Kulturosupa.gr - RSS http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/ put the rss description here. +Tue, 25 Jul 2017 16:40:00 +0300 en hourly 1 http://kulturosupa.gr/ http://kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://kulturosupa.gr/ <![CDATA[Πώς αισθάνονταν οι αρχαίοι Έλληνες και γιατί μας αφορά και σήμερα;]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/47477-20032/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/47477-20032/#comments +Tue, 25 Jul 2017 16:40:00 +0300 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/47477-20032/  Πώς αισθάνονταν οι αρχαίοι Έλληνες και γιατί μας αφορά και σήμερα;

]]>
 Πώς αισθάνονταν οι αρχαίοι Έλληνες και γιατί μας αφορά και σήμερα;

Η τέχνη δεν ήταν ποτέ ξεκομμένη από τα συναισθήματα. Οι καλλιτέχνες από καταβολής κόσμου εκφράζουν και αποδίδουν με κάθε μέσο,  συναισθήματα, όπως την επιθυμία, τον έρωτα, τον πόθο και την αισχύνη, αλλά και σκοτεινά πάθη, όπως τη μανία, το μίσος, την εκδίκηση και τη συντριβή. 

Μαρμάρινο άγαλμα του Έρωτα που τεντώνει το τόξο του2ος αι. μ.Χ.Ρώμη, Παλατίνος ΛόφοςΠαρίσι, Musée du LouvreΜαρμάρινο άγαλμα του Έρωτα που τεντώνει το τόξο του2ος αι. μ.Χ.Ρώμη, Παλατίνος ΛόφοςΠαρίσι, Musée du Louvre

Οι αρχαίοι καλλιτέχνες πρωταγωνιστούν στην έκθεση «Εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων», η οποία παρουσιάζεται από τις 17 Ιουλίου έως τις 19 Νοεμβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης. Μέσα από 129 ιστορίες για τα συναισθήματα – όσα και τα εκθέματα, η έκθεση που είναι μια σύμπραξη του κορυφαίου μουσείου της χώρας και ενός από τα σπουδαιότερα στον κόσμο, του Μουσείου Ακρόπολης και του Ιδρύματος Ωνάση, αφηγείται τα συναισθήματα στην αρχαία ελληνική τέχνη και πρόκειται όπως  εξηγεί ο πρόεδρος του μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής: « για μια ασυνήθιστη αρχαιολογική έκθεση που έχει ως θέμα της την απεικόνιση του ‘‘ήθους της ψυχής’’».

Τοιχογραφία με σκηνή από τη θυσία της Ιφιγένειας62–79 μ.Χ.Πομπηία, Οικία του Τραγικού ΠοιητήΝάπολη, Museo Archeologico NazionaleΤοιχογραφία με σκηνή από τη θυσία της Ιφιγένειας62–79 μ.Χ.Πομπηία, Οικία του Τραγικού ΠοιητήΝάπολη, Museo Archeologico Nazionale

Η έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης έχει στηθεί σ’ ένα διαφορετικό μουσειακό σκηνικό που οργάνωσε το Μουσείο σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Ελένη Σπάρτση, ενώ τη γενική εποπτεία της νέας παρουσίασης ανέλαβε ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.

Επιμελητές της έκθεσης είναι οι: Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών του Ινστιτούτου Ανώτατων Σπουδών (Πρίνστον) και μέλος του Δ.Σ. του Θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ, Νικόλαος Καλτσάς, επίτιμος διευθυντής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και Ιωάννης Μυλωνόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.


«Η έκθεση για τον “Κόσμο των συναισθημάτων” στην ελληνική αρχαιότητα ακολούθησε παρόμοια διάταξη και διαδοχή των έργων με την έκθεση που προηγήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη. Στήθηκε, όμως, σε ένα διαφορετικό σκηνικό, όπου την πορεία του επισκέπτη υποδεικνύει μια τεράστια σπείρα με κατακόρυφα “λάβαρα” από βινύλιο σε πολλές αποχρώσεις του κόκκινου χρώματος –από το ρόδινο ανοιχτό έως το βαθύ και σκοτεινό κόκκινο–, που αντιστοιχούν συμβολικά στην ποικιλία και την ένταση των συναισθημάτων. Παράλληλα, η σπείρα αυτή αγκαλιάζει τα δύο κεντρικά εκθέματα, τα λαμπρά αγάλματα του Έρωτα και του Πόθου που αναδύονται μέσα από άφθονο φως, ενώ απέναντι, μέσα σε μια σκοτεινή εσοχή, παρουσιάζεται υποφωτισμένη η τοιχογραφία με τη θυσία της Ιφιγένειας, στην οποία καταγράφονται δυνατά συναισθήματα ενοχής, απελπισίας και προσμονής. Τα άλλα 126 εκθέματα τοποθετήθηκαν ανάμεσα στην κόκκινη σπείρα και σε ένα σπονδυλωτό περίβλημα σε χρώμα γκρι, που μετριάζει σε μεγάλο βαθμό την ένταση του κόκκινου και αντιστοιχεί συμβολικά στο λογικό κόσμο της ψυχής.», είπε, παρουσιάζοντας την έκθεση ο οικοδεσπότης του μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής.


«Όταν η έκθεση ξεκίνησε το ταξίδι της τον περασμένο Μάρτιο, στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, ήμασταν ιδιαίτερα περήφανοι, καθώς συνδεόταν με την εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού. Το ίδιο περήφανοι πρέπει να νιώθουμε όλοι στο Ίδρυμα Ωνάση και σήμερα, καθώς η έκθεση αυτή ξεπέρασε τα σύνορα και κατέφτασε στην Αθήνα. Ο νέος σταθμός της έκθεσης και πάλι υπηρετεί την εξωστρέφεια και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού: αυτούς τους σκοπούς δηλαδή που θεραπεύει και το Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο γιορτάζει οχτώ χρόνια λειτουργίας», είπε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου.

Ερυθρόμορφος αμφορέας με λαιμό, με παράσταση του Μενέλαου και της Ελένηςπερ. 430–420 π.Χ.Αποδίδεται στον Ζωγράφο του ΚλεοφώντοςΑττικήΒασιλεία, Antikenmuseum Basel und Sammlung LudwigΕρυθρόμορφος αμφορέας με λαιμό, με παράσταση του Μενέλαου και της Ελένηςπερ. 430–420 π.Χ.Αποδίδεται στον Ζωγράφο του ΚλεοφώντοςΑττικήΒασιλεία, Antikenmuseum Basel und Sammlung Ludwig

 «Σε κάθε πολιτισμό, οι άνθρωποι δημιουργούν λογοτεχνία και παράγουν τέχνη για να εκφράσουν ή να διεγείρουν συναισθήματα. Η σχέση των αρχαίων Ελλήνων με το συναίσθημα έχει όμως ιδιαιτερότητες. Οι αρχαίοι Έλληνες θεοποίησαν συναισθήματα, όπως τον Έρωτα, τον Πόθο και τον Φόβο και, το σημαντικότερο, δημιούργησαν λογοτεχνία, μύθους και τέχνη για εκφράσουν, για πρώτη φορά στο Δυτικό πολιτισμό, βαθύ προβληματισμό για την υφή του συναισθήματος και τις συνέπειες των ανεξέλεγκτων συναισθημάτων» είπε ο επιμελητής της έκθεσης Άγγελος Χανιώτης, ενώ ο συνεπιμελητής και επίτιμος δ/ντης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Νίκος Καλτσάς επισήμανε ότι: «Καμιά προκατάληψη, κανένα ταμπού δεν περιόρισε a priori την επιλογή των προς έκθεση αντικειμένων. Όλα τα συναισθήματα, από τα πιο υψηλά και θετικά έως τα πιο ταπεινά και αρνητικά, παρουσιάστηκαν με ειλικρίνεια, χωρίς τάσεις εξωραϊσμού και εξιδανίκευσης, στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό να γίνει με το διαθέσιμο υλικό, τόσο στα ελληνικά όσο και στα ξένα μουσεία».


Ο τρίτος των επιμελητών Ιωάννης Μυλωνόπουλος μίλησε για τις «πολλές πτυχές της αρχαίας ελληνικής τέχνης που την καθιστούν μοναδική σε σύγκριση με τις καλλιτεχνικές εκφράσεις άλλων σημαντικών πολιτισμών της Μεσογείου. Η έμφαση στην απόδοση συναισθημάτων είναι όμως η πτυχή εκείνη που, αν και δεν έχει μελετηθεί σε βάθος, την μετατρέπει πραγματικά σε πρόδρομο της Δυτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αγγειογράφοι όπως ο Εξηκίας, ήδη στον 6o, ή ο Ζωγράφος της Πενθεσίλειας στον 5ο αιώνα π.Χ. και γλύπτες όπως ο Σκόπας στον 4ο ή οι δημιουργοί της περίφημης ζωφόρου της Περγάμου στο 2ο αιώνα π.Χ. δεν ενδιαφέρονταν απλώς να απεικονίσουν αφηγηματικά τα έργα και τις πράξεις μυθικών ηρώων και θεών, αλλά να τους εξανθρωπίσουν μέσα από καθαρώς οπτικά ψυχογραφήματα».

Μελανόμορφος αμφορέας με παράσταση του Αχιλλέα και του Αίαντα που παίζουν επιτραπέζιο παιχνίδιπερ. 540 π.Χ.VulciΒασιλεία, Antikenmuseum Basel und Sammlung LudwigΜελανόμορφος αμφορέας με παράσταση του Αχιλλέα και του Αίαντα που παίζουν επιτραπέζιο παιχνίδιπερ. 540 π.Χ.VulciΒασιλεία, Antikenmuseum Basel und Sammlung Ludwig

Οι κύριες εκθεσιακές ενότητες είναι πέντε: Η πρώτη έχει τίτλο «Η τέχνη των συναισθημάτων – τα συναισθήματα στην τέχνη». Η δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Οι χώροι των συναισθημάτων», διαρθρώνεται σε πέντε υποενότητες: «Ο ιδιωτικός χώρος», «Το πεδίο της μάχης», «Ο δημόσιος χώρος», «Οι ιεροί χώροι», «Το νεκροταφείο». Οι υπόλοιπες τρεις κύριες ενότητες είναι: «Τα αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα», «Τα ανεξέλεγκτα συναισθήματα» και «Μήδεια». Η έκθεση εμπλουτίστηκε με 11 βίντεο, τα οποία στήθηκαν δίπλα σε πρωτότυπα έργα και αφηγούνται, με εικόνα και σύντομο κείμενο, τους δραματικούς μύθους στις πολυπρόσωπες παραστάσεις των αγγείων, βοηθώντας έτσι τον επισκέπτη στην πλοήγησή του.

Μαρμάρινο ενεπίγραφο ανάγλυφο με παράσταση αυτιών2ος αι. μ.Χ.Ύψ. 29 εκ.· Πλ. 20 εκ.Θεσσαλονίκη, ΣαραπείονΘεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό ΜουσείοΜαρμάρινο ενεπίγραφο ανάγλυφο με παράσταση αυτιών2ος αι. μ.Χ.Ύψ. 29 εκ.· Πλ. 20 εκ.Θεσσαλονίκη, ΣαραπείονΘεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο

Πληροφορίες:

«Εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων», Moυσείο Ακρόπολης. Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουλίου έως 19 Νοεμβρίου 2017

Πηγή: thetoc.gr

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/47477-20032/feed/
<![CDATA[Ο διασημότερος ντετέκτιβ επιστρέφει!]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/2124-20027/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/2124-20027/#comments +Tue, 25 Jul 2017 16:12:00 +0300 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/2124-20027/  Ο διασημότερος ντετέκτιβ επιστρέφει!

]]>
 Ο διασημότερος ντετέκτιβ επιστρέφει!

«Οι Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς» κυκλοφορούν δια χειρός Άρθουρ Κόναν Ντόιλ από τη σειρά Κλασικά Noir των εκδόσεων Μίνωας, σε μετάφραση της Ντίνας Σάπκα και του Γιώργου Μπαρουξή.

Πρόκειται για τη συλλογή δώδεκα αστυνομικών υποθέσεων με πρωταγωνιστή τον διασημότερο ντετέκτιβ όλων των εποχών, Σέρλοκ Χολμς, και τον αφοσιωμένο βοηθό του, δρ. Γουάτσον. Οι ιστορίες ταξιδεύουν τον αναγνώστη πίσω στο χρόνο, στο βικτοριανό Λονδίνο, και ξετυλίγουν κάθε φορά ένα κουβάρι που ξεκινά από τα πιο απλά στοιχεία και φτάνει στα πλέον σύνθετα, ενώ στην πορεία αυτή μεσολαβούν λεπτομέρειες αδιόρατες που μόνο ο οξυδερκής και εμμονικός Χολμς θα μπορούσε να εντοπίσει  και να συνδυάσει. Την αφήγηση έχει αναλάβει ο δρ. Γουάτσον.

«Οι Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς» εκδόθηκαν πρώτη φορά στις 14 Οκτωβρίου 1892 –νωρίτερα οι δώδεκα ιστορίες της συλλογής είχαν δημοσιευτεί στο περιοδικό «The Strand Magazine», από τον Ιούνιο του 1891 έως τον Ιούλιο του 1892.  

«Οι Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς» κυκλοφορούν από τη σειρά Κλασικά Noir των εκδόσεων Μίνωας. Στις σελίδες του βιβλίου, μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο, που μεταφέρει τον αναγνώστη στο βικτοριανό Λονδίνο,  ξετυλίγονται δώδεκα αστυνομικές ιστορίες, όπου η κορύφωση και η λύση του μυστηρίου ακολουθούν τους πιο παράδοξους δρόμους.

Σε γενικές γραμμές, οι ιστορίες αυτές αναγνωρίζουν και προσπαθούν να διορθώσουν κοινωνικές αδικίες. Ο Χολμς παρουσιάζεται να προσφέρει μία νέα, περισσότερο δίκαιη αίσθηση απονομής δικαιοσύνης. Οι ιστορίες του έτυχαν της αποδοχής του αναγνωστικού κοινού όταν δημοσιεύτηκαν στο «The Strand Magazine», και αύξησαν τις συνδρομές του περιοδικού, με τον Ντόιλ να μπορεί να ζητά υψηλότερη αμοιβή για τις επόμενες αφηγήσεις του. Στην πρώτη ιστορία της συλλογής, «Σκάνδαλο στη Βοημία», συναντούμε τη φιγούρα της Ιρέν Άντλερ, η οποία, αν και παρουσιάζεται μόνο σε αυτή την υπόθεση –σε λίγες ιστορίες γίνεται απλή αναφορά του ονόματός της- είναι προεξέχουσα φυσιογνωμία του Χολμς και συγκεντρώνει απόλυτα και διαχρονικά το ερωτικό του ενδιαφέρον.

Το εύρος των υποθέσεων, με τις οποίες ασχολείται ο θρυλικός ντετέκτιβ, είναι μεγάλο. Ένας συνταγματάρχης τρομοκρατείται όταν παραλαμβάνει, μέσω ταχυδρομείου, έναν φάκελο με πέντε μικρά, ξερά, πορτοκαλιά κουκούτσια. Μια νεαρή νύφη εξαφανίζεται αμέσως μετά τον γάμο της. Ένα παλιό, στραπατσαρισμένο, τσόχινο καπέλο και μια παχιά χήνα που προορίζεται για το χριστουγεννιάτικο δείπνο είναι τα μοναδικά στοιχεία που σχετίζονται με την κλοπή ενός γαλάζιου ρουμπινιού. Ένας γιος κατηγορείται για τη δολοφονία του πατέρα του. Ένα ένοχο μυστικό κρύβεται πίσω από την πρόσοψη του σπιτιού με τις κόκκινες οξιές. Αυτά, μεταξύ άλλων μυστηρίων, καταφθάνουν στο διαμέρισμα της Μπέικερ Στριτ όπου κατοικεί ο Χολμς, ζητώντας την επίλυσή τους. Και, ασφαλώς, καμία υπόθεση δεν μένει ανεξιχνίαστη από τον παγκοσμίου φήμης ντετέκτιβ με τις εκπληκτικές επαγωγικές ικανότητες.

Ο Σκωτσέζος ιατρός και συγγραφέας Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ (1859-1930) έγινε διάσημος για τις αστυνομικές ιστορίες του με πρωταγωνιστή τον Σέρλοκ Χολμς. Το 1887 εκδόθηκε η «Σπουδή στο κόκκινο» -η πρώτη από τις τέσσερις νουβέλες με τον θρυλικό ντετέκτιβ. Ο Χολμς, κατόπιν, πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από πενήντα αυτοτελείς ιστορίες του Ντόιλ.

Εξάλλου, ο ίδιος αναφέρει: ««Το μυαλό μου επαναστατεί στην αποτελμάτωση. Δώσε μου προβλήματα, δώσε μου δουλειά, δώσε μου το πιο δυσνόητο κρυπτογράφημα ή την πιο περίπλοκη ανάλυση, και θα είμαι στο στοιχείο μου. Απεχθάνομαι τη βαρετή ρουτίνα της ύπαρξης. Λαχταρώ την πνευματική ανάταση. Γι’ αυτό και διάλεξα το συγκεκριμένο επάγγελμα, ή μάλλον το δημιούργησα, διότι είμαι ο μοναδικός στον κόσμο».

Το 1927, ο  Ντόιλ δημοσίευσε μια λίστα με δώδεκα υποθέσεις του Χολμς που θεωρούσε τις καλύτερες. Στη λίστα συμπεριέλαβε τέσσερις από τις ιστορίες της παρούσας συλλογής. Συγκεκριμένα, στην πρώτη θέση, ως την πιο αγαπημένη του, επέλεξε την ιστορία «Η κορδέλα με τις βούλες». Για τη δεύτερη θέση  επέλεξε την υπόθεση «Η Οργάνωση των Κοκκινομάλληδων», για την πέμπτη την «Σκάνδαλο στη Βοημία» και για την έβδομη την υπόθεση «Τα πέντε κουκούτσια πορτοκαλιού».

 

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/2124-20027/feed/
<![CDATA[Υποψήφια για το βραβείο Ευρωπαϊκού Βιβλίου η Έρση Σωτηροπούλου]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/ersi-sotiropoulou-20025/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/ersi-sotiropoulou-20025/#comments +Tue, 25 Jul 2017 16:06:00 +0300 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/ersi-sotiropoulou-20025/  Υποψήφια για το βραβείο Ευρωπαϊκού Βιβλίου η Έρση Σωτηροπούλου

]]>
 Υποψήφια για το βραβείο Ευρωπαϊκού Βιβλίου η Έρση Σωτηροπούλου

Το μυθιστόρημα της Έρσης Σωτηροπούλου «Τι μένει από τη νύχτα» συνεχίζει τη διεθνή και επιτυχημένη του πορεία. Αφού απέσπασε το Βραβείο «Μεσόγειος» (Prix Méditerranée 2017), που απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν συγγραφέα μεσογειακής χώρας του οποίου το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα γαλλικά (γαλλικός τίτλος «Ce qui reste de la nuit», εκδ. Stock), τώρα είναι υποψήφιο και για το βραβείο Ευρωπαϊκού Βιβλίου 2017 (Prix du livre européen 2017).

Την κριτική επιτροπή του Βραβείου αποτελούν διακεκριμένοι δημοσιογράφοι από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. 

Έρση Σωτηροπούλου

Στο «Τι μένει από τη νύχτα» η Έρση Σωτηροπούλου μάς μεταφέρει στο Παρίσι του 1897, όπου παρακολουθούμε τρεις μέρες από το ταξίδι αναψυχής του –νεαρού τότε– Κωνσταντίνου Καβάφη, ο οποίος δε δίνει μόνο τη μάχη της ποιητικής του ωρίμανσης, αλλά αντιμετωπίζει και το βασανιστικό όσο και κρυφό δαιμόνιο της ομοφυλοφιλίας του που του τρώει τα σωθικά.

Η Έρση Σωτηροπούλου στηρίχτηκε σε σπάνιο αρχειακό υλικό και σε πλούσια βιβλιογραφία, για να δημιουργήσει ένα μυθιστορηματικό έργο που με αφορμή την προσωπικότητα σε εξέλιξη του μεγάλου ποιητή διερευνά την παλλόμενη σχέση τέχνης και ζωής αναδεικνύοντας την ερωτική επιθυμία ως κίνητρο δημιουργίας.

Η Έρση Σωτηροπούλου έχει γράψει ποιήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα. Το βιβλίο της «Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές» βραβεύτηκε το 2000 µε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και µε το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω. Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της: «Εύα» (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών – Ίδρυμα Πέτρου Χάρη), «Η φάρσα», «Μπορείς;», και η συλλογή διηγημάτων «Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα» (Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2012). Έργα της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά και σουηδικά.

 

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/ersi-sotiropoulou-20025/feed/
<![CDATA[Αναλλοίωτο το χαρακτηριστικό μουστάκι του Σαλβαδόρ Νταλί 28 χρόνια μετά τον θάνατό του.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/salvador-dali-moustaki-19990/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/salvador-dali-moustaki-19990/#comments +Fri, 21 Jul 2017 18:50:00 +0300 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/salvador-dali-moustaki-19990/  Αναλλοίωτο το χαρακτηριστικό μουστάκι του Σαλβαδόρ Νταλί 28 χρόνια μετά τον θάνατό του.

]]>
 Αναλλοίωτο το χαρακτηριστικό μουστάκι του Σαλβαδόρ Νταλί 28 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Οι ειδικοί στην εγκληματολογική έρευνα που έχουν επιφορτιστεί με τη λήψη δειγμάτων DNA από τη σορό του Ισπανού σουρεαλιστή ζωγράφου Σαλβαδόρ Νταλί, που πέθανε πριν από 28 χρόνια, διαπίστωσαν πως το ταριχευμένο λείψανό του είναι καλά διατηρημένο, αρχής γενομένης από το διάσημο μουστάκι του, ανακοίνωσε σήμερα, 21 Ιουλίου το ίδρυμα Νταλί.

«Όπως γνωρίζετε, η σορός του Νταλί ταριχεύθηκε, μουμιοποιήθηκε και το μουστάκι διατηρήθηκε, όπως είπε ο ιατροδικαστής (Ναρσίς) Μπαρνταλέτ, ήταν κλασικά στη θέση του, ακριβώς», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος Νταλί, Λουίς Πενιουέλας Ρέισακ σε συνέντευξη Τύπου.

«Ήταν μια συγκινητική στιγμή για εκείνον και για εμάς επίσης», πρόσθεσε αναφερόμενος στο τόσο χαρακτηριστικό τσιγκελωτό μουστάκι του Νταλί, ο οποίος διασκέδαζε κρατώντας το και γουρλώνοντας τα μάτια.

Μια χαρτομάντις 61 ετών, η Πιλάρ Αμπέλ, που γεννήθηκε όπως και ο ζωγράφος, στο Φιγκέρες, μια μικρή πόλη στη βόρεια Καταλονία, κατέθεσε ενώπιον της δικαιοσύνης αίτημα αναγνώρισης πατρότητας, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του Σαλβαδόρ Νταλί.

Παρά τις προσπάθειες του ιδρύματος που διαχειρίζεται την κληρονομιά του και διαφυλάσσει τη σορό του να σταματήσει τη νομική διαδικασία, η δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση διέταξε την εκταφή.
Η εκταφή πραγματοποιήθηκε ομαλά στη διάρκεια τεσσάρων ωρών μακριά από τα βλέμματα στο Θέατρο - Μουσείο Νταλί - όπου έχει ταφεί ο εκκεντρικός καλλιτέχνης-- μετά την αναχώρηση των επισκεπτών.
Μια πέτρα βάρους άνω του ενός τόνου που καλύπτει τον τάφο του μετακινήθηκε και το ξύλινο φέρετρο χρειάστηκε να ανοιχτεί.

Οι ειδικοί έλαβαν δείγματα «μαλλιών, νυχιών και δύο μακρών οστών», είπε ακόμη ο Λουίς Πενιουέλας στους δημοσιογράφους.

Τα δείγματα DNA θα αναλυθούν στη συνέχεια από το Τοξικολογικό Ινστιτούτο της Μαδρίτης και θα συγκριθούν με το DNA της ενάγουσας, μια διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Αν αποδειχθεί η πατρότητα, η Πιλάρ Αμπέλ, μια γυναίκα με μαύρα μάτια και μαύρα μαλλιά, θα είναι η μοναδική απόγονος του Σαλβαδόρ Νταλί και θα μπορεί να διεκδικήσει το ένα τέταρτο της κληρονομιάς του.
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/salvador-dali-moustaki-19990/feed/
<![CDATA[Εκθέσεις που ολοκληρώνονται, συνεχίζουν και παρατείνονται, από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/kratiko-mouseio-sin-19984/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/kratiko-mouseio-sin-19984/#comments +Fri, 21 Jul 2017 14:25:00 +0300 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/kratiko-mouseio-sin-19984/   Εκθέσεις που ολοκληρώνονται, συνεχίζουν και παρατείνονται, από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

]]>
 Εκθέσεις που ολοκληρώνονται, συνεχίζουν και παρατείνονται, από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

 
Παράταση
Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί-100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  (Μονή Λαζαριστών, ισόγειο & α’ όροφος)
Έως τις 9 Σεπτεμβρίου
Τρίτη – Σάββατο 10:00-18:00. Σάββατο 12 – Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017: ΚΛΕΙΣΤΑ

Ολοκληρώνονται οι εκθέσεις

8η Μπιενάλε των Φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδoς
Έως τις 22 Ιουλίου 2017
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)
Παρασκευή &  Σάββατο 10:00-18:00
http://www.cact.gr/exhibitions
 
Anatoly Shuravlev. Future Revisited / Μέρος δεύτερο: Η Μυθολογία του καλλιτέχνη
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Έως τις 23 Ιουλίου 2017
Παρασκευή 10:00-19:00, Σάββατο 10:00-18:00, Κυριακή 11:00-15:00
http://www.greekstatemuseum.com/kmst/pressroom/article/1243.html
 
Συνεχίζονται

Relics to Eternity / Ειδομένη 2015-2016

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών, β’ όροφος)
Έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2017
Τρίτη – Σάββατο 10:00-18:00. Σάββατο 12 – Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017: ΚΛΕΙΣΤΑ 

Ηχητική Εγκατάσταση “Coda”, των  O+A (Bruce Odland / Sam Auinger)

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών, α’ όροφος)
Έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2017
Τρίτη – Σάββατο 10:00-18:00. Σάββατο 12 – Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017: ΚΛΕΙΣΤΑ 
 
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Κολοκοτρώνη 21,Θεσσαλονίκη
.
Δείτε & αυτά:

-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2017. [Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος & Σεπτέμβρης] Θέατρο, συναυλίες, φεστιβάλ και άλλα πολλά. ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΔΩ
-Θέατρο Δάσους & Θέατρο Γης 2017: Θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες -ΕΔΩ
-Καλοκαιρινές θεατρικές περιοδείες 2017 - ΕΔΩ
-Καλοκαιρινές Συναυλίες 2017 -ΕΔΩ
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα. Πρόγραμμα παραστάσεων -ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ - ΕΔΩ
-Σινεμά με Θέα 2017 στο Μέγαρο Μουσικής: Πρόγραμμα προβολών – Ταινιών -ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ θεατρικές παραστάσεις & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ -ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ μουσικές συναυλίες & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ -ΕΔΩ
-Φεστιβάλ Καλοκαιριού 2017 -ΕΔΩ
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/kratiko-mouseio-sin-19984/feed/
<![CDATA[Nέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2017 στο Μουσείο Μπενάκη]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/-2017==-19980/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/-2017==-19980/#comments +Fri, 21 Jul 2017 12:36:00 +0300 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/-2017==-19980/  Nέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2017 στο Μουσείο Μπενάκη

]]>
 Nέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2017 στο Μουσείο Μπενάκη.

Tο Athens Photo Festival, που συμπληρώνει εφέτος 30 χρόνια συνεπούς παρουσίας στη διεθνή φωτογραφική σκηνή, παρουσιάζει και εφέτος στο Μουσείο Μπενάκη την ομαδική έκθεση «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι».

Η έκθεση Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι από το 1987 επιχειρεί να συμβάλλει στην προσπάθεια των νέων καλλιτεχνών για πρόσβαση στον εικαστικό χώρο και να αναδείξει την καλύτερη τρέχουσα φωτογραφική παραγωγή Ελλήνων δημιουργών ηλικίας έως και 35 ετών.

Στην εφετινή έκθεση παρουσιάζονται 15 φωτογραφικές εργασίες νέων και πολλά υποσχόμενων δημιουργών, οι οποίες επιλέχθηκαν ανάμεσα από 700 προτάσεις. Ετερόκλητα στοιχεία και διαφορετικές προσεγγίσεις διασταυρώνονται, αντανακλώντας τη «φρεσκάδα» της σύγχρονης οπτικής.

Διάρκεια: έως Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Οδού Πειραιώς), Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 11:00-21:00, Πέμπτη 11:00-23:00
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/-2017==-19980/feed/
<![CDATA[Έπεσε το πρώτο χιόνι... «Ο χιονάνθρωπος» είναι γεγονός!]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/xionatnropos-19970/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/xionatnropos-19970/#comments +Thu, 20 Jul 2017 18:59:00 +0300 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/xionatnropos-19970/  Έπεσε το πρώτο χιόνι... «Ο χιονάνθρωπος» είναι γεγονός!

]]>
 Έπεσε το πρώτο χιόνι... «Ο χιονάνθρωπος» είναι γεγονός!

Βρισκόμαστε στο μέσο του καλοκαιριού κι όμως χιόνισε. Το μοναδικό αυτό φαινόμενο δημιούργησε μεγάλη αναταραχή στον πραγματικό κόσμο, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αμέσως κατακλύστηκαν από σχόλια καθώς ακολούθησε χιονοστιβάδα θαυμασμού και λατρείας. Προτού νομίσετε ότι μας χτύπησε η ζέστη στο κεφάλι, θα γίνουμε σαφέστεροι. 


Αυτή την εβδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας η 
αφίσα και το πρώτο επίσημο τρέιλερ της ταινίας Ο χιονάνθρωπος που θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές σκοτεινές αίθουσες στις 12 Οκτωβρίου 2017 από τη UIP Greece. 

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του ροκ σταρ της αστυνομικής λογοτεχνίας Jο Nesbo (στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σε μετάφραση Γωγώς Αρβανίτη – κυκλοφορεί και σε pocket) και τον κεντρικό ρόλο του επιθεωρητή Χάρι Χόλε αναλαμβάνει να ενσαρκώσει ο διάσημος ηθοποιός Michael Fassbender.

Σε σκηνοθεσία του σουηδού Tomas Alfredson (Και ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι, Άσε το κακό να μπει) και με τον Martin Scorsese να συμμετέχει στην παραγωγή, η ταινία φαίνεται πολλά υποσχόμενη και αποτελεί την καλύτερη είδηση για το φθινόπωρο που έρχεται για τους εκατομμύρια φαν του Jo Nesbo και του Χάρι Χόλε. Πρωταγωνιστούν ακόμα η Rebecca Ferguson, η Chloë Sevigny και ο Val Kilmer.

Απολαύστε 
ΕΔΩ το τρέιλερ που μας έχει ήδη απογειώσει. 

Αν και η υπόθεση είναι γνωστή σε όλους, παρακάτω θα βρείτε λίγα λόγια για το βιβλίο για να φρεσκάρουμε τη μνήμη των πιο ξεχασιάρηδων:
Ένα αγοράκι ξυπνά και αναζητά τη μητέρα του. Όμως στο σπίτι δεν είναι κανείς και στον κήπο τους ανακαλύπτει έναν χιονάνθρωπο με το αγαπημένο φουλάρι της μητέρας του τυλιγμένο στον λαιμό του.
ΤΟΤΕ ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ.
Καθώς ο Χάρι Χόλε και η ομάδα του ξεκινούν την έρευνά τους, ανακαλύπτουν έναν ανησυχητικό αριθμό γυναικών που έχουν χαθεί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων.
Όταν διαπιστώνουν την εξαφάνιση κι άλλης μιας γυναίκας, οι χειρότερες υποψίες του Χάρι Χόλε επιβεβαιώνονται: για πρώτη φορά στην καριέρα του θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν σίριαλ κίλερ που παίζει στην έδρα του.
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/xionatnropos-19970/feed/
<![CDATA[2 νέα βιβλία Χάρι Πότερ θα κυκλοφορήσουν τον Οκτώβριο]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/xari-poter--19969/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/xari-poter--19969/#comments +Thu, 20 Jul 2017 15:24:00 +0300 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/xari-poter--19969/  2 νέα βιβλία Χάρι Πότερ θα κυκλοφορήσουν τον Οκτώβριο

]]>
 2 νέα βιβλία Χάρι Πότερ θα κυκλοφορήσουν τον Οκτώβριο

Το σύμπαν του Χόγκουαρτς πρόκειται να επεκταθεί με άλλα δύο νέα βιβλία του Χάρι Πότερ, που θα κυκλοφορήσουν τον Οκτώβριο. Η κυκλοφορία τους θα συμπέσει με έκθεση της βρετανικής Βιβλιοθήκης που διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της 20ης επετείου των μυθιστορημάτων φαντασίας της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.

Η έκθεση της Βρετανικής Βιβλιοθήκης με τίτλο «Μια ιστορία μαγείας» στην οποία θα παρουσιάζονται και τα δύο νέα βιβλία θα εγκαινιαστεί στις 20 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τον Φεβρουάριο του 2018, ανακοίνωσε την Τρίτη 18 Ιουλίου 2017 ο βρετανικός εκδοτικός οίκος Bloomsbury, από τον οποίο εκδίδονται τα βιβλία στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Reuters.


Οι αναγνώστες του «Harry Potter: A History of Magic – The Book of the Exhibition» (Χάρι Πότερ: Μια ιστορία της μαγείας - Το βιβλίο της Έκθεσης) θα μπορούν να εξερευνήσουν το πρόγραμμα σπουδών στη Σχολή Μαγείας Χόγκουαρτς, το σχολείο του μάγου Χάρι Πότερ, δηλαδή να μυηθούν στη Βοτανολογία, την Αστρονομία και τη Φροντίδα μαγικών πλασμάτων.

Στο βιβλίο «Harry Potter – A Journey Through A History of Magic» (Χάρι Πότερ- Ένα ταξίδι μέσα από μια ιστορία της μαγείας) θα αναλύεται η ιστορία της μαγείας, από τους Μονόκερους, την Αλχημεία και την Αρχαία Μαγεία έως τη Σχολή Χόγκουαρτς.

Στις 26 Ιουλίου, συμπληρώνονται 20 χρόνια από την κυκλοφορία του βιβλίου «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος », το πρώτο από τα επτά βιβλία της σειράς που πώλησε 450 εκατομμύρια αντίτυπα σε 29 γλώσσες. Στα βιβλία βασίστηκαν η σειρά εννέα ταινιών με έσοδα επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων και θεατρική παραγωγή.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/xari-poter--19969/feed/
<![CDATA[Wi-Fi σε 20 αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/wi-fi--19958/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/wi-fi--19958/#comments +Wed, 19 Jul 2017 12:07:00 +0300 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/wi-fi--19958/  Wi-Fi σε 20 αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα

]]>
 Wi-Fi σε 20 αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα.

Το Ακρωτήρι Σαντορίνης, οι Δελφοί και η Δήλος προστίθενται φέτος το καλοκαίρι στους αρχαιολογικούς χώρους με πρόσβαση σε δίκτυο Wi-Fi από την COSMOTE σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συνολικά, 20 από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας, που έχουν επιλεγεί από το υπουργείο βάσει κριτηρίων σπουδαιότητας και επισκεψιμότητας, θα αποκτήσουν σταδιακά πρόσβαση σε προηγμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες από την COSMOTE. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν να αναπτύξουν νέους διαδραστικούς τρόπους ξενάγησης και παρουσίασης των εκθεμάτων τους, αλλά και να αφηγηθούν την ιστορία της χώρας μας, με σύγχρονο τρόπο.

Πρόκειται για μία συνολική επένδυση άνω των €2 εκατ. της COSMOTE, που στόχο έχει να αναδείξει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά με τη δύναμη της τεχνολογίας. Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών ασύρματου δικτύου σε επιλεγμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σημεία, την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, τη λειτουργία και συντήρηση των δικτύων, αλλά και την δωρεάν παροχή των υπηρεσιών ασύρματου Wi Fi internet για τρία χρόνια.

Ήδη, πρόσβαση σε Wi-Fi υπάρχει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, ενώ επόμενος προορισμός της COSMOTE, είναι η Ακρόπολη Αθηνών. Έχουν προγραμματιστεί να ακολουθήσουν επίσης οι Αρχαιολογικοί χώροι στην Κνωσό και το Σούνιο, οι Βασιλικοί Τάφοι Αιγών (Βεργίνα), το Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο, η Αρχαία Ολυμπία, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Ηρακλείου και Θεσσαλονίκης, η Ακρόπολη Λίνδου, η Αρχαία Επίδαυρος, η Ακρόπολη Μυκηνών, η Σπιναλόγκα, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, η Αρχαία Δωδώνη και η Αρχαία Κόρινθος.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/wi-fi--19958/feed/
<![CDATA[ «Ταξίδι στον Κυκλαδικό Πολιτισμό» από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/kikladitiki-texni-politismos-19951/ http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/kikladitiki-texni-politismos-19951/#comments +Tue, 18 Jul 2017 17:37:00 +0300 35 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/kikladitiki-texni-politismos-19951/  «Ταξίδι στον Κυκλαδικό Πολιτισμό» από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

]]>
«Ταξίδι στον Κυκλαδικό Πολιτισμό» από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Μετά από μια ιδιαίτερα  επιτυχημένη  συνεργασία το 2011 που περιελάμβανε την παρουσίαση τριών εκθέσεων,  το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνεργάζεται εκ νέου με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών διοργανώνοντας την έκθεση με τίτλο «Ταξίδι στον Κυκλαδικό Πολιτισμό». Η έκθεση θα διαρκέσει από 27 Ιουλίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017 και θα φιλοξενηθείστον χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός» στο επίπεδο Αφίξεων του Αεροδρομίου.
 
Η έκθεση αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση της μεγάλης έκθεσης «Κυκλαδική Κοινωνία, 5.000 χρόνια πριν» που διοργάνωσε φέτος το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας, υπό την επιμέλεια του Διευθυντή του, Καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη.Καθώς έως σήμερα δεν υπάρχουν τεκμήρια γραφής της Πρωτοκυκλαδικής Περιόδου, η έκθεση  επιχειρούσε να αναγνώσει με απλό και εύληπτο τρόπο τη δομή της κοινωνίας των Κυκλάδων κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200 έως 2000 π.Χ.), το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν οι άνθρωποι, τις ασχολίες τους, τις κοινωνικές ή θρησκευτικές εκδηλώσεις, τις πίστεις και τις δοξασίες τους.
 
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσφέρει στους επισκέπτες του Αεροδρομίου μία συνοπτική παρουσίαση αυτής της έκθεσης για να γνωρίσουν τον Πρωτοκυκλαδικό Πολιτισμό μέσα από φωτογραφίες αλλά κυρίως  μέσα από μια ταινία- ποίημα 4 λεπτών σε σενάριο-αφήγηση του Καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη, σκηνοθεσία Τζώρτζη Γρηγοράκη, μουσική Μαριλένας Ορφανού  και παραγωγή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της Haos Film (Μαρία Χατζάκου, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη). Η ταινία προβάλλει αντιπροσωπευτικά δείγματα του πολιτισμού αυτού, συμπυκνώνοντας τη ζωή και τη δημιουργία της Κυκλαδικής Κοινωνίας, 5.000 χρόνια πριν.
 
Το απόκρημνο γεωγραφικό ανάγλυφο, ο θαλάσσιος περιορισμός και η ανάγκη ώθησαν τη δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού πολιτισμού, όπου η ανθρώπινη μορφή (γυναικεία & ανδρική) σε ειδώλια κυριαρχεί, μιλώντας εύγλωττα για την κοινωνική ιεραρχία, τις ασχολίες, τις πίστεις και τις δοξασίες των προϊστορικών Κυκλαδιτών. Mέσα από την έκθεση, οι επισκέπτες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα πάρουν μια πρώτη εικόνα για το πώς ήταν οι Κυκλάδες  το 3000  π.Χ., πριν επισκεφθούν σήμερα τα νησιά του Αιγαίου.
 
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4       
106 74, Αθήνα   
Τ.: (+30) 210 7228321-3
cycladic.gr
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/art-book/kikladitiki-texni-politismos-19951/feed/