Kulturosupa.gr - RSS http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/ put the rss description here. +Sat, 21 Jan 2017 09:40:00 +0200 en hourly 1 http://kulturosupa.gr/ http://kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://kulturosupa.gr/ <![CDATA[ Η γυναίκα.. στο μουσείο από το ΚΘΒΕ στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/laografiko-dromeno-ktve-17608/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/laografiko-dromeno-ktve-17608/#comments +Sat, 21 Jan 2017 09:40:00 +0200 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/laografiko-dromeno-ktve-17608/  Η γυναίκα... στο μουσείο από το ΚΘΒΕ στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης.

]]>
Η γυναίκα... στο μουσείο από το ΚΘΒΕ στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το θεατρικό δρώμενο «Η γυναίκα…στο μουσείο» στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης,  σε σκηνοθεσία Ιορδάνη Αϊβάζογλου, την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, στις 20.00.
 
Πέντε γυναικεία κοστούμια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που ζουν μια δεύτερη ζωή στους χώρους του εμβληματικού κτιρίου της Β. Όλγας, περιμένουν τους καλεσμένους για να αφηγηθούν την ιστορία τους. Την ιστορία της κάθε γυναίκας από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα.
 
Με οδηγούς τον Αριστοφάνη, τον Βυζάντιο αλλά και τους Μπέρτολτ Μπρεχτ και Ναζίμ Χικμέτ, 4 ηθοποιοί ξετυλίγουν ένα ιστορικό νήμα, ψάχνοντας για απαντήσεις στο ερώτημα: «πώς προσδιορίζεται ουσιαστικά η γυναίκα στη σύγχρονη εποχή μας, αυτός ο οικείος ξένος, αυτή Η Άνθρωπος;».
«Ότι δια σου αρμόζεται γυνή τω ανδρί».
 
Σκηνοθεσία: Ιορδάνης Αϊβάζογλου
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ: Λίλα Βλαχοπούλου, Δημήτρης Καρτόκης, Άγγελος Νεράτζης, Τιμολέων Παπαδόπουλος
 
Ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια, τους:
·         Δημήτρη Κανίογλου [μουσική επένδυση και σκην. εξοπλισμός]
  • Δημήτρη Γιαννιτσάδη [βίντεο- προβολές]
  • Σοφία Τσιριγώτη [ενδυματολόγο]
  • Στέλιο Αμανατίδη [φωτισμοί]


«Η γυναίκα… στο μουσείο»

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης
Διεύθυνση: Βασ. Όλγας 68, 546 42 Θεσσαλονίκη
Τηλ: +30 2310 889840, +30 2310 830591

Τρίτη 24/01/2017, στις 20:0
Eίσοδος ελεύθερη
Διάρκεια: 55 λεπτά
 
Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Κρατήσεις στο τηλέφωνο του μουσείου: 2310 889 840
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/laografiko-dromeno-ktve-17608/feed/
<![CDATA[Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα 2017]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/ekdoseis-papadopoulos-2017-17596/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/ekdoseis-papadopoulos-2017-17596/#comments +Fri, 20 Jan 2017 16:15:00 +0200 129 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/ekdoseis-papadopoulos-2017-17596/   Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα 2017

]]>
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα 2017

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος αποχαιρέτησαν ένα εκδοτικά επιτυχημένο 2016 με δύο πολύ σημαντικά βιβλία, την θρυλική συλλογή παραμυθιών Η Ώρα του Παιδιούτης μοναδικής Αντιγόνης Μεταξά, γνωστής σε όλους μας ως Θεία Λένα και το νέο βιβλίο του Λουκά Τσούκαλη, καθηγητή Ευρωπαϊκής Οικονομίας και πρόεδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ, με τίτλο Υπεράσπιση της Ευρώπης. Το τελευταίο δε, προστέθηκε σε μία σειρά σημαντικών δοκιμίων γραμμένα από έγκυρους ακαδημαϊκούς και πολιτικούς όπως το Ευρώ του νομπελίστα Joseph Stiglitz, Το νησί που φεύγει του καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας Γιώργου Παγουλάτου, Game Over: Η αλήθεια για την κρίση του πρώην υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Η ασθένεια της Ευρώπης του Guy Verhofstadt, Πρόεδρου της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο και η 3η ενημερωμένη έκδοση του βιβλίου ιστορίας «Καταστροφές και Θρίαμβοι: οι 7 κύκλοι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας» του Στάθη Ν. Καλύβα, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale, που ξεπέρασε φέτος συνολικά τα 25.000 αντίτυπα σε πωλήσεις.
 
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς εμπλουτίστηκαν όλες οι επιτυχημένες σειρές παιδικών βιβλίων μας όπως τα «Μικρά ταξίδια με τη φαντασία του Ιουλίου Βερν» με κείμενα του Αντώνη Παπαθεοδούλου και εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή και «Η πρώτη μου Ιστορία» του Φίλιππου Μανδηλαρά με εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια, ενώ ξεχώρισε η επανακυκλοφορία της συλλογής Ιστορίες με τη Λιλίκα του GilbertDelahaye, μετά από σχεδόν 60 χρόνια από την έκδοση του πρώτου βιβλίου της Λιλίκας στην Ελλάδα και το εφηβικό μυθιστόρημα Ένα σπίτι χωρίς καθρέφτες του σουηδού MårtenSandén που πήρε το βραβείο Astrid Lindgren Prize για το σύνολο του έργου του.
 
Η χρονιά μας έκλεισε με ένα ακόμα σημαντικό βραβείο και συγκεκριμένα το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2015 που απονεμήθηκε στην εικονογράφο Σοφία Τουλιάτου και τους συγγραφείς Άγγελο Αγγέλου και Έμη Σίνη για το έργο τους με τίτλο «Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει».
 
Το εκδοτικό πρόγραμμα των Εκδόσεων Παπαδόπουλος για το 2017 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέες σημαντικές συνεργασίες με βραβευμένους Έλληνες και ξένους συγγραφείς παιδικών βιβλίων, τον εμπλουτισμό των παιδικών σειρών που έχουν αγαπηθεί από παιδιά και γονείς και την κυκλοφορία νέων σειρών δοκιμίων καθώς και επιλεγμένων τίτλων πολιτικής, οικονομίας και ιστορίας
 
Παρακάτω ακολουθεί μία συνοπτική περιγραφή των σημαντικότερων βιβλίων
του εκδοτικού προγράμματος των Εκδόσεων Παπαδόπουλος για το 2017.

Παιδικό Βιβλίο

Το 2017 θα ξεκινήσει με την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του Αντώνη Παπαθεδούλου με εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή και τίτλο Ένα τελευταίο γράμμα. Για τον κύριο Κώστα, ήταν η τελευταία μέρα στη δουλειά. Η τελευταία μέρα, που θα ήταν ο μοναδικός ταχυδρόμος ενός ολόκληρου νησιού. Ήθελε να το πει σε όλους, να τους αποχαιρετήσει. Αλλά τι παράξενο! Κανείς δεν ήταν στην πόρτα να τον περιμένει, όπως κάθε μέρα εδώ και πενήντα χρόνια... Το βιβλίο κέρδισε το 9ο Διεθνές Βραβείο Εικονογραφημένου βιβλίου Compostela που διοργανώνεται από το τμήμα Παιδείας & Πολίτη του Δήμου του Santiago de Compostela και τον Ισπανικό εκδοτικό οίκο Kalandraka, μεταφράστηκε και κυκλοφορεί σε όλες τις γλώσσες της Ιβηρικής Χερσονήσου (ισπανικά, πορτογαλικά, καταλανικά, βασκικά, γαλικιανά). 
 
Τον Ιανουάριο θα κυκλοφορήσουν επίσης τα δύο τελευταία βιβλία της σειράς εικονογραφημένων βιβλίων για παιδιά με τίτλο «Ταξίδια στη Μυθολογία» από την πολυβραβευμένη συγγραφέα Μαρία Αγγελίδου. Με εικονογράφηση και καλλιτεχνικό σχεδιασμό της Ίριδας Σαμαρτζή, η σειρά των τεσσάρων βιβλίων καλύπτει τις βασικές γνώσεις ελληνικής μυθολογίας, με τον ιδιαίτερο τρόπο αφήγησης της καταξιωμένης συγγραφέως.
 
Την άνοιξη θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του βραβευμένου συγγραφέα Θοδωρή Παπαϊωάννου με τίτλο Το βρήκα! Πρόκειται για ένα παραμύθι με πρωταγωνιστή τον διάσημο εφευρέτη Μάξιμο Φλου, που ψάχνει κάτι μανιωδώς μέσα στο εργαστήριο του! Τι όμως; Μήπως τον αυτόματο κόφτη για τα κολοκυθάκια ή μήπως το ποτήρι που γεμίζει μόνο ως τη μέση;  Και τι θα γίνει όταν το βρει; Την εικονογράφηση του βιβλίου υπογράφει η επίσης βραβευμένη εικονογράφος Μυρτώ Δεληβοριά.  
 
Επίσης την άνοιξη θα κυκλοφορήσει η δεύτερη συλλογή με τρεις νέες Ιστορίες με τη Λιλίκα, την αγαπημένη κλασική ηρωίδα των παιδιών, που δημιούργησε το 1954 ο Gilbert Delahaye και εικονογράφησε ο Marcel Marlier.
 
Στη διάρκεια της χρονιάς θα προστεθούν νέοι τίτλοι σε όλες τις επιτυχημένες και διαχρονικές σειρές εικονογραφημένων βιβλίων μας. Πιο συγκεκριμένα θα κυκλοφορήσει το έκτο βιβλίο της σειράς «Μικρά ταξίδια με τη φαντασία του Ιουλίου Βερν» όπου ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίρις Σαμαρτζή διασκευάζουν σε εικονογραφημένη μορφή για μικρά παιδιά έργα του διάσημου συγγραφέα. Επίσης, ο Φίλιππος Μανδηλαράς υπογράφει νέους τίτλους στις σειρές «Η πρώτη μου μυθολογία» και «Η πρώτη μου Ιστορία», πάντα με εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια. Θα κυκλοφορήσει η νέα περιπέτεια του λύκου Ζαχαρία με τίτλο Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει να γίνει σούπερ ήρωας σε κείμενο της Orianne Lallemand και εικονογράφηση της Eleonore Thuller καθώς και νέοι τίτλοι στις επιτυχημένες μας σειρές «Τα ζουζουνάκια» και «Το μικρό λυκάκι» που γράφει και εικονογραφεί ο Antoon Krings. Τέλος, οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να διαβάσουν αλλά και να μάθουν με νέα βιβλία με αγαπημένους παιδικούς ήρωες όπως «Το Μικρό μου Πόνυ» και ο «Τόμας το Τρενάκι»!

Παιδική – Εφηβική Λογοτεχνία

Ο λατρεμένος ήρωας των παιδιών Τομ Γκέιτς επιστρέφει φέτος με το έβδομο βιβλίο του με τίτλο Με λίγη τύχη…. Ο Τομ και το συγκρότημα του πρέπει να προετοιμαστούν για το μεγάλο διαγωνισμό του μουσικού περιοδικού ROCK αλλά έχουν άφθονο χρόνο για να το κάνουν σωστά -  τουλάχιστον έτσι πιστεύει ο Τομ… Τη σειρά υπογράφει η συγγραφέας και εικονογράφος Liz Pichon, ενώ την ελληνική μετάφραση έκανε η Χαρά Γιαννακοπούλου.
 
Το Φεβρουάριο θα κυκλοφορήσει το συγκλονιστικό εφηβικό μυθιστόρημα Οι λέξεις που πονάνε (Sticks & Stones) της Abby Cooper σε μετάφραση της Χαράς Γιαννακοπούλου. Πρωταγωνίστρια είναι η 12χρονη Ελίζ η οποία πάσχει από μία πολύ σπάνια ασθένεια: από τότε που ήταν μωρό, όλοι οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούσαν οι γύρω της για εκείνη, εμφανίζονταν γραμμένοι πάνω στο δέρμα της. Οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί της προκαλούν φαγούρα, ενώ οι θετικοί ένα ευχάριστο συναίσθημα ζεστασιάς. Η πρώτη γυμνασίου φέρνει νέες προκλήσεις: μια κολλητή που απομακρύνεται, ένα αγόρι που την απορρίπτει αλλά κι έναν μυστηριώδη σύμμαχο που της στέλνει μηνύματα ενθάρρυνσης. Ένα βιβλίο – ύμνος για την αυτοαποδοχή, γραμμένο με χιούμορ και ανατροπές που θα κάνει τους νεαρούς – και όχι μόνο- αναγνώστες να αναρωτηθούν: αν οι άνθρωποι φορούσαν τις λέξεις που χρησιμοποιούμε όταν τους χαρακτηρίζουμε θα ήμασταν πιο προσεκτικοί όταν τις ξεστομίζουμε;
 
Τον Απρίλιο αναμένεται το βιβλίο της Sylvia Bishop Ο ελέφαντας της Έρικας, με εικονογράφηση της Ashley King και μετάφραση από τη συγγραφέα Αργυρώ Πιπίνη.  Η Έρικα είναι ένα κορίτσι με ιδιαίτερα πρακτικά μυαλό που το πρωινό των δέκατων γενεθλίων της  βρίσκει έναν ελέφαντα στο κατώφλι του σπιτιού της! Οι δύο τους θα αναπτύξουν την πιο γλυκιά και απίθανη φιλία, θα αντιμετωπίσουν κινδύνους όπως τις βλέψεις του ιδιοκτήτη του ζωολογικού κήπου της πόλης, θα μπλέξουν σε κωμικές καταστάσεις και θα μας δώσουν ένα σημαντικό μάθημα: να μη βιαζόμαστε να κρίνουμε τους άλλους ανθρώπους βάσει της εικόνας ή της πρώτης εντύπωσης μας γι’ αυτούς.
 
Το φθινόπωρο του 2017 αναμένονται τα μυθιστορήματα για παιδιά ηλικίας 10+ ετών με τους προσωρινούς τίτλους Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου (Thewarthatsavedmylife) της Kimberly Brubaker Bradley σε μετάφραση της Στέλλας Κάσδαγλη και το Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο (Theboywhoharnessedthewind) των William Kamkwamba και BryanMealer σε μετάφραση της Αργυρώς Πιπίνη. Το πρώτο παρουσιάζει τις περιπέτειες της μικρής Άντα που ξεφεύγει από τη βίαιη μητέρα της κατά την ομαδική εκκένωση παιδιών από το Λονδίνο στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το δεύτερο αφηγείται την πραγματική ιστορία του μικρού Γουίλιαμ από το Μαλάουι της Αφρικής που έφτιαξε μόνος του έναν ανεμόμυλο για να βοηθήσει την οικογένεια του να επιβιώσει μετά από μία φυσική καταστροφή.

Δοκίμιο
Το 2017 θα ξεκινήσει με την κυκλοφορία των πρώτων τίτλων της νέας σειράς βιβλίων αναφοράς με τίτλο Μικρές Εισαγωγές. Η σειρά προσκαλεί Έλληνες αλλά και ξένους συγγραφείς, από όλους τους τομείς των γνώσεων και της επικαιρότητας, να καταγράψουν σύντομα και περιεκτικά όσα χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για θέματα που έρχονται στις καθημερινές συζητήσεις μας. Απευθύνεται σε ευρύ αναγνωστικό κοινό και προσφέρει πολλά ζητώντας τον ελάχιστο δυνατό χρόνο από τον σύγχρονο πολυάσχολο αναγνώστη: κάθε τίτλος της δεν ξεπερνά τις 25.000 λέξεις, ώστε να διαβάζεται άνετα ανάμεσα στις κανονικές δραστηριότητες ενός Σαββατοκύριακου! Διευθυντής της σειράς είναι ο δημοσιογράφος και οικονομικός αναλυτής Μπάμπης Παπαδημητρίου. Τα τρία πρώτα βιβλία της σειράς, τα οποία θα κυκλοφορήσουν τέλη Ιανουαρίου, είναι τα εξής: Πρόσφυγες, Ευρώπη, Ανασφάλεια του Κωνσταντίνου Φίλη, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κλιματική Αλλαγή της Εμμανουέλας Δούση, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Διεθνών Σχέσεων και Φιλελευθερισμός του Αριστείδη Χατζή, Αναπληρωτή Καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών. Μέσα στη χρονιά θα κυκλοφορήσουν και άλλοι τίτλοι στη σειρά, ευσύνοπτες και ενδιαφέρουσες εισαγωγές σε σημαντικά ζητήματα, υπογεγραμμένες από την Αντιγόνη Λυμπεράκη, τον Πλάτωνα Τήνιο,  τη Μιράντα Ξαφά, το Νίκο Μαραντζίδη κ.α. 
 
Το Φεβρουάριο θα ξεκινήσει μία ακόμα νέα σειρά δοκιμίων με τίτλο Αειθαλή, την οποία επιμελείται η κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά. Μπορεί ένα βιβλίο να αλλάξει τον κόσμο; Και ναι και όχι. Σίγουρα, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Μπορεί να διαφωτίσει, να εξοργίσει, να προκαλέσει, να παρηγορήσει. Μπορεί να εμπνεύσει συζητήσεις, διαφωνίες, ακόμη και πολέμους ή επαναστάσεις. Μπορεί να πλουτίσει τη ζωή – αλλά μπορεί και να την καταστρέψει. Η καινούργια σειρά των Εκδόσεων Παπαδόπουλος φέρνει στις βιβλιοθήκες μας σημαντικά κείμενα μεγάλων στοχαστών, πρωτοπόρων, ριζοσπαστών και οραματιστών που οι ιδέες τους συγκλόνισαν τις κοινωνίες, αναστάτωσαν τα πολιτισμικά δεδομένα της εποχής τους και διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον ζούμε σήμερα.
 
Τα τέσσερα πρώτα βιβλία της σειράς Αειθαλή είναι: Τυράννων μονόλογοι (Ο μονόλογος του Βασιλιά Λεοπόλδου και Ο μονόλογος του Τσάρου) του Mark Twain σε μετάφραση Νάσου Ταρκαζίκη, Νυχτερινοί Περίπατοι του Charles Dickens σε μετάφραση Ιάσονα Καραχάλιου, Το εβραϊκό κράτος του Theodor Hertzl σε μετάφραση από τα αγγλικά Ελένης Λούση και Περί Κακοποίησης των λέξεων του John Locke σε μετάφραση Άννας Δαμιανίδη. Το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσουν τα Ο ζωγράφος της σύγχρονης ζωής του Charles Baudelaire και Μια δικαίωση των δικαιωμάτων της γυναίκας της Mary Wollstonecraft.
 
Το Μάρτιο θα κυκλοφορήσει το κλασικό βιβλίο Αιχμάλωτη Σκέψη (TheCaptiveMind) του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας CzeslawMilosz, σε νέα μετάφραση του Ανδρέα Παππά. Γραμμένο στο Παρίσι -τους πρώτους μήνες της αυτοεξορίας του Πολωνού συγγραφέα στη Δύση το 1951- το βιβλίο αποτελεί μια από τις πιο οξυδερκείς και διεισδυτικές προσεγγίσεις του σταλινισμού, η οποία προκάλεσε αρχικά την οργή και την αγανάκτηση πολλών Ευρωπαίων διανοούμενων που ζούσαν ακόμη το «μήνα του μέλιτος» με τη Σοβιετική Ένωση και τα κομμουνιστικά καθεστώτα της ανατολικής Ευρώπης. Σήμερα θεωρείται ένα από τα μείζονα έργα καταδίκης του ολοκληρωτισμού. Ανυποχώρητα υπέρμαχος της πνευματικής ελευθερίας, ο Μίλος, με το έργο του αυτό αλλά και γενικότερα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία αφύπνισης και αντίστασης των διανοουμένων στον σταλινικό δεσποτισμό, τόσο στην Πολωνία όσο και στις άλλες χώρες του «υπαρκτού σοσιαλισμού».
 
Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται το ανατρεπτικό και αισιόδοξο βιβλίο του Σουηδού Joran Norberg με τίτλο Πρόοδος: Δέκα λόγοι να ανυπομονούμε για το μέλλον. Εν αντιθέσει με όσα πιστεύουμε, η ανθρωπότητα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα, από ότι βρισκόταν πενήντα, ή εκατό χρόνια πριν. Πολλοί άνθρωποι ωστόσο έχουν την πεποίθηση ότι όλα πάνε προς το χειρότερο και αναπολούν τις «παλιές καλές μέρες». Όμως στην πραγματικότητα, η κατεύθυνση της ανθρωπότητας είναι πολύ θετική. Εξετάζοντας επίσημα στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ο συγγραφέας διερευνά το πού έχουμε φθάσει σε σήμερα ως προς την αντιμετώπιση των ζητημάτων που καθορίζουν το είδος μας. Ο Joran Norberg -πρώην αριστεροαναρχικός κατά δήλωσή του- είναι σήμερα πολιτικός αναλυτής, συνεργάτης στο  Ινστιτούτο Cato στις ΗΠΑ και συγγραφέας με κύρια ενδιαφέροντά του την παγκοσμιοποίηση, την επιχειρηματικότητα, και την ατομική ελευθερία. Τη μετάφραση του βιβλίου από τα αγγλικά έκανε ο Νίκος Βογιατζής.
 
Ένα βιβλίο που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε την ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, είναι το Bloodlands: Europe between Hitler and Stalin (προσωρινός τίτλος Ματοβαμμένες χώρες: η Ευρώπη ανάμεσα στον Χίτλερ και τον Στάλιν), του ιστορικού, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Yale, Timothy Snyder. Ο συγγραφέας εστιάζει στις περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης (Bloodlands) όπου το όραμα του Χίτλερ για φυλετική ανωτερότητα και ζωτικό χώρο συνάντησε το όραμα του Στάλιν για την επικράτηση του κομμουνισμού και την επικυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης. Οι δυο ολοκληρωτισμοί άλλοτε συγκρούστηκαν και άλλοτε συνεργάστηκαν, ωστόσο και οι δύο ακολούθησαν μια πολιτική τυραννίας με πολλά κοινά σημεία: προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές, κατηγόρησαν τον «εχθρό» της επιλογής τους και τέλος προχώρησαν σε μαζική εξόντωση ολόκληρων πληθυσμών, για να επιβάλλουν την εξουσία τους. Συμπιεσμένοι ανάμεσα σε δυο τυραννικά καθεστώτα, δεκατέσσερα εκατομμύρια άμαχοι στην Πολωνία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Ρωσία και τις Βαλτικές δημοκρατίες, βρήκαν το θάνατο, είτε με μαζικούς τυφεκισμούς σε χωριά ή στην ύπαιθρο, είτε από πείνα, είτε από μεμονωμένες πράξεις θηριωδίας. Κάνοντας χρήση πολλών νέων πρωτογενών και δευτερογενών πηγών από την Ανατολική Ευρώπη, ο συγγραφέας αναδεικνύει πολλά κομμάτια της ιστορίας που λησμονήθηκαν ή παραποιήθηκαν και υπογραμμίζει την αλληλεπίδραση των καθεστώτων του Στάλιν και του Χίτλερ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την χειρότερη αιματοχυσία στην ιστορία της Ευρώπης. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο σε μετάφραση Ανδρέα Παππά.
 
Ως το τέλος του χρόνου θα κυκλοφορήσει επίσης το σημαντικό βιβλίο του ιστορικού, ομότιμου καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και βραβευμένου το 2010 με το μετάλλιο Ανθρωπιστικών Επιστημών (National Humanities Medal) από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, William H. McNeill The Metamorphosis of Greece Since World War II (H μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο). Στο θεμελιώδες αυτό έργο του, ο McNeillπαρακολουθεί την Ελλάδα από το 1946 ως το 1976 μέσα από έξι αγροτικά χωριά και επιχειρεί να αποτυπώσει τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της ελληνικής ζωής και τους τρόπους με τους οποίους η σύγχρονη Ελλάδα αντικατοπτρίζει αυτά τα χαρακτηριστικά. Για τον McNeill, τρία είναι τα βασικά στοιχεία που διατρέχουν την ιστορία της Ελλάδας: η έννοια της ανταλλαγής και η κρίσιμη σημασία που ανέκαθεν είχαν οι εμπορικές δεξιότητες, ο ηρωισμός, και ο ορθόδοξος οικουμενισμός. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι κατά την πρώτη τριακονταετία μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα υπέστη μια εντυπωσιακή μεταμόρφωση, χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της, κυρίως επειδή οι τοπικές παραδόσεις και αξίες συντονίστηκαν ήπια και αβίαστα με τις απαιτήσεις και τις πιέσεις του εκσυγχρονισμού. Ένα βιβλίο που οξύνει τον προβληματισμό για τις δυνατότητες, την πρόοδο αλλά και τις οπισθοδρομήσεις της ελληνικής κοινωνίας, δίνοντας μια εξαιρετικά ζωντανή εικόνα της σταδιακής εξέλιξης του ελληνικού δημόσιου βίου σε μια κρίσιμη εποχή. Η έκδοση θα περιλαμβάνει και πρόλογο από το συγγραφέα και καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale Στάθη Ν. Καλύβα.

Λογοτεχνία
Τον Ιανουάριο θα κυκλοφορήσουν δύο ακόμη τίτλοι στη σειρά ξένης κλασικής λογοτεχνίας, με επιλεγμένα έργα πολύ σημαντικών συγγραφέων σε μοναδικές μεταφράσεις που έλειπαν καιρό από την ελληνική αγορά. Πρόκειται για τα βιβλία Η ταβέρνα της Τζαμάικας της Daphne du Maurier σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου και Τρεις σε μία βάρκα (χωρίς να υπολογίσουμε το σκύλο) του Jerome Jerome σε νέα μετάφραση της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου.
 
Το Μάρτιο αναμένεται το μυθιστόρημα της Lydia Davis με τίτλο Το τέλος της ιστορίας (The end of the story) σε μετάφραση της Ρίτας Κολαΐτη. Η Lydia Davis, πρώτη σύζυγος του Paul Auster, μαστόρισσα της μικρής φόρμας, μεταφράστρια κλασικής γαλλικής λογοτεχνίας και βραβευμένη το 2013 με το Man Booker International, θεωρείται μια από τις πλέον πρωτότυπες και σημαντικές συγγραφείς της Αμερικής. Στο βιβλίο της παρακολουθούμε την προσπάθεια μιας γυναίκας να οργανώσει τις αναμνήσεις της από μια ερωτική ιστορία σε συνεκτική αφήγηση. Με πάθος, χιούμορ και ειλικρίνεια επιχειρεί να ανακαλύψει τι πραγματικά γνωρίζει για τον εαυτό και το παρελθόν της, όμως ο αναγνώστης αρχίζει σταδιακά να υποψιάζεται, όπως και η ίδια εξάλλου, ότι η ρευστότητα της μνήμης και η αδυναμία κατανόησης κάνουν κάθε ιστορία του παρελθόντος να μοιάζει με μυθιστόρημα.
 
Λίγο πριν από το καλοκαίρι θα κυκλοφορήσει το ένατο, πολυαναμενόμενο μυθιστόρημα της Emma Donoghue με τίτλο Το Θαύμα, σε μετάφραση Ρηγούλας Γεωργιάδου. Μετά την εκδοτική και κινηματογραφική επιτυχία του ψυχολογικού της θρίλερ Το δωμάτιο (The Room), η Donoghue εμπνέεται από τις πολλές περιπτώσεις «ιερής νηστείας» στις οποίες επέβαλαν τον εαυτό τους νεαρά κορίτσια από τον 16ο ως τον 20ο αιώνα, και γράφει ένα ακόμη συγκλονιστικό ψυχολογικό μυθιστόρημα. Σε μια μικρή ιρλανδική κοινότητα, στα μισά του 19ου αιώνα, η 11χρονη Άννα έχει να τραφεί μήνες και παρ' όλα αυτά επιζεί, πράγμα που οι θρησκόληπτοι συντοπίτες της θεωρούν θαύμα. Η νοσοκόμα Λιμπ καλείται να αναλάβει την ιατρική παρακολούθησή της και σύντομα συνειδητοποιεί ότι παρακολουθεί την αργή δολοφονία του παιδιού εν ονόματι της πίστης. Ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει το σασπένς με την κοινωνική κριτική, την ιστορική αναπαράσταση με την ψυχολογική εμβάθυνση, και μιλά για την απανθρωπιά του θρησκευτικού φανατισμού, τη δύναμη του μητρικού ενστίκτου και την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ηθικής.
 
Το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του Ελβετού συγγραφέα και δημοσιογράφου ChristianKracht με τίτλο Οι νεκροί (DieToten) που το 2016 απέσπασε το κρατικό λογοτεχνικό βραβείο στη χώρα του, καθώς και το βραβείο HermanHesse στη Γερμανία. Η ιστορία εκτυλίσσεται κατά τη δεκαετία του 1930, την περίοδο που όλα δείχνουν ότι με την εισαγωγή του ήχου στον κινηματογράφο, η εποχή των μεγάλων σκηνοθετών και σταρ του βωβού οδεύει προς τη δύση της. Την ίδια στιγμή, γίνεται όλο και ευκρινέστερη η ισχύς του αμερικανικού κινηματογράφου. Η επιρροή του Χόλιγουντ στην Ευρώπη και την Ασία επεκτείνεται, γεγονός που προκαλεί ανησυχία -για διαφορετικούς λόγους- σε πρόσωπα όπως ο ναζιστής διευθυντής των γερμανικών κινηματογραφικών στούντιο UFA Άλφρεντ Χούγκενμπεργκ και ο Μαζαχίκο Αμακάσου, ανώτερος υπάλληλος του ιαπωνικού υπουργείου Πολιτισμού, άριστος γνώστης της γερμανικής γλώσσας και κουλτούρας και λάτρης του βωβού κινηματογράφου. Στο μυθιστόρημα κάνουν την εμφάνισή τους ιστορικά πρόσωπα, όπως ο Σίγκφριντ Κράκαουερ, η Λότε Άιζνερ, ο Άλφρεντ Χούγκενμπεργκ, ο Πούτσι Χάνφστανγκ και βεβαίως ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο οποίος και παίρνει ενεργά μέρος στη δράση. Ένα μυθιστόρημα για την ιδιαίτερη χρήση που επιφύλαξε στον κινηματογράφο το ναζιστικό καθεστώς, και για την εσωτερική δυναμική της τέχνης, που είναι ικανή να αντισταθεί στον αυταρχισμό και την προπαγάνδα. Τη μετάφραση έκανε ο Βασίλης Τσαλής.
 
Το εκδοτικό μας πρόγραμμα για το 2017 θα εμπλουτιστεί με ακόμα περισσότερα βιβλία, τα οποία και θα ανακοινώνονται σταδιακά. 
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/ekdoseis-papadopoulos-2017-17596/feed/
<![CDATA[Παράσταση-παρουσίαση ποιητικής συλλογής του Αλέξανδρου Τζοβάνη στη Καλαμαριά.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/poiisi-tzovanis-17593/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/poiisi-tzovanis-17593/#comments +Fri, 20 Jan 2017 15:45:00 +0200 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/poiisi-tzovanis-17593/  Παράσταση-παρουσίαση ποιητικής συλλογής του Αλέξανδρου Τζοβάνη στη Καλαμαριά.

]]>
Παράσταση-παρουσίαση ποιητικής συλλογής του Αλέξανδρου Τζοβάνη στη Καλαμαριά.

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς και η Αντιδημαρχία παιδείας σας προσκαλούν την Τετάρτη στις 8 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 19:30 στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς της ‘’οδού Χηλής’’ στη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Αλέξανδρου Τζοβάνη με τίτλο ‘’Νοσταλγία σε φα ελάσσονα’’ από τις εκδόσεις Carpe Librum.
 
Μία ξεχωριστή βραδιά ελληνικής μουσικής και ποίησης όπου οι μελωδίες του Χατζηδάκι και του Θεοδωράκη συναντούν τις κρυφές ποιητικές ανησυχίες ενός λυρικού τραγουδιστή. Το βιβλίο θα προλογίσουν ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης και η φιλόλογος Σεβαστή Τριανταφυλλίδου.
 
Μετά το τέλος της παράστασης θα προσφερθεί κρασί σε όλους τους παρευρισκόμενους και θα υπάρχει δυνατότητα το κοινό να προμηθευτεί το βιβλίο με ιδιόχειρη αφιέρωση του συγγραφέα.
 
Λίγα λόγια για τον ποιητή: Ο βαρύτονος Αλέξανδρος Τζοβάνης ασχολείται με την όπερα και το κλασσικό τραγούδι. Στη Βιέννη όπου ζει τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί σε συναυλίες και παραστάσεις όπερας με ρόλους όπως Ντον Τζιοβάννι της ομώνυμης όπερας του Μότσαρτ, ο Γουλιέλμος (Cosi fan tutte), Σίλβιο (Παλιάτσοι του R. LeonCavallo) κ.α Η ποιητική του συλλογή ‘’Νοσταλγία σε φα ελάσσονα’’ είναι μέρος ενός ευρύτερου πρότζεκτ με θέμα την ελληνική μουσική και κουλτούρα. Το Μάρτιο του 2017 θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής της Στουτγκάρδης.

Συντελεστές της παράστασης:

Τραγούδι: Αλέξανδρος Τζοβάνης
Πιάνο: Γρηγόρης Σημαδόπουλος
Κείμενα παρουσίασης: Μέλα Γεροφώτη
 
Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες:

Τετάρτη 08/02/2017 ώρα 19:30 , Δημοτικό θέατρο, Χηλής 12, Καλαμαριά
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/poiisi-tzovanis-17593/feed/
<![CDATA[Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο φεστιβάλ Circulation(s) στο Παρίσι]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/-circulation-s--17584/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/-circulation-s--17584/#comments +Thu, 19 Jan 2017 13:52:00 +0200 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/-circulation-s--17584/ Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο φεστιβάλ Circulation(s) στο Παρίσι

]]>
 Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο φεστιβάλ Circulation(s) στο Παρίσι

Μετά από τη μεγάλη επιτυχία του 2016 στο CENQUATRE-PARIS, με περισσότερους από 50.000 επισκέπτες, το φεστιβάλ Circulation(s) επανέρχεται από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 5 Μαρτίου 2017 ως κεντρική έκθεση του CENQUATRE-PARIS και ενώνει τις δυνάμεις του με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
 
Αφιερωμένο στη νεανική ευρωπαϊκή φωτογραφία, το φεστιβάλ Circulation(s) προσφέρει για έβδομη συνεχή χρονιά μία διασταυρούμενη προοπτική της Ευρώπης μέσω της φωτογραφίας. Στόχος του είναι να βοηθήσει ώστε να γίνουν ορατά τα ταλέντα των νέων Ευρωπαίων φωτογράφων και να ανακαλυφθούν οι σύγχρονες και καλλιτεχνικές δημιουργίες τους. Το πρόγραμμα διαρθρώνεται γύρω από την επιλογή της κριτικής επιτροπής ύστερα από διεθνή πρόσκληση υποβολής αιτήσεων, από τις επιλογές της εσθονικής γκαλερί τέχνης Temnikova & Kasela Gallery και του σχολείου τέχνης ENSP-Αρλ που είναι οι φετινοί guest, καθώς και από την εν λευκώ επιταγή του χορηγού φετινής διοργάνωσης, του Διευθυντή του ΜΦΘ Ηρακλή Παπαϊωάννου.
 
Ο φετινός νονός, Ηρακλής Παπαϊωάννου, επέλεξε να καλέσει τέσσερις Έλληνες φωτογράφους: τον Κωστή Αργυριάδη, τον Πέτρο Κουμπλή, τον Γιάννη Παντελίδη και τον Θοδωρή Παπαδάκη.
 
Για να τονίσει την πληθώρα της φωτογραφικής γραφής που παρατηρείται σε διάφορα φεστιβάλ στη Γαλλία και στην Ευρώπη, το Circulation (s) απηύθυνε κάλεσμα σε σχεδόν είκοσι φεστιβάλ να μοιραστούν τις αγαπημένες τους επιλογές. Νέοι, ταλαντούχοι φωτογράφοι, με τη δική τους ταυτότητα, δείχνουν την ποικιλομορφία της ευρωπαϊκής φωτογραφίας σήμερα. Συνολικά 47 φωτογράφοι θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσα από εκθέσεις, προβολές και εγκαταστάσεις, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εκτός εκθέσεις, καθώς και το LittleCirculation(s), μια έκθεση εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στα παιδιά μεταξύ 5 και 12 ετών.
 
Περισσότερες πληροφορίες και βιογραφικά στο www.festival-circulations.com
 
CIRCULATION(S), ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
CENTQUATRE-PARIS, 5 RUE CURIAL 75 019 PARIS
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/-circulation-s--17584/feed/
<![CDATA[Αυτή η 4χρονη έχει διαβάσει 1.000 βιβλία…]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/4χxronh-1000-vivlia-17575/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/4χxronh-1000-vivlia-17575/#comments +Thu, 19 Jan 2017 10:14:00 +0200 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/4χxronh-1000-vivlia-17575/  Αυτή η 4χρονη έχει διαβάσει 1.000 βιβλία…

]]>
 Αυτή η 4χρονη έχει διαβάσει 1.000 βιβλία…

Τι κι αν είναι μόλις τεσσάρων ετών; Η μικρή Ντάλια Αράνα από το Γκέινσβιλ, στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ, έχει διαβάσει περισσότερα από 1.000 βιβλία, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι γονείς της.

Μάλιστα, η μικρή Ντάλια έγινε τιμητικά η πρώτη βιβλιοθηκάριος για μία ημέρα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ιδρύθηκε το 1800 και θεωρείται η μεγαλύτερη και πλουσιότερη βιβλιοθήκη παγκοσμίως.

Όπως ανέφερε ο πατέρας της τετράχρονης, Μιγκέλ Αράνα, μιλώντας στον ιστότοπο Buzzfeed, η Ντάλια διάβασε το πρώτο της βιβλίο -με τίτλο «Ann’s Big Muffin»- ένα μήνα προτού κλείσει τα τρία της χρόνια.

Όσο για τη μητέρα της, Χαλίμα, αποφάσισε με επιστολή της να γνωστοποιήσει τη λατρεία της κόρης της για τα βιβλία, προκειμένου να καταστεί εφικτό η τετράχρονη να επισκεφθεί τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

LIBRARY OF CONGRESS/SHAWN MILLER

Τελικώς η τετράχρονη ξεναγήθηκε στην ιστορική βιβλιοθήκη, μίλησε με το προσωπικό για βιβλία, ενθουσιάστηκε με τις εγκαταστάσεις και τα υπόγεια τούνελ που συνδέουν τα διάφορα κτήρια και αποκάλυψε ότι το αγαπημένο της βιβλίο, είναι το «The Pigeon Finds a Hot Dog», του συγγραφέα παιδικών βιβλίων Μο Ουίλεμς.

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου διαθέτει μια ευρεία γκάμα υλικού από συλλογές με σύγχρονα βιβλία, χειρόγραφα, σπάνια βιβλία, κυβερνητικές εκδόσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, εφημερίδες από όλο τον κόσμο, μικροφίλμ, χάρτες, μουσικές παρτιτούρες, φωτογραφικές εικόνες με δημοφιλή καλλιτεχνικά αντικείμενα και σχέδια αρχιτεκτονικής σε περισσότερες από 470 γλώσσες.

Ο αριθμός των καταλογογραφημένων τεκμηρίων ξεπερνά τα 32 εκατομμύρια, ενώ η βιβλιοθήκη σήμερα οργανώνει εκθέσεις, συναυλίες και διαλέξεις στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της.

Πηγή: naftemporiki.gr

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/4χxronh-1000-vivlia-17575/feed/
<![CDATA[Μαθήματα ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ, ενηλίκων & παιδιών στον ΑΡΓΙΛΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/mathimata-keramikis-17572/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/mathimata-keramikis-17572/#comments +Wed, 18 Jan 2017 20:24:00 +0200 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/mathimata-keramikis-17572/  Μαθήματα ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ, ενηλίκων & παιδιών στον ΑΡΓΙΛΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

]]>
 Μαθήματα ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ, ενηλίκων & παιδιών στον ΑΡΓΙΛΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

Μαθήματα Κεραμικής Τέχνης στο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ «ΑΡΓΙΛΟΣ» στη Xαριλάου Θεσσαλονίκης.

Τμήματα Κεραμικής

-Ενηλίκων [αρχαρίων - προχωρημένων].

-Παιδικό [από 5 χρονών].

-Για άτομα με ειδικές ικανότητες.

-Μαμά - Παιδί.

-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ RAKU, ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ.

alt

Α  Ν  Α  Λ  Υ  Τ  Ι  Κ  Α

ΤΜΗΜΑ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ

Ενηλίκων:

[αρχαρίων - προχωρημένων]

Διδάσκονται τεχνικές πηλοπλαστικής [μακαρόνι, μπάλα, φύλλο], τροχός, διακόσμηση αντικειμένων [σμάλτα, μπαντανάδες] κ.α.

Παιδικό:
[από 5 χρονών].
Η ενασχόληση του παιδιού με τον πηλό αποκτά την μορφή παιχνιδιού. Μαθαίνοντας τις ιδιότητες και την δυνατότητα του υλικού καθώς και τις διάφορες τεχνικές και την διαδικασία κατασκευής αντικειμένων. Ασκεί και αναπτύσσει  φαντασία, εφευρετικότητα, επιδεξιότητα δακτύλων και παλάμης, υπομονή, επιμονή. Παράλληλα ασχολούνται με δημιουργικές κατασκευές {μάσκες, κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, κολάζ, μπατίκ κ.α.

Για άτομα με ειδικές ικανότητες.
Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής, Υπερκινητικότητα, με προβλήματα μάθησης, Κινητικές δυσκολίες, Προβλήματα Όρασης. 
.
ΜΑΜΑ & ΠΑΙΔΙ μαζί.
Δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουν την κεραμική τέχνη και να ψυχαγωγηθούν δημιουργικά, να κατασκευάσουν και να διακοσμήσουν διάφορα κεραμικά αντικείμενα σε χώρο ασφαλή και ευχάριστο.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ RAKU
Θεωρητική και πρακτική κατάρτιση μιας γοητευτικής τεχνικής ψησίματος.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Είδη πηλού, κατασκευή υαλωμάτων, μπαντανάδων, είδη ψησίματος.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ - ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΡΓΙΛΟΣ

Στεφάνου Νούκα 9, Χαριλάου Θεσσαλονίκη. 

Τηλ. 2310 307-794,  2310 326-921 κιν. 697 243 5026
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/mathimata-keramikis-17572/feed/
<![CDATA[«Χρυσές τουλίπες»: πώς οι κερδοσκόποι χρεοκοπούν κράτη και πτωχεύουν κοινωνίες, όπως εξηγεί ο Π. Ρουμελιώτης. Διαβασαμε & σχολιάζουμε.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/diabasame-xrises-toulipes-17547/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/diabasame-xrises-toulipes-17547/#comments +Tue, 17 Jan 2017 11:04:00 +0200 149 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/diabasame-xrises-toulipes-17547/ «Χρυσές τουλίπες»: πώς οι κερδοσκόποι χρεοκοπούν κράτη και πτωχεύουν κοινωνίες, όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Διαβασαμε & σχολιάζουμε.


]]>
«Χρυσές τουλίπες»: πώς οι κερδοσκόποι χρεοκοπούν κράτη και πτωχεύουν κοινωνίες, όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Διαβασαμε & σχολιάζουμε.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Στην αρχαία εποχή, οι άνθρωποι δημιούργησαν και καθιέρωσαν τα χρήματα με τη μορφή νομισμάτων, ως μέσο εμπορικών συναλλαγών. Στην πορεία των αιώνων, το ανθρώπινο είδος φρόντισε να τα διατηρήσει την ύπαρξη των χρημάτων και επιπλέον προχώρησε: ξεκίνησε αγώνες για να μαζέψει όσα περισσότερα μπορούσε. Αρχικά μέσω του εμπορίου, με την αναζήτηση χρυσού, μπαχαρικών, πετρελαίου και λοιπών προϊόντων, έπειτα με την βιομηχανική επανάσταση και τη δημιουργία καταναλωτικών προϊόντων και αργότερα, μέσω του καπιταλιστικού συστήματος. Όλοι συναγωνίζονται με όλους για το ποιός έχει τα περισσότερα χρήματα. Στον αγώνα του μαζέματος, βεβαίως, υπάρχουν οι παράπλευρες απώλειες, που είναι και άμεσες. Οι χώρες. Πτωχεύουν οι χώρες, πτωχεύει οι άνθρωποι, πλουτίζουν οι κεφαλαιούχοι. Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης εξηγεί υπέροχα αυτό το φαινόμενο.

Η Υπόθεση: 

Ο συγγραφέας, αφορμούμενος από τις τρέχουσες εξελίξεις και ειδικότερα από τα γεγονότα που βασανίζουν την Ελλάδα τα τελευταία αρκετά χρόνια, δίνει τη δική του ανάλυση, βάσει των ιστορικών του γνώσεων, αλλά και με πληθώρα παραδειγμάτων. Όλα ξεκινούν το 1636- 1637 στην Ολλανδία. Τότε εμφανίστηκαν οι μεσάζοντες ανθοπώλες, οι οποίοι πλούτισαν σε βάρος των παραγωγών των λουλουδιών, με αποτέλεσμα το εμπόριο της τουλίπας να αλλάξει φυσιογνωμία και να καταλήξουν τα χρήματα να έχουν μεγαλύτερη αξία αντί των λουλουδιών. Λίγο αργότερα, το 1715- 1729, εμφανίζεται στη Γαλλία ο πρώτος κερδοσκόπος τραπεζίτης. Ακολουθούν πληθώρα γεγονότων από τις αρχές του 1900 στις Η.Π.Α. έως σήμερα, στις οποίες πρωταγωνιστούν τραπεζίτες και φτωχοποιημένες περιοχές του πλανήτη. Η μεγάλη κρίση του 1929- 1933, που οδήγησε στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, τα χρόνια της σταθερότητας μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, η κρίση του δολαρίου, οι περιπτώσεις του Μεξικού και των αναπτυσσόμενων χωρών, η παγκοσμιοποίηση, η απελευθέρωση των αγορών και η απορρύθμισή τους. Τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια και η χρήση τους από τους τραπεζίτες. Εξηγείται το τραπεζικό και το χρηματο-οικονομικό σύστημα και οι επιπτώσεις του στην ευημερία των χωρών.

Αξίζει:  

Πρόκειται για ένα καλό και σημαντικό εγχειρίδιο οικονομίας. Καλογραμμένο, με πλούσια βιβλιογραφία, με καλή ροή και τηρώντας τη χρονολογική σειρά των γεγονότων, προσφέρει σημαντικές εξηγήσεις και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που λειτούργησε η οικονομία κατά το παρελθόν και το σημαντικότερο, δείχνει ποιος είναι ο ρόλος των τραπεζών, παγκοσμίως. Αναφέρει τις αιτίες που συμβαίνουν όσα συμβαίνουν σήμερα και προσπαθεί επιτυχώς να φωτίσει τη σκοτεινή όψη του χρήματος, που κατά καιρούς ταλαιπωρεί πολλές χώρες ανά την υφήλιο. Επίσης, εξηγούνται απλά δυσνόητοι οικονομικοί όροι. Μπορεί να διαβαστεί από όλους.

Δεν αξίζει:  

Παρά τη σημαντική προσπάθεια του συγγραφέα να εξηγήσει τη σημερινή οικονομική κρίση, δεν αναφέρεται εκτενώς στην πολιτική και στον απώτερο στόχο της. Επίσης, παραλείπονται οι αναφορές σε ορισμένες χώρες και γεγονότα.  
 
Αξίζει να ασχοληθεί κανείς με την καθημερινή του πραγματικότητα. Τέτοιου είδους βιβλία βοηθούν στην αντίληψη των πραγμάτων για το παρόν και το μέλλον. Φτάνει πια με το χρήμα. Είναι ένα χαρτί. Κανείς δεν το παίρνει μαζί του. Εκτός αν είναι απέθαντος.
 
Βαθμολογία:
3,5/5
 
Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Χρυσές Τουλίπες: πώς οι κερδοσκόποι χρεοκοπούν κράτη & πτωχεύουν κοινωνίες, εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη, Αθήνα 2016, σσ. 334.
 
#ΜαριάνναΜπουρουτζή
#ΠαναγιώτηςΡουμελιώτης
#ΧΡΥΣΕΣΤΟΥΛΙΠΕΣ
#Κουλτουρόσουπα
#kulturosupa
#ΔιαβάσαμεΚαιΣχολιάζουμε
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/diabasame-xrises-toulipes-17547/feed/
<![CDATA[Ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας Ζιλμπέρ Σινουέ στη Θεσσαλονίκη]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/-gilbert-sinoue--17546/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/-gilbert-sinoue--17546/#comments +Tue, 17 Jan 2017 10:48:00 +0200 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/-gilbert-sinoue--17546/   Ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας Gilbert Sinoué στη Θεσσαλονίκη

]]>
 Ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας Gilbert Sinoué στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την έκδοση του μυθιστορήματός του Ο προφήτης του Θεού - Η ζωή του Μωάμεθ, ο Ζιλμπέρ Σινουέ – καλεσμένος του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, των Εκδόσεων Ψυχογιός και των καταστημάτων Public, επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη για να συναντήσει τους αναγνώστες του.
 
«Μεδίνα, 672. Έχουν περάσει ήδη σαράντα χρόνια από τότε που ο Προφήτης παρέδωσε την ψυχή του στον Ύψιστο. Οι περισσότεροι από εκείνους που τον γνώρισαν έχουν χαθεί. Κάποιοι έχουν πεθάνει, άλλοι έχουν σκορπιστεί στην απεραντοσύνη της Ανατολής. Όλοι, εκτός από έναν άνθρωπο, έναν γέροντα. Είναι ο τελευταίος μάρτυρας. Η ύστατη ανάμνηση.
 
Ένας νεαρός γραφέας, ο Hussein Abdel Jawad, καλπάζει με το άλογό του στην έρημο. Ο καιρός πιέζει. Είναι πεπεισμένος ότι ο ίδιος ο Ύψιστος του έχει αναθέσει μια ιερή αποστολή: να καταγράψει τις αναμνήσεις του γέροντα για να τις μεταβιβάσει στον κόσμο. Θα φτάσει εγκαίρως ο Jawad; Ο μαθητής θα μπορέσει να θυμηθεί με κάθε λεπτομέρεια τα λόγια του Μωάμεθ;»
 
Με το απαράμιλλο ταλέντο του συγγραφέα και του γλαφυρού αφηγητή, ο Ζιλμπέρ Σινουέ ξαναζωντανεύει τη ζωή του Μωάμεθ, οι πράξεις και τα κατορθώματα του οποίου αποτελούν πηγή έμπνευσης για πάνω από ένα δισεκατομμύριο άντρες και γυναίκες. 
Ένα παθιασμένο αφήγημα που μας μεταφέρει στηχαραυγή της σύγχρονης εποχής.Προλογίζει καισυντονίζει η κα Τιτίκα Δημητρούλια, κριτικός λογοτεχνίας, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Α.Π.Θ.
 
Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017, 19:00
Public Αριστοτέλους

Είσοδος ελεύθερη, διαδοχική μετάφραση

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/-gilbert-sinoue--17546/feed/
<![CDATA[Έκθεση ζωγραφικής Δημήτρη Λιολιόπουλου στη Ζώγια]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/zografiki-lioliopoulos-17544/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/zografiki-lioliopoulos-17544/#comments +Tue, 17 Jan 2017 10:26:00 +0200 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/zografiki-lioliopoulos-17544/   Έκθεση ζωγραφικής Δημήτρη Λιολιόπουλου στη Ζώγια

]]>
 Έκθεση ζωγραφικής Δημήτρη Λιολιόπουλου στη Ζώγια

Οι φόρμες και η σχέση τους με το χώρο κυριαρχούν στις αφηρημένες συνθέσεις του ζωγράφου Δημήτρη Λιολιόπουλου, του οποίου τη δουλειά θα φιλοξενήσει η «Ζώγια», στην οδό Αλ. Σβώλου 54.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017, στις 19:00, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. Την οργάνωση της έκθεσης έχει η Δρ Δωροθέα Κοντελετζίδου, η οποία σημειώνει τα παρακάτω:
«Τα σχέδια του Δημήτρη Λιολιόπουλου, με κάρβουνα και παστέλ, διαπραγματεύονται το «διαμελισμό» της επιφάνειας σε επιμέρους αναγνώσεις, έτσι ώστε η πυκνή σχεδιαστική του ικανότητα να αναπτύσσει ένα ατέρμονο διάλογο αφηρημένων μορφών. εν είδη ημερολογίου.

«Η επιλογή της «επιφανειακής» επανάληψης του μοτίβου καλεί σε μια προσεκτικότερη προσέγγιση - ανάγνωση των υλικών, αλλά και των μορφοπλαστικών του διαπραγματεύσεων».

Εγκαίνια: Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017, 19:00
Διάρκεια έκθεσης: 20/01/17 – 20/02/17
Οργάνωση: Δρ Δωροθέα Κοντελετζίδου
 
Ο «Χειμώνας ’16 στη Ζώγια» περιλαμβάνει εκδηλώσεις για τη μουσική, τη γραφή, τα εικαστικά, το θέατρο και το παιδί και απλώνεται από το Νοέμβριο 2016 έως και τον Ιανουάριο 2017. Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο, με μόνη τιμή αυτήν της όποιας παραγγελίας και γίνονται στη Ζώγια, Αλ. Σβώλου 54, τηλ.: 2310 243459.
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/zografiki-lioliopoulos-17544/feed/
<![CDATA[Παρουσίαση του βιβλίου «Πως να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει», στη Καλαμαριά.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/parousiasi-vivliou-pos-na-kanete-enan-elefanta-17540/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/parousiasi-vivliou-pos-na-kanete-enan-elefanta-17540/#comments +Tue, 17 Jan 2017 09:56:00 +0200 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/parousiasi-vivliou-pos-na-kanete-enan-elefanta-17540/ Παρουσίαση του βιβλίου «Πως να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει», στη Καλαμαριά.

]]>
 Παρουσίαση του βιβλίου «Πως να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει», στη Καλαμαριά.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017
 
Ο Άγγελος Αγγέλου στο βιβλιοπωλείο ''Το Πράσινο Σύννεφο''.
 
Οι μικροί μας φίλοι κατασκευάζουν, παίζουν και ζωγραφίζουν, κάνοντας τα μικρά μεγάλα, τα αδύνατα δυνατά, και στο τέλος ένα κοτζάμ ελέφαντα να χορέψει!
 
Η παρουσίαση του βιβλίου ''Πως να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει'' θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, στις 12:00, Βιβλιοπωλείο ''Το Πράσινο Σύννεφο'' (Πασαλίδη 21, Καλαμαριά 2310454050).
 

Κρατικό Βραβείο

Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2015

στους συγγραφείς Άγγελο Αγγέλου & Έμη Σίνη και στην εικονογράφο Σοφία Τουλιάτου

για το βιβλίο

«Πώς να κάνετε ένα ελέφαντα να χορέψει»

που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος
 
Το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2015 απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στην εικονογράφο Σοφία Τουλιάτου και στους συγγραφείς Άγγελο Αγγέλου και Έμη Σίνη για το έργο τους με τίτλο «Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Το σκεπτικό βράβευσης της επιτροπής σημειώνει:

Η ζωγραφική για παιδιά είναι μια ξεχωριστή τέχνη που καλό θα είναι να πάρει μια αυτόνομη θέση στην συνείδηση μας και στον πολιτισμό μας. Ανάμεσα στα βιβλία που κρίναμε ξεχωρίσαμε μερικά από αρκετά που καλύπτουν αξίες αυτής της τέχνης, εννοείται και με καλά κείμενα. Να πω ακόμη ότι η εικονογράφηση δίνει μεγαλύτερη δύναμη στο κείμενο. Όσο η σκηνοθεσία στο σενάριο, στον κινηματογράφο. Βασίζεται στο κείμενο βέβαια και το απογειώνει. Η γνώμη μου είναι πως το ωραίο βιβλίο δίνει κέφι και χαρά στο παιδί αλλά και στον ενήλικα όπως ο Σαρλώ π.χ. καλλιεργεί την ευαισθησία, αναπτύσσει την φαντασία.
Φέτος λοιπόν βραβεύσαμε το βιβλίο « Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει» για την χάρη του ( χαριτωμένο) την ευρηματικότητα, την έκπληξη που δίνει ζωή σαν ένα καινούργιο μπουμπούκι. Ήταν κι άλλα πολύ νόστιμα και τρυφερά, γλυκά ή λυπημένα (το τραγούδι του ύπνου,  το δικό τους ταξίδι). Οι ιδιότητες που αναφέρω αφορούν την τεχνοτροπία , το σχέδιο και το χρώμα. Το ύφος της ζωγραφιάς και όχι το θέμα.  Μπορεί και ένας ελέφαντας να είναι χαριτωμένος και ναζιάρης, όταν έρχεται λοιπόν φρέσκος – φρέσκος το γιορτάζουμε. Ο χορογράφος – συγγραφέας έδωσε ευκαιρία στην μπαλαρίνα (ή ελέφαντα, μάλιστα ελέφαντα) να κάνει υπέροχες πιρουέτες.

Την Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου αποτελούν:

1. Αλέξιος Κυριτσόπουλος, Εικονογράφος, Πρόεδρος
2. Αναστασία Οικονομίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αντιπρόεδρος
3. Τασούλα Τσιλιμένη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συγγραφέας , Μέλος
4. Γιώργος Χ. Θεοχάρης, Συγγραφέας, Μέλος
5. Νέαρχος Ντάσκας, Εικονογράφος, Μέλος
6. Ιωάννης Βασιλαράκης, Κριτικός, Μέλος
7. Κατερίνα Δερματά, Κριτικός, Μέλος
8. Αγγελική Γιαννικοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος
9. Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Μέλος
                              
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/parousiasi-vivliou-pos-na-kanete-enan-elefanta-17540/feed/