Kulturosupa.gr - RSS http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/ put the rss description here. +Sat, 22 Jul 2017 09:41:00 +0300 en hourly 1 http://kulturosupa.gr/ http://kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://kulturosupa.gr/ <![CDATA[Οι καταστροφές στην Κω όπως αποτυπώνονται από ψηλά]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/kos-sismos-psila-19992/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/kos-sismos-psila-19992/#comments +Sat, 22 Jul 2017 09:41:00 +0300 143 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/kos-sismos-psila-19992/  Οι καταστροφές στην Κω όπως αποτυπώνονται από ψηλά

]]>
 Οι καταστροφές στην Κω όπως αποτυπώνονται από ψηλά

Σε εναέριο βίντεο του ειδησεογραφικού δικτύου RT καταγράφεται μέρος των καταστροφών από το χτύπημα του Εγκέλαδου στο νησί της Κω.

Δείτε το βίντεο:

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/kos-sismos-psila-19992/feed/
<![CDATA[Η Diana μέσα από τα μάτια των γιων της: Πρεμιέρα νέου ντοκιμαντέρ στο HBO]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/diana--hbo-19991/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/diana--hbo-19991/#comments +Sat, 22 Jul 2017 09:37:00 +0300 143 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/diana--hbo-19991/  Η Diana μέσα από τα μάτια των γιων της: Πρεμιέρα νέου ντοκιμαντέρ στο HBO

]]>
 Η Diana μέσα από τα μάτια των γιων της: Πρεμιέρα νέου ντοκιμαντέρ στο HBO

Τη Δευτέρα το βράδυ, ο πρίγκιπας William και ο πρίγκιπας Harry θα μιλήσουν για πρώτη φορά στο HBO για τη μητέρα τους και για τη σχέση τους μαζί της. Το νέο ντοκιμαντέρ που θα κάνει πρεμιέρα στο αμερικανικό δίκτυο, σηματοδοτεί και την 20η επέτειο από τον θάνατό της.

Το ντοκιμαντέρ έχει τίτλο: «Diana, η μητέρα μας: Η ζωή της και η κληρονομιά της». Η φωτογραφία της αφίσας του ντοκιμαντέρ είναι ασπρόμαυρη και δείχνει την αδικοχαμένη πριγκίπισσα να χαμογελά γαλήνια, δίπλα στους επίσης χαμογελαστούς νεαρούς πρίγκιπες. Η λήψη της έγινε στον κήπο του Highgrove House με αφορμή τα 40α γενέθλια του πρίγκιπα Καρόλου το 1988.

Σύμφωνα με τον παραγωγό Νικ Κεντ η φωτογραφία επελέγη γιατί αντανακλά το γεγονός ότι «πρώτη φορά, οι δύο γιοι της πριγκίπισσας Diana μιλούν ανοικτά και μακροσκελώς για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε τη μητρότητα. Όπως επιβεβαιώνουν προσωπικοί φίλοι της Νταϊάνα, με τους γιους της ένιωθε πραγματικά ότι μπορούσε να είναι ο εαυτός της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/diana--hbo-19991/feed/
<![CDATA[Έρχονται νέα λουκέτα στην αγορά]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/louketa-nea-19956/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/louketa-nea-19956/#comments +Wed, 19 Jul 2017 11:57:00 +0300 143 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/louketa-nea-19956/  Έρχονται νέα λουκέτα στην αγορά

]]>
 Έρχονται νέα λουκέτα στην αγορά.

Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές ειδήσεις στη διάρκεια των τελευταίων ετών της κρίσης, είναι εκείνες που αφορούν στο κλείσιμο επιχειρήσεων. Εκατοντάδες είναι τα παραδείγματα ηχηρών λουκέτων που κλόνισαν την αγορά σε όλους σχεδόν τους κλάδους, από το εμπόριο, τα τρόφιμα, τη μεταποίηση, τη βαριά βιομηχανία, ενώ ακόμη περισσότερα είναι τα λουκέτα που χτύπησαν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και δεν είδαν ποτέ τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν και ενώ οι επιχειρηματίες έρχονται φέτος αντιμέτωποι με νέες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν ότι υπάρχει ολοένα εντεινόμενος φόβος για νέο κύμα λουκέτων στην αγορά.

Αυτό καταδεικνύουν τόσο τα επίσημα στοιχεία από τα εμπορικά μητρώα των μεγαλύτερων επιμελητηρίων της χώρας όσο και οι ποιοτικές έρευνες που μετρούν το κλίμα και τις προθέσεις των επιχειρηματιών στην αγορά.

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που έγιναν προ ημερών γνωστά από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι και τον Ιούλιο του 2017 στην Αθήνα οι επιχειρήσεις που έκλεισαν ξεπερνούν κατά 57.060 εκείνες που άνοιξαν (273.007 έναντι 215.947). Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη και στον βιοτεχνικό κλάδο όπου σύμφωνα με το βιοτεχνικό επιμελητήριο την τελευταία οκταετία είχαμε 14.180 λουκέτα όταν οι επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη ήταν μόλις 5.527. Στη Συμπρωτεύουσα δηλαδή από την έναρξη της κρίσης “εξαφανίστηκαν” 8.653 επιχειρήσεις.

Φέτος η εικόνα έχει αλλάξει πλασματικά αφού εμφανίζεται μεγαλύτερος αριθμός ενάρξεων, που όμως αφορά σε μικρού μεγέθους ΙΚΕ ή ατομικές επιχειρήσεις, που δημιουργήθηκαν κυρίως για φορολογικούς ή ασφαλιστικούς λόγους.

Το μεγαλύτερο “χαστούκι” όμως για την πραγματική εικόνα και τις προσδοκίες που υπάρχουν στην αγορά έδωσε η πρόσφατη έρευνα επιχειρηματικού περιβάλλοντος που διενήργησε ο ΣΕΒ και στην οποία ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 706 επιχειρήσεων έδωσε το πραγματικό στίγμα για την κατάσταση που επικρατεί. Και το στίγμα αυτό μόνο ενθαρρυντικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα του ΣΕΒ έξι στις δέκα επιχειρήσεις (64%) αυτή τη στιγμή δίνει μάχη επιβίωσης προσπαθώντας να αποφύγει το λουκέτο. Εξ αυτών περίπου 4 στις δέκα (38,9%) δηλώνει ότι η πορεία της επιχείρησής του είναι πολύ άσχημη, ενώ η συντιπτική πλειονότητα θεωρεί ότι η βελτίωση θα έρθει από το 2019 και μετά.

Στην κορυφή των “απαισιόδοξων” επιχειρηματιών βρίσκονται οι κλάδοι των κατασκευών και του εμπορίου που συνεχίζουν να πλήττονται έντονα από την κρίση, ενώ ως προς το μέγεθος πιο ευάλωτες αναδεικνύονται οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις. Τέλος ως προς τη γεωγραφική διασπορά, Βόρεια Ελλάδα και Κεντρική/ Νότια Ελλάδα αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Δε βλέπουν φως

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι περίπου ένας στους πέντε επιχειρηματίες δε βλέπει φως, αφού εκτιμά ότι η κατάσταση στην αγορά για να βελτιωθεί θα χρειαστούν περισσότερα από 8 χρόνια!

Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών βλέπει ότι για να έρθει η βελτίωση θα χρειαστούν πάνω από 2-3 χρόνια έως και 6-8 χρόνια (53,3%).

Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι έξι στις δέκα επιχειρήσεις απαντά ότι βρίσκεται σε φάση επιβίωσης (64%).

Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δίνουν μάχη για να συντηρηθούν στη ζωή;

Υγιή ανταγωνισμό, προσιτό δανεισμό, εργασιακές ρυθμίσεις, αξιοποίηση επενδυτικών εργαλείων, βελτίωση του συστήματος των δημόσιων συμβάσεων, ενίσχυση της διαφάνειας.

Ο αργός θάνατος του επιχειρείν

Το τίμημα που έχει πληρώσει ο επιχειρηματικός κόσμος στο βωμό της 8ετούς κρίσης είναι δυσβάσταχτο. Η καθίζηση της εγχώριας ζήτησης, η χρηματοοικονομική ασφυξία, το υψηλό ενεργειακό κόστος, η υψηλή φορολογία, προστέθηκαν στο διαχρονικά αντιαναπτυξιακό και γραφειοκρατικό επιχειρηματικό περιβάλλον, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου λεηλασία του παραγωγικού ιστού της χώρας. Και βέβαια τα εκατοντάδες ηχηρά επιχειρηματικά λουκέτα και οι στρατιές ανέργων που προκάλεσαν, καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια για έξοδο από το φαύλο κύκλο της κρίσης.

Μεταξύ των επιχειρήσεων που έκλεισαν περιλαμβάνονται βιομηχανίες, αλυσίδες λιανεμπορίου, εταιρείες υπηρεσιών κλπ Softex, Ηλεκτρονική Αθηνών, Contitech – IMΑΣ και ΒΙΣ, Παπασωτηρίου , Ελευθερουδάκης,”Πυρσός”, Hellenic Steel, Jetoil χωρίς να περιλαμβάνονται οι πολυεθνικές που αποχώρησαν, οι ελληνικές εταιρείες που άλλαξαν έδρα αναζητώντας ενα πιο φιλικό περιβάλλον στον εξωτερικό αλλά και οι εταιρείες που έκλεισαν παραγωγικές μονάδες και εργοστάσια, περιορίζοντας τη δραστηριότητά τους.

Και βέβαια όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία αλλά και οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών, το βαρέλι παραμένει ακόμη και σήμερα δίχως πάτο…

Πηγή: Capital.gr

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/louketa-nea-19956/feed/
<![CDATA[ΕΥΔΑΠ: Κόβει το νερό για οφειλές άνω των 100 ευρώ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/eidap-19940/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/eidap-19940/#comments +Tue, 18 Jul 2017 09:19:00 +0300 143 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/eidap-19940/  ΕΥΔΑΠ: Κόβει το νερό για οφειλές άνω των 100 ευρώ

]]>
 ΕΥΔΑΠ: Κόβει το νερό για οφειλές άνω των 100 ευρώ..

Σκληρή γραμμή στους κακοπληρωτές εμφανίζεται αποφασισμένη να ακολουθήσει η ΕΥΔΑΠ τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του έτους, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τα φέσια και να αντιμετωπίσει το κύμα «δεν πληρώνω» που σαρώνει τα ελληνικά νοικοκυριά, εκτινάσσοντας στα ύψη τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το παράδειγμα της ΔΕΗ που στραγγαλίζει την ρευστότητά της και εμφανίζεται ανήμπορη να αντιμετωπίσει τις οφειλές που έχουν εκτοξευτεί στα 2,23 δισ. ευρώ δίνει ένα καλό μάθημα και στην ΕΥΔΑΠ που επιδιώκει να ελέγξει τα φέσια πριν πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Το τελευταίο δίμηνο, η νέα πολιτική της εταιρείας εκδηλώνεται με σαρωτικές διακοπές νερού που υπολογίζονται έως και 3.000 την εβδομάδα, πλήττοντας κυρίως τους μισθωτές ακινήτων. Στον συνολικό προγραμματισμό της εταιρείας περιλαμβάνονται 47.000 διακοπές νερού για το επόμενο διάστημα, δίνοντας προτεραιότητα σε 10.000 μισθωμένα νοικοκυριά. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχει υλοποιηθεί περίπου το 30% των δρομολογημένων επεμβάσεων, προκαλώντας συνθήκες έντασης στα υποκαταστήματα της ΕΥΔΑΠ από πολίτες που σπεύδουν μαζικά για να επανασυνδεθούν με το δίκτυο της εταιρείας.

Το πρόγραμμα διακοπών έχει εντατικοποιηθεί από τις αρχές Απριλίου και πλήττει κυρίως τα μισθωμένα ακίνητα, για τα οποία το νερό κόβεται για οφειλές πάνω από 100 ευρώ ή αν το πλήθος των ανείσπρακτων λογαριασμών ξεπερνούν τους 7 δηλαδή φτάνει τα δύο χρόνια. Για τους ιδιοκτήτες, επισήμως η ΕΥΔΑΠ εμφανίζεται πιο ελαστική με την παροχή νερού να διακόπτεται για λογαριασμούς πάνω από τα 1.000 ευρώ, μολονότι υπάρχουν περιπτώσεις ουκ ολίγων ακινήτων που οι διακοπές τελευταία εκτελούνται και για ποσά κάτω από 500 ευρώ.

Οι διακοπές νερού επεκτείνονται και σε όσους έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους αλλά δεν είναι συνεπείς στις πληρωμές τους. Επιπλέον, η εταιρεία έχει αποφασίσει να εξαντλήσει την επιείκιά της στους 5 διακανονισμούς (πολίτες δηλ. που ρύθμισαν παλιές οφειλές αλλά στην πορεία μπήκαν σε δόσεις και για νέες οφειλές). Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να γίνει νέος διακανονισμός και στις περιπτώσεις αυτές ζητείται η εξόφληση τοις μετρητοίς. Η επανασύνδεση της παροχής νερού δεν γίνεται δίχως κόστος για τα νοικοκυριά, δημιουργώντας πρόσθετα έξοδα για τους καταναλωτές αλλά πρόσθετα έσοδα για την ΕΥΔΑΠ. Τα διοικητικά έξοδα διακοπής και επανασύνδεσης φτάσουν τα 37 ευρώ, από τα οποία 12 ευρώ είναι η εντολή διακοπής.

Στα 203 εκατ. ευρώ οι απαιτήσεις από πελάτες και ΟΤΑ

Στο τέλος του 2016 οι συνολικές απαιτήσεις της ΕΥΔΑΠ από καταναλωτές και ΟΤΑ ανέρχονταν σε πάνω από 203 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση περίπου κατά 14 εκ ευρώ σε σχέση με το 2015. Παραμένουν όμως σε υψηλό επίπεδο με την πρόβλεψη για τους επισφαλείς πελάτες να υπερβαίνει τα 51 εκατ. ευρώ.

«Επί σειρά ετών, η ΕΥΔΑΠ δεν έκοβε το νερό. Πρέπει όμως όλοι να κατανοήσουμε ότι, ότι έχει δημόσιο χαρακτήρα δεν σημαίνει ότι δεν οφείλουμε να το νοικοκυρέψουμε. Επιπλέον ο πολίτης πρέπει να μάθει να σέβεται το νερό» αναφέρει η Γενική Διευθύντρια πελατών της εταιρείας κ. Στέλλα Πολιτάκη.

Στόχος είναι να αυξηθεί η εισπραξιμότητα για την εταιρεία, αλλά και να προστατευτούν οι ιδιοκτησίες από μεγάλες καταναλώσεις ενοικιαστών μολονότι τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ΕΥΔΑΠ στον τομέα αυτό είναι πολύ περιορισμένα. Μέχρι σήμερα, ελάχιστοι είναι εκείνοι που δηλώνουν την μίσθωση με αποτέλεσμα από τα 2,2 εκατομμύρια υδροδοτούμενα ακίνητα να εμφανίζονται ως μισθωμένα μόλις 140.000. Σε ότι αφορά τις παροχές που πληρούν τα κριτήρια διακοπής αυτές υπολογίζονται σε 160.000.

«Η ιδιαιτερότητα που έχει η ΕΥΔΑΠ είναι ότι συμβάλλεται με τον ιδιοκτήτη, για αυτό και τις όποιες οφειλές από κατανάλωση τις διεκδικεί από τους ιδιοκτήτες εν αντιθέσει με την ΔΕΗ που παίρνει την εγγύηση και τις οφειλές τις διεκδικεί από τους μισθωτές» αναφέρει η κ. Πολιτάκη. Οι μισθωτές παρά το γεγονός ότι έχουν το δικαίωμα των διευκολύνσεων αποφεύγουν να ενταχθούν σε ρυθμίσεις και ο λόγος είναι ότι απαιτείται εξουσιοδότηση του ιδιοκτήτη.

Το κύμα διακοπών συμπίπτει με την απόσυρση όλων των ευνοϊκών ρυθμίσεων που «έτρεξε» την προηγούμενη χρονιά η ΕΥΔΑΠ από τις οποίες έχει διατηρηθεί το πρόγραμμα των 18 δόσεων για όλους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια με ελάχιστη δόση τα 20 ευρώ. Η κ. Πολιτάκη αναφέρει στο b.s ότι το πρόγραμμα αυτό απέδωσε καρπούς στην ΕΥΔΑΠ αφού αύξησε την εισπραξιμότητα στο α΄ πεντάμηνο του 2017 κατά 9% σε σχέση με το 2015 που δεν υπήρχαν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις και στο τέλος του 2016 κατά 7,5% συγκριτικά πάντα με την προηγούμενη χρονιά.

H ΕΥΔΑΠ δέχεται δριμεία κριτική για την πολιτική της από το ΣΕΚΕΣ (Συμμετοχικό Κίνημα Εργαζομένων και Σσυνταξιούχων της ΕΥΔΑΠ), που υποστηρίζει ότι η Επιχείρηση όφειλε να ενημερώσει τους πολίτες για την νέα πολιτική της και όχι απροειδοποίητα να κόβει το νερό. Στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, δεν δίστασαν να την κατηγορήσουν για αντικοινωνική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι στερεί νερό ακόμη και από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που θα έπρεπε να προστατεύει και υπογράμμισαν ότι αντί να χορηγεί παχυλά μερίσματα στους μετόχους όφειλε να σχηματίσει ένα «αποθεματικό» που θα διαγράφει οφειλές από όσους έχουν αντικειμενική δυσκολία εξόφλησης λογαριασμών.

Η Γενική Διευθύντρια Πελατών της ΕΥΔΑΠ αποκαλύπτει πάντως ότι η επιχείρηση έχει ήδη ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τον δήμο της Αγίας Βαρβάρας σε 322 νοικοκυριά που σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλους δήμους της Δυτικής Αττικής για την προστασία των αδύναμων καταναλωτών. Οι κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, θα έχουν την υποχρέωση να συντάσσουν εκθέσεις για κάθε ευάλωτο νοικοκυριό και σε όσους διαπιστώνεται πραγματική αδυναμία θα προβλέπεται από κούρεμα οφειλών ως διαγραφή απαιτήσεων.

Η εικόνα στους ΟΤΑ

Βελτίωση της εισπραξιμότητας κατά 25% παρατηρείται στις απαιτήσεις της ΕΥΔΑΠ από τους ΟΤΑ, που στο τέλος του 2016 ανέρχονταν σε 41 εκ. ευρώ. Όπως αναφέρουν στελέχη της Επιχείρησης, οι δήμοι που από την αρχή, αρνήθηκαν να διακανονίσουν και να πληρώσουν τις οφειλές τους εξακολουθούν να χρωστούν (Μέγαρα, Σαλαμίνα κ.α), ωστόσο εκτιμάται ότι αργά ή γρήγορα το θέμα με τους ΟΤΑ θα επιλυθεί καθώς θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις κοστολόγησης του νερού που επιβάλλει η νέα νομοθεσία. Έτσι εκτιμάται ότι πολλοί ΟΤΑ θα εκχωρήσουν τα δίκτυά τους για να τα διαχειριστεί, η ΕΥΔΑΠ.

Πηγή: newmoney.gr

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/eidap-19940/feed/
<![CDATA[Έρευνα: Ποιος εργασιακός κλάδος πληρώνει καλύτερα στην Ελλάδα;]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/62666-19939/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/62666-19939/#comments +Tue, 18 Jul 2017 09:14:00 +0300 143 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/62666-19939/  Έρευνα: Ποιος εργασιακός κλάδος πληρώνει καλύτερα στην Ελλάδα;

]]>
 Έρευνα: Ποιος εργασιακός κλάδος πληρώνει καλύτερα στην Ελλάδα;

Η έκδοση HR Trends Survey για το 2017, αποτελεί τη μαζικότερη σε συμμετοχή έρευνας της Randstad Ελλάδος από τα 6 χρόνια διεξαγωγής της. Συγκεκριμένα, από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι και τον Μάρτιο του 2017, οι Σύμβουλοι της Randstad πραγματοποίησαν 460 συνεντεύξεις σε υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Στόχος της έρευνας είναι η συλλογή των τάσεων στον κλάδο του Ανθρώπινου Δυναμικού καθώς και των μισθών ανά επαγγελματικό προφίλ.

H παρούσα έρευνα συμπεριλαμβάνει το εύρος μισθών για τις βασικότερες θέσεις στους κλάδους των Πωλήσεων & Μάρκετινγκ, Οικονομικών & Λογιστικής, Τεχνολογίας, στον κλάδο των Μηχανικών, της Διοικητής Υποστήριξης, της Φαρμακευτικής, τα Νομικά και της Εξυπηρέτησης Πελατών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους παρακάτω μισθούς, ανά χαμηλότερη και υψηλότερη τιμή:
pinakas

Πηγή: fortunegreece.com

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/62666-19939/feed/
<![CDATA[Επάγγελμα Ζιγκολό - Μεγάλη Αποκάλυψη. [Life stories - Βασίλης Καρατζόγλου].]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/karatzoglou-megali-apokalipsi-19928/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/karatzoglou-megali-apokalipsi-19928/#comments +Mon, 17 Jul 2017 10:06:00 +0300 23 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/karatzoglou-megali-apokalipsi-19928/   Επάγγελμα Ζιγκολό - Μεγάλη Αποκάλυψη. [Life stories - Βασίλης Καρατζόγλου].

]]>
 Επάγγελμα Ζιγκολό - Μεγάλη Αποκάλυψη. [Life stories - Βασίλης Καρατζόγλου].

Ώρα Ελλάδος 12:42. «Αγαπημένε μου. Στο ραντεβού που θα πάς να ξέρεις ότι θα είμαι μαζί σου. Στην καρδιά σου..Στην ψυχή σου..Μαργαρίτα..». Έκλεισα τον φάκελο και το μάτι μου καρφώθηκε κατευθείαν στο ταβάνι. Ένα ξεφλούδισμα καινούργιο έκανε την εμφάνιση του. Ναι, δεν το είχα ξαναδεί. Ολόφρεσκο πράγμα. Από και ως που η Μαργαρίτα ήξερε ότι εγώ είχα ραντεβού»μουρμούρισα ενώ το μυαλό μου έκανε 1.000 στροφές στο δευτερόλεπτο μπας και βρω καμιά άκρη. Τζίφος. Ξαφνικά, θυμήθηκα ότι τον φάκελο πήγε να μου τον δώσει ο Κος Πουρσανίδης την ημέρα που πήγα στο ραντεβού μου στο Παλαιό Ψυχικό. Ναι, ήθελε να μου τον δώσει αλλά εγώ βιαζόμουν και του είπα θα έρθω άλλη στιγμή να τον πάρω. Και, νάτος στα χέρια μου με ένα περιεχόμενο που δεν μπορώ να βγάλω άκρη. Με ένα περιεχόμενο που μπορεί να έχει νόημα, μπορεί και όχι…
 
Ώρα Ελλάδος 09:29. «Καλημέρα Θανάση. Θα σε παρακαλούσα να έρθεις σήμερα το βράδυ στις 9 στο σπίτι μου να τα πούμε. Θα σε περιμένω με χαρά. Έλενα». Μισάνοιξα τα μάτια μου, διάβασα το μήνυμα και έπεσα πάλι για ύπνο. «Είναι πια Δευτέρα και μια καινούργια εβδομάδα ξεκινά»σκέφτηκα χωρίς να μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Πόσο μάλλον για την κάρτα. Ήμουν πολύ κουρασμένος. Χθες έπαιρνα τηλέφωνο την φίλη μου την Μαρία αλλά δεν το σήκωνε. Εξαφανίστηκε και αυτή. Μετά πήρα τον Κώστα και πήγαμε για μπύρες. Ήθελα τόσο πολύ να βγω και να πιω. Δεν μπορούσα να καθίσω λεπτό στο σπίτι. Είπαμε τα δικά μας, με ρώτησε πως πάω από δουλειά, του είπα χάλια, κούνησε το κεφάλι του, είπαμε για τα γκομενικά μας που επίσης πάνε χάλια, για τα οικονομικά που είναι χέσε μέσα και τελικά καταλήξαμε ότι είναι η ζωή είναι από μόνη της ένα μάτσο χάλια..η μάλλον σκατά. Απλά έχει και μερικές στιγμές έξαρσης, χαράς, ζωντάνιας και ζωτικότητας. Μετά κάναμε καμάκι σε δύο γκόμενες που καθόταν απέναντι μας, ανταλλάξαμε τηλέφωνα και γύρισα σπίτι στις 4 το πρωί μέσα στα μαύρα χάλια.
 
Έπεσα στο κρεβάτι και όλα γύρω μου γυρίζανε. Έκλεισα τα μάτια μου και προσπάθησα να φανταστώ πως θα ήταν το βράδυ σήμερα στης κυρίας Έλενας. Τι θα έλεγα στον γιο της, τι βοήθεια θα πρόσφερα και πως θα στεκόμουν σε όλο αυτό. Με φαντάστηκα να μιλάω και να συμπαραστέκομαι στον νεαρό..ώσπου με πήρε ο ύπνος. Στο όνειρο μου είδα το μαύρο πουλί να στέκεται στην εξώπορτα του σπιτιού της και να μου λέει: «Πέρνα μέσα μην φοβάσαι. Τώρα αρχίζουν όλα….».
 
Η ώρα ήταν ήδη οχτώ και σε μια ώρα έπρεπε να βρίσκομαι στο Παλαιό Ψυχικό. Άνοιξα την ντουλάπα για να βρω τι ρούχα θα βάλω. Όλο το απόγευμα το πέρασα στον καναπέ να κοιτάζω το νταβάνι και να σκέφτομαι τι μπορεί αν σήμαινε η κάρτα που μου στείλε η Μαργαρίτα. Από πού ξέρει τι θα έκανα εγώ; Μήπως πήρε τηλέφωνο την Μαρία κα ι της τα ξέρασε όλα;  Δύσκολο. Η Μαρία δεν θα το έκανε ποτέ αυτό. Μήπως ο γκόμενος της έμαθε κάτι και της το είπε; Και αυτός πάλι από πού να το μάθε; Μυστήριο.
 
Αποφάσισα να βάλω το μπλουζάκι που μου έκανε δώρο στα γενέθλια μου. Είναι από τα αγαπημένα μου. Με ένα ωραίο παντελόνι και τα καλά παπούτσια που μου ΄χει πάρει η Μαρία, κούκλος θα είμαι. «Ρε, συ πόσο καιρό είχα να πω καλή κουβέντα για τον εαυτό μου»αναρωτήθηκα καθώς έβαζα την μπλούζα. Έβαλα και το παντελόνι, κοιτάχτηκα για λίγο στον καθρέφτη, χαμογέλασα και μετά έφτιαξα το μαλλί. Έτοιμος. Πήρα τα κλειδιά και κατευθύνθηκα προς το αμάξι. «Ελπίζω να πάρει μπρος αυτή την φορά γιατί δεν θα αντέξω και άλλη ταλαιπωρία»σκέφτηκα καθώς κατέβαινα με το ασανσέρ στο ισόγειο. Το αυτοκίνητο ευτυχώς πήρε μπρος και το ταξίδι για το Παλαιό Ψυχικό μόλις ξεκίνησε. Στον δρόμο αναρωτιόμουν γιατί ενώ είχα φύγει προχθές από το ραντεβού μου με την κύρια Έλενα μου φαινότανε σαν να περάσανε μήνες. Κι’ όμως ήταν σαν χθες…
 
Ώρα Ελλάδος 20:45. Έφτασα στον προορισμό μου μέσα σε μισή ώρα. Δεν είχε καθόλου κίνηση στους δρόμους. Βρήκα και εύκολα να παρκάρω. Βρίσκομαι ήδη στην εξώπορτα με τα τεράστια κάγκελα και χτυπάω το κουδούνι. Περιμένω μισό λεπτό και η εξώπορτα ανοίγει. Διασχίζω τον κήπο, περνάω ανάμεσα στους υπέροχους θάμνους και τα ψηλά δέντρα και φτάνω στην άλλη πόρτα. Διορθώνω λίγο το μπλουζάκι στους ώμους, το τινάζω ελαφρά και χτυπάω το κουδούνι. Λίγα δευτερόλεπτα πριν ανοίξει η πόρτα, ακριβώς στα αριστερά μου, πάνω σε ένα δέντρο, βλέπω το τεράστιο μαύρο πουλί. Κάνει τις ίδιες κινήσεις που έκανε όταν το πρωτοείδα. Ξύνει τα φτερά και τον λαιμό του, βγάζει μια κραυγή και εξαφανίζεται. «Ο οιωνός»μουρμουρίζω και το κοιτάζω καθώς πετάει ψηλά και εξαφανίζεται στο σκοτάδι.
 
Η πόρτα ανοίγει, η κυρία Έλενα κάνει την εμφάνιση της (ακόμα πιο σέξι από την προηγούμενη φορά)με χαιρετάει, της ανταποδίδω τον χαιρετισμό, μου χαμογελάει, της ανταποδίδω το χαμόγελο και περνάω στο κατώφλι του σπιτιού της. Γνώριμος ο χώρος, δεν δυσκολεύομαι καθόλου να προσαρμοστώ. Πόσο μάλλον να προσανατολιστώ. «Κάθισε Θανάση. Τα θα πιείς;»με ρωτάει και μου σκάσει ένα μεγάλο χαμόγελο. «Αν έχετε βότκα θα ήθελα να πιω με λίγο πάγο και στυμμένο λεμόνι»της απαντώ και μου γνέθει θετικά. «Βεβαίως και έχω»μου λέει και πηγαίνει στην κουζίνα να ετοιμάσει το ποτό μου. Επεξεργάζομαι τον χώρο, σκέφτομαι πόσα πέρασα εδώ μέσα σε ένα βράδυ, την κοιτάζω καθώς ανοίγει το ψυγείο να πάρει τα λεμόνια, και περιμένω με ανυπομονησία την συνέχεια της βραδιάς.
 
«Στην υγεία μας»μου λέει και τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας. Εκείνη έχει βάλει να πιει ουίσκι με λίγη κόκα-κόλα. «Αλλάξανε τα γούστα μας σήμερα»της λέω και πίνω σχεδόν την μισή βότκα από το ποτήρι. «Ναι, αλλάξανε»μου απαντά και πιάνει το πακέτο με τα τσιγάρα. Βρίσκονται στο ίδιο σημείο όπως προχθές. «Λοιπόν, είσαι έτοιμος να κάνεις αυτό που είπαμε;»με ρωτά και της απαντώ ένα ξερό «Ναι, είμαι». Παίρνει το τηλέφωνο, σχηματίζει έναν αριθμό, λέει ένα : «Μπορείς να κατέβεις»και το κλείνει. Πίνω την υπόλοιπη βότκα από το ποτήρι και περιμένω ποιος θα εμφανιστεί από την εσωτερική σκάλα. Αυτό που βλέπω δεν θα το φανταζόμουν ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα!
«Μαργαρίταααααααααααααα» φωνάζω και το ποτήρι γλιστράει από το χέρι μου και γίνεται χίλια κομμάτια.
 
Συνεχίζεται….
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/karatzoglou-megali-apokalipsi-19928/feed/
<![CDATA[Ο τραμπούκος και η ατάκα «Γιατί ανακατεύεσαι ρε;;;» Γράφει η Π. Στασινοπούλου]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/trampoukos-kalimarmaro-stasinopo-19916/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/trampoukos-kalimarmaro-stasinopo-19916/#comments +Sun, 16 Jul 2017 11:31:00 +0300 28 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/trampoukos-kalimarmaro-stasinopo-19916/ Ο τραμπούκος και η ατάκα «Γιατί ανακατεύεσαι ρε;;;» Γράφει η Π. Στασινοπούλου

]]>
 Ο τραμπούκος και η ατάκα «Γιατί ανακατεύεσαι ρε;;;» Γράφει η Π. Στασινοπούλου

       Έχω την εντύπωση ότι η περιβόητη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο- υπό την αιγίδα του… «εργολάβου ευαισθησίας» ΣΚΑΙ-  πολύ περισσότερο από τρόφιμα, συγκέντρωσε μομφές και δίπλα στα τραγούδια έλαμψαν τα παρατράγουδα, κάποια σε ακραία μορφή… Όχι, δεν θα ασχοληθώ με το κανάλι της υποκρισίας και τις διαφημιστικές δράσεις του ως  μαγαζί που εμπορεύεται από σανό μέχρι φύκια για μεταξωτές κορδέλες… ούτε με την κατάντια της αλληλεγγύης ως σπουδαία έννοια και τον ξεπεσμό της σε ελεημοσύνη των βολεμένων «φιλάνθρωπων»…. ούτε με τις φαιδρότητες  αμετροεπών σαν τον «επαναστάτη»  Ζουγανέλη και τον «πολιτικά ορθό» Νιόνιο… Δείγματα όλων αυτών έχουμε λουστεί κατά κόρον εδώ και χρόνια. Θα ασχοληθώ με το ακραίο παρατράγουδο της βιαιοπραγίας που επισκίασε τα υπόλοιπα ως πρωτοφανές και θα ακολουθεί σταθερά ως συνοδευτικό την παρούσα συναυλία.
 
       Διότι σε εκδήλωση πολιτισμού και με θέμα την «αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο», το να γίνονται χιλιάδες θεατές μάρτυρες βίας ενός συζύγου  στη γυναίκα του, πέραν του ότι δεν μας έχει ξανατύχει, αποκτά επιπλέον σουρεαλιστικές διαστάσεις! Πιθανόν κάποιοι σε ιδιωτικές παρέες να έχουν συναντήσει παρόμοια περιστατικά, αλλά δημόσια, ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων και κάμερας, είναι όντως πρωτοφανές, μα πάνω απ’ όλα σοκαριστικό! Με τον τρόπο που πάντα σοκάρει η σκληρή αλήθεια, απογυμνωμένη από προσχήματα. Αυτά που δεν θα μπορούσαν σε καμιά περίπτωση να συγκρατήσουν έναν τραμπούκο κι απλά λειτούργησε με τον φυσικό, οικείο τρόπο της καθημερινότητάς του. Οι ζωώδεις αντιδράσεις προφανώς δεν ελέγχονται και σιγά μη τις σταματούσε η παρουσία τόσων ματιών και τόσων φακών…  Δίνοντας ξεκάθαρο «στίγμα» για όσα συμβαίνουν όταν τα πειστήρια λείπουν κι ο τραμπούκος αλωνίζει ανενόχλητος.
 
       Στο κατάπτυστο σκηνικό, ομολογώ ότι περισσότερο από το χαστούκι στη γυναίκα του, του τραμπούκου που πλακώθηκε με το σύμπαν, με πλήγωσε η δική της στάση. Η οποία, αφού κακοποιήθηκε τόσο προσβλητικά ενώπιον όλων, συνέχισε να τον «προστατεύει» από τους καυγάδες που ο ίδιος προκάλεσε, δάκρυσε διάβασα, αρνήθηκε την προτροπή των μαρτύρων να καταγγείλει το γεγονός με δική τους υπεράσπιση και ντοκουμέντα, αποχώρησε σιωπηλά και κλαμένη. Και λέω με πλήγωσε και όχι σόκαρε, γιατί μου επιβεβαίωσε το προφανές.  Ότι οι αντιδράσεις της πιστοποιούν τον εθισμό στην καθημερινή βία, διότι αν επρόκειτο για κάτι πρωτόγνωρο κι απρόβλεπτο, οποιοσδήποτε φυσιολογικός άνθρωπος δέχεται απρόκλητη επίθεση και εξευτελισμό δημόσια, το τελευταίο που θα έκανε, θα ήταν να προστατέψει τον θύτη του! Για το… πρώτο, εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του, Πάντως το να παραμένει απαθής και να συγκρατεί το θηρίο μη τυχόν φάει καμιά μπουνιά… μόνο ο Χριστός αυτοπροσώπως και δεν πρόσεξα αν έστρεψε και το άλλο μάγουλο!
 
       Προφανώς παρόμοιες περιπτώσεις μόνο χιούμορ δεν σηκώνουν, γιατί η συγκεκριμένη σκηνή αποτύπωσε παραστατικά, με απόλυτη σαφήνεια και σε όλο της το μεγαλείο, την «δομή» της ενδοοικογενειακής βίας. Της καθημερινής και κατ’ εξακολούθηση, που ασκείται από τον θύτη χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό (ακόμη και ενώπιον μαρτύρων) και γίνεται αποδεκτή με μοιρολατρία από το θύμα, διαιωνίζοντας μια ακραία αρρωστημένη σχέση, όπως την περιγράφουν οι ψυχολόγοι ως «σύνδρομο της Στοκχόλμης». Όπου θύτης και θύμα αλληλοεξαρτώνται για να «δικαιώνουν» τους στρεβλούς ρόλους τους, μπαίνοντας ολοκληρωτικά στο πετσί τους.  Η ιδιότητα του θύτη υφίσταται χάρη στην ύπαρξη θύματος και ο αποδέκτης  βίας είναι αυτός που τροφοδοτεί την άσκησή της. Μόνο που το αυτονόητο για έναν ψυχικά υγιή, γίνεται εξαιρετικά πολύπλοκο σε περιπτώσεις διαταραχής και εδώ πρόκειται για δύο εμπλεκόμενα πρόσωπα με σοβαρά θέματα ψυχικής υγείας εκατέρωθεν. Όταν το πρώτο σοκαριστικό χαστούκι, επιτρέψεις να συνοδευτεί από δεύτερο, η απόσταση μέχρι το δέκατο και το νιοστό, ιδιωτικό ή δημόσιο ή μέχρι το νοσοκομείο, είναι… ένα τσιγάρο δρόμος και ο εθισμός έχει εδραιωθεί σε σημείο να… ανησυχείς όταν δεν έρχεται! Είναι ο δικός τους «κώδικας επικοινωνίας», άσχετα που οι εκτός τρίβουν τα μάτια και τον αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας.
 
       Όπως συνέβη με τους θεατές του περιστατικού στη συναυλία που αντέδρασαν και είμαι σίγουρη για την κλασική ατάκα του τραμπούκου «κι εσύ ρε γιατί ανακατεύεσαι;»…  Την έχω εισπράξει προσωπικά ουκ ολίγες φορές, όταν πχ. επενέβην βλέποντας μια μάνα να χτυπάει βάναυσα το παιδί της στο δρόμο ή όταν ελεγκτής λεωφορείου πρόσβαλε χυδαία μια κοπέλα ή όταν συνάντησα ένοικο της πολυκατοικίας με μαυρισμένο μάτι ξέροντας καλά την αιτία… Στην τελευταία ειδικά περίπτωση, όπου «ο κόσμος το ‘χε τύμπανο» το ποιόν του συντρόφου της κακοποιημένης και κάθε λίγο στην πολυκατοικία δινόταν μάχες με εμφανείς «απώλειες» την επομένη  στο πρόσωπο της γυναίκας, την πλησίασα διακριτικά και τη ρώτησα μήπως χρειάζεται κάποια βοήθεια, δηλώνοντας ότι είμαι στη διάθεσή της για οτιδήποτε… Και το εννοούσα ουσιαστικά, γιατί την εποχή εκείνη ως στέλεχος γυναικείας οργάνωσης με ειδικά προγράμματα για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων γυναικών, είχα να της προτείνω συγκεκριμένα πράγματα για την περίπτωσή της. Ωστόσο αφού την ενημέρωσα, η άμεση αντίδρασή της ήταν «κι εσύ γιατί ανακατεύεσαι; Δεν σε αφορά…» Ομολογώ ότι πάγωσα αρχικά,- ακούγοντας την ατάκα από το στόμα θύματος και όχι θύτη, στη συνέχεια όμως το ερμήνευσα και, ναι, «ανακατεύθηκα», με ομαλή ευτυχώς κατάληξη.
 
       Όταν λοιπόν σε περιστατικά βίας ακούω την κλασική ατάκα από τον τραμπούκο (και σπανιότατα από το θύμα του), δηλώνω απερίφραστα ότι «ΝΑΙ ΡΕ, θα ανακατεύομαι, γιατί με ΑΦΟΡΑ!» Γιατί αν ΔΕΝ ανακατευτώ γίνομαι συνεργός με την αδράνειά μου στα συνεχιζόμενα αίσχη σου… γίνομαι παθητικός θεατής σε παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων… γίνομαι σιωπηλός αποδέκτης της βίας «νομιμοποιώντας» την… γίνομαι αισχρό παράδειγμα για το παιδί μου περνώντας του το πρότυπο της σιωπής, της αναξιοπρέπειας, της παθητικότητας σε άθλιες συμπεριφορές… γίνομαι ένας ξεφτιλισμένος υποκριτής, που θεωρητικά φιλολογώ περί αξιών και όταν καλούμαι στην πράξη να τις υπερασπιστώ, λακίζω για να «μην ανακατευτώ»… ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ τραμπούκε ΓΙΑΤΙ με αφορά;;; Άσε που πέραν όλων αυτών, αφορά και τον… ύπνο μου! Γιατί ξέροντας ότι με τη αποχή μου  πρόδωσα όσα πιστεύω, φάνηκα δειλή και άτολμη στην υπεράσπισή τους, υπάκουσα στη φοβέρα ενός ρεμαλιού, δεν θα καταφέρω να κοιμηθώ και ο ήσυχος ύπνος είναι… ιερός για μένα. Δεν θα σου κάνω τη χάρη να ταράξεις τα ήρεμα όνειρά μου με εφιάλτες, κι ας μην φτάνει το ευνουχισμένο σου μυαλό να καταλάβεις. Φτάνει που καταλαβαίνω εγώ.
 
       Και για να σου αποδείξω ότι δεν είμαι εμπαθής απέναντί σου, αναγνωρίζω τη συναισθηματική αναπηρία σου, την όποια ανεπάρκεια σε οδηγεί στην άσκηση βίας προκειμένου να αποδείξεις κάτι που σου λείπει τραγικά… σαν τον ανύπαρκτο ανδρισμό ας πούμε, που λόγω σοβαρότατης εμπλοκής εκδηλώνεται με χαστούκια… Ξέρω ότι έχεις άμεση ανάγκη ειδικού- ίσως μεγαλύτερη από όση το θύμα σου, ωστόσο το γεγονός ότι αποφεύγεις να τον επισκεφτείς είναι επιλογή σου και προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένη να υφίσταμαι τις συνέπειές της. Αν όμως ξέρω ότι είναι «υπό αγωγή» όπως οφείλεις, πιθανόν να δείξω κατανόηση και το «ανακάτεμά» μου να περιοριστεί στην έγνοια για τη θεραπεία σου. Διαφορετικά, όταν με προκαλείς με τους αισχρούς τσαμπουκάδες σου, θα παίρνεις τις απαντήσεις που σου αξίζουν, θλιβερό ανθρωπάριο της μπάτσας…
 
#Κουλτουρόσουπα  #kulturosupa  #ΆνθρωποςΚαιΚοινωνία   #ΠίτσαΣτασινοπούλου  #ΚακοποίησηΓυναικών  #ΕνδοοικογενειακήΒία  #Τραμπουκισμός #ΣυναυλίαΑλληλεγγύηςΚαλλιμάρμαρο
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/trampoukos-kalimarmaro-stasinopo-19916/feed/
<![CDATA[Αυτή είναι η καλύτερη πόλη του κόσμου για το 2017]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/kaliteri-poli-2017-19911/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/kaliteri-poli-2017-19911/#comments +Sat, 15 Jul 2017 18:52:00 +0300 143 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/kaliteri-poli-2017-19911/  Αυτή είναι η καλύτερη πόλη του κόσμου για το 2017

]]>
 Αυτή είναι η καλύτερη πόλη του κόσμου για το 2017

Οι ταξιδιώτες (και αναγνώστες της ιστοσελίδας Travel + Leisure) αποφάσισαν. Η καλύτερη πόλη για το 2017 είναι το San Miguel de Allende.

Η λίστα με τις 15 καλύτερες πόλεις για να επισκεφτεί κανείς μέσα στο 2017, έγινε έπειτα από έρευνα ανάμεσα στους αναγνώστες, οι οποίοι τις βαθμολόγησαν ανάλογα με τα αξιοθέατα, τα μνημεία, την κουλτούρα, το φαγητό, την φιλικότητα, τα εμπορικά κέντρα και τη γενικότερη αξία.

san miguel de allende

Δείτε τις 15 καλύτερες πόλεις όπως τις ψήφισαν οι αναγνώστες του Travel + Leisure.

1. San Miguel de Allende, μεξικό
2. Charleston, Νότια Καρολίνα
3. Chiang Mai, ταϊλάνδη
4. Kyoto, Ιαπωνία
5. Florence, Ιταλία
6. Oaxaca, Μεξικό
7. Hoi An, Βιετνάμ
8. Cape Town, Νότια Αφρική
9. Ubud, Ινδονησία
10. Luang Prabang, Λάος
11. Santa Fe, Μεξικό
12. Rome, Ιταλία
13. Siem Reap, Καμπότζη
14. Udaipur, Ινδία
15. Barcelona, Ισπανία

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/kaliteri-poli-2017-19911/feed/
<![CDATA[Διεθνής Αμνηστία: Σημαντικό βήμα το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/4j-19900/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/4j-19900/#comments +Fri, 14 Jul 2017 17:37:00 +0300 143 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/4j-19900/  Διεθνής Αμνηστία: Σημαντικό βήμα το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

]]>
 Διεθνής Αμνηστία: Σημαντικό βήμα το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου «ένα πολύ προσδοκώμενο και σημαντικό πρώτο βήμα, που παρ' όλα αυτά απαιτεί σημαντικές αλλαγές, έτσι ώστε να μπορέσουν τα διεμφυλικά άτομα να απολαύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους σε όλο τους το φάσμα», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης μετά τη συνάντηση με τη Μαρία Γιαννακάκη, γενική γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου εξαλείφει τις προϋποθέσεις της ιατρικής παρέμβασης, ιατρικών εξετάσεων και θεραπείας που να σχετίζονται με τη φυσική ή ψυχική υγεία ενός ατόμου, προκειμένου να υπάρξει αλλαγή καταχωρισμένου φύλου και ονόματος. Ανάμεσα στις σημαντικές ελλείψεις, ωστόσο, που έχουν εντοπισθεί από την οργάνωση είναι: η εξάρτηση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου από το εάν το άτομο είναι μη έγγαμο, την ηλικία και το να συνάδει το νέο καταχωρισμένο φύλο με την «εξωτερική εικόνα» του ατόμου, η αδυναμία μη θέσπισης διαδικασίας που να πληροί τις προϋποθέσεις της ταχύτητας, της διαφάνειας, της προσβασιμότητας και του αυτοπροσδιορισμού, η παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή ιδιαίτερα σε σχέση με τα τέκνα διεμφυλικών ατόμων και η εξαίρεση κάποιων ομάδων, όπως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/τριες, από το να αποκτούν νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στην Ελλάδα.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική Βουλή να αλλάξει την προτεινόμενη νομοθεσία ώστε να είναι συμβατή με τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παίρνοντας τα ακόλουθα μέτρα:

-να απαλειφθούν οι καθολικοί περιορισμοί σχετικά με την ηλικία και να διασφαλισθεί ότι οι διαδικασίες νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου θα είναι προσβάσιμες στους ανηλίκους, με βάση το βέλτιστο συμφέρον τους και λαμβάνοντας υπ' όψιν τις αναπτυσσόμενες ικανότητές τους και το δικαίωμά τους στην ακρόαση

-να απαλειφθεί η διάταξη που απαιτεί αντιστοιχία μεταξύ της νέας καταχώρησης φύλου ενός ατόμου και της εξωτερικής του εικόνας

-να απαλειφθεί η προϋπόθεση το άτομο να είναι μη έγγαμο

-να επιτραπεί σε άτομα να αλλάξουν το αναγνωρισμένο νομικά όνομα και φύλο τους, συμπεριλαμβανομένου και του καταχωρισμένου φύλου σε επίσημα έγγραφα, τα οποία εκδίδονται από το κράτος, μέσω μιας γρήγορης, προσβάσιμης και διαφανούς διαδικασίας και σύμφωνα με την αίσθηση της ταυτότητας φύλου του ατόμου και χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των περιπτώσεων που μπορεί να αλλάξει η καταχώρηση φύλου

-να διασφαλισθεί ότι η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου δεν θα περιορίζεται μόνο σε άτομα τα οποία έχουν ληξιαρχική πράξη γέννησης από ελληνικό ληξιαρχείο και ότι τα διεμφυλικά άτομα που έχουν νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου σε άλλη χώρα θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τη σχετική απόφαση στην Ελλάδα χωρίς να χρειάζεται να επαναλάβουν τη διαδικασία νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου να επιτρέπεται στα άτομα που δεν αυτοπροσδιορίζονται στο δίπολο του φύλου, να αποκτούν επίσημα έγγραφα που να αντικατοπτρίζουν την ταυτότητα φύλου τους.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/4j-19900/feed/
<![CDATA[ΝΤΑΝΟ ΕΣΥ ΝEW SUPER STAR. ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/ew-super-star-19858/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/ew-super-star-19858/#comments +Mon, 10 Jul 2017 16:50:00 +0300 23 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/ew-super-star-19858/   ΝΤΑΝΟ ΕΣΥ ΝEW SUPER STAR. ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ

]]>
 ΝΤΑΝΟ ΕΣΥ ΝEW SUPER STAR. ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ

Μετά από πέντε μήνες και κάτι ημέρες το Survivor έφτασε στο τέλος του με νικητή τον Γιώργο Αγγελόπουλο από την όμορφη Σκιάθο και μεγάλο αντίπαλο του τον Μάριο-Πρίαμο Ιωαννίδη από την Κύπρο. Μετά από πολλές αναμετρήσεις, κλίκες, διαφωνίες, παραφωνίες, εντάσεις, νεύρα, πείνα, κούραση, την Τετάρτη 5 Ιουλίου το σωτήριον έτος 2017, το μεγάλο στοίχημα του Σκάϊ έλαβε τέλος και ανανέωσε το ραντεβού του για τον Οκτώβριο με το Survivor Νο2, γιατί όπως λέει και μια σοφή παροιμία «γλυκάθηκε η γριά στα σύκα»και την «δόξα πολλοί εμίσησαν, το χρήμα ουδείς»και τούμπαλιν. Βέβαια μέχρι τότε θα έχει βγει και το νέο παιχνίδι επιβίωσης από τον Ε με τον τίτλο “Survivul” (με χορηγό σοκολατούχο ρόφημα που σε κάνει μοντελάκι με μια μόνο ρουφηξιά),αλλά ας μην χαλάμε τις καρδιές μας καλοκαιριάτικο άσε που και η ηλιθιότητα έχει τα όρια της.
 
Μπορεί, λοιπόν, τα πλάνα από τον Άγιο Δομήνικο να μας εντυπωσίασαν και να μας μεταφέρανε για λίγο σε μέρη εξωτικά, με τους κοκοφοίνικες και τις υπέροχες παραλίες να κλέβουν την παράσταση (παρέα βεβαίως-βεβαίως με τους παίχτες),  δεν συνέβη όμως και το ίδιο και με τον ημιτελικό και τον τελικό, όπου το σκηνικό που είχε στηθεί στο Άλσος Βεϊκου ήταν φτωχό, η διάρκεια του κουραστική, οι διαφημίσεις πολλές και η ταλαιπωρία του κόσμου που περίμενε να μπει και να δει από κοντά τους Μαχητές και τους Διάσημους, μεγάλη. Ο παρουσιαστής Σάκης Τανιμανίδης προσπάθησε να κρατήσει τους υποψήφιους και το κοινό σε αγωνία κάτι που πολλές φορές κούρασε και τους μεν και τους δε, τα sms πέφτανε βροχή (560.000 δεν είναι και λίγα),ο Τούρκος μιντιάρχης Ατζούν Ιλιτζαλί έτριβε τα χέρια του, ενώ οι δηλώσεις των υποψηφίων για το μεγάλο έπαθλο ήτανε κάτι μεταξύ “νύχτα είναι θα περάσει” και “ας καθίσουμε στα ψεύτικα σκαμπό από κοκοφοίνικα γιατί φτάσαμε στην πηγή και δεν λέει να μην πιούμε το νερό”.
 
Ο νικητής βγήκε με μεγάλη διαφορά από τον συνυποψήφιο του (64% με 35% δεν το λες λίγο )μαζί όμως βγήκε και η ψυχή του κοινού αλλά και των δύο υποψηφίων, αφού ο παρουσιαστής το τράβηξε από τα μαλλιά  όσο δεν πήγαινε (Βαγγέλη μαλλί)και η αγωνία όλων είχε φτάσει στο ζενίθ. Τελικά  ακούστηκε το όνομα του Γιώργου Αγγελόπουλου, το θέατρο σείστηκε από τις φωνές του κόσμου, το έπαθλο πήγε στα χέρια του νικητή και η θεαματικότητα άγγιξε τα ύψη με 60,7 % στο σύνολο και 70.5% στις ηλικίες 15-44. Ακολούθησαν φωτογραφίες, φλας, χαμόγελα, αγκαλιές, συγχαρητήρια από όλους τους παίχτες που πήραν μέρος στο ριάλιτι επιβίωσης, πέσανε οι τίτλοι τέλους και έζησαν αυτοί καλά και εμείς-θέλω να πιστεύω-ακόμα καλύτερα.
 
Τι έκανε όμως το Survivor τόσο αγαπητό στον κόσμο με θεαματικότατες που ακόμα και ο ίδιος ο Σκάι δεν θα φανταζόταν ούτε στα πιο τρελά του όνειρα; Ήταν τελικά όντως ένα κακό τηλεοπτικό προϊόν (εντάξει διαμάντι δεν το λες) που περνούσε λάθος μηνύματα στον κόσμο και, δη, στα παιδιά ή ήταν απλά ένα ευχάριστο διάλλειμα από την ρουτίνα που λέγεται τηλεόραση-πολιτικοί που γκαρίζουν σε όλες τις εκπομπές-βαρετά τάλεντ σόου-κουρασμένοι τηλεοπτικοί αστέρες αποτυχημένες τηλεοπτικές σειρές, και ανούσιες δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα στις ειδήσεις περί εξόδου από την κρίση; Μας περνάει μηνύματα εξαθλίωσης και πείνας όπως είχε πει και ο Μένιος Φουρθιώτης στην εκπομπή του Αποκαλυπικά και οδηγεί την κοινωνία στην παρακμή (ενώ ο καυγάς με τον Νίκο Καρβέλα σε κάνει πρύτανη Πανεπιστημίου) ή απλά είναι μόδα που και αυτή κάποτε θα περάσει και θα μπει στο χρονοντούλαπο της τηλεοπτικής ιστορίας-υστερίας. Από την άλλη οι καλές εκπομπές στην ελληνική τιβί είναι σαν σταγόνα στον ωκεανό, η ΕΡΤ επαναλαμβάνεται και μοιάζει με κουρασμένη γριά που απλά υπάρχει και περιμένει την σύνταξη της, ενώ κάποιες εκπομπές για να επιβιώσουν κάνουν τα αδύνατα δυνατά σε σημείο που το Survivor αποτελούσε κάποιες φορές πραγματική όαση π.χ βλέπε Καινούργιου που πρωί-πρωί παρουσιάζει θέματα όπως «Τον έφαγα από τον πεθερό μου», «ο μπατζανάκης μου βάζει χέρι» και «η συννυφάδα μου είναι νυμφομανής».
 
Από τα πρώτα επεισόδια, λοιπόν, φάνηκε ότι το τηλεοπτικό προϊόν που ακούει στο όνομα Survivor θα έχει μεγάλη δύναμη και θα σκίσει στους πίνακες της AGB. Λίγο τα ωραία πρόσωπα και σώματα που γέμισαν ξαφνικά τις οθόνες, λίγο τα αγωνίσματα που σε βάζανε στο τρυπάκι να δεις πως είναι να παλεύει κάποιος κάτω από αντίξοες συνθήκες, βάλε και τα ωραία πλάνα από τον Άγιο Δομήνικο με τις παραλίες και τα δάση,  μετά το κουτσομπολιό που υπάρχει έμφυτο σχεδόν σε όλους μας για τις κλίκες, τους καυγάδες, και τις ίντριγκες, το γλυκό ήρθε και έδεσε. Όποια εκπομπή του εμφανιζόταν απέναντι του δεν είχε τύχη (όλοι θυμόμαστε την γκρίνια του Αντώνη Ρέμου που το Rising Star είχε χαμηλές πτήσεις στον πίνακα της AGB), το πρόγραμμα των καναλιών κάθε Τετάρτη και Κυριακή βράδυ αποτελούσε μέγας πονοκέφαλος για τους καναλάρχες και του διευθυντές προγράμματος ενώ όσο σκληρή κριτική του ασκούσαν αυτό τόσο δυνάμωνε.
 
Ξαφνικά οι παίχτες γίνανε οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, με πρώτο και καλύτερο τον Γιώργο Αγγελόπουλο η αλλιώς Ντάνο, που μανατζαρέοι, επικοινωνιολόγοι, μιντιολόγοι, ίματζ μέικερ, και παραψυχολόγοι ψάχνουν να βρουν τι έκανε ένα απλό παιδί από την Σκιάθο να γίνει ίνδαλμα, αντικείμενο λατρείας, και  νέο pop idol , που ακόμα και ο γάμος του Σάκη Ρουβά που έγινε την Δευτέρα 3 Ιουλίου, πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Το Survivor ήταν ο μικρόκοσμος της κοινωνίας μας και αυτό που ακριβώς ζούμε καθημερινά στην άγρια ζούγκλα της καθημερινότητας και τα είχε όλα: Καλογυμνασμένους κοιλιακούς, ωραίες γκόμενες, ψωνισμένους, σελέμπριτις, δήθεν, ρουφιάνους, κλίκες, καλά παιδιά, φωνακλάδες, πολεμιστές, τεμπέληδες, χιουμορίστες και έναν Γιώργο Αγγελόπουλο που από την αρχή έδειξε ότι ξέρει να μάχεται, να παλεύει με τα θηρία και να αγωνίζεται έχοντας σαν όπλο την μεθοδικότητα, το πείσμα και την πίστη στον Θεό. Το τελευταίο μπορεί να χλευάστηκε, και κάποιοι από την ομάδα του να βρήκαν υπερβολή και ολίγον κωμικό το να κάνεις σταυρό σου πριν από κάθε αγώνισμα, πριν το φαγητό, στις νίκες αλλά και στις ήττες, όμως αυτό δεν πτόησε καθόλου τον Αγγελόπουλο να συνεχίσει σαν πολεμιστής τον δρόμο που είχε ξεκινήσει (εξάλλου και η Σόφη Πασχάλη με τον Γιώργο Χρανιώτη που κάνουν χρόνια γιόγκα δεν τους είδα να φτάνουν στον τελικό).
 
 Ο κόσμος, όμως, που όπως ξέρει να σε ανεβάζει και να σε αποθεώνει ξέρει και να σε κατεβάζει, είχε αντίθετη άποψη. Από την πρώτη στιγμή είδε στο πρόσωπο του Ντάνου τον νέο ήρωα που σπανίζει πλέον στις μέρες μας και απέχει πολύ από το πανηγυράκι που λέγεται βγάζω χιλιάδες selfies με φίλτρα  η αλλιώς «κάνω τα πάντα να αρέσω», «κάνω τα πάντα να πουλήσω», «είμαι γαμάτος γκόμενος», «πουλάω την ψυχή μου στον διάολο για λίγη δημοσιότητα»και «κορίτσια ο Μπάρκουλης». Μεγαλωμένος στην Σκιάθο, πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Βόλου, προπονητής θαλάσσιου σκι, πυγμάχος, ήξερε από αντοχές και δυσκολίες, ήξερε να παλεύει και να τα βγάζει πέρα,  χωρίς να μπλέκει σε κλίκες και χωρίς να βγάζει το μάτι του διπλανού του. Μπορεί να κατηγορήθηκε ότι είχε ηγετικές τάσεις, ότι ήταν νευρικός αλλά είχε καθαρό βλέμμα και ψυχή και αυτό ήταν που τον έκανε να ξεχωρίσει και να τον αγαπήσει ο κόσμος, στέφοντας τον νικητή με μεγάλη διαφορά από τον Μάριο-Πρίαμο Ιωαννίδη και χαρίζοντας του έτσι το έπαθλο των 100.000 ευρώ και μεγάλες στιγμές λατρείας.
 
 Οι Μαχητές τον διώξανε από την πρώτη ημέρα, οι Διάσημοι τον αμφισβήτησαν και του βάζανε τρικλοποδιές αλλά αυτός δεν μάσησε ούτε λεπτό και ξεχώρισε αμέσως κάνοντας το πιο έξυπνο πράγμα: Ήταν απλά ο εαυτός του και πάλευε καθημερινά για την επιβίωση τόσο του ίδιου, όσο και της ομάδας του. Δεν μπήκε στο παιχνίδι με αέρα νικητή, ούτε τον έπνιξε ο ναρκισσισμός και η ωραιοπάθεια(βλέπε μοντέλα-σελέμπριτις που νομίζανε ότι θα γίνει χαμός με την πάρτη τους), αλλά είχε σαν όπλα  το καλοσχηματισμένο σώμα του, την δράση και όχι το ξεκατίνιασμα, την ντομπροσύνη του χωρίς να γίνεται λαϊκός και γραφικός (βλέπε Τσάκα από Big Brother)και κατάφερε αυτό που χρόνια παλεύουν πολλοί «διάσημοι»της εγχώριας σόουμπιζ μαζί με τους μάναντζερ τους (ο θεός να τους κάνει). Να γίνει διάσημος χωρίς να επιδιώκεις την δημοσιότητα.
 
Τέλος, να μην ξεχνάμε και μερικά βασικά πράγματα που μας έμαθε η ζωή: Όταν αρχηγός του κόμματος και υπουργός της κυβέρνησης  συνομιλεί  με ισοβίτες και ο πρωθυπουργός της χώρας πριν από δύο χρόνια έθετε το δημοψήφισμα σαν άλλος επαναστάτης-Τσε Γκεβάρα αλλά τελικά τα έκανε ακόμα πιο χάλια(μην πω σκατά κα με κόψει το ΕΣΡ), ο Ντάνος μοιάζει ηγέτης με αξίες και αρχές που οι πολιτικοί δεν έχουν καν συμπεριλάβει στο λεξιλόγιο τους. Και ούτε σκοπεύουν να το κάνουν.
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/ew-super-star-19858/feed/