Διάλεξη του Γάλλου φιλόσοφου Πολ Μπαλανφά για την κρίση του πολιτισμού στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Έναν από τους κορυφαίους φιλοσόφους του κόσμου, ο οποίος διαθέτει σημαντικές περγαμηνές στη μελέτη των θρησκευτικών ιδεών, υποδέχεται το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
 
Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί τον Πολ Αντρέ Μπαλανφά (Paul André Ballanfat), καθηγητή φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Η κρίση της νεωτερικότητας» την Πέμπτη 8 Ιουνίου, στις 20.00 (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, κτήριο Μ2, ισόγειο).
;
Η διάλεξη εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων λόγου και τέχνης για το ευρύ κοινό και έχει ελεύθερη είσοδο.
 
Ο διακεκριμένος Γάλλος στοχαστής θα αναλύσει τις παραμέτρους της σύγχρονης αστάθειας και όξυνσης, σε αντιδιαστολή με τη μέχρι πρότινος πίστη στη διαρκή πρόοδο του ατόμου και τις απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπινου νου.
 
Θεματικός άξονας της ομιλίας του είναι η κατάρρευση των οραματικών διεξόδων που καλλιέργησε ο μοντερνισμός από την εποχή του Διαφωτισμού έως το τέλος του 20ου αιώνα. Αυτή η σοβούσα κρίση της νεωτερικότητας και του πολιτισμού διατρέχει πλέον διαφορετικούς τομείς της ανθρώπινης δράσης, όπως την πολιτική, η οποία αγνοεί την ηθική, την τεχνική, η οποία χρησιμοποιεί τη φύση ως εργαλείο, και την τεχνολογία, η οποία κατευθύνει τη ζωή των πολιτών, για να υπηρετήσει πρωτίστως τους χρησιμοθηρικούς σκοπούς της. Την ίδια ώρα, οι ραγδαίες αλλαγές, κοινωνικές και οικονομικές, είναι αδύνατον να ενσωματωθούν σε ενιαία διήγηση.
 
Νεωτερικές μουσικές συνθέσεις
Μετά την ομιλία του Πολ Αντρέ Μπαλανφά, θα ακολουθήσει διάλογος με το κοινό. Στη συνέχεια, φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα ερμηνεύσουν στο πιάνο συνθέσεις εμποτισμένες με το πνεύμα του νεωτερισμού, αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο τις επιρροές του μοντερνισμού στους τομείς της μουσικής έκφρασης και δημιουργίας. Το κοντσέρτο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα των Κλωντ Ντεμπισί (1862 – 1918), Λίνας Τόνια (1985-), Δημήτρη Τερζάκη (1938-) και Λαέρσιο ντι Φρίτας (1941-). Την ευθύνη του προγράμματος έχει ο καθηγητής Χανς – Ούβε Μάτσκε.
 
Η όλη εκδήλωση εντάσσεται στο διεπιστημονικό πρόγραμμα «Παραδόσεις και Νεωτερικότητα», το οποίο υποστηρίζεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να αναδειχθεί ότι η παράδοση επηρεάζει το παρόν και συνδιαλέγεται με το μέλλον, καθώς πολλές φορές το καινούργιο δεν προέρχεται από το μέλλον, αλλά εκφράζει ένα άλλο, διαφορετικό βλέμμα σ’ αυτό που ήδη υπάρχει. Το πρόγραμμα συντονίζεται από τον Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, καθηγητή της Βιβλικής Γραμματείας και Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, και τον Αργύρη Νικολαΐδη, καθηγητή της Θεωρητικής Φυσικής του ΑΠΘ.
 
Για την πρόσβαση στην εκδήλωση απαιτείται η προμήθεια δωρεάν δελτίων εισόδου, που θα διανεμηθούν από τα εκδοτήρια του ΟΜΜΘ αυστηρώς με σειρά προτεραιότητας μία (1) ώρα νωρίτερα, δηλαδή από τις 19.00. Οι διαθέσιμες θέσεις είναι περιορισμένες. 
 
Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης μετάφρασης από τα γαλλικά στα ελληνικά. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά, σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως, μέσω του διαδικτύου, όσοι δεν καταστεί δυνατόν να είναι παρόντες. Ο σύνδεσμος live streaming θα είναι διαθέσιμος κατά την ημέρα της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής (www.tch.gr) και στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας ψηφιακής μετάδοσης «Δίαυλος» (https://diavlos.grnet.gr).
 
Η κόπωση του συστήματος
Σύμφωνα με τον Πολ Αντρέ Μπαλανφά, η κρίση που βιώνουμε σήμερα δεν είναι όπως όλες οι άλλες που έχουμε γνωρίσει από την ίδρυση της φιλοσοφίας και της πολιτικής, αλλά αντιστοιχεί σε ολική κρίση του συστήματος της μεταφυσικής.
 
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η επικαιρότητα περιγράφεται καλύτερα ως πλήρης εξάντληση. Στον μεταφυσικό ολοκληρωτισμό της τεχνοεπιστήμης αντιστοιχεί η κόπωση του συστήματος, εξουθενωμένου από την επιτυχία του. Κατά το παρελθόν η διαχείριση της κρίσης γινόταν εντός του πολιτικού χώρου που εφηύρε η αρχαία ελληνική φιλοσοφία («Πολιτικός» του Πλάτωνα) και λάμβανε χώρα σ΄ έναν κόσμο όπου τα πράγματα μετατρέπονταν σε ουσίες και υπόκειντο στην κυριαρχία της οντολογίας.
 
Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο Γάλλος στοχαστής, η νεωτερικότητα είναι αντιμέτωπη με πρωτοφανέρωτες καταστάσεις. Το μέλλον εμφανίζεται απροσδιόριστο, ενώ οι πολιτικοί μεσσιανισμοί οδήγησαν την ανθρωπότητα στις γνωστές τραγωδίες του 20ου αιώνα. Η διασύνδεση με την οντολογική ουσία του κόσμου έχει χαθεί και δεν είναι πλέον διαθέσιμη η διήγηση ενός ήδη δοθέντος παρόντος. Όπως είχε υπογραμμίσει ο Nίτσε, εάν ο μηδενισμός έχει ήδη επικρατήσει, τότε χρειάζεται μεγάλη και σημαντική προσπάθεια, για να τον αντιμετωπίσουμε.
 
Ποιος είναι ο Πολ Αντρέ Μπαλανφά
Γεννημένος το 1960 στη Γαλλία, ο Πολ Αντρέ Μπαλανφά σπούδασε φιλοσοφία στη Λιόν και το Στρασβούργο, ενώ ακολούθως εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο πανεπιστήμιο Παρίσι ΙΙΙ (SorbonneNouvelle) με αντικείμενο τις Ανατολικές Γλώσσες & Πολιτισμό (1995). Από το 2009 κατέχει τη θέση του καθηγητή φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη, του παγκοσμίου φήμης γαλλόφωνου εκπαιδευτικού ιδρύματος, όπου οι διαλέξεις του για το Γερμανό φιλόσοφο Μάρτιν Χάιντεγκερ προκαλούν σχεδόν πάντα συνθήκες συνωστισμού, όσον αφορά στην προσέλευση φοιτητών. Εκτός από τις εκτενείς έρευνες και διαλέξεις του στο Ιράν, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και την Άπω Ανατολή, ο Γάλλος διανοητής έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων και μεταφράσεων  με αντικείμενο την Ισλαμική Σκέψη και την Ιστορία του Μυστικισμού. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν στις κλασικές και ισλαμικές σπουδές, το Μυστικό Ισλάμ, τον περσικό και οθωμανικό πολιτισμό κ.ά. 
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/dialexi-megaro-mpelanfa--19339/feed/
<![CDATA[Ο Διονύσης Χαριτόπουλος γράφει για τους «Πειραιώτες». Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε…]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/diavasame-dion-xaritopoulos-pireotes--19336/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/diavasame-dion-xaritopoulos-pireotes--19336/#comments +Tue, 23 May 2017 15:37:00 +0300 149 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/diavasame-dion-xaritopoulos-pireotes--19336/   Ο Διονύσης Χαριτόπουλος γράφει για τους «Πειραιώτες». Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε…

]]>
 Ο Διονύσης Χαριτόπουλος γράφει για τους «Πειραιώτες». Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε…

Κάποιες περιοχές είναι εμβληματικές. Μένουν στις μνήμες και στην ιστορία για τα έντονα γεγονότα που κάποτε διαδραματίστηκαν σε δρόμους και σοκάκια, αλλά και για το έντονο στοιχείο της ζωής που περιέκλειαν. Παρότι η ζωή συνεχίζεται και όλα αλλάζουν όπως οι εποχές, ψήγματα του έντονου παρελθόντος μένουν χαραγμένα. Τα ψυχανεμίζεται ο κόσμος, καθώς ενυπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Γράφονται τραγούδια, δημιουργούνται λευκώματα, γυρίζονται ταινίες… Ποιος δεν έχει δει ξανά και ξανά τη σχετική ταινία με την Τρούμπα; Εκτός από τη σαγηνευτική Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς υπήρξε μια τρομερή και αμφιλεγόμενη πόλη, οι ρυθμοί της οποίας ενέπνευσαν και εξακολουθούν να εμπνέουν. Ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος, ως Πειραιώτης, μας παρουσιάζει ένα μικρό λεύκωμα σχετικό με την πόλη του.

Η Υπόθεση

Μεταφέρονται στο χαρτί μικρές αυτοτελείς ιστορίες, σκόρπια σκηνικά, από τον Πειραιά και πέριξ αυτού, από το Πέραμα, το Πασαλιμάνι, την Πειραϊκή, και άλλες περιοχές, μεταξύ 1947- 1967. Πρωταγωνιστές δεν είναι άλλοι από τους κατοίκους των περιοχών: άνθρωποι μεροκαματιάρηδες, οικογένειες που προσπαθούν να βρουν μια θέση στον ήλιο, παιδιά που παίζουν στις φτωχογειτονιές, πολίτες που προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους. Στρατιώτες που καταφτάνουν στο λιμάνι και διαχέονται στα μαγαζιά της περίφημης «Τρούμπας», στα οποία διαδραματίζονται διάφορες ιστορίες. Αναφέρονται οι μάγκες και η ζωή τους. Η διασκέδαση της εποχής, η αρχή της νυχτερινής ζωής με τα μαγαζιά και τα μπουζουξίδικα. Η ζοφερή όσο και ζωηρή καθημερινότητα του εργατόκοσμου. Η ζωή του λιμανιού και η ψυχαγωγία των κατοίκων. Παράλληλα και μεταξύ των ιστοριών, προβάλλονται σύντομες ειδήσεις από τον καθημερινό τύπο, τις πιο σημαντικές της ημέρας, με κυρίαρχο στοιχείο την εγκληματικότητα, που μάστιζε και μαστίζει τις υποβαθμισμένες περιοχές.

Αξίζει:

Πρόκειται για το λεύκωμα μιας περιοχής και μιας εποχής, με προσεκτική έκδοση. Ένα βιβλίο γραμμένο για τον Πειραιά, με καθαρές περιγραφές, που αναβιώνουν τα στοιχεία μιας άλλης εποχής. Η γλώσσα είναι καθημερινή, το λεξιλόγιο απλό, της Τρούμπας, του λιμανιού, όχι όμως εξεζητημένο. Στο τέλος υπάρχει ένα γλωσσάρι με την ερμηνεία της κάθε λέξης. Οι ειδήσεις παρεμβάλλονται για να καταδείξουν την εγκληματικότητα που επικρατούσε στην περιοχή, τη φτώχεια που τη μάστιζε και τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοί της. Είναι ευκολοδιάβαστο.

Δεν αξίζει:

Δεν χωρίζεται άμεσα σε κεφάλαια, δεν υπάρχει πλοκή ή σενάριο, ενώ οι παρεμβαλλόμενες ειδήσεις δεν σχετίζονται με τις ιστορίες που αναφέρονται- την προηγούμενη ή την επόμενη. Θα μπορούσαν να αποτελούν αρχή, συνέχεια ή εν κατακλείδι, στοιχείο που δεν ισχύει και κάνει τη διήγηση ασυνάρτητη. Θα μπορούσε να είναι πιο ολοκληρωμένο. Σε ένα λεύκωμα όμως, κάτι τέτοιο είναι αμελητέο.
 
Είναι ωραία τα λευκώματα.  Ταξιδεύουν όλοι, χωρίς πολλές φανφάρες. Αλλά κι αυτός ο κόσμος, βρε παιδί μου, παρότι φτωχός κι αμόρφωτος, παρά τα προβλήματα, είχε μπέσα. Ήξερε τι του γινόταν.
 
Διονύσης Χαριτόπουλος, Πειραιώτες, εκδόσεις ΤΟΠΟΣ, Αθήνα 2016, σσ. 176.
.
Βαθμολογία:
3,5/5
 
#ΜαριάνναΜπουρουτζή #ΔιονύσηςΧαριτόπουλος #Πειραιώτες #Κουλτουρόσουπα #kulturosupa 
#ΔιαβάσαμεΚαιΣχολιάζουμε
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/diavasame-dion-xaritopoulos-pireotes--19336/feed/
<![CDATA[Διήμερο συμπόσιο: «Πλάτωνος Φαίδων» στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/fedon-19299/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/fedon-19299/#comments +Sat, 20 May 2017 15:15:00 +0300 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/fedon-19299/  Διήμερο συμπόσιο: «Πλάτωνος Φαίδων» στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη

]]>
Διήμερο συμπόσιο: «Πλάτωνος Φαίδων» στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη
Συμπόσιο με τίτλο «Πλάτωνος Φαίδων» διοργανώνει η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φιλοσοφίας του ΑΠΘ, «Κείμενα και Ερμηνείες», στις 25 και 26 Μαΐου 2017.

Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Λ
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Το Εργαστήριο Φιλοσοφίας: Κείμενα και Ερμηνείες του ΑΠΘ και η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης διοργανώνουν Συμπόσιο με θέμα: “Πλάτωνος Φαίδων” στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27), στις 25 και 26 Μαΐου 2017.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Πέμπτη 25/5/2017

14.00-14.30 Χαιρετισμοί – εισαγωγικά
1η συνεδρία. Πρόεδρος: Βασίλης Κάλφας
14.30-15.30 Παναγιώτης Θανασάς: οἵου θανάτου. Η διπλή θεματική του Φαίδωνα
15.30-16.30 Ζαχαρούλα Πετράκη: Φιλοσοφία και Τραγωδία. Η ηρωοποίηση του Σωκράτη στον Φαίδωνα
Διάλειμμα για καφέ
2η συνεδρία. Πρόεδρος: Φιλήμων Παιονίδης
17.00-18.00 Βασίλης Κάλφας: Λόγοι στον Φαίδωνα
18.00-19.00 Ελένη Κακλαμάνου: Οι Ιδέες ως ουσίες στον πλατωνικό Φαίδωνα

Παρασκευή 26/5/2017

3η συνεδρία. Πρόεδρος: Γιώργος Ζωγραφίδης
09.30-10.30 Χλόη Μπάλλα: Ο ”δεύτερος πλους” και η πολεμική του διάσταση
10.30-11.30 Σταύρος Κουλουμέντας: O Σωκράτης και η εγκεφαλοκεντρική θεωρία στον Φαίδωνα
Διάλειμμα για καφέ
4η συνεδρία. Πρόεδρος: Παναγιώτης Θανασάς
12.00-13.00 Ξανθίππη Μπουρλογιάννη: Η ψυχή ως αιτία στον Φαίδωνα
13.00-14.00 Ιωάννης Παπαχρήστου: Τα υπομνήματα του Ολυμπιόδωρου και του Δαμάσκιου στον πλατωνικό Φαίδωνα

Παρατηρήσεις:

– Οι ομιλίες θα έχουν διάρκεια 30-35 λεπτών και θα ακολουθεί συζήτηση. Οι ώρες έναρξης θα τηρούνται επακριβώς.
– Η παρακολούθηση του Συμποσίου είναι ελεύθερη και ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Δεν θα χορηγηθούν ”βεβαιώσεις παρακολούθησης”.
– Επικοινωνία: pan@thanassas.gr
ΩΡΑ
25 (Πέμπτη) 2:00 Μμ - 26 (Παρασκευή) 2:00 Μμ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/fedon-19299/feed/
<![CDATA[Τιμή ρεκόρ για πίνακα του Μπασκιά: Πωλήθηκε έναντι 110,5 εκατ. δολαρίων]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/116-19295/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/116-19295/#comments +Fri, 19 May 2017 17:29:00 +0300 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/116-19295/  Τιμή ρεκόρ για πίνακα του Μπασκιά: Πωλήθηκε έναντι 110,5 εκατ. δολαρίων

]]>
 Τιμή ρεκόρ για πίνακα του Μπασκιά: Πωλήθηκε έναντι 110,5 εκατ. δολαρίων.

Ένας άτιτλος πίνακας του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά (1960-1988) πωλήθηκε αντί 110,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε ιάπωνα συλλέκτη κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του οίκου Sotheby's χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη, μια τιμή ρεκόρ για τον νεοϋορκέζο ζωγράφο.

Το προηγούμενο ρεκόρ, τον Μάιο του 2016, αφορά ένα επίσης άτιτλο έργο, τεραστίων διαστάσεων (2,38 μ. επί 5 μ), που πωλήθηκε αντί 57,2 εκ. δολ. σε δημοπρασία του οίκου Christie's.

Λίγο μετά την πώληση, ο Sotheby's ανακοίνωσε ότι ο αγοραστής είναι ο ίδιος με αυτόν που κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ. Ο συλλέκτης Γιουσάκου Μαεζάβα από την Ιαπωνία έχει στο εξής τους δύο ακριβότερους πίνακες του Μπασκιά.

Ο 41 ετών εκατομμυριούχος, που έκτισε την περιουσία του από το ηλεκτρονικό εμπόριο ενδυμάτων, είχε δαπανήσει 97,8 εκ. δολ. για επτά έργα κατά τη διάρκεια της εαρινής δημοπρασίας του 2016, από τα οποία 57,2 εκ. δολ. για έναν πίνακα του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά.

Ο Γιουσάκου Μαεζάβα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παρουσιάσει το νέο του απόκτημα στο μελλοντικό μουσείο που θα ιδρύσει στη Σίμπα της ανατολικής Ιαπωνίας, στη γενέτειρά του, όπου ο πίνακας αυτός του Μπασκιά θα είναι "το κεντρικό κομμάτι". Ο συλλέκτης εξήγησε ότι εν αναμονή της έναρξης λειτουργίας του μουσείου, θα δανείσει τον πίνακα σε μουσεία παγκοσμίως. "Ελπίζω ότι αυτό θα δώσει την ίδια χαρά στους άλλους όπως σε εμένα, που αυτό το αριστούργημα θα εμπνεύσει τις μελλοντικές γενιές", τόνισε.

Χθες, η τιμή εκκίνησης ορίστηκε στα 57 εκ.δολ., δηλαδή σχεδόν στην τιμή ρεκόρ για Μπασκιά, ο οποίος έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο SAMO ζωγραφίζοντας γκράφιτι στους τοίχους της Νέας Υόρκης.

Ο πίνακας δεν είχε τεθεί προς πώληση, ούτε είχε παρουσιαστεί στο κοινό, μετά την πώλησή του το 1984 από τον οίκο Christie's. Ο αγοραστής τότε, ένας ανώνυμος συλλέκτης, είχε πληρώσει μόλις 19.000 δολάρια γι αυτό το έργο του 1982.

"Είναι να περίοδος που ο Ζαν-Μισέλ είναι στο ζενίθ του, τέλη 1981 με αρχές 1982. Στο εξάμηνο αυτό, ό,τι άγγιζε ήταν φανταστικό", είχε εξηγήσει κατά την παρουσίαση του πίνακα ο Γκρεγκουάρ Μπιγιό, υπεύθυνος για τη σύγχρονη τέχνη στον Sotheby's Νέας Υόρκης, εκτιμώντας ότι "το έργο αυτό είναι πιθανόν ένα από τα τρία ή τέσσερα καλύτερα του καλλιτέχνη".

Μια νέα γενιά αγοραστών είναι προσκολημμένη στον γεννημένο στο Μπρούκλιν καλλιτέχνη, ο οποίος έχει πλέον τη θέση του σε πολλά μεγάλα μουσεία του κόσμου.

"Η αγορά τέχνης είναι επίσης μια ιστορία προτίμησης", εξήγησε ο Μπιγιό. "Αυτό που ήταν πολύ επιθυμητό από τη γενιά των γονιών σας δεν θα είναι αυτό που εσείς επιθυμείτε".

Η χθεσινή βραδιά σφράγισε την τελευταία μεγάλη πώληση της εαρινής δημοπρασίας στη Νέα Υόρκη, που έδειξε ότι η αγορά τέχνης κρατεί γερά, παρότι δεν διακατέχεται πλέον από τον πυρετό του 2015. "Η τέχνη είναι εξαιρετικά εύρωστη", σχολίασε ο 'Ολιβερ Μπάρκερ, πρόεδρος του Sotheby's Ευρώπης, ο οποίος διηύθυνε τη χθεσινή δημοπρασία..
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/116-19295/feed/
<![CDATA[11o Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/11-19290/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/11-19290/#comments +Fri, 19 May 2017 15:02:00 +0300 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/11-19290/ 11o Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία

]]>
 11o Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία

Κεντρική θέση στον παγκόσμιο φιλολογικό χάρτη των κλασικών σπουδών καταλαμβάνει για ενδέκατη συνεχή χρονιά η Θεσσαλονίκη χάρη στο 11ο Διεθνές Συνέδριο για τις «Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία». Το συνέδριο, με θέμα την ενδοκειμενικότητα στη Λατινική Λογοτεχνία, διοργανώνουν από κοινού ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και το Corpus Christi College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν από 25-27 Μαΐου 2017 στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.
 
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως (κατ’ αλφαβητική σειρά) οι καθηγητές Alessandro Barchiesi, Jacqueline Fabre-Serris, Therese Fuhrer, Philip Hardie, Stephen Harrison, Stephen Heyworth, Richard Hunter, Alison Keith, David Konstan, Andrew Laird, Michèle Lowrie, Christine Perkell, Gianpiero Rosati, Alison Sharrock  κ.α. παγκοσμίως γνωστοί για το έργο τους στην Κλασική Φιλολογία.  Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Ακαδημαϊκός καθηγητής Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής, ο Καθηγητής Franco Montanari και ο Ακαδημαϊκός καθηγητής Αντώνιος Ρεγκάκος, εκδότες της σειράς Trends in Classics, και ο Αντιπρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού ΄Εργου (ΚΙΚΠΕ) Μάνος Δημητρακόπουλος.
 
Σκοπός του Συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετάσχουν 28 διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, είναι να τεθούν ζητήματα που αφορούν στον ορισμό και το σημασιολογικό εύρος της έννοιας της ενδοκειμενικότητας, τη σημασία της ως μεθοδολογικού εργαλείου ερμηνείας κειμένων της λατινικής λογοτεχνίας, την εξέλιξη της αναγνωστικής αυτής πρακτικής στον χώρο της ρωμαϊκής γραμματείας, τις ειδολογικές ιδιαιτερότητές της και τη σχέση της με τη θεωρία και την πρακτική της διακειμενικότητας, την πρόσληψη ενδοκειμενικών τεχνικών της προγενέστερης ελληνικής και ρωμαϊκής λογοτεχνίας από την επιγονική ποίηση των Ρωμαίων.
 
Την ευθύνη και τον συντονισμό του συνεδρίου έχουν οι καθηγητές του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και Ακαδημαϊκοί καθηγητές: Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής και Αντώνιος Ρεγκάκος. Στη συμβουλευτική επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι καθηγητές: Stephen Harrison και Σταύρος Φραγκουλίδης.
 
Επίσημη γλώσσα του Συνεδρίου είναι η αγγλική.
 
Για περισσότερες πληροφορίες http://www.lit.auth.gr/11th_trends
 
Οι εργασίες του συνεδρίου είναι ανοικτές για το κοινό, το οποίο για να συμμετάσχει θα πρέπει να συμπληρώσει τη φόρμα εγγραφής στον ιστότοπο: http://www.lit.auth.gr/11th_trends
 
Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης του συνεδρίου σε όσους υποβάλουν σχετικό αίτημα στη γραμματεία του συνεδρίου.
 
Το Συνέδριο πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Π.Κ.Ε.), του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου και τη χορηγία της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ.
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/11-19290/feed/