Kulturosupa.gr - RSS http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/ put the rss description here. +Sat, 21 Jan 2017 21:36:00 +0200 en hourly 1 http://kulturosupa.gr/ http://kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://kulturosupa.gr/ <![CDATA[Οι αγρότες, οι δημοσιογράφοι... κι εμείς. Απο τον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο. ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/gkentzos-agrotes-dimosiografoi-17612/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/gkentzos-agrotes-dimosiografoi-17612/#comments +Sat, 21 Jan 2017 21:36:00 +0200 162 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/gkentzos-agrotes-dimosiografoi-17612/ Οι αγρότες, οι δημοσιογράφοι... κι εμείς. Απο τον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο. 

]]>
Οι αγρότες, οι δημοσιογράφοι... κι εμείς. Απο τον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο. 

Βαρέθηκα να επαναλαμβάνομαι. Εφόσον όμως επαναλαμβάνονται οι άλλοι... κι εγώ θα λέω τα ίδια και τα ίδια χωρίς τύψεις.
 
Μήπως όμως να αλλάξω λιγάκι το ύφος μου; Να γίνω περισσότερο ειρωνικός; Και θα μου πείτε με το δίκιο σας κάποιοι: “μπορείς να είσαι ειρωνικός με ανθρώπους που αγωνίζονται, με αυτούς που διεκδικούν τα δίκια τους;”
 
Θα αφήσω προς το παρόν στην άκρη τους αγρότες...
 
Γιατί;
 
Μα δεν έκλεισαν ακόμα τους δρόμους!
 
Μακάρι να μη τους κλείσουν και να διεκδικήσουν τα δίκια τους με άλλους τρόπους. Δεν είναι το πιο φυσικό πράγμα να παρατάς το τρακτέρ σου σε κεντρικούς δρόμους, να αφήνεις πέντε άλλους να το προσέχουν κι εσύ να γυρνάς στο σπίτι σου; Κι ο ίδιος να μένεις εκεί... πάλι δεν είναι ούτε θεμιτό, ούτε ωραίο.
 
Δείχνεις πως δε σέβεσαι την ανθρώπινη ύπαρξη, τις ατομικές ανάγκες...
 
Ξέρω πως αρκετοί πολιτικοί δε σέβονται τίποτα!
 
Να γίνουμε κι εμείς σαν και δαύτους;
 
Ανάμεσα στον καναπέ και στο κλείσιμο των δρόμων υπάρχει ένα τεράστιο κενό, το οποίο όλοι μας οφείλουμε να το αναζητήσουμε και να διεκδικήσουμε τον δικό μας “αγωνιστικό χώρο” μέσα σε αυτό!
 
Με τη λύσσα των δημοσιογράφων θα ασχοληθώ!
 
Στα ραδιόφωνα της χώρας μας τις τελευταίες ώρες μιλούν οι δημοσιογράφοι με εκπροσώπους των αγροτών. Τους ζητούν συγνώμη γιατί τους βγάζουν από τις συνελεύσεις τους και τους ενοχλούν... Και την ίδια στιγμή που λένε τα παραπάνω λόγια διακρίνεις μια περηφάνεια στη φωνή τους. Κι ο δημοσιογράφος αφήνει τον αγρότη να μιλά... Να πει τα δικά του και να αποφορτιστεί! Ξαφνικά – εκεί που το περιμένεις - χρωματίζει την φωνή του, αισθάνεσαι πως περνά απανωτούς λεκτικούς οργασμούς και βουρ για το ψητό: “θα κλείσουν οι δρόμοι;”
 
Και τις παραπάνω λέξεις τις ακούς και τις ξανακούς...
 
“Θα ψηφίσετε το κλείσιμο των δρόμων;”
 
“Θα συνεχίσετε τον αγώνα σας με το κλείσιμο...”
 
“Θα σας δούμε στους δρόμους;”
 
“Υπάρχει σχέδιο για το κλείσιμο...”
 
Κι ο εκπρόσωπος των αγροτών, προσπαθεί να μην απαντήσει στην ερώτηση. Να μπει μέσα, να συνεχίσουν την συνεδρίαση με τους συναδέρφους του και θα ανακοινώσουν την απόφασή τους...
 
Κι ο δημοσιογράφος να ρωτά και να ξαναρωτά...
 
Κι ο ακροατής να θέλει να σπάσει το ραδιόφωνο!
 
Κι ο εκπρόσωπος των αγροτών αντιλαμβάνεται πλέον πως τα λόγια του τα ακούνε οι αρμόδιοι και πετά στον ραδιοφωνικό αέρα τα καρφιά του.
 
Κεντούν τα καρφιά...
 
Κι ο δημοσιογράφος ικανοποιείται. Πήρε αυτό που ήθελε! Βγήκε και για σήμερα η είδηση! Δεν τον χρειάζεται άλλο στον αέρα τον συνομιλητή του. Παραμένει αδιάφορος απέναντι σε λεπτομέρειες και διεκδικήσεις που δεν τον αφορούν... Ο ραδιοφωνικός χρόνος είναι πολύτιμος! Θα ήταν καλό να  κλείσουν την συνομιλία τους και να τα ξαναπούν όταν προκύψει κάτι νέο!
 
Τρέχουν κι άλλα θέματα της επικαιρότητας...
Και στο διά ταύτα...
Η πρόσθεση θα γίνει από το δημοσιογράφο! Τραβά τη γραμμή και κάνει την σούμα...
Οι δρόμοι θα κλείσουν από τους αγρότες...
Το θέμα είναι το “πότε”...
Κι όταν μάθουμε το “πότε”, τότε θα περάσουμε στο “για πόσο”...
Και να πάλι... οι ζωντανές συνδέσεις και οι ανταποκρίσεις!
Γεροί να είμαστε!
Βαρέθηκα!
Θα τα πω πάλι, αν χρειαστεί...
 
Σημείωση: τηλεόραση δε βλέπω...
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/gkentzos-agrotes-dimosiografoi-17612/feed/
<![CDATA[Και… ο Θεός βοηθός! Ορκίστηκε νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ εν μέσω... διαδηλώσεων και χημικών.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/trub-proedros-siadilosis-17606/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/trub-proedros-siadilosis-17606/#comments +Sat, 21 Jan 2017 09:17:00 +0200 143 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/trub-proedros-siadilosis-17606/  Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ εν μέσω... διαδηλώσεων και χημικών

]]>
 Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ εν μέσω... διαδηλώσεων και χημικών 

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε σήμερα και έγινε ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

 Ο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία του, τόνισε ότι οι Αμερικανοί μπορούν τώρα να πάρουν μέρος στην εθνική προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας, προς όφελος όλων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα και την σύζυγό του Μισέλ για την ευγενική βοήθεια που προσέφεραν κατά τη μεταβίβαση της εξουσίας, σημειώνοντας πως επέδειξαν «μεγαλοπρέπεια».

Ο Τραμπ τόνισε ότι θα δώσει πίσω στους πολίτες την εξουσία που μέχρι πρότινος νεμόταν μόνο η Ουάσιγκτον. Για πολύ καιρό οι πολιτικοί ευημερούσαν, επισήμανε, ωστόσο θέσεις εργασίας χάνονταν και εργοστάσια έκλειναν.

Ο νέος επικεφαλής του αμερικανικού κράτους μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι τώρα με το νέο όραμά του, η Αμερική θα είναι πρώτη.

Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ: «Η Αμερική θα είναι πρώτη και πάνω απ' όλα»

«Θα ξανακάνουμε την Αμερική ισχυρή και σπουδαία και πάλι» είπε.

«Από σήμερα, ένα νέο όραμα θα κυβερνά τη χώρα μας. Από σήμερα, η Αμερική τίθεται πρώτη» είπε ο 45ος πρόεδρος. «Θα ακολουθήσουμε δύο απλούς κανόνες: αγοράζετε αμερικανικά, προσλαμβάνετε Αμερικανούς», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική του ο Τραμπ δεσμεύτηκε επίσης ότι «θα ενισχύσει τις παλιές συμμαχίες και θα συνάψει καινούριες». Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι επί χρόνια οι ΗΠΑ «επιχορηγούσαν τους στρατούς άλλων χωρών», χωρίς να διευκρινίσει όμως σε ποιες χώρες αναφερόταν.

Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ: «Η Αμερική θα είναι πρώτη και πάνω απ' όλα»

O Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε επίσης να «εξαλείψει» την «εξτρεμιστική ισλαμική τρομοκρατία».

«Θα ενισχύσουμε τις παλιές μας συμμαχίες και θα συγκροτήσουμε νέες. Και θα ενώσουμε τον πολιτισμένο κόσμο εναντίον της εξτρεμιστικής ισλαμικής τρομοκρατίας, την οποία θα εξαλείψουμε από προσώπου Γης» τόνισε προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των συγκεντρωμένων.

Πριν την ορκωμοσία

Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα υποδέχτηκαν σήμερα το πρωί στον Λευκό Οίκο τον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ στα σκαλιά του Καπιτωλίου.

Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ: «Η Αμερική θα είναι πρώτη και πάνω απ' όλα»

Ο Ομπάμα και ο Τραμπ αντάλλαξαν χειραψία στο κατώφλι του προεδρικού μεγάρου. Η Μελάνια με τη Μισέλ αντάλλαξαν ασπασμούς και η μέλλουσα πρώτη κυρία έδωσε στην οικοδέσποινα ένα δώρο, ένα αρκετά μεγάλο κουτί από το πασίγνωστο κατάστημα Tiffany & Co της Νέας Υόρκης.

Το δώρο της Μελάνια προκάλεσε αμηχανία, καθώς ήταν μια χειρονομία εκτός πρωτοκόλλου και για αυτόν τον λόγο δεν υπήρχε κανείς για να πάρει το κουτί από τα χέρια της Μισέλ Ομπάμα. Οι δύο πεζοναύτες που φρουρούν την είσοδο οφείλουν να παραμείνουν στη θέση τους και δεν μπορούσαν να βοηθήσουν την πρώτη κυρία. Παρενέβη έτσι ο Μπαράκ Ομπάμα, που πήρε το κουτί και το μετέφερε στο χολ, μέσα στον Λευκό Οίκο.

Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ: «Η Αμερική θα είναι πρώτη και πάνω απ' όλα»

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, το ζεύγος Τραμπ και το ζεύγος Ομπάμα θα πάρουν το τσάι τους σε ένα από τα σαλόνια του Λευκού Οίκου και κατόπιν θα αναχωρήσουν για το Καπιτώλιο, για την ορκωμοσία του 45ου προέδρου.

Αποχαιρετισμός από τον Ομπάμα

Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ: «Η Αμερική θα είναι πρώτη και πάνω απ' όλα»

Ο Μπαράκ Ομπάμα αποχαιρέτισε τους Αμερικανούς, με μήνυμά του στο Twitter, ανακοινώνοντας εν παρόδω και τη δημιουργία ενός ιδρύματος που θα φέρει το όνομά του, λίγες ώρες πριν παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Ντόναλντ Τραμπ.

"Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου που σας υπηρέτησα. Με κάνατε καλύτερο ηγέτη και καλύτερο άνθρωπο" έγραψε ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας τον επίσημο προεδρικό λογαριασμό (@POTUS) στο Twitter, τον οποίο θα παραδώσει επίσης στον Τραμπ.

Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ: «Η Αμερική θα είναι πρώτη και πάνω απ' όλα»

"Δεν θα σταματήσω. Θα είμαι μαζί σας ως πολίτης, ενθαρρυμένος από τις φωνές της αλήθειας, της δικαιοσύνης, του χιούμορ και της αγάπης", πρόσθεσε.

Με την ευκαιρία αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τη δημιουργία του Ιδρύματος Ομπάμα και ζήτησε από τους συμπατριώτες του να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον οργανισμό για "να μοιραστούν τις απόψεις τους" μαζί του. Ο σύνδεσμος του Ιδρύματος (Obama.org) οδηγεί σε μια σελίδα όπου υπάρχει ένα δίλεπτο βίντεο με το ζεύγος Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα και το σύνθημα που είχε τονίσει κατά την τελευταία του ομιλία στο Σικάγο, στις 10 Ιανουαρίου: "Σας ζητώ να πιστέψετε όχι στη δική μου ικανότητα για αλλαγή, αλλά στη δική σας".

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ

Επεισόδια και 95 συλλήψεις στο περιθώριο της εκλογής Τράμπ

Επεισόδια και 95 συλλήψεις στο περιθώριο της εκλογής Τράμπ

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ διαδηλωτών κατά του Ντόναλντ Τραμπ και αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της Ουάσιγκτον, λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Περίπου 400 έως 500 διαδηλωτές εκτόξευσαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με χρήση δακρυγόνων.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 90 άνθρωποι που διαδήλωναν στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της τελετής ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ, συνελήφθησαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας της αμερικανικής πρωτεύουσας.

«Συλλάβαμε τουλάχιστον 95 ανθρώπους» γνωστοποίησε ένας εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας της πόλης.

ΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

Πολιτικός πολιτισμός: Ο Ντ. Τραμπ τίμησε την Χ. Κλίντον

Πολιτικός πολιτισμός: Ο Ντ. Τραμπ τίμησε την Χ. Κλίντον

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέτισε σήμερα έναν ιδιαίτερο φόρο τιμής στην Χίλαρι Κλίντον, την αντίπαλό του των Δημοκρατικών που ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβριου, κατά τη διάρκεια ενός γεύματος στο Κογκρέσο, παρουσία του Μπιλ Κλίντον και της πρώην υπουργού Εξωτερικών, οι οποίοι παρέστησαν επίσης και την τελετή ορκωμοσίας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

«Ένιωσα τιμή μόλις έμαθα ότι ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και η Χίλαρι Κλίντον θα έρχονταν εδώ σήμερα και θα ήθελα να σηκωθείτε» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον των προσκεκλημένων του που άρχισαν να χειροκροτούν το ζεύγος Κλίντον, στο τέλος του γεύματος όπου παρέστησαν κοινοβουλευτικοί και αξιωματούχοι στο Κογκρέσο, έπειτα από την ορκωμοσία του νέου επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Σέβομαι πολύ αυτά τα δύο πρόσωπα, σας ευχαριστώ όλους που βρίσκεστε εδώ, θα περάσουμε τέσσερις σπουδαίες χρονιές, το ελπίζουμε, με ειρήνη και ευημερία» πρόσθεσε ο Τραμπ, σε μια σύντομη ομιλία σε ήρεμο και συμφιλιωτικό τόνο.

«Είτε είστε Ρεπουμπλικανοί είτε Δημοκρατικοί, αυτό δεν έχει καμία διαφορά. Εμείς θα σας ακούμε και αυτό είναι τιμή για εμάς» κατέληξε ο νέος πρόεδρος.

Πώς σχολιάζει την ομιλία Τραμπ στο Καπιτώλιο ο διεθνής Τύπος

Κάθε άλλο παρά με καλό μάτι είδαν την πρώτη ομιλία του Τραμπ, ως 45ου προέδρου των ΗΠΑ, τα διεθνή ΜΜΕ, αλλά και κομμάτι του αμερικανικού Τύπου

             Κάθε άλλο παρά με καλό μάτι είδαν την πρώτη ομιλία του Τραμπ, ως 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, τα διεθνή ΜΜΕ, αλλά και κομμάτι του αμερικανικού Τύπου. Ο λόγος του χαρακτηρίστηκε ως εθνικιστικός και λαϊκίστικος ή ακόμα και "σκοτεινός". 


Στη διαδικτυακή της έκδοση, η βρετανική εφημερίδα The Telegraph, σχολιάζει πως η ομιλία Τραμπ ήταν η μικρότερη σε διάρκεια από το 1977.

«Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε την 17 λεπτών ομιλία του προς το έθνος για να επιτεθεί στην “Ουάσιγκτον”, επιτιθέμενος ουσιαστικά στους ανθρώπους που κάθονταν γύρω του…» γράφει και συνεχίζει: «Ο κ. Τραμπ έχει δεχτεί κριτική από τους αντιπάλους του επειδή δεν έχει καταρτίσει σαφές σχέδιο για το πώς σκοπεύει να κάνει πράξη της ιδέες του… Η γενικόλογη, λαϊκιστική ομιλία του δεν έκανε τίποτα για να κατευνάσει αυτές τις ανησυχίες».

Ο επίσης βρετανικός «Τhe Guardian» γράφει στην ιστοσελίδα του ότι το «όραμα του Τραμπ» υποσκιάζει μια φαντασμαγορική ημέρα.

«Στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε μια άσχημη εικόνα των ΗΠΑ. Πόλεις που απειλούνται από το έγκλημα, η πολιτική ελίτ στην εξουσία και κλειστά εργοστάσια».

Το αμερικανικό δίκτυο CNN, φρόντισε να μετρήσει πόσες φορές χρησιμοποίησε συγκεκριμένες λέξεις ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τη λίστα που δημιούργησε, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είπε την λέξη «Αμερική» 18 φορές, «Αμερικανοί» 16 φορές, «όλοι» 12 φορές, «χώρα» εννέα φορές, «ξανά» εννέα φορές, «μία» οκτώ φορές, κάθε «επτά φορές» και «όλοι μας» τέσσερις φορές.

«Ήταν λαϊκιστική» (η ομιλία) σχολίασε ο δημοσιογράφος του CNN, Tζέικ Τάπερ. «Μίλησε για τους ξεχασμένους ανθρώπους. Επιτέθηκε στην Ουάσιγκτον ενώ στεκόταν στην καρδιά της πρωτεύουσας, περιτριγυρισμένος από τον πυρήνα της πολιτικής σκηνής… Πρέπει να πω, είναι δίκαιο να πω ότι είναι μια από τις πιο ριζοσπαστικές ομιλίες που έχουμε ακούσει σε ορκωμοσία».

Από την Αυστραλία, η Sydney Morning Herald γράφει:

«Η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ: Μια υπόσχεση στους Αμερικανούς, μια προειδοποίηση για τον κόσμο».

Στο άρθρο της, η εφημερίδα χαρακτηρίζει και αυτή λαϊκιστική την ομιλία του νέου Αμερικανού προέδρου και ισχυρίζεται ότι οδηγεί τις ΗΠΑ σε «σκοτεινό και επικίνδυνο μέρος».

Χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο εξέλαβε ο διεθνής Τύπος την ομιλία του Τραμπ είναι και το πρωτοσέλιδο της σκωτσέζικης εφημερίδας «Τhe National».

Οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη στον υπόλοιπο κόσμο» γράφει, συνοδεύοντας τα λόγια αυτά με μια φωτογραφία της πλάτης του Τραμπ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

]]>
1 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/trub-proedros-siadilosis-17606/feed/
<![CDATA[Νόμιμο άρα και ηθικό; Oύτε γι αστείο. Από τον Maco Grello.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/-maco-grello-nomimo-ara--17602/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/-maco-grello-nomimo-ara--17602/#comments +Fri, 20 Jan 2017 17:42:00 +0200 153 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/-maco-grello-nomimo-ara--17602/  Νόμιμο άρα και ηθικό; ούτε γι αστείο. Από τον Maco Grello.

]]>
Νόμιμο άρα και ηθικό; Oύτε γι αστείο. Από τον Maco Grello.

Θα θυμάστε μια δήλωση ενός υπουργού πριν κάποια χρόνια με νόημα «νόμιμο άρα ηθικό». Κατά πόσο οι νόμοι συμβαδίζουν με την ηθική είναι δύσκολο όχι μόνο να το πεις αλλά και μόνο να το σκεφτείς. Αν συνυπολογίσεις ότι αυτή η σκέψη γίνεται στην Ελλάδα μοιάζει με κακόγουστο αστείο. Νόμιμο είναι να κόβεται το ρεύμα σε μια οικογένεια που δεν έχει να το πληρώσει επειδή κάποιοι φρόντισαν ένας στους τρεις να είναι άνεργος και έφτασαν τον βασικό μισθό στα τέσσερα κατοστάρικα. Ηθικό είναι; Νόμιμο είναι να παίρνει την περιουσία μιας οικογένειας η τράπεζα επειδή δεν έχει να πληρώσει το δάνειο της, ενώ οι συντάξεις κόπηκαν στο μισό και η τιμή των τροφίμων, των καυσίμων, των φαρμάκων αυξήθηκαν. Ηθικό είναι;
 
Ανήθικο είναι να δίνει ένας πολιτικός υποσχέσεις που δεν μπορεί να κρατήσει με σκοπό να εκλεγεί. Γιου νόου, λεφτά υπάρχουν. Ανήθικο είναι να ψηφίζεις ΟΧΙ και να γίνεται ΝΑΙ. Είναι σαν να ρωτάς ένα παιδί «θες παγωτό»; «Θέλω»! «Ε δεν σου δίνω»! Σαν να ρωτάς ένα παιδί «Θες να σου ρίξω μια φάπα»; «Δεν θέλω»! «Ε πάρε τρία μνημόνια στα μούτρα»! Ανήθικο είναι είναι να σε κλέβουν και να σου ζητάνε πίσω τα κλεμμένα, ανήθικο είναι να είσαι και κερατάς και δαρμένος. Παράνομο όμως είναι; Από την στιγμή που δεν βλέπω κάποιους από αυτούς που χρησιμοποιούν τις παραπάνω ανήθικες τακτικές να αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα με την δικαιοσύνη, υποψιάζομαι πως όλα αυτά είναι εντελώς νόμιμα.
 
Τι συμβαίνει τελικά; Μήπως αντί για «νόμιμο άρα ηθικό» ισχύει το αντίθετο στην Ελλάδα; Μήπως «νόμιμο άρα ανήθικο» και «ηθικό άρα παράνομο»; Όχι, αυτό είναι κάπως υπερβολικό. Ας αλλάξω λοιπόν λίγο την ερώτηση για να σωθούν τα προσχήματα. Θα μπορούσε ότι είναι νόμιμο να είναι και ηθικό; Τι χρειάζεται για να είναι ηθικός ένας νόμος; Αυτό που χρειάζεται για να είναι ένας νόμος ηθικός είναι να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας χωρίς να αδικεί κάποιο άλλο μέρος της. Το πρόβλημα με κάποιους νόμους είναι πως δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν το πλούσιο μέρος των πολιτών και αδικούν το φτωχότερο κομμάτι της. Το πρόβλημα είναι ότι οι νόμοι που εξασφαλίζουν την ισότητα ανάμεσα στους πολίτες δεν λειτουργούν όσο θα έπρεπε. Θα γινόταν λοιπόν να είχαμε ηθικούς νομοθέτες που θα έφτιαχναν ηθικούς νόμους;
 
Κάπου εδώ κουτουλάω στους τοίχους του λαβύρινθου. Τι είναι ηθική και ποιος την ορίζει; Στο υποσυνείδητο των περισσοτέρων το ορίζουν η χριστιανική εκκλησία και οι διδαχές που πήραμε από το σχολείο. Ο Αδάμ, η Εύα και κυρία Παναγούλα η δασκάλα που μεταξύ μας μόνο πρόβατα θα μπορούσε να διδάξει. Ανήθικο είναι ας πούμε να έχεις σεξουαλικές σχέσεις πριν το γάμο ή να χωρίζεις από έναν άνθρωπο που σε κάνει δυστυχισμένη. Άρα το ηθικό είναι σχετικό, άλλο για αυτούς, άλλο για εμένα, άλλο για εσένα. Γαμώτο! Δε βρίσκουμε άκρη έτσι... Και όσο προχωράς πιο βαθιά γίνεται ακόμα δυσκολότερο. Οι άνθρωποι αλλάζουν, εξελίσσονται. Πριν μερικά χρόνια ανήθικο ήταν να φοράει η γυναίκα παντελόνι. Αυτό που είναι ηθικό για την κοινωνία σήμερα, αύριο δεν είναι, και το ανάποδο. Άρα η ηθική έχει να κάνει με τον χρόνο. Στην Σαουδική Αραβία οι γυναίκες απαγορεύεται να οδηγούν, να αποκαλύπτουν το πρόσωπο τους... Άρα η ηθική έχει να κάνει και με τον τόπο. Στην ουσία η ηθική είναι ένα σύνολο αξιών και πεποιθήσεων υποκειμενικό και συνεχώς εξελίξιμο. Τρέχα γύρευε δηλαδή. 
 
Να τι λέει ο Όσσο σχετικα:
Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει με δύο τρόπους: είτε σύμφωνα με τις επιταγές των άλλων -των πουριτανών, των ηθικολόγων- είτε σύμφωνα με το δικό του φως. Είναι εύκολο να ακολουθείς τους άλλους, είναι βολικό και άνετο, επειδή όταν ακολουθείς τους άλλους, νιώθουν πολύ καλά και ευτυχισμένοι μαζί σου. Οι πολιτικοί προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να ζήσει η κοινωνία σύμφωνα με τις δικές τους ιδέες, και φυσικά προσποιούνται στους άλλους και στον εαυτό τους ότι προσφέρουν "κοινωνικό έργο". Το μόνο που κάνουν είναι να καταστρέφουν την ελευθερία των ανθρώπων. Ακολουθήσετε την εσωτερική σας φωνή. Αν επιλέξετε να μην ακολουθήσετε την εσωτερική σας φωνή, και ακολουθήσετε τις επιταγές των άλλων -το αποκαλούν ηθικότητα, καλούς τρόπους, πολιτισμό, κουλτούρα- τότε εκείνη η φωνή μέσα σας θα αρχίσει να σας γκρινιάζει· θα σας γκρινιάζει ασταμάτητα... Αυτό συνέβη στον άνθρωπο. Έγινε σχιζοφρενής γιατί έπαψε να ακούει τη φωνή μέσα του...
 
Οι περισσότεροι νόμοι που διέπουν την κοινωνία μας είναι ηλικίας άνω των 40 ετών και λίγα λέω. Αφού εμείς αλλάζουμε μέρα με την μέρα, μπορούν να παρακολουθήσουν τις ανάγκες μας; Δεν μπορούν ούτε την σκιά μας να ακολουθήσουν. Η απάντηση είναι ότι καμία νομοθεσία που δεν εξελίσσεται συνεχώς σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και τα δεδομένα της στιγμής δεν μπορεί να είναι κατά προσέγγιση ηθική.
 
Μέσα από όλες αυτές τις σκέψεις για αυτά που ζούμε, άρχισα να αμφισβητώ την ηθικότητα κάποιων νόμιμων πραγμάτων που είναι εμφανές ότι κάνουν κακό στο σύνολο και καλό σε κάποιες τσέπες. Ενώ τα ναρκωτικά στην Ελλάδα είναι παράνομα και όπως έχουν οι θεσμοί στην Ελλάδα ορθώς είναι, ανάλογοι εθισμοί είναι εντελώς νόμιμοι. Ο κατάλογος είναι μεγάλος. Τζόγος, κλείνει σπίτια, καταστρέφει ζωές, οδηγεί σε κατάθλιψη και πολλές φορές στην αυτοκτονία. Νόμιμος; Με τις ευλογίες και την συμμετοχή του κράτους. Αλκοόλ, οδηγεί σε κύρωση του ήπατος, καρκίνο, κατάθλιψη, κατάρρευση νευρικού συστήματος, βίαια συμπεριφορά, αμέτρητα δυστυχήματα... Νόμιμο; Διαφημίζεται και στην τηλεόραση! Κάπνισμα, προκαλεί καρκίνο, καρδιακά επεισόδια, κι ένα σκασμό όμορφα πράγματα που βλέπουμε σε φωτογραφίες στα πακέτα μας. Νόμιμο; Με τέτοιο φόρο που παίρνει το κράτος, είναι ο μεγάλος συνέταιρος των καπνοβιομηχανιών. Φάρμακα που προκαλούν εθισμό και ίσως κάποιες φορές κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Για την δίαιτα, για την κατάθλιψη, για τον πόνο, για την ομορφιά, γιατί σε παράτησε ο Μήτσος, γιατί το αφεντικό σου είναι μαλάκας... Πιες εκεί ένα χάπι να νιώσεις καλά σήμερα και αύριο βλέπουμε. Και αυτό είναι νόμιμο.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΘΕΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΟΥΝ;

Κυκλοφόρησε το ανατρεπτικό βιβλίο του Maco Grello – Των Θεών Η Επανάσταση-

-Βρείτε το στο επίσημο site του συγγραφέα 

ή αναζητήστε το στα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της χώρας.

-Βρείτε τον Maco Grello στο facebook και κάντε like για να μείνετε συντονισμένοι!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
#κουλτουρόσουπα #ηθική #νόμοι #ναρκωτικά #MacoGrello

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/-maco-grello-nomimo-ara--17602/feed/
<![CDATA[Ελληνική τραγωδία: Πόσο μπορεί να αντέξει ένας λαός;]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/elliniki-ytagodia-17592/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/elliniki-ytagodia-17592/#comments +Fri, 20 Jan 2017 15:36:00 +0200 143 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/elliniki-ytagodia-17592/  Ελληνική τραγωδία: Πόσο μπορεί να αντέξει ένας λαός;

]]>
 Ελληνική τραγωδία: Πόσο μπορεί να αντέξει ένας λαός;

Με αφορμή οδοιπορικό σε χωριά του νομού Ηλείας (Εφύρα, Ροβιάτα, Οινόη), το περιοδικό των Financial Times φιλοξενεί εκτενές άρθρο για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμά της, «ζωγραφίζοντας» την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα και απορώντας πόσα ακόμα μπορούν να αντέξουν οι  Έλληνες.

«Κινδυνεύουμε», λέει στους FT ο Άγγελος Πετρόπουλος, αρτοποιός και δήμαρχος της Εφύρας. «Τα πάντα πάνε χειρότερα. Του χρόνου ακόμα περισσότερο. Οι γέροι θα πεθάνουν. Οι νέοι δεν θα μείνουν. Χρειαζόμαστε βοήθεια».

Αυτή η έκκληση ακούγεται όλο και περισσότερο σε όλη την Ελλάδα, μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής καταστροφής, γράφει ο συντάκτης των FT. Σήμερα η χώρα έχει γίνει συνώνυμη των βίαιων οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης του 2008. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά σχεδόν ένα τρίτο τα χρόνια που ακολούθησαν και η κυβέρνηση είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένη χωρίς εξωτερική βοήθεια: χρωστά περίπου 320 δισ. ευρώ, σχεδόν το διπλάσιο του ΑΕΠ της χώρας.

Οι επιπτώσεις αυτών των οικονομικών δυσκολιών γίνονται τώρα αισθητές σε όλη τη χώρα. Η ανεργία βρίσκεται στο 23%, και το 44% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών είναι άνεργα. Πάνω από το ένα τρίτο των Ελλήνων στερούνται τα βασικά, όπως θέρμανση ή τηλεφωνική σύνδεση.

Το 2015, το 15% του πληθυσμού ζούσε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, έναντι του 2% το 2009, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της διαΝΕΟσις. «Υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν τίποτα να φάνε», λέει στους FT ο κ. Πετρόπουλος.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα έφτασε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, με την ΕΕ να προειδοποιεί πως αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρώπης. Μετά από μήνες πολιτικών ακροβασιών από την ελληνική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές αρχές, η Ελλάδα έλαβε πακέτο 86 δισ. ευρώ, το τρίτο πακέτο διάσωσης μέσα σε πέντε χρόνια.

Δεκαοκτώ μήνες μετά, η ελληνική κρίση έχει εξαφανιστεί από το μυαλό πολλών στην Ευρώπη και έχει αντικατασταθεί από δυσκολίες όπως το Brexit, το κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και τις επερχόμενες εκλογές σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Όμως στην Ελλάδα η κρίση μαίνεται.
Αν και η χώρα βρίσκεται αναμφίβολα σε καλύτερη κατάσταση οικονομικά απ’ ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια, ωστόσο η κοινωνική κρίση έχει ενταθεί. Ως αντάλλαγμα για τη διάσωση, οι αξιωματούχοι απαίτησαν περισσότερα μέτρα λιτότητας.

Οι δαπάνες στα νοσοκομεία, στα σχολεία και στο δίκτυο κοινωνικής προστασίας έχουν πετσοκοπεί, αφήνοντας όλο και περισσότερους από τους πιο ευάλωτους Έλληνες χωρίς στήριξη.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να χαιρετίζουν τις ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, όμως φαίνεται απίθανο να υπάρξει κάποιο σημαντικό σημείο καμπής. Με πολλούς τρόπους, πρόκειται απλά για μια ανάκαμψη στα χαρτιά, σχολιάζει ο συντάκτης των FT: η φτώχεια αυξάνεται και η ανεργία εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζει την έκθεση του ΔΝΤ τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην οποία το Ταμείο ανέφερε πως η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες θυσίες για να φτάσει εκεί που είναι, όμως τα σημαντικά επιτεύγματα στον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού, στη μείωση του ελλείμματος και στη βελτίωση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, είχαν «μεγάλο τίμημα για την κοινωνία και δοκίμασαν τις αντοχές της».

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι αντιδράσεις των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων, με το κυβερνών κόμμα να βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση» στις δημοσκοπήσεις.

Οι FT κάνουν λόγο για πολιτική αστάθεια, σημειώνοντας πως το ενδεχόμενο νέων εκλογών ή κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική οικονομική βοήθεια γίνεται ακόμα πιο πιθανό.

Οι Financial Times κάνουν αναφορά στα ελληνικά χωριά, που σε περιόδους εθνικών δυσκολιών προσέφεραν ένα καταφύγιο, λέγοντας πως σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, αφού ακόμα και μικρές περικοπές στους δημοτικούς προϋπολογισμούς αρκούν για να βάλουν τέλος σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες.
Πολλά σχολεία έχουν κλείσει, δρομολόγια λεωφορείων έχουν καταργηθεί, αναγκάζοντας τα χωριά να εκτλούν τις συγκοινωνίες τους με ταξί.
Οι σαρωτικοί νέοι φόροι έχουν ήδη δημιουργήσει πρόβλημα επιβίωσης των κοινοτήτων. Είναι σύνηθες από μια σύνταξη, που μπορεί να είναι και μόλις των 300 ευρώ μηνιαίως, να στηρίζεται μια ολόκληρη οικογένεια, γράφει ο συντάκτης του άρθρου, τονίζοντας πως οι πιέσεις εντείνονται, λόγω των περικοπών σε συντάξεις και μισθούς και τις αυξήσεις στον ΦΠΑ.

Νέοι άνθρωποι φεύγουν από τα χωριά σε αναζήτηση εργασίας σε μεγαλύτερες πόλεις, μειώνοντας τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας κατά 2,5% μέσα σε οκτώ χρόνια, γράφουν οι FT, συμπληρώνοντας πως αυτοί που έμειναν στα χωριά μιλούν για εγκατάλειψη.
«Οι απαιτήσεις της τρόικας δεν έχουν επηρεάσει τους πλούσιους αλλά τους πιο φτωχούς», δηλώνει η Λίτσα Ανδριοπούλου, ιδιοκτήτρια παντοπωλείου της Εφύρας. «Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν αλλάξει. Ο κόσμος κλείνεται στα σπίτια του. Δεν βγαίνει. Αυτοί που είχαν επιχειρήσεις εδώ τις έκλεισαν».

Η Εκάβη Βαλλερά, γενική διευθύντρια της ανθρωπιστικής ΜΚΟ ΔΕΣΜΟΣ, αναφέρει πως «η κατάσταση επιδεινώνεται». «Αυτό που βλέπουμε είναι πως εκείνο που χρειάζεται περισσότερο τώρα είναι το φαγητό. Αυτό δείχνει πως τα προβλήματα αφορούν στα στοιχειώδη, όχι στην ποιότητα της ζωής».

Όπως τονίζουν οι FT, η φτώχεια της Ελλάδας δεν περιορίζεται στις ιστορικά φτωχότερες αγροτικές περιοχές, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων αντιμετωπίζουν δυσκολίες και στις μεγάλες πόλεις.

Στην Αθήνα, άνθρωποι κουλουριάζονται έξω από κοινωνικά ιατρεία, ενώ δεκάδες άστεγοι κοιμούνται στις εισόδους  κτιρίων γύρω από τους μεγαλύτερους δρόμους. Εννέα χιλιάδες άνθρωποι στην Αθήνα (σε πληθυσμό περίπου 665.000 ανθρώπων) είναι άστεγοι και το 71% εξ αυτών άρχισε να κοιμάται στους δρόμους τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε με τη στήριξη του δημάρχου Αθηναίων. Ναρκομανείς και πόρνες βρίσκονται λίγα μέτρα από ξενοδοχεία στα οποία τουρίστες πληρώνουν 200 ευρώ το βράδυ για ένα δωμάτιο με θέα την Ακρόπολη.

Το πρόβλημα της Ελλάδας εντείνεται και από την προσφυγική κρίση, τονίζουν οι FT, καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση στις παροχές του δημόσιου τομέα.
Πέραν του κόστους της διαχείρισης των προσφύγων/μεταναστών, η Αθήνα φοβάται πως η μαζική έλευση μεταναστών θα πλήξει τον κρίσιμης σημασίας τουριστικό τομέα της χώρας, αν και μέχρι στιγμής οι φόβοι αυτοί δεν επιβεβαιώνονται.


 Πάντως, δεν έχουν «αφεθεί» όλοι στη μοίρα. «Ναι, η κυβέρνηση δυσκολεύει όλο και περισσότερο τον κόσμο να βγάλει τα προς το ζειν, να έχει ένα κτήμα, να έχει μια επιχείρηση. Όμως πρέπει να προσπαθήσουμε. Δεν μπορούμε απλά να καθόμαστε και να περιμένουμε να έρθουν να μας σκοτώσουν», σχολιάζει ο Γιάννης Ρέτσης, από τη Ροβιάτα. «Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Αν είσαι στη θάλασσα, μέσα στα κύματα, πρέπει πάντα να λες ότι σύντομα θα δεις στεριά».
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/elliniki-ytagodia-17592/feed/
<![CDATA[Οι πλουσιότεροι στην Αθήνα, οι φτωχότεροι στη Β. Ελλάδα]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/plousioteroi-athina-thessaloniki-17576/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/plousioteroi-athina-thessaloniki-17576/#comments +Thu, 19 Jan 2017 10:20:00 +0200 143 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/plousioteroi-athina-thessaloniki-17576/  Οι πλουσιότεροι στην Αθήνα, οι φτωχότεροι στη Β. Ελλάδα

]]>
 Οι πλουσιότεροι στην Αθήνα, οι φτωχότεροι στη Β. Ελλάδα

Από την έντυπη έκδοση

Οι «πλουσιότεροι» Έλληνες είναι οι κάτοικοι της Αττικής, οι οποίοι κρατούν τα πρωτεία μεταξύ όλων των υπόλοιπων κατοίκων της χώρας, παρά την πολυετή ύφεση. Με βάση τα στοιχεία του 2014, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην περιφέρεια Αττικής ανήλθε σε 22.377 ευρώ, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 0,7% συγκριτικά με το 2013 οπότε και είχε διαμορφωθεί σε 22.540 ευρώ.

Σε καμία άλλη περιφέρεια της χώρας δεν καταγράφεται ΑΕΠ υψηλότερο των 18.000 ευρώ, καθώς ο μέσος όρος της χώρας έχει πέσει πλέον στις 16.336 ευρώ (-0,8%).

Οι φτωχότεροι της χώρας για το 2014 είναι οι κάτοικοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ της τάξεως των 11.366 ευρώ.

Κατά το 2014, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 1,9% στο σύνολο της χώρας, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 157,187 δισ. ευρώ έναντι 160,237 δισ. ευρώ το 2013. Η παραγωγή της μισής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (ποσοστό 48,3%) έγινε στην Αττική, ενώ ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία που παρήγαγε το 13,3% της ΑΠΑ.

Αναλυτικά, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία για το 2014, ανά περιφέρεια, διαμορφώθηκε ως εξής:

* Αττική: 75,971 δισ. ευρώ το 2014 έναντι 77,737 δισ. ευρώ το 2013 (μείωση 2,3%).
* Βόρειο Αιγαίο: 2,261 δισ. ευρώ έναντι 2,282 δισ. ευρώ το 2013 (μείωση 0,9%).
* Νότιο Αιγαίο: 5,294 δισ. ευρώ έναντι 5,307 δισ. ευρώ το 2013 (μείωση 0,2%).
* Κρήτη: 7,679 δισ. ευρώ το 2014 έναντι 7,597 δισ. ευρώ το 2013 (αύξηση 1,1%).
* Ανατολική Μακεδονία - Θράκη: 6,098 δισ. ευρώ έναντι 6,213 δισ. ευρώ (μείωση 1,9%).
* Κεντρική Μακεδονία: 20,964 δισ. ευρώ έναντι 21,44 δισ. ευρώ το 2013 (μείωση 2,2%, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό του εθνικού μέσου όρου που ήταν στο -1,9%).
* Δυτική Μακεδονία: 3,831 δισ. ευρώ έναντι 3,901 δισ. ευρώ το 2013 (μείωση 1,8%).
* Ήπειρος: 3,487 δισ. ευρώ έναντι 3,538 δισ. ευρώ το 2013 (μείωση 1,5%).
* Θεσσαλία: 7,953 δισ. ευρώ έναντι 8,04 δισ. ευρώ το 2013.
* Ιόνια νησιά: 2,716 δισ. ευρώ έναντι 2,72 δισ. ευρώ το 2013 (μείωση 0,2%).
* Δυτική Ελλάδα: 7,288 δισ. ευρώ έναντι 7,339 δισ. ευρώ το 2013.
* Στερεά Ελλάδα: 6,866 δισ. ευρώ έναντι 7,162 δισ. ευρώ το 2013 (-4,1%).
* Πελοπόννησος: 6,779 δισ. ευρώ έναντι 6,96 δισ. ευρώ το 2013 (μείωση 2,6%).

Όσον αφορά τη συμμετοχή των περιφερειών στη δημιουργία της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, εκτός από την Αττική που έχει τη μερίδα του λέοντος με ποσοστό 48,3%, σημαντικό μερίδιο παρά την πτώση του 2014 διατηρεί και η Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό 13,3%, ενώ ακολουθεί στην τρίτη θέση η Θεσσαλία με ποσοστό 5,1%.

Τη χαμηλότερη συμμετοχή στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία έχουν οι περιφέρειες του Βορείου Αιγαίου με ποσοστό 1,4% και των Ιονίων Νήσων με ποσοστό 1,7%.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε το 2014 κατά 0,8%, για να διαμορφωθεί σε 16.336 ευρώ έναντι 16.475 ευρώ το 2013 (μείωση 0,8%). Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανά περιφέρεια υπολογίστηκε για το 2014 ως εξής:

* Αττική: 22.377 ευρώ το 2014 έναντι 22.540 το 2013 (μείωση 0,7%).
* Βόρειο Αιγαίο: 12.919 ευρώ το 2014 έναντι 12.927 ευρώ το 2013 (μείωση 0,1%).
* Νότιο Αιγαίο: 17.899 ευρώ το 2014 έναντι 17.874 ευρώ το 2013 (αύξηση 0,1%).
* Κρήτη: 13.773 ευρώ το 2014 έναντι 13.584 ευρώ το 2013 (αύξηση 1,4%).
* Ανατολική Μακεδονία - Θράκη: 11.366 ευρώ το 2013 έναντι 11.498 ευρώ το 2013 (μείωση 1,2%).
* Κεντρική Μακεδονία: 12.500 ευρώ το 2014 έναντι 12.669 ευρώ το 2013 (μείωση 1,3%).
* Δυτική Μακεδονία: 15.624 ευρώ το 2014 έναντι 15.707 ευρώ το 2013 (μείωση 0,5%).
* Ήπειρος: 11.606 ευρώ το 2014 έναντι 11.662 ευρώ το 2013 (μείωση 0,5%).
* Θεσσαλία: 12.237 ευρώ το 2014 έναντι 12.256 ευρώ το 2013 (μείωση 0,1%).
* Ιόνια νησιά: 14.826 ευρώ το 2014 έναντι 14.746 ευρώ το 2013 (αύξηση 0,5%).
* Δυτική Ελλάδα: 12.214 ευρώ το 2014 έναντι 12.166 ευρώ το 2013 (αύξηση 0,4%).
* Στερεά Ελλάδα: 13.917 ευρώ το 2014 έναντι 14.428 ευρώ το 2013 (μείωση 3,5%).
* Πελοπόννησος: 13.134 ευρώ το 2014 έναντι 13.390 ευρώ το 2013 (μείωση 1,9%).

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/plousioteroi-athina-thessaloniki-17576/feed/
<![CDATA[«Βόμβα» Τόμσεν: Η Ελλάδα θα υποφέρει φρικτά από την ανεργία για 21 χρόνια...]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/tomsen-21-xronia-anergia-17573/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/tomsen-21-xronia-anergia-17573/#comments +Thu, 19 Jan 2017 09:47:00 +0200 143 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/tomsen-21-xronia-anergia-17573/  «Βόμβα» Τόμσεν: Η Ελλάδα θα υποφέρει φρικτά από την ανεργία για 21 χρόνια...

]]>
 «Βόμβα» Τόμσεν: Η Ελλάδα θα υποφέρει φρικτά από την ανεργία για 21 χρόνια...

Εφιάλτης χωρίς τέλος για τους Έλληνες – Διαψεύδεται για άλλη μια φορά το κυβερνητικό αφήγημα για ανάπτυξη – Τα μνημόνια και η άγρια λιτότητα «σβήνουν» κάθε ελπίδα

«Μαύρες» προβλέψεις για την ανεργία στην Ελλάδα έκανε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

Η ομολογία του κ. Τόμσεν καταδεικνύει για μια ακόμα φορά την πλήρη αποτυχία των μνημονίων.

Οι άγριες περικοπές σε μισθούς, η ελαστικοποίηση όλων των μορφών απασχόλησης είναι καταφανές ότι δεν απέδωσαν σε κανένα επίπεδο, παρά τα όσα ευαγγελίζονταν οι δανειστές.

Τα μνημόνια βύθισαν την οικονομία και «έθαψαν» την αγορά εργασίας, χωρίς να διαφαίνεται άμεσα ελπίδα ανάκαμψης. Με τον τρόπο αυτό διαψεύδεται εκ των πραγμάτων και η κυβερνητική αισιοδοξία για ...άμεση ανάπτυξη. 

Όπως παραδέχτηκε, μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον ο Πολ Τόμσεν θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 21 χρόνια, για επανέλθουν τα ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα, στα προ κρίσης επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει πολλές φορές παραδεχτεί τις αστοχίες των παρεμβάσεών του στην Ελλάδα, ωστόσο επιμένει στην ίδια συνταγή της άγριας λιτότητας, παρά το ότι τελικά το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Με την «πρόβλέψή του» του ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προϊδεάζει για τα ευρήματα των εκθέσεων του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία αλλά και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα τα δύο ξεχωριστά κείμενα αναμένεται να συζητηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο Πολ Τόμσεν, μιλώντας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Anders Åslund, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ζώνη του ευρώ έχει καταγράψει πρόοδο, τόσο στην αρχιτεκτονική της όσο και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Εντούτοις, εξέφρασε την εκτίμηση πως η ευρωζώνη χρειάζεται ακόμη επεκτατική νομισματική πολιτική, αναπτυξιακό σχέδιο, όπως αυτό του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τραπεζική ένωση και -κυρίως- διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, ο Πολ Τόμσεν σημείωσε πως «μελλοντικά θα πρέπει να βρεθεί ένας καλύτερος τρόπος να δίνονται κίνητρα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη».

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/tomsen-21-xronia-anergia-17573/feed/
<![CDATA[Η κρίση αρρωσταίνει τους Έλληνες. ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/krisi-arrostainei-ellines-17560/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/krisi-arrostainei-ellines-17560/#comments +Wed, 18 Jan 2017 10:11:00 +0200 143 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/krisi-arrostainei-ellines-17560/  Η κρίση αρρωσταίνει τους Έλληνες. 

]]>
 Η κρίση αρρωσταίνει τους Έλληνες. 

Στις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων αναφέρεται δημοσίευμα της Frankfurter Rundschau, το οποίο σημειώνει: «Η κρίση χρέους δεν κάνει τους Έλληνες μόνο πιο φτωχούς – η χώρα από την αρχή της κρίσης το 2009 έχει χάσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, μόνο τα τελευταία δυο χρόνια ο μέσος μισθός μειώθηκε από τα 1.327 ευρώ μεικτά στα 1.182 ευρώ.

Η ύφεση όμως, η οποία μπαίνει στον όγδοο χρόνο, επηρεάζει και την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων. Αυτό δείχνει έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου για τη δημόσια Υγεία. Σε μια έρευνα 2005 ατόμων, οι περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι τον προηγούμενο μήνα ήρθαν αντιμέτωποι με στρες, κατάθλιψη και άλλα συναισθηματικά προβλήματα. Ένας στους τέσσερεις δήλωσε πως αυτά αποτελούν μόνιμη κατάσταση. Το 15% των ερωτηθέντων έκαναν λόγο για αβεβαιότητα και φόβο, επίσης πολλοί ανέφεραν την οργή και την απογοήτευση ως κυρίαρχα συναισθήματα ενώ ένας στους δέκα δήλωσε πως η ζωή του δεν έχει νόημα».

Και η εφημερίδα συνεχίζει λίγο παρακάτω: «Και μέσα σε αυτό το κλίμα της απελπισίας πολλοί άνθρωποι είναι επιρρεπείς στις υποσχέσεις, όπως αυτές του αυτοαποκαλούμενου σωτήρα Αρτέμη Σώρρα». Η εφημερίδα αναφέρεται στον Σώρρα και στις υποσχέσεις του να αποπληρώσει τα χρέη των Ελλήνων πολιτών και καταλήγει: «Το κίνημα που μοιάζει με σέκτα έχει 200 τοπικές οργανώσεις. Εάν καταφέρει ο Σώρρας να μπει στο κοινοβούλιο είναι πάντως αμφίβολο. Στις αρχές Ιανουαρίου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έδωσε εντολή να ανασυρθούν από το αρχείο δικογραφίες που αφορούν στη δράση του Αρτέμη Σώρρα. Ακόμα και μια αθωωτική απόφαση υπέρ του Σώρρα που εξεδόθη το 2013 θα πρέπει και αυτή να επανεξεταστεί».

Πρωτογενές πλεόνασμα και δανειστές

Στην είδηση για το πρωτογενές πλεόνασμα αναφέρονται αρκετές γερμανικές εφημερίδες. Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt γράφει: «Η Ελλάδα, σύμφωνα με δικές της εκτιμήσεις έχει προχωρήσει πολύ με την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο για χρόνια ήταν κεντρικό ζήτημα με τους δανειστές, έφθασε το 2016 τα 4,4 δισεκατομμύρια όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών. ‘Το πλεόνασμα είναι το 2,5% του ΑΕΠ' δήλωσε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το ύψος του απαιτούμενου πλεονάσματος είναι ένα αγκάθι ανάμεσα στους δανειστές και το ΔΝΤ την συμμετοχή του οποίου αναμένουν ακόμα οι Ευρωπαίοι εταίροι….Ωστόσο ο ελληνικός Τύπος έγραψε ότι το θετικό αποτέλεσμα οφείλεται στους νέους έμμεσους και άμεσους φόρους καθώς και στην αναβολή εξόφλησης των προμηθευτών κρατικών φορέων ανάμεσά τους και νοσοκομείων».

Την πληροφορία δανειστήκαμε απο την "Ημερησία"

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/krisi-arrostainei-ellines-17560/feed/
<![CDATA[«Η Αυτοεξάρτηση στα χρόνια του χιονιά» ή «Oδηγός επιβίωσης» για ψυχρά κλίματα. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/oikonomou-aftoexarthsh-17529/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/oikonomou-aftoexarthsh-17529/#comments +Mon, 16 Jan 2017 12:30:00 +0200 22 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/oikonomou-aftoexarthsh-17529/ «Η Αυτοεξάρτηση στα χρόνια του χιονιά»  ή «Oδηγός επιβίωσης» για ψυχρά κλίματα. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

]]>
«Η Αυτοεξάρτηση στα χρόνια του χιονιά»  ή «Oδηγός επιβίωσης» για ψυχρά κλίματα. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

Και χιονάκι άσπρο και παχύ, της μάνας του καμάρι, είδαμε. Και  το νερό νεράκι είπαμε. Και τα γέλια τα ακούσαμε. Και τη θέρμανση τη χάσαμε.
.
Και την καλλιτεχνική μας πλευρά την καλλιεργήσαμε  κάνοντας πιστολάκι και ΄περμανάντ’’ στους σωλήνες μας. Και τα αστικά και τους υδραυλικούς από το οπτικό πεδίο μας τους χάσαμε και με τα κυάλια τους ψάχναμε. Και χιονάνθρωπους κάναμε και σαν παιδάκια παίξαμε. Και μαγικά γινήκανε καθώς οι τοπικές αρχές εξαφανίστηκαν, σαν τον λαγό που κρύβεται μες στον καπέλο του Χουντίνι. Και στο σχολείο δεν πήγαμε. Και πατινάζ κάναμε. Και ποδαράκια και χεράκια σπάσαμε. Και αγγέλους στο χιόνι κάναμε.Και στη δουλειά δεν πήγαμε οι τυχεροί. Και καμιά ενημέρωση για προληπτικά μέτρα δεν είχαμε. Και τις πόλεις μας τις είδαμε να παραλύουν. Και σκί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κάναμε.Και το βηχαλάκι το αποκτήσαμε. Και όλη η πλάση έγινε αστραφτερή και καθαρή από το άσπρο πέπλο της ‘’Αριάδνης’’. Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπήκανε μέσα. Και τις βλάβες μας τις ‘’χαρήκαμε’’. Και τη φυσική του λυκείου ξεσκονίσαμε για να θυμηθούμε στους πόσους βαθμούς παγώνει ρε παιδί μου το αλάτι.
 
Και  την μεμψιμοιρία και την μίρλα για την απουσία της βολής μας, την ακούσαμε...
Και για την ψήφο μας και τα βύσματα, που μας ‘’βολεύουν’’ , αναφορά δεν κάναμε.
Και τους ανθρώπους όμως που δεν είχαν ένα τούβλο πάνω από το κεφάλι τους, ΔΕΝ τους μεριμνήσαμε και  προσπαθήσαμε να τους χώσουμε, αφού εμείς πρώτα τακτοποιηθήκαμε καλά καλά μέσα στο σπιτάκι μας,  σαν τους ποντικούς σε κάτι ‘’υπερπολυτελή’’ πλοία της αγάπης, με παγωμένες τζιμινιέρες και ‘’άπειρες’’ τουαλέτες.
Και τους αστέγους τους διώξαμε από τα κέντρα στέγασης γιατι έπρεπε να πάμε σπίτι μας να κάνουμε τους αρρώστους.
Και γενικά ήμασταν μια ωραία ατμόσφαιρα.
Και μόλις βγήκε ο ήλιος και έλιωσε το χιονάκι το όμορφο, βγήκαμε σαν τα σαλιγκάρια και ξεχυθήκαμε στις καφετέρειες και στα μαγαζιά (και την Κυριακή.αρχίσανε και εκπτώσεις βλέπεις, μην τις χάσουμε...) να ξοδέψουμε το βασικό μισθό που παίρνουμε, όσοι τυχεροί , τον παίρνουμε (αυτό κάπως διαβάστηκε) και η γκρίνια έφυγε.
 
Και είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, να’χαμε να λέγαμε.
 
Σε ζάλισα αναγνωστόπουλο μου αλλά τόσες μέρες έσκασα η γυναίκα. Έπρεπε να τα βγάλω από μέσα μου να ηρεμήσω.
 
Καλή χρονιά όμως είπαμε; Δεν είπαμε με κείνα και με τ’άλλα. Καλή χρονιά, καλά μυαλά και πολλά χαμόγελα  Kulturosupakia μου..
 
Σήμερα θα μιλήσουμε για την αυτοεξάρτηση, ναι ναι σωστά διάβασες ΑΥΤΟΕΞΑΡΤΗΣΗ. Με τη βοήθεια του Χόρχε Μπουκάι θα μάθουμε πως να βασιζόμαστε στον εαυτό μας.
Παρακάτω ακολουθεί μια ιστορία από το βιβλίο του ‘’Ο δρόμος της αυτοεξάρτησης. Φύλλα πορείαςΙ’’.
 
Ένας άνθρωπος προχωράει απελπισμένος στην έρημο. Μόλις έχει πιει την τελευταία σταγόνα νερό από το παγούρι του.
 
Ο ήλιος που καίει πάνω από το κεφάλι του και οι γύπες που τον περιτριγυρίζουν, προμηνύουν το επικείμενο τέλος του.
 
“Νερό!” φωνάζει. “Νερό! Λίγο νερό!“
Βλέπει από δεξιά να έρχεται προς το μέρος του ένας βεδουίνος πάνω σε μια καμήλα.
 
“Δόξα τω Θεώ!” λέει. “Νερό σε παρακαλώ…νερό!“
 
“Δεν μπορώ να σου δώσω νερό” του λέει ο βεδουίνος. “Είμαι έμπορος, και το νερό είναι απαραίτητο για να ταξιδεύει κανείς στην έρημο.“
 
“Πούλησέ μου λίγο νερό” τον εκλιπαρεί εκείνος. “Θα σε πληρώσω…“
 
“Αδύνατον “εφέντη”. Δεν πουλάω νερό, πουλάω γραβάτες.“
 
Γραβάτες;;;;
Ναι, κοίτα τι ωραίες γραβάτες…Αυτές εδώ είναι ιταλικές και είναι προσφορά, οι τρεις δέκα δολάρια…Κι αυτές εδώ, από ινδικό μετάξι, αθάνατες…Κι αυτές εδώ…
Όχι…Όχι…Δεν θέλω γραβάτες, νερό θέλω…Φύγε! Φύγεεεε!
Ο έμπορος συνεχίζει το δρόμο του, και ο διψασμένος εξερευνητής προχωράει σταθερά μέσα στην έρημο.
Σκαρφαλώνει σ’ ένα αμμόλοφο και βλέπει να έρχεται από αριστερά άλλος έμπορος.
Οπότε, τρέχει προς το μέρος του και του λέει: “Πούλησέ μου λίγο νερό, σε παρακαλώ…
Νερό δεν γίνεται” του απαντάει ο έμπορος, “έχω όμως να σου προσφέρω τις καλύτερες γραβάτες της Αραβίας…
Γραβάτες!!! Δεν θέλω γραβάτες! Θέλω νερό!” φωνάζει ο άνθρωπος απελπισμένος.
Έχουμε προσφορά” επιμένει ό άλλος. “Αγοράζοντας δέκα γραβάτες, παίρνεις ακόμη μία δωρεάν…
Δεν θέλω γραβάτες!!!
Μπορείς να πληρώσεις σε τρεις άτοκες δόσεις και με πιστωτική κάρτα. Έχεις πιστωτική κάρτα;
Φωνάζοντας έξαλλος, ο διψασμένος συνεχίζει το δρόμο του προς το πουθενά.
Λίγες ώρες αργότερα κι ενώ σέρνεται πια, ο ταξιδιώτης σκαρφαλώνει σ΄έναν ψηλό αμμόλοφο κι από ΄κει ατενίζει τον ορίζοντα.
Δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που βλέπουν τα μάτια του. Μπροστά, στα χίλια μέτρα, βλέπει καθαρά μια όαση. Μερικούς φοίνικες και μια απίστευτη βλάστηση γύρω από τη γαλάζια αντανάκλαση του νερού.

Ο άντρας τρέχει προς τα εκεί φοβούμενος μήπως είναι οφθαλμαπάτη. Δεν είναι όμως, η όαση είναι αληθινή. Το μέρος φυλάσσεται. Το προστατεύει ένας φράκτης με μία μόνο είσοδο που τη φυλάει ένας φρουρός.
 
“Σας παρακαλώ, αφήστε με να περάσω. Χρειάζομαι νερό…νερό. Σας παρακαλώ…“
 
“Αδύνατον, κύριε. Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος χωρίς γραβάτα.“
 
(…) Στην καθημερινή μας ζωή αποφασίζουμε σχεδόν για καθετί που κάνουμε και καθετί που σταματάμε να κάνουμε. Η συμμετοχή στη ζωή μας είναι όχι μόνο εφικτή, αλλά και αναπόφευκτη.
Είμαστε αναγκαστικά συνένοχοι για όλα όσα μας συμβαίνουν, γιατί με τον άλφα ή βήτα τρόπο έχουμε επιλέξει να μας συμβούν.
 
“Ε, καλά…εγώ όμως πρέπει κάθε μέρα να πάω στη δουλειά…. δεν μπορώ να κάνω τίποτε γι’ αυτό…ακόμη κι αν δεν θέλω και δεν το επιλέγω, πάλι πρέπει να πάω. Δεν μπορώ να δώσω στον εαυτό μου την άδεια να μην πάω αύριο στη δουλειά.” Αν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω το τίμημα, μπορώ. Είτε το ξέρεις προκαταβολικά είτε όχι, πάντα υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσεις. “Α, έτσι…Αν όμως πληρώσω το τίμημα, αύριο τα παιδιά μου δεν θα έχουν να φάνε.” Ωραία, αυτό θα είναι το τίμημα. Οπότε, επιλέγω να πάω στη δουλειά. Και επιλέγω να συνεχίσω να δουλεύω, να κρατήσω τη δουλειά μου. Επιλέγω να μπορώ να θρέψω τα παιδιά μου. Και μου φαίνεται σωστό που κάνω αυτή την επιλογή. Όμως, εγώ το επιλέγω, έτσι; Εγώ είμαι αυτός που αποφασίζει. Σύμφωνα με τις αρχές μου, είναι πιο σημαντικό να μπορώ να θρέψω τα παιδιά μου από το να ικανοποιήσω την επιθυμία μου να χουζουρεύω μέχρι αργά στο κρεβάτι. Αυτό μου φαίνεται σωστό. Είναι δική μου απόφαση. Και ακριβώς επειδή είναι δική μου απόφαση, έχει αξία.
 
 Ένας από τους όρους της αυτοεξάρτησης, είναι ότι μέσω της άδειας που έχω δώσει στον εαυτό μου να είμαι αυθεντικός, συνειδητοποιώ αυτομάτως ότι μου αξίζει οποιαδήποτε ανταμοιβή παρουσιάζεται, για τις σωστές αποφάσεις που παίρνω. Γιατί, ό,τι έκανα δεν ήταν υποχρέωσή μου, αλλά δική μου απόφαση. Μπορούσα να πάρω αυτήν ή την άλλη απόφαση, συνεπώς, μου ανήκει ο έπαινος για την επιτυχία.
 
Ο δρόμος της αυτοεξάρτησης είναι ο δρόμος της ανάληψης της ευθύνης για τον εαυτό μας. Για να βαδίσεις αυτόν τον δρόμο χρειάζεται: Να είσαι σε θέση να το κάνεις, να έχεις τα κατάλληλα εφόδια και να πάρεις την απόφαση. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μέρος για να προετοιμαστεί κανείς για τον δρόμο. Θα ανακαλύπτουμε τους όρους και τις συνθήκες στη διαδρομή. Θα βελτιώνουμε τα εφόδιά μας όσο προχωράμε. Θα παγιώνεται η απόφασή μας όσο περισσότερο δρόμο αφήνουμε πίσω μας.
 
Η δική σας,
Ζωούλα

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

#ΧόρχεΜπουκάι #Αυτοεξάρτηση #Χιόνια #Κακοκαιρία #Αριάδνη #Αρνιακός 
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/oikonomou-aftoexarthsh-17529/feed/
<![CDATA[Süddeutsche Zeitung: H πραγματικότητα, εχθρός της επανένωσης της Κύπρου]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/suddeutsche-zeitung--17490/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/suddeutsche-zeitung--17490/#comments +Fri, 13 Jan 2017 15:09:00 +0200 143 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/suddeutsche-zeitung--17490/  Süddeutsche Zeitung: H πραγματικότητα, εχθρός της επανένωσης της Κύπρου

]]>
 Süddeutsche Zeitung: H πραγματικότητα, εχθρός της επανένωσης της Κύπρου.

«Πάνω από 40 χρόνια διχοτόμησης έχουν δημιουργήσει τετελεσμένα. Ο εκτουρκισμός του Βορρά επεκτείνεται και στηρίζεται από ευλαβείς εποίκους που είναι πιστοί στην Άγκυρα. Οι κοσμικοί Τουρκοκύπριοι μετατρέπονται σε μειονότητα. Ο απογαλακτισμός από την Άγκυρα γίνεται όλο και πιο δύσκολος, τώρα μάλιστα που η Τουρκία εφοδιάζει μέσω αγωγού με πόσιμο νερό τα τουρκοκυπριακά εδάφη. Εξάλλου, η Τουρκία δηλώνει ξεκάθαρα την παρουσία της με 35.000 στρατιώτες. Αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν έχει ανάγκη στο εσωτερικό τούς ακραίους εθνικιστές που θα τον κατηγορούσαν για προδοσία, αν εγκατέλειπε τη Βόρεια Κύπρο. Το νότιο τμήμα πάλι τα έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ καλά και χωρίς τον Βορρά, βγαίνει μάλιστα από την δημοσιονομική κρίση στηριζόμενο στις δικές του δυνάμεις. Υπολογίζεται ότι το 70% των Ελληνοκυπρίων δεν έχουν πατήσει το πόδι τους στο βόρειο τμήμα, παρά το ότι μπορούν να περάσουν άνετα τη διαχωριστική γραμμή. Αυτή η άρνηση οφείλεται εν μέρει στην περιφρόνησή τους για τον Βορρά που παριστάνει το κράτος» γράφει η σημερινή έκδοση της Süddeutsche Zeitung.

Ο ανταποκριτής της αναφέρεται στους λόγους που θα συνέτειναν σε μια λύση του κυπριακού σήμερα. Η ΕΕ χρειάζεται μια επιτυχία μετά το βαρύ τραύμα του Brexit και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα μπορούσε να αναθερμάνει μέσω της επίλυσης τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του.

Αυτό όμως που αντιτίθεται στην ευνοϊκή πολιτική συγκυρία και τις μεγάλες προσδοκίες που εξέθρεψε η Γενεύη είναι η ίδια η πραγματικότητα στο νησί: «Ακόμα και αν τα σχέδια της Γενεύης εφαρμοστούν, δεν μπορεί να γίνει λόγος για μια πραγματική κοινή πορεία προς το μέλλον».

Πηγή: Deutsche Welle

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/suddeutsche-zeitung--17490/feed/
<![CDATA[Το χιόνι που ζέστανε τις καρδιές μας. Από τον Maco Grello.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/xioni-maco-grello.-17486/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/xioni-maco-grello.-17486/#comments +Fri, 13 Jan 2017 11:11:00 +0200 153 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/xioni-maco-grello.-17486/  Το χιόνι που ζέστανε τις καρδιές μας. Από τον Maco Grello.

]]>
Το χιόνι που ζέστανε τις καρδιές μας. Από τον Maco Grello.

  Πολλές φορές είναι ανώφελο να σκέφτεσαι και να αναλύεις το καθετί. Ταλαιπωρία για το μυαλό και τίποτα παραπάνω. Είναι προτιμότερο να το ζήσεις, να το απολαύσεις ή να το υποφέρεις. Συνήθως όταν κάνεις «λιανά» την κάθε στιγμή, ο νους έχει την τάση να μεγιστοποιεί τα αρνητικά και να κάνει τα όμορφα να φαίνονται λίγο πιο μικρά. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που το μυαλό τους δουλεύει ακατάπαυστα, πολλές φορές ακόμα και στον ύπνο τους, ξυπνάνε με μισοτελειωμένες σκέψεις και συνειδητοποιούν πως σκέφτονταν ενώ κοιμόνταν, Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό το χαρακτηριστικό ορισμένων ανθρώπων «κονόμησα» κι εγώ, ίσως από κάποιο γονίδιο. Και μέσα από όλα αυτά, σκέφτομαι πως η ευτυχία κρύβεται στο να ζεις το καθετί, καθώς η ζωή από μόνη της είναι κάτι το όμορφο. Ο νους την διαχωρίζει και την κάνει άλλες φορές πιο όμορφη μα άλλες φορές πολύ άσχημη.
 
 Η κακοκαιρία με βρήκε να σπάω το κεφάλι μου με τέτοιου είδους αμέτρητες σκέψεις. Καθόμουν τα βράδια πίσω από το παράθυρο κι έβλεπα το χιόνι να πέφτει, το πρωί έπαιζα χιονοπόλεμο με αυτούς που ακόμα αισθάνονται παιδιά, έβγαζα κι εγώ τις χαζοσέλφι με την οικογένεια και μετά έπεφτα πάλι σε σκέψεις.
 
 Πως να είναι άραγε το χιόνι στα μάτια ενός παιδιού που πρώτη φορά το αντικρίζει! Τι έκπληξη! Μια έκπληξη που όλοι μας κάποτε τη νοιώσαμε κι όμως, τι κρίμα, κανείς μας δεν το θυμάται πια, ούτε σαν μια ανάμνηση που μπορεί να την ανακαλέσει! Κάτω από το λευκό κρύβονται όλα τα χρώματα, περιμένουν υπομονετικά να βγει ο ήλιος και να ζεστάνει το παγωμένο πέπλο τους. Κι ακόμη πιο καθαρά, πιο έντονα και φωτεινά να ξεπηδήσουν πάλι και να χρωματίσουν  όλη τη γη.
 
  Κι όμως, αυτό το χιόνι που σε μας προκαλεί έκπληξη, που σπάει την μονοτονία μας, για κάποιους άλλους είναι η βάση της μονοτονίας τους, η ρουτίνα τους. Τόσο ρουτίνα όσο για εμάς ένας καταγάλανος ουρανός! Ο άνθρωπος έχει την τάση να εκτιμά περισσότερο το σπάνιο, το μη συνηθισμένο. Έτσι ορίζει τις τιμές του, σε άψυχο και έμψυχο υλικό. Όσο πιο σπάνιο τόσο πιο ακριβό.
 
 Τα κανάλια, τα ιντερνέτια και τα ραδιόφωνα... Αυτά τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης! Πόσο εύκολα μπορούν να κάνουν να μοιάζει καταστροφικό κάτι τόσο όμορφο όσο το χιόνι! Ακόμα και οι μετεωρολόγοι μοιάζουν πια με πολεμικούς ανταποκριτές! Χαλαρώστε λίγο, κουραστήκαμε! Ο άνθρωπος επέζησε από παγωμένες εποχές πριν καν ακόμα φορέσει ρούχα. Έχω αρχίσει και σκέφτομαι πως ο σκοπός της τηλεόρασης είναι να σε φοβίσει τόσο για το καθετί ώστε να παραιτηθείς εντελώς και το μόνο που θα κάνεις στην ζωή σου είναι να κάθεσαι σπίτι και να βλέπεις ειδήσεις και διαφημίσεις.
 
  Από την άλλη, για κάποιους ανθρώπους στις δύσκολες εποχές που ζούμε το κρύο είναι θέμα ζωής και θανάτου. Όταν έχεις μπουφάν, γάντια, κασκόλ κι ένα ζεστό κρεβάτι για να κοιμηθείς, το χιόνι ομορφαίνει τον χειμώνα. Όταν ζεις στον δρόμο, ή χωρίς ρεύμα, ή χωρίς πετρέλαιο, (και αυτό δεν είναι εξαίρεση, μάλλον η πλειοψηφία ανήκει σε μία από αυτές τις κατηγορίες), το χιόνι είναι ακόμα ένα βάρος, ακόμα ένα παράπονο. Αν ζεις, παιδάκι ακόμα, σε μια σκηνή μισοθαμμένη μέσα στο χιόνι, χιλιάδες χιλιόμετρα από το σπίτι σου και τα αγαπημένα σου παιχνίδια, τότε ο χειμώνας δύσκολα ομορφαίνει.
 
  Ο χειμώνας κάνει πιο έντονες τις διαφορές μας. Το καλοκαίρι πολλές φορές τα ίδια μας τα σπίτια γίνονται βάσανο και τρέχουμε στις παραλίες να δροσιστούμε, ξαπλώνουμε τα βράδια στο μπαλκόνι για να μας χτυπάει το αεράκι. Κρύβονται οι διαφορές μιας κοινωνίας που φτώχυνε απότομα, η θάλασσα είναι δωρεάν. Τουλάχιστον προς το παρόν, τουλάχιστον στην επαρχία.
 
  Το χιόνι ταρακούνησε λίγο την καθημερινότητα μας. Ίσως μας έκανε να χαρούμε λίγο παραπάνω την στιγμή και ταυτόχρονα να λυπηθούμε για αυτούς που δεν ήταν σε θέση να το απολαύσουν όσο εμείς. Ίσως δημιουργήθηκε μέσα μας μια ενοχή για αυτά τα λίγα που έχουμε, τα αυτονόητα που πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος μα κάποιοι άλλοι τα στερούνται. Ίσως να έλιωσε με το χιόνι, ίσως να είναι ακόμα εκεί. Ίσως τελικά παρά τα ζεστά ρούχα  και το σπίτι, έτσι όπως είμαστε χωμένοι μέσα στα προβλήματα μας, να μην μπορέσαμε να ευχαριστηθούμε το χιόνι όπως όταν είμασταν παιδιά.
 
  Προσωπικά μέσα από όλες αυτές τις σκέψεις ένοιωσα περισσότερο από άλλες φορές κομμάτι του συνόλου. Πονάει το σύνολο - πονάς κι εσύ, χαίρεται – παίρνεις κι εσύ κάτι από την χαρά του, κρυώνει – κρυώνεις κι εσύ. Ακόμα κι αν βρίσκεσαι στην πιο απομακρυσμένη άκρη του συνόλου και έχεις προφυλάξει τον εαυτό σου ώστε να επηρεάζεται η ζωή σου όσο γίνεται λιγότερο από οτιδήποτε συμβαίνει εκεί έξω, δεν παύεις να ζεις την ζωή σου σε συνάρτηση με όλες αυτές τις ζωές εκεί έξω. Όλα είναι προσωρινά κι όλα κυλάνε, και μέσα σε αυτό το ποτάμι της ζωής κουτρουβαλάμε κι εμείς μέχρι να βρούμε θάλασσα, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.
 

=================

#κουλτουρόσουπα #macogrello #φιλοσοφία #χιόνι
=================
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΘΕΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΟΥΝ;

Κυκλοφόρησε το ανατρεπτικό βιβλίο του Maco Grello – Των Θεών Η Επανάσταση-
 
-Βρείτε το στο επίσημο site του συγγραφέα www.macogrello.com
ή αναζητήστε το στα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της χώρας.
 
-Βρείτε τον Maco Grello στο facebook και κάντε like για να μείνετε συντονισμένοι!
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/xioni-maco-grello.-17486/feed/