Kulturosupa.gr - RSS http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/ put the rss description here. +Sun, 19 Feb 2017 14:57:00 +0200 en hourly 1 http://kulturosupa.gr/ http://kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://kulturosupa.gr/ <![CDATA[Η Καινούργιου υποκλίνεται στο συγγραφικό ταλέντο του Χωμενίδη! Απο τη στήλη «lacrimae rerum» του Τάσου Αγγελίδη Γκέντζου.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/gkentzos-janouriou-xomenidis-18049/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/gkentzos-janouriou-xomenidis-18049/#comments +Sun, 19 Feb 2017 14:57:00 +0200 162 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/gkentzos-janouriou-xomenidis-18049/ Η Καινούργιου υποκλίνεται στο συγγραφικό ταλέντο του Χωμενίδη! Απο τη στήλη «lacrimae rerum» του Τάσου Αγγελίδη Γκέντζου.

]]>
Η Καινούργιου υποκλίνεται στο συγγραφικό ταλέντο του Χωμενίδη! Απο τη στήλη «lacrimae rerum» του Τάσου Αγγελίδη Γκέντζου.

Χέστηκε η Φατμέ στο Γενί Τζαμί!
 
Να σε βρίσω κι εγώ, βρε κοπέλα μου, και να υποκλιθείς και στο δικό μου! Όσο κι αν είναι αυτό... Μικρό ή μεγάλο... εσύ θα το κρίνεις!
 
Το μέγεθος άλλωστε... είναι υποκειμενικό!
 
Να σου πω πως λες μ@λακίες, βλακείες, ανοησίες... - να πω πως κι οι συνεργάτες σου λένε μ@λακίες, βλακείες, ανοησίες... - να με (μου) κάνεις κι εμένα διαφήμιση. Θέλω να με βγάλεις στα κανάλια ζωντανά! Λαχταρώ να δω την φάτσα μου στο γυαλί! Δεν είμαι εντελώς άσημος! Έχω πουλήσει μερικές χιλιάδες βιβλία! Θέλεις να σου στείλω ένα μυθιστόρημά μου... να το έχεις στο κομοδίνο σου και να το ξεφυλλίζεις τα βράδια μέχρι να σε πάρει ο ύπνος;
 
Τι θες; Θες ερωτικό; Θες να έχει και λίγο θάνατο μέσα; Μήπως θες... θεατρικό; Κι αστυνομικό θα βγάλω σε λίγους μήνες! Σε παρακαλώ...
 
Τα πήρα τώρα! Καλά καλέ... διαβάζεις Χωμενίδη; Εγώ προσπάθησα μια δυο φορές... και με πήρε ο ύπνος. Εσύ βρε θηρίο, πώς τα κατάφερες; Πες μου πως είπες ψέματα... να ησυχάσω!
 
Πες μου πως ήθελες να το παίξεις κουλτουριάρα και ανώτερη...
 
Μήπως το στήσατε το παραμύθι;
 
Το παίρνω πίσω! Ζητώ συγνώμη! Δεν το εννοούσα...
 
Αν θέλεις πάντως... το στήνουμε οι δυο μας! Εγώ θα το γράψω το σενάριο! Εσύ καθόλου δε θα κουραστείς.
 
Θέλεις να βάλω κάποιους παλιούς μου μαθητές να με πετάξουν αβγά;
 
Μας πρόλαβε άλλη...
 
Να βγω... και να βρίζω την κυβέρνηση;
 
Υπάρχουν δυο τρεις... Δε χωράει τέταρτος!
 
Το βρήκα!
 
Θα μιλήσω για αυτούς που δεν πληρώνουν εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Θεσσαλονίκης! Να χαρεί λιγάκι κι ο ΟΑΣΘ. Θα τους κράξω τους τζαμπατζήδες... Τι λες;
 
Το σκέπτομαι...
 
Να το αφήσουμε καλύτερα, Κατερίνα. Όλο με το ταξί και με το BMW γυρνώ! Μερικές φορές – για τα εκτός νομού ταξίδια - παίρνω και το Mercedes της συζύγου! Έχω καιρό να ανέβω σε λεωφορείο και θα μας καταλάβουν!
 
Δες τι θα κάνουμε. Θα γράψω εγώ ένα κείμενο στην Κουλτουρόσουπα και θα σου το στείλω στη σελίδα της εκπομπής σου στο facebook. Εσύ θα ξαφνιαστείς για τη διάσταση που πήρε το όλο θέμα με τον Χωμενίδη και θα κάνεις λόγο για έριδες στο χώρο των συγγραφέων! Θα μιλήσεις για κιτρινισμό και θα πεις πως λυπάσαι πολύ! Θέλω το ύφος σου να είναι λίαν απαξιωτικό! Θα κοιτάξεις την κάμερά σου και θα ξεστομίσεις: “ποιος είναι αυτός ο άσημος...”
 
Θα μου τηλεφωνείς την ώρα την εκπομπής κι εγώ δε θα απαντώ στα τηλεφωνήματά σου! Θα προβάλεις στο κανάλι παλιές μου συνεντεύξεις! Έχω δώσει αρκετές σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς! Θέλω να με παίρνεις τηλέφωνο μια βδομάδα ολόκληρη... κι εγώ να μην απαντώ. Θα το παίζω βαρύ πεπόνι, Κατερίνα μου! Θα λες εσύ με ειρωνικό ύφος: “πάλι πήραμε τηλέφωνο τον κύριο Αγγελίδη Γκέντζο, αλλά δεν απαντά στις κλήσεις μας. Και ποιος είναι ο κύριος Αγγελίδης Γκέντζος; Να συνεχίσετε την έρευνα παιδιά...”
 
Στο Γκέντζος... θέλω να προσέξεις. Πολλοί το κάνουν λάθος! Κάνε καμιά πρόβα!
 
Και θα συνεχίσεις: “θα προσπαθήσουμε πάλι την άλλη βδομάδα.”
 
Και την άλλη βδομάδα θα σου βγω σε απευθείας σύνδεση και θα τους πάρουμε τα σώβρακα! Σκέπτομαι να κουρέψω λίγο και το μαλλί... να κάνω και μια γρήγορη δίαιτα... να χάσει μερικά γραμμάρια το μάγουλο!
 
Μη σκας...
 
Κανείς δε θα μας καταλάβει. Θα βγω στον αέρα και θα δηλώσω: “μένω ενεός. Να πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά, κυρία Καινούργιου! Λίγες μέρες πριν... σε μια παρουσίαση ενός βιβλίου, μια δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σας καναλιού ρωτά τον μέγα συγγραφέα...”
 
Επίτηδες δε θα αναφέρω ονόματα! Δε θα τους κάνω κι άλλη διαφήμιση! Μη ξεχνάς πως εγώ θα είμαι ο διαφημιζόμενος! Εσύ θα υποστηρίζεις τον Χωμενίδη κι εγώ θα λέω πως δε μου αρέσουν τα βιβλία του! Θα δηλώσω πως κατά την εκτίμησή μου γράφει μπούρδες και πως ο εκδοτικός του οίκος τον λυπάται και του βγάζει τα βιβλία του...
 
Κι αν δώσει ο Θεός και πέσει και καμιά μήνυση θα διατηρηθώ για καιρό στην επικαιρότητα!
 
Μετά εσύ θα με ρωτήσεις για τα μυθιστορήματά μου...
 
Και στη συνέχεια θα στείλεις τους συνεργάτες σου σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και θα ρωτούν τον κόσμο αν με ξέρει...
 
Θα πουλήσω!
 
Θα πουλήσω πολλά... κι εσύ θα κάνεις νούμερα!
 
Και θα πάω και στη Μενεγάκη την επόμενη μέρα της εκπομπής σου.
 
Αυτό... που το πας;
 
Σκέψου το...
 
Ψυχικό θα κάνεις!
 
Σημείωση: το καινούριος εγώ θέλω να το γράφω με γάμα!
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/gkentzos-janouriou-xomenidis-18049/feed/
<![CDATA[Η ξεχασμένη και ανεκτίμητη αξία της σιωπής. Από τον Maco Grello.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/-maco-grello-sioph-18037/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/-maco-grello-sioph-18037/#comments +Sat, 18 Feb 2017 19:02:00 +0200 153 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/-maco-grello-sioph-18037/ Εκτός αν είσαι πρεζάκιας του διαδικτύου και ανοίξεις τα δεδομένα του κινητού τηλεφώνου σου για να μπεις στα μέιλ σου και στο facebook, ο θόρυβος της ασήμαντης πληροφορίας σταματά. Έχεις μπροστά σου, ότι είναι μπροστά σου. Βλέπεις, ακούς, μυρίζεις το τώρα και το εδώ. Δεν διαβάζεις εκτιμήσεις για το ύστερα, δεν ακούς ήχους - μουσικές από το παρελθόν, δεν βλέπεις εικόνες από κάπου αλλού. Γειώνεσαι, γίνεσαι άνθρωπος ξανά, γεμίζεις ζωή και αποφασίζεις πως θέλεις να ζήσεις την υπόλοιπη ζωή σου.]]>  Η ξεχασμένη και ανεκτίμητη αξία της σιωπής. Από τον Maco Grello.

Διαρκώς βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες, από το ίντερνετ, από την τηλεόραση, από το ραδιόφωνο, από την καθημερινή επικοινωνία με συνανθρώπους μας. Αρεσκόμαστε στο να μαθαίνουμε ειδήσεις χρήσιμες αλλά και πολύ συχνά άχρηστες. Η εποχή της πληροφορίας επιβάλει η ενημέρωση μας να γίνεται γρήγορα και αβίαστα. Δεν υπάρχει χρόνος για εμβάθυνση σε τίποτα, όλα επιφανειακά. Ακόμα και τα έργα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, έγιναν δίστιχα, τροφή μασημένη. Εκεί που χρειαζόσουν μερόνυχτα για να διαβάσεις μόνο για μια ιδέα κάποιου στοχαστή και αν την κατανοούσες και αυτή, τώρα με δέκα λέξεις τα ξέρεις όλα. Και ταυτόχρονα δεν ξέρεις τίποτα. Να μία σκέψη: Αν εννοήσουμε το κρασί ως απόσταγμα σταφυλιού κανείς δεν μπορεί να το κατανοήσει καλύτερα από αυτόν που έχει ποτίσει το κλήμα, το έχει κλαδέψει και το έχει φροντίσει με κόπο, ώσπου έφτασε μετά από καιρό η μέρα να τρυγήσει και αποφάσισε πως τα σταφύλια θα τα πατήσει, θα γίνουν μούστος και έπειτα πάλι από πολύ κόπο, χρόνο και λίγο μαγεία εκείνα θα γίνουνε κρασί. Αυτός που δεν έχει περάσει από το αμπέλι, χίλιες φορές να μεθύσει, από κρασί δεν θα μάθει.


Βρισκόμαστε σε παρέες και συζητάμε, βιάζεται ο καθένας να μιλήσει και επικαλύπτει τη φωνή του άλλου. Φαίνεται πως ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να μιλήσουμε, να εκφραστούμε, να μεταδώσουμε αυτά που έχουμε στο μυαλό μας, αυτά που ξέρουμε. Όμως πόσο αλήθεια γνωρίζουμε το αντικείμενο για το οποίο μιλάμε κάθε φορά; Γιατί αν ο στόχος μας είναι να μεταδώσουμε τις γνώσεις μας, αυτές θα πρέπει να είναι βέβαιες, διαφορετικά αντί να κάνουμε τον συνομιλητή μας καλύτερο, θα τον αφήσουμε σε χειρότερη κατάσταση από ότι τον βρήκαμε. Αυτός είναι και ο κανόνας τις περισσότερες φορές, αφού για κάποιο μυστήριο λόγο οι άνθρωποι (ειδικά αυτοί που μιλάνε πολύ) ανοίγουν το στόμα τους για να προσπαθήσουν να αναδείξουν το εγώ τους και όχι για να προσφέρουν. Στις μέρες μας όταν αναπαράγεται μια πληροφορία, σπάνια μπαίνουμε στην διαδικασία της διασταύρωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρες πεποιθήσεις, δοξασίες, προφητείες, έρευνες μαϊμού να έχουν εγκατασταθεί στα μυαλά μας χωρίς να έχουν καμία βάση. Ειδικά όταν η συζήτηση στην παλιοπαρέα φτάνει στο επίπεδο της φιλοσοφίας, του νοήματος της ζωής, της αναζήτησης της αλήθειας και της ύπαρξης ή ανυπαρξίας του Θεού, το θέαμα είναι παιδικό. Συνήθως με πιάνει και μένα και μιλάω για τις εξωπραγματικές ρομαντικές θεωρίες μου, αλλά καμιά φορά συνετίζομαι και προσπαθώ να συγκεντρωθώ στο να ακούσω. Μια τέτοια στιγμή σιωπής παρατήρησα κάτι απλό και ταυτόχρονα σημαντικό, μόνο όταν είσαι σιωπηλός μπορείς να δεχτείς την γνώση, είτε αυτή προέρχεται από κάποιον εξωτερικό παράγοντα (συνομιλητή, βιβλίο), είτε ακόμη και απευθείας από τον ίδιο σου τον εαυτό.

Η σιωπή είναι χρυσός έλεγαν οι παλιοί. Στην εποχή μας αν δούμε κάποιον που δεν μιλάει πολύ, τον περνάμε για ηλίθιο, αντιμετωπίζουμε την εσωστρέφεια ως πρόβλημα (βέβαια δεν χρειάζεται κάποιος να μιλά πολύ για να είναι εξωστρεφής). Κάπως έτσι, φτάνω σε ένα συμπόσιο όπου ρώτησαν τον Σόλων, αν σιωπά επειδή δεν έχει τίποτα να πει ή επειδή είναι βλάκας κι εκείνος απάντησε: Κανένας βλάκας δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός σε ένα συμπόσιο. Ακόμα και αν πρόκειται για κάποιον οικείο μας, που ξέρουμε ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα στην συμπεριφορά του, τον παρακινούμε: "Μίλα! Γιατί δε μιλάς; Τι έχεις και δεν μιλάς"; Δεν φταίει ο συνομιλητής, φταίει αυτός που δεν αντέχει τη σιωπή. Ο άνθρωπος που κάνει τα πάντα για να την αποφύγει. Πηγαίνει για τρέξιμο και βάζει μουσική στα αυτιά του, τρώει και ανοίγει την τηλεόραση για να χαζεύει, κάποιοι την ανοίγουν ακόμη και για να κοιμηθούν(!), τα πάντα για να μείνει το μυαλό απασχολημένο. Για ποιον λόγο; Επειδή, πόσο θλιβερό ακούγεται αυτό, ο άνθρωπος αυτός δεν αντέχει τις ίδιες του τις σκέψεις.

Πηγαίνουμε στην φύση, εκδρομές, μονοήμερα, διήμερα, όσο και όποτε μπορεί ο καθένας. Είναι μια αιώνια ανάγκη του ανθρώπου να βρίσκεται κοντά στην φύση και να ξεφεύγει από το έκτρωμα των πόλεων που δημιούργησε. Η φύση σπάνια είναι σιωπηλή, παρόλα αυτά υπάρχει πάντα αρμονία στους ήχους που θα ακούσεις. Το κελάηδημα των πουλιών, το θρόισμα των φύλλων, ο ήχος του νερού που κυλάει, εκλαμβάνεται από τα αυτιά των ανθρώπων ως ησυχία. Δεν είναι μόνο οι χαμηλής έντασης ήχοι που μας ηρεμούν (ήσσον+ήχος) και μας φέρνουν κοντά στο κέντρο του εαυτού μας, είναι η σιωπή της άχρηστης πληροφορίας. Στην φύση, εκτός αν είσαι πρεζάκιας του διαδικτύου και ανοίξεις τα δεδομένα του κινητού τηλεφώνου σου για να μπεις στα μέιλ σου και στο facebook, ο θόρυβος της ασήμαντης πληροφορίας σταματά. Έχεις μπροστά σου, ότι είναι μπροστά σου. Βλέπεις, ακούς, μυρίζεις το τώρα και το εδώ. Δεν διαβάζεις εκτιμήσεις για το ύστερα, δεν ακούς ήχους - μουσικές από το παρελθόν, δεν βλέπεις εικόνες από κάπου αλλού. Γειώνεσαι, γίνεσαι άνθρωπος ξανά, γεμίζεις ζωή και αποφασίζεις πως θέλεις να ζήσεις την υπόλοιπη ζωή σου.
 
Διάλογος από το βιβλίο «Των Θεών Η Επανάσταση» ανάμεσα στον Ηρακλή και τον Ατλαντή:
Και πώς διαλέγεις τρόπο ζωής, γιατρέ;
—Μην ακούγοντας κανέναν άλλον. Ό,τι διδάχτηκες, απ’ όπου επηρεάστηκες, ό,τι δεν είναι δικό σου, σβήσ’ το, να μείνει μόνο σιωπή.
—Και μόλις μείνει μόνο η σιωπή;
—Τότε θα σημαίνει πως είσαι σε καλό δρόμο, μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου. Κι ο εαυτός σου, να ξέρεις, έχει διαλέξει ήδη τρόπο ζωής. Απλώς, μέσα σε τόσο θόρυβο, τόσες απόψεις, τόσους φόβους και τόσα πιστεύω, πού να ακούσεις τη φωνή σου;
Πώς να ακούσεις τη φωνή σου μέσα σε τόση φασαρία; Πώς να βρεις αυτόν τον Θεό ανάμεσα στους ανθρώπους, μέσα στις εκκλησιές και κάτω από τα πετραχήλια; Πού να βρεις ένα μέρος σιωπηλό και άγιο να ακούσεις τον Θεό;

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

#Κουλτουρόσουπα #Grello #σιωπή #φύση #θόρυβος #πληροφορία
 
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΑΝ
Κυκλοφόρησε το ανατρεπτικό βιβλίο του Maco Grello – Των Θεών Η Επανάσταση-
-Βρείτε το στο επίσημο site του συγγραφέα
ή αναζητήστε το στα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της χώρας.
-Βρείτε τον Maco Grello στο facebook και κάντε like για να μείνετε συντονισμένοι!
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/-maco-grello-sioph-18037/feed/
<![CDATA[ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΖΙΓΚΟΛΟ.Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ. Από τη στήλη «LIFE STORIES» του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/life-stories-apokalipsi-karatzoglou-18016/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/life-stories-apokalipsi-karatzoglou-18016/#comments +Fri, 17 Feb 2017 10:11:00 +0200 23 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/life-stories-apokalipsi-karatzoglou-18016/ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΖΙΓΚΟΛΟ.Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ. Από τη στήλη «LIFE  STORIES» του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ.

]]>
 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΖΙΓΚΟΛΟ.Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ. Από τη στήλη «LIFE  STORIES» του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ.

Ώρα Ελλάδος 22:21. Το χέρι της είναι ακόμα ακίνητο πάνω στο πορτατίφ. Το βλέμμα της έχει σταματήσει πάνω στο δικό μου. Δεν βγάζουμε μιλιά παρά μόνο κοιταζόμαστε. Το μυαλό μου κάνεις χιλιάδες υποθέσεις αλλά το αποτέλεσμα είναι ένα.  Ναι, είναι αυτή που είδα εκείνη την ημέρα να αγοράζει το πορτατίφ και ορκίστηκα ότι αν την έβλεπα κάποια στιγμή θα την ρωτούσα αν είναι ευτυχισμένη. Ναι, είναι μπροστά μου σέξι και ερωτική, όπως τότε. Με το πανέμορφο φόρεμα της να αναδεικνύει τις υπέροχες καμπύλες της, το πληθωρικό μπούστο της, και το κόκκινο κραγιόν να τονίζει τα σαρκώδη χείλη της.  Δεν με νοιάζει η συνέχεια. Τα παίζω όλα για όλα και ας χάσω. Με εξιτάρει ακόμα και η ιδέα να με διώξει. Έχω την αίσθηση ότι την έχω καψουρευτεί αλλά δεν είμαι σίγουρος. Δεν μπορώ να σκεφτώ σε τόσα λίγα λεπτά αν ισχύει κάτι τέτοιο. Ξέρω μόνο ότι νιώθω ωραία που την βλέπω απέναντι μου. Για φαντάσου. Ήρθα να κάνω τον ηλεκτρολόγο και να φύγω(κοινώς να κάνω την δουλειά μου), και νιώθω φτερουγίσματα στην καρδιά μου. Αρχίζει να φεύγει από το μυαλό μου το «κυρία Έλενα» και την θέση του παίρνει το Έλενα. Σκέτο. Είναι η Έλενα. Αμίλητη αλλά σέξι. Από το πλευρό της έχει φύγει ο ιδιοκτήτης μου. Δεν υπάρχει κανείς. Είμαστε οι δυο μας.
 
Ξαφνικά απέναντι στο παράθυρο βλέπω το πουλί που είχε έρθει πριν καμιά ώρα στην πόρτα της εισόδου, να στέκεται στο περβάζι και κοιτάζει προς το μέρος μας. Σκύβει και ξύνει το κοιλιά του, μετά τα φτερά του, βγάζει μια μικρή κραυγή και φεύγει. «Σημάδι από τον Θεό Θανάση»θα μου έλεγε η φίλη μου η Μαρία αν ήταν εδώ. «Μεγάλο σημάδι». Είμαι 100% σίγουρος ότι θα το θεωρούσε οιωνό. Καλό η κακό αυτό δεν το γνωρίζω. Η μάλλον θα δείξει στην πορεία…
 
«Λοιπόν αγαπητέ ηλεκτρολόγε αρκετά καθίσαμε στα μουγκά. Δεν νομίζεις;». «Ναι, αρκετά. Απλά να εξηγήσω ότι…». «Μου έθεσες ένα ερώτημα και περιμένεις απάντηση. Θέλεις να μάθεις αν είμαι ευτυχισμένη που έχω αποκτήσει αυτό το πορτατίφ». «Ναι, αυτό θέλω να μάθω. Απλά…». «Θέλεις να δεις λοιπόν αν και οι Πλούσιοι κλαίνε. Δεν ξέρω αν θυμάσαι μια σειρά στην ΕΡΤ την δεκαετία του ’80 με τον τίτλο και Πλούσιοι κλαίνε». «Εεεεεε….προσπαθώ να θυμηθώ…». «Μα, τι λέω η ανόητη. Είσαι μικρός για να έχεις προλάβει αυτή την σειρά». «Δεν είμαι τόσο μικρός. Είμαι στα…». «Υπάρχει μια μικρή διαφορά ηλικίας αλλά αυτό δεν σε εμπόδισε να έρθεις, και ούτε φυσικά εμένα να σε καλέσω με τα σύνεργα σου». «Η φίλη μου η Μαρία μου είπε ότι ενδιαφέρεστε για….». «Σου είπε για ηλεκτρολόγο η ψυχολόγο; Μπορείς να θυμηθείς σε παρακαλώ;». «Μου είχε πει για ηλεκτρολόγο». «Μάλιστα. Από ότι βλέπω ο ηλεκτρολόγος έχει κάνει μεταπτυχιακό πάνω στην Ψυχολογία και ενδιαφέρεται αν οι πελάτες του είναι ευτυχισμένοι».
 
«Σας είχα δει εκείνη την ημέρα στο κατάστημα με τα κοσμήματα και τα διακοσμητικά. Ήταν μια άσχημη μέρα για μένα και…». «Και είδες εμένα να ψωνίζω με την φίλη μου το πορτατίφ.». «Ναι. Απλά να σας πω ότι εκείνη την ημέρα…» «Και βγήκα έξω με το πορτατίφ και είπα στην φίλη μου ,πόσο καλά νιώθω που το αγόρασα. Είμαι ευτυχισμένη. Σωστά;» . «Πολύ σωστά». «Οπότε σκέφτηκες αγαπητέ ότι για να το είπε αυτό, όντως ισχύει. Άρα όποιος λεφτά, είναι ευτυχισμένος». «Ήταν μια διαπίστωση που έκανα σε μια άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Την μέρα εκείνη απολύθηκα και είχε γενέθλια η κοπέλα μου και….». «Μπήκες στο μαγαζί για να βρεις την ευτυχία». «Όχι  έπρεπε να της πάρω ένα καλό κόσμημα γιατί είχαμε επέτειο».«Μάλιστα. Πόσα χρόνια κλείσατε;». «Πέντε αλλά….». «Να τα εκατοστίσετε λοιπόν». «Ευχαριστώ αλλά πλέον…». «Πλέον τι;». «Χωρίσαμε». «Κρίμα».
 
«Δεν γινότανε αλλιώς. Έφυγε για την Αυστραλία, οπότε δεν γινότανε να είμαστε πλέον μαζί». «Οι έρωτες Θανάση έχουν και απώλειες. Το ξέρεις». «Το γνωρίζω». «Χαίρομαι». «Η ερώτηση που σας έκανα ήταν εν βρασμώ ψυχής. Δεν είναι εύκολο να είσαι άνεργος, χωρισμένος και….». «Δεν είναι τίποτα εύκολο».«Και να έχεις τον πατέρα σου άρρωστο. Πόση αντοχή να έχεις σ’ αυτή την ρημάδα ζωή». «Μεγάλη». «Το λέτε έτσι απλά αλλά δεν είναι εύκολο. Είναι στιγμές που λυγίζεις..που θέλεις να ανοίξεις την πόρτα και να εξαφανιστείς…που θέλεις να πηδήξεις από το παράθυρο…που…» «Που θέλεις να πάς στην Αυστραλία»μου απαντά και σκάει στα γέλια.
Χαμογέλασα  με την τελευταία της ατάκα. Ήταν τόσο γλυκιά όταν την είπε. Περίμενα να με βρίσει ή να μου πει να φύγω. Να εξαγριωθεί με την ερώτηση που της έκανα και να πάρει την φίλη μου την Μαρία τηλέφωνο. Αλλά δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά. Απλά με άκουσε και μετά ξεκίνησε τις ερωτήσεις. Περίεργο πράγμα. Το χέρι της έφυγε τώρα από το πορτατίφ και πήγε στα τσιγάρα που είχε πάνω στο έπιπλο. Άνοιξε το συρτάρι, έβγαλε τον αναπτήρα, άναψε το τσιγάρο και διόρθωσε το μπούστο της ενώ ο καπνός έβγαινε σιγά-σιγά από το στόμα της. Χάζευα την εικόνα που είχα μπροστά μου και ένιωθα πάλι αυτά τα φτερουγίσματα που ένιωσα πριν από κάποια λεπτά. Ερωτεύθηκα;
 
«Δεν το συνηθίζω αυτό που αποφάσισα να κάνω μαζί σου. Δεν είναι του χαρακτήρα μου. Όχι ότι είναι κάτι κακό αλλά προτιμώ να το κάνω με αυτόν που γουστάρω η είμαι ερωτευμένη. Το τελευταίο διάστημα το ξεκίνησα. Το βρήκα σαν μια λύση να βγω από το αδιέξοδο που είχα μπει.». Είχε ήδη σβήσει το τσιγάρο στο τασάκι που βρισκότανε ακριβώς δίπλα στο πορτατίφ .Την ένιωθα να ανασαίνει βαριά και το βλέμμα της από ερωτικό να γίνεται περισσότερο σκοτεινό. «Λογικά εδώ είμαστε για άλλον λόγο αλλά αυτό που μου βγαίνει είναι να σου πω κάποια πράγματα. Θέλω να μου δώσεις τον λόγο της αντρικής σου τιμής ότι θα μείνουν εδώ μέσα». «Ναι…απλά γιατί να τα πείτε σε μένα;». «Γιατί δεν σε επέλεξα τυχαία». «Ναι, γνωρίζετε την φίλη μου την Μαρία και αυτή μου είπε ότι θέλετε…». «Δεν είναι μόνο αυτό Θανάση». «Δεν είναι μόνο αυτό; Τι άλλο συμβαίνει που δεν το γνωρίζω;». «Πρώτα από όλα θέλω να σου πω ότι είσαι ένα υπέροχο παιδί. Δεν περίμενα ότι θα μου έβγαζες τόσο καλό και ωραίο. Και από εμφάνιση, δεν μπορώ να πω. Γοητευτικός!». «Σας ευχαριστώ. Αλλά πραγματικά αγωνιώ να μάθω τι πραγματικά συμβαίνει.».
 
Είχα κρεμαστεί από τα χείλη της. Τι ήταν αυτό που ήθελε να μου πει; Και για ποιο λόγο με διάλεξε πέρα από το σεξ; Κάτι μυστήριο συμβαίνει εδώ και πρέπει να το λύσω. Ή μάλλον θα πρέπει να την αφήσω να μου μιλήσει και να μου πει τι στο κόρακα συμβαίνει εδώ σήμερα. Που έχω μπλέξει και δεν το έχω πάρει πρέφα; Ή μάλλον που με έχει μπλέξει αυτή η Μαρία και δεν το έχω καταλάβει; «Το λέει η καρδούλα σου  Θανάση και αυτό ήταν που με κέρδισε σε σένα. Μου έκανες μια ερώτηση που άλλος στην θέση σου δεν θα τολμούσε να κάνει. Ξέρω ότι έχεις ανάγκη τα χρήματα και παρόλα αυτά δεν μάσησες. Με ρώτησες με τσαμπουκά αν είμαι ευτυχισμένη και περίμενες την απάντηση.». «Ναι, όντως δεν μάσησα. Τα έπαιξα όλα για όλα. Ένιωσα την ανάγκη να το κάνω και το έκανα. Δεν ήταν προσωπικά για σας. Ήταν ένα ξέσπασμα. Ένα γαμώτο για όλα αυτό που ζω τον τελευταίο καιρό. Σας το ‘πα και πριν». «Ωραία. Τώρα ετοιμάσου να ακούσεις κάτι που θα σε ταράξει και θα σε πληγώσει. Αλλά είναι η αλήθεια».
 
Έπιασα το πακέτο με τα τσιγάρα, έβαλα ένα στο στόμα μου, πήρα τον αναπτήρα, το άναψα, και έμεινα απέναντι της να την κοιτάω μέσα στα μάτια περιμένοντας την συνέχεια. Το είχα κόψει το τσιγάρο αλλά τέτοια ώρα, τέτοια λόγια. «Ξέρω για ποιο λόγο χώρισες. Η Μαργαρίτα σε άφησε για κάποιον μεγαλύτερο και πιο πλούσιο από σένα και πήγαν μαζί στην Αυστραλία». «Ναι, όντως. Μα…μα…εσείς που το ξέρετε; Σας το πε η Μαρία;». «Όχι Θανάση δεν μου το πε η Μαρία». «Αλλά;». «Ο άντρας που τα φτιάξε η Μαργαρίτα…». «Ναι;». «Είναι ο ΆΝΤΡΑΣ ΜΟΥ!!!!!!!!».
 
Συνεχίζεται…
Διαβάστε όλα τα LIFE  STORIES ΕΔΩ
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/life-stories-apokalipsi-karatzoglou-18016/feed/
<![CDATA[Το μυστικό των ευτυχισμένων σχέσεων. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου. ]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/oikonomou-zwi-mistiko-sxeseis-18004/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/oikonomou-zwi-mistiko-sxeseis-18004/#comments +Thu, 16 Feb 2017 10:58:00 +0200 22 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/oikonomou-zwi-mistiko-sxeseis-18004/  Το μυστικό των ευτυχισμένων σχέσεων. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου. 

]]>
Το μυστικό των ευτυχισμένων σχέσεων. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

"Είναι αδύνατο να βελτιωθεί ο κόσμος εάν πρώτα δεν βελτιωθεί ο άνθρωπος".   Πλάτων
.
Kulturosupakia μου αγαπημένα, σήμερα θα μιλήσουμε για το ρόλο της συνεργασίας μας με τους άλλους ανθρώπους. Για το πόσο σημαντικο είναι το να μοιραζόμαστε με τους άλλους τα «θέλω» και τα «μπορώ» μας,  το να μπορούμε να παρκάρουμε στην άκρη εγωισμούς και ανταγωνισμούς και να αγωνιζόμαστε μαζί, ο καθένας με ότι έχει, για το κοινό καλό. Άλλωστε σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι κι αυτό αξίζει πάντα, όταν έχεις καλή παρέα.

Ο Άλφρεντ Άντλερ, στο παρακάτω απόσπασμα, ισχυρίζεται πως μπορούμε να εξελιχθούμε ως άνθρωποι μόνο όταν καταφέτουμε να συνυπάρξουμε ομαλά με τους άλλους.

"Η πιο παλιά προσπάθεια της ανθρωπότητας είναι η προσπάθεια της συνεργασίας ανάμεσα στους ανθρώπους. Όλη η πρόοδος που πραγματοποίησε η φυλή μας έγινε μέσα από το ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους μας. Η οικογένεια είναι ένας οργανισμός μέσα στον οποίο το ενδιαφέρον για τους άλλους είναι ο πιο ουσιαστικός παράγοντας και όσο πιο πίσω στο παρελθόν της ιστορίας μας μπορούμε να δούμε, βρίσκουμε πάντα αυτήν την τάση των ανθρώπινων πλασμάτων να ενώνονται σε οικογένειες.(…)

Όλα λοιπόν τα κινήματα, θα έπρεπε να κρίνονται μόνο με βάση την ικανότητά τους να προάγουν το ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους μας και θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσουμε το δυνάμωμα της συνεργασίας. Ίσως υπάρχουν τρόποι χειρότεροι και τρόποι καλύτεροι, αλλά, εάν έχουν σαν βάση τους το σκοπό της συνεργασίας, είναι ανώφελο να συκοφαντούμε μια μέθοδο που μπορεί να μην είναι η καλύτερη. Εκείνο με το οποίο οφείλουμε να διαφωνούμε, είναι η άποψη ζωής σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι κοιτάζουν μόνο γι’ αυτό που μπορούν να πάρουν, κοιτάζουν μόνο για την προσωπική ωφέλεια. Αυτό είναι το πιο μεγάλο πραγματικό εμπόδιο στην ατομική και κοινή πρόοδο. Μονάχα μέσα από το ενδιαφέρον μας για τους συνανθρώπους μας μπορεί να αναπτυχθεί οποιαδήποτε από τις ανθρώπινες ικανότητές μας."

Μέσα από το βιβλίο του Allan Percy, "Έρμαν Έσσε – 66 Μαθήματα Καθημερινής Σοφίας", θα μάθουμε ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος συνύπαρξης μας με τους άλλους

"Υπάρχουν μοίρες που τις προκαλεί κανείς και που προσαρμόζονται σε αυτόν. Τα ευέλικτα άτομα έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται στον μέσο όρο κι έπειτα να μεταστρέφουν τις συνθήκες υπέρ τους για να επιτύχουν τους στόχους τους, όπως ο παλαιστής του τζούντο που κατευθύνει τη δύναμη του αντιπάλου του προς ίδιον όφελος.

Θα φέρουμε ένα παράδειγμα που απαντάται σε διάφορα λαϊκά παραμύθια: τον αγώνα ανάμεσα στο νερό, τον βράχο και το σπαθί. Ο βράχος και το σπαθί πίστευαν ότι μπορούσαν να νικήσουν το νερό, επειδή το σπαθί θα το τραυμάτιζε, θα το χώριζε στα δύο, όπως χωρίζει οποιοδήποτε πράγμα, ενώ ο βράχος ήξερε ότι θα έπεφτε πάνω στο νερό και θα το κατέστρεφε. Ωστόσο, ούτε ο βράχος μπορεί να πληγώσει το νερό, απλώς το κάνει να παρεκκλίνει της πορείας του, ούτε το σπαθί, όσο και να βυθίσει τη λεπίδα του μές στο νερό, δεν το χωρίζει στα δύο. Το νερό προσαρμόζεται, τυλίγει το σπαθί, δεν παύει να ρέει και μπορεί, αντίθετα, να διαβρώσει αυτό τον βράχο και να κάνει το σπαθί να σκουριάσει και να μην κόβει.

Η υπομονή, η ηρεμία και η δυνατότητα προσαρμογής είναι ισχυρότερα όπλα.Το μαλακό – το νερό – αγκαλιάζει, ενώ το σκληρό – ο βράχος – αποδιώχνει. Μπορεί μία αιχμηρή πέτρα να είναι απειλητική, αλλά όταν το νερό εισχωρήσει στις σχισμές της και παγώσει, θα την κάνει κομμάτια. Η πέτρα θα σπάσει. Ο δρόμος μας μπορεί να μας οδηγήσει σε πολλά μέρη, αλλά για να μάθουμε για αυτά, χρειάζεται να είμαστε σαν το νερό, να προσαρμοζόμαστε στην κοίτη των γεγονότων. Δεδομένου ότι ο κόσμος ποτέ δεν θα προσαρμοστεί σ’ εμάς, οφείλουμε να είμαστε ευέλικτοι σαν το μπαμπού, που λυγίζει με τον άνεμο αλλά δεν σπάει. Κάθε φορά που ένα ποτάμι περνάει από έναν τόπο, μαζεύει στην κοίτη του ό,τι έχει ζήσει σε αυτό τον τόπο, όλα όσα έχουν συμβεί. Αυτά το πλουτίζουν. Με τον ίδιο τρόπο, ό,τι συναντάμε στον δρόμο μας μας τρέφει και μας προσφέρει σοφία, πάντα και εφόσον δεν θέλουμε να το καταστρέψουμε, να το καθυποτάξουμε ή να το περιφρονήσουμε. Σε πολλές σχέσεις, ένα από τα μέλη του ζευγαριού ή και τα δύο προσπαθούν να αλλάξουν τον άλλον, να τον σμιλέψουν, ώστε να γίνει όπως θα τους άρεσε πραγματικά να είναι. Προσπαθούν να εξαναγκάσουν τον άλλον να είναι κάτι που δεν είναι.

Το μυστικό των ευτυχισμένων ζευγαριών, όπως και κάθε είδους διαπροσωπικής σχέσης, είναι το να αθροίζουν ελευθερίες. Το πεπρωμένο μας το φτιάχνουμε με τη φαντασία μας και με τις πρωτοβουλίες μας, αλλά κάθε πράξη μας χρειάζεται να είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μεταβλητών συνθηκών. Πρέπει να παρατηρούμε και να αντιλαμβανόμαστε πρώτα και μετά να πράττουμε."

Η δική σας,

Ζωούλα

#AllanPercy #Συνεργασία #Ενσυναίσθηση #ΆλφρεντΆντλερ #Ευτυχία #Συνύπαρξη
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/oikonomou-zwi-mistiko-sxeseis-18004/feed/
<![CDATA[Ο Ατομικισμός. Από τη στήλη «Μιχάλης ο Τιμωρός» του Μιχάλη Σκολιανού.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/skolianos-atomikismos-17943/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/skolianos-atomikismos-17943/#comments +Sun, 12 Feb 2017 09:09:00 +0200 29 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/skolianos-atomikismos-17943/   Ο Ατομικισμός. Από τη στήλη «Μιχάλης ο Τιμωρός» του Μιχάλη Σκολιανού.

]]>
 Ο Ατομικισμός. Από τη στήλη «Μιχάλης ο Τιμωρός» του Μιχάλη Σκολιανού.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών καταδεικνύουν για ακόμη μια φορά τον ατομικισμό που επικρατεί στις μέρες μας. Κάθε οντότητα είτε πρόκειται για μια συλλογικότητα, όπως κοινωνική ομάδα είτε για μονάδα, δηλαδή άτομο, πορεύεται με γνώμονα αυστηρά το άμεσο, βραχυπρόθεσμο και ξεκάθαρα οριοθετημένο συμφέρον της.
 
Στο υπάρχον, δηλαδή κοινωνικοοικονομικό σύστημα εξουσίας κυρίαρχη αναδεικνύεται η ικανοποίηση των εγωιστικών αναγκών με την αυστηρή του όρου έννοια αγνοώντας ή αδιαφορώντας για την κοινωνική φύση της ανθρώπινης ύπαρξης.
 
Κάτι τέτοιο επαναβεβαιώνεται εμπειρικά με τις περίφημες κινητοποιήσεις των αγροτών. Οι αγρότες σε κάθε κινητοποίησή τους ζητούν μετ’ επιτάσεως αν όχι τη στήριξη, τουλάχιστον την  κατανόηση και την  ανοχή της υπόλοιπης κοινωνικής βάσης, όταν οι ίδιοι σε ανάλογες κινητοποιήσεις άλλων κοινωνικών ομάδων δεν επεδείκνυαν την παραμικρή ανοχή μόλις θίγονταν τα συμφέροντά τους. Αντιθέτως, στρέφονταν, πολλές φορές μετά μανίας, κατά αυτών των ομάδων εν είδει κατασταλτικού μηχανισμού. Ουδείς μπορεί να ξεχάσει ποια ήταν η αντίδραση των αγροτών στην απεργία των ναυτικών λίγους μήνες πριν στην Κρήτη.
 
Η στάση των αγροτών σε σχέση με τις δικές τους κινητοποιήσεις και τις ανάλογες κινητοποιήσεις άλλων κοινωνικών ομάδων επαληθεύει για ακόμη μια φορά την ατομικιστική νοοτροπία που επικρατεί στις μέρες μας. Όποια άλλη ομάδα διαφωνεί ή και αντιδρά με τη φύση των κινητοποιήσεων τους την κατηγορούν ότι πέφτει στην παγίδα του κοινωνικού αυτοματισμού, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι οι πρώτοι οι οποίοι αυτοπαγιδεύονται στον κοινωνικό αυτοματισμό είναι οι ίδιοι.
 
Ανεξαρτήτως του δίκαιου ή όχι των αιτημάτων τους, ανεξαρτήτως αν η φύση των κινητοποιήσεων τους, δηλαδή η μορφή και το περιεχόμενό τους, νομιμοποιείται ηθικά ή όχι, δηλαδή φυσικοδικαιικά, οι αγρότες με την ευρύτερη στάση τους απέναντι στους αγώνες και τις έννοιες και τις αξίες της συλλογικότητας και αλληλεγγύης αυτοϋπονομεύονται και συνιστούν πλέον ένα χαρακτηριστικό και αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της κρατούσας κοινωνικής τάσης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς.
 
Για αυτό ίσως τελικά η προσπάθεια του διεθνισμού αλλοτριώθηκε και ξέπεσε σε έναν παγκόσμιο οικονομικό ολοκληρωτισμό και φαντάζει ήδη πλέον ξανά σαν μια ουτοπία. Σαν ένας μη τόπος. Ο άνθρωπος από ό,τι φαίνεται δεν έφθασε ακόμη στο ιστορικό στάδιο υπέρβασης της εγωιστικής του φύσης, με τη στενή του όρου έννοια. Και για αυτό ο εθνικισμός επιστρέφει ξανά ξεπροβάλλοντας από τα συντρίμμια του διεθνισμού.
 
Υ.Γ. Όσο ο άνθρωπος δεν χειραφετείται από την εγωιστική του φύση και κατ’ επέκταση δεν απαλλάσσεται από τις υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές δομές εξουσίας, θα βρίσκεται μετέωρος και συγχρόνως εγκλωβισμένος μεταξύ μιας ιδιότυπης παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας και του εθνικισμού.

-----------------------------

#αγρότες, #εθνικισμός, #διεθνισμός, #ατομικισμός, #σύστημα, #παγκόσμιαοικονομικήολιγαρχία, #κοινωνία, #ΜιχάληςΣκολιανός, #kulturosupa, #κουλτουρόσουπα,
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/skolianos-atomikismos-17943/feed/
<![CDATA[Καλύτερα να μη μάθεις πόσο είναι ο κατώτατος μισθός στις άλλες χώρες.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/misthos-ellada-17929/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/misthos-ellada-17929/#comments +Sat, 11 Feb 2017 10:34:00 +0200 143 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/misthos-ellada-17929/  Στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα - Πώς πληρώνονται στις άλλες χώρες

]]>
 Καλύτερα να μη μάθεις πόσο είναι ο κατώτατος μισθός στις άλλες χώρες.

Στα 684 ευρώ ανέρχεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα από 1ης Ιανουαρίου 2017, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Στην ανακοίνωση της Eurostat αναφέρεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2017, 22 από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχουν εθνικούς κατώτατους μισθούς (εξαιρέσεις αποτελούν η Δανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία).

Αναφέρεται, δε, πως σε σύγκριση με το 2008, οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν σε όλα τα κράτη-μέλη εκτός από την Ελλάδα, όπου μειώθηκαν κατά 14%. Μεταξύ 2008 και 2017, οι ελάχιστοι μισθοί διπλασιάστηκαν στη Βουλγαρία (+ 109%) και τη Ρουμανία (+ 99%). Επιπλέον σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν στη Σλοβακία (+ 80%), καθώς και στα τρία κράτη-μέλη της Βαλτικής, την Εσθονία (+ 69%), τη Λετονία (+ 65%) και τη Λιθουανία (+ 64%).

Ωστόσο, όπως γίνεται εμφανές οι διαφορές στο ύψος του κατώτατου μισθού μεταξύ των 22 κρατών-μελών της ΕΕ είναι μεγάλες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat κυμαίνονται από λιγότερο από 300 ευρώ το μήνα στη Βουλγαρία (235) και στη Ρουμανία (275) σε σχεδόν 2 000 ευρώ το μήνα στο Λουξεμβούργο (1 999), δηλαδή εννια φορές υψηλότερο. Ειδικότερα, δέκα κράτη μέλη, κυρίως από το ανατολικό τμήμα της ΕΕ, έχουν κατώτατους μισθούς κάτω των 500 ευρώ ανά μήνα: Βουλγαρία (235), Ρουμανία (275), Λετονία και Λιθουανία (380), Τσεχία (407), Ουγγαρία (412), Κροατία (433), Σλοβακία (435), Πολωνία (453) και Εσθονία (470).

Σε πέντε άλλα κράτη-μέλη, που βρίσκονται κυρίως στο νότιο τμήμα της ΕΕ, οι κατώτατοι μισθοί ήταν μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ ανά μήνα: Πορτογαλία (650), την Ελλάδα (684), Μάλτα (736), Σλοβενία (805) και Ισπανία (826).

Στα υπόλοιπα επτά κράτη μέλη, τα οποία βρίσκονται στα δυτικά και βόρεια της ΕΕ, οι κατώτατοι μισθοί είναι πολύ πάνω από 1.000 ευρώ ανά μήνα: Ηνωμένο Βασίλειο (1 397), Γαλλία (1 480), Γερμανία (1.498), Βέλγιο (1.532), Ολλανδία (1.552), Ιρλανδία (1.563) και Λουξεμβούργο (1.999). Προκειμένου να γίνει δυνατή η σύγκριση με τις ΗΠΑ, η Eurostat αναφέρει πως ο κατώτατος μισθός στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο του 2017 ήταν 1 192 ανά μήνα. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι εάν ληφθούν υπόψη οι διαφορές των επιπέδων τιμών (δηλαδή υπολογιστούν σε μονάδες αγοραστικής δύναμης) το εν λόγω χάσμα μειώνεται σε αναλογία περίπου 1 προς 3, (501 ΜΑΔ ανά μήνα στη Βουλγαρία σε 1.659 ΜΑΔ στο Λουξεμβούργο).

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/misthos-ellada-17929/feed/
<![CDATA[Η εποχή της αβεβαιότητας και ο κύβος του Ρούμπικ. Από τον Maco Grello.]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/-maco-grello-kivos-17918/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/-maco-grello-kivos-17918/#comments +Fri, 10 Feb 2017 14:36:00 +0200 153 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/-maco-grello-kivos-17918/ Η εποχή της αβεβαιότητας και ο κύβος του Ρούμπικ. Από τον Maco Grello.

]]>
 Η εποχή της αβεβαιότητας και ο κύβος του Ρούμπικ. Από τον Maco Grello.

Ζούμε σε μια εποχή που την χαρακτηρίζει η αβεβαιότητα. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να βάλουμε μια σταθερή βάση και να κοιτάξουμε το αύριο. Σύνορα κλείνουν, τείχη υψώνονται, παλιές συμμαχίες διαλύονται και καινούριες δημιουργούνται. Εστιάζοντας στην καθημερινότητα μας, οι μισθοί μειώνονται, τα όρια συνταξιοδότησης ξεμακραίνουν, επιχειρήσεις κλείνουν, η φορολογία άλλη είναι σήμερα και άλλη αύριο. Ώρες ώρες αισθάνομαι πως ζω μέσα σε έναν κύβο του Ρούμπικ, κάποιος τον έχει πάρει στα χέρια του και με βασανίζει. Τα πλακίδια από πάνω που αλλάζουν συνεχώς χρώμα, δεν ξέρω τι χρώμα είναι ο ουρανός. Οι πλάκες από κάτω μου αλλάζουν ακατάπαυστα θέση, δεν ξέρω που πατάω και που βρίσκομαι.
 
Η περιοχή που ζούμε δεν είναι πια σταθερή, για την ακρίβεια αποσταθεροποιήθηκε από κάποιους σκόπιμα. Γιατί, με ποιον τρόπο και ποιοι προδότες βοήθησαν εκ των έσω για να συμβεί αυτό, δεν μπορώ να το γνωρίζω. Ήταν εμφανές όμως ότι θα συνέβαινε. Από την Βόρεια Αφρική μέχρι την μέση  Ανατολή και ολόκληρη την Τουρκία, ο τόπος φλέγεται τα τελευταία χρόνια. Είναι κάτι που πρώτη φορά συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο; Όχι, για την ακρίβεια ίσως να ήταν ελάχιστες οι στιγμές μέσα στην ιστορία, όπου η ειρήνη και η ευημερία βασίλευε σε αυτή την άκρη της Γης. Η καταμεσής της Γης, αν θα το δούμε διαφορετικά. Οι τελευταίες τρεις – τέσσερις δεκαετίες στην Ελλάδα ήταν μια φωτεινή(;) εξαίρεση, ανάμεσα σε χρόνια αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Αυτοί που έτυχε να βρίσκονται σε δημιουργικές ηλικίες αυτή την περίοδο ήταν κατά κάποιο τρόπο τυχεροί που μπόρεσαν να δημιουργήσουν το όνειρο τους. Αν πούμε όμως πως αυτή η γενιά κατάφερε να δημιουργήσει πολιτισμό θα είναι ψέμματα, αναλώθηκε στο να δημιουργήσει περιουσίες που πλέον ευτελίζονται, δεν μπορούν να συντηρηθούν και ενώ η Ακρόπολη θα στέκει ακόμα εκεί πολλές χιλιάδες χρόνια, τα δικά τους έργα θα τα έχει σκεπάσει το μαύρο χώμα.
 
 Πίσω στον κύβο του Ρούμπικ. Τι μπορούμε να κάνουμε σε μια τέτοια εποχή, πού μπορούμε να βρούμε ένα σταθερό σημείο να πιαστούμε για να προχωρήσουμε; Αρχικά πρέπει να καταλάβουμε ότι απόλυτα σταθερά σημεία στην ζωή δεν υπάρχουν, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της. Ότι είναι ακίνητο, δεν έχει κίνηση μέσα του, είναι νεκρό, δεν είναι ζωντανό. Φανταστείτε όμως πάλι τον κύβο που αλλάζει συνεχώς γύρω σας κι εσείς χοροπηδάτε από εδώ κι από εκεί και προσκρούετε στα τοιχώματα σαν σε σεισμό τριάντα ρίχτερ, ποιο είναι το πιο σταθερό σημείο; Ο ίδιος ο εαυτός μας. Μόνο εκεί μπορούμε να στηριχτούμε και να προχωρήσουμε. Όταν ξέρουμε ποιοι είμαστε, τι αναζητάμε, όταν γνωρίζουμε πως ότι και να συμβεί σε αυτό το ρημάδι κόσμο, εμείς τον εαυτό μας θα έχουμε. Όχι πως δεν αλλάζουμε κι εμείς με τον χρόνο, αν σταματήσουμε να αλλάζουμε θα πει πως πεθάναμε, αλλά ωριμάζουμε πάνω σε κάποιες αξίες και ιδανικά, δίνοντας την εικόνα ότι είμαστε ο ίδιος άνθρωπος που έχει μια εξέλιξη. Ας έχουμε γερές βάσεις λοιπόν στον τυφώνα που έρχεται κατά πάνω μας, για να μπορέσουμε να στηριχθούμε και να μην πας παρασύρει ο άνεμος, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις οικογένειες μας και τους αγαπημένους μας που το έχουν ανάγκη.
 
Πάω παρακάτω και αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν στις μέρες μας που υπάρχει γνώση, που υποτίθεται πως δεν είμαστε αμόρφωτοι, που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε διαβάσει τα μεγάλα έργα των προγόνων μας, έχουμε ταξιδέψει και δεν είχαμε σύνορο την ταμπέλα του χωριού μας, αναρωτιέμαι πως  γίνεται να παίρνουν μέρος στην κοινωνία μας όλες αυτές οι ακρότητες. Αντί να έχουμε φτάσει στο επίπεδο να έχουμε καταργήσει τα σύνορα και να ζουν οι λαοί αδελφοποιημένοι, μιλάμε ακόμα για την καθαρότητα και την ανωτερότητα των φυλών. Υπάρχουν γονείς το 2017 στην Ελλάδα των χιλιάδων ετών πολιτισμού, που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο για να μην μορφωθούν μαζί με παιδιά άλλου έθνους! Ανίδεοι, μικροί άνθρωποι, δεν ξέρουν τι κακό κάνουν σε ένα μέλλον που αυτοί θα συμμετέχουν μόνο με το όνομα τους πάνω στην μαρμάρινη πλάκα του τάφου τους! Αντί να έχουμε ερευνήσει και κατανοήσει το κοινό νόημα των διαφορετικών θρησκειών, ακόμα σκοτώνουμε στο όνομα ενός θεού που τάχα αγαπάει μόνο εμάς και μόνο εμείς έχουμε το προνόμιο να τον γνωρίζουμε. Ηλίθιοι, χύνουν το αίμα των αθώων και το αίμα το δικό τους, χάρη σε ένα ψέμα που τους έκαναν κάποιοι να πιστέψουν για να τους εκμεταλλευτούν. Αντί να έχουμε βάλει καλά στο μυαλό μας ότι πατρίδα μας είναι η Γη, αλληλοεξοντωνόμαστε για χάρη της κάθε πατρίδας που ούτε καν γνωρίζουμε την ιστορία της. Που πας ρε; Δεν ξέρεις ποιος είσαι και τι κάνεις! Σε χρησιμοποιούν. Αντί να φροντίζουμε αυτή την μεγάλη πατρίδα, να παίρνουμε μέτρα στο παρά πέντε για την προστασία του περιβάλλοντος, εκλέγουμε ανθρώπους που υπογράφουν με κλειστά τα μάτια εγκρίσεις για την καταστροφή του, στο όνομα της οικονομίας και του πετρελαίου! Αντί να οδηγούν αυτό τον κόσμο οι συνειδητοποιημένοι επιστήμονες και φιλόσοφοι, τον κυβερνούν ακόμα άρρωστοι επιχειρηματίες και τραπεζίτες.
 
Αναρωτιέμαι λοιπόν για όλα αυτά και βρίσκω μια απρόσμενη απάντηση σε μια επιστολή του Παύλου, γραμμένη σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια πριν και σταλμένη προς τους συντοπίτες μου Κορινθίους. Ομολογώ, σπάνιο πράγμα για εμένα, αλλά αν δεν έχεις παρωπίδες καταφέρνεις να βρεις παντού έναν θησαυρό. Λέει λοιπόν στον γνωστό ως ύμνο της αγάπης: «Αν υπάρχουν ακόμα προφητείες, θα έλθει μέρα που και αυτές θα καταργηθούν, αν υπάρχουν χαρίσματα γλωσσών και αυτά θα σταματήσουν αν υπάρχει γνώση και αυτή θα καταργηθεί. Γιατί τώρα έχουμε μερική και όχι τέλεια γνώση και προφητεία· όταν όμως έλθει το τέλειο, τότε το μερικό θα καταργηθεί. Όταν ήμουν νήπιο, μιλούσα ως νήπιο, σκεφτόμουν ως νήπιο, έκρινα ως νήπιο. Όταν έγινα άνδρας, κατάργησα τη συμπεριφορά του νηπίου. Τώρα βλέπουμε σαν σε καθρέπτη και μάλιστα θαμπά, τότε όμως θα βλέπουμε το ένα πρόσωπο το άλλο πρόσωπο. Τώρα γνωρίζω μόνο ένα μέρος από την αλήθεια, αλλά τότε θα έχω πλήρη γνώση, όπως ακριβώς γνωρίζει και εμένα ο Θεός. Ώστε τώρα μας απομένουν τρία πράγματα: η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Πιο μεγάλη όμως από αυτά είναι η αγάπη». Όλα μπορούν να καταργηθούν, προφητείες, νόμοι, γλώσσες, ακόμα και ολόκληρες περιοχές μπορούν να εξαφανιστούν από τον χάρτη, υπήρχε τότε όπως υπάρχει και σήμερα αυτή η αβεβαιότητα. Το εκπληκτικό είναι ότι αναφέρει την αιτία και γι αυτό το λόγο διάλεξα να παραθέσω αυτό το κείμενο: Η αιτία είναι ότι η γνώση μας είναι μισή, είναι μερική και όχι τέλεια. Αλλά θα έρθει η μέρα που η γνώση μας θα πάψει να είναι μερική και όπως ο ενήλικας θα αποβάλλουμε την νηπιακή συμπεριφορά που έχουμε ως κοινωνία. Στην προηγούμενο παράγραφο αναρωτιόμουν γιατί έχουμε αυτές τις γνώσεις σήμερα δεν κάνουμε στροφή στις πράξεις μας, το κείμενο είναι και πάλι διαφωτιστικό. Πρέπει να καταργηθεί η παλιά γνώση για να κάνει χώρο για την καινούρια. Μια μισή αλήθεια είναι ένα ψέμα και δεν μπορεί να συμπληρωθεί με άλλη μισή. Πρέπει να καταστραφεί, να διαγραφεί, και τότε ο κόσμος να χτιστεί πάνω σε νέα θεμέλια, από ηγέτες που θα έχουν σφυρηλατηθεί με τις αξίες της αγάπης και της αδελφοσύνης.
 
 Ο Εμμάνουελ Καντ είχε πει πως «Μπορούμε να μετρήσουμε την ευφυΐα ενός ανθρώπου με βάση πόσες αβεβαίοτητες μπορεί να αντέξει». Ας ελπίσουμε ότι όσο η ανθρωπότητα αντέχει, τόσο πιο ευφυής θα κατορθώσει να γίνει.
 
(Η μετάφραση του ύμνου της αγάπης είναι από την Βικιπαίδεια, οι γνωστικοί να με συμπαθάτε)
--------------------
#Κουλτουρόσουπα #Grello #αβεβαιότητα #κοινωνία #Ρούμπικ #αγάπη #νέα_εποχή

 ------------

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΘΕΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΟΥΝ;

Κυκλοφόρησε το ανατρεπτικό βιβλίο του Maco Grello – Των Θεών Η Επανάσταση-
-Βρείτε το στο επίσημο site του συγγραφέα 
ή αναζητήστε το στα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της χώρας.
-Βρείτε τον Maco Grello στο facebook και κάντε like για να μείνετε συντονισμένοι!
]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/-maco-grello-kivos-17918/feed/
<![CDATA[Economist: Πόσο πιθανό και πότε είναι ένα Grexit]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/economist--17899/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/economist--17899/#comments +Thu, 09 Feb 2017 15:07:00 +0200 143 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/economist--17899/  -Πόσο πιθανό και πότε είναι ένα Grexit

]]>
 Economist: Πόσο πιθανό και πότε είναι ένα Grexit

Σε νέο κύκλο ασφυκτικών πιέσεων βρίσκεται η Ελλάδα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης να επαναφέρουν τα εφιαλτικά σενάρια της χρεοκοπίας και του Grexit. Η μία μετά την άλλη οι αναλύσεις προκαλούν τρόμο με πιο χαρακτηριστικό το σημερινό ρεπορτάζ του έγκυρου οικονομικού περιοδικού Economist που αναφέρει ότι το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη δεν φαίνεται πιθανό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά ούτως ή άλλως υπάρχουν πλέον μερικοί λόγοι που καθιστούν λιγότερο ανησυχητικό ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε σχέση με το παρελθόν. Ποιοι είναι αυτοί; 

Κατ’ αρχάς το ότι το χρέος βρίσκεται στα χέρια άλλων κρατών, το ρίσκο άτακτης χρεοκοπίας και «μόλυνσης» του τραπεζικού συστήματος είναι πολύ μικρότερο. 

Επιπλέον, η προοπτική του Grexit δεν δημιουργεί πια το σοκ που προκαλούσε πριν από μερικά χρόνια και οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και οι κυβερνήσεις έχουν πάρει ήδη τα μέτρα τους για να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Ο τρίτος λόγος είναι ότι μετά από σχεδόν έξι χρόνια μόνιμης ύφεσης, όλο και περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι ο πόνος της εξόδου δεν θα είναι χειρότερος από αυτόν που βιώνουν ήδη.

Οπως αναφέρει η ανάλυση το ελληνικό χρέος δεν έχει μπει σε ένα μονοπάτι που θα το καθιστούσε βιώσιμο εντός της νομισματικής ένωσης, παρά τις θυσίες που έχουν γίνει.

Η ανάλυση του Economist τελειώνει με την εκτίμηση ότι επίκειται αύξηση της πολιτικής έντασης ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, με αυξανόμενη μάλιστα πιθανότητα και η Ελλάδα να οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/economist--17899/feed/
<![CDATA[«Οι κρίσεις πουλάνε καλά…» Umberto Eco. Τέλος εποχής: Το συγκλονιστικό τελευταίο(;) πρωτοσέλιδο των «Νέων»]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/nea-17875/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/nea-17875/#comments +Wed, 08 Feb 2017 09:50:00 +0200 143 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/nea-17875/  Τέλος εποχής: Το συγκλονιστικό τελευταίο(;) πρωτοσέλιδο των «Νέων»

]]>
 «Οι κρίσεις πουλάνε καλά…» Umberto Eco. Τέλος εποχής: Το συγκλονιστικό τελευταίο(;) πρωτοσέλιδο των «Νέων».

Τέλος εποχής; Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» συγκλονίζει καθώς οι εργαζόμενοι αποχαιρετούν τους αναγνώστες του με ένα κολάζ από φωτογραφίες των ανθρώπων που είναι ή ήταν η εφημερίδα και δούλεψαν για να βγει για τελευταία(;) φορά στο περίπτερο.

«Είμαστε εδώ» είναι ο τίτλος και όλη η πρώτη σελίδα.

«Αν αυτός ο Οργανισμός ενημέρωσης και πολιτισμού στη μακρά ιστορία του επέζησε πολέμων, διχασμών, Εμφυλίου, και δικτατοριών το οφείλει εκτός από τους ιδρυτές του και στους ανθρώπους που τον υπηρέτησαν διαχρονικά σε χαλεπούς και ευτυχείς καιρούς» είναι η φράση που συνοδεύει τον τίτλο.

Στη δεύτερη σελίδα, το editorial. Ο τίτλος του «Μάσκες». Ένα κείμενο που κλείνει με μια φράση που προκαλεί σφίξιμο στο στομάχι και στην καρδιά: «Όλοι εμείς, είμαστε εδώ. Ίσως στα χέρια σας για τελευταία φορά».

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/nea-17875/feed/
<![CDATA[Νέες ταυτότητες αλλιώς... τέλος η βίζα για Αμερική - Στα 10 ευρώ το «χαράτσι»]]> http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/taftotites-visa-17874/ http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/taftotites-visa-17874/#comments +Wed, 08 Feb 2017 09:43:00 +0200 143 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/taftotites-visa-17874/  Νέες ταυτότητες αλλιώς... τέλος η βίζα για Αμερική - Στα 10 ευρώ το «χαράτσι»

]]>
 Νέες ταυτότητες αλλιώς... τέλος η βίζα για Αμερική - Στα 10 ευρώ το «χαράτσι».

Με επαναφορά της βίζας απειλούν οι Αμερικανοί την ελληνική πλευρά αν μέσα στους επόμενους μήνες δεν προχωρήσει στην αντικατάσταση των ταυτοτήτων με νέες, τύπου… πιστωτικής κάρτας με τσιπάκι βιομετρικών χαρακτηριστικών (δακτυλικό αποτύπωμα και φωτογραφία αρχικά).

Οι δύο επιτροπές που είχαν συσταθεί στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για να εξετάσουν τις τεχνικές προδιαγραφές έκδοσης των νέων ταυτοτήτων ολοκλήρωσαν το έργο τους από το καλοκαίρι του 2016, παρέδωσαν το πόρισμά τους, βάσει του οποίου έγινε το σχέδιο νόμου, το οποίο όμως παραμένει στα υπουργικά συρτάρια προκειμένου να υπάρξει η πολιτική βούληση για την κύρωσή του στη Βουλή.

Σύμφωνα με το iefimerida όλη υπόθεση κολλάει στο ότι το κόστος για την αντικατάσταση των ταυτοτήτων ανέρχεται στα 80.000.000 ευρώ, ποσό που λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών δεν μπορεί να καλύψει το Δημόσιο, και η επιβάρυνση μετακυλύετε σε κάθε πολίτη, ο οποίος πρέπει να καταβάλλει τουλάχιστον 10 ευρώ, κάτι που η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να αποφύγει αναζητώντας… ισοδύναμα!

Απειλούν οι Αμερικανοί

Η όλη αυτή καθυστέρηση προκαλεί τριβές με τους αμερικανούς αξιωματούχους. Οι πιέσεις της αμερικανικής πλευράς ήταν έκδηλες στις πρόσφατες συναντήσεις που είχαν με ελληνικά τεχνικά κλιμάκια κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης ετήσιας αξιολόγησης του προγράμματος θεώρησης βίζας (Visa Waiver Program), ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αναμένεται να έχει συναντήσεις σε πολιτικό επίπεδο για το ίδιο θέμα που δυστυχώς βάζει στο τραπέζι του διαλόγου την επαναφορά της βίζας για ταξίδια ελλήνων πολιτών στις ΗΠΑ.

Αυτές οι πιέσεις εκφράστηκαν ακόμη και από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αλλά και από τον ίδιο τον Μπάρακ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στην Ελλάδα. Ως καταληκτικό χρονικό διάστημα αντικατάστασης είχε οριστεί ο Απρίλιος του 2017. 

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ακόμη και αν έρθει αυτή η ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από εκεί και πέρα απαιτείται η προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού που μπορεί να διαρκέσει έως και… 15 μήνες, με αποτέλεσμα το χρονικό περιθώριο να παραβιάζεται. Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να δείξουν «ανοχή», προκειμένου η χώρα μας να παραμείνει στο πρόγραμμα απαλλαγής από την έκδοση βίζας και να μην έχουν πρόβλημα οι Έλληνες πολίτες στα ταξίδια τους στην Αμερική.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει προβεί στην έκδοση ταυτοτήτων με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας, με την αμερικανική πλευρά να επισημαίνει με όλους τους τρόπους πως οι ταυτότητες μας είναι ευάλωτες, εύκολες στην πλαστογραφία τους και στην έκδοση πλαστών διαβατηρίων με τη χρησιμοποίησή τους,  παρουσιάζοντας παραδείγματα υποθέσεων. Επίσης, η αλλαγή των δελτίων ταυτότητας αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2009, μάλιστα,η Ελλάδα είχε υπογράψει ένα «μνημόνιο συνεργασίας», έναν διακανονισμό μεταξύ της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (ΔΑΕΕΒ) με το Terrorist Screening Center (Κέντρο Συλλογής Πληροφοριών για την Τρομοκρατία) για την ανταλλαγή πληροφοριών, αποτυπωμάτων και άλλων στοιχείων υπόπτων. Αυτή η συνεργασία είναι σε υψηλό επίπεδο, ωστόσο η μη έκδοση των νέων ταυτοτήτων περιορίζει την ελληνική πλευρά σε αυτή την ανταλλαγή πληροφοριών καθώς δεν έχει ηλεκτρονική «τράπεζα» δεδομένων των πολιτών της.

]]>
0 http://kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/taftotites-visa-17874/feed/