Kulturosupa.gr - RSS http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/ put the rss description here. +Mon, 20 Feb 2017 19:01:00 +0200 en hourly 1 http://kulturosupa.gr/ http://kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://kulturosupa.gr/ <![CDATA[Ραντεβού με καλλιτέχνες των εικαστικών στην Οικία Τέλλογλου: Γιώργος Κατσάγγελος.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/telloglou-katsaggelos-18064/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/telloglou-katsaggelos-18064/#comments +Mon, 20 Feb 2017 19:01:00 +0200 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/telloglou-katsaggelos-18064/  Ραντεβού με καλλιτέχνες των εικαστικών στην Οικία Τέλλογλου:  Γιώργος Κατσάγγελος.

]]>
Ραντεβού με καλλιτέχνες των εικαστικών στην Οικία Τέλλογλου:  Γιώργος Κατσάγγελος.

Με τον καθηγητή  Φωτογραφίας στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Γιώργο  Κατσάγγελο συνεχίζονται την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017, στις 19.00, τα Ραντεβού με καλλιτέχνες των εικαστικών στην Οικία Τέλλογλου, στην πλατεία Αριστοτέλους 2.
 
Στο πλαίσιο της νέας  αυτής δράσης του Τελλογλείου, που γίνεται κάθε Τετάρτη, στις 19.00-21.00, δημιουργοί που εκπροσωπούν ολόκληρο το φάσμα των εικαστικών τεχνών (ζωγραφική, χαρακτική, σκηνογραφία, φωτογραφία, γλυπτική) παρουσιάζουν το έργο τους και στη συνέχεια  συζητούν με το κοινό.
 
Ο πρώτος κύκλος άνοιξε με την   ζωγράφο  - σκηνογράφο, καθηγήτρια του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., Ιωάννα Μανωλεδάκη και θα ολοκληρωθεί με τον  ζωγράφο και γλύπτη Παύλο Βασιλειάδη (1 Μαρτίου).
 

Τον δεύτερο κύκλο απαρτίζουν:

-ο γλύπτης,  καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., Γιώργος Τσάρας  (8 Μαρτίου),
-ο καθηγητής χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.   Μανόλης Γιανναδάκης (15 Μαρτίου),
-ο καθηγητής Σκηνογραφίας στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Απόστολος Βέττας (22 Μαρτίου).
,
Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Για τις κρατήσεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες  στο τηλ.  2310 991116, Νατάσα Πάκα, ιστορικός  της Τέχνης.
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/telloglou-katsaggelos-18064/feed/
<![CDATA[Περιστέρη: «Ματώνει η ψυχή μου για την εγκατάλειψη του τύμβου της Αμφίπολης»]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/amfipoli-peristeri-18043/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/amfipoli-peristeri-18043/#comments +Sun, 19 Feb 2017 09:51:00 +0200 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/amfipoli-peristeri-18043/  Περιστέρη: «Ματώνει η ψυχή μου για την εγκατάλειψη του τύμβου της Αμφίπολης»

]]>
 Περιστέρη: «Ματώνει η ψυχή μου για την εγκατάλειψη του τύμβου της Αμφίπολης»

Για την εικόνα εγκατάλειψης του ταφικού μνημείου στον Τύμβο Καστά και τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση μίλησε η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη που -μεταξύ άλλων- επεσήμανε το γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει τα έργα συντήρησης και προστασίας του μνημείου, ως συνέπεια να μην είναι δυνατόν να γίνει το ταφικό συγκρότημα επισκέψιμο από το κοινό.

Υπογραμμίζει, χαρακτηριστικά, η κυρία Περιστέρη με τις δηλώσεις της στο «Χρονόμετρο», ότι η τακτική αυτή του υπουργείου Πολιτισμού και της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων Σερρών θέτει το μνημείο σε κίνδυνο και προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε φθορά θα προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η κυρία Περιστέρη επίσης δεν παραλείπει να σχολιάσει τις δηλώσεις του αρχιφύλακα της Αμφίπολης, περί μειωμένης φύλαξης και ασφάλειας του μνημείου, επισημαίνοντας ότι αυτά συνιστούν κίνδυνο για το ταφικό μνημείο, καθώς στην περιοχή είναι έντονο το φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας.

«Οι εργασίες συντήρησης το 2016 έχουν σταματήσει και αυτό είναι πολύ άσχημο. Ως ανασκαφέας τα αγαπώ όλα αυτά και έχω δώσει την ψυχή μου για αυτή την ανασκαφή και δεν μπορώ να μην νοιάζομαι και να μην τα σκέπτομαι. Η ψυχή μου ματώνει κάθε φορά με αυτά που γίνονται από την κατάσταση της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας» τονίζει η Κατερίνα Περιστέρη.

Σε ερώτηση σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα μετά από δύο χρόνια από τις σημαντικές ανακαλύψεις ο Τύμβος Καστά κι αν έχουν προχωρήσει οι εργασίες συντήρησης και στερέωσης, η αρχαιολόγος απάντησε, «μετά το τέλος της ανασκαφής το 2014 και μέχρι την συνταξιοδότησή μου από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Δεκέμβρη του 2015, εκπονήθηκαν μελέτες συντήρησης και στερέωσης από το ΥΠΠΟ για το ταφικό συγκρότημα του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη και πραγματοποιήθηκαν και σχετικές εργασίες. Κατά το 2016 δεν προχώρησαν οι εργασίες αυτές με αποτέλεσμα να υπάρχει εικόνα εγκατάλειψης του μνημείου, με υποτυπώδη φύλαξη και εκτεθειμένο το μνημείο στα ακραία καιρικά φαινόμενα».

«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για το ταφικό συγκρότημα. Ένα τέτοιο μνημείο θα πρέπει να δοθεί στο κοινό, να γίνει επισκέψιμο, να ενταχθεί στην UNESCO, κάτι που και η ίδια η επιτροπή της UNESCO, σε επίσκεψή της όταν πέρασε και από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, το είχε προτείνει το 2015. Είναι απαράδεκτο να παραμένει σε τέτοια κατάσταση, εκτεθειμένο το μνημείο στην φθορά του χρόνου, αβοήθητο, χωρίς εργασίες συντήρησης και στερέωσης, χωρίς την προστασία που η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να του προσφέρει» προειδοποίησε στη συνέχεια η κυρία Περιστέρη σημειώνοντας πως «ενώ στην προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε χρηματοδότηση και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το ταφικό συγκρότημα, τώρα παρατηρείται αρνητική αντιμετώπιση. Θα πρέπει ο πολιτισμός να είναι πάνω από κόμματα, πολιτικές παρατάξεις, από κάθε είδους πολιτική αντιμετώπιση. Αν δεν αντιμετωπιστεί διαφορετικά από τους Έλληνες είμαστε χαμένοι σαν λαός…»

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/amfipoli-peristeri-18043/feed/
<![CDATA[O Παρθενώνας ψηφίστηκε ως το πιο όμορφο κτήριο στον κόσμο!]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/parthenonas--18042/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/parthenonas--18042/#comments +Sun, 19 Feb 2017 09:44:00 +0200 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/parthenonas--18042/  O Παρθενώνας ψηφίστηκε ως το πιο όμορφο κτήριο στον κόσμο!

]]>
 O Παρθενώνας ψηφίστηκε ως το πιο όμορφο κτήριο στον κόσμο!

Ο Παρθενώνας, το λαμπρότερο μνημείο της αθηναϊκής πολιτείας, απασχόλησε τις τελευταίες ημέρες τόσο τον ελληνικό όσο και τον διεθνή Τύπο, καθώς ο οίκος Gucci ζήτησε να παρουσιάσει εκεί την ετήσια επίδειξη μόδας υψηλής ραπτικής!

Αυτή η σκέψη του οίκου μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί καθώς αυτό το μοναδικό αυτό μνημείο ψηφίστηκε από τους αρχιτέκτονες ως το πιο όμορφο κτήριο του κόσμου σε δημοσκόπηση που διενήργησε το αμερικανικό Business Ιnsider.

Όπως τα έργα ζωγραφικής και τα γλυπτά, έτσι και τα κτήρια μπορούν να θεωρηθούν έργα τέχνης. Με αυτό το σκεπτικό το Business Ιnsider απευθύνθηκε σε αρχιτέκτονες για να αναδείξουν τα κτήρια που έφεραν την επανάσταση στο αρχιτεκτονικό ντιζάιν, εκείνα που τους ενέπνευσαν να ακολουθήσουν το επάγγελμα αυτό ή εκείνα που απλώς θεωρούν εκπληκτικά.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/parthenonas--18042/feed/
<![CDATA[Νέα ατομική έκθεση του Γιώργου Σταθόπουλου στην Θεσσαλονίκη ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/-ekthesi-toy-giorgoy-stathopoyloy-18041/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/-ekthesi-toy-giorgoy-stathopoyloy-18041/#comments +Sun, 19 Feb 2017 09:34:00 +0200 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/-ekthesi-toy-giorgoy-stathopoyloy-18041/  Νέα ατομική έκθεση του Γιώργου Σταθόπουλου στην Θεσσαλονίκη 

]]>
  Νέα ατομική έκθεση του Γιώργου Σταθόπουλου στην Θεσσαλονίκη 

Στην αισιόδοξη πλευρά της ζωής εστιάζει ο νέος κύκλος έργων που παρουσιάζει ο Γιώργος Σταθόπουλος στη νέα του ατομική έκθεση, που εγκαινιάστηκε χθες στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Θεσσαλονίκη.

Ο καταξιωμένος ζωγράφος παρουσιάζει έργα μικρών μεσαίων και μεγαλύτερων διαστάσεων, στο γνώριμο, αναγνωρίσιμο δικό του ύφος που υπηρετεί με συνέπεια, τα οποία αποτελούν έναν εικαστικό ύμνο στη ζωή.

Η θεματογραφία του εκθειάζει τον έρωτα, με τα ζευγάρια του να αποτελούν δυναμικά σύμβολα ζωής που στέλνουν το μήνυμα της συντροφικότητας που είναι τόσο αναγκαίο στην εποχή μας: «οφείλουμε να δοξάζουμε τον έρωτα τόσο στη ζωγραφική, όσο και σε κάθε μορφή τέχνης. Η αγωνία του καλλιτέχνη είναι να καταφέρει να εκφράσει τον έρωτα», σημειώνει ο ίδιος ο Γιώργος Σταθόπουλοςμε αφορμή την έκθεση του. Αγαπημένο φόντο στα έργα του ζωγράφου πόλεις γεμάτες χρώμα, απαλλαγμένες από το γκρίζο της καθημερινότητας όπου τα στοιχεία της σύγχρονης ζωής συμπλέουν με στοιχεία από τη βυζαντινή εποχή και την κλασική αρχαιότητα: «στην ουσία είναι η πόλη που ζούμε, όπου τόσο οι έννοιες, τα στοιχεία και οι άνθρωποι βρίσκονται σε σύγχυση», επισημαίνει ο Γιώργος Σταθόπουλος.

Το άλλο αγαπημένο θέμα στα έργα του ζωγράφου είναι η ιδανικά όμορφη, γυμνή χυμώδης γυναίκα η οποία ενσαρκώνει τη χαρά της ζωής. Αιώνια σύμβολα του Γιώργου Σταθόπουλου τα λευκά περιστέρια και τα μουσικά του όργανα, με την άρπα και τη φλογέρα να κυριαρχούν, προσθέτοντας ρομαντισμό και ονειρικές διαστάσεις.

«Σκοπός της τέχνης είναι να άγει την ψυχή σ έναν άλλο τόπο. Θέλω η τέχνη μου να είναι προς μίμησην και όχι προς αποφυγήν. Προσπαθώ με το έργο μου να πλησιάσω την ομορφιά της ζωής. Το «ωραίον» για μένα είναι το ιδανικό», σημειώνει ο Γιώργος Σταθόπουλος τονίζοντας ότι: «Η τέχνη οφείλει να ψυχαγωγεί και να εξυψώνει τον άνθρωπο.»

Διάρκεια έκθεσης ως τις 4 Μαρτίου 2017. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00-14.30 17.30-21.00 Τετάρτη, Σάββατο 10.00-16.00.
Kapopoulos Fine Arts:Μορκεντάου 6, 54622 Θεσσαλονίκη, τηλ. 231027844.
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/-ekthesi-toy-giorgoy-stathopoyloy-18041/feed/
<![CDATA[De Standaard: Η Ακρόπολη δεν αποτελεί ένα οποιοδήποτε ντεκόρ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/de-standaard--18030/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/de-standaard--18030/#comments +Sat, 18 Feb 2017 17:39:00 +0200 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/de-standaard--18030/  De Standaard: Η Ακρόπολη δεν αποτελεί ένα οποιοδήποτε ντεκόρ

]]>
 De Standaard: Η Ακρόπολη δεν αποτελεί ένα οποιοδήποτε ντεκόρ.

«Η Ακρόπολη δεν αποτελεί ένα οποιοδήποτε ντεκόρ» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στη βελγική εφημερίδα De Standaard που αναφέρεται στην άρνηση των ελληνικών αρχών να επιτρέψουν την επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά πως ανάλογα με την οπτική γωνία που το βλέπει κανείς, η απόφαση αυτή μπορεί είτε να θεωρηθεί ότι εκπορεύεται από έναν «κακώς εννοούμενο εγωισμό» ή να προκαλέσει «αισθήματα θαυμασμού» για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι Έλληνες τα μνημεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Εξάλλου ένα χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας De Volkskrant υπό τον τίτλο: «Οι περήφανοι Έλληνες αρνούνται τα εκατομμύρια του οίκου Gucci», το οποίο αναφέρεται στην άρνηση του ΚΑΣ να δώσει το πράσινο φως για την πραγματοποίηση επίδειξης μόδας στον Παρθενώνα, αναδημοσιεύει στο σημερινό φύλλο της η εφημερίδα De Morgen.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/de-standaard--18030/feed/
<![CDATA[Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Γιάννης Βαλαβανίδης. Ακόμη μια μεγάλη απώλεια για τα εικαστικά.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/giannis-valavanis-18024/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/giannis-valavanis-18024/#comments +Sat, 18 Feb 2017 16:46:00 +0200 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/giannis-valavanis-18024/  Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Γιάννης Βαλαβανίδης. Ακόμη μια μεγάλη απώλεια για τα εικαστικά.

]]>
 Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Γιάννης Βαλαβανίδης. Ακόμη μια μεγάλη απώλεια για τα εικαστικά.

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο ζωγράφος-χαράκτης, Γιάννης Βαλαβανίδης, ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στις 15:30 μετά το μεσημέρι στο Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης. Την ίδια μέρα κηδεύονται ο Δημήτρης Μυταράς στην Αθήνα και ο Γιάννης Κουνέλλης στην Ρώμη. Και οι τρεις έφυγαν από τη ζωή με διαφορά λίγων ημερών, αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη το πλούσιο έργο τους.

Ο Γιάννης Βαλαβανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε ζωγραφική, χαρακτική και ψηφιδωτό στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1957-1963), με τον Γ. Μόραλη, τον Κ. Γραμματόπουλο και την Ε. Βοϊλα. Ήταν ενεργό μέλος φοιτητικών ενώσεων με αριστερό προσανατολισμό και συμμετείχε στις κινητοποιήσεις της νεολαίας κατά τη δεκαετία του 1960. Εξαρχής οι ιδεολογικές του απόψεις συμβάδιζαν με τις καλλιτεχνικές του επιλογές. Πριν από τη δικτατορία του 1967, συνεργαζόταν με την Επιθεώρηση Τέχνης και ήταν μέλος της Ομάδας Τέχνης Α.

Το 1968 δούλεψε για ένα χρόνο στο Παρίσι.Στις αρχές του 1970, μαζί με άλλους τέσσερις συνομήλικους ζωγράφους (Κλεοπάτρα Δίγγα, Κυριάκο Κατζουράκη, Χρόνη Μπότσογλου, Γιάννη Ψυχοπαίδη) δημιούργησαν την ομάδα «Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές», παρουσιάζοντας μια παραστατική ζωγραφική με κριτικό κοινωνικό περιεχόμενο, η οποία λειτούργησε και ως αντι-δικτατορική πρόταση.

Στην πρώτη του ατομική έκθεση (1970, 'Αστορ) υπήρχαν ήδη έργα που έδειχναν την τάση του να ερευνά σε βάθος την όψη των καθημερινών αντικειμένων, αποφεύγοντας τις τρέχουσες λύσεις της κολορίστικης ζωγραφικής ή της «ελληνικότητας». Οι προσπάθειές του προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστικό στοιχείο του έργου του είναι η εξαντλητική επεξεργασία της γραφής, μέσω της οποίας αποδίδεται η εικόνα του θέματος, είτε με χρήση φωτογραφικών ντοκουμέντων, είτε με απευθείας παρατήρηση του μοντέλου. Οι θεματικές ενότητες της ζωγραφικής του (Εργαλεία, Βουνά, Πρόσωπα, Χώροι) εξελίσσονται παράλληλα από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα.

Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετείχε σε καλλιτεχνικές ομάδες, όπως η Ομάδα για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη και ο Σύνδεσμος Σύγχρονης Τέχνης.

Δίδαξε ζωγραφική αρχικά στη Σχολή Βακαλό (1972-1980) και κατόπιν στην ΑΣΚΤ (1981-2005), όπου διετέλεσε Αντιπρύτανης από το 2001 έως το 2004.Ασχολήθηκε επίσης με την εικονογράφηση βιβλίων και τη σχεδίαση εξωφύλλων. Κείμενά του για την τέχνη έχουν δημοσιευθεί σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά.Το 2005 οργανώθηκε αναδρομική έκθεσή του στο Μουσείο Φρυσίρα.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/giannis-valavanis-18024/feed/
<![CDATA[ A photo Odyssey του Χρήστου Ουζούνη]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/a-photo-odyssey--18019/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/a-photo-odyssey--18019/#comments +Fri, 17 Feb 2017 10:48:00 +0200 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/a-photo-odyssey--18019/  A photo Odyssey του Χρήστου Ουζούνη

]]>
 A photo Odyssey του Χρήστου Ουζούνη

Την Παρασκευή 3 Μαρτίου, στις 19.30, εγκαινιάζεται στη φωτογραφική γκαλερί ΟΚΤΟ η ατομική έκθεση "A photo Odyssey" του Χρήστου Ουζούνη.
 
Ο Χρήστος Ουζούνης, γνωστός επιστήμονας στο χώρο των βιοεπιστημών, μας εκπλήσσει ως ερασιτέχνης με ένα μικρό δείγμα από φωτογραφίες τοπίου μέσα από τις περιπλανήσεις του, και το διακριτικό τίτλο δράσης ∂urban©.
 
Η φωτογραφική συλλογή που περιλαμβάνει 100000 αρχεία ευρύτατης θεματογραφίας και photo diaries, αποτυπώνεται σε επιλεγμένες φωτογραφίες υψηλής πιστότητας που δεν ξεπερνούν τις 300. Από αυτές, στην έκθεση "A photo Odyssey" εκτίθενται 28 φωτογραφίες που εστιάζουν σε σιωπηλά τοπία, γήινα πλάσματα η καθημερινές σκηνές, με κύριο βάρος στην σύνθεση και την προοπτική, χωρίς φίλτρα, επεμβάσεις, software η άλλα καλλιτεχνικά σχόλια.
 
Εκτός από τις 28 κύριες φωτογραφίες, 7 επιπλέον μικρο-συλλογές εκτίθενται στο ίδιο μοτίβο, σαν πορτραίτα ζωικών και φυτικών οργανισμών απαράμιλλου κάλλους, για να μας θυμίσουν τον σιωπηλό κόσμο της ζωής γύρω μας, μέσα στο χάος και τον θόρυβο του σύγχρονου πολιτισμού.
 
Η έκθεση πλαισιώνεται με επικά αποφθέγματα της ομηρικής Οδύσσειας, σαν μεταφορά αιώνιων στίχων, πάντα επίκαιρων για την ανθρώπινη ύπαρξη.
 
Η εκδήλωση θα κλείσει με δύο 8λεπτες προβολές των φωτογραφιών στο Κοσμοθέατρο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ, την Παρασκευή 9/3, από τις 5μμ έως τις 6μμ.
 
Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 10 Μαρτίου 2017 και θα είναι ανοιχτή καθημερινά, Δευτέρα και Τετάρτη 10:00- 15:30, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10:00- 19:30.
 
ΟΚΤΟ Photogallery & studio
Μητροπόλεως 125
T. 2315 518580
K. 6972 453370
Υπεύθυνη: Αιμιλία Παναγιώτου
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/a-photo-odyssey--18019/feed/
<![CDATA[Πέθανε ο Έλληνας ζωγράφος και γλύπτης Γιάννης Κουνέλλης]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/giannis-kounellis-18013/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/giannis-kounellis-18013/#comments +Fri, 17 Feb 2017 09:28:00 +0200 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/giannis-kounellis-18013/  Πέθανε ο Έλληνας ζωγράφος και γλύπτης Γιάννης Κουνέλλης

]]>
 Πέθανε ο Έλληνας ζωγράφος και γλύπτης Γιάννης Κουνέλλης.

Έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 16/2 στη Ρώμη, σε ηλικία 81 ετών, ο διεθνούς φήμης εικαστικός, Γιάννης Κουνέλλης. Ο Γιάννης Κουνέλλης ήταν ευρέως γνωστός ως μία από τις ηγετικές φιγούρες του κινήματος της Arte Povera και ένας σημαντικός καλλιτέχνης που η πρακτική του συμπεριλαμβάνει ζωγραφική, κολλάζ, γλυπτική, περφόρμανς, σχέδια για το θέατρο και την όπερα. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως ο οπτικός φιλόσοφος που χτίζει μία νέα αλφάβητο ετερόκλητων υλικών, ένα βιωματικό λεξιλόγιο, στο οποίο τόσο η μνήμη όσο και ο άνθρωπος, διαδραματίζουν έναν κυρίαρχο ρόλο. Συνδυάζοντας πρωτογενή ή βιομηχανικά υλικά όπως κάρβουνο, χρυσό, φωτιά, ωμό κρέας, πέτρες, ατσάλι, ζωντανά άλογα, και μουσική, τα έργα του θέτουν θεμελιώδη ερωτήματα και σκηνοθετούν με δραματικό τρόπο την ποιήση του σύγχρονου κόσμου.

Ο Γιάννης Κουνέλλης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1936.  Παρακολούθησε τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, και το 1956 εγκαθίσταται στη Ρώμη για να σπουδάσει στην Academia di Belle Arti. Η πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο “L’Alfabeto di Kounellis” στη Galleria della Tartaruga στη Ρώμη θεωρείται ως προπομπός του κινήματος της Arte Povera το 1967. Αργότερα ήταν καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 εμφανίστηκε στον χώρο της σύγχρονης τέχνης με ένα ιδιότυπο, πολύ προσωπικό πλαστικό λεξιλόγιο που αρχικά προέβαλε ως κωδικοποιημένη γραφή, υπό τη μορφή γραμμάτων και εξισώσεων και κατέληξε στη συνέχεια στη δημιουργία εικόνων αποτελούμενων στο πιο πρόσφατο βιομηχανικό-αστικό παρελθόν.

Έχει πραγματοποιήσει σημαντικές ατομικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων: Ambika P3, London, 2010, Neue Nationalgalerie, Berlin, 2008, Museo d’Arte Contemporanea Donnaregina, Naples, 2006, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid, 1997, MoCA, Chicago, 1986, και η περιοδεύουσα έκθεση στα: Stedelijk Van Abbemuseum, Eindhoven, Obra Social, Caja de Pensiones, Madrid, the Whitechapel Art Gallery, London και στο Staatliche Kunsthalle Baden-Baden, 1981. Ο Κουνέλλης έχει ένα Artist Room στην Tate Modern, και έργα του συγκαταλέγονται στις συλλογές του μουσείου Guggenheim και MoMA στη Νέα Υόρκη, ανάμεσα σε άλλα Μουσεία και συλλογές παγκοσμίως.

Από τον Πειραιά στη Ρώμη και σε ολόκληρο τον κόσμο

Ο Γιάννης Κουνέλλης έστησε το στούντιο του στη Ρώμη το 1950. Αρχικά προσπάθησε να σπάσει τα όρια της ζωγραφικής για να καταλήξει να εγκαταλείψει το μέσο υπέρ της γλυπτικής και της performance art. “Όταν ήμουν πιο νέος έπαιρνα μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις”, έλεγε. “Υπήρχε, βέβαια, μια διαφορά: οι ομαδικές εκθέσεις εκείνης της εποχής ήταν ιδεολογικές. Οι μεγάλες εκθέσεις της Ολλανδίας και της Ελβετίας, δυο-τρεις από αυτές, ήταν εκθέσεις μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων καλλιτεχνών. Ήταν η πρώτη φορά, μεταπολεμικά, που έγιναν τέτοιες εκθέσεις. Ήταν μια ανοιχτή συνομιλία των καλλιτεχνών που έφεραν τη δική τους κουλτούρα. Για μένα οι εκθέσεις πρέπει να γίνονται γι’ αυτόν το λόγο”.

Ο Γιάννης Κουνέλλης πάντα πίστευε ότι  ο καλλιτέχνης δημιουργεί για δικό του λογαριασμό. Η κατανόηση από τον θεατή είναι μια προϋπόθεση του διαλόγου, μέσα στον οποίο μπορεί να μιλήσει με μεγαλύτερη ελευθερία. Το ζήτημα της σύγχρονης τέχνης δεν αφορά μόνο την αισθητική της αλλά και την ηθική και την ιστορία. Και μέσα στην ιδέα της ομορφιάς ενυπάρχει και αυτή του θανάτου. Η οποία παραμένει κυρίαρχη ως ιδέα, μέχρι το τέλος. “Τι σημαίνει σύγχρονη τέχνη;” ρωτούσε συχνά. “ένα γλωσσικό γεγονός. Από τις “Δεσποινίδες της Αβινιόν” του Πικάσο μέχρι σήμερα. Το ζήτημα είναι γιατί και πως φτιάχνεις ένα έργο. Ο λόγος που το φτιάχνεις. Η δική μου γενιά το έκανε για διαλεκτικούς λόγους. Για να ξεπεράσουμε τα σύνορα χωρίς τίποτα, έτσι. Χωρίς να υπάρχει ένα έργο. Απλώς για να συναντήσεις, να βρεις τον άλλον, να ελπίσεις να σου πει κάτι και να έχει δίκιο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η τέχνη δεν μπορεί να έχει εθνικό χαρακτήρα αλλά γενικό. Εμείς είμαστε δυτικοί. Ο ανοιχτός χαρακτήρας του δυτικού πολιτισμού υπήρχε πάντα. Έτσι και ο φιλελεύθερος, ανοιχτός χαρακτήρας της τέχνης δεν μπορεί παρά να έχει ως κέντρο τον άνθρωπο. Για να συναντήσεις τον άνθρωπο πρέπει να ταξιδέψεις, να ψάξεις για να τον βρεις. Με αυτό τον τρόπο δεν έχει καμία σημασία αν ένα έργο είναι όμορφο. Ένας καλλιτέχνης δεν κάνει ποτέ άσχημα έργα. Ο μεγάλος πλούτος είναι να πλησιάζεις τον άλλον και να μπορείς να τον καταλαβαίνεις.

Ο  «Guardian» έγραψε ότι ο Κουνέλλης  αντιμετωπίζει το έργο του σαν τις λέξεις και τις εικόνες ενός ποιήματος. Το 2005, όταν το ΑΠΘ αναγόρευσε τον παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη και διανοητή επίτιμο διδάκτορα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής για το εξαιρετικό εικαστικό έργο του, τη διεθνή του παρουσία και τη θέση του ανάμεσα στις μεγάλες προσωπικότητες του μοντερνισμού, ο Γιάννης Κουνέλλης απήγγειλε το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «H μεγάλη άρνηση», «ένα από τα λίγα πράγματα που μετέφερα πάντα μαζί μου και δεν έχω ποτέ ξεχάσει», όπως δήλωσε τότε. «Γεννήθηκα σε μια πόλη μέσα στα τείχη της Αθήνας, στην Καστέλλα, και ζω πάλι σε μια πόλη μέσα στα τείχη, στη Ρώμη. Στην Καστέλλα πηγαίνω κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα. Όταν έφυγα, δεν ήταν για να γυρίσω. Ήταν για να συνεχίσω το ταξίδι. Πάντοτε. Μέχρι το τέλος. Θα μου πείτε: στο τέλος, φυσικά, υπάρχει και η Ιθάκη…. Η Ιθάκη, όμως, είναι παντού. Είναι όπου το ορίσεις, είναι όπου νομίζεις, αρκεί να ξέρεις ότι “αυτή εκεί είναι η Ιθάκη».

ΠΗΓΗ: www.elculture.gr

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/giannis-kounellis-18013/feed/
<![CDATA[ Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μυταράς ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/mitaras-dimitris-18010/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/mitaras-dimitris-18010/#comments +Thu, 16 Feb 2017 22:28:00 +0200 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/mitaras-dimitris-18010/   Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μυταράς 

]]>
  Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μυταράς 

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο ζωγράφος και δάσκαλος Δημήτρης Μυταράς μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που τα τελευταία χρόνια είχαν επιδεινωθεί σε βαθμό να απωλέσει την όρασή του.

"Αν βγάλεις τον Μυταρά από την ελληνική ιστορία της τέχνης, τότε καταλαβαίνεις ότι θα μείνει φτωχή" έχει δηλώσει για τον σημαντικό ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.

Δάσκαλος στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, της οποίας διετέλεσε και πρύτανης από το 1982 έως το 1985, εκπαίδευσε μεγάλο αριθμό σπουδαστών και συνεργάστηκε με καλλιτέχνες στην ΑΣΚΤ οι οποίοι και διοργάνωσαν τιμητική έκθεση στην καλλιτεχνική του πορεία το 2015, στο Μουσείο Μπενάκη.

Παράλληλα με το εκπαιδευτικό του έργο στην ΑΣΚΤ, το 1978 και με την αρωγή του Δήμου Χαλκιδέων, ίδρυσε στη γενέτειρά του την Χαλκίδα, το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, το οποίο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της συζύγου του Χαρίκλειας Μυταρά, αναπτύσσει σημαντική διδακτική και πολιτιστική δραστηριότητα.
 
Γεννήθηκε το 1934 στη Χαλκίδα. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1953-1957) με τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. (1961-1964, σκηνογραφία και εσωτερική διακόσμηση, École Nationale des Arts Decoratifs και École des Arts et Métiers).

Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε στην Αθήνα (1961, Ζυγός). Η στροφή του προς τον κριτικό ρεαλισμό με χρήση φωτογραφικών ντοκουμέντων, περιορισμένη χρωματικότητα και πολιτικό περιεχόμενο, ήταν μια χαρακτηριστική φάση πρώιμης ζωγραφικής του, στα χρόνια της δικτατορίας. Ωστόσο στη συνέχεια της πορείας του κυριάρχησαν τα εξπρεσιονιστικά στοιχεία και το έντονο χρώμα. Στο μεγαλύτερο μέρος του έργου του τα θέματα είναι ανθρωποκεντρικά και συχνά προσωπογραφικά. Η αφαιρετική διάθεση, η ελευθερία της γραμμής και οι χρωματικές εντάσεις συνυπάρχουν με την οξύτητα της παρατήρησης, είτε πρόκειται για απεικονίσεις προσώπων είτε άλλων θεμάτων. Σε όλο του το έργο, η έμφαση στις εικαστικές ποιότητες φανερώνει τη βαθύτερη σχέση του με τις παραδοσιακές αξίες της ζωγραφικής.

Ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος επιμελήθηκε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, συνεργαζόμενος με σημαντικά ελληνικά θέατρα (Εθνικό, ΚΘΒΕ, Θέατρο Τέχνης, Ελληνικό Χορόδραμα, κ.ά.). Επίσης ασχολήθηκε με την εικονογράφηση και με διάφορες εικαστικές εφαρμογές. Έχει διακοσμήσει με τοιχογραφίες πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια (ξενοδοχεία, τράπεζες, κλπ). Το έργο του Δεξίλεως τοποθετήθηκε πρόσφατα στο σταθμό "Δάφνη" του αθηναϊκού μετρό. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει θεωρητικά κείμενα και μελέτες για την τέχνη που έχουν εκδοθεί και σε βιβλία, αρθρογραφία στον Τύπο για διάφορα θέματα, καθώς και ποίηση.

Δίδαξε εσωτερική διακόσμηση στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (1964-72) και από το 1969 άρχισε να διδάσκει στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, όπου εξελέγη καθηγητής το 1977 και διετέλεσε Πρύτανης από το 1982 έως το 1985. Το 1978, με την αρωγή του Δήμου Χαλκιδέων, ίδρυσε στη γενέτειρά του το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, το οποίο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της συζύγου του Χαρίκλειας Μυταρά, αναπτύσσει σημαντική διδακτική και πολιτιστική δραστηριότητα έως σήμερα.

Το έργο του παρουσιάστηκε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Βραβεύτηκε για τη συμμετοχή του στην Έκθεση Νέων Ζωγράφων (Ζυγός, 1958) και στην Πανελλαδική Έκθεση Νέων (1961). Συμμετείχε στις Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (1958, 1966), Μπιενάλε Νέων (Παρίσι, 1960), Μπιενάλε Sao Paulo (1966) και Μπιενάλε Βενετίας (1972). Αρκετές είναι και οι αναδρομικές του εκθέσεις: 1989 (Πινακοθήκη Πιερίδη και Βελλίδειο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης), 1992 (Château de Chenonceau, Loire, Γαλλία), 1993 (Expo 93, Τόκυο, Ιαπωνία), 1995 (Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα), 1998 (Millesgarden Museum, Στοκχόλμη), 2001 (Palazzo Vecchio, Φλωρεντία,) και 2006 (Δημοτική Πινακοθήκη, Θεσσαλονίκη).

Το 2008 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα. Την ίδια χρονιά, ο Δήμος Χαλκιδέων του απένειμε το χρυσό μετάλλιο της πόλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/mitaras-dimitris-18010/feed/
<![CDATA[Οι πιο γνωστές ξενιτεμένες ελληνικές αρχαιότητες στα μουσεία του κόσμου ( Part 2). Από την Ελένη Μπουντουρέλη.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/bountoureli-xenitemenes-arxaiotites-2-17995/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/bountoureli-xenitemenes-arxaiotites-2-17995/#comments +Wed, 15 Feb 2017 17:36:00 +0200 141 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/bountoureli-xenitemenes-arxaiotites-2-17995/ Οι πιο γνωστές ξενιτεμένες ελληνικές αρχαιότητες στα μουσεία του κόσμου ( Part 2). Από την Ελένη Μπουντουρέλη.

]]>
Οι πιο γνωστές ξενιτεμένες ελληνικές αρχαιότητες στα μουσεία του κόσμου ( Part 2). Από την Ελένη Μπουντουρέλη.

Ένα μεγάλο τμήμα του πολιτισμού της Ελλάδας κλάπηκε κατά τη διάρκεια των αιώνων από διάφορους κατακτητές και έτσι σήμερα πολλά ελληνικά έργα τέχνης βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία στον κόσμο και όχι στον τόπο που που τα γέννησε. Σε αυτό το άρθρο part 1 & part 2 θα βρείτε μια λίστα και μια μικρή περιγραφή μερικών εκ των γνωστότερων ξενιτεμένων ελληνικών έργων τέχνης.
 

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΛΟΝΔΙΝΟ

Γλυπτά του Παρθενώνα (Εικόνα 1)
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα, είναι μεγάλη συλλογή από μαρμάρινα γλυπτά που μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806 από τον Τόμας Μπρους, Ζ' Κόμης του Έλγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα γλυπτά αυτά αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου το 1816. Το οθωμανικό φιρμάνι, που κατέχει το Βρετανικό Μουσείο "δεν φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του Σουλτάνου ή τη συνήθη επίκληση στο Θεό, και χωρίς αυτά, ο Elgin και συνεπώς το Βρετανικό Μουσείο δεν έχουν καμία νομική απόδειξη της κυριότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα.
 
Η εν λόγω συλλογή γλυπτών περιλαμβάνει μερικά από τα γλυπτά των αετωμάτων, των μετοπών που απεικονίζουν μάχες μεταξύ των Λαπίθων και των Κενταύρων, αλλά και της Ζωφόρου του Παρθενώνα που κοσμούσε το ανώτερο τμήμα των τοίχων του σηκού του ναού σε όλο τους το μήκος.
 
Τα αποκτήματα του Έλγιν περιλαμβάνουν ακόμη αντικείμενα από άλλα κτίρια της Αθηναϊκής Ακρόπολης: το Ερέχθειο, που μεταβλήθηκε σε ερείπιο κατά τον ελληνικό αγώνα της Ανεξαρτησίας(1821-1833), τα Προπύλαια και τον Ναό της Αθηνάς Νίκης. Ο λόρδος Έλγιν πήρε περίπου τα μισά από τα γλυπτά του Παρθενώνα και από τα υπόλοιπα δημιουργήθηκαν εκμαγεία σε γύψο. Στη συλλογή των μαρμάρων δόθηκε το όνομα του Λόρδου Έλγιν. Το πιο διάσημο, ίσως , από τα Ελγίνεια, είναι η Καρυάτιδα , που βρισκόταν μαζί με άλλες πέντε, στο Ερέχθειο, στην Ακρόπολη των Αθηνών.
.
Λέγεται ότι ο Ικτίνος εμπνεύστηκε τις Καρυάτιδες όταν παρακολούθησε ένα λατρευτικό χορό Παρθένων που γινόταν στα Καρυάτια , μια ιδιότυπη γιορτή των Καρυών της Λακωνίας, που ήταν αφιερωμένη στη θεά Άρτεμη. Φορούν ιωνικό χιτώνα και φέρουν στο κεφάλι τους ένα κάνιστρο, που παίζει το ρόλο κιονόκρανου.
 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΓΑΜΟΥ- ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Βωμός της Περγάμου (Εικόνα 2)
Το κυριότερο έκθεμα είναι και αυτό που συναντάμε πρώτο. Πρόκειται για τον επιβλητικό Βωμό της Περγάμου (180-160 π.Χ.), ο οποίος ανακαλύφθηκε από Γερμανούς αρχαιολόγους σε εκσκαφές στη Μικρά Ασία γύρω στα 1880 και μεταφέρθηκε στο Βερολίνο για να ξαναχτιστεί στην αρχική του μορφή εντός του Μουσείου της Περγάμου. Αποτελούσε τμήμα ενός μεγαλύτερου αρχιτεκτονικού συγκροτήματος, μοντέλο του οποίου εκτίθεται επίσης στο μουσείο. Ακριβώς απέναντι από τον Βωμό της Περγάμου υπάρχουν κομμάτια από τη ζωοφόρο με θέμα την Τιτανομαχία. 
 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΤΑΖ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Αφροδίτη της Ταυρίδας (Εικόνα 3)
Ένα από τα πιο γνωστά εκθέματα του μουσείου είναι η Αφροδίτη της Ταυρίδας. Το άγαλμα αυτό κατασκευάστηκε τον 3ο ή 2ο π.Χ. αιώνα και είναι αντίγραφο, αλλά όχι πιστό, ενός από τα πιο περίφημα έργα του 4ου π.Χ αιώνα του Πραξιτέλη, της Κνιδίας Αφροδίτης. Με το εκφραστικό πρόσωπο και το καλλίγραμμο κορμί, προκάλεσε θαυμασμό που έφτανε ενίοτε στο πάθος, σε σημείο, που πολλοί ταξίδευαν στην Κνίδο για να τη δουν. Κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους, αντιγράφηκε περισσότερο από κάθε άλλο γλυπτό. Η Αφροδίτη του Ερμιτάζ είναι το πρώτο έργο αρχαίας τέχνης που έφτασε στην Αγία Πετρούπολη, ο Μέγας Πέτρος την απέκτησε ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις με τον πάπα.
 ==================================================================================
#elenibountoureli, #ελένημπουντουρέλη  #art, #arthistory, #tehniVIVLIO, #τέχνηΒιβλίο,,#Κουλτουροσουπα, #Kulturosupa, #ΕλενηΜπουντουρελη.#ellinikaergatehnis,#ksenamouseia,
#bringthemback,#parthenonmarbles,#marmaratouparthenona,
#theermitazmuseum
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/bountoureli-xenitemenes-arxaiotites-2-17995/feed/